Журавлина користується великим попитом серед багатьох власників присадибних ділянок. Усім відомі корисні властивості цієї ягоди. Вона допомагає поліпшити стан здоров’я, зміцнити імунітет і позбутися нездужання. Посадіть журавлину на своїй ділянці, і ви не пошкодуєте.
Загальна характеристика журавлини
Журавлина – унікальне ягідне деревце, що не займає багато місця на присадибній території. Воно характеризується тим, що залишається завжди зеленим.
Зовнішній вигляд чагарнику
Чагарник у почали вирощувати наприкінці 19 століття. Сьогодні багато фермерів і дачників воліють вирощувати повзучу рослину на своїх ділянках. У чагарнику сланкі гнучкі пагони довжиною 0,4-1,8 м. Коріння дрібне, коренева система не досягає глибини понад 20 см.
Рослина вкрита дрібним шкірястим еліптично-ланцетним або еліптичним листям зі злегка загнутими краями. Листя блискуче, блакитно-попелястого відтінку знизу і зеленого кольору зверху. У зимовий період набуває злегка коричневого забарвлення.
Квітки ростуть на стеблах довжиною 2-3 см. На них поміщається кілька суцвіть. Пелюстки забарвлені в білий або рожевий відтінок. У Середній смузі цвітіння припадає на травень-червень.
Опис ягід
Для плодів характерна куляста або яйцеподібна форма. Шкірочка журавлини забарвлена в червоний або рожевий колір, діаметр ягід становить 1-2 см. Спочатку у плодів шкірка має зеленуватий або кремовий відтінок. Повна зрілість настає наприкінці вересня або на початку жовтня.
Журавлина має м’ясисту м’якоть червоного відтінку. Усередині знаходиться тверда кісточка. Ягоди на смак кисло-солодкі, можуть бути з незначною гіркуватістю. Відсутність нудотної солодкості пояснюється підвищеним вмістом вітаміну С.
Деякі сорти радують відмінним плодоношенням – з 1 кв. м. на рік збирають до 2-3 кг урожаю.
Де росте журавлина?
Різні види виростають на різних територіях. У північній частині Євразії зустрічається дрібноплідна. На території деяких російських регіонів (Липецька, Воронезька та Рязанська області) заборонено збирати плоди, оскільки їх занесено до Червоної книги, як рідкісний вид.
Великоплідна журавлина часто трапляється на території Америки та Канади, а дикий різновид ягоди зазвичай вирощують у гірських районах США та південній частині Канади. Він характеризується розлогою формою чагарнику і воліє рости в тінистій місцевості.
На території переважає журавлина звичайна. Це дрібний різновид, який зазвичай росте в лісотундровій зоні.
Калорійність
У журавлини низька калорійність, що дає змогу споживати її навіть діабетикам. На 100 г продукту припадає 26 ккал.
Сфери застосування
Ягоди часто використовують у харчовій промисловості: з них варять компоти, киселі, морси, десерти та застосовують для виготовлення спиртних напоїв. Листя чагарнику підходять для приготування чаю.
Плоди журавлини популярні в народній медицині, особливо при лікуванні гострих респіраторних захворювань. Це багате джерело, насичене вітамінами, макро- і мікроелементами та іншими корисними речовинами, які благотворно впливають на людський організм.
Користь і шкода
У ягодах журавлини міститься велика кількість корисних речовин, зокрема й фруктовий цукор. Також вона багата на органічні кислоти:
- лимонної;
- щавлевої;
- бурштинової;
- хінної;
- бензойної;
- яблучної;
- хлорогенової;
- урсолової;
- олеандрової.
У складі ягоди присутні лейкоантоціани, катехіни, антоціани, бетаїн, макро- і мікроелементи:
- цинк;
- титан;
- марганець;
- фосфор;
- кобальт;
- бор;
- нікель;
- кальцій;
- залізо;
- молібден;
- калій;
- мідь;
- хром;
- йод;
- срібло;
- олово.
Журавлина сприяє поліпшенню апетиту і роботі шлунково-кишкового тракту, забезпечує захист сечостатевої системи і кишківника від інфекцій. Це профілактичний протираковий засіб. Застосовується і для зниження ризику атеросклерозу.
Відомо, що журавлина – відмінний засіб для зниження артеріального тиску. Її рекомендують людям, які страждають на авітаміноз, лихоманку і респіраторні захворювання. Сік журавлини – гарний жарознижувальний, бактерицидний і спраговтамовувальний засіб.
Людям із виразкою шлунка і 12-палої кишки, тим, хто страждає на гастрити з підвищеною кислотністю, людям із нездоровою печінкою категорично не рекомендується вживати журавлину. Також дотримуватися обережності слід тим, у кого ослаблена або стоншена зубна емаль.
Переваги та недоліки
У кожного сорту журавлини є багато особливостей. Переваг у ягоди значно більше, ніж недоліків:
- велика кількість вітамінів і мікроелементів у складі;
- можливість вирощування рослини на одній ділянці без пересадки протягом багатьох років;
- висока стійкість до морозів;
- декоративність чагарнику, у зв’язку з чим його часто використовують у ландшафтному дизайні;
- низька осипальність і збереження ягід на кущах взимку;
- регулярне плодоношення і висока врожайність;
- невимогливість у догляді.
З недоліків журавлини виділяють лише кисло-солодкий смак з легкою гіркуватістю і погану стійкість до посухи.
Різновиди журавлини
Існує три основні різновиди журавлини. До них відносять великоплідну, звичайну і дрібноплідну.
Великоплідна
Батьківщина журавлини – Північна Америка, але область поширення значно більша. Ягода вирощується в Китаї, Західній Європі, Канаді, Японії, на Далекому Сході та в Західному Сибіру.
Різновид росте сланким кущем, у якого прямостоячі стебла, що досягають до 20 см. Плоди виростають великі. Великоплідна журавлина віддає перевагу зволоженому торф’янистому ґрунту.
Звичайна
Різновид характеризується високими показниками морозостійкості. Це вічнозелений сланкий чагарник із листям білого забарвлення зі зворотного боку. У плодів куляста форма.
Зазвичай журавлина такого різновиду стійка до транспортування і характеризується пізніми термінами дозрівання – середина вересня.
Дрібноплідна
Дрібноплідна журавлина виростає в тундрі на торфовищах, на заболочених лісових, гірських територіях північної півкулі. Це не дуже привабливий варіант для комерційного вирощування.
Плоди виростають маленькі (близько 1 см у діаметрі), сам кущ компактний і не перевищує 50 см. У різновиду загострене листя із загнутими краями. Ягоди достигають ближче до початку осені.
Цей вид занесено на території РФ до Червоної книги, оскільки вважається таким, що зникає.
Популярні сорти
Виділяють кілька популярних сортів журавлини, які славляться відмінними характеристиками. Перед посадкою ягідної рослини на своїй ділянці ознайомтеся з ними:
- Бен Лір. Журавлина Бен Лір – скоростиглий сорт. Дозрівання ягід припадає на кінець серпня. Плоди великі, шкірка темно-бордового забарвлення. Смак кислувато-нудотний. Термін зберігання – не більше 14 днів. З 1 кв. м збирають до 2 кг ягід.
- Ерлі Блек. Сорт був селекціонований 1857 року в штаті Массачусетс. Характеризується швидким ростом, утворює довгі тонкі стебла. Плоди виростають середніх розмірів (1,5 см у діаметрі). Шкірочка забарвлена в темно-червоний відтінок, має блискучу поверхню. Славиться стійкістю до поширених захворювань.
- Ховес. Садівники відзначають інтенсивне зростання. У рослини великі плоди овальної форми з блискучою поверхнею. Шкірочка забарвлена в червоний відтінок. Це пізньостиглий сорт – дозрівання журавлини припадає на жовтень.
- МакФарлін. Повільно зростаючий чагарник із короткими пагонами. Сорт добре плодоносить у теплому кліматі. Журавлина виростає велика – довжина досягає 2,7 см при діаметрі 2,4 см. Ягоди забарвлені в темно-червоний відтінок, шкірка вощена і блискуча. Дозрівання припадає на другу половину жовтня.
- Пілігрим. Сорт з’явився в 1930 році. Формує середню кількість пагонів. Плоди виростають великі: довжина сягає 1,9 см, діаметр – 1,6 см. Ягоди забарвлені в пурпурно-червоний відтінок. Дозрівання припадає на жовтень.
- Стівенс. Характеризується потужною вегетативною системою, стійкістю до захворювань. Ягоди великі, покриті щільною і товстою шкіркою. З 1 кв. м збирають до 2 кг плодів.
- Сірлз. Середньоранній сорт, що славиться регулярними врожаями. Плоди овальної форми, темного відтінку, змінюють колір після збору врожаю.
- Франклін. Середньостиглий сорт, ягоди якого можуть зберігатися без заморозки і переробки до 4 місяців. Урожай починає дозрівати ближче до середини вересня. З 1 кв. м садівники збирають до 1,5 кг плодів.
Серед великої кількості сортів ви можете вибрати найбільш підходящий варіант, спираючись на зовнішні, смакові та сортові характеристики.
Розмноження садової журавлини
Журавлину розмножують генеративно і вегетативно. Насіннєве розмноження проводять вкрай рідко. Найчастіше використовують зелене живцювання.
Живцями
Приступайте до заготівлі зелених живців журавлини в період інтенсивного росту пагонів. Довжина не повинна бути менше 10 см. Висаджуйте їх у шкілку, горщики, наповнені субстратом з верхового торфу з піском і перепрілою хвоєю.
Можете відразу ж висадити живці на постійне місце. Дійте за інструкцією:
- Заглибте заготовки на 2-3 см.
- Ущільніть посадку і рясно полийте.
- Поки живці не вкореняться, стежте, щоб ґрунт постійно був зволоженим.
- У сильно посушливі дні забезпечте саджанцям захист за допомогою натягнутої тканини або спеціальної затіняючої сітки.
Зазвичай живці журавлини приживаються швидко і без труднощів.
Насінням
Для отримання хорошого посівного матеріалу, зніміть з куща добре визрілі ягоди, розімніть їх і промийте у великій кількості води, дайте насінню осісти на сито і відразу ж приступайте до посіву.
Якщо ви плануєте висаджувати матеріал, який зберігався деякий час, стратифікуйте його. Процедура полягає у впливі холодом: потримайте насіння 7 днів у теплі і 6 днів у холоді.
Покрокова інструкція посадки:
- Посійте насіння в ящик з вологою сумішшю з торфу і піску в співвідношенні 4:1 і залиште на 90 днів при температурі від +3 до +7 градусів. Приміщення обов’язково має добре провітрюватися.
- Сійте насіння у весняний період після стратифікації, а свіжозібраний матеріал – влітку. Розсипте насіння в ємність із верховим торфом по поверхні субстрату, не заглиблюючись у нього.
- Зверху через сито засипте матеріал шаром піску завтовшки 2-3 мм, а після накрийте подрібненим торфом завтовшки 5 мм.
- Полийте і накрийте скляною кришкою. Поставте у світле і тепле приміщення.
- Обов’язково регулярно зволожуйте посіви і провітрюйте.
- У разі появи цвілі на поверхні субстрату обробіть його фунгіцидом.
Сходи мають з’явитися вже через 14-20 днів. Як тільки це станеться, зніміть скло, але не припиняйте поливи. На стадії розвитку 4-5 листків у сіянців пікіруйте їх по одному в горщики або парник на відстані не менше ніж 10 см один від одного.
Дорощуйте протягом року і регулярно підгодовуйте розчином Кеміра-універсал (20 г на 10 л води). Вносьте підживлення кожні кілька тижнів, починаючи з середини квітня і закінчуючи в середині липня. У серпні зніміть покриття з теплиці, а наприкінці жовтня замульчуйте грядку шаром торфу.
Як посадити журавлину
Журавлина віддає перевагу виключно вологим ділянкам, тому часто трапляється в сфагнових болотах, заболочених берегах лісових водойм, у хвойних лісах. На території вашої дачі або будинку можна створити сприятливі для неї умови.
Терміни
Ви можете висаджувати рослину на ділянці навесні та восени. У першому випадку проводьте процедуру в травні, оскільки в цей період ґрунт уже добре прогрітий і ймовірність повернення заморозків нижча нуля. Припустимо використовувати саджанці або живці.
В осінній період посадку проводьте в середині або наприкінці жовтня, коли рослини “засипають”. У ці терміни бажано висаджувати тільки саджанці, адже живці, швидше за все, не встигнуть прижитися до морозів.
Відповідний ґрунт
Журавлина показує хороші результати при вирощуванні на дуже кислому ґрунті. Для поливу використовуйте воду з рівнем рН 4-5, інакше рослина може захворіти і її розвиток припиниться.
Незважаючи на те, що журавлина любить вологу, не перестарайтеся. Постійно підтримуйте у вологому стані верхній шар ґрунту – в ньому знаходиться коренева система рослини. Вибирайте ділянки з водо- і повітронепроникним ґрунтом (торф, пісок, супісок).
Як вибрати і підготувати посадковий матеріал?
Вибираючи посадковий матеріал, обов’язково звертайтеся в спеціалізовані розплідники, садівничі товариства або великі фермерські господарства. Купівля товару у продавців із позитивними відгуками вбереже вас від імовірності нарватися на шахраїв.
Для посадки підходять дворічні саджанці – вони вступають у плодоношення значно раніше. Вибирайте здорові рослини з великими плодами. Відріжте живці, прикопайте у вологий торф, а навесні пересадіть на постійне місце.
Під час купівлі саджанця обов’язково огляньте його кореневу систему, стовбур і листя. На них не повинно бути ознак захворювань і пошкоджень.
Хороші та погані сусіди
Деякі рослини з сімейства Вересових стануть ідеальними сусідами для журавлини. Вони так само віддають перевагу висадці в кислотному ґрунті. Садіть поруч лохину, брусницю, водянику, чорницю.
Також для посадки з журавлиною обирайте багно і трав’янисті багаторічники з родини розоцвітих – морошку і княженіку.
Через зростання рослини в кислому і вологому середовищі поруч із нею не будуть рости традиційні культури: перець, томати, баклажани, капуста та інші представники сімейства пасльонових.
Технологія
Підготуйте ґрунт для посадки журавлини ще з осені, попередньо підібравши добре освітлену ділянку.
Технологія посадки:
- Викопайте лунки глибиною близько 10 см. Витримуйте між рядами відстань у 20 см, а між саджанцями – 15-20 см. Перед висадкою обов’язково зволожте посадкові ями теплою водою.
- Якщо ви плануєте висаджувати живці, поглибте їх так, щоб на поверхні залишилася коренева шийка на рівні до 3 см над поверхнею ґрунту. Помістіть у лунку кілька живців, ущільніть землю і добре полийте.
- При посадці саджанця занурте його на ту саму глибину, на якій він ріс до посадки. При пересадці з іншої ємності будьте обережні, щоб не пошкодити кореневу систему. Опускайте в посадкову яму коріння разом із земляною грудкою.
- Якщо ж ви сієте насіння, робіть це в торф або мох на глибину 5 мм. Полийте, накрийте плівкою і чекайте появи паростків.
Після посадки перші ягоди з’являються тільки на 3 рік. Показники врожайності будуть максимальними на 4 році розвитку.
Догляд за журавлиною
Щоб виростити на ділянці здорове дерево, яке буде стабільно плодоносити, дотримуйтесь своєчасного поливу, забезпечте захист від морозу і вносьте добрива. Доглядові процедури підвищать врожайність і не дадуть журавлині загинути.
Полив
Рослина погано протистоїть посусі та спеці. У нього неглибока коренева система, яка легко пересихає. Через нестачу води під час цвітіння можуть засихати квітки, що в підсумку перешкоджає утворенню плодоносних пагонів, а в період росту ягід вони схильні до опадання.
Подбайте про зволоження ґрунту. Найбільші і найкрасивіші плоди виходять на добре политих ділянках. Забезпечте більш ретельний полив у спекотне літо. Також мульчуйте ґрунт навколо стовбура – так волога залишатиметься довше.
Деякі садівники рекомендують використовувати систему крапельного поливу: розмістіть бочку з краном, під’єднайте до нього тонкий шланг з отворами по всій довжині. Вода буде повільно стікати на ділянку, де росте журавлина.
Добрива
Щоб отримати гарний урожай, підгодовуйте рослину правильно:
- У перший рік після посадки вносьте азотні добрива. Навесні при появі перших бруньок використовуйте сульфат амонію з розрахунку 20 г на 1 кв. м. м. Це посприяє появі багатьох плодоносних пагонів протягом декількох років.
- Стару журавлину підгодовуйте комплексним добривом для ацидофільних рослин, наприклад, чорниці. Дозування – 20 г на 1 кв. м. У таких підгодівлях міститься азот, мідь, марганець, фосфор, бор, залізо.
- Другий раз підгодовуйте рослину в літній період. Дотримуйтесь тієї ж схеми, що й навесні, – використовуйте азотні добрива.
Якщо у вас є сумніви щодо дозування, краще внесіть менше. Якщо у вас не було можливості удобрити рослину навесні або влітку, не хвилюйтеся – журавлина відмінно переносить відсутність підгодівлі.
Захист від морозу
Журавлина характеризується специфічними кліматичними вимогами. Більшість сортів здатні витримати морози до -18 градусів. Різновиди журавлини звичайної можуть перенести температуру до -33 градусів. Такі сорти підходять для вирощування в Сибіру, Підмосков’ї та Середній смузі .
Рослини можуть бути в небезпеці в період весняних заморозків, коли коливається температура вдень і вночі. У цей період журавлина має бути захищена від негативного впливу низьких температур.
Невелику ділянку в саду восени вкрийте шаром із соломи або листя. Якщо у вас велика плантація, зробіть навколо бортик у період замерзання ґрунту, залийте його водою і дочекайтеся замерзання шару. Повторіть процедуру, поки пагони не покриються повністю. Це гарантує кращу зимівлю.
Обрізка та омолодження
Обрізка й омолодження кущів – важлива доглядова процедура. Через утворення численних вегетативних пагонів сильне ущільнення призводить до поганого дозрівання плодів. Укорочуйте довгі гілки, використовуючи секатор.
Проводьте обрізку журавлини в травні. Головна мета процедури – формування куща. Протягом перших трьох років, коли кущ інтенсивно росте, закладайте його форму.
Часто садівники використовують горизонтальну розкидисту схему – вона спрямована на стимулювання розвитку бічних пагонів і передбачає видалення верхніх гілок. Також популярна вертикальна компактна обрізка – зрізаються потужні бічні пагони.
Рекомендації:
- Якщо ви хочете зробити чагарник компактним і високим, навесні видаліть всі сланкі, тонкі, підмерзлі стебла, щоб стимулювати зростання вертикальних гілок.
- Якщо ви бажаєте отримати розкидисту рослину, стимулюйте ріст горизонтально спрямованих стебел.
- На початку вегетаційного періоду або восени, після збору врожаю, видаліть сланкі гілки. Зріжте пагони, які виступають над прямостоячими верхівками. Допускається видалення пагонів шириною 2-3 см, поруч залиште незрізані гілки.
Для омолодження старих чагарників ранньою весною скосіть їх газонокосаркою.
Хвороби і шкідники журавлини
Якщо ви будете дотримуватися агротехнічних заходів, вдасться підтримувати здоров’я журавлини в належному стані. Але рослина може піддатися деяким захворюванням і нападкам комах. Щоб уникнути цього, ознайомтеся з ними і методами боротьби:
- Снігова пліснява. Захворювання, здатне вразити журавлину з березня по квітень. На бруньках і листках рослини з’являються червоно-бурі плями з жовтуватим міцелієм. До кінця весни уражене листя стає попелястим і опадає. Обприскуйте восени ділянку розчином Фундазолу за інструкцією. Взимку поетапно заливайте ділянку водою шарами, щоб кожен із них промерз.
- Червона плямистість. Грибкове захворювання, через яке деформуються пагони, що в підсумку призводить до їхнього відмирання. Також хвороби піддаються бруньки, квітки і квітконіжки – вони стають рожевого відтінку. Щоб знищити збудників хвороб, обробіть журавлину розчином Фундазолу або Топсину М з розрахунку 2 г на 1 л води.
- Моніліальний опік. Грибкове захворювання, що призводить до млявості та засихання верхівок пагонів. У вологу погоду уражене місце набуває жовтуватого відтінку. Захворювання здатне вразити всю рослину. У підсумку плоди почнуть гнити. Для боротьби з моніліозом використовуйте фунгіциди. Найбільш популярні такі препарати: Байлетон, Ронілан, Топсин-М, Дитан, хлорокис міді.
- Фомопсис. Через хворобу кінці пагонів починають всихати, листя – жовтіти, потім набуває помаранчевого або бронзового забарвлення. На стеблах з’являються брудно-сірі плями. Захворювання прогресує в суху і спекотну погоду. Навесні обробляйте журавлину Топсином-М, а до початку активного росту обприскуйте бордоською рідиною.
-
Махровість (розростання). Вірусне захворювання, що вражає пагони і листя – зменшуються і щільно прилягають до пагонів. Уражена рослина припиняє ріст, плодів не з’являється.
Не існує препаратів для лікування захворювання. Видаліть чагарник і спаліть, щоб махровість не поширилася на інші рослини.
Журавлина може піддаватися нападкам численних шкідників, які харчуються її наземними органами. Часто рослину атакують:
- яблунева зап’ятовидна щитівка;
- чорноголова бруснична листовійка;
- непарний шовкопряд;
- капустяна совка;
- вересова п’ядун.
В якості захисних заходів дотримуйтесь агротехнічних правил і своєчасно видаляйте бур’яни. У крайньому разі використовуйте інсектициди, проте не пізніше, ніж за місяць до збору врожаю, і після зняття плодів. Садівники рекомендують такі препарати:
- Метафос;
- Актара;
- Карбофос;
- Актеллік.
Збір і зберігання врожаю
Збір врожаю припадає на різні терміни. Плоди, які ростуть у природному середовищі, збирайте навесні. Після зимівлі ягоди насичуються більшою солодкістю.
Корисні рекомендації:
- У разі необхідності тривалого зберігання журавлину знімайте після повного визрівання – технічна стиглість триває з кінця серпня і до початку листопада.
- Збирати врожай ви можете вручну або використовуючи спеціальні скребки. Так ви не травмуєте рослину, тому краще вибирати другий варіант. Щоб ягода довше збереглася, проводьте процедуру збору врожаю в суху сонячну погоду.
- До наступного врожаю збережіть плоди шляхом заливання водою, після чого відправте ємність у підвал. Так вийде мочена журавлина. Можете її замаринувати, додавши трохи цукру й оцту.
- Плоди, зібрані навесні, переробіть або заморозьте. Обов’язково попередньо вимийте та висушіть.
- При заморожуванні розкладайте ягоди в контейнери або пакети порцією на один раз. Не заморожуйте повторно, адже так журавлина втрачає свої корисні властивості.
- Можете використовувати заморожені плоди для приготування компотів, киселів або десертів. Свіжі ягоди використовуйте для вживання у свіжому вигляді або варення.
Без води журавлина зберігається до 90 днів. У домашніх умовах тримайте плоди в пластикових контейнерах у холодильнику або в дерев’яних ящиках за температури від +0 до +8 градусів.
З якими складнощами можна зіткнутися при вирощуванні журавлини
Журавлина вважається рослиною, у якої високий показник стійкості до захворювань. Однак можуть виникнути проблеми, якщо чагарник росте на невідповідному ґрунті із занадто високим показником кислотності.
Також не уникнути проблем, якщо ви переборщили з добривами або поливали журавлину жорсткою водою. Це загрожує поганим ростом, пожовтінням і опаданням листя, відсутністю плодоношення.
Журавлина – популярна рослина, яку кожен намагається посадити на своїй ділянці через неймовірну користь ягід. При правильній посадці та подальшому догляді вам гарантоване отримання великих врожаїв. Користуйтеся порадами досвідчених садівників, і проблем з вирощуванням ягоди не виникне.