Пивоварний ячмінь – це не особлива культура, а форма обробітку ячменю, що дає змогу отримувати зерно із заданими характеристиками. Дізнаємося, як сіяти та вирощувати “пивний” ячмінь, щоб отримати якісну сировину для пивоварної промисловості.
Чим відрізняється звичайний ячмінь від пивного
Головна відмінність пивоварного ячменю від звичайного – вміст білка в зерні. За ГОСТом воно має становити не більше 12 %. Зерно “пивного” ячменю коштує дорожче, ніж фуражне.
Виробники пива дуже прискіпливо ставляться до закуповуваної сировини. Ба більше, пивоварні та солодовенні компанії вкладають серйозні кошти в селекцію пивоварного ячменю, оскільки зацікавлені в його якісних характеристиках.
Пивовари часто вважають за краще купувати зерно відомих їм зарубіжних сортів, що відповідають європейській якості, і часто не хочуть брати у виробництво російські сорти.
Господарське значення
Пивоварний ячмінь – важлива сировина для солодової та пивоварної промисловості. З ячмінних зерен пивоварних сортів отримують солодові витяжки, які також застосовують у кондитерській, фармацевтичній, текстильній та лакофарбовій промисловості.
Ячмінна солома йде на корм і підстилку худобі. Солому згодовують тваринам, попередньо запарюючи.
Класифікація ячменю
Ячмінь широко представлений різноманітними сортами, які класифікують за кількома ознаками.
Ячмінь поділяють за:
-
За агротехнічними характеристиками. Ячмінь буває:
- Озимий. Терміни посіву – жовтень-листопад, залежно від регіону і кліматичних умов.
- Ярий. Сівба – у березні-квітні.
-
За морфологічними ознаками. Ячмінь розрізняється типом колосків, вони бувають:
- Дворядні. Колос із двома рядами дає в середньому 25-30 зерен.
- Шестирядні. Такий колос дає 30-60 зерен. Для пивоваріння більше підходять саме такі сорти. Їхні зерна мають однакову форму і розмір, а якість одержуваного солоду – висока.
Пивоварні сорти представлені переважно ярими дворядними яровими сортами.
Якісні характеристики пивного ячменю
Пивоварний ячмінь має особливі солодові властивості – він легко переробляється на солод і дає великий вихід якісного пива з одиниці сировини.
Придатність ячменю для пивоваріння визначається за кількома ознаками, що дозволяють оцінити його якість:
- Колір зерна. Світло-жовтий або жовтий. Забарвлення – рівномірне. Якщо оболонки зеленуваті, то ячмінь недостиглий. Якщо в партії присутні зерна з темними кінцями або плямами, ймовірно, вона була намочена під час збирання або зберігання. Таке зерно може бути несхожим, ураженим мікроорганізмами, солод із нього виходить низькоякісним.
- Форма. Майже у всіх пивоварних сортів зерна еліптичні або овальні, бічні краї – округлі. Якщо умови зростання несприятливі, зерна виростають видовжені.
- Запах. Свіжий, схожий на аромат соломи. Не повинно бути ноток затхлості та цвілі. Затхлий запах у ячменю з хорошою схожістю можна прибрати шляхом замочування в розчині марганцівки або хлорного вапна.
- Вологість. Оптимальна вологість зерна – від 10 до 15,5 %. Більш вологе зерно під час зберігання починає нагріватися, пліснявіти, втрачає екстрактивні речовини.
- Чистота. Не повинно бути домішок – інших злакових або насіння бур’янистої рослинності, а також зерен, уражених довгоносиком або кліщем.
- Екстрактивність. Це сума сухої речовини, що переходить у розчин після обробки меленого зерна ферментами солоду. У хорошого зерна цей показник становить 78-82 %. Різниця в екстрактивності зерна і солоду, одержуваного з нього, не повинна перевищувати 1,5 %.
- Енергія проростання. Показує, наскільки придатне зерно для солодорощення. Зерно з поганим проростанням дає низьку екстрактивність солоду. Таке зерно схильне до пліснявіння.
- Вміст білка. Не більше 12 %. Ячмінь із великим вмістом білка не годиться для переробки. Ячмінь, у якому білка менше 9%, теж не підходить, пиво, що отримується з нього, погано піниться.
- Натура. Абсолютна маса 1000 зерен. Це додатковий показник, який не відіграє значної ролі в оцінці якості пивоварного зерна.
Місце в сівозміні
Для отримання високих урожаїв ячменю, необхідно правильно підібрати попередників – цей фактор особливо важливий на першому етапі вегетації.
Ячмінь, що висівається заради продовольчих і кормових цілей, рекомендується сіяти після бобових культур, які насичують землю азотом. А ось для пивоварного ячменю найкращі попередники – просапні культури.
Ідеальні попередники:
- Для озимого ячменю – рання картопля, ріпак, горох, зернобобові культури, посіяні заради зеленої маси.
- Для ярого ячменю – кукурудза, картопля, цукровий буряк. Саме в цьому випадку особливо добре росте пивоварний ячмінь – дає якісне зерно з високим вмістом крохмалю та високі врожаї.
Сам ячмінь є хорошим попередником для більшості ярих культур. У низці регіонів його також сіють перед озимими. Ячмінь рано прибирають, тому його часто сіють як покривну культуру.
Найкращі сорти
Селекціонери витрачають на виведення одного пивоварного сорту ячменю близько 10 років, що на 3-5 років більше за час, який витрачається на створення звичайних сортів.
На сьогодні існують сотні сортів ячменю, призначених для пивоваріння, але всі вони ростуть тільки на певних територіях. Дізнаємося, які сорти пивоварного ячменю вирощують у .
Гладіс
Відносно новий ярий сорт ячменю, занесений до Держреєстру в 2010 р. Виробник – Франція. Цей сорт вважають одним із найкращих для отримання солоду. Період вегетації – 70-80 днів.
Переваги сорту Гладіс:
- стійкість до вилягання;
- низька ламкість стебла;
- високий імунітет, хороша опірність борошнистій росі.
Урожайність – 98,7 ц з 1 га.
Скарлет
Сорт рекомендований для вирощування в Центрально-чорноземному районі та в центральних регіонах РФ. Стійкість до захворювань – середня. Період вегетації – 70-90 днів. Відрізняється пухким нещільним колосом.
Урожайність – до 65 ц з 1 га.
Аннабель
Німецький ярий ячмінь із дворядним колосом середньої щільності та довжини. Зерно велике, жовте. Період вегетації – 90 днів. Володіє високим імунітетом.
Урожайність – до 40-50 ц з 1 га.
Донецький 8
Ярий ячмінь української селекції. Відрізняється дворядним пухким колосом, солом’яно-жовтого забарвлення. Зерна великі, жовті. Не схильний до вилягання, добре тримає навантаження. Сорт стійкий до посухи. Період вегетації – 90 днів.
Урожайність – до 45 ц з 1 га.
Зазерський 85
Сорт білоруської селекції. Колосся циліндричні, жовті, середньощільні. Сорт належить до слабо-поникаючих. Період вегетації – 84-88 днів.
Урожайність – 37-65 ц з 1 га.
Консита
Сорт районований у центральній частині РФ. Колосся циліндричні, середньощільні, остюки довгі. Зерно велике. Вегетаційний період – 80-90 днів. Сорт не схильний до вилягання і стійкий до посухи. Не уражається кореневими гнилями та летючою сажкою.
Урожайність -40-88 ц з 1 га.
Гонар
Внесений до Держреєстру в 1994 р. Районований у Центрально, Волго-Вятському та Північно-Західному районі. Колос циліндричний, рихлуватий. Зерна великі, жовті, округлі, округлі. Період вегетації – 75-85 днів. Сорт не схильний до вилягання.
Урожайність – 50-80 ц з 1 га.
Гастинець
Білоруський скоростиглий сорт із дворядним колосом. Володіє чудовими пивоварними якостями. Стійкий до вилягання та листових захворювань. Найкраще росте на суглинкових ґрунтах. Вегетаційний період – 80-85 днів.
Урожайність – 60-78 ц з 1 га.
Квенч
Ярий ячмінь французької селекції. Це найпопулярніший сорт пивоварного ячменю в Європі. Відрізняється високою посухостійкістю та низьким вмістом білка. Вегетаційний період 70-98 днів.
Урожайність – 30-70 ц з 1 га.
Отаман
Ярий ячмінь білоруської селекції. Колос дворядний, середньощільний, циліндричний, з довгими остюками. Цей пивоварний сорт вирізняється середньою посухостійкістю. Схильний до ураження летючою сажкою. Вегетаційний період – 80-85 днів.
Урожайність – 30-75 ц з 1 га.
Сябра
Середньопізній сорт вітчизняної селекції. Відрізняється високою продуктивністю і стійкістю до вилягання. Вміст білка залежить від умов зростання. Колос дворядний, середньощільний, довжина – 7-8 см. Погано росте на піщаних і малородючих ґрунтах. Вегетаційний період – 75-80 днів.
Урожайність – 60-80 ц з 1 га.
Стали
Сорт білоруської селекції. Колос дворядний, циліндричний, жовтого кольору, середньощільний. Не схильний до вилягання. Підходить для пивоварних цілей і для виробництва крупи. Вегетаційний період – 80-90 днів.
Урожайність – 60-87 ц з 1 га.
Інарі
Середньостиглий ярий ячмінь. Один із найкращих пивоварних сортів. Районований по Північно-Західному регіону. До Держреєстру занесений у 1996 р. Період вегетації – 85-95 днів.
Урожайність – 30-52 ц з 1 га.
Вирощування
В агротехніці пивоварного ячменю є особливості, від яких залежать якісні характеристики зерна, а в подальшому і якість виробленого солоду.
Вимоги до ґрунту та його обробіток
При вирощуванні перевага надається великим полям з рівним рельєфом і однаковим складом ґрунту на всій території. Ячмінь для пивоваріння зазвичай висівають на площах від 100 га.
Пивоварний ячмінь найкраще росте на ґрунтах:
- дерново-карбонатних;
- дерново-підзолистих суглинкових і супіщаних.
Протипоказані:
- легкі ґрунти;
- заболочені ґрунти з високими ґрунтовими водами;
- осушені торфовища з великим вмістом азоту.
Ідеальні агрохімічні параметри ґрунтів під ячмінь пивоварних сортів:
- рівень кислотності рН – від 5,6;
- гумус – від 1,8 %;
- фосфор і калій – від 150 мг на 1 кг ґрунту.
Ґрунт під посів пивоварного ячменю обробляють практично так само як під фуражні сорти. Обробка залежить від характеристик ґрунту, метеоумов, кількості бур’янистої рослинності, від попередників та інших чинників.
Особливості підготовки ґрунту під пивоварний ячмінь:
- Лущення стерні. Дискові лущильники обробляють ґрунт на глибину 6-8 см. Не рекомендується залишати поле необробленим до жовтня після стерньового попередника.
- Глибока зяблева оранка. Глибина може досягати 30 см. На дерново-підзолистих ґрунтах рекомендується поглиблювати орний шар, вносячи під оранку гній і мінеральні добрива.
-
Передпосівний обробіток. Він включає такі роботи:
- Два заходи зі снігозатримання.
- боронування поля важкими зубовими боронами.
- Культивація – спочатку вносять мінеральні добрива, а потім культивують ґрунт на глибину загортання насіння. Завдяки культивації отримують пухкий ґрунт, це дає змогу заглибити насіння на одну й ту саму глибину, і отримати дружні сходи.
Завдання весняного передпосівного обробітку:
- збереження вологи в ґрунті;
- очищення поля від бур’янистої рослинності;
- поліпшення аераційних властивостей;
- вирівнювання поверхні та створення оптимальних умов для загортання насіннєвого матеріалу.
Весняна оранка є порушенням технології вирощування ячменю. Обробку ґрунту навесні починають із закриття вологи.
Підготовка насіння
Насіння на посів має бути велике і вирівняне, відповідати стандартам якості за схожістю, чистотою і вологістю.
Головний захід при підготовці насіння ячменю до посіву – протруювання. Воно дає змогу захистити насіння і проростки від багатьох збудників хвороб, що містяться в ґрунті, а також від грибків. Обробку проводять за 1-2 тижні до посіву.
Препарат для протруювання обирають з урахуванням стану насіння та спектра дії. Рекомендовані протруйники:
- Вінцит – 2 л на 1 т;
- Дивідент – 2 л на 1 т;
- Байтан-універсал – 2 кг на 1 т.
Протруюють насіння за допомогою спеціальних машин (ПСШ-5, УМС-5 тощо).п.). Препарат має рівномірно поширюватися по поверхні зерен. Дозування – 80-120 % від рекомендованої виробником. Вологість насіння після протруювання не повинна перевищувати 15 %.
Під час передпосівного обробітку, насіння отримує мікроелементи, яких бракує – бор, мідь, цинк, марганець.
Насіння ячменю також корисно обробити в стимуляторі росту. Наприклад, у гуматі натрію. Норма витрати – 0,75 кг на 1 т зерен.
Посівний календар
Ячмінь – скоростигла культура з ранніми строками посіву. Пивоварний ячмінь висівають максимально рано, запізнювання на тиждень знижує врожайність на 10-40 %. Ранній посів дає змогу отримати міцні сходи та крупне зерно з мінімальним вмістом плівок.
Зазвичай ярий ячмінь сіють у ті самі строки, що і яру пшеницю, або відразу після неї. Точні строки посіву залежать від регіону та його кліматичних умов. Так, у Сибіру ячмінь сіють не раніше 15 травня, а на Кубані та в Криму посівні роботи починають уже в лютому.
Спосіб, норми та глибина посіву
Для посіву беруть тільки великі, відсортовані та протруєні зерна. 1000 зерен мають важити 40 г або більше.
Особливості посіву пивоварного ячменю:
- Норма посіву. Середня норма – 5-6 млн. насіння на 1 га. Для порівняння, норма висіву фуражного ячменю 4-5 млн. на 1 га. Точну норму висіву розраховують індивідуально, з урахуванням агротехніки та особливостей сорту, також необхідно враховувати кущіння і густоту колосків.
- Глибина посіву. Вона залежить від ґрунту. Якщо весна суха, а ґрунти супіщані, насіння заглиблюють на 5-6 і навіть 8 см. На глинистих і вологих ґрунтах глибина загортання становить 3-4 см.
-
Спосіб посіву. Пивоварний ячмінь сіють:
- Вузькорядним способом. Ширина міжрядь – 7,5 см. Такий варіант обирають при високих нормах висіву – від 5,5 млн. зерен на 1 га.
- Рядовим способом. Ширина міжрядь – 15 см.
Перехресним способом тепер ярий ячмінь практично не сіють, оскільки він ущільнює ґрунт, затягує терміни сівби і призводить до зайвих витрат пального.
Догляд за посівами
Якщо не забезпечити догляд, урожай пивоварного ячменю скоротиться. Збитки можуть бути пов’язані із забрудненням поля бур’янами, виляганням, ураженням хворобами та шкідниками.
Основні заходи з догляду:
- Прикочування. Проводиться відразу після посіву або одночасно з ним. Дає змогу поліпшити контакт насіння з ґрунтом. Такий прийом підвищує дружність і густоту сходів. Особливо важливим є прикочування під час посушливої погоди. Якщо в землі надлишок вологи, прикочування може завдати сходам шкоди – воно погіршить аерацію, спровокує появу ґрунтової кірки і тріщин. Прикочують посіви за допомогою спеціальних котків (ЗККШ-6А).
- Боронування. Зазвичай після прикочування посіви необхідно боронувати – до появи сходів. Цей захід запобігає появі кірки та знищує ниткоподібні бур’янисті проростки. Боронують поле через 3-5 днів після висіву насіння. Щоб уникнути пошкодження зерен, боронують поле до того, як проростки перевищать їхню довжину. Розпушують ґрунт на глибину, меншу за глибину посіву.
- Обробка пестицидами та гербіцидами. Пестициди застосовують для боротьби з бур’янами та шкідниками. Обприскують посіви обприскувачами ОПШ-15, ОП-2000-2-01, ПОМ-630 тощо.п. Обробку ведуть за технологічною колією. Гербіциди застосовують для боротьби з бур’янистою рослинністю. Так, проти вівсюга застосовують Тріаллат – 2-3 л/га. Препарат вносять і одразу закладають у ґрунт за допомогою борін, лущильників або проти-вівсюжного агрегату.
Удобрення
Особливості внесення добрив при вирощуванні пивоварного ячменю:
- Головна відмінність від вирощування звичайного ячменю – знижене азотне живлення. Допускається внесення азотних добрив до 60-70 кг на 1 га. За вищого дозування може відбутися вилягання, а зерна міститимуть білка більше, ніж потрібно для пивоваріння.
- Забороняється вносити азотисті добрива частинами – такий підхід може також призвести до підвищеного вмісту білка в зернах. Найкраще азотне добриво для ячменю – сечовина в гранулах. Вносять азотні добрива під час передпосівної обробки.
- Фосфор і калій рекомендується вносити восени, під час основного обробітку ґрунту. Дозування фосфору – 60-90 кг/га. При вирощуванні пивоварного ячменю потрібне підвищене дозування калію – 120-160 кг/га.
Оптимальне співвідношення N:K:P при вирощуванні пивоварних сортів ячменю – 1:2:1-1,5. Порушення норм внесення добрив провокує неоднорідність зерен за розміром, екстрактивністю та вмістом білка.
Хвороби ячменю та шкідники
Ячмінь – витривала культура з гарним імунітетом, але за порушення агротехніки та за несприятливих умов зростання, він може вражатися низкою шкідників і хвороб.
Більшість захворювань вражають стебла, листя і коріння ячменю. Якщо пошкоджуються молоді пагони, посіви рідшають, паростки гниють і гинуть. Якщо уражаються дорослі рослини, колосся сповільнює формування, затримується дозрівання зерна.
Хвороби ячменю:
- Пилова сажка. Знижує врожайність, негативно відбивається на якості зерен. Для боротьби застосовують спеціальні фунгіциди. Але набагато ефективніше вибирати сорти, стійкі до летючої сажки.
- Стеблова іржа. Її збудник – грибок. Масово вражає посіви і може позбавити аграріїв 50 % врожаю. Провокує захворювання підвищена вологість. Важливо вчасно розпізнати симптоми іржі стеблової та застосувати відповідний фунгіцид, наприклад Алькор Супер або Альтрум супер.
- Бура іржа. Вкриває листя бурими плямами, які потім трансформуються в чорні крапки. Особливої шкоди врожаю не завдає. Найкращий спосіб запобігти хворобі – дотримання сівозміни та обробка посівів фунгіцидами.
- Борошниста роса. Найбільш поширена в південних регіонах. З’являється в теплих і вологих умовах. Листя вкривається нальотом, у якому містяться спори грибка. Поширюючись повітрям, спори швидко заражають усе поле. Масове зараження призводить до втрати 20 % врожаю. За появи борошнистої роси поля обприскують фунгіцидами. Для профілактики насіння протруюють. Спори борошнистої роси при підвищенні температури понад 30°C не розвиваються і гинуть.
Шкідники ячменю:
-
Амбарний довгоносик. Це жучок довжиною до 4 мм. Він дуже швидко розмножується і стрімко знищує зерно. Якщо згаяти час, жук здатен знищити цілу партію зерна. Для боротьби з жуками застосовують:
- Гази, які знищують довгоносиків та їхніх личинок. Подібні засоби повністю випаровуються після застосування.
- Інсектициди. Їх використовують під час вегетаційного періоду. Вони допомагають позбавити посіви від шкідників під час кущіння ячменю. Проти злакових мух, блішок, черепашок тощо.п., застосовують препарати Децис (0,2 кг на 1 га), Карате (0,15 кг на 1 га) тощо.п.
- П’явиця червоногруда. Жук прогризає листя. Пошкоджує також молоді сходи. Для профілактики п’явиці використовують сорти ячменю, стійкі до шкідника. У разі зараження застосовують інсектициди.
- Попелиця злакова. Вражає багато зернових культур. Селиться всередині колосків і харчується їхніми соками. Запобігти ураженню допомагає ранній висів, дотримання сівозміни та своєчасне очищення від бур’янів.
Посівам ячменю, поряд із комахами, шкодять гризуни та птахи. Для боротьби з ними аграрії встановлюють ловчі сітки, мишоловки, застосовують різні підручні засоби.
Збирання та зберігання врожаю
Збирають пивоварний ячмінь комбайнами, коли настає повна стиглість.
Орієнтири для початку збирання:
- Поникле положення ячменю вранці. Причому його мають приймати понад 80 % колосків.
- Колір соломи та плівок набувають жовтого кольору.
Особливості збирання:
- Перш ніж розпочати масове збирання, поле обкошують по периметру. Ширина скошеної смуги – 2-3 м. Обмолочене зерно відправляють на фураж.
- Прибирають ділянки, на яких ліг ячмінь. Зерно з них також віддають на фураж.
- Режим обмолоту пивоварних сортів такий самий, як під час обмолоту насіннєвого матеріалу. Важливо, щоб у зерен збереглися всі біологічні властивості. Неприпустиме травмування зерен, яке знижує їхню життєздатність.
Прибране зерно пивоварного ячменю очищають і просушують. Сушать зерно на установках для насіннєвого ячменю. Оптимальний режим для сушіння створюють на установках з активним вентилюванням, де повітря підігрівають до 35-45°C. Після сушіння зерно доводять до потрібної кондиції на машинах для сортування.
Особливості зберігання:
- Зерно на зберігання закладають очищене та просушене. Порушення норм вологості може призвести до розвитку цвілі.
- Необхідно попередити появу жуків-довгоносиків. Шкідник з’являється при температурах вище +21°C. Якщо підтримувати температуру нижче цього рівня, ризик появи комірного довгоносика помітно знижується, а за +12°C його поява практично виключена.
- Щоб запобігти розмноженню шкідників, застосовують спеціальні препарати відповідно до рекомендованих доз. Обробці підлягають насамперед складські приміщення, а за необхідності – саме зерно.
- Забороняється змішувати ячмінь різного сорту. Також не можна змішувати ячмінь одного сорту, що відрізняється вмістом білка.
Якісний солод отримують тільки з партії ячменю одного сорту, який виріс в однакових умовах і має рівний вміст протеїнів.
Тонкощі підготовки ячменю до пивоваріння
Зерно, що готується до пивоваріння, проходить кілька етапів. Спочатку пивовари оцінюють його якісні характеристики, і тільки якщо вони відповідають стандартам якості, відправляють у переробку.
Етапи підготовки ячменю до пивоваріння:
- Перебирання та сортування. Якісний екстракт пивного сусла виходить тільки з добірних зерен, вирощених за особливою технологією для пивного ячменю.
- Замочування у воді. Температура води – від +13 до +17°C.
- Пророщування. У зернах відбувається вироблення глюкози та фруктози.
- Сушка. Від температури та тривалості цього процесу залежить колір і смак солоду.
При вирощуванні ячменю для пивоварної промисловості важливо не тільки вибрати відповідний сорт, а й дотримуватися особливої агротехніки. Виростити пивоварний ячмінь важче, ніж звичайний, але коштує він дорожче. Продаючи пивоварам пивний ячмінь, фермери можуть непогано заробити, оскільки сьогодні близько 30 % сировини виробнику доводиться закуповувати за кордоном.