Кози Ламанча: опис породи з фото, правила розведення

Ламанчів легко впізнати за маленькими вухами – через них породу часто називають безвухою. Цих високоудойних кіз вважають універсальними – вони вирізняються високою продуктивністю і по м’ясу, і по молоку. Порода є однією з найпродуктивніших і безпроблемних.

Коза Ламанча

Історія породи

Історія виникнення безвухої породи загубилася в минулому. Є здогадки і є точні факти. Перша згадка про коротковухих кіз зустрічається в рукописах Стародавньої Персії. Як порода опинилася в Іспанії – достеменно невідомо. Своєю назвою порода завдячує іспанській провінції Ла-Манча. Звідси іспанські завойовники і привезли безвухих кіз до Каліфорнії. М’ясо-молочні кози з короткими вухами почали своє “завоювання” Америки.

На початку 20 століття коротковухих кіз привезли на виставку в Парижі. Тут вона й отримала свою теперішню назву – за ім’ям провінції, з якої почався її шлях до Америки. Після селекційних робіт характеристики породи змінювалися. Порода отримала офіційний статус тільки 1958 року. На той час існувало офіційно зареєстроване племінне стадо з двох сотень голів, що представляли безвуху породу ламанча.

Екстер’єр Ламанчі

У ламанчів міцна статура і велике вим’я – ознака високої удійності. Порода відрізняється різноманітністю забарвлень. Зустрічаються відтінки чорного, рудого, бурого, коричневого, білого та інших. Є й плямисті особини.

Щоб кози виглядали доглянуто і привабливо, їхню шерсть підстригають. Зовнішні особливості порід:

  • тулуб клиноподібний, масивний;
  • висота в холці у козлів – 75-95 см, у кіз – 75 см;
  • вага козлів – 64-66 кг, кіз – 52-54 кг.
  • горбоносий профіль, що надає ламанчам схожості з нубійськими козами;
  • міцні, добре розвинені ноги;
  • є особини з рогами і без них.

Працюючи над створенням породи, селекціонери використовували найпривабливіші риси зааненських, альпійських, нубійських і тоггенбурзьких кіз.

Поширення породи

Завдяки високим адаптивним здібностям, ламанчі благополучно живуть і розмножуються у всіх регіонах – на півдні, в центральних і північних регіонах. Порода невибаглива і продуктивна, їй не потрібні особливі умови – спека або холод – ламанчі скрізь енергійні, здорові і дають хороші надої. Ці кози активно розводяться фермерами , СНД, США, Туреччини, Польщі та інших країн.

Особливості породи

У ламанчів є дві унікальні особливості – зовнішня і внутрішня, які їх відрізняють від усіх інших порід. Головні відмінності ламанчів – коротковухість і лагідна вдача. Усе це нехарактерно для кіз.

Розрізняють два види вух:

  1. Гофровані. У таких вухах хрящів немає зовсім. Довжина вух – 2,5 см.
  2. Мініатюрні. У таких вухах є хрящі до 5 см завдовжки.

За довжиною вух оцінюють оригінальність породи. Якщо довжина більше 5 см, особину не вважають чистопородною.

У ламанчів унікальний характер, вони поводяться мало не як собаки – ходять за своїми господарями, люблять ласку й увагу. У стаді поводяться спокійно, тихо, неагресивно. Самки – турботливі матусі – старанно дбають про потомство.

Козел Ламанча

Продуктивні якості

Ламанчів розводять заради отримання смачного, жирного молока. Отримання м’ясної продукції є вторинним. Характеристики продуктивності:

  • Плодючість. Самки приносять по 4-5 козенят за окіт.
  • Молочна продуктивність. Середньодобові надої – 5 л. Рекордсменки дають по 9 л. Середні річні надої – за період лактації, становлять 700-900 л.
  • Жирність. Молоко має чудові смакові характеристики і високу жирність – близько 4%. Відсутній специфічний запах.
  • М’ясна продуктивність. Жива вага дорослих тварин – 60-70 кг. Максимум – 100 кг. Вихід м’яса з туші – 70% живої ваги.

Переваги та недоліки

Селекціонери, козівники і прості заводчики кіз знаходять у ламанчів безліч плюсів:

  • здатні пристосовуватися до різних умов утримання;
  • непримхливі, не вимагають особливих умов утримання;
  • висока удійність;
  • немає відразливого запаху, який присутній у багатьох порід кіз;
  • доброзичлива вдача і контактність.

Недоліки ламанчів некритичні:

  • Вуха такі малі, що на них навіть неможливо прикріпити бирку – доводиться таврувати тварин. Тавро ставлять на безволосої частини хвоста.
  • До розряду дефектів зарахований “римський” профіль ламанчів. Але цю особливість зовнішності з натяжкою можна вважати недоліком – багатьох заводчиків анітрохи не бентежить горбоносість кіз.

Догляд та утримання

Ламанчі рухливі та енергійні. Для гарного самопочуття і високих надоїв їм потрібні великі пасовища. Незважаючи на густу шерсть і хорошу переносимість холоду, кози цієї породи потребують теплого приміщення і корекції харчування в зимовий час.

Вимоги та умови по догляду

Невибагливість ламанчів не означає, що вони не потребують турботи.

Умови догляду:

  • Житло. Козам будують сарай – приміщення просторе, сухе, світле і провітрюване. Бетонну підлогу роблять з ухилом – щоб стікала рідина. Кіз утримують не тільки в класичному хліві, а й в утепленому загоні або у звичайному козлятнику. У класичному хліву приміщення для кіз ділять на стійла – тварини отримують власну територію, і водночас можуть спілкуватися одна з одною.
  • Підстилка. На підлозі стелять солому. Товщина шару – важливий стратегічний момент. Кози люблять тепло, затишок, і віддають перевагу товстим солом’яним підстилкам. Якщо заощадити на настилі, хитрі тварини заповнять нестачу за рахунок сіна з годівниці. Заощадивши на підстилці, господарі втратять на “нецільовому використанні” корму.
  • Ставлення. Щоб кози не ставали впертими і примхливими, їм необхідне уважне ставлення господарів. Недоотримуючи турботи, вони будуть навмисне привертати увагу поганою поведінкою. Ласкаве ставлення козам необхідне не менше, ніж повноцінне харчування.
  • Гігієна. Ламанчі охайні та не люблять бруд. Тому-то вони і не пахнуть подібно до кіз інших порід. Якщо навколо кіз бруд, надої падають.
  • Вигул. З початку весни і до середини осені кози перебувають на вигульному утриманні.
  • Харчування. Високі надої вимагають повноцінного харчування, що коригується разом зі зміною сезонів.
  • Вода. Тварини повинні мати доступ до води цілодобово. Особливо у спеку.

Деякі власники утримують кіз і цапа-плідника в одному вольєрі – ні кози, ні молоко при цьому не набувають його запаху.

Харчування кози

Влітку ламанчі утримуються на пасовищах, де, поряд із соковитою травою, вони їдять гілки чагарників і низькорослих дерев.

Люцерна та конюшина – улюблена їжа кіз, збільшують кількість білка в молоці. Ці бобові рослини видають козам в обмеженій кількості.

Кози їдять практично будь-яку рослинність, але в їхньому раціоні не повинно бути жовтців, молочаю та аконіту – ці рослини завдадуть тваринам шкоди. Спостерігаючи за козами на випасі, визначають – які трави їм більше до смаку, їх і заготовляють на зиму.

Щоб узимку надої не падали, організм кіз насичують поживними речовинами, яких не вистачає тваринам за відсутності зелених кормів. Для зимової годівлі з літа заготовляють віники – березові, дубові, горіхові (ліщина). У раціон молочних кіз вводять висівки, овес, солом’яну січку, посічену моркву – усі інгредієнти змішують разом. Туди ж додають бур’яни та харчові залишки.

Кози їдять

Приблизний добовий раціон дорослих кіз:

Період Склад корму, г
Сухостійний. Перша половина суягності. Раціон № 1

  • сіно лугове – 800;
  • висівки – 250;
  • солома ячмінна або вівсяна – 1000.

Раціон №2

  • сіно лугове – 400;
  • висівки або комбікорм – 250;
  • солома ячмінна або віники – 2000.
Сухостійний. Друга половина суягності. Раціон № 1

  • сіно лугове – 1500;
  • солома яра – 500;
  • відварена картопля – 500;
  • висівки або комбікорм – 500.

Раціон №2

  • сіно лугове – 1500;
  • солома ячмінна або вівсяна – 500;
  • висівки або комбікорм – 300.
Дійний. Добовий удій – 2 л. Раціон № 1

  • сіно лугове і лісове – 1500;
  • кормовий буряк/морква, лист капустяний/буряковий – 1000;
  • висівки або комбікорм – 300.

Раціон №2

  • сіно лугове або лісове – 2000;
  • солома яра – 600;
  • густі харчові відходи – 1000;
  • висівки або комбікорм – 800.
Дійний. Добовий удій – 4 л. Раціон № 1

  • сіно лугове або лісове – 2500;
  • віники – 1000;
  • коренеплоди – 2000;
  • вівсянка, ячменка – 500
  • комбікорм – 400.

Раціон №2

  • сіно лугове – 1000;
  • полова житня, ячмінна або вівсяна – 1000;
  • коренеплоди – 2000;
  • висівки або комбікорм – 900.

Більше про харчування домашніх кіз і козенят – читайте тут.

Розведення

Коштують козенята ламанчів недешево. Щоб розвивати бізнес і збільшувати стадо, необхідно самостійно розводити кіз. Завдяки багатоплідності породи, за короткий час формується пристойне стадо.

Статеве дозрівання

Ламанчі, як кози інших порід, стають статевозрілими у 8 місяців, але перше спаровування відбувається тільки в 1,5 року. Раніше цього терміну вагітніти не рекомендується – перший окіт може проходити болісно. Період охоти у статевозрілих самок спостерігається кожні 15-20 днів і триває 24-48 годин. У такі періоди самки проявляють занепокоєння і втрачають апетит.

Якщо самка уникає злучки, можливо, вона переїдає – за ожиріння спостерігається загальмований статевий розвиток. На початку осені – коли більшість самок огулюється, не можна загодовувати потенційних продуктивниць потомства. З раціону самок у цей період рекомендується прибрати концентровані корми.

Виношування потомства

Злучають кіз у серпні-вересні, а потомство народжується в лютому-березні. Виношування у ламанчів триває 150 днів. За 1,5 місяця до окоту козу перестають доїти – щоб плід отримав більше поживних речовин, і потомство народилося здоровим. Доїння припиняють поступово – щоб не нашкодити здоров’ю кози.

Під час виношування потомства, самка повинна отримувати подвоєну увагу:

  • Харчування – регулярне і збалансоване, відповідно до норм і поточної фізіології.
  • Зміст – вагітні самки повинні перебувати в теплому, світлому, сухому і провітрюваному приміщенні.
  • Прогулянки – регулярно на свіжому повітрі. Вигулюють кіз на вулиці, як до окоту, так і після.
  • Вага – підтримують у нормі. Ожиріння перешкоджає нормальній родовій діяльності. Посилене харчування дозволяється тільки після окоту – протягом двох місяців, щоб підвищити надої.

Вагітна Ламанча

Окот і догляд за молодняком

Під час першого окоту народжується 1-2 дитинчати, під час подальших окотів – до 5 козенят. Окіт зазвичай проходить легко, породіллі справляються без допомоги людини. Процес триває швидко – годину-півтори, не більше. Успіх і швидкість окоту залежить від стану здоров’я конкретної самки та розташування плоду.

Молодняк утримується в приміщенні з температурою не менше 12 °C. Новонародженим козенятам обладнують окреме стійло. Протягом перших 10 днів козенята харчуються тільки материнським молоком. Поступово їх відлучають від вимені, вводячи в раціон звичайні корми. Якщо немає материнського молока, козенят вигодовують штучними молочними сумішами або пастеризованим козячим молоком. У багатьох господарствах, що розводять високомолочних кіз, козенят забирають одразу – щоб отримувати високі надої.

Грубі корми дають обережно – у новонароджених козенят передшлунок ще не працює. З 11-го дня козенятам дають кашу, сіно. На четвертому тижні життя козенят виводять на випас – привчають поступово. Дають коренеплоди, терті яблука, вівсянку. У місячному віці молока дають дедалі менше і менше, замінюючи його висівками, травою, коренеплодами і концентрованими кормами. З цього віку молодняк отримує мінеральну підгодівлю – крейду, сіль, кісткове борошно.

З двомісячного віку козенятам каші не потрібні. Молодняку дають сіно, комбікорми, макуху. Козенята повинні мати доступ до чистої води – поять їх не менше трьох разів на день. З піврічного віку основною їжею молодняка стає трава, сіно і гілки дерев.

Хвороби та профілактика

Ламанчі, як будь-які молочні кози, відрізняються витривалістю і міцним здоров’ям. Хвороби виникають на тлі поганого, незбалансованого харчування, і порушення правил утримання. Хворі кози легко впізнавані, у них:

  • поганий апетит;
  • падають надої молока;
  • прискорений пульс.

Через поганий догляд у кіз можуть з’явитися:

  • мастит;
  • захворювання ШКТ;
  • хвороби органів дихання;
  • хвороби копит;
  • паразитарні захворювання – тварини заражаються гельмінтами або комахами, що комахають (піроплазмоз, ехінококоз, фасціольоз).

Щоб уникнути незаразних хвороб, достатньо забезпечити тваринам гідний догляд і утримання. Від заразних хвороб кіз захистить своєчасна вакцинація, регулярний огляд ветеринара і уважне ставлення до поголів’я.

Додаткову інформацію про хвороби кіз, можна прочитати тут.

Перспективи і вигода

Розведення високоудойних ламанчів, за умови відсутності конкуренції на вітчизняному ринку, є вкрай рентабельним бізнесом, який можна організувати в будь-якій кліматичній зоні.

Складність розведення кіз пов’язана з непопулярністю козячого молока – в ринок козячого молока погано розвинений. Причини слабкого розвитку козівництва:

  • Велика частина споживачів ніколи не куштували козяче молоко і ставляться до нього упереджено.
  • У РФ не виробляють високотехнологічне обладнання для ферм з розведення кіз. Це змушує фермерів використовувати ручну працю, що знижує рентабельність виробництва. Або доводиться купувати дороге імпортне обладнання.

Фермери, які розводили ламанчів, констатують – порода дає непоганий прибуток, але стартові витрати окупаються занадто довго. А головне, щоб господарство стало рентабельним, крім ферми, слід організувати і власний цех переробки. Реалізувати сири, бринзу та інші молокопродукти набагато простіше, ніж саме козяче молоко.

Якщо ви вирішили розпочати бізнес у цій сфері, то наша наступна стаття може бути вам корисною.

Вартість

Козенята ламанчів, які досягли віку 4-5 місяців, коштують на ринку 10-25 тис. грн. руб. Дорослих кіз продають за 10-40 тис. руб. руб. Цю породу можна зустріти на звичайному “колгоспному” ринку, але якщо вже купувати таку дорогу породу, краще робити це в племінних господарствах або на спеціалізованих фермах.

Козенята Ламанча

Порода кіз ламанча – одна з найпривабливіших, як для невеликого домашнього господарства, так і для масштабного розведення. Високопродуктивні молочні кози, поїдаючи мінімум кормів, здатні гідно замінити дійну корову.