Брюссельська капуста: опис, сорти, фото, особливості вирощування

Брюссельську капусту легко впізнати за мініатюрними качанами, що ростуть на одному качані. Цей незвичайний овоч цінують любителі здорового харчування – він не тільки смачний, а й корисний. Дізнаємося про сорти “дрібнокачанної” капусти, як її посадити і виростити в умовах російського клімату.

Історія поширення культури

Брюссельська капуста – плід селекції бельгійських овочівників, у дикому вигляді вона не росте. Своє походження культура, виведена селекціонерами, веде від дикої листової капусти – вона колись у великій кількості росла в Середземноморському регіоні, і була окультурена ще в давнину.

Вважається, що брюссельська капуста була виведена в 13 столітті. Відомий вчений і натураліст Карл Лінней першим описав нову культуру, назвавши її “брюссельською”. У великих масштабах незвичайну капусту стали вирощувати у 18 столітті, в ж вона з’явилася в середині 19 століття, але великого поширення тут не набула. Російський клімат не особливо підходить цій культурі, тому вирощують її в РФ обмежено.

Карл Лінней і дика капуста

Ботанічний опис

Брюссельська капуста (Brássica oleracea) – овочева культура і вид листової капусти, що належить до сімейства хрестоцвітних. Це дворічна перехреснозапильна рослина, що разюче відрізняється від усіх інших представників капустяного сімейства.

Як виглядає брюссельська капуста:

  • У 1-й рік. На товстому стеблі – дрібне і середнє листя з тонкими черешками. Висота стебла – 20-60 см. Довжина слабо ліровидних листків – 15-35 см. Листя зелене або сіро-зелене, на поверхні – слабкий восковий наліт. У пазухах листків, на вершинах коротких стебел виростають маленькі качани – розміром з волоський горіх. Одна рослина дає 20-40 мініатюрних качанів, кожен з яких важить близько 10 г.
  • У 2-й рік. Розвиваються розгалужені квітконосні пагони. Рослина зацвітає, а потім дає плоди, наповнені насінням. Квітки жовті, зібрані в суцвіття. Плід – стручок-багатонасінник.

Насінництво

Агротехніка насінництва “брюсселькі” така ж, як у білокачанної капусти, і включає три етапи:

  • Вирощування маточних рослин. Сіють насіння в ті самі строки, що і при вирощуванні для отримання врожаю. Маточники прибирають до заморозків. Беруть рослини добре розвинені та правильно сформовані. Качани мають бути щільні й досить великі.
  • Зимове зберігання. Перед закладанням на зберігання відрізають листя, залишивши верхівкову бруньку на кілька сантиметрів вище качанів. Маточники розміщують рядами в буртах або в холодних сховищах, і присипають піском. Температура зберігання – від 0 до +1°C, вологість – 90-95 %. Черешки обривають у міру засихання.
  • Вирощування насіння. Навесні маточники підрощують – за 2-3 тижні до висадки їх прикопують у відкритому ґрунті. Потім висаджують з інтервалом 70 см, відстань між рядами також 70 см. Висадку проводять у міру готовності ґрунту. За насінниками доглядають – прополюють бур’яни, підживлюють, знищують шкідників, поливають, підгортають і підв’язують. Коли насіння досягне молочно-воскової стиглості, пагони зрізають і складають під навіс. Або збирають у невеликі снопи, щоб дозріли плоди.

Вирощування маточників капусти

Які бувають сорти та гібриди

Селекціонерами виведено десятки сортів – врожайних, стійких до хвороб, з відмінними смаковими якостями. Усі сорти та гібриди цієї культури ділять на 3 групи:

  • ранні – 120-150 днів;
  • середньоранні – 150-180 днів;
  • пізні – понад 200 днів.

Сорти відрізняються один від одного різними характеристиками – висотою стебел, формою і розміром качанів, урожайністю, скоростиглістю, імунітетом.

Найвигідніші для вирощування низькорослі та середньорослі сорти й гібриди – їх зручно збирати механізованим способом.

Основні характеристики сортів і гібридів брюссельської капусти:

Сорти та гібриди Терміни дозрівання (від сходів до збирання врожаю), днів Кількість качанів на одній рослині, штук Загальна вага качанів на одній рослині, кг Урожайність, кг/1 кв. м Примітка
Ранні
Розелла F1 160-165 80-100 2 1,1-1,7 Незначний восковий наліт на листках. Можна заморожувати.
Лонг Айленд 150-160 50-80 0,8 0,8-1,2 Листя пухирчасте, качани щільні, зелені. Смак відмінний.
Франклін F1 150-160 70 1 2,8 Листя пухирчасте, качани кулясті, великі, з чудовим смаком.
Середньостиглі
Геркулес 145-160 20-30 0,2-0,3 2-2,4 Качан має пухку структуру – за рахунок гофрованого листя.
Гранатовий браслет F1 120-125 30-40 0,4-0,5 15-20 Листя пурпурно-фіолетове
Весела компанія 160-170 60 0,6 2,4 Годиться для заморозки. Помірно щільна структура качанів.

Пізньостиглі
Командор 120-150 20-40 0,55-0,6 2,3 Відмінний смак, качани використовують для салатів та інших цілей.
Завитка 170-180 50-70 0,5-0,7 2 Качани одного розміру, округлі.
Санда 170-175 20-40 0,3-0,6 2 Качани використовують для вживання у свіжому вигляді, для квашення та заморозки.









Смакові характеристики та продуктова цінність

За смаком брюссельська капуста не схожа на жоден вид капусти. У ній одночасно присутні солодкуваті та гіркуваті нотки, а також слабкий горіховий присмак. Описати смакову гаму “брюссельки” непросто – краще спробувати її самому.

У 100 г брюссельської капусти – 43 ккал. Білків – 4,8 г, жирів – 0,3 г, вуглеводів – 8. Цей овоч – лідер за вмістом білка. Для порівняння – у білокачанній капусті білка – 1,8 г, у пекінській – 1,2 г, у броколі – 3 г.

Користь і шкода

У брюссельській капусті міститься велика кількість вітамінів, мінералів, а також безліч інших корисних речовин, що благотворно діють на організм.

Користь брюссельської капусти:

  • У ній багато каротиноїдів – ці елементи благотворно впливають на сітківку очей.
  • Регулярне вживання знижує ризик розвитку астми, підвищує імунітет до вірусних інфекцій.
  • Завдяки клітковині, що міститься в овочі, виводяться шлаки і токсини, знижується кислотність шлунка, запобігають закрепам і печії.
  • Знижує концентрацію холестерину в крові, має жовчогінний ефект, відновлює роботу печінки.
  • Зміцнює стінки кровоносних судин і нормалізує серцеву діяльність.
  • Містить багато кальцію, необхідного для здоров’я волосся, кісток і нігтів.
  • Гальмує розвиток раку молочної залози.
  • Містить фолієву кислоту, необхідну жінкам під час вагітності.
  • Відновлює функції підшлункової залози, рекомендується при діабеті.

Брюссельська капуста протипоказана людям:

  • з індивідуальною непереносимістю продукту – можуть з’являтися сильні алергічні реакції;
  • зі схильністю до печії та метеоризму – капуста може спровокувати загострення.

Вимоги до кліматичних умов і ґрунту

Капуста, виведена в Бельгії, віддає перевагу поміркованості в погоді – вона не любить спеку і вогкість, їй потрібна сприятлива, поміркована в усіх відношеннях погода. Найкращий варіант для вирощування “брюссельської капусти” – кліматичні зони, що відрізняються довгою, теплою осінню.

У країнах зі сприятливим для брюссельської капусти кліматом, наприклад, у Голландії, її вирощують навіть у зимовий час. Але найбільші врожаї отримують у США, Канаді та Великій Британії.

Щоб благополучно вирости, накопичивши повний набір вітамінів у потрібній кількості, брюссельській капусті потрібні такі умови:

  • оптимальна температура вирощування – від +18 до +22°C;
  • температура +25°C і вище не припустима – зростання культури зупиняється, врожайність падає;
  • у період інтенсивного росту – переважання сонячних днів над похмурими, причому останніх має бути мінімальна кількість;
  • відсутність азотних добрив, що призводять до накопичення нітратів в овочі;
  • культура вкрай холодостійка – насіння починає ріст уже за +2°C, дорослі рослини здатні витримати заморозки до -10°C.

Культура належить до холодостійких. Заморозки, згубні для більшості рослин, переносить без особливих наслідків для росту і врожайності. Особливо добре переносить морози доросла капуста – заморозки до мінус 5-7°C. Після відступу морозів, капуста відтає і знову пускається в ріст. Ба більше, вважається, що морози йдуть “брюссельці” на користь – смак її “мікро-качанів” стає ще кращим.

Брюссельська капуста на снігу

Брюссельська капуста, порівняно з білоголовою, не така вимоглива до ґрунтів:

  • може рости на легких ґрунтах, що не відрізняються високою родючістю;
  • віддає перевагу ґрунтам з високим вмістом кальцію;
  • рекомендована кислотність рН – 6,0-7,0.

Сівозміна

Брюссельську капусту не висаджують протягом 4-х років на ділянці, де росли хрестоцвіті, буряк і томати. Правила сівозміни забороняють висаджувати хрестоцвіті на одному місці протягом декількох років. Порушення цього принципу призводить до ураження “брюссельки” капустяними захворюваннями.

Підготовка до посадки

Щоб на брюссельській капусті визріла належна кількість качанів, смачних і поживних, культуру треба правильно і вчасно висадити. Городники заздалегідь готують ґрунт і насіння – від їхньої якості залежить майбутня врожайність.

Умови і терміни

Терміни висадки насіння залежать від кількох чинників:

  • кліматичних особливостей регіону;
  • поточної погоди – це особливо важливо при вирощуванні розсади;
  • сорти брюссельської капусти.

Для середньої смуги оптимальні строки висіву насіння – 2-3 тиждень квітня. Ранні сорти сіють наприкінці березня, пізні – після 10 квітня. Розсаду висаджують набагато пізніше – у перших числах червня, але не пізніше 10-го числа.

Підготовка ґрунту

Брюссельська капуста росте на будь-яких ґрунтах, навіть на слабокислих. Але щоб отримати гарний урожай, потрібні щільні й одночасно повітропроникні, багаті органікою ґрунти. Якщо ґрунти бідні, неродючі, капуста рости буде, але дуже повільно.

При висаджуванні культури на нове, не удобрене місце, ґрунт готують, вносячи на кожен квадратний метр:

  • перегній – 1 відро;
  • нітрофоска – 1/2 склянки;
  • вапно або деревна зола – 2 склянки.

Можна також внести сечовину (14 г), хлорид калію (4 г), суперфосфат (30 г), а під час висаджування розсади – у кожну лунку по 1/2 чайної ложки нітроамофоски.

Розкидавши по ділянці добрива, її перекопують, рівняють і поливають марганцівкою – для знезараження землі. На 10 л води кладуть 1,5 г перманганату калію. Норма поливу – 3 л на 1 кв. м. Замість марганцівки можна використовувати “Фітоспорин” – його застосовують за 1-2 тижні до посадки.

Марганцівка і Фітоспорин

Брюссельською капустою за період вегетації споживається багато азоту і калію. Культура чуйна до органічних добрив. Не рекомендується використовувати як добриво свіжий гній – він затримує формування і погіршує товарні якості качанів, вони стають пухкими і погано зберігаються.

При висадці капусти розсадою на ділянці, де перед цим росли бобові, томати або огірки, то можна обійтися без внесення добрив – якщо перед їхньою посадкою вже було внесено органіку.

Підготовка насіння

Якщо насіння купується небагато – на пробу, то можна взяти те, що вже пройшло промислову обробку. Якщо належить висадити великий обсяг капусти, то вигідніше купити необроблене насіння – воно дешевше. Але тільки його доведеться обробити в стимуляторі та дезінфекторі самостійно.

Порядок обробки насіння:

  • занурення у воду температурою 50°C – на 20 хвилин;
  • діставши насіння з гарячої води, промивають його в проточній воді – 1-2 хвилини;
  • витримують 12 годин у “Корневині” або “Епіні”;
  • промивають і ставлять на 24 години в холодильник – у нижній ящик, призначений для овочів;
  • просушити насіння – щоб під час висіву воно не прилипало до рук.

Загартування насіння в холодильнику за мінус 1˚С підвищує морозостійкість рослин, їхню стійкість до хвороб і шкідників.

Як садять брюссельську капусту

Брюссельську капусту можна вирощувати двома способами – розсадою або посівом насіння у відкритий ґрунт. Кожен спосіб має свої плюси і мінуси, вибирати варіант посадки доводиться з урахуванням кліматичних особливостей регіону і власних уподобань.

Насінням

Посів насіння у відкритий ґрунт застосовують рідше, ніж розсадний спосіб. Він вигідний при масовому вирощуванні, оскільки дає змогу уникнути одразу двох етапів – пікіровки і пересадки у відкритий ґрунт. Але врожай, при такому способі отримують пізніше.

Сіють насіння досить рано – у березні-квітні. Орієнтуються на температуру ґрунту – він має прогрітися до +10-15°C. Порядок висіву у відкритий ґрунт:

  1. На підготовлених грядках зробіть неглибокі рядки або отвори – для висадки гніздовим способом. Глибина посадки – не більше 1,2 см. Відстань між сусіднім насінням – 15 см.
  2. Посіви накрийте плівкою – щоб насіння швидше почало розвиток.
  3. Коли насіння проросте, прорідіть його, вибравши найміцніший паросток. Решту вирвіть, щоб у капусти був простір для розвитку. Між сусідніми рослинами має бути 50 см.

У відкритий ґрунт висівають сорти ранні та середньостиглі, з тривалістю вегетації не більше 120 днів.

Посів насіння капусти у відкритий ґрунт

Розсадою

Будь-який вид капусти погано переносить пересадку, і брюссельська не виняток. Тому розсаду вирощують в окремих стаканах – щоб при висадці в ґрунт просто перевалити грудку землі з корінням у підготовлену лунку – це зменшує стрес для рослини.

Для вирощування розсади використовують спеціальні касети або склянки. Обсяг ємності для одного сіянця – 200 мл. Порядок вирощування розсади:

  1. Будь-яку обрану ємність – касети, склянки або розсадні ящики, наповніть субстратом. Якщо використовуються ящики, виконайте в ґрунті борозенки під насіння. Глибина рядків або отворів – 1 см.
  2. Полийте ґрунт теплою водою.
  3. Посійте насіння, розміщуючи його з інтервалом в 0,5-1 см.
  4. Присипте насіння ґрунтом і акуратно ущільніть його.
  5. Накрийте посіви прозорим матеріалом – склом або плівкою.
  6. Поставте ємності з посівами в тепле місце – щоб швидше отримати сходи.
  7. Після появи сходів приберіть плівку або скло. Переставте розсаду ближче до світла. Оптимальна денна температура – +20°C, нічна – не нижче +16-18°C. Такий температурний режим не дозволить розсаді витягнутися понад міру.
  8. Доглядайте за розсадою за таким планом:
    • Поливайте в міру висихання ґрунту. Занадто часті поливи розсаді “брюсселькі” протипоказані. Вологість перевіряйте на глибині 1-1,5 см. Поливати розсаду бажано через ситечко – щоб не розмивався ґрунт.
    • Для профілактики чорної ніжки полийте розсаду “Фітоспорином” або рожевим розчином марганцівки. Також ґрунт можна посипати деревною золою, з попередньо доданою в нього колоїдною сіркою.
  9. Якщо ви посіяли насіння в загальні ємності, а не в окремі склянки, попереду ще один етап – пікіровка. Її суть – розсаджування по окремих ємностях. Пікіруйте розсаду після появи перших справжніх листків. Вам знадобиться невеликий кілочок – за його допомогою виймайте сіянці, що підросли, – діставайте їх разом із грудкою землі і прищипніть корінець. Заглиблюйте розсаду до перших справжніх листків – якщо посадить сіянці глибше, можуть загнити стебла.
  10. Пікіровану розсаду добре полийте і поставте в тінь. Оптимальна температура повітря – 20°C. Коли ріст сіянців активізується, поставте їх на світло. Але тут має бути прохолодно – не більше +16-18°C. Такі умови сприяють формуванню міцної кореневої системи.
  11. Коли денна температура досягне +10°C, починайте загартування розсади з 5-10 хвилин, виносьте розсаду в полуденний час. Коли сіянці звикнуть до сонця, можна буде виносити її вранці, і тримати там до 16-17 год.

Перетримувати розсаду не можна – занадто великі сіянці гірше вкорінюються, повільніше ростуть і дають менші врожаї. Розсаду висаджують, коли на ній з’явиться 3 або 4 справжніх листки. Сіянці мають бути абсолютно здоровими, темно-зеленого кольору.

Після появи 2-3 справжніх листків, сіянці підгодуйте розчином “Кеміри-люкс” (в 1 л води розчиняють 1-2 г). Намагайтеся, щоб рідина не потрапила на листя. Другий раз підгодуйте розсаду за 1,5-2 тижні до висаджування у відкритий ґрунт – внесіть розчин борної кислоти і мідного купоросу (на 10 л води беруть того й іншого на кінчику ножа).

Порядок висадки розсади у відкритий ґрунт:

  • За 4-5 днів перестаньте поливати розсаду.
  • Коли ґрунт прогріється до +10°C, розсаду висаджують у підготовлені лунки. Висаджуйте за схемою 60х40-50 см (між рядами – 60 см, між рослинами – 40-50 см).
  • Пересаджуйте розсаду в лунки методом перевалки – коріння витягуйте разом з грудкою землі.
  • Розміщуйте сіянець у лунках так, щоб коріння комфортно розташувалося в ній. Глибина лунки має бути трохи більшою за довжину коренів. Краще, щоб стебла були дещо заглиблені, ніж коріння опиниться на поверхні.
  • Ретельно утрамбуйте ґрунт – щоб між коренями не залишалося повітря.
  • Рясно полийте саджанці.

Пропонуємо подивитися відеорозповідь городниці про те, як вона вирощувала брюссельську капусту розсадним способом:

Особливості догляду

Догляд за брюссельською капустою не представляє складності – використовуються стандартні агротехнічні прийоми. Але відмінності з білокачанною капустою все-таки є – “брюссельку” рекомендується підгортати і прищипувати.

Як поливати?

Вологість ґрунту підтримують на рівні 80%. Правила поливу брюссельської капусти:

  • Поливають посадки потроху, намагаючись не заливати точку росту.
  • Коли висаджена розсада приживеться і почне рости, рослини поливають з розрахунку 30 л на 1 кв. м. м.
  • Щоб поливати капусту, між рядами проробляють борозни – в них ллють воду, а коли вода вбирається, їх присипають ґрунтом.
  • За період росту посадки поливають кілька разів. Особливо важливе зволоження в період утворення качанів. При високих температурах частота поливів збільшується – капусту поливають кожні 10 днів.
  • Перезволоження капусти неприпустиме – може з’явитися гниль коренів.

Норми поливу брюссельської капусти:

  • до появи качанів – 30-35 л на 1 кв. м;
  • після появи качанів – 40-45 л на 1 кв. м. м.

Чим і коли підгодовувати?

Якщо перед посадкою внесено необхідні добрива, то під час росту і розвитку плодів капусту можна не підгодовувати. Але якщо ґрунти бідні або піщані, рекомендується провести кілька підтримувальних підживлень.

Склад і терміни внесення підживлення:

Період внесення підживлення Склад підживлення
Через півмісяця після посадки в ґрунт. Рослина рушає в ріст, з’являється новий листок. Нітроамофоска. На одну рослину – 1/2 ч. л.
Почали формуватися качани. У відрі води розчиняють сірчанокислий калій і суперфосфат – по 25 г, і нітроамофоску – одну ст. л.л.

Підживлення проводять по зволоженому ґрунту – щоб не обпалити листя і кореневу систему. Піджививши посадки, ґрунт трохи зволожують.

Вершкування

Цей нехитрий агротехнічний прийом дозволяє збільшити розмір і вагу качанів, що ростуть на стеблі брюссельської капусти. Полягає він в укороченні пагонів. Прищипують верхівки при досягненні стебла висоти 60-70 см. Після прищипування активізується приплив поживних речовин до зростаючих качанів – їхній ріст і розвиток прискорюється.

Вершкування проводять не пізніше серпня. Йому піддають тільки пізньостиглі сорти та гібриди.

Підгортання і розпушування ґрунту

Коли вода вбирається, ґрунт розпушують – це запобігає утворенню кірки, що перешкоджає проникненню повітря до кореневої системи. Рекомендується за період вегетації підгорнути капусту кілька разів – землю підгрібають нетовстим шаром, намагаючись не присипати качани, розташовані внизу.

Посадки брюссельської капусти рекомендується мульчувати – цей агротехнічний прийом перешкоджає росту бур’янів і випаровуванню вологи з ґрунту. Як мульчу використовують траву, солому або чорну плівку.

Догляд перед збором врожаю

Приблизно за тиждень до початку збору врожаю, з капусти прибирають усе листя. Якщо рослини дозрівають дружно, листя обривають в один час. При обриві листя намагаються не пошкодити міні-качани. Якщо рослини дозрівають не дружно, то процедуру проводять 2-3 рази, зриваючи листя тільки з тих рослин, які готують до збору врожаю.

Основні хвороби і шкідники брюссельської капусти

Брюссельська капуста уражається тими самими хворобами, що й інші овочі із сімейства хрестоцвітних. Найбільш поширені захворювання:

  • гниль біла і суха;
  • кила;
  • чорна ніжка;
  • плямистість чорна і кільцева;
  • бактеріоз слизовий і судинний;
  • мозаїка;
  • несправжня борошниста роса.

Найчастіше “брюссельку” вражають попелиця, міль, капустяна муха, а також:

  • хрестоцвітна блішка;
  • капустяний листоїд;
  • блішка – хвиляста і чорна;
  • капустяна білявка;
  • вогнівка;
  • клоп ріпаковий і капустяний;
  • капустянка
  • совка;
  • дротяник;
  • ріпаковий квіткоїд.

Як боротися з хворобами і шкідниками капусти, читайте тут.

Перераховані хвороби і шкідники здатні істотно зіпсувати врожайність брюссельської капусти. Якщо не вжити заходів, можна зовсім залишитися без врожаю. Щоб запобігти ураженню капусти, її обробляють народними засобами. Якщо ж результату немає, доводиться застосовувати – хімічні препарати від хвороб і шкідників відповідно.

Фунгіциди та інсектициди для капусти

Профілактика обходиться дешевше, ніж боротьба з наслідками, тому має сенс виконувати профілактичні заходи. Стратегія захисту брюссельської капусти:

  • Дотримання сівозміни.
  • Прибирання з грядок рослинних залишків.
  • Регулярне видалення бур’янів.
  • Застосування сукупності органічних і мінеральних підживлень. Не можна нехтувати останніми обмежуючись однією органікою.
  • При перших проявах хвороби, рослину виривають, а ґрунт поливають розчином марганцівки.
  • Посипання грядок тютюновим бильем і деревною злою.
  • Якщо спостерігаються атаки шкідників, обприскують “Децисом”, “Карате”, “Корсаром”, “Ровікуртом”, “Амбушем” та іншими.
  • Якщо з’являються грибкові захворювання, капусту обприскують “Фундазолом”, “Квадрисом”, “Скором”, “Топазом” та іншими.

Хворі рослини забороняється закладати в компост – їх треба відразу спалювати.

Коли починати збір врожаю

Урожай починають прибирати, коли маленькі качани брюссельської капусти повністю дозріють. Зрілість визначають за такими ознаками:

  • величина досягає максимуму – 1,8-2 см у діаметрі;
  • качани набувають блиску, характерного для стиглих плодів;
  • лист біля основи жовтіє.

Особливості збирання ранніх і пізніх сортів:

  • Ранні та ранньосередні. Збирають у вересні-жовтні. Прибирають за один прийом, оскільки їхні качани дозрівають одночасно. Стебла можна зрубати біля основи, і складувати, щоб згодом обібрати плоди.
  • Середньопізні та пізні. Цю категорію сортів прибирають у 2 або 3 заходи. Перед збиранням на рослинах обривають листя – тільки з того боку, на якому належить зібрати качани. При збиранні в кілька прийомів качани зрізають, почавши з нижньої частини стебла.

Зберігання брюссельської капусти

Брюссельську капусту можна зберігати цілком, споживаючи її качани в міру потреби. Рослину треба викопати, поки не почалися заморозки, і прикопати піском у підвальному і тепличному приміщенні. Прикопують капусту під невеликим нахилом. Також стебла з плодами, складені в поліетиленові пакети, зберігають у холодильнику,

Заморожена брюссельська капуста зберігається 3-4 місяці.

Склавши зібраний урожай у ящики, поміщають їх у прохолодне місце. Якщо забезпечити їм температуру на рівні 0°C, вони зберігають свіжість до 1,5 місяців. А якщо їх заморозити – то вони зберігатимуть свої якості всю зиму. Качани брюссельської капусти рекомендується зберігати за 0°C і за вологості 95%. За таких умов капуста зберігається 2-2,5 місяців.

Через особливості вирощування, брюссельська капуста ще не набула належного поширення серед наших овочівників і городників. Але з появою нових сортів і гібридів – більш урожайних і менш вимогливих, попит на цю культуру зростатиме. У цього овоча стільки переваг, що нехтувати ним просто непробачно.