Сортів меду – безліч. Навіть більше, ніж рослин медоносів. Кожен сорт меду має свій смак, колір, запах і цілющий ефект. Цей натуральний продукт замінює шкідливий для організму цукор і стає чудовою підмогою в лікуванні різних хвороб.
Популярні сорти меду
Одні сорти меду можна без зусиль купити на ринку, інші досить складно знайти, і коштують вони дорого. Щоб не придбати замість цінного продукту підробку, потрібно знати, як розпізнати той чи інший сорт меду, і до яких хитрощів вдаються торговці, щоб дорожче продати продукцію низької якості.
Липовий
Один із найцінніших видів меду. Липовий мед вважається особливо цілющим, а багато хто вважає його мало не панацеєю від усіх недуг. Джерело меду – квітки дрібнолистої липи. Збір нектару – у червні-липні. Належить до групи білого меду.
Опис. Прозора субстанція світлого кольору, жовтого або бурштинового. Має легкий зеленуватий відтінок. Запах запашний, ніжно-квітковий, відчуваються деревні нотки. Дуже солодкий, з карамельними нотками смак. Присутня невелика гірчинка. Залежно від медозбору розрізняють мед:
- Далекосхідний – світло-жовтий або світло-бурштиновий. Запашний, з насиченим смаком.
- Башкирський – безбарвний. Закристалізувавшись, біліє, перетворюючись на грубозернисту масу із золотистим відтінком.
Користь. Поживний продукт, що відновлює виснажений організм. Користь липового меду:
- нормалізує травлення;
- усуває запалення в шлунково-кишковому тракті;
- виводить з організму шлаки і токсини;
- зміцнює сітківку очей;
- нормалізує ліпідний обмін;
- активізує кровообіг;
- покращує стан шкіри.
Калорійність. 325 ккал.
Особливості. Липовий мед цінується, тому його активно підробляють і розбавляють патокою. Кристалізується через 7-9 місяців від моменту збору.
Гречаний
Цінний вид меду, зібраний із квіток гречки. Нектар цієї рослини багатий на білки і вважається високосортним продуктом.
Опис. Відрізняється вкрай солодким смаком. Його солодкість переходить у терпкість. Колір незвично темний – коричневих відтінків. Має приємний квітковий смак. Присутня гірчинка. Пахне пряно і гостро, квітами гречки.
Користь. У гречаному меді багато заліза, тому його рекомендують у станах, коли необхідне відновлення крові. Рекомендують при:
- недокрів’я;
- виразковій хворобі;
- мокрому кашлі;
- авітамінозі;
- запальних процесах.
Калорійність. 309 ккал.
Особливості. Кристалізується швидше за інші види меду. З часом світлішає, з’являються дрібні кристали.
У цьому відео потомствений бджоляр ділиться інформацією про гречаний мед:
Каштановий
Унікальний продукт, зібраний із квіток каштана. Цінується в кулінарії та медицині.
Опис. Має терпкий і гіркуватий присмак. Субстанція темного кольору. Приторно пахне квітками каштана.
Користь. Рекомендується при:
- нефриті;
- циститу;
- серцевих захворюваннях;
- бронхітах.
Каштановий мед має дезінфікуючі властивості. Його застосовують як засіб, що очищає жовчний міхур.
Калорійність. 316 ккал.
Особливості. Може довгий час залишатися в рідкому стані – близько двох років. При підробці додають палений цукор. Кристалізується через 2-3 роки від моменту збору меду. Під час зацукровування субстанція світлішає.
Соняшниковий
Цей вид меду популярний у кулінарії. Половина всього складу – глюкоза. Рідко продається свіжим, зазвичай соняшниковий мед легко впізнати за великими зацукрованими грудками. Високі смакові характеристики – особливо, коли мед у рідкій формі.
Опис. Світла субстанція жовтого, золотистого або бурштинового кольору. Приємно і легко пахне. Має фруктовий смак. Залишається післясмак – нудотний смак соняшникового насіння.
Користь. Особливо корисний при захворюваннях дихальної та серцево-судинної системи. Видаляє з організму шлаки, має сечогінний ефект. Рекомендований за низького імунітету й ослабленого організму. Позитивно впливає на ендокринну, нервову і судинну систему, покращує обмін речовин і нормалізує метаболізм.
Калорійність. 314 ккал.
Особливості. Швидко розлучається з рідким станом – кристалізується у великі кристали. Світлішає, бувають домішки зелених відтінків. Багатий на вітаміни Е і РР. Кристалізація настає через 2-3 тижні з моменту збору. Кристали – великі. При зацукровуванні маса стає світлою та густою.
Падевий
Джерело падевого меду не квітковий пилок, а падь і медова роса, що виступає на рослинах. У цьому продукті багато фосфору, калію, мінеральних солей, вітамінів С і групи В. Порівняно з квітковим, у падевому меді більше білків і менше цукрів.
Опис. На вигляд не особливо привабливий – дуже темного кольору, без особливого аромату і солодкості. Колір залежить від джерела паді, і може бути чорним, темно-коричневим, темно-зеленим, бурим. Має в’язку консистенцію – мед розтягується, подібно до дьогтю.
Якщо падь – клейка рідина, що виділяється комахами, береться на хвойних рослинах, то мед – солодкий, в інших випадках – не солодкий, і навіть гірчить. Буває, присутній присмак солоду.
Користь. Падевий мед – ідеальна альтернатива біологічним добавкам. Рекомендують у разі:
- атеросклерозі;
- гіпертонії;
- склерозі судин головного мозку.
Використовується як профілактичний засіб нервових розладів.
Калорійність. 328 ккал.
Особливості. Довга та повільна кристалізація. Триває 3-4 місяці. Коли процес завершується, виходить дві субстанції – в’язка і зерниста. Дрібнозернисті кристали – в осаді. Цей вид меду важкорозчинний у воді.
Кипрійний
Джерело зніткового меду однойменна рослина – зніт, відома в народі як іван-чай. Цей медонос особливо буйно росте на Сибіру та на Алтаї. Тут він облюбував гарі та вирубки. Цвіте іван-чай 30-40 днів у червні-липні.
Опис. Прозора жовта субстанція. Має зеленуватий відтінок. У смаку відчуваються карамельні нотки. Пахне квітками іван-чаю.
Користь. Багатий на вітамін С. Відмінний протизастудний засіб. Але перед вживанням обов’язкова консультація з лікарем – знітовий мед погіршує згортання крові. Чинить заспокійливу та протизапальну дію. Рекомендований у разі:
- гастриті;
- підвищеної кислотності;
- виразкової хвороби;
- хворобах горла;
- простатиті;
- застудах;
- запорах.
Зміцнює імунітет, бореться з безсонням, головними болями. Рекомендується матерям-годувальницям – для підвищення лактації.
Калорійність. 316 ккал.
Особливості. Кристалізується через 2 місяці після збору. Після кристалізації – стає білим, густим, крупинчастим. Маса схожа на топлене сало або вершки. Якщо мед підігріти, він пожовтіє. Недобросовісні продавці можуть додавати барвники штучного походження.
Щоб відрізнити знітовий мед від підробки, потрібно спробувати його на смак – біла субстанція не повинна хрустіти. Якщо мед хрумтить на зубах – бджолам давали цукор, і продукт не має великої цілющої сили.
Квітковий (із різнотрав’я)
Інші назви – луговий, змішаний і мед із різнотрав’я. Продукт має різноманітний склад – він залежить від того, які саме квіти запилювали бджоли. Нектар бджоли збирають із найкращих медоносів – материнки, буркуну, шавлії, кульбаби, герані, люцерни, решти, конюшини, звіробою та з інших лугових рослин.
Опис. Золотистого або жовтого кольору. Рідко – бурштинового. Солодкий, із квітковим післясмаком. Легкий аромат квітів.
Користь. Тонізує організм. Застосовують у разі застуд, запалень дихальних шляхів, бронхітів, ларингітів тощо. д. Прискорює метаболізм, корисний за нервових розладів, омолоджує і живить шкіру, волосся.
Калорійність. 303-410 ккал.
Особливості. Продавці можуть підмішувати патоку, квіткову есенцію або сироп. Термін кристалізації залежить від переважаючого медоноса. При зацукровуванні світлішає, кристали осідають на дні.
Буркуновий
Буркун – бур’ян, що цвіте ранньої осені. Розрізняють буркун з білими та жовтими квітками. Продукт багатий на глюкозу.
Опис. Прозора субстанція бурштинового кольору. Солодкий, у післясмаку – легка гірчинка. Квітковий запах із ванільними нотками.
Користь. Має антимікробний ефект, сприяє загоєнню ран, запобігаючи їхньому нагноєнню. Корисний у разі:
- безсонні;
- нервових розладах;
- панічних атаках;
- застудах, грипі, бронхіті, тонзиліті, ангіні.
Калорійність. 310 ккал.
Особливості. Можуть розбавляти крохмалем або борошном. Мед із жовтого буркуну кристалізується за місяць, із білого – набагато довше. При зацукровуванні світлішає. Набуває дрібнозернистої структури.
Коротко від А до Я про буркуновий мед можна побачити в наступному відео:
Акацієвий
Один із найцінніших сортів меду. Добре засвоюється, рідко викликає алергічні реакції, рекомендований дітям і діабетикам.
Опис. Мед із жовтої акації – світло-жовтий, із білої – майже безбарвний. Прозорий, може відливати зеленуватими відтінками. Солодкий на смак, із квітково-фруктовим післясмаком. Інтенсивний квітковий аромат.
Користь. Корисний у разі низького гемоглобіну, застуд і нервових розладів. Знімає набряки, позитивно впливає на нирки та печінку.
Калорійність. 335 ккал.
Особливості. Довго не кристалізується. Після кристалізації стає зернистим. Можливі підробки – мед розбавляють водою і кукурудзяною патокою. Зацукровуючись, світлішає.
Гірський
Джерело – гірське різнотрав’я. Екологічно чистий продукт. Затребуваний і дорогий сорт. Місце збору – Крим, схили Карпат, Алтаю, Альп, Кавказу. Нектар зібрано з конюшини, акації, терну, черемхи, материнки, лаванди, м’яти, інших рослин. Виходять мікси, що відрізняються кольором, смаком і запахом.
Опис. Широкий колірний діапазон – жовті та бурштинові відтінки різної інтенсивності. Запах залежить від квітів-медоносів. Солодкий із гіркувато-терпкими нотками.
Користь. Містить багато вітаміну А і каротину. Показання для застосування:
- стреси;
- ендокринні порушення;
- атеросклероз;
- підвищена функція щитоподібної залози;
- хвороби нирок, шлунка, печінки.
Очищає організм від токсинів, має заспокійливий ефект.
Калорійність. 284 ккал.
Особливості. Білий колір із рожевими та зеленими відтінками вказує на підробку. Швидко кристалізується, перетворюючись із тягучої субстанції на твердий продукт, який ріжуть ножем.
Дикий
Найцінніший продукт бджільництва. Екологічний мед. Стільники не розпаковують півроку – щоб мед став густішим і ароматнішим. Медоноси – сотні рослин.
Опис. Колір від темно-коричневого до бурштинового. Смак без нудотності, з кислинкою. Аромат насичений із нотками диму.
Користь. Стимулює розумову діяльність, прискорює обмін речовин, знімає запалення.
Калорійність. 320 ккал.
Особливості. Можуть додавати дешевший мед або патоку. При зацукровуванні світлішає.
Сосновий
Нектару у сосен немає, тому сосновий мед – один із різновидів падевого меду. Бджоли збирають медвяну росу – клейку рідину, що виділяється комахами. Збір – у невисоких горах і передгірних зонах. Містить дубильні речовини, фітонциди, ефірні олії, мінеральні солі та скипидар.
Опис. Колір темно-коричневий, буває із зеленуватим відтінком. Має смолистий, гіркуватий смак і специфічний хвойний аромат. Середньої густоти.
Користь. Застосовують для:
- сечогінної та жовчогінної дії;
- виведення холестерину;
- тонізації організму;
- профілактики ракових захворювань.
Калорійність. 316 ккал.
Особливості. Висока концентрація калію – цей елемент корисний для серця. Завжди рідкий – майже не зацукровується.
Для збору соснового меду потрібні особливі умови – вдень має бути спекотно, а ночами – холодно.
Травневий
Травневим називають мед, зібраний із перших весняних квітів. Медоноси різні – верба, клен, черемха, смородина, шавлія, яблуня, суниця тощо. д. Збір – у травні та на початку червня.
Опис. Колір і смак залежить від медоносів. Прозорий, частіше жовтуватий, із зеленуватим відтінком. Солодкий, без нудотності. Фруктові нотки в післясмаку.
Користь. Бадьорить, покращує настрій. Лікує фурункули, прискорює метаболізм, корисний за нервових розладів, допомагає за ангіни, інших хвороб горла. Чинить протизапальну, болезаспокійливу, антибактеріальну, і кровоспинну дію.
Калорійність. 304 ккал.
Особливості. Особливо цінним стає на 4-6 місяць після збору. Зацукровування починається тільки через 9 місяців після відкачування.
Кедровий
Кедровим називають кілька варіантів меду – падевий, з кедровою живицею, а також мед, змішаний із кедровими горішками. Найпоширеніший варіант – мед із живицею. У нього можуть додавати кедрову олію.
Опис. Колір варіюється від світлого до темно-бурштинового. Гірчинка відсутня. Післясмак – хвойний. Пахне фруктами та квітами, нотками хвої.
Користь. Допомагає за дерматозів, хвороб дихальних шляхів, за застуд, авітамінозів, ран та опіків, для масажу.
Калорійність. 303-330 ккал.
Особливості. Підробки бувають загущені крохмалем. Зацукровується на початку зими.
Стільниковий
Мед, що стікає з нарізаних стільників – найкращі та найкорисніші ласощі. Мед у стільниках має особливу цілющу силу, порівняно з вичавленим аналогом. Стільниковий мед набагато дорожчий, ніж звичайний рідкий.
Стільниковий мед зберігається нескінченно довго – його навіть виявили в Єгипетських пірамідах. Причина – потужна знезаражувальна дія, що згубно діє на бактерії, мікроби та цвіль.
Опис. Колір, аромат і смак стільникового меду залежить від медоноса.
Користь. Зміцнює імунітет, лікує застуди, кишкові розлади, гастрити, хвороби печінки, нервові розлади. Віск, у якому зберігається стільниковий мед, зберігає частинки пилку і прополісу. Жування воску зміцнює ясна та імунну систему.
Калорійність. 329 ккал.
Особливості. Підробляють, додаючи патоку, цукор та ефірні олії. Кристалізується поступово. Зацукровуючись, стає дуже густим.
Чорний
Чорним мед може бути, якщо він падевий, або якщо медонос – чорний кмин. Але останній варіант стосується тільки Єгипту. У такий мед не збирають, а єгипетський коштує нечувано дорого.
Опис. Колір темно-шоколадний. У смаку злегка виражена гірчинка. Приємний запах.
Користь. Лікують захворювання дихальної системи, має протизапальний ефект, викликає потогінний ефект, корисний у разі захворювань печінки, шлунка, жовчного міхура.
Калорійність. 310-320 ккал.
Особливості. Щоб надати продукту чорного кольору, можуть застосовуватися штучні барвники. Довго не кристалізується, зацукрувавшись, стає бурим, майже не світлішає.
Цукровий
Такий мед готують бджоли з цукрового сиропу, який їм дає бджоляр. Такий продукт не є цілющим. Цінності особливої не становить. Застосовують його переважно для випічки – замість цукру.
Опис. Світла субстанція ніжно-жовтого кольору. Звичайний солодкий смак, немає післясмаку. Немає вираженого запаху.
Користь. Відсутній.
Калорійність. 399 ккал.
Особливості. У складі відсутня фруктоза і глюкоза – є тільки сахароза.
Бджоли їдять цукровий сироп замість квіткового пилку
Горіховий
Мед, змішаний з горіхами, широко застосовується у фармакології. Так називають не тільки мед, зібраний на горіхових плантаціях, а й мед, у який додано горіхи. Можливі й обидва варіанти – горіховий нектар і горіхи (фундук, кеш’ю, мигдаль, волоські або кедрові)
Опис. Колір темно-коричневий. Матова субстанція. Смак – з горіховими нотками. Запах слабкий.
Користь. Володіє унікальними властивостями – знеболює, покращує потенцію, має протизапальний і антибактеріальний ефект.
Калорійність. 420-470 ккал.
Особливості. Зацукровуючись, густіє, набуваючи дрібнокристалічної структури.
Яблучний
Фруктовий яблучний мед – рідкісні ласощі. Монофлерний мед – зібраний тільки з квіток яблуні. Без домішок інших медоносів зустрічається вкрай рідко. Щоб зібрати одну-другу бочку яблучного меду, потрібні величезні плантації яблунь.
Опис. Субстанція світло-золотистого або бурштинового кольору з ніжним присмаком яблук. Гіркоти немає. У запаху – яблучні нотки.
Користь. У яблучному меді багато заліза, рутина, йоду. Зміцнює імунну систему, рекомендований у разі целюліту та запалень. Омолоджує, відмінний антиоксидант.
Калорійність. 62 ккал.
Особливості. Часто підробляють, підмішуючи у звичайний мед ароматизатори. Швидко зацукровується.
Гарбузовий
Під цією назвою ховається два види меду. Один штучний, зроблений із гарбуза, в який заливають мед. Другий варіант зустрічається дуже рідко – це мед, зібраний на гарбузовому баштані. Такий мед вважається елітним. Дістати його важко.
Опис. Прозора субстанція золотистого кольору.
Користь. Має унікальні властивості, рекомендується в разі
- хворобах печінки та нирок;
- ожирінні;
- підвищеному холестерині;
- алкогольній залежності;
- ослабленому імунітеті.
Протипоказаний у разі серцевих захворювань, цукрового діабету й атеросклерозу.
Калорійність. 190-290 ккал (штучний гарбузовий мед – 303 ккал).
Особливості. Підробляють, додаючи ароматизатори та барвники.
Зелений
В основі цього продукту – зелена медвяна роса. Коли немає медоносів, бджоли задовольняються соком і смолою дерев. У результаті виходить природний підсилювач імунітету.
Опис. Зелені відтінки – темні та смарагдові. У смаку – квіткові нотки, є гірчинка. Запах слабо виражений, що не характерно для меду.
Користь. Містить природні антибіотики. Показаний у разі недокрів’я, застуди, грипу, онкологічних захворювань, для знезараження ран.
Калорійність. 300 ккал.
Особливості. Загущують кукурудзяним крохмалем, додають штучні барвники. Повільно кристалізується, майже не зацукровується. Зазвичай густіє і з часом прокисає.
Хмільний
Рідкісний вид меду. Відкачують на Уралі, в Сибіру, на Кавказі. Бджоли збирають його з хмелю, що виробляє ефірну олію ліпулін. Хмільним медом також називають медовуху – мед із додаванням хмільного напою.
Опис. Бурштинові відтінки. Смак – солодкий, відчувається гірчинка. Пахне як звичайний мед. У складі – смолисті речовини.
Користь. Покращує апетит, активізує секрецію шлунка, чинить бактерицидний і фунгіцидний ефект.
Калорійність. 300-320 ккал.
Особливості. У чистому вигляді хмільного меду немає – максимальний вміст пилку хмелю в складі хмільного меду – 6,5%.
Червоний
Цей мед збирають дикі гімалайські бджоли. Отримують цінний продукт 2 рази на рік – навесні та восени. Галюциноген, вимагає обережного вживання.
Опис. Мед яскраво-червоного кольору. Квітковий аромат.
Користь. Рекомендований у певному дозуванні за статевої дисфункції, цукрового діабету, гіпертонії. Антисептик і анестетик.
Калорійність. 316-334 ккал.
Особливості. Пилок квіток-медоносів – рододендронів, містить андромедотоксин, наркотичну речовину. Підвищена доза може спричинити смерть. Продукт рідкісний і дорогий. На ринку його практично немає. Купити можна через спеціальні сайти. Купити мед можна в Китаї, Японії, Кореї, Непалі.
Сухий
Гранульований продукт. Речовина, позбавлена вологи, зберігає корисні властивості тривалий час.
Опис. Світло-кремового кольору. Слабо виражений смак залежить від виду меду. Легкий аромат. Мінімально солодкий.
Користь. Затребуваний у косметології – виготовляють креми, мило, маски, лосьйони. Роблять цілющі бальзами. Чинить антибактеріальну та антисептичну дію.
Калорійність. 300-325 ккал.
Особливості. Не зацукровується і не кристалізується.
Чайний
Медонос – чагарник, родич чайного дерева. Походження – Австралія, Нова Зеландія.
Опис. Темно-коричневого або темно-жовтого кольору. Освіжаючий післясмак. Насичений аромат.
Користь. Покращує настрій, бадьорить, уповільнює старіння, зміцнює імунітет. Показаний у разі фурункулів, пневмонії, менінгіту.
Калорійність. 300 ккал.
Особливості. Кристалізуючись, набуває кремової консистенції.
Лимонний
Так називають будь-який мед із додаванням лимона, порізаного на скибочки.
Опис. Світло-прозорий, бурштинового кольору. Запах і смак залежить від меду, обов’язково – з лимонними нотками. Якщо лимон зі шкіркою – присутня гірчинка.
Користь. Покращує роботу шлунково-кишкового тракту, прискорює метаболізм. Застосовується при схудненні.
Калорійність. 400 ккал.
Особливості. Якщо продукт неправильно зберігається, то швидко прокисає.
Лісовий
Елітний сорт. Поліфлерний продукт із великим вмістом паді. Збір – у лісі, медоноси – різнотрав’я.
Опис. Прозора субстанція золотистого, бурштинового або темного кольору. Терпка солодкість із квітково-фруктовим післясмаком. Невелика гірчинка. Насичений квітковий аромат.
Користь. Прискорює метаболізм, корисний у разі нервових розладів, пневмонії, грипу, бронхіту.
Калорійність. 303 ккал.
Особливості. Можуть підробляти, додаючи ароматизатори.
Польовий
Медоноси – польові трави. Бджоли збирають нектар із ріпаку, цикорію, чебрецю, чебрецю, ромашки та інших польових медоносів.
Опис. Колір і смак залежить від переважаючого медоноса. Може бути світло- або темно-жовтим, бурштиновим, золотистим.
Користь. Рекомендований у разі шлункових хвороб, має протизапальний і загоювальний ефект. Омолоджує клітини шкіри.
Калорійність. 310-325 ккал.
Особливості. Зацукровуючись, ближче до зими стає дрібнозернистим.
Глідовий
Цінний і рідкісний сорт. У нього унікальні цілющі властивості. Але в чистому вигляді глодового меду немає.
Опис. Колір залежить від основних медоносів, але в основному колір насичений, темний. Є гірчинка.
Користь. Профілактика інфарктів, ішемії, інсультів. Корисний у разі нервових розладів, застуд, гіпертонії, тахікардії, атеросклерозу.
Калорійність. 316 ккал.
Особливості. Підробки з додаванням барвників та есенцій трав. Кристалізація настає приблизно через місяць.
Степовий
Медоноси – степове різнотрав’я. Один із найкорисніших сортів. Бджоли збирають нектар із чебрецю, лопуха, конюшини, кульбаби.
Опис. Непрозора біла, жовта або золотиста субстанція. Володіє тонким, вишуканим смаком і м’яким квітковим ароматом.
Користь. Виводить токсини та зміцнює імунітет. Корисний у разі застуд, розладу кишечника, гастриту, гінекологічних захворювань, безсоння.
Калорійність. 300 ккал.
Особливості. Зацукровуючись, стає дрібнозернистим. У підробки можуть додавати патоку, ефірні олії, квіткові есенції.
З маточним молочком
Мед, до якого додано маточне молочко, стає кориснішим, ніж кожен із двох інгредієнтів окремо. Змішання проводять у рівних частинах.
Опис. Колір світлий, зазвичай білий. За основу беруть світлі сорти – акацієвий або липовий мед. Коли до них додають молочко, вони біліють.
Користь. Застосовують у разі гіпертонії. Дають дітям, які погано набирають вагу. Покращує пам’ять, апетит, загальний фізичний стан. Корисний у разі раку, туберкульозу, атеросклерозу.
Калорійність. 327 ккал.
Особливості. Для приготування суміші беруть тільки мед, що кристалізувався. Зберігають у темній банці в холодильнику.
Інші сорти меду
- Забрусний. Це рідкісний сорт. Мед, який бджоли закривають у стільниках кришечками. У ньому натуральний віск, пилок, прополіс. Має антибактеріальний і очищувальний ефект.
- Бортьовий. З прополісом, воском, пергою і маточним молочком. Очищає організм від токсинів, оздоровлює печінку та ШКТ.
- Чорнокленовий. Зібраний із квіток татарського клена. Аналог травневого меду. Має протиблювотний ефект – рекомендується вагітним.
- Кульбабовий. Має фунгіцидні та антигельмінтні властивості. Отримують перетиранням кульбаб із квітковим медом. Допомагає в разі закрепів, гепатиту, метеоризму.
- Волошковий. Поліфлерний сорт. Але головний медонос – волошка. Загоює рани, знімає запалення і відновлює печінку.
- Вересовий. Містить дуже мало сахарози – всього 0,6%. Рідкий і прозорий мед темного кольору. Має сечогінний ефект. Рекомендований у разі ревматизму, нервових розладів, хвороб шлунково-кишкового тракту.
- Сафлоровий. Головний медонос – сафлор. Рослина вирощується масово – на корм і олію. Використовують у косметології, для лікування, кулінарних цілей. Світло-жовтий мед із гірчинкою. Допомагає при гіпертонії, гінекологічних захворюваннях, фурункулах, виразках, інсультах, інфарктах. Кристалізуючись, набуває кремової консистенції.
- Серпуховий. Серпуха – медонос із великим вмістом аскорбінової кислоти та алкалоїдів. Місце збору – Амурська область. Відмінний енергетик, прискорює метаболізм, має загоювальний і сечогінний ефект. Світлий, із зеленуватим відтінком.
- Синяковий. Його друга назва – “еліксир молодості”. Синяк – медонос, що цвіте двічі на рік. Його сіють спеціально для збору меду. Колір – бурштиновий. Втамовує біль, загоює рани, корисний за неврозів, атеросклерозу, хвороб шлунково-кишкового тракту.
- Царський оксамит. Мед із різнотрав’я. Збирають у Башкирії та Киргизії. Прозорий. З квітковим запахом і післясмаком. Зацукровуючись, стає кремовим або білим. Рекомендується за туберкульозу, ангіни, багатьох інших хвороб.
- Дягилевий. Елітний сорт. Дягель росте переважно в Азії та Європі. Червонуватого кольору. Карамельний присмак. Зміцнює пам’ять. Рекомендують дітям і літнім людям.
- Еспарцетовий. Зібраний з рослин роду еспарцетових. Запашний, прозорий, післясмак різнотрав’я. Підвищує тестостерон, допомагає в разі ангіни, пневмонії, бронхіту. Зміцнює імунітет і знижує холестерин.
- Коріандровий. Рідкісний сорт, оскільки бджолам не подобається, як пахнуть квітки коріандру. Місця збору – Крим і Кавказ. Темний мед із карамельним смаком і пряним ароматом. Покращує апетит, зір, роботу серця. Чинить жовчогінну дію.
- Кленовий. Цей сорт називають ще кленовим сиропом. Клен – чудовий медонос. Прозора субстанція бурштинового кольору. Є гірчинка. У післясмаку – деревні ноти. Рекомендують матерям-годувальницям, ослабленим людям, а також чоловікам, які мають проблеми з потенцією.
- Північний. У північних районах мало полів. Тут не так розвинене сільське господарство, мало застосовують отрут. Нектар тут збирається не на полях, а в луках і лісах. Це екологічний і корисний продукт, що істотно відрізняється за складом від сортів, зібраних у південних районах.
- Лавандовий. Медонос – гірська лаванда. Місця збору – Крим, південь , Кавказ, Кубань. Нейтралізує 99% бактерій і мікробів. Продукт темного кольору, у смаку – невелика кислинка. Цінується в косметології – за омолоджувальний вплив. Допомагає при опіках.
Рідкісні сорти
Бджільництво зацікавлене у великому медозборі, тому основу їхнього бізнесу складають великі плантації. До рідкісних сортів відносять мед, зібраний з медоносів, які не ростуть великими плантаціями. У вільному продажу практично неможливо зустріти мед:
- малиновий;
- кульбабовий;
- гарбузовий;
- дягелевий;
- яблуневий;
- глідовий.
Дуже важко знайти мед з ягідних медоносів – суничний, брусничний, чорничний.
Елітні сорти
До елітних сортів належать як світлий, так і темний мед. До “еліти” входять сорти, що містять понад 80% фруктози та глюкози. До таких сортів належить мед:
- вересовий;
- конюшиновий;
- гречаний;
- еспарцетовий.
Лікувальні сорти
Кожен сорт меду, крім цукрового, має певну цілющу силу. Мед підбирають індивідуально – для певної мети. У до найцінніших з лікувальної точки зору відносять такі сорти меду:
- липовий;
- каштановий;
- гречаний;
- буркуновий;
- еспарцетовий;
- акацієвий.
Види меду
Сортів меду так багато, що розібратися в них недосвідченому покупцеві вкрай складно. Щоб упорядкувати медове розмаїття, фахівці створили класифікацію меду, що спрощує вибір відповідного сорту.
За походженням
Квіти – не єдине джерело меду. Залежно від ботанічного походження розрізняють мед:
- Квітковий. Це продукт переробки нектару рослин, взятого з квіток дерев, чагарників і квітів.
- Падевий. Це продукт переробки паді та медвяної роси.
Види меду за медоносами
Ця категорія включає величезну кількість сортів. Весь зібраний мед можна розділити на дві великі групи:
- Монофлерний. Зібраний з однієї рослини-медоноса. До цієї групи належить мед соняшниковий, акацієвий, гречаний, липовий.
- Поліфлерний. Зібраний з різних медоносів. До таких сортів належить мед польовий, луговий, гірський, травневий і багато інших.
Якщо мед носить назву рослини, він не обов’язково монофлерний. Наприклад, глодовий мед зібрано з різних медоносів, глоду в ньому всього кілька відсотків.
На мед встановлено певні стандарти якості – ГОСТи. Також мед ділять за якісними показниками – на сорти А, В і С.
Залежно від місцевості
Бджоли здатні збирати мед у найрізноманітніших кліматичних зонах і ландшафтах. Залежно від місця медозбору розрізняють мед:
- Луговий. Місце збору нектару – рівнинні або альпійські луки. Дуже цінний продукт, оскільки відрізняється складністю збору.
- Польовий. Доступний поліфлерний вид. Місце бору – степові та лісостепові зони.
- Гірський. Збір ускладнений, оскільки ведеться у високогір’ї. Коштує дорожче за інші.
- Тайговий. Елітний мед із тайгових пасік. Має унікальний склад, оскільки зібраний із трав, що ростуть тільки в тайзі.
- Лісовий. Поліфлерний мед, зібраний у лісовій місцевості.
Також мед розрізняють за регіональною ознакою – є сорт Башкирський, Сибірський, Далекосхідний, Алтайський та інші.
За консистенцією
Консистенція меду залежить від вмісту води та деякою мірою від температур навколишнього повітря. За консистенцією мед буває:
- Рідкий. Він може мати різну густоту (в’язкість). Густота залежить від погоди, під час якої зібрано нектар. Що вища вологість, то рідший мед.
- Зацукрований. Це закристалізований мед. Він може бути дрібнозернистим, грубозернистим і кремовим (салоподібним). В останньому варіанті кристали такі малі, що медова маса здається однорідною.
За кольором
Забарвлення медової субстанції пов’язане з властивостями медоносів. За кольором весь мед ділять на:
- Світлий мед. До них належать акацієвий, липовий, буркуновий і багато інших сортів. Світлий мед може мати білий колір, жовті та бурштинові відтінки. Вважають, що у світлих сортах більше вітамінів і мікроелементів.
- Темний мед. До них належить гречаний, каштановий, вересовий, горобиновий та інші сорти. Вони густіші, ніж світлі сорти, насиченіші, мають пряну гірчинку.
Сортів меду багато, і кожен із них – безцінний продукт, подарований нам природою і бджолярами. Завдяки різноманітності сортів, кожен може підібрати собі той варіант, який більше за інших актуальний для конкретного організму, стану, віку або захворювання.