Естонська перепілка – чудовий варіант і для досвідчених фермерів, і для новачків, особливого догляду не вимагають, але й характерними особливостями відрізняються. Цю породу було виведено в результаті селекції, шляхом схрещування порід несучих і м’ясних, відбиралися найкращі зразки високого рівня виживання в дикій природі, з довгим терміном життя, мінімальним часом яйцекладки.
Виведення породи
Гібрид був отриманий, завдяки схрещуванню таких перепелів, як:
- англійські білі;
- японські;
- фараон.
Остання порода – м’ясна, інші – яєчні. Вперше з’явилася ці перепела в Естонії, в 1989 році, і стали активно завойовувати пташиний ринок. Селекціонерам вдалося не тільки зберегти несучість, а й збільшити вагу тушки майже вдвічі, за рахунок м’яса і жиру.
Зовнішній вигляд і характер птаха
Перш ніж купувати естонських перепелів, не зайвим буде ознайомитися з їхнім зовнішнім виглядом, щоб не стати жертвою обману на ринку. Їхнє забарвлення дуже близьке до природного, дикого, але в пір’ї більше коричневого відтінку, розрізняються темні смужки вздовж тіла – спадок від породи “фараон”.
Особливості зовнішнього вигляду:
- Форма тіла округла, самки на чверть більші за самців.
- Короткий хвіст.
- Невелика шия.
- Коричневий дзьоб, у самок може бути сірим.
- У самців махові пір’я темні, зі світлими смужками.
- Спинки підняті, з маленьким горбиком у передній частині.
Характер у естонських перепелів не примхливий, але своєрідний. Самочки поводяться тихо, а ось самці люблять пронизливо волати. Різкий шум або поява чужої людини можуть спровокувати переполох у пташиному царстві.
Продуктивні показники
Естонські перепілки дуже цінуються не тільки за поєднання цінних властивостей, а й за хорошу вагу і презентабельний зовнішній вигляд.
Важливі характеристики:
- Вага. Може досягати 300 г в однієї особини, в середньому – близько 250 г, у віці 4-5 місяців.
- Яйценосність. Самки дають 6 штук на тиждень, за рік набігає до 300 від однієї особини. Несучки намагаються цілий рік, що теж дуже важливо.
- Розмір яєць. Більші, ніж у японського перепела, більш довгасті. Відкладати яйця пташки починають з 37 днів від народження, кожне яйце тягне за вагою до 10 г.
- Смак. У естонських перепелів дуже смачне м’ясо, вже в місяць пташок можна брати на забій. Першими йдуть у розхід самці, а самки – тільки, якщо є, ким замінити.
Перепелині яйця довго зберігаються, завдяки такій амінокислоті, як лізоцин, вона блокує розвиток мікроорганізмів.
Переваги та недоліки
Як і будь-які інші породи, естонські перепілки мають свої сильні та слабкі сторони, які варто враховувати під час купівлі. Детальніше розглянемо в таблиці.
Переваги | Недоліки |
Висока виживаність | Ненажерливість |
Інтенсивне відкладання яєць | Високі вимоги щодо догляду |
Швидке зростання | Конфліктність між побратимами |
Висока виводимість | |
Період кладки | |
Хороша життєздатність | |
Короткий час інкубації | |
Пристосованість у пташенят |
Як відрізнити самку від самця
Під час купівлі птахів важливо не помилитися, щоб не принести додому тільки самок або тільки самців. Стать можна визначити в естонського перепела вже в місяць життя.
Самець | Самка |
Грудка темніша, з коричневим пір’ям | Грудка ряба, світла, без коричневого пір’я |
Щоки та підклюв’я – коричневі, зоб – світліший | Більш світле забарвлення, немов покрите пилом |
У забарвленні – 3 світло-жовті смужки | Щоки та підклюв’я – сіруваті |
Дзьоб – темно-коричневий | Клоака – синюватого відтінку |
Шкіра навколо клоаки – рожева | Груди і зоб – сіро-коричневі, з цяточками |
Більш насичений відтінок пір’я | Забарвлення однотонне |
Світлі смуги на махових крилах |
Як доглядати та утримувати естонців
Нічого особливо складного в розведенні естонських перепелів немає. Якщо уважно читати інструкцію і дотримуватися рекомендацій, можна за короткий термін зробити запаси і яєць, і м’яса.
Цінні поради:
- Птахів тримають у клітках, для естонських перепелів підійдуть стандартні. Розмір – 100 на 50 см, цього вистачить для 20-30 птахів.
- Висота клітки – не більше 20 см. Низька стеля потрібна, щоб перепела не билися головою і не калічилися, при небезпеці вони різко злітають. Якщо висота буде більшою, птахи можуть зламати шию. Краще зробити для верхньої частини клітки сітку з тканини.
Як зробити клітку для перепелів своїми руками – читайте тут.
- Якщо перепелів розводити заради яєць, на 15 самок вистачить 4 самців.
- Час від часу в клітках потрібно робити капітальне прибирання: промити мильною водою, ошпарити окропом, висушити, щоб не було вогкості.
- Під час прибирання птахів потрібно пересаджувати.
- При вході в пташник необхідно обладнати дезінфекційний бар’єр, він чиститиме взуття. Спорудити такий легко: у ящик насипати тирси, вкрити її тканиною, просоченою дезрозчином.
Для перепелів дуже небезпечний протяг! Можуть втрачати пір’я, знижувати несучість, у запущених випадках гине весь пташник.
Умови утримання
Естонські перепілки не примхливі, але вимагають своїх умов утримання, про які важливо знати господарям.
Що важливо знати:
- Вентиляція. У пташнику постійно має бути припливна вентиляція, стандарт: 2 кубічних метри на кіло живності – взимку. Влітку територія розширюється до 4 метрів кубічних.
- Світло. Естонські перепели не люблять яскравого освітлення, починають нервувати і битися. Краще поставити тьмяне: лампа в 20 Вт на 15 кубометрів.
- Режим “день-ніч”. День для дорослих птахів триває 15 годин, вигідніше встановити електричний таймер, який автоматично регулюватиме освітлення. Якщо світловий день зробити меншим, перепілки стануть гірше нестися. Порада від фермерів: точкове підсвічування зон годівниць і поїлок за допомогою світлодіодів, вони не шкодять птахам.
- Вологість. Ідеальний варіант – 60-70%. За умови правильної вентиляції такий режим встановлюється самостійно, оскільки улюбленці виділяють багато вологи через високу температуру тіла і випаровуваність. За сухого клімату птахи погано їдять, багато п’ють води, втрачають пір’я, відстають у рості. Можна вирівняти баланс за допомогою зволожувача повітря.
- Температура. Естонська порода любить помірне тепло: 22-25 градусів. Якщо знизити до 16 градусів, самки перестають нестися. При показниках 28 градусів тепла перепілки можуть отримати тепловий удар і загинути.
Якщо птахи туляться один до одного – ознака того, що їм холодно. Важко дихають із відкритим дзьобом – мучаться від спеки.
Пташине місце
Естонські перепела багато не вимагають: тепло, помірна вологість, хороша вентиляція. Це не примхливість, а необхідність через їхній посилений обмін речовин. Ще перепілки дуже полохливі. Тому місце потрібно вибирати з урахуванням таких моментів:
- У приміщення з клітками не повинні заходити сторонні, якщо перепел злякається, стрес позначиться на несучості.
- Поїлки потрібно ставити не перед годівницею, а ззаду, щоб вода менше забруднювалася.
- Перед прибиранням клітки птахів потрібно щоразу переміщати.
Годування перепелів
Годування перепелів – особлива тема, оскільки ці пташки відрізняються рідкісною ненажерливістю. Одні фермери називають це недоліком, інші – навпаки, перевагою, тому що перепела швидше набирають вагу. Але факт залишається фактом: “естонці” з’їдають на 10% більше, ніж інші види, це закладено генетично.
Якщо урізати їм пайку, почнуть нервувати і погано нестися. Тому корм потрібно обирати поживний, з елементами для несучок і бройлерів одночасно. У середньому розрахунок іде такий: на 1 особину – 3-35 г корму.
Кілька порад:
- Мішанки із зерна, трави і круп з мінеральними добавками робити можна, але йдуть більше, як доповнення. Найкраще рішення – комбікорм.
- Дорослі птахи добре їдять курячі ПК-2 і ПК-5, вони дешевші за спеціальні корми для перепелів, але мають у складі все необхідне.
- Нестача кальцію виявляється в м’якій шкаралупі яєць, надлишок – у білому нальоті на яйці. Це можна виправити, якщо додавати в корм мелену мушлю або шкаралупу яєць.
- Після 40 днів життя перепелів годують двічі на добу: вранці та ввечері.
- Режиму харчування ретельно дотримуватися, інакше будуть погано нестися.
- Щоб вітамінізувати суміш, варто додавати подрібнену зелень.
- Двічі на тиждень підмішувати м’ясо, сир, варену печінку.
- Залишки їжі треба прибирати, щоб не зіпсувалася.
- Вода має бути постійно свіжа.
- У період спарювання потрібно додавати корми з вітамінами та протеїном. Фермери рекомендують пшеничні висівки, які особливо корисні в цей період для естонських перепелів.
- Ці пташки дуже люблять травневих жуків, деякі птахівники закуповують такий товар.
- Півників, призначених на забій, в їжі можна не обмежувати, а ось несучкам потрібен чіткий режим харчування, щоб не спровокувати ожиріння або небажання нести яйця.
Особливості кормів
Перепілки несуться краще, якщо в корм додавати зернові корми або премікси. Навіть з урахуванням вартості таких добавок дохід перекриває витрати, тож економити не варто. Адже ще одна характерна особливість естонської породи – миттєва реакція на брак їжі, тому їхнє харчування має бути завжди різноманітним.
Кількість яєць, як і поживність м’яса перепелів безпосередньо залежить від якості кормів, тому необхідно знати такі характеристики:
- Зернові корми. Досвідчені господарники радять купувати їх, але є відчутний мінус. Це нестача вітамінів, які доводиться окремо домішувати .Це не дуже зручно, тому простіше купувати спеціальні суміші. Є серії для відгодівлі, а є – для поліпшення несучості.
- Премікси. Їх домішують у ранкову годівлю, потрібну кількість висипають одразу в концентрат. Дозування є на упаковці. Але вітаміни втрачають користь, якщо їх розводити водою або вливати в гарячі мішанки.
Якщо птахів розводити для м’яса, у кормах має переважати протеїн, якщо для яєць – додається більше кальцію.
Догляд за пташенятами
Малюків “естонців” потрібно витримати певний час у брудеру для дорощування, за температури близько 33-35 градусів. Потім температуру зменшують до 30-32, на третьому тижні – до 26 градусів, поступово доводячи до 22.
Кілька правил:
- Перепелята можуть їсти вже з перших годин життя, їм треба давати перемелений комбікорм ПК-0 і свіжу воду.
- Корм потрібно подрібнювати тільки перші 10 днів, до 3 тижнів у їжі пташенят не обмежують.
- Годувати – тричі на день.
- Уже на третій день життя рекомендується додавати подрібнену зелену цибулю, вона корисна для шлунка.
- Комбікорм підійде будь-який курячий, можна домішувати кукурудзу.
- Птахів на відгодівлю починають посилено готувати з 1 місяця життя.
- Малюки, яким ще немає доби, можуть потонути в поїлці, якщо вона глибока. Ідеальний варіант – ніпельна або вакуумна, але до останньої потрібно прокладати трубочку.
Догляд у зимовий період
Важливо пам’ятати, що взимку естонські перепела потребують:
- Тепле приміщення, де мають бути утеплені всі вікна та двері. Багато фермерів використовують інфрачервоні лампи.
- Велику вологість.
- Помірне денне світло. Якщо його багато, перепілки будуть погано нестися.
Як залагодити конфлікт між перепелами?
Підсаджувати самців потрібно обережно, якщо самка не симпатизує, справа може закінчитися бійкою до смерті. Якщо подібне сталося, птахів треба розселити, а вдруге підсаджувати вже самця до самки, а не навпаки. Про сутичку можуть свідчити й рани в птаха. Примирятися вони можуть до тижня, тому варто час від часу самця відсаджувати окремо.
Розведення та інкубація
Перепели розмножуються дуже активно, і незабаром після купівлі птахів доведеться господареві займатися ще й потомством. Полегшує завдання висока живучість пташенят – 98% від загальної кількості. Але перш, ніж готуватися збирати яйця, потрібно врахувати і характер пташок у виборі партнера.
Самця підсаджують до самки, якщо примирення було вдалим – вам пощастило. Якщо ні, то доведеться процедуру відкласти. Деякі фермери використовують метод короткочасного спарювання, підсаджуючи “півника” вранці, хвилин на 20, повторюючи “побачення” через 2-3 дні. Є всі шанси, що “дама” змінить гнів на милість.
Розмноження
Звичайно, з тим, як злучитися, перепілки прекрасно справляються самі, але цей процес можна поліпшити. Як це грамотно зробити, радять досвідчені птахівники:
- Часто самці вибирають собі пару з низькосортних несучок, а продуктивних уникають. Тому перших самок бажано на час ізолювати.
- Для розведення годяться тільки молоді особини, не старші 3-4 місяців. Для самців поріг вищий: близько 8 місяців.
- У жодному разі не можна спаровувати особин від одного з батьків! Потомство буде хворим.
- На 1 самця достатньо від 2 до 5 самок.
- При зміні самця несучість у перепелихи може знизитися. Щоб вона відновилася, потрібно почекати близько тижня.
Вибір яєць для інкубації
Важливо знати і такий момент, що перепела яйця не висиджують, тому без інкубатора не обійтися. І без додаткових клопотів, але вони того варті. Щоб отримати сильних, здорових пташенят, важливо ще грамотно відібрати яйця. Зберігати їх можна не більше тижня, за температури близько 10 градусів тепла. При цьому двічі на добу перевертати.
Які яйця краще підходять:
- гладкі, матові.
- з чистою шкаралупою.
- середньої пігментації.
Вимоги до інкубатора:
- Відкалібровані градусник і гігрометр.
- Із матеріалу найкраще підійде пінопласт, хоча можна використовувати будь-який.
Тонкощі процедури:
- Перші 10 днів температура має бути 37,7-37,8 градусів, вологість – 55-65%.
- Далі вологість знижується до 40-45%.
- На 15 день яйця потрібно перевернути, знизити температуру до 37,3 градусів, а вологість підняти до 75%. Якщо таку вологість інкубатор не тягне, треба кропити стінки теплою водою кілька разів на день. Але не яйця!
- Вилуплюватися малюки починають на 16-17 день, процес може тривати до трьох діб.
- Мокрих пташенят потрібно потримати, поки не обсохнуть, інакше пух прилипне до шкіри. Деякі фермери пересаджують крихіток наступного дня.
Ні в якому разі не допомагати перепелятам вибратися зі шкаралупи! Вони мають зробити це самі.
Більше інформації про інкубацію перепелиних яєць шукайте тут.
Особливості розведення на м’ясо
У витрату пускають зазвичай самців із невдалих яєць або відбракованих. При окремому утриманні їх легко відгодувати.
Кілька порад:
- У клітці постійно залишати тьмяне світло, щоб завжди могли поїсти.
- У їжі не обмежувати.
- У комбікорм можна домішувати овочі та мелену кукурудзу.
- Починати з невеликих порцій, з 1 місяця життя до 2.
Хвороби та профілактика
Навіть такі стійкі породи, як “естонці”, все-таки схильні до захворювань. Тому завдання господаря – стежити ще й за здоров’ям птахів.
Необхідні заходи:
- Стежити за апетитом і рухливістю птахів.
- За ознак недуги перепела ізолюють від інших і звертаються до ветеринарів.
- Встановити відра з содою або хором.
- Використовувати ультрафіолетові лампи.
Симптоматика нездорового птаха
Ознаки, які проявляються у птахів при захворюванні:
- залисини і випадання пір’я на спині;
- ламке оперення;
- рани;
- поганий апетит;
- закидають голову;
- витягають шию;
- опускають крила;
- скуйовджують пір’я.
Хворі птахи, які підхопили інфекцію, мало рухаються, ховають голову під крило, виглядають сонними, млявими. Дихання важке, може проявлятися кашель.
Заразні хвороби
Передаються в прямому контакті та повітрям, рівень смертності в таких випадках досить високий. У цьому списку найбільш небезпечні:
- Псевдочума. Передається ще через корми, воду та послід.
- Пташина холера. Способи зараження – аналогічні.
- Пулороз. Вражає тільки молодих особин, але – зі смертельними наслідками. Причини – переохолодження або перегрів, поганий корм, нестача питної води.
- Орнітоз. З’являється лихоманка, уражаються легені, нервова система.
- Аспергільоз. Грибкове захворювання. Птахи стають слабкими, лапки та дзьоб синіють, дихання важке, багато п’ють через спрагу.
- Ньюкаслська хвороба. Рознощиками є щури, кішки та інша домашня птиця. Під час хвороби очі у перепелів мутніють, послід рідкий і брудно-зелений.
- Колібактеріоз. Кишкове захворювання. Схоже на пулороз, але розвивається набагато швидше, до розмірів епідемії. Птахи мляві, постійно тремтять. Тушки та яйця загиблих особин потрібно знищити.
- Пташина холера або пастерельоз. Вражає печінку птахів, порушується обмін речовин. Характерний прояв – рідкий послід із кров’ю. На лікування не реагує. Тушку загиблої птиці спалюють, пташник і клітки обробляють.
Птахів, уражених заразною хворобою, потрібно вбити, а тушки спалити. Використовувати в їжу м’ясо або яйця категорично заборонено!
Незаразні хвороби
Умовно діляться на 3 групи:
- Через неправильний режим харчування. Це означає, що в кормі або занадто мало корисних речовин, або занадто багато. Пошукати золоту середину або змінити суміш.
- Через неправильний режим утримання. Це слабка вологість, протяги. Лікується вітаміном В, кормовими дріжджами. І поліпшенням умов.
- Через травми. Поранену особину потрібно відсадити, обробити рану, бажано – забинтувати.
Неправильне харчування може спровокувати і таке складне захворювання, як випадання яйцепроводу з яйцем. Таке трапляється, якщо пташенят почати годувати дорослою їжею, це і формує ранню яйцекладку, коли організм ще не готовий. Тому дуже важливо забезпечити різне харчування дорослим і пташенятам.
Де купити і скільки коштує птах
Естонських перепелів купують фермери охоче, на території їх розводять у багатьох спеціальних господарствах. У Москві пропонує послуги компанія “ЮСІКО”, у Санкт-Петербурзі – “Фермерський дар”. У Челябінську такий товар пропонують місцеві птахівники.
Вартість перепела залежить від віку:
Вік | Ціна за шт. |
Добові | 10 руб. |
Тижневі | 17 руб. |
Тритижневі | 32 руб. |
Місячні | 40 руб. |
Дорослі | 55 руб. |
Розводити естонських перепелів дуже вигідно, витрати швидко окупаються, але за умови грамотного підходу до справи. Крім того, на такий дієтичний товар дуже хороший попит. Порода витривала, невибаглива, самки відмінно несуться і дають дуже смачне м’ясо. Пташенята вилуплюються дружно, майже немає смертності. Відмінний старт у розведенні птиці для новачків.