Як зберігати пергу: загальні норми та умови, перевірка якості, способи зберігання

Бджолина перга найчастіше застосовується з лікувальною метою, при цьому вона дуже чутлива до зовнішніх чинників, через неправильне зберігання втрачаються її корисні властивості. Тому так важливо знати, як зберігати пергу в домашніх умовах правильно – за яких умов, у якій тарі тощо. д.

Що таке бджолина перга

Перга є пилком, який збирають бджоли з рослин для використання в їжу, оскільки вона складається з величезної кількості поживних речовин.

Зберігання перги

Період цвітіння триває недовго, тому медоноси запасають її, поміщаючи в стільники, де “консервують” продукт – навіть комахи розуміють, як важливо правильно зберігати цей цінний біоматеріал.

Коли бджоли приносять пилок, у них починають активно працювати слинні залози, завдяки чому відбувається змочування продукту для полегшення процесу трамбування в стільники. “Консервація” здійснюється за допомогою натурального меду і бджолиного воску.

Ця процедура призводить до бродіння, внаслідок чого утворюється білкова речовина (перга), яку можна буде зберігати після витягання зі стільників або прямо в них.

Як перевірити якість – ознаки зіпсованої та хорошої перги

Для того щоб перга зберігалася тривалий час, важливо підбирати і купувати якісний продукт. В іншому разі бджолиний хліб, як називають пергу пасічники, швидко зіпсується і не принесе користі. Ба більше – завдасть шкоди людському організму.

Тому зверніть увагу на головні ознаки хорошої перги:

  • якщо продукт сухий, мелений або гранульований, він має бути сипучим;
  • колір – темний, з невеликою кількістю світлих або навіть фіолетових вкраплень;
  • якщо перга в стільниках, то вони повинні складатися з декількох шарів різного відтінку – від темного жовтого до коричневого;
  • відсутність домішок – під час обмацування має відчуватися гомогенність;
  • немає хрускоту під час розжовування;
  • при пересипанні гранул стукіт тільки сухий;
  • якщо понюхати, продукт видає приємний медовий аромат;
  • смак – злегка гіркувато-кислий, але не викликає неприємних відчуттів.

Як визначити зіпсований продукт, непридатний для зберігання і вживання всередину:

  • Перга після мертвих комах. Це небезпечна речовина, яка призводить до отруєння, оскільки продукт містить не тільки бджолині випорожнення, а й трупну отруту. Розпізнати можна за наявністю цвілі та гнильного запаху. Якщо здавити пальцями, то загальна маса стане однорідною, пастоподібною.
  • Недозріла. Має занадто світлий відтінок і підвищену сипучість – розпадається на грудочки пилку.
  • Недосушена. На дотик – м’яка, податлива. Якщо укласти в пластиковий контейнер або поліетиленовий пакет, то через 2-4 години (залежно від рівня вологості продукту) стінки зсередини вкриваються конденсатом (потом).
  • Погано очищена. Завжди містить сторонні домішки (коконові лусочки, частинки тіл комах, сміття тощо). п.) і високий відсоток бджолиного воску (понад 4-5%). Про перевищення норми воску свідчить велика кількість пергових гранул у комірках стільників, які ще не зруйновані.

Любителі перги перевіряють рівень вологості так – стискають у долоні продукт. Якщо він береться однією грудкою, то від такого виробу слід відмовитися, оскільки через короткий проміжок часу він запліснявіє.

Загальні норми зберігання

При недотриманні вимог щодо збереження перги категорично забороняється вживати її всередину, оскільки в такому разі вона псується вже через 2-3 дні. Середні показники терміну придатності – від 6 до 12 місяців, але тут важливо правильно визначитися з методом зберігання і видом продукції.

Щоб точно знати дату закінчення терміну придатності, рекомендується на кожну упаковку наклеїти стікер із зазначенням цього періоду.

У якому вигляді зберігати?

Існує кілька форм зберігання перги, які придатні до використання. А саме:

  • У стільниках. Відмінний варіант для тих, хто вважає за краще ласувати продуктом бджільництва в натурально-свіжому вигляді. Особливо такі стільники люблять гризти діти, оскільки шматочки воску разом із пергою нагадують жувальну гумку. Серед мінусів відзначають малий термін придатності, незручність зберігання через великі розміри. Але головне – необхідність створення умов, за яких до стільників не проникне воскова міль. У сотах Особливість – іноді бджоли погано закупорюють верхню частину, через що перга псується, тому доведеться зробити це штучно – рясно змастити воском.
  • Перемелені. Для цього перекручують через м’ясорубку стільники. Основний плюс, як і в попередньому випадку – наявність корисного воску. Термін зберігання трохи довший. Особливість – такий продукт зручно використовувати для приготування засобів зовнішнього застосування і вживання всередину як страв.

    Подрібнену пергу, як і стільники, краще зберігати в холодильнику або іншому прохолодному місці. Перемелені

  • У гранулах. При їх виготовленні застосовуються методи очищення стільників від непотрібних елементів, після чого продукт висушується і перетворюється на гранули. Основні переваги – зручно зберігати, тривалий термін придатності. Для зберігання підходять скляні ємності та полотняні мішечки, які розміщуються в будь-якому місці, окрім холодильника, оскільки гранули бояться вологості (призводить до утворення цвілі). У гранулах Недоліки – якщо зберігати великий обсяг в одній тарі, то гранули роздавлюються, що псує естетичність зовнішнього вигляду. Фахівці стверджують, що поряд з очищенням від непотрібних речовин, тут знижується і рівень корисних елементів.
  • Паста з медом. Під час виготовлення перемелені стільники змішують із натуральним і обов’язково свіжим медом, що подовжує термін збереження. Головна зручність у тому, що суміш можна вважати готовою до вживання, але робити це потрібно з обережністю, адже в ній міститься не тільки перга з воском, а ще й мед, через що сильно підвищується ризик виникнення алергічної реакції. Паста з медом
  • Висушені. Техніка передбачає сушку стільників, завдяки чому зберігаються всі корисні речовини, але при цьому значно збільшується термін придатності. Цей натуральний продукт зручно зберігати в будь-якому місці і в різній тарі, він займає мінімум простору, на відміну від сирих стільників. Висушені

Щоб не заводилася воскова міль, народні умільці рекомендують встановлювати поруч із продуктом пляшку, наповнену оцтовою кислотою. Запах обов’язково відлякає шкідників.

Де і в чому зберігати пергу?

Упаковка є одним із важливих аспектів у правильному зберіганні перги. Основні вимоги до збереження бджолиного виробу включають такі пункти:

  • цілісність упаковки – відсутність тріщин, отворів та інших пошкоджень;
  • відсутність впливу підвищеної вологості – герметичність тари і сухість приміщення;
  • провітрювання – для сухих продуктів;
  • укриття від сонячних променів – перегрівання призводить до неправильних хімічних реакцій;
  • гігієнічність – укладати на зберігання тільки в чисті упаковки;
  • дозування – краще зберігати невеликими порціями.

Для створення оптимальних умов правильно підбирайте тару. Це може бути:

  • банки зі скла або кераміки – підходять для всіх форм перги (легко знезаражувати, але скло бажано брати темного кольору);
  • полотняні мішки невеликих розмірів – тільки для сухих видів продукції (відмінний варіант, але доведеться суворо стежити за рівнем вологості в кімнаті).

Категорично не підходять поліетиленові кульки та пластикові контейнери, оскільки в них легко створюється конденсат. Небажано укладати пергу в металеві ємності (зокрема й бляшані банки), оскільки під час взаємодії із залізом відбуваються окислювальні процеси.

Важливо правильно підібрати і місце зберігання, залежно від виду виробу:

  • у холодильнику – тільки стільники, пасту і перемелену стільникову пергу;
  • у коморі або кухні – сухі варіації продукту (це може бути полиця в шафах, антресолях тощо). д.).
  • Недосвідчені споживачі виносять вироби на лоджію/балкон або веранду приватного будинку. Цього робити категорично не можна, оскільки влітку вони перегріваються, а взимку підмерзають (через нестабільність погодних умов).

Температура, освітлення і вологість

Температурний режим є найважливішим показником для всіх форм перги. При його недотриманні продукт миттєво починає псуватися. Залежно від типу бджолиного хліба, температура варіюється від +1-2 до +23-25°C.

Не можна допускати потрапляння світла і сонячних променів – це призводить до розпаду корисних речовин і псування продукту. Що можна зробити:

  • помістіть бджолиний хліб у темну ємність, якщо такої немає, оберніть банку чорною тканиною;
  • поставте в шафу, а ще краще – у висувну шухляду, яка відкривається вкрай рідко;
  • укладіть тару в картонну коробку, що закривається, після чого поставте на зберігання в шафу/холодильник.

На особливу увагу заслуговує і рівень вологості в приміщенні – якщо зберігати сухий продукт у негерметичному пакуванні, то він миттєво насититься вологою і почне покриватися цвіллю.

Те ж саме стосується й інших форм перги, які зберігаються навіть у скляних банках – не можна допускати проникнення води або пари всередину. Таке відбувається в різних випадках – крапля ненавмисно потрапила в місткість, банку відкрили в той момент, коли кипить чайник або каструля, що випускають пару тощо. д.

Максимально допустима вологість – 25-30%.

Чи можна консервувати?

Консервація бджолиного хліба цілком припустима і навіть бажана, якщо ви заготовляєте свіжий продукт (у сотах, перемелений). Це значно подовжує термін придатності. Досить змішати пергу з медом або залити ним стільники, після чого закупорити і поставити в прийнятні умови. Але врахуйте, що кількість меду не повинна перевищувати 30%.

У методу консервування є недолік – виріб сильно твердне, тому вийняти його з банки проблематично. Досвідчені споживачі це роблять шляхом поміщення ємності в теплу (не гарячу) воду.

Не використовуйте для відділення перги від стінок банки металеві інструменти (ножі, виделки, ложки) – можна застосовувати тільки дерев’яні або пластикові прилади.

Умови та термін зберігання перги

Кожна форма бджолиного хліба вимагає дотримання відокремлених умов утримання. Спосіб підготовки сировини безпосередньо впливає на це і термін придатності продукції. Якщо припуститися під час виготовлення кінцевого виробу помилки, перга зіпсується. Тому звертайте особливу увагу на ці фактори.

У гранулах

Гранульований метод зберігання вважається оптимальним, оскільки має найвищі показники за терміном придатності – від 12 місяців. Температурний режим у приміщенні 18-25°C, рівень вологості – максимум 10%.

Оскільки гранули можна зберігати в мішечках із тканини, то не рекомендовано їх розміщувати на кухні – через перепади вологості під час приготування їжі продукт стає відволоженим.

Дуже важливо правильно витягти гранули перги зі стільників і просушити, завдяки чому унеможливлюється бродіння і попереджається утворення цвілі. Як отримати гранули – основні способи:

  • Замочуванням. Стільники заливаються повністю водою на 10-15 хвилин, після чого ємність різко струшується, завдяки чому відбувається відділення елементів. Потім зливається рідина, а гранули просушуються. Недолік – через воду вимиваються корисні речовини, важко відокремити гранули від шматків стільників.
  • Вакуумуванням. Для цього знадобиться спеціальне обладнання, яке має високу вартість.
  • Заморожуванням. Перга разом зі стільниками заморожується, потім подрібнюється і просівається. Недолік – підмерзання знищує частину мікроелементів.
  • Сушінням. Спочатку стільники просушують, після чого їх подрібнюють міксером і просівають. До мінусів належить трудомісткість процесу.

Як правильно витягти гранули перги своїми руками за допомогою сушіння, дивіться в нашому відеоролику:

Основна маса пасічників використовує метод заморожування, оскільки він вважається серед бджолярів найпростішим і найефективнішим. Як це зробити – покрокова інструкція:

  1. Поставте стільники в морозильну камеру. Якщо великої немає, розділіть їх порційно і покладіть у звичайну морозилку.
  2. Витримайте 2 години, після чого розламайте на дрібні осколки. Зробити це неважко, оскільки під впливом холоду продукт стає крихким.
  3. Подрібніть шматки стільників за допомогою кухонного комбайна (якщо обсяги значні, доведеться купити спеціальний міксер, наприклад, будівельний).
  4. Перекладіть сировину на сито, протрусіть ретельно. Це призводить до відокремлення воску від гранул – перший перетворюється на пил, який проходить через комірки решітки, а гранули осідають на ситі.

Для закладання на зберігання дійте таким чином:

  1. Отримані гранули (розмір 1-1,5 см) розкладіть на чистому папері або тканині для повноцінного просушування в природних умовах. Слідкуйте за тим, щоб на продукт не потрапляли прямі промені сонця.
  2. Проведіть процедуру очищення від залишків воску, мерви і знову розкладіть гранули, але вже на пергаментному папері до повного висихання.
  3. Підготуйте тару. Якщо це скло або кераміка, обов’язково простерилізуйте стандартним способом і ретельно просушіть (найзручніше поєднати обидві процедури, помістивши банки в духову шафу на 15-20 хвилин). Якщо користуєтеся мішечками – виперіть їх господарським коричневим милом, ретельно прополощіть і висушіть.
  4. Укладіть гранули в тару без утрамбування. Якщо це ємність, то обов’язково поверхню прикрийте полотняною тканиною. Пасічники радять прокладати її кожні 4-5 см, тобто пошарово.
  5. Закрийте кришкою.

Куплені гранули мають найвищу вартість, оскільки процес виробництва трудомісткий, але при цьому біогенна активність повністю зберігається.

У стільниках

У стільниках заготовляють пергу для подальшого використання як лікувального засобу (основи для приготування) і корму для бджіл навесні. Термін придатності становить максимум 6 місяців. Якщо в законсервованому вигляді – до 12 місяців. Основні вимоги до умов зберігання:

  • рівень вологості – не більше 30% і не менше 10% – у першому випадку розвиваються цвілеві гриби, у другому продукт пересихає;
  • температура – +1-5°C, але допускається і +8°C – якщо показники нижчі, відбувається переохолодження, якщо вищі – розвивається міль.

Правила підготовки перед закладкою на зберігання:

  1. Очистіть стільники від сторонніх домішок, які можуть налипнути на поверхню.
  2. Розріжте їх на необхідні за розміром шматки. Якщо будете заливати стільники медом, то скибочки мають бути невеликі.
  3. Укладіть у скляну або керамічну ємність, щільно закрийте кришкою.

Під час заливання медом використовуйте липовий або травневий сорт – це оптимальне рішення для зберігання, оскільки зацукровування відбувається через 2 і більше років.

Мелені та у вигляді медової пасти

Умови зберігання ідентичні показникам у стільниках. Але медову пасту найчастіше консервують, завдяки чому вона зберігається 1 рік і при температурі +1-18°C, якщо ж місткість просто накривається кришкою, то температура має бути не більше +8°C.

Як правильно приготувати суміш:

  1. За допомогою ваг підготуйте первинну сировину – на кожні 700 г перги необхідно 300 г меду (обов’язково свіжого, не зацукрованого).
  2. Подрібніть бджолиний хліб через м’ясорубку або за допомогою блендера/кухонного комбайна.
  3. Викладіть у великий не металевий таз.
  4. Залийте медом.
  5. Ретельно перемішайте.
  6. Розкладіть у стерильні банки.
  7. Закупорте.

Якщо ви плануєте зберігати просто перемелені стільники – достатньо їх подрібнити і розфасувати по банках.

Сушені

Мета сушіння перги в стільниках – знизити рівень вологості продукту до 10-15%, завдяки чому збільшується термін зберігання – від 10 місяців і більше (коли стільники витягують із вуликів, їхня вологість становить 24-35%). Умови подальшого зберігання висушених стільників повністю відповідають правилам збереження гранул.

Існує кілька способів підготовки сировини, але є й одне правило – перед висушуванням проводять скарифікацію, так скорочується час випаровування вологості. Процедура передбачає прокол або розріз кришки в гранулах, що знаходяться в стільниках.

Як здійснюється сушіння на виробництвах і в домашніх умовах (на дрібних пасіках):

  • Природний спосіб. Має на увазі розкладання сировини на рівній поверхні в провітрюваному приміщенні або під навісом. Тривалість процедури залежить від температури і вологості повітря, але в середньому це 1-3 місяці. Головні умови – стільники підвішують так, щоб між ними зберігалася відстань мінімум у 5 см, забезпечення захистом від молі (натягують дрібнопористі сітки).
  • Кондуктивний метод (контактний). Передбачається використання спеціального сушильного обладнання – на поверхню, що обігрівається, укладаються стільники. Час сушіння – мінімум 24 години за умови мінімальної товщини стільників. Величезний мінус – втрата корисних речовин до 40%.
  • Конвективний. Вважається оптимальним, оскільки м’яко впливає (не пригнічує мікроелементи у великій кількості) і швидко сушить (близько 9-10 годин). Застосовується обладнання, оснащене поглиначами вологи і теплоносіями. Інша перевага – невисока вартість, що і приваблює пасічників. Крім того, сушити стільники можна в корпусах вуликів. Сучасні моделі мають осцилюючий режим, завдяки якому чергується подача атмосферного повітря з нагрітим.
  • Вакуумний. Потрібна сушильна камера з вакуумними властивостями, завдяки яким прискорюється процес сушіння (для однієї партії достатньо 4-6 годин). Істотний мінус – дороге обладнання.

Температура в сушарці не повинна перевищувати +42°С.

Сушіння перги

Фактори, які негативно впливають на збереження

Небезпеку для збереження перги в будь-якій її формі становить недотримання температури, рівня вологості та впливу світла. Бджолиний хліб дуже гостро реагує на ці порушення – псується миттєво і хоч якось зупинити руйнівні процеси практично неможливо.

Більш докладно про негативні фактори:

  • перевищення вологості призводить до цвілі, яка швидко охоплює великі території, тому пасічники рекомендують зберігати пергу в герметичному посуді та невеликими порціями;
  • знижена і завищена температура не тільки скорочують термін придатності, а й нейтралізують майже на 50-70% вміст корисних речовин;
  • вплив світла (як штучного освітлення, так і сонячних променів) призводить до псування, оскільки руйнуються речовини, що відповідають за збереження продукту (їх багато);
  • підвищена сухість у приміщенні (вологість не має бути меншою за 10%) – перга просто пересихає, а мікроелементи випаровуються – далі до вживання не годиться;
  • зайве тепло сприяє розведенню воскової молі.

Знаючи, як правильно заготовлювати і зберігати пергу, ви отримаєте найцінніший матеріал, який застосовують у лікувальних цілях. Тому що і бджолиний хліб, і мед, і воскові осередки стільників містять максимальну кількість корисних речовин (більш ніж 350 елементів). Продукт не має протипоказань (крім індивідуальної непереносимості), використовується і з метою профілактики.