10 Лайфхак, щоб готувати не гірше іменитого шеф-кухаря

Професіоналів кулінарної справи навчають всяким хитрощам, щоб ресторанні страви були смачними. Господині ж на своїх кухнях часто методом проб і помилок приходять до потрібного результату. Щоб вам менше доводилося експериментувати, ми розповімо про 10 хитрощі, які застосовують імениті шеф-кухаря.

10 Лайфхак, щоб готувати не гірше іменитого шеф-кухаря

Поліпшити смак томатного соусу

Прибрати кислий присмак томатного соусу допоможе цукор. Щіпка білого піску зробить блюдо солодким, а лише нейтралізує кислотність помідорів або томатної пасти. Альтернативним варіантом може стати харчова сода, але її додають трохи, на кінчику ножа.

Підготовка інгредієнтів заздалегідь

Значно полегшить процес приготування їжі підготовка інгредієнтів заздалегідь. Наприклад, ви купили курку, відразу розподіліть її по частинах: одну частину для першої страви, другу – для гасіння на друге, а філе залиште для відбивних або фрикадельок.

Деякі овочі можна почистити заздалегідь і зберігати в закритих контейнерах: морква, буряк, цибуля. Очищену картоплю можна протримати у воді до 12 годин. Заздалегідь можна приготувати фарш, соус, відварити овочі на салат. Не забуваємо і про заморожені заготовки – паличка-виручалочка, яка допоможе швидко впоратися з обідом або вечерею.

Дошка не ковзає

Щоб обробна дошка не ковзала, потрібно підкласти під неї вологий рушник або папір. Це особливо виручить в ті моменти, коли потрібно швидко приготувати вечерю для друзів або нарізати салат. Під час поспіху навіть на кухні хочеться, щоб все було бездоганно.

Висушити м’ясо

Якщо до початку обсмажування м’ясо або птицю просушити паперовими рушниками, ви отримаєте шматочки з рум’яною скоринкою. В іншому випадку є всі шанси замість прожарювання отримати гасіння. Та й в бульйон краще класти не мокре м’ясо.

М’ясо любить «відпочивати»

Кулінарні аси рекомендують не подавати м’ясні страви відразу після приготування, а залишати їх ненадовго «настоятися». Різницю можна відчути на плові: блюдо, де м’ясо встигло віддати все соки і просочити рис, буде набагато смачніше порції, тільки що знятої з вогню. Це правило застосовується в домашніх умовах навіть більше, ніж в місцях громадського харчування.

Різати десерт теплим ножем

Часто буває, що ви приготували гарний і ніжний десерт, а при подачі всі верстви змішалися. А все тому, що таку «красу» потрібно різати гарячим або теплим ножем, щоб нічого до нього не прилипало. Для цього ніж достатньо просто опустити в окріп або потримати 1-2 хвилини в теплій воді. І ще: липку випічку краще не різати, а натискати на неї.

Глянцевий соус

Вершкове масло допоможе отримати глянсовий соус. Коли страва практично готове, додайте в нього кілька шматочків вершкового масла з холодильника. Як тільки воно розтане, соус зніміть з вогню. Коли він трохи охолоне, ви отримаєте приємний глянець. Цей прийом надає гарний вид підливі, а, як відомо, їжа повинна в першу чергу радувати око.

Обсмажити спеції і горіхи

Ще одна хитрість, що дозволяє зробити блюдо ароматний – це «гра» зі спеціями. Шеф-кухарі обсмажують трохи на сухій сковороді прянощі, потім їх розминають або товчуть і тільки після цього відправляють в блюда. Так надходять, наприклад, з чорним перцем або кмином.

Смак такої їжі більш насичений через те, що спеції розкриваються повністю. Те ж можна зробити з горіхами – прожарити їх трохи на сковороді або помістити на деко і відправити в духовку. Після такої обробки волоський горіх, фундук легко знімають очищаються від шкаралупи.

Додати кислинку страви

Не турбуйтеся, якщо не вистачило томатної пасти для заправки борщу. Додати кислинку можна за допомогою лимона. У тушковане м’ясо сміливо додавайте сухі вина білих сортів. Більш пікантними з приємною кислинкою соуси зробить апельсиновий сік.

Зберегти «життя» зелені

Щоб зберегти зелень свіжої довше, на дно контейнера, де вона зберігається, помістіть паперовий рушник. Так воно буде вбирати зайву вологу і не дасть зіпсуватися зелені. До речі, можна «повернути» до життя і зів’ялі пучки.

Для цього зелені влаштовують контрастну ванну: її опускають в гарячу воду, а потім відразу ж в холодну. Якщо залишити зелені пучки на чверть години в оцтовому розчині, їх теж вдасться реанімувати. На склянку води знадобиться 1 ч. Л. оцту (9%).

З такими прийомами приготування обіду або вечері буде швидше, а страви вийдуть смачнішими.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*