Як зробити компост: найкращі варіанти та покрокові інструкції

Перед тим, як робити компост для свого городу, уважно вивчіть його складові та способи виготовлення. Від них залежить якість натурального і абсолютно безкоштовного добрива. Головне, щоб воно містило максимум поживних елементів.

Шари компосту

З чого і як зробити компост

Під компостом мається на увазі органіка (гумус), яка утворена із залишків рослинного походження, тваринних відходів та інших інгредієнтів.

Усі компоненти перебувають у доступності у будь-якого фермера, завдяки чому виключаються значні витрати, але при цьому підвищується рівень урожайності.

Особливості органіки

Залишки, що містяться в компості, піддаються переробці дощовими черв’яками, різними мікроорганізмами і комахами, в результаті чого руйнуються складні елементи. Вони перетворюються на біодоступні сполуки.

Це і потрібно для засвоєння і швидкого всмоктування корисних речовин кореневою системою рослин. Застосовується компостна суміш:

  • для розсадного і посівного матеріалу;
  • для кімнатних рослин;
  • у посадкових ямах;
  • для мульчування;
  • як підживлення.

Щоб “будівельники” органіки мали підвищену життєздатність, забезпечте компост помірною вологістю, теплом і доступом кисню. Неприпустимі ємності та ями, де накопичується вода, відсутня аерація.

Оптимальні параметри споруд для приготування органічного добрива: у висоту – близько 100 см, завширшки і завдовжки – від 100 до 200 см.

Бур’яни та скошена трава

Це відмінний матеріал для виготовлення компосту, завдяки якому в добриво вивільняються поживні елементи. Скошена трава може бути як свіжа, так і суха (сіно, солома), використовуються як бур’яни, так і сидерати.

Компост зі скошеної трави

Інші особливості:

  • товщина рослинного шару – від 15 до 25 см;
  • занадто свіжу траву бажано перед закладкою злегка просушити;
  • обов’язково проводиться подрібнення зеленої маси.

Опале осіннє листя

Листя не вважається багатим на корисні речовини, але воно необхідне для прошарку. Обов’язкова вимога – подрібнення. В іншому разі листя візьметься грудками, через що повітря не буде проходити в загальну масу.

Компост із листя

Дубове листя містить надмірну кількість дубильних сполук. До них підмішуйте вапно (на 5 кг 200-250 г пушонки).

Тирса, тріска та деревні стружки

У деревині міститься мізерно мала кількість азоту (крім кори). Матеріал необхідний для підтримки рівня вологості й тепла. Також тирса сприяє проникненню сонячних променів у шари компосту.

Тирса, тріска і-деревні-стружки

Згодом на поверхні стружки формуються мікроорганізми, потрібні для бродіння. Завдяки деревині добриво дихає, стає пухким.

Земля

Ґрунт необхідний у незначних кількостях, лише для покриття першого шару компосту, а це близько 3 см. Обов’язково додається вапно. Ґрунт беріть з аеробних шарів (глибина від поверхні – 5-15 см).

Земля

Гній

У гної міститься багато азоту, який каталізує процес розкладання. Це своєрідна закваска для перепрівання органіки. Найкращий гній – кінський і коров’ячий, але можна брати й інші варіанти.

Гній у компості

Торф

Торф видобувається із залишків рослинності та померлих тварин. У природних умовах він формується на заболочених ділянках. Біомаса відмінно віддає тепло, пропускає кисень. Він буває 3 видів – верховий, низинний і перехідний. Саме останній використовується для компосту.

Торф

Курячий послід

На відміну від коров’яку, курячий послід має в складі велику кількість фосфору, азоту і калію – найважливіші речовини для культур.

Курячий послід

Вапно

Вона потрібна для нейтралізації кислоти, особливо при внесенні коров’ячого гною. Максимальна кількість від загальної маси – 3%. Якщо покласти більше, середовище вийде надмірно лужним. Це сповільнить процеси бродіння і розкладання.

Вапно

Деревна зола

Деревне вугілля складається з величезної кількості поживних речовин, але тільки в чистому вигляді. Він має бути з деревини або паперу, які не оброблені лакофарбовими сумішами та іншими токсичними складами.

Деревна зола

Яєчна шкаралупа

Не всі городники додають шкаралупу від яєць, але фахівці рекомендують це робити. Причин кілька: 90% становить необхідний кальцій, а решта 10% – це мінерали (молібден, кремній, залізо, цинк, фтор). Цієї кількості цілком вистачає рослинам.

Яєчна шкаралупа в компості

Папір і картон

Целюлоза дає змогу паперовій продукції розкладатися в стислі терміни, головне – попередньо замочити і подрібнити. Укладання здійснюється тонким шаром. Дозволено використовувати тільки необроблений папір, тобто без вощеної або глянцевої поверхні.

Картон у компості

Що не можна додавати в компост

Існує низка продуктів, які категорично заборонено додавати в компост. Причина цього – гальмування процесів компостування. Що не можна використовувати:

  • Хліб і здобну випічку – на цей запах будуть збігатися щури, миші.
  • Жирові залишки (від супу та борщу, молочних страв, олії, олії тощо). д.).
  • Рибу, м’ясо, кістки та подібне. Дані продукти не надто довго розкладаються, але при цьому створюють сморід і призводять до появи опаришів.
  • Будь-які рослинні матеріали, які були схильні до нашестя шкідників або захворювань. Компостування відбуватиметься, але патогенні мікроорганізми не загинуть, а згодом перемістяться на грядки.
  • Гілки та інші матеріали в неподрібненому вигляді – перегнивання буде занадто тривалим.
  • Свіже листя, навіть якщо воно висохло. Потрібно брати листя виключно торішнє. Якщо такої можливості немає, покладіть свіже листя в поліетиленовий пакет, зав’яжіть його і тримайте так 2-3 тижні, проробивши дрібні отвори.
  • Рослини, які в поточному році оброблялися хімікатами.
  • Пластмасові, поліетиленові, скляні та синтетичні матеріали.
  • Екскременти людини і домашніх улюбленців (собак, котів).
  • Цитрусові – запах фруктів відштовхує дощових черв’яків.
  • Отруйні для інших культур рослини, наприклад, картопляне бадилля, аконіт, конвалія, рокитник, рицина тощо. д.

Способи приготування компосту

Компост виготовляється різними методами, залежно від місця закладки. Наприклад, можна сформувати яму або купу, укласти матеріали в мішок, ящик або придбати готовий компостер у спеціалізованому магазині.

Типи компостування

Компост буває 2-х основних видів:

  • Анаеробний. Органіка розкладається за допомогою бактерій анаеробного типу. Доступ кисню не потрібен. У цьому випадку облаштовується компостна яма, яку важливо засипати шаром ґрунту або вкрити повітронепроникним матеріалом (поліетиленом тощо). д.). Особливості:

    • бродіння відбувається повільно, оскільки температура всередині досягає всього 30 градусів;
    • розкладання засноване на утворенні смердючих газів – сірководню, метану;
    • насіннєвий матеріал бур’янів не гине.
  • Аеробний. Переробка матеріалів відбувається за допомогою аеробних бактерій і різних комах, які не можуть існувати без повітря. Особливості:

    • можна використовувати для будь-якого способу компостування;
    • за час бродіння знищуються патогенні мікроорганізми та насіння бур’яну;
    • температура бродіння становить 70 градусів.

Компостна купа

Існує 2 види складування органічних матеріалів – з установкою бортів (із шиферу, дощок тощо).) і без них (тобто навалом). Перший варіант кращий, оскільки купа не буде швидко пересихати. Як це зробити правильно:

  1. Навесні зніміть лопатою верхній шар ґрунту приблизно на 10 см.
  2. Укладіть органічну сировину, перемежовуючи між собою відходи з гноєм, тирсою тощо. д.
  3. Накрийте нетканим матеріалом.
  4. Восени перекопайте вміст купи.
  5. Сформуйте верхній шар ґрунту (з того, який знято навесні).
  6. Засійте сидератами. Для цього підходить овес, горох, гірчиця.
  7. Навесні перекопайте разом із сидератами, які зійшли.

Якщо плануєте зробити огорожу, використовуйте для неї підручні матеріали. Не забудьте прибрати її перед весняним перекопуванням.

Компостна купа

Компостна яма

Це другий за популярністю метод компостування. Для нього важливо закласти максимально велику кількість органіки – чим більша яма, тим швидше відбувається бродіння.

Правила виготовлення компостної ями:

  1. Викопайте яму глибиною близько 100 см, шириною і довжиною 150х200 см.
  2. На дно викладіть дренажний матеріал. Наприклад, гілки від ягідних кущів або тонкі пагони від дерев. Це необхідно для стоку рідини в процесі ферментації.
  3. Покладіть шар ґрунту, зверху – гній або курячий послід.
  4. Потім рослинні відходи, яєчну шкаралупу тощо. д.
  5. Самий верхній шар – ґрунт. Його вкрийте соломою або спанбондом, щоб усередину ями проходив кисень.

Якщо у вас є в запасі компост, покладіть його на дренаж, завдяки чому бродіння почнеться швидше.

Компостна яма

Ящик

Така ємність зручна тим, що використовується протягом багатьох років. Як матеріал для виготовлення ящика можна брати що завгодно – шиферні листи, металевий профнастил, листи із пластику тощо. д.

Найчастіше використовують деревину, оскільки вона вважається екологічно чистою і повітропроникною, хоча і служить менше металу і пластику.

Особливості ящиків:

  • листові матеріали монтуйте на каркас із дерева, обов’язково зробіть у них невеликі отвори для проникнення повітря;
  • обсяг ящика – від 1 до 1,5 куб. м. м;
  • приблизні розміри – 1,5х1,5х1 м;
  • не рекомендується виготовляти дно, оскільки через ґрунт будуть проникати дощові черв’яки;
  • у дощатому контейнері робіть стінки не суцільні, а з невеликими зазорами;
  • дерев’яні дошки обробіть антисептиками для знищення бактерій;
  • встановлюйте у вириту неглибоку яму з утрамбованим дном.

Для дерев’яної конструкції можна використовувати як дошки, так і віконно-дверні рами, бруси, піддони. З останніх найпростіше спорудити конструкцію – досить просто скріпити між собою елементи.

Ящик

Найпростіший варіант компостного ящика:

  1. Виготовте каркас. Він складається з 4-х кутових стійок, зроблених із брусів.
  2. Вкопайте його в землю для стійкості.
  3. Набийте горизонтально будівельні дошки з 3-х боків (від низу до самого верху).
  4. Один бік оббийте наполовину знизу, а зверху встановіть дверцята. Якщо немає бажання формувати таку конструкцію, оббийте каркас з усіх боків. Зверху на конструкцію покладіть кришку, зроблену зі збитих між собою дощок.
  5. Покладіть сировину для компосту, накрийте кришкою. Періодично поливайте і провітрюйте вміст.

Ящик-1

Мішок і сітка

У мішках теж роблять компост. Найчастіше за відсутності місця для ящика або ями. Використовується мішкоподібний матеріал, але допустимо застосовувати чорні пластикові мішки.

Процес встановлення:

  1. Зніміть верхній шар дерну. Укладіть його на дно мішка.
  2. Зверху насипте подрібнену рослинність (бур’ян).
  3. Укладіть органіку (курячий послід, гній, торф тощо). д.).
  4. Зав’яжіть мішок зверху, залиште для бродіння на кілька місяців.

Мішок-і-сітка

Якщо в наявності є оцинкована сітка з дрібними осередками, використовуйте як ємність і її. Для виготовлення конструкції достатньо таких кроків:

  1. Скрутіть сітку на кшталт циліндра з нахлестом у 15 см.
  2. Скріпіть дротом.
  3. Всередину покладіть лутрасил або спанбонд. Тканину закріпіть зверху за допомогою скоб або звичайних прищіпок. Інакше вона спадатиме вниз при укладанні органіки.

Компост у сітці

Бочка

Найпростіший варіант за наявності бочки. Зазвичай городники використовують металеві моделі. Як зробити правильно:

  1. По периметру бочки з усіх боків просвердліть отвори для вентиляції.
  2. З одного боку приблизно на половину висоти виріжте віконце прямокутного або квадратного типу.
  3. З відрізаного шматка металу сформуйте дверцята, навісивши петлі на них і бочку.
  4. Зробіть отвори на дні та кришці бочки. Вставте вісь-трубу.
  5. Укладіть органіку – спочатку зелені компоненти, потім коричневі.
  6. Відкрийте дверцята, залиште так на 6 діб.
  7. Закрийте ємність, прокрутіть її навколо осі труби.
  8. Дверцята знову відкрийте. Протягом усього часу компостування 1 раз на 2-3 дні провертайте бочку навколо труби для прискорення процесу бродіння.

Бочка

Компостер

Якщо немає часу і бажання возитися з мішками, ящиками та іншими пристосуваннями, купіть готовий компостер. Вартість його варіюється в межах 3-7 тис. грн. руб.

Покупні компостери мають масу переваг:

  • компактність;
  • відсутність неприємних запахів;
  • простота складання та встановлення;
  • швидкість компостування та висока якість компосту;
  • естетичність зовнішнього вигляду.

Пристрої поділяються на 2 конструктивних типи:

  • Відкриті. Вони не мають глухих стінок і кришки. Вважаються бюджетними, але купуються дачниками в рідкісних випадках, оскільки конструкція обростає бур’янами, з ящика поширюється неприємний запах.
  • Закриті. Це конструкції з глухими стінками і кришкою. У них є отвори для вентиляції. Вартість висока, але відзначається безліч переваг.

Компостери за призначенням і формою поділяються на такі види:

  • Ящикоподібна конструкція. Матеріал виготовлення – метал, поліпропілен, поліетиленовий пластик. Зручно монтувати і переміщати з одного місця на інше, оскільки максимальний обсяг – 800 л.
  • Термокомпостерний вид. Відрізняється стінками з теплоізоляційними матеріалами для утримання тепла. Завдяки цьому дозрівання компосту здійснюється швидко. Експлуатується такий компостер цілий рік. Є моделі з вбудованими термометрами для контролю температурного режиму вмісту.
  • Вермикомпостери. Типи, що випускаються, – підземні та лоткові. Перші не мають дна, оскільки через цей отвір мають проникати дощові черв’яки. Вони монтуються у вириту яму до самої кришки.

    У другі засипається органіка і штучно запускаються дощові черв’яки. Коли один лоток буде перероблено, на нього встановлюють інший.

Моделей існує безліч, але є ті, які користуються особливою популярністю:

  • ECO-Composter 320 L. Виготовляється в Ізраїлі компанією Keter. Під час виготовлення використовується полімерний пластик. Пристосування має кришку, яка надійно замикається. Характеристики:

    • об’єм – 320 л;
    • вага – 4900 г;
    • габарити – 65х65х75 см;
    • особливість – знімна заслінка для спрощення процесу вилучення компосту;
    • вартість – близько 7 400 руб. ECO-Composter-320-L
  • EvoGreen 630 L. Випускається в Польщі компанією Prosperplast. Виготовлений із пластику, але він не має достатньої жорсткості. У стінках є вентиляційні отвори, кришка відкидна. Особливості:

    • обсяг – 630 л;
    • вага – 9600 г;
    • розміри – 90х91х13,45 см;
    • не можна використовувати взимку;
    • вартість – близько 9 900 руб. компостер EvoGreen 600 L
  • Piteco K1130. Російський виробник для виготовлення бере морозостійкий пластик для цілорічного застосування короба з отворами. Модель невелика. Рекомендована для ділянок не більше 4 соток. Відрізняється масивною завантажувальною кришкою, що спрощує закладку органіки. Характеристики:

    • об’єм – 300 л;
    • вага – 6500 г;
    • розміри – 80х60х60 см;
    • особливість – не дуже потужні замки;
    • вартість – близько 2 800 руб. Компостер Piteco K1130
  • Tumbleweed Worm Feast 22L. Розроблено вермикомпостер австралійською компанією Tumbleweed Worm Feast. Форма – усічений конус, оснащений кришкою. Призначається модель для підземного застосування. Особливості:

    • обсяг – 22 л;
    • висота – 51 см;
    • матеріал – пластик;
    • ціна – близько 2 900 руб. Компостер Tumbleweed Worm Feast 22L
  • Баск-Пластик Відро ЕМ-контейнер. Це своєрідна домашня міні-фабрика для переробки відходів. Являє собою контейнер циліндричної форми з піднятим дном на 15 см.

    Призначається для укладання харчових відходів тощо. безпосередньо в кухні. Часто використовується для ферментації органіки і подальшого удобрення кімнатних рослин. Важливо під час компостування додавати препарати типу Восток ЕМ-1, який замінюється кожні 3-4 дні. Характеристики:

    • об’єм – 15 л;
    • висота – 40 см;
    • діаметр вгорі – 30 см;
    • час ферментації – від 7 до 10 днів;
    • вартість – близько 1 500 руб. Баск-Пластик Відро ЕМ-контейнер для ферментації органічних відходів 15 л
  • Паросток. Популярна модель, що витримує температуру до -60 градусів. Rostok закритого типу, не потребує попереднього складання. Виготовляється зі стійкого поліетиленового пластику. Особливості:

    • обсяг – 600 л;
    • габарити – 12,2х88,2х88,2 см;
    • вага – 17 кг;
    • вартість – близько 6 400 руб. Росток

Як приготувати біодинамічний компост

Біодинамічний компост (БД) заснований на додатковому введенні в масу препаратів на рослинній основі (кропива, ромашка, дубова кора, кульбаба тощо). д.). Біодинамічні засоби додавайте після досягнення купою висоти в 1 м.

Види БД:

  • активатор – вливається в купу, яка щойно укладена;
  • фляденпрепарат або бочковий – додатково покращує склад ґрунту;
  • № 502-507 – зроблені виключно на травах.

Дозування, період введення та інші показники залежать від конкретного засобу.

Особливості приготування гарячого компосту

Гарячий спосіб виготовлення компосту значно прискорює процес бродіння – використовувати органіку можна через 30-40 днів після закладання. Він придуманий Миколою Курдюмовим. Як приготувати “гарячий” компост:

  1. Виготовте 2 ящики з дерева зі щілинами.
  2. Укладіть на дно одного органіку шарами:
    • бур’ян, листя тощо. д.;
    • гній;
    • папір або сухе листя, шкаралупу яєць;
    • перегній або ґрунт.
  3. Полийте заготовку теплою водою.
  4. Накрийте темним поліетиленом.

Приблизно через тиждень усередині ємності температура повинна досягати 70 градусів. У цей період перекиньте вміст у другий ящик. Робіть так, щоб усі компоненти провітрилися. Повторіть 3 рази.

Є й інший спосіб гарячого компостування – за Берклі. Він передбачає прискорений процес – компост буде готовий на 18-й день. Що робити:

  1. Покладіть компоненти в ящик так, щоб сформувалася купа в 150 см. Важливо дотримуватися пропорцій азоту та інших компонентів у 30:1. У центральній частині купи температура має сягати до 65 градусів.
  2. У перші 4 доби після закладки купу ворушити заборонено.
  3. На 5 день і далі через день перевертайте вміст компостного пристрою.

Приготування компосту за Анненковим

Анненков пропонує використання тільки натуральних інгредієнтів. Як проводиться компостування:

  1. У будь-якому місці городу укладіть шарами свіжозірвані бур’яни й органічні відходи, аж до вмісту торф’яного біотуалету.
  2. Накрийте масу поліетиленом.
  3. Залиште до повного визрівання компосту.

компост під плівкою

Де розташувати “компостник”

Намагайтеся створювати і ставити компостне пристосування в дальніх кутах городу, оскільки від купи будуть виходити неприємні запахи. Є й інші особливості розміщення:

  • неприпустимо потрапляння прямих сонячних променів – сповільнюється розкладання;
  • бажана півтінь;
  • не копайте компостну яму біля чагарників і дерев – їхня коренева система поглине всі поживні елементи;
  • поруч не повинно бути питних водних джерел (джерело тощо). п.).

Терміни дозрівання компосту

На час бродіння впливають багато факторів – склад, пропорції, вологість, ворошіння, температурний режим. Наприклад, влітку компост дозріває в 2 рази швидше, ніж у зимовий період.

Особливості термінів компостування:

  • пошаровий універсальний склад стає готовим до застосування через 6-12 місяців;
  • у деяких випадках, коли людина ніяк не допомагає процесу розкладання, час затягується на 2-2,5 роки;
  • якщо ввести гній або невелику частину вже готового компосту, час зрілості настане через 6 місяців.

Як перевірити готовність компосту

У готового до застосування компосту є свої ознаки:

  • потемніння кольору, аж до коричнево-чорного;
  • зміна запаху – він стає схожим на вологий ґрунт;
  • структура – відзначається рихлість і сипучість;
  • консистенція – однорідна, неможливо розглянути компоненти по-окремо.

Як прискорити дозрівання компосту

Для прискорення використовують різні методи, зокрема й агротехнічні – засипання шаром землі з живими організмами, зволоження під час посухи, укриття плівкою в період злив, посадка зверху огірків, патисонів або кабачків.

Покупні прискорювачі

Сьогодні існує безліч прискорювачів дозрівання компосту, серед яких виділяють такі:

  • Байкал М-1. Найпопулярніший біопрепарат. Випускається у формі концентрату, який потрібно розводити водою. Вливається робочий розчин через 25-30 днів після закладки купи.
  • ВВ-К035 і ВВ-К005. Виробляються у вигляді розчину і порошку. Використовуються під час закладання компонентів.
  • Гумі-Омі Компостин. Розчин потрібно розбавити водою і влити в яму при закладці органіки.
  • Оксизин. Рідка форма, яка вводиться у воду краплями.
  • Компостелло. Порошок з’єднується з водою, сприяє перемелюванню навіть насіннєвої частини рослин.
  • ЕМ-Бокаші. В основі закладено пшеничні висівки ферментованого типу, випускається у вигляді порошку.
  • Доктор Робік. Містить ґрунтові бактерії, розфасовується по пакетиках.

Є й інші високоефективні препарати – Сяйво, Відродження, Тамір, Гумісол, Ургаса, Восток. Розводьте і додавайте засоби в суворій відповідності з інструкцією із застосування.

Народні методи

Любителі народних методик рекомендують застосовувати таке:

  • Настій із трав. Для приготування візьміть 2,5 частини будь-якої трави (попередньо подрібніть ножем), 1 частину курячого посліду і 10 частин води. Настоюйте на вулиці близько 10-20 днів, що залежить від погодних умов.
  • Дріжджі. Для виготовлення робочого розчину в 2 л теплої води всипте 2 ст. л. сухих дріжджів. Додайте 400 г цукру-піску, ретельно перемішайте.

Для введення в компостну яму зробіть отвір. Вливайте поступово.

Вливання дріжджів у компост

Які складнощі можуть виникнути в процесі підготовки компосту

Особливо часто стикаються з проблемами городники-початківці. Щоб уникнути неприємних моментів під час виготовлення компосту, зверніть увагу на помилки та складнощі, які виникають у процесі роботи:

  • Нашестя мурах. Вони зазвичай з’являються при підвищеній сухості купи. Це призводить до уповільнення процесів розкладання компонентів. Виправити ситуацію просто – рясно полийте водою, але так, щоб не було заболоченості.
  • Слизовість структури і сморід. Причина цієї проблеми криється в надмірній кількості рослинних інгредієнтів. Рішення одне – перекопати купу і внести папір, сіно або солому, сухе листя.
  • Рой мошок. Це можуть бути грибні комарі, що кружляють над поверхнею компосту. З’являються вони через підвищену вологість субстрату, що компостується. Якщо їх присутня незначна кількість, це норма, якщо ж надмірна – дійте. Що робити:

    • просушіть на відкритому повітрі – під час спеки відкрийте купу, поворошіть її;
    • додайте сіно, солому або папір.
  • Зміни в купі відсутні. Це говорить про те, що немає процесу бродіння. Найчастіше уповільнення відбувається через пересихання субстрату. Зволожити його можна кількома способами:

    • додайте свіжонарізану бур’ян;
    • введіть трохи свіжого картопляного лушпиння;
    • щодня поливайте купу теплою відстояною водою.

Щоб компост визрів швидко і якісно, щодня вранці злегка його зволожуйте, додавайте стимулятори, частіше перемішуйте склад. Особливу увагу приділіть утепленню компостної конструкції восени, для чого накрийте ящик торфом, а зверху – листям від дерев.