Вирощуванням картоплі сьогодні займаються багато городників, для яких це вигідний бізнес або можливість прогодувати сім’ю. Картоплю Розара заведено вважати одним із найкращих сортів, оскільки вона вирізняється високою врожайністю, непоганими смаковими і зовнішніми якостями. Але важливо правильно доглядати за коренеплодами – це гарантує отримання хорошого врожаю.
Опис сорту Розара
Основною перевагою картоплі є її термін дозрівання і висока врожайність. Рослини розвиваються максимально швидко на початкових етапах вегетації, після перших сходів коренеплоди з’являються вже на 45-50 день. Повної технічної стиглості бульби досягають за 65-70 днів. Кущі досягають середньої висоти (50-55 см), напіврозлогі, із зеленим листям і дрібними суцвіттями червоно-фіолетових квітів.
Колірний паросток характеризується яйцеподібною формою зі злегка опушеною основою. Товарна вага бульб варіюється від 80 до 115 г. Бувають середніх і великих розмірів, довгасто-овальної, подовженої форми, схожої з краплею. Бульби вирізняються гладенькою, червоною шкіркою з дрібними яскраво-червоними вічками.
У картоплі світло-жовта м’якоть, схильна до потемніння під час нарізування та очищення, трохи темніє під час варіння. Картопля Розара добре підходить для відварювання, але смакові якості при смаженні та запіканні значно знижуються. Краще використовувати для приготування салатів, перших страв, гарнірів.
Характерні особливості
Картопля Розара – ранній сорт, який завоював популярність серед багатьох городників завдяки тому, що має хороші характеристики. Більш детально описано в таблиці:
Показник | Опис |
Загальна характеристика | ультраранній столовий сорт (придатний для товарного виробництва, фасування, миття, механізованого збирання) |
Період дозрівання | 65-70 днів |
Урожайність | 415 ц/га |
Товарність | 91-99% від загального врожаю |
Лежкість | 95% |
Маса товарних бульб | 80-115 г |
Кількість бульб у кущі | 15-18 штук |
Колір м’якоті | світло-жовтий |
Колір шкірки | червоний (від рожевого до темно-малинового) |
Вміст крохмалю | близько 13% |
Колір віночків | червоно-фіолетовий |
Стійкість до захворювань | підвищена (рослина вирізняється високою стійкістю до парші звичайної, картопляного раку, вірусу скручування листя, залізної плямистості, чорної ніжки, ризоктоніозу, фітофторозу бульб і бадилля, золотистої нематоди) |
Споживчі якості | відмінний смак, універсальне кулінарне призначення |
Особливості вирощування | пластичний, дає непоганий урожай практично в будь-яких ґрунтово-кліматичних і погодних умовах |
Урожайність
Якщо виконувати всі вимоги агротехніки, городнику вдасться з однієї сотки зібрати до 500 кг якісних, великих, зовні привабливих плодів. Важливо, що показники врожайності зберігатимуться протягом п’яти років, без зміни насіннєвого матеріалу. Погодні умови на врожай ніяк не впливають.
Сорт Розара дає найвищу врожайність у середніх широтах. Фермери, які займаються вирощуванням у північних широтах, відзначають, що навіть за незначного перепаду температур, показники якості не знижуються, врожайність залишається високою.
Особливості вирощування
За кілька місяців отримують високоврожайний і смачний сорт картоплі. Найкраще починати першу посадку з насіннєвого матеріалу, завдяки чому буде легше оцінити його якості. Але і посадка з картоплі також дасть хороші результати. Висадку починають у травні для збору врожаю вже в серпні.
Обов’язково потрібно підготувати ґрунт і посівний матеріал, після чого городники приступають до посадки картоплі.
Підготовка ґрунту
Правильно займатися висадкою картоплі на супіщаному або суглинному ґрунті, який готують заздалегідь з осені. Прибирають бур’яни і розпушують землю. Навесні потрібно внести трохи перегною, в кожну лунку додати по 20 г золи.
Найкраще вирощувати сорт на землі, де раніше росли такі культури:
- капуста;
- льон;
- огірки;
- озимі культури;
- люпин;
- однорічні та багаторічні трави;
- зернобобові.
Це необхідно для того, щоб через ґрунт не передавалися захворювання, до яких коренеплід нестійкий. Віддавати перевагу бажано незатіненій ділянці.
Підготовка посівного матеріалу
Пророщування бульб – процедура, що дозволяє скоротити і так нетривалий вегетаційний період сорту ще на 7-12 днів. Після оживання ростових бруньок, бульби засипають вологою тирсою шаром 3-4 см. У міру висихання їх обприскують розчином будь-якого біостимулятора. Рекомендується застосування таких препаратів, як Гетероауксин, Епін, Мікон.
За 12-15 днів до висаджування бульб у ґрунт їх виносять на сонце для набуття шкірки зеленуватого відтінку. Так підвищується стійкість до всіляких атак шкідників. Урожайність після такої процедури значно зростає.
Вирощування бульб з насіння
Вирощування картоплі з насіння є хорошою можливістю культивування унікального сорту. Бульби, які городник отримає в перший рік, будуть сильно різнитися кольором, розміром, формою. Головним завданням садівника буде відбір найкращих з них.
Вирощування картоплі з насіння у відкритому ґрунті можливе тільки в регіонах з теплим субтропічним кліматом.
Як проводиться процедура:
- Збирають плоди картоплі, що нагадують невеликі зелені томати. Залишають для дозрівання, підвісивши в марлевому мішечку в приміщенні з проникненням сонячних променів. Після зморщування і розм’якшення відокремлюють насіння від м’якоті і залишають для підсихання. Після цього на півгодини заливають розчином марганцівки, висушують і прибирають у приміщення, де вони зберігатимуться до весни, поставивши в скляні ємності, що герметично закриваються.
- За тиждень до висадки насіння обробляють. Вночі ховають у холодильник, а вдень у тепле місце, наприклад, на батарею або підвіконня, освітлюване сонцем.
- Загортають насіння картоплі в мокру марлю для появи проростків.
- Готують легкий і поживний ґрунт. Використовують готовий магазинний субстрат для розсади з додаванням Нітрофоски (2-3 г/л) або суміш дернової звичайної садової землі, торф’яної крихти і крупного річкового піску.
- За півгодини до посадки, насіння замочують у розчині будь-якого біостимулятора.
- Наповнюють невеликі плоскі контейнери стерилізованим ґрунтом, розрівнюють, помірно зволожують.
- Висаджують насіння по кілька штук на відстані 4-7 см одне від одного. Між рядами проміжок має бути не менше 8-10 см. Зверху засипати насіння невеликим шаром дрібного піску, акуратно ущільнити. Накрити ємності склом або поліетиленовою плівкою.
- На контейнери повинні потрапляти сонячні промені, температура не нижче 25 градусів. Бажано, щоб тара підігрівалася знизу. Щодня слід провітрювати парник, відкриваючи його на 5-7 хвилин.
- Уже через 7-10 днів з’являться перші сходи. Після виростання двох листків, обережно розсаджують сіянці в горщики з торфом.
- Як тільки рослини приживуться, почне формуватися новий лист, сіянці підживлюють, обприскуючи азотним добривом. За 1,5-2 тижні до пересадки в грядку рослини починають загартовувати, вдень виставляючи їх у сад, на веранду. Поступово подовжують період перебування на відкритому повітрі.
Покрокове керівництво посадки
Висаджують картоплю за певною схемою. У цьому процесі немає нічого складного. Головне, все зробити правильно, тоді картопля приживеться і дасть хороший урожай. Що робити:
- Перед посадкою зорати ґрунт на глибину не менше 30 см.
- У лунки внести добрива з вмістом фосфору і калію.
- Лунки мають бути глибиною 6 см для суглинистого ґрунту, 10 см – для супіщаного ґрунту.
- Відстань між лунками – 40 см.
- Після внесення добрива, покласти в лунки картоплю паростками вгору.
Як добриво використовують потовчену яєчну шкаралупу з деревною золою і цибулевим лушпинням.
Як доглядати
Отримати багатий своєчасний урожай можливо тільки в тому випадку, якщо забезпечити рослинам гарний догляд, не забувати про полив, прополювання, підгортання і внесення добрив.
Полив | Прополка | Розпушування | Підгортання |
Якщо літо буде спекотним і посушливим, обов’язково поливають картоплю. Але так, щоб не перестаратися, адже від вологи рослини можуть загинути. Розара відрізняється густим і добре розвиненим бадиллям, тому за сухої погоди їй необхідний регулярний штучний полив. На один кущ припадає 5 літрів води. | За відсутності перших сходів двічі розпушують ґрунт, позбавляючись бур’янів. У цей же період потрібно проборонити ґрунт. Перше розборонування виконують через тиждень після висадки в ґрунт, друге – ще через 7 днів. | Процедура проводиться, коли рослини виростуть до 10 см у висоту – роблять це між рядами, використовуючи мотику або плоскоріз. При розпушуванні ґрунту на глибину до 10 см вдасться позбутися бур’янів, наситити ґрунт киснем. За підвищеної вологості ґрунту, розпушування здійснюють і на велику глибину. За 1-1,5 місяця ґрунт розпушують тричі з інтервалом у 10-15 днів. | Обробляти кущі слід у період вегетації не менше двох разів. Виконувати процедуру після поливу або дощу. При першому підгортанні кожен кущ навколо присипати землею на 12 см, при другому – на 20 см. |
Боротьба зі шкідниками
Розара найбільш схильний до атак колорадського жука, вважаючись одним з найбільш смачних сортів.
Зі шкідниками обов’язково потрібно боротися, адже в іншому випадку врожайність значно знизиться або ж плодів взагалі не дістанеться. Для боротьби з жуками користуються хімічним, народним, біологічним і механічним способом.
- Біологічний метод. Переважно використовувати біологічні засоби боротьби, адже вони нешкідливі для всіх живих істот і призначені виключно для знищення шкідників. Після використання таких засобів, колорадські жуки відступають. Рекомендується використання таких засобів, як Фітоверм, Бітоксибакціллін, Колорадо, Агравертин, Бікол.
- Використання хімікатів. При використанні отруйних хімікатів важливо дотримуватися правил безпеки. Обов’язково приступати до роботи тільки після ретельного вивчення інструкції. Завжди надягати захисний одяг під час роботи з хімічними речовинами. На 10 квадратних метрів допустимо застосування не більше 1 літра розведеного розчину.
- Механічний спосіб. Передбачає збір шкідників руками. Збирати дорослих особин і личинок слід у ємність, після чого жуків знищують, як правило, заливаючи окропом. Такий метод вимагає уважного огляду рослин. Найчастіше комахи ховають кладки своїх яєць під листям.
-
Народні засоби. Перевагою таких способів є нешкідливість для людини і навколишнього середовища. Популярним є застосування таких методів:
- Розтерти 100 г березового вугілля і змішати з 10 л води. Окропити розчином картопляне бадилля.
- Проварити золу протягом 15 хвилин і залишити для настоювання на 48 годин. Після процідити, розвести 50 г настою в 10 л води, додавши 2,5 ст. л. л. господарського мила. Обприскати бадилля картоплі.
- У міжряддях висадити календулу і розкидати цибулиння цибулі. Їхній запах відштовхує шкідників.
- Залити 500 мл води 40 г Карбофасу і настоювати на розчині шкірку картоплі. Розкласти її по консервних банках і закопати по периметру поля. Виконати це слід до того, як з’являться перші сходи. Після пробудження голодні комахи накинуться на отруйний “десерт”.
Як збирати і зберігати картоплю
Добре зберегти врожай можна тільки в тому разі, якщо картопля добре визріла. Після відмирання бадилля, в бульбах відбувається збір усіх потрібних речовин, зокрема крохмалю. Саме вони сприяють наданню сорту характерних для нього смакових якостей і аромату. Зрілі картоплини характеризуються формуванням грубої шкірки з сухими вічками.
Перед тим, як відправити врожай у місце для зберігання, плоди попередньо просушують на повітрі. Запобігти позеленіння бульб допоможе укриття від сонячних променів. Далі потрібно відсортувати картоплю і відібрати браковані плоди.
Для зберігання використовують бульби без механічних пошкоджень. Бульби з явними ознаками будь-яких захворювань відразу ж знищують.
Перед зберіганням просушити врожай на повітрі. У сховищі оптимальною температурою є +2-4 градуси – це забезпечить краще збереження картоплі. Не можна щоб вологість повітря в приміщенні була вищою за 70-85%. На дно сховища насипають пісок, щебінь або гальку – вони сприяють поглинанню вологи і перешкоджають розвитку грибкових захворювань. У сховище не повинні проникати промені сонця.
Уникнути проникнення гризунів у приміщення допоможе попередня розкладка отрути для боротьби зі щурами.
В якості тари для зберігання оптимальне використання сітчастих мішків або дерев’яних ящиків. Під час збирання врожаю картоплі Розара отримують мінімум бракованих картоплин. Завдяки цьому допустимо транспортувати урожай на далекі відстані, не турбуючись про його товарний вигляд і збереження смакових якостей до весни.
Порівняння Розара з іншими сортами
Картопля Розара вважається одним із найкращих ранньостиглих сортів, невимогливих у догляді. Адже навіть за мінімального догляду городники отримують чудовий урожай. У таблиці нижче наведено деякі сорти, з якими можна порівняти Розару:
Сорт | Період дозрівання | Урожайність | Колір шкірки/м’якоті | Переваги |
Розара | 65-70 днів | 350-500 кг/1 ар | Червона шкірка, жовта м’якоть | Товарний вигляд. Тривале зберігання. Стійкість до захворювань. |
Альона | 50-60 днів | 300 кг/1 ар | Шкірка червона, м’якоть кремового відтінку | Перші бульби з’являються вже через 45 днів. Сорт, придатний для вирощування в Західно-Сибірських регіонах. Стійка картопля до хвороб. |
Аріель | 50-70 днів | 150-450 кг/1 ар | Світло-жовта шкірка, м’якоть кремового відтінку | За рік збирають по 2 врожаї. |
Тімо | 70 днів | 240 кг/1 ар | Світла шкірка, кремова м’якоть | Сорт підходить для вирощування на ґрунтах різного типу. Перші коренеплоди отримують через 45-50 днів. |
Каратоп | 50-65 днів | 350-500 кг/1 ар | Світла шкірка, жовта м’якоть | Сорт вирізняється високою врожайністю, підвищеною стійкістю до захворювань. |
Беллароза | 50-60 днів | 320 кг/1 ар | Світло-рожева шорстка шкірка, жовта м’якоть | Підвищена стійкість до захворювань. Невибагливість у догляді. |
Жайворонок | 40-55 днів | 250-280 кг/1 ар | Яскраво-жовта шкірка, ніжно-лимонна м’якоть | Стійкість до фітофтори бадилля, золотистої нематоди |
Імпала | 65-75 днів | 370-600 кг/1 ар | Шкірка та м’якоть світло-жовтого відтінку | Рівні плоди “один в один”. Висока врожайність. Стійкість до захворювань. |
Романо | 80 днів | 500-600 кг/1 ар | Рожева шкірка, кремово-лимонна м’якоть | Відмінні смакові якості. Товарний вигляд. Хороша врожайність. |
Лілея | 50-60 днів | 600-680 кг/1 ар | Лимонна шкірка, світло-жовта м’якоть | Висока врожайність. Гарний смак. Стійкість до тривалих перевезень. |
Удача | 65 днів | 420 кг/1 ар | Жовта шкірка і м’якоть | Підвищена стійкість до захворювань. |
Снігур | 45-55 днів | 400-450 кг/1 ар | Рожева шкірка, м’якоть кремова | Хороша врожайність. Невибагливість у догляді. |
Чароїт | 80-90 днів | 320 кг/1 ар | Жовта шкірка і м’якоть | Висока врожайність. Товарний вигляд. Збереження врожаю. Рівні плоди. |
Венета | 50-55 днів | 235-240 кг/1 ар | Темно-коричнева або жовта шкірка, світло-коричнева м’якоть | Товарний вигляд. Невимогливість до складу ґрунту. Високі смакові якості. |
Технологія підвищення врожайності
Городники і фермери активно вирощують картоплю Розара завдяки тому, що вона добре культивується, невимоглива у догляді. Досвідчені люди давно навчилися підвищувати врожайність, завдяки розробці декількох технологій. Роблять це таким чином:
- Вирощувати картоплю на соломі, гребневим методом із застосуванням перепрілої тирси і соломи. Значна прибавка врожаю і підвищення якісних характеристик коренеплодів спостерігається саме при використанні таких методів.
- Посадка картоплі на гребенях добре підвищує кількість бульб в умовах раннього висаджування. Це сприяє ефективному використанню рослиною зимово-весняних запасів ґрунтової вологи.
Для отримання гарантовано високої врожайності, потрібно правильно скласти підстилку, використовуючи перепрілу деревну тирсу, золу і суху нарубану траву. Також використовують перепрілу солому. Органічна підстилка дає змогу ґрунту прогрітися за короткий період часу, а при її розкладанні рослини отримують додаткове живлення.
Переваги та недоліки картоплі
Картопля Розара, як і безліч інших сортів, має свої недоліки та переваги. Перед вирощуванням цього сорту, городникові бажано ознайомитися з можливими плюсами і мінусами:
Переваги | Недоліки |
|
|
Картопля Розара отримала багато позитивних відгуків, адже багато городників після вирощування продовжують доглядати саме за цим сортом, оцінивши невибагливість до догляду, стійкість до захворювань і шкідників. При правильній посадці, підготовці посадкового матеріалу і мінімальному догляді, можна отримати великий урожай.