Маньчжурський перепел: опис породи, утримання, розведення та продуктивність

Маньчжурський перепел

Маньчжурський перепел – птах золотистого забарвлення, що приваблює своїми зовнішніми характеристиками, високою продуктивністю, спокійною вдачею. Розведенням тварин займаються не тільки для реалізації м’ясних тушок і яєць, а й для особистого задоволення. У статті розглянуто умови утримання, розведення, годування перепелів.

Опис і характеристики породи

Маньчжурський перепел переважає золотистим забарвленням із чітко вираженою маскою у самця. Такі птахи популярні для розведення в декоративних цілях, адже зовні нічим не гірші за будь-яку екзотичну породу. Але при цьому перепела не вимагають до себе такої підвищеної уваги.

Найчастіше забарвлення цих тварин більш тьмяне, хоч і розбавлене приємним жовтим кольором. Маньчжурці – невеликі птахи, але в кілька разів важчі за дикого предка. Самки трохи більші за самців, але відгодувати несучку більше, ніж до 200 г навряд чи вдасться.

Порівняно з техаською бройлерною породою перепелів, маньчжурські птахи й зовсім здаються маленькими. Вага техаського перепела може досягати майже до 500 г. Якщо схрестити з цією породою маньчжурських птахів, вийде чарівна помісь.

Темперамент перепелів

Пернаті досить імпульсивні та примхливі. Уже в молодому віці найбільша самка стає лідером серед інших птахів. Саме вона може похвалитися першим знесеним яйцем, яке, як правило, буде найбільшим, а тривалість яйцекладки найтривалішою. Самка не дозволить підходити до годівниці слабким особинам, часом вона навіть може розкльовувати собі подібних. Перед знесенням яйця несучка видає гучні писки, а в процесі кладки відкидає голову.

Маньчжурські перепілки досить полохливі. Щойно з’являється будь-який зовнішній подразник, вони починають несамовито носитися, намагаючись злетіти. У стані афекту вони витягують корпус, а їхнє пір’я стає надмірно гладким. Умиротворені птахи не намагаються вирватися з відкритої клітки.

При повному насиченні птахи мирно дрімають, затишно сховавшись у затіненому місці. Сплять перепела лежачи, розтягнувши по підлозі корпус. Пернатих можна віднести до соціальних створінь: на їхній настрій і самопочуття згубно впливає самотність. Коли вранці господар вмикає світло, самці, які бажають продемонструвати свою важливість, починають носитися навколо самок. При порушенні балансу самок у клітці, самці починають топтати один одного.

Відмінності самця і самки

Самці та самки цього виду відрізняються кількома зовнішніми та поведінковими ознаками. Виділяють такі моменти:

  • Забарвлення. Самці відрізняються більш насиченим відтінком, ніж самки.
  • Клоакальна залоза. Починаючи з 1 місяця, з настанням статевого дозрівання, самців легко визначити. Потрібно натиснути на залозу, схожу на маленький горбок у ділянці клоаки. При натисканні у хлопчиків виходить особлива піниста рідина. Ще однією ознакою є те, що у самця клоака трохи більша, ніж у самки.
  • Витягування шиї. На третьому тижні від народження самці починають видавати характерний писк, при цьому витягаючи шию.
  • Бусинка на грудях. У самця в ділянці грудної клітки відсутні чорні вкраплення, а у самок вони є. Вкрай рідко намистинки можуть і не проявитися.
  • Кількість строкатих плям. Здебільшого, у самки в забарвленні присутнє більше яскравих вкраплень.
  • Маска на голові. Тільки на маківці у самця є характерна кольорова пляма в смужку.

Продуктивність маньчжурського перепела

Продуктивність домашніх перепелів є найголовнішим показником, за яким заводчик може визначити відповідну породу. Що ж стосується маньчжурських перепелів, то з їхньою продуктивністю потрібно розібратися детальніше:

  • Перші яйця самки починають нести вже на 5 тижні життя.
  • За розміром яйця трохи більші, ніж у інших різновидів перепелів, близько 15 г.
  • Самки протягом року приносять 200-220 яєць.
  • Вага самок досягає до 300 г за хорошої відгодівлі, а маса самців не перевищує 260 г уже на 6 тижні життя.
  • Відрізняються птахи не темною тушкою, через що мають привабливий товарний вигляд.

У маньчжурських перепелів смачне, ніжне, дієтичне м’ясо.

Розрізняють два різновиди перепела: дика і домашня. Вони мають значні відмінності між собою:

Домашня особина Дика особина
Жива вага самця Усього Товарний Жива вага самця Усього Товарний
270 г 190 г 140 г 90 г
Жива вага самки 300 г 250 г Жива вага самки 150 г 100 г
Яйценосність 220 штук на рік (рідше – 280 яєць протягом року) Яйценосність 220 яєць на рік
Маса яйця 16 г Маса яйця 14 г

Утримання в домашніх умовах

Розведення перепелів у – не проста справа, через холодний клімат північної смуги і суворі зими практично на всій території країни. Маньчжурські перепели – птахи, які люблять тепло, на відміну від деяких кросів курей, що вдало адаптуються до російських зим. При утриманні птахів в умовах домашнього господарства, потрібно розуміти, що витрати на корм будуть вищими, ніж займатися промисловим розведенням.

Для правильного утримання та вдалого росту птахів слід створити їм сприятливі умови.

Приміщення

Не має значення, на якій ділянці розташована ферма. Важливим моментом є правильне облаштування приміщення. Для розведення перепелів підходящим місцем буде сільський будиночок або утеплений сарай з достатнім простором для безперешкодного переміщення.

Клітка

Заводчик повинен брати до уваги активну рухливість птахів. Для їхнього утримання найкращим початком стануть клітки для співочих птахів або тераріуми. На 30 квадратних метрів припадає 6 дорослих птахів.

Освітлення для перепелів

Про те, як спорудити клітку для перепелів своїми руками, написано тут.

Обов’язково на дно кліток стелять папір, який щодня прибирають для очищення простору від посліду. Птахам до вподоби пісок, у якому їм зручно та комфортно відпочивати. За необхідності виростити здоровий молодняк, щільність посадки має бути меншою. Тобто, чим більше особин припадає на 1 квадратний метр, тим більша ймовірність спарювання. У встановленні гнізд немає необхідності: несучки воліють відкладати яйця безпосередньо на підлозі.

Температурний режим

У приміщенні має бути 20-22 градуси. Допустиме відхилення – 18-25 градусів. Якщо температура опуститься нижче рекомендованої позначки, несучка може зупинити кладку яєць. Бажано, щоб не було перепадів температури, оскільки це може призвести до того, що перепела будуть всіляко намагатися пробратися в центр клітки, давлячи інших птахів.

Вентиляція

Головною умовою є тепло і сухість у приміщенні, а також свіже повітря, незалежно від того, є вікна чи ні. Пернаті відрізняються активним метаболізмом, за рахунок чого птахи особливо потребують постійного охолодження, яке допоможе забезпечити добре провітрюване приміщення, а не холодне повітря.

Якщо у тварин почне випадати пір’я – це ознака наявності протягів у приміщенні. Вітер погано позначається на стані оперення і самопочуття: птахи втрачають більшу частину пір’я, знижується несучість. Тому краще розводити птахів у приміщенні без вікон.

Освітлення

Одним із ключових факторів забезпечення високої несучості вважається тривалість світлового дня. Якщо в приміщенні встановлені вікна, яскраве світло не повинно проникати, через негативну реакцію птахів на нього. Можна завісити їх щільними шторами або зафарбувати.

Найоптимальнішим варіантом для освітлення кліток вважаються звичайні лампи потужністю 40-50 Вт. Для отримання якісного інкубаційного яйця, в приміщенні має бути світло 17 годин. Вмикати і вимикати світло потрібно щодня за графіком: в один і той самий час.

Вологість

Рівень вологості не має бути нижчим за 55%. В умовах низької вологості перепела починають пити багато рідини, водночас практично відмовлятися від їжі, що погано позначається не тільки на оперенні, а й на кладці яєць. Помітивши, що у птахів стало жорстким і скуйовдженим пір’я, заводчик повинен поставити ємності для природного випаровування, тим самим підвищуючи рівень вологи.

Перевищувати показник у 75% також небажано. Найбільш прийнятним рівнем вологості в приміщенні з перепелами вважається 60%.

Промислове утримання

Крім утримання маньчжурських перепелів як домашніх улюбленців, заводчики займаються їх вирощуванням для подальшої реалізації м’ясних тушок і яєць. Таке утримання нічим не відрізняється від розведення курей яєчно-м’ясної спрямованості.

Щільність перепелів на 1 квадратний метр залежить від розміру птахів. Якщо у курей зазвичай щільність становить 5-6 голів на 1 квадратний метр, то кількість перепелів може перевищувати 50 голів. Золотистий перепел трохи крупніший за своїх побратимів, що належать до яйценосних порід, тому кількість їх рекомендовано обмежити 50 головами на 1 метр квадратний. Висота клітки не повинна бути набагато вищою за самого птаха.

Перевага породи полягає в тому, що покупця приваблює перепелина тушка, адже пеньки світлого пір’я не помітні на шкірі обскубаної тушки. А світле м’ясо не відлякує недосвідчених споживачів. Темні породи перепелів після обскубування переважають чорними пеньками і чорнотою навколо черевця. Це не додає апетиту.

При вигодовуванні птахів для реалізації м’яса немає необхідності селити самців окремо від самок. Для отримання харчового перепелиного яйця самок потрібно відокремлювати від самців і годувати спеціальним комбікормом. Інші умови нічим не відрізняються від утримання поголів’я для отримання м’яса.

Годування

Основою раціону для золотистих перепелів вважаються зернові суміші, у складі яких є пшениця, подрібнена кукурудза, просо або ячмінь. Для збільшення показників несучості бажано давати птахам зелені корми: кропиву, конюшину, зелену цибулю тощо.

Обов’язково в раціоні мають бути соковиті рослини в перетертому вигляді: картопля, капуста, буряк, морква. Ці продукти сприяють швидкому набору ваги. При цьому важливо, щоб у поїлках було багато теплої води, яка змінюється раз на 48 годин.

Обов’язковою умовою є обладнання окремих годівниць для мінеральних кормів, розділивши їх на секції. У них постійно досипають подрібнену черепашку, крейду і гравій.

Перепел у траві

З народження

З моменту народження пташенятам необхідні вітаміни та мінерали. Для молодняка рекомендується використання якісного комбікорму, що містить безліч поживних речовин.

Годують пташенят за певною схемою:

Період Чим годувати
З 4 дня Ввести в корм дрібну подрібнену кукурудзяну крупу, сир і повноцінний комбікорм для пташенят.
З 8 по 20 день В основі раціону лежить тільки комбікорм. Дозволено додавання зелені, м’ясних відходів, моркви.
З 20 дня Годувати пташенят так само, як і дорослих особин.

Усі продукти даються птахам у свіжому вигляді та в невеликій кількості. Для приготування корму всі великі та тверді шматки добре подрібнюють. До 2,5 місяців молодняк завершує ріст і починається статева зрілість. З 45 дня життя у більшості самок починається яйцекладка.

Годувати перепелят потрібно з вакуумних поїлок, не глибоких і не широких – пташенята можуть потонути в них. Тому на дно поїлок кладуть камінчики. Воду використовувати кип’ячену.

У період дорослішання

Для годування дорослих особин годівниці та поїлки виносять за межі клітки. Птахи просовують голови для годування через прути. Такий метод є економним. Годувати дорослих птахів необхідно тричі на день, при цьому витрачаючи 30 г на одну особину.

Для самок найкраще харчування – збалансований корм для несучок. Зрідка в зерно можна додавати зерно, зелень, фрукти, відходи з городу. У раціоні обов’язково повинні бути присутніми подрібнені черепашки, пісок, крейда, відварна риба. Важливо не перегодовувати птахів, оскільки ожиріння самок стає причиною зниження несучості.

Взимку

У холодну пору року звичну схему харчування потрібно збагачувати пророщеною пшеницею або зеленою цибулею. Ці продукти сприяють зміцненню організму птаха, адже містять велику кількість мінеральних речовин.

З літа рекомендується заготовлювати сушені трави, які є відмінною вітамінною підгодовуванням. Краще віддавати перевагу конюшині, кропиві та люцерні. Щодня годувати птахів тертою морквою, капустяним листям або картоплею.

Влітку

Літній період вважається менш витратним, завдяки тому, що з’являється соковита зелень, яка росте на городі. У цей час потрібно годувати золотистих перепелів шпинатом, листям салату або буряка. Для підгодовування бажано зрідка давати птахам дощових черв’яків.

Для отримання м’яса

Коли птахи досягають 2 місяців від народження, їх розділяють за статтю. Самців і відбракованих самок садять окремо і починають відгодовувати для отримання м’ясистих тушок.

Відгодовують птахів в окремому приміщенні, де виставлено температуру 22 градуси і передбачено знижене освітлення. Для птахів, яких відгодовують на м’ясо, дотримуються іншого режиму годування:

  • 4 рази годувати перепелів великими порціями;
  • у першу половину дня годувати птахів зеленими кормами;
  • увечері давати зернові відходи.

Період відгодівлі триває близько 2 місяців. Проводити забій можна, як тільки птах набере необхідну масу тіла. Перед забоєм не годувати перепелів протягом 6 годин, залишивши тільки воду в поїлках.

Розведення маньчжурських перепелів

Утримання маньчжурських перепелів є важливим моментом, але без розведення, користі від господарства практично не буде. Важливо знати моменти, які дають змогу ефективно збільшити поголів’я птахів при їх вирощуванні:

Парування

Майбутні батьки мають бути віком 2-8 місяців. Більш молоді або зрілі птахи відрізняються низькими показниками плідності. Найбільш підходящим рішенням буде участь перепелів з різних виводків для злучки – це дасть змогу уникнути близькоспорідненого схрещування.

Для отримання якісних інкубаційних яєць у спеціально відведену для злучки клітку саджають одного самця і 3-4 самок. Отримані згодом яйця потрібно зберігати при температурі 12 градусів 5-7 днів, при цьому кожні дві доби їх перевертати.

Маньчжурські перепілки

Інкубація

Перед закладанням яєць в інкубатор, заводчик їх уважно оглядає: заокруглені, довгасті, пошкоджені, надто світлі або темні, з товстою шкаралупою або вапняним нальотом відсівають. В інкубатор укладають яйця тупими кінцями догори.

Особлива увага приділяється температурі та вологості, які підтримують в інкубаторі в різні періоди:

  • 12 днів: температура – 37,7 градусів; вологість – 55-60%;
  • 13-15 день: температура – 37,2 градуса; вологість – 50%;
  • 16 день і до появи пташенят: температура – 37 градусів; вологість – 70%.

Детальніше про інкубацію перепелиних яєць читайте тут.

Вирощування

Першу добу особливо важливо, щоб малюки не піддавалися будь-яким джерелам холоду і протягів. Коли пташенятам виповниться 7 днів, їх переселяють у клітку з температурою близько 36 градусів. Кожного наступного тижня температура знижується на 4-5 градусів. Потім утримувати молодняк у тих самих умовах, що й дорослих птахів.

Для годування маньчжурських перепелят найкраще використовувати спеціальні комбікорми для бройлерів. Корисними будуть добавки – відварені, дрібно нарубані яйця. У воду перші три дні додавати марганцівку, потім – просто чисте пиття.

Про види комбікорму для перепелів і правильну годівлю птиці читайте тут.

Хвороби перепелів

Перепели – птахи невибагливі і не потребують особливого догляду. Але за відсутності відповідних для проживання умов, тварини можуть захворіти. Найпоширенішими захворюваннями перепелів є такі:

Інфекційні захворювання

Хвороби, які мають заразний характер, вважаються найбільш небезпечними для перепелів. Найпоширенішими захворюваннями вважаються такі:

  • Псевдочума. Може супроводжуватися зеленим послідом із кров’янистими виділеннями, неприємним запахом із дзьоба, нерухомістю птахів. Також вірус захворювання може бути в крові у перепелів, але ніяк не проявлятися. Крім усього іншого існують і мінімально виражені прояви: часті напади, оніміння кінцівок, неприродне розташування шиї та голови. Це захворювання не лікується самостійно, оскільки вірус може перейти від птахів до заводчика. Лікувати тварин може ветеринар, використовуючи сильні антибіотики.
  • Орнітоз. У птахів спостерігається скуйовдженість, забрудненість і сильні судоми, що призводять до смерті. Виявивши подібні симптоми орнітозу, потрібно своєчасно приступити до лікування. Перш за все, кожна хвора птиця повинна отримати весь комплекс необхідних вітамінів. Поряд із цим заводчик обов’язково повинен ізолювати хворого птаха.
  • Гельмінтоз. Заразне захворювання, за якого в трахеї з’являються паразити, через що у птахів утруднюється дихання. Гельмінтоз супроводжується також кашлем і сильною задишкою. Лікувати птахів можна тільки після дослідження ветеринаром.
  • Аспергільоз. Не менш страшною хворобою для маньчжурських перепелів є грибкова інфекція – аспергільоз. У дорослих особин може не виникати жодних симптомів, а ось у молодняка можуть бути такі складнощі: загальна слабкість, сильна спрага, утруднене дихання, синюшність у лап і дзьоба. Лікування цього захворювання можливе тільки ветеринаром, який використовує ефективні медикаментозні засоби, як правило, антибіотик Гепатонік.
  • Пастерельоз. Ще однією назвою пастерельозу є “пташина холера”. Зазвичай хвороба розвивається миттєво, спочатку вражаючи печінку, потім порушуючи обмін речовин, після чого починається сепсис. Лікуванню захворювання не піддається.

Детальніше про хвороби перепелів читайте тут.

Скільки коштує і де купити

Ціни на маньчжурських перепелів на території варіюються до 200 рублів за одну дорослу особину.

У будь-якому разі вартість птиці залежить від її віку:

  • добові перепела – 25 рублів;
  • тижневі перепела – 35 рублів;
  • перепела віком 21 день – 60 рублів;
  • місячні перепела – 75 рублів.

Придбати маньчжурського перепела можна у перевірених заводчиків, які довгі роки займаються розведенням птахів і можуть гарантувати високу якість.

Перевезення

Уже по досягненню пташенят 2 тижнів їх можна транспортувати. Для цього перепелят поміщають у картонні коробки з попередньо проробленими отворами для вентиляції. Обов’язково враховувати особливості енергообміну, адже птахи швидко нагріваються самі і повітря навколо себе. Важливо щоб у птахів завжди була вода. За необхідності перевезення на далекі відстані, не можна піддавати ризику маленького перепела. Транспортування в такому випадку підходить тільки дорослим особинам, віком не менше 2 місяців.

Досвідчені птахівники не рекомендують часто брати пернатих у руки, адже вони дуже переживають під час контакту з людиною, відчуваючи хворобливі відчуття.

Переваги та недоліки птиці

До основних переваг породи відноситься швидкий оборот коштів у цьому бізнесі. Час від закупівлі молодняка до отримання прибутку від продажу м’яса і яєць дорослих птахів мінімальний. При цьому заводчики не витрачають багато коштів на корм і утримання маньчжурських перепелів.

Порода має й інші переваги:

  • Середня вага птиці – 150 г. Ретельно відібрані для інкубації перепілки можуть набрати масу до 300 г.
  • Яйця перепілок важать близько 15-16 г, що набагато більше, ніж у інших порід. Наприклад, вага яєць японського перепела становить лише 11 г.
  • Завдяки золотистому оперенню, маньчжурці приваблюють зовнішніми характеристиками, відповідно, цінуються більше.
  • Птахи мають підвищену стійкість до безлічі захворювань.
  • У перепілок відмінний апетит, вони невибагливі в їжі.

Перепілка і яйця

До недоліків відносять такі моменти:

  • У перепелів середня вага, тому ресторани та м’ясні магазини неохоче їх купують.
  • Порода вирізняється невеликими показниками продуктивності. У середньому одна перепілка приносить на рік близько 220 яєць. Але за гарного утримання і збалансованого харчування показник несучості у перепілок може дійти до 280 яєць.

Маньчжурські перепели – унікальні птахи, що приваблюють дивовижним золотистим оперенням, недорогим утриманням, простим доглядом. Головне правильно стежити за тим, щоб птахи не переїдали, завжди були напоєні та утримувалися в чистоті. Тільки за правильних умов вдасться виростити якісну птицю для реалізації тушок і яєць.