Бджолиний віск: склад, застосування, чи їдять бджолиний віск

бджолиний віск

Бджолиний віск має природний склад, оскільки має натуральне походження. Його застосовують у різних сферах – побуті, косметології, промисловості та навіть творчості. А найважливіше – в медицині, тому що він має багато корисних властивостей.

Що таке бджолиний віск

Бджолиному воску не існує жодного синтетичного аналога, оскільки його виробляють тільки бджоли для будівництва власних сот. Останні призначаються для збору нектару, який перетворюється на мед.

Продукт з’являється при виділенні із залоз бджіл. Має характерний медовий аромат.

Зовнішній вигляд

Віск бджіл – це тверда речовина, що має різні відтінки – біло-жовтий, бурий, коричневий і навіть зеленуватий. В останньому випадку колір свідчить про наявність у воску прополісу.

Виглядає він, як єдина пластина. Забарвлення залежить від товщини матеріалу – чим він товщий, тим тем темніший. Якщо колір темно-зелений, у воску є у високій концентрації пилкові олії.

Характеристики

Речовина відрізняється кристалічною структурою, яка на зламі може бути однорідною або слабозернистою. Перебуваючи в прохолодному приміщенні або за кімнатної температури, має ущільнену структуру.

Варто потрапити в спекотні умови, стає еластичним настільки, що можна розминати в руках. За температури понад 50°C плавиться.

Інші властивості бджолиного воску:

  • при горінні не чадить;
  • при прохолоді та сухості приміщення не втрачає лікувальної дії;
  • при збереженні в герметичній ємності продовжує видавати медовий аромат тривалий час;
  • абсолютно нерозчинний у воді та гліцерині;
  • злегка розчиняється в етилових спиртах;
  • якщо нагріти, відмінно змішується з бензином, скипидаром, сірковуглецем, ефірними і жирними оліями;
  • змінює відтінок і структуру при взаємодії з металевими предметами (не можна зберігати в бляшаних і залізних банках);
  • на перших етапах свіжості колір білий, біло-кремовий (якщо пластина тонка), далі поступово темніє.

Фахівці стверджують, що чим темніший відтінок, тим більше в ньому пилку, прополісу тощо. д. А самого воску менше.

Склад

Бджолиний віск вважається комбінованим продуктом, оскільки в ньому містяться довголанцюгові різні молекули. Загалом має в складі близько 300 мікроелементів.

Вони поділяються на постійні й тимчасові. Друга група залежить від типу запилюваної рослинності, ґрунту, пори року, географічного розташування пасіки, погодних умов тощо. д.

Основні компоненти:

  • ефірні олії складні – до 35%;
  • жирні вільні кислоти – близько 14%;
  • вуглеводні граничні – від 12 до 15%;
  • жирні вільні спирти – не більше 1%;
  • воскові моноефіри лінійного типу – 40-45%.

У ньому містяться вітаміни, мінерали та інші корисні речовини, завдяки яким віск вважається лікувальним.

Корисні та шкідливі властивості

Багатий склад бджолиного воску чинить на людський організм таку дію:

  • пригнічує хвороботворні мікроби, бактерії, віруси тощо;
  • виступає в ролі антисептика;
  • регенерує пошкоджені тканини на клітинному рівні;
  • виводить токсичні осади, отрути;
  • знижує рівень запальних процесів у слизових оболонках і тканинах;
  • купірує больові синдроми;
  • нейтралізує гіперемію (почервоніння шкірного покриву);
  • розсмоктує рідину в тканинах;
  • покращує апетит;
  • прискорює кровообіг;
  • відновлює працездатність органів шлунково-кишкового тракту, суглобів та інших внутрішніх органів.

Застосовують бджолиний віск у разі:

  • радикулітах;
  • артрозах;
  • артритах;
  • стоматитах;
  • трофічних виразках;
  • обмороженнях;
  • опіках;
  • подряпинах;
  • ранах;
  • лускатому лишаї;
  • екземі різного походження;
  • інфікуванні;
  • вірусному ураженні;
  • застудах.

Фахівці рекомендують використовувати продукт у разі тютюнопаління, замість зубної пасти і як антибактеріальний засіб.

За наявності протипоказань або передозування він завдає шкоди:

  • алергічна реакція;
  • погана зварюваність шлунка.

Про корисні властивості воску і способи застосування можна дізнатися у відео:

Як утворюється бджолиний віск?

У черевній порожнині робочих і молодих (12-20 днів життя) бджіл є спеціальні воскові залози, з яких виділяється віск у формі рідини. Вона перетворюється на тверду субстанцію. Дорослі особини, які здійснюють польоти, мають атрофовані залози.

Особливості формування:

  1. У черевній порожнині є стернальні пластини. На їхній передній ділянці розташовуються воскові лусочки. Воскові залози знаходяться над грудною пластиною живота – їх 8 (з кожного боку по 4 штуки). У них формується віск у зрідженому стані.
  2. Коли він виділяється назовні, потрапляє під вплив повітря. Це сприяє затвердінню і перетворенню на лусочки.

Як отримують віск пасічники?

Оскільки бджолиний віск розташовується в стільниках, спочатку пасічники дістають їх із вуликів. Щоб витягти тверду субстанцію, перетопіть і процідіть стільники з обрізами.

Такі маніпуляції проводяться неодноразово – до 3-х і більше разів. Після цього рідка маса розливається по формах, де і остигає.

Пасічний віск вважається найкращим, оскільки спосіб обробки найчистіший і найщадніший, а сировина максимально натуральна.

Різновиди бджолиного воску

Насамперед бджолиний віск підрозділяється на види, виходячи зі способу обробки:

  • Сухий. Передбачається застосування воскотопок сонячного типу. Вважається одним із найкращих варіантів, оскільки на виході виходить чистий якісний віск під назвою капанець. Істотний мінус – необхідний вплив сонця, за похмурої погоди результату домогтися неможливо. Процес тривалий і малоефективний – із загальної маси вдається витягти лише 30% воску, оскільки продукт повільно стікає стінками воскотопки, залишаючи за собою сліди.
  • Паровий. Для цього застосовуються воскотопки парового типу. В основі методу лежить подача гарячої пари в спеціальну камеру, де знаходиться сировина. Віск виплавляється швидко, після чого стікає у форму разом із конденсатом. Вдається витягти до 60% чистого воску.
  • Водяний. Для отримання 80-90% воску розваріть сировину у воді за допомогою кипіння, після чого відпресуйте і пропустіть через центрифугу. Продукту виходить багато, але він низької якості. Для лікування не підходить, оскільки тривала термічна обробка знищує корисні речовини.

Найпопулярніший і найкорисніший віск – пасічний (топлений). Крім стільників і обрізків, часто закладаються крихти і забруси, що є нормою. Він відповідає встановленому ГОСТу (21179-2000).

Перетоплення здійснюється за температури від 80 до 100°C за допомогою води або пари. Застосовується в медицині, для прийому всередину і виготовлення вощини.

Інші види бджолиного воску, залежно від призначення і технології виготовлення:

  • Виробничий. Обробляється таким же методом, як пасічний, але з використанням пресів і центрифуг. Теж відповідає стандартам ГОСТ, але для виробництва найчастіше використовують пасічні витопки, що значно знижує вартість сировини.
  • Капанець. Вид, який виготовляється сухим сонячним способом на пасіці та в промисловості. Використовується різна сировина – забрус, счистки, воскова крихта, старі бджолині стільники. Застосовується в медицині та косметології. Сьогодні зустріти його важко, оскільки виробляти настільки високоякісний продукт невигідно.
  • Вибілений віск. Метод заснований на руйнуванні в сировині хімічних сполук. Роблять це 2-ма способами:
    • штучно – готовий віск подрібнюють у вигляді стружки, розкладають під сонячними променями, а після знебарвлення знову перетоплюють і ще раз відбілюють (тривалість виготовлення – до 2 місяців);
    • хімічно – для знебарвлення використовується перекис водню, суміш із соляної кислоти і марганцевокислого калію або сірчаної кислоти і 2-хромовокислого натрію (застосовується для промислових і побутових цілей).
  • Екстракційний. Передбачається екстрагування виробничої мерви за допомогою розчинників – бензин, гарячий спирт, нефрас, 3- і 4-хлористий вуглець. Такий віск має неприємний запах, м’яку структуру, жири і смоли в складі. Призначається для хімічної промисловості.
  • Ярий. Перетоплення здійснюється на водяній бані, тобто у віск не додається ні вода, ні пара. Вважається відмінним варіантом для пасіки.
  • Сирий віск. Обробляється парою, для чого береться сировина (стільники) після багаторазового використання.
  • Селянський. Протоплюється в печі, через що втрачаються корисні властивості, а віск набуває занадто темного відтінку.
  • Некондиційний. Має в складі багато домішок – пилку, прополісу тощо. д. Найчастіше такий віск виходить, якщо бджоли перенесли гнильцеві хвороби.
  • Пресовий. При виробництві піддається сильному пресуванню після розварювання. Не застосовується в лікувальних цілях.
  • Центрифугований. Для виготовлення застосовується центрифуга, що знижує якість продукту.
  • Технічний. У цьому разі використовується віск будь-якої обробки, але під час вторинного перетоплення змішується з парафіновою або церезиновою масою.

Сфери застосування бджолиного воску

Продукт використовується практично у всіх сферах життя – в побуті, творчості, на виробництвах, для виготовлення мастик, клею, свічок, замазок, косметичних засобів, парфумерії та навіть ліків.

У традиційній і народній медицині

Бджолиний віск гідно оцінила навіть офіційна фармацевтика. Він входить до складу мазей і кремів. Найширший вибір різних засобів пропонує і народна медицина.

Для чого використовується бджолиний віск:

  • Порожнина рота. Відмінно загоює рани, знімає запалення, усуває неприємний запах, знищує бактерії.
  • Шлунок. У разі розладів стимулює вироблення слини та шлункового соку. Досить пожувати невеликий шматок.
  • Геморой. З воску роблять ректальні свічки. Домашній рецепт – натріть стружкою 20 г воску, розтопіть на водяній бані, додайте 12 ст. л. л. деревію, злегка охолодіть і сформуйте супозиторій. Використовуйте ректально щовечора протягом 10 діб. Для прискорення отримання ефекту вводьте 2 рази на день.
  • Суглоби, хребет. Застосовується як мазь у разі артритів, артрозів, остеохондрозів, ревматизму тощо. д. Відмінно усуває біль, відновлює рухливість. Щоб удома приготувати лікувальний крем, візьміть 50 г воску, по 1 ст. л. деревію і звіробою. Розтопіть, перемішайте. Нанесіть у теплому стані на хворе місце, після чого укутайте тканиною. Тримайте всю ніч. Можна приготувати розчин для компресу зі 100 г воску та 1 ч. л. меду. У теплому вигляді нанесіть на шкіру, накрийте плівкою і вовняним шарфом. Тримайте не більше 1 години.
  • М’язи. У разі сильних болів у мазь для суглобів із бджолиним воском додайте 1 ч. л. сухої гірчиці. Це доповнює лікувальний ефект розігрівальними властивостями.
  • Мозолі та натоптиші. Швидко розм’якшує і загоює. Візьміть по 80 г воску і прополісу, розтопіть, трохи охолодіть і додайте 1 ст. л. сухої гірчиці. л. соку лайма або лимона. Нанесіть на мозоль / натоптиш після розпарювання ніг у гарячій воді. Швидко укутайте целофаном і бинтом. Не знімайте 2 години.
  • Тріщини на шкірі. Особливо актуально для п’ят, оскільки загоюваність на цій ділянці тіла низька через постійні навантаження. Нагрійте 50 г воску, додайте 15 г порошкоподібного кореня солодки, 15 крапель олії обліпихи. Розпарте шкіру, нанесіть мазь на 15-25 хвилин.
  • Рани, садна, трофічні виразки. Приготуйте відвар із кропиви, ромашки. На 250 г воску знадобиться 100 г живиці, 150 мл настою з кропиви і 50 мл з ромашки, 30 г сухого насіння конопель і 60 мл чистого соку з алое. Усе розтопіть, а коли злегка охолоне, введіть 1 ст. л. оливкової олії. Бальзам виходить напіврідким. Його можна зберігати в скляній ємності. Наносьте двічі на день на 30-40 хвилин.
  • Пародонтоз і подібні проблеми. Візьміть шматок воску розміром з горошину. Розжовуйте 10-12 хвилин по 2-3 рази на добу.
  • Гайморит. Відмінно витягує гній і знімає запальний процес у гайморових пазухах. Подрібніть на найдрібнішій тертці твердий віск у кількості 50 г. Додайте 150 мл рослинної олії та 1 відварений жовток курячого яйця. Розігрійте на водяній бані. Коли всі компоненти з’єднаються, остудіть. Використовуйте як краплі або мазь.
  • Запалення придатків. Знадобиться 2 види воску – білий (50 г) і жовтий (10 г), – 50 г маргарину, 10 мл спиртової настоянки з календули. Розтопіть до повного розчинення компонентів, зробіть компрес на ділянку придатків, тримайте 35-40 хвилин.
  • Бронхіт, застуда, кашель. Приготуйте бальзам для прийому всередину. Візьміть 200 мл нерафінованої домашньої соняшникової олії, 200 г воску і стільки ж живиці та меду. Розігрійте, перемішайте. Приймайте по 1 ч. л. л. тричі на добу до їди.

У косметології та парфумерії

Бджолиний віск активно використовується в парфумерному виробництві як інгредієнт, що надає нотку меду. У косметології застосовується не рідше, оскільки продукт стабілізує емульсії, покращує водостійкість багатьох засобів, утримує колір, надає блиску, підвищує стійкість і оздоровлює.

Бджолиний віск для рук

У промисловості застосовується для випуску такої косметичної продукції:

  • креми для обличчя і рук – у них закладається від 8 до 12% бджолиного продукту;
  • туші для вій, брасматики – така ж кількість;
  • дезодоранти – майже 35%;
  • депілятори – близько 50%;
  • рум’яна – від 10 до 15%;
  • тіні – близько 10-20%;
  • маски для волосся – від 5 до 10%;
  • кондиціонери – до 3%.

Корисні засоби виготовляють і в домашніх умовах:

  • Для волосся. Відновлює структуру, обтяжує, позбавляє посічених кінчиків, зміцнює фолікули, сприяє укладанню, збільшує об’єм, надає блиску, полегшує розчісування. Застосовується як маска:
  • Візьміть віск у кількості 50 г, додайте по 15-20 мл олії пшениці, обліпихи та абрикоса, капніть по 2-3 краплі ефіру з льону та кокоса.
  • Розтопіть усі компоненти на повільному вогні, не доводячи до кипіння.
  • Остудіть.
  • Нанесіть від коренів вниз.
  • Укутайте голову поліетиленовою плівкою і хусткою.
  • Тримайте 30-40 хвилин.
  • Змийте шампунем.
  • Для шкіри. Використовується для всіх типів шкіри обличчя і тіла, усуває подразнення, висип, прищі, розгладжує зморшки, що починаються, живить клітини корисними речовинами. Шкіра стає гладенькою і пружною, без сального блиску і брудних пор. Як приготувати маску:
    • Розтопіть 100 г воску, капніть по 10 крапель соку з авокадо і гарбуза, додайте 20 крапель Ретинолу (в рідкій формі).
    • Нанесіть на шкіру, тримайте не більше 15 хвилин.
    • Змийте за допомогою ватного диска теплою водою.
  • Для нігтів. Повертає натуральний блиск нігтьовій пластині, запобігає розшаруванню, пом’якшує кутикули перед обрізним манікюром, загоює мікрорани. Використовується різними способами:
    • розтопіть потрібну кількість воску, втирайте в нігті, залиште на 30 хвилин;
    • у гарячу ванночку для нігтів (об’єм 200-300 мл) влийте розтоплений віск (1-2 ч. л.). л.), тримайте до охолодження води;
    • на 50 г бджолиного продукту візьміть по 5 крапель будь-яких ефірних олій у кількості 2-3 видів, наносьте на нігті 1-2 рази на день.

Не забудьте про ризик алергічної реакції. Спочатку нанесіть на шкіру 1 краплю теплого рідкого воску, потримайте 15-20 хвилин. Якщо подразнення не виникло, сміливо використовуйте для масок і кремів.

Чи можна їсти бджолиний віск?

Усі бджолярі говорять про те, що віск не просто можна, а й необхідно їсти. Фахівці не відкидають цю думку, але попереджають, що від великої кількості може бути шкода.

Приймайте всередину на день не більше 15 г воску (бажано як жувальний продукт або змішавши його з більш рідкими складовими – медом, молоком, відварами трав тощо). д.)

У домашній кулінарії бджолиний віск не застосовується, оскільки він після охолодження страви сильно твердне. З нього роблять легку оболонку для цукерок і складну для сирів.

У творчості

Бджолиний віск використовували наші давні предки – з нього робили статуетки, ритуальні фігурки, покривали ним дерев’яні дощечки для письма. Його застосовували ще до того, як придумали папір.

Сьогодні творчі особистості активно користуються продуктом для виготовлення декоративних елементів із додаванням цементу, гіпсу, мармуру та інших матеріалів або як самостійною сировиною.

Існують навіть воскові фарби, які вважаються найдовговічнішими. А свічки, зроблені своїми руками з бджолиного воску, вирізняються натуральністю. У магазинах можна купити восковий пластилін, актуальний для маленьких дітей (якщо проковтне шматок, не отруїться).

У промисловості

Бджолиний віск – продукт універсальний. Його активно застосовують у найрізноманітнішій промисловості:

  • ливарної;
  • електротехнічній;
  • авіаційної;
  • хімічній;
  • поліграфічного;
  • парфумерній;
  • косметичної;
  • текстильної;
  • автомобільної;
  • лакофарбовою;
  • фармацевтичної тощо. д.

Кому протипоказаний бджолиний віск

Застосовувати віск бджіл заборонено в разі алергічної реакції. Це стосується і прийому всередину, і зовнішніх способів використання.

Якщо ж говорити про пероральне застосування, у разі передозування можуть виникнути ускладнення у людей, які мають виразку шлунка, каміння в нирках і жовчному міхурі, з цукровим діабетом і онкологією.

Не рекомендовано застосовувати під час вагітності, під час грудного вигодовування і у віці до 3-х років, оскільки можливий прояв алергії.

Як вибрати бджолиний віск

Якщо ви купуєте бджолиний віск із пасіки, зазвичай це натуральний продукт. Під час купівлі в магазині враховуйте, що там продається і технічний варіант. Особливо важливо правильно вибирати, якщо ви збираєтеся застосовувати його для косметичних і лікувальних цілей.

Вибір бджолиного воску

Можна зустріти й підробку. Щоб цього не сталося, зверніть увагу на показники справжнього воску:

  • є аромат меду;
  • не залишаються жирні плями;
  • не кришиться в руках;
  • на зрізі – матова поверхня (без блиску);
  • незалежно від кольору є золотистий відтінок і виражений він явно;
  • консистенція – тільки тверда;
  • якщо розтопити, колір не змінюється;
  • якщо пожувати, до ротової порожнини не прилипає.

На підставі цих показників здійснюйте свій вибір.

Зберігання бджолиного воску

Термін придатності у продукту не обмежений за умови дотримання правил зберігання:

  • температурний режим – від 10 до 20°C;
  • не допускайте потрапляння сонячних променів і навіть освітлення від лампи, зберігайте в темряві;
  • тримайте віск у герметичному посуді;
  • найкраща тара – скло, категорично не можна зберігати в металевих виробах, у пластику теж не бажано.

Якщо зберігати бджолиний продукт кілька років, на ньому утворюється наліт світло-сірого відтінку, що є нормою.

Бджолиний віск є універсальним виробом, оскільки має широкий спектр застосування і порівняно доступну вартість. Його склад не втомлюється дивувати, але головне – купити натуральний продукт, щоб від нього дійсно була користь.