Брусниця: рецепти найкращих заготовок варення, вина, сушіння

брусниця

Брусницю, зібрану в лісі або зі свого саду, вважають однією з найкорисніших ягід. Якщо заготовити її про запас, можна всю зиму отримувати вітаміни та інші корисні речовини. Існує багато способів збереження брусниці, кожен може вибрати собі до душі.

Корисні властивості брусниці

Користь брусниці відома людям з глибокої давнини. Її плоди та листя здавна застосовували в народній медицині. Плоди брусниці корисні не тільки у свіжому вигляді, а й у заготовках. У ягодах брусниці міститься бензойна кислота, що дозволяє їм довго зберігати свіжість.

Користь брусниці:

  • надають антимікробний ефект;
  • виводять токсини;
  • запобігають раку;
  • знімають запалення.

Щоб організм цілий рік отримував речовини, що містяться в брусничних ягодах, робіть всілякі заготовки.

Способи заготівлі брусниці на зиму

Брусниця має чудову особливість – її плоди і листя навіть після термічної обробки зберігають свої цілющі властивості. Цю ягоду подвійно вигідно заготовлювати на зиму – ви отримуєте і смачний, і вітамінізований продукт.

Заморожування

Брусницю, як і інші ягоди, можна просто заморозити. Це особливо зручний варіант для тих, хто має велику морозильну скриню. Але достатньо і звичайного холодильника з об’ємними морозилками. А головне, заморозка – найкращий спосіб заготівлі брусниці на зиму.

Морожена брусниця

Плюси заморозки:

  • зберігає всі корисні речовини;
  • не втрачає свій смак і товарний вигляд;
  • зручна для використання.

Якщо ягоди ніжні, з тонкою шкіркою, їх зазвичай не миють перед заморожуванням, оскільки, розморозившись, вони втратять свою привабливість. Але брусниця вельми щільна і міцна ягода, тому перед заморожуванням її рекомендується помити.

Поради щодо заморожування брусниці:

  1. Ягоди, вимиті під проточною водою (використовуйте друшляк), розкладіть тонким шаром на щільному папері або на паперовому рушнику. Ягоди мають якісно просохнути. Якщо на них залишаться краплі, вони, замерзнувши, і перетворившись на кристали, пошкодять структуру розморожених ягід.
  2. Якщо ви все-таки заморозите ягоди немитими, не біда. Просто промийте її відразу після вилучення з морозилки.
  3. Зібрані ягоди заморожуйте якомога швидше, не тримайте їх за кімнатної температури. Недовгий час, що залишився до моменту закладки в морозилку, тримайте ягоди в холодильнику.
  4. Викладіть брусницю на невелике деко одним шаром, щоб вони заморозилися правильно – окремо, а не грудками. Поставте їх у морозилку, а потім увімкніть режим “швидкої заморозки”. Це скоротить утворення кристалів, що ушкоджують ягоди під час розморожування.
  5. Заморожені ягоди зсипте в спеціальну тару. Закрийте їх – інакше ягода буде вбирати запахи інших продуктів. Якщо будете зберігати ягоди в пакетах, випустіть із них повітря якомога ретельніше.

Брусницю не можна заморожувати повторно – вона втрачає при цьому значну частину корисних властивостей, стає м’якою і втрачає свою зовнішню привабливість.

За температури -18°C, встановленої в морозилці, брусниця може зберігатися 1 рік. Можна заморожувати і перетерті ягоди. Причому як із цукром, так і без нього. Такі заготовки знадобляться для приготування брусничних соусів і ягідних десертів. Брусницю з цукром зручно заморожувати порційно.

Дивіться також відео про те, як правильно заморозити ягоди:

Мочена брусниця

Такий спосіб заготівлі поступається в корисності заморожуванню, але, якщо не використовувати багато цукру, то можна отримати продукт для ЗСЖ. Готується заготівля просто і швидко, тому й здавна користується популярністю.

мочена-брусниця

Вам знадобиться:

  • брусниця – 1 кг;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • спеції – за смаком.

У мочену брусницю додайте одну або кілька спецій одразу. Зазвичай на 500 г ягід беруть одну паличку кориці, 2-3 горошини запашного перцю, стільки ж гвоздики і 2-3 см свіжого кореня імбиру.

Порядок приготування:

  1. Ягоди вимийте, переберіть, обсушіть на ситі та складіть у скляну ємність.
  2. Приготуйте розсіл – змішайте в 1 л води всі інгредієнти, і закип’ятіть його.
  3. Остудивши, залийте ягоди в банці. Прикрийте марлею і поставте в холодильник.

Врахуйте, що на 1 кг ягід не можна класти більше 2-х ложок цукру, він у даному випадку не важливий як консервант, мочена ягода і так не буде псуватися.

Рекомендуємо також до перегляду відео про те, як приготувати мочену брусницю:

Сушіння

Сушена брусниця повністю зберігає в собі всі цілющі властивості, вітаміни, мінерали та інші поживні речовини. Рекомендується сушити ягоди разом із листям – у них дещо різний склад, тому їхній лікувальний ефект дещо різниться. Раніше ягоду сушили на сонці, сьогодні процес можна прискорити, використовуючи кухонні електроприлади.

В'ялена брусниця

Для сушіння рекомендується використовувати:

  • духову шафу в плиті;
  • електросушарку;
  • або звичайну піч – якщо така є.

Як засушити на зиму брусницю:

  1. Збирайте ягоди, дозрілі на 100%. Збір, залежно від кліматичних умов, припадає на серпень або вересень.
  2. Уважно переберіть плоди, відбраковуючи неякісні екземпляри – підгнилі, перезрілі, недозрілі, пом’яті. Також виберіть гілочки та інше рослинне сміття. Якщо хочете сушити тільки ягоди, приберіть також листя, що потрапило в них.
  3. Виставте в духовій шафі температуру на +60°C. І поставте в нього деко з брусницею, розкладеною тонким шаром.
  4. Періодично перемішуйте ягоди, щоб вони прилипали, не підгорали і висихали рівномірно. Час сушіння – 2-2,5 години.

Суху брусницю складіть у скляну тару, що герметично закривається, і зберігайте в сухому, темному місці.

Дивіться також відео про сушіння брусниці в духовці:

Рецепти домашніх заготовок

Крім сушіння, заморозки і мочіння є ще безліч варіантів заготовок. З неї можна робити напої, заготовки, всілякі настоянки та наливки.

Цілісні ягоди без варіння

Такий спосіб сподобається тим, хто обмежений у часі. Або раптом, ви опинилися на дачі, де тимчасово відключили електрику. Мінус такого способу – велика кількість цукру.

Брусниця-в-цукрі

Вам знадобиться:

  • брусниця – 1 кг;
  • цукор – 1 кг.

Як приготувати:

  1. Простерилізуйте банки і покладіть у них промиту ягоду пошарово, чергуючи з цукром. Час від часу струшуйте банку – для утрамбовки шарів. Останній шар зробіть цукровим.
  2. Закрийте банки капроновими кришками і поставте на зберігання в холодне місце.

Пропонуємо також до перегляду відео про приготування брусниці без варіння:

Перетерта ягода з цукром

Це одна з найпопулярніших у народі заготовок. Так зберігають багато ягід, лісових і садових, зокрема й брусницю. У перетертому вигляді продукт дуже смачний, його зручно додавати в чай, пироги, десерти.

Брусниця протерта з цукром

Перетерті ягоди не псуються довгий час, зберігають вітаміни. Щоправда, великий вміст цукру – це великий мінус для здорового харчування.

Вам знадобиться:

  • брусниця – 1 кг;
  • цукор – 1 або 2 кг.

Покроковий порядок приготування:

  1. Ягоди присипте цукром.
  2. Подрібніть ягідно-цукрову суміш за допомогою картопляного преса.
  3. Залиште подрібнену брусницю постояти. Час від часу помішуйте її лопаткою.
  4. Покладіть ягоди в банки, закупорте кришками і поставте в підвал або інше прохолодне і темне місце.

І дивіться відео про приготування перетертої з цукром брусниці:

Варення з додаванням апельсина

Завдяки апельсинам, варення з брусниці набуде ніжного цитрусового присмаку й аромату, а також додаткових вітамінів.

Варення з брусниці

Знадобиться для варення:

  • брусниця – 5 кг;
  • апельсини – 5 кг;
  • цукор – 5 кг.

Порядок приготування:

  1. Ягоди складіть у ємність, присипте цукром і ставте на плиту.
  2. Занурте апельсини в окріп на 2 хвилини. Потім висушіть і поріжте. Перекрутіть нарізаний апельсин.
  3. Коли ягоди закиплять, варіть їх 15 хвилин, а потім додайте перемелений апельсин. Варіть ще півгодини, а потім одразу розкладайте в банки і закатуйте.

Дивіться також відео про те, як приготувати брусничне варення з апельсином:

Брусничний морс

Брусничний морс освіжає у спеку і насичує організм вітамінами. Готується швидко і просто.

Брусничний морс

Знадобиться:

  • брусниця – 200 г;
  • цукор – 2 ст. л.;
  • вода – 2 л.

Як приготувати морс:

  1. Розтовчіть ягоди так, щоб вони пустили сік.
  2. Закип’ятіть у каструлі воду, киньте в неї товчену брусницю та цукор.
  3. Довівши до кипіння, приберіть із плити. Нехай морс настоїться й охолоне.
  4. Процідіть напій через сито. Подавайте в охолодженому вигляді.

Дивіться додатково і відео про те, як приготувати морс:

Повидло

Щоб отримати уварене до густої маси ягідне пюре, рекомендується додати до нього яблук. У них багато пектину, який надає повидлу консистенцію желе. Без яблук воно виходить рідкуватим.

Повидло з брусниці

Вам знадобиться:

  • брусничне пюре – 1 кг;
  • яблучне пюре – 1 кг;
  • цукор – 1 кг.

Як приготувати бруснично-яблучне повидло:

  1. Перебрану та промиту брусницю викладіть у ємність. Налийте гарячою водою (125 мл).
  2. Поставте ягоди на вогонь і кип’ятіть 6-8 хвилин.
  3. Викладіть ягоди на друшляк і протріть через сито.
  4. Яблука помийте і поріжте на часточки, вирізавши серединку. Складіть їх у каструлю, влийте 250 мл води, варіть 10 хвилин, поки яблука не розм’якнуть.
  5. Розварені фрукти протріть через сито.
  6. Пюре – брусничне і яблучне, викладіть у ємність для варіння.
  7. Безперервно помішуючи, варіть пюре 20 хвилин, поки воно не стане густим. Всипте цукор, вимішайте і варіть ще 15 хвилин. Загалом процес варіння не повинен перевищувати 45 хвилин.
  8. Розлийте повидло по банках і закатуйте.

На додаток дивіться також відео про те, як зварити повидло з брусниці:

Ягоди в сиропі

Це доволі проста, але смачна та корисна заготівля. Такий продукт рекомендується вживати в разі застуд, а також для їхньої профілактики.

Знадобиться:

  • брусниця – 1 кг;
  • цукор – 0,3 кг;
  • цедра лимона;
  • вода – 0,5 л.

Як приготувати брусницю в сиропі:

  1. Простерилізуйте банки та складіть у них брусницю.
  2. Зваріть сироп. У воду додайте цукор і лимонну цедру, закип’ятіть її.
  3. Сиропом залийте ягоди і закатайте банки кришками.

Як приготувати брусницю в сиропі, розповідається у відео нижче:

Джем

Одна з найкращих брусничних заготовок – джем. Його можна намазувати на тости, подавати до чаювань, вживати в разі застуд і нездужань – він і смачний, і водночас корисний.

Знадобиться:

  • брусниця – 1 кг;
  • цукор – 0,8 кг;
  • вода – 0,25 л.

Як приготувати брусничний джем:

  1. Переберіть і промийте ягоди. Складіть їх у глибоку емальовану ємність, залийте склянкою води і варіть, помішуючи, близько 10-ти хвилин.
  2. Додайте в ягоди цукор, перемішайте і варіть на повільному вогні 15 хвилин.
  3. Джем розкладіть у банки, закупорте, остудіть і віднесіть на зберігання в прохолодне темне місце.

Брусниця містить багато бензойної кислоти і пектину, тому навіть після такого недовгого варіння брусничне вариво швидко перетворюється на желе.

Брусничний джем

Брусничне варення-п’ятихвилинка

Із брусниці можна приготувати варення, витративши мінімум часу. Наступний рецепт так і назвали – “п’ятихвилинка”.

Знадобиться:

  • брусниця – 3 кг;
  • цукор – 2 кг.

Як приготувати швидке варення:

  1. Промиту і перебрану брусницю обдайте окропом.
  2. Перекладіть ягоди в каструлю, зверху висипте весь цукор і залиште на годину.
  3. Поставте брусницю на плиту. Варіть на середньому вогні, помішуючи. Довівши до кипіння, варіть 5 хвилин.
  4. Варення розкладіть по стерилізованих банках і закатайте.

Як зварити варення з брусниці за 5 хвилин розповідається у відео нижче:

Брусниця у власному соку

Цей спосіб дозволяє зберегти максимум корисних речовин, а головне, вам не знадобляться жодні інші інгредієнти, окрім самих ягід.

Як приготувати:

  1. Переберіть брусницю і поділіть її навпіл.
  2. З 1/2 вичавіть сік, додайте його до другої частини – цільних ягід, і закип’ятіть.
  3. Щойно ягоди в соку закиплять, одразу знімайте їх із плити і розкладайте по стерилізованих банках. Зберігайте в темному і прохолодному місці.

Нижче представлено відео про приготування брусниці у своєму соку:

Желе з брусниці

Використовуючи желатин, можна приготувати з брусниці чудове желе. У нього неповторний смак і аромат, це прекрасний вітамінний продукт для зимових чаювань.

Знадобиться:

  • брусниця – 2 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • желатину – 50 г;
  • вода – 0,75 л.

Як приготувати желе:

  1. Переберіть ягоди і, обдавши їх окропом, викладіть у друшляк.
  2. Розітріть ягоди картопляним пресом, а потім відіжміть масу через марлю.
  3. Всипте у вичавлений сік цукор і варіть на повільному вогні до розчинення. Постійно помішуйте.
  4. Коли суміш закипить, додайте в неї желатин, перемішайте і варіть ще 1 хвилину.
  5. Готове брусничне желе розкладіть по стерилізованих банках і герметично закатайте.

Дивіться також відео про приготування желе з брусниці:

Товчена брусниця

Цю вітамінну заготовку можна зберігати в темному і прохолодному місці до 3-х років. Її зручно використовувати для приготування брусничних морсів, соусів, як начинку для пирогів. Крім ягід, як і в рецепті “брусниця у власному соку”, тут немає інших інгредієнтів.

Як приготувати товчену брусницю:

  1. Переберіть, промийте і висушіть ягоди на паперових рушниках.
  2. Зсипте брусницю в глибоку ємність і помніть звичайним товкачем для приготування картопляного пюре.
  3. Наповніть банки товченими ягодами, вилийте туди ж сік, що утворився, – до самого верху, накрийте марлею, складеною в кілька шарів, і закрийте кришкою, в якій є отвори.

Представляємо вашій увазі відео про приготування товченої брусниці:

Компот

Брусничні компоти готуються на основі цукру, тому пити їх рекомендується потроху, щойно з’являються перші ознаки застуди.

Компот із брусниці

Знадобиться:

  • брусниця – 1 кг;
  • цукор – 0,8 кг;
  • вода – 8 л.

Як приготувати брусничний компот:

  1. Переберіть і промийте ягоди.
  2. Зваріть цукровий сироп. Висипте в нього ягоди. Закип’ятивши, проваріть 2-3 хвилини, постійно помішуючи.
  3. Розлийте по простерилізованих банках і закатайте.

Відео про те, як приготувати брусничний компот:

Сік

Приготування брусничного соку займає досить багато часу, тож подумайте – чи варто вам його робити, можливо, можна обмежитися морсом або компотом. Цей сік корисний гіпертонікам і протипоказаний гіпотонікам. Готують його тільки з дуже стиглої брусниці.

Як приготувати сік:

  1. Перебрану ягоду залийте водою так, щоб вона тільки прикрила їх. Увімкніть вогонь і дочекайтеся кипіння. Зніміть ємність із плити та залиште на 2-3 години.
  2. Ягоди відкиньте на друшляк або сито, залиште на ніч.
  3. Вранці сік, що стік із ягід, зважте його і змішайте з цукром (2:1). Ретельно перемішайте, щоб цукор розчинився.
  4. Поставте сік на плиту і кип’ятіть 10 хвилин.
  5. Готовий сік розлийте в гарячі банки і стерилізуйте: 0,5 л – 25 хвилин, 1 л – 35 хвилин, 3 л – 45 хвилин.
  6. Закатайте банки і переверніть. Коли охолонуть, віднесіть у підвал на зберігання.

Брусничний сік можна використовувати для приготування соусів і підливок до м’яса, коктейлів, киселів та інших напоїв.

Дивіться також відео про те, як приготувати сік із брусниці:

Пастила

Ці ласощі з брусниці стануть чудовим десертом до чаю. Воно припаде до смаку найвибагливішим ласунам. У брусниці багато пектину, а тому форма зберігатиметься без жодних сторонніх добавок.

Бруснична пастила

Знадобиться:

  • брусниця – 1 л;
  • цукор – 250 мл.

Як приготувати пастилу з брусниці:

  1. Ягоди складіть в емульовану або керамічну посудину і поставте в духовку, розігріту до +60…+90°C.
  2. Через 2-3 години, коли брусниця повністю розм’якшиться, дістаньте її і протріть крізь сито. Додайте цукор і збивайте пюре до повного розчинення цукру.
  3. Отриману масу викладіть на деко, застелене пергаментом, і поставте в духовку. Шар суміші не повинен бути товщим за 3-4 мм. Пюре, що залишилося, поки відкладіть. Увімкніть температуру +40…+60°C.
  4. Через 2 години на підсушений шар викладіть новий і знову поставте в духовку. Усього треба зробити від 3 до 5 шарів.
  5. Пастилу поріжте на шматки і зберігайте в сухому місці.

Дивіться також відео про приготування пастили з брусниці:

Вино з брусниці

Брусницю любителі легких алкогольних напоїв можуть використовувати для приготування вина, яке можна подавати з різноманітними десертами.

Вино брусничне

Знадобиться:

  • брусниця – 2 кг;
  • цукор – 0,9 кг;
  • вода – 2 л.

Як приготувати брусничне вино:

  1. Немиту брусницю розчавіть до консистенції пюре і викладіть у банку.
  2. Залийте ягоди водою і додайте 300 г цукру. Перемішавши, прикрийте марлею і залиште в темному і теплому приміщенні на 3-4 доби. За цей період перемішуйте бродячі ягоди 2 рази на день.
  3. Суміш, що заграла, перелийте в чисту бутель, віджавши ягідне пюре через марлю. Всипте ще 300 г цукру і, перемішавши, надягніть на шийку ємності гумову рукавичку з проробленою в ній голкою діркою.
  4. Поставте бутель у темне місце на 5 діб. Потім додайте залишки цукру, розвівши його в 0,5 л рідини, що бродила. Знову прикрийте бутель рукавичкою і залиште суміш бродити ще на 0,5-1 місяць.
  5. Після того як бродіння закінчиться, злийте вино, не збовтуючи осад. Додайте, за бажання, ще цукру або спирту/горілки – щоб підняти градус.
  6. Перелийте вино в чисту скляну посудину і поставте в темне місце – дозрівати. Кожні 2-3 тижні переливайте вино в нову ємність, залишаючи на дні старої осад. Через 2-3 місяці готове вино розлийте в пляшки, закупорте пробками і поставте в льох.

Відео про приготування вина з брусниці:

Наливка з брусниці

Набагато простіше, ніж вино, готується бруснична настоянка. Її не потрібно нескінченно переливати з бутля в бутель. Досить один раз залити спиртом/горілкою.

Знадобиться для наливки:

  • брусниця – 0,5 кг;
  • цукор – 0,1 кг;
  • горілка – 1 л.

Як приготувати наливку:

  1. Відібрану брусницю складіть у банку і залийте горілкою. Перемішайте і, закривши кришкою, поставте в тепле місце на 30 діб. Час від часу струшуйте банку.
  2. Процідивши настояну наливку через шматок марлі, додайте цукор. Перемішайте і розливайте в пляшки.

Дивіться також відео про те, як готувати брусничну наливку:

Маринована брусниця

Брусниця виходить вельми пікантною в маринованому вигляді. Ще більш витонченого присмаку ягода набуває при додаванні яблук і груш.

Вам знадобиться:

  • брусниця – 1,5 кг;
  • цукор – 370 г;
  • груші та яблука – по 750 г;
  • вода – 0,9 л;
  • оцет – 190 мл;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • гвоздика, духмяний перець горошком і кориця – за смаком.

Як замаринувати брусницю:

  1. Брусницю і фрукти переберіть, промийте.
  2. Груші та яблука поріжте на 4 частини. Киньте в крутий окріп. Груші варіть 5 хвилин, яблука – 3 хвилини. Відкиньте фрукти на сито, щоб стекла рідина.
  3. У промиті та просушені в духовці банки викладіть ягоди та фрукти. Прикрийте їх чим-небудь і займіться приготуванням маринаду.
  4. У воді розведіть цукор, сіль, додайте спеції. Доведіть до кипіння і варіть, поки сипучі компоненти повністю не розчиняться. Зніміть каструлю з плити, влийте оцет, закрийте кришкою і залиште охолоджуватися.
  5. Залийте маринадом банки, прикрийте кришками і поставте на стерилізацію: банки на 2 л – 25 хвилин, літрові – 15 хвилин, півлітрові – 10 хвилин.
  6. Герметично закупорте банки, переверніть і накрийте теплою ковдрою. Коли банки охолонуть, віднесіть їх у льох.

Маринована брусниця

Солона брусниця

Засоливши ягоди про запас, ви отримаєте чудову основу для приготування різноманітних заправок і приправ. А головне, ви зможете додавати її до квашеної капусти.

Солити ягоду можна як у банках, так і в дерев’яних бочках. Зберігають соління в темному і прохолодному місці.

Вам знадобиться:

  • брусниця – 1 кг;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • вода – 1 л;
  • сіль (краще морська) – 5 ч. л. л.;
  • гвоздика – 2 шт.

Як засолити брусницю:

  1. Приготуйте маринад. Закип’ятіть воду і розведіть у ній сіль, цукор, додайте спеції.
  2. Залийте маринадом відібрані ягоди в банках. Прикрийте марлею і кришками з отворами. Зберігайте в підвалі.

Солона брусниця

Брусниця на воді

Цей спосіб зберігання підійде тим, у кого є підвал або льох. Заготівлю можна зберігати близько року. На 1 л брусниці знадобиться 2 л води.

Як приготувати:

  1. Складіть брусницю в банки або бочки.
  2. Залийте ягоду водою.
  3. Покладіть зверху брусничне листя.

Брусниця на воді

Як можна використовувати свіжі та заморожені ягоди

Заготовки з брусниці можна не тільки вживати як окремий продукт або десерт, а й використовувати для приготування різноманітних страв. Особливо зручно використовувати заморожену брусницю – у ній немає цукру, а головне вона зберігає всі корисні речовини.

Соус із брусниці для м’яса

На основі брусниці готують різноманітні соуси. Смак цієї кисло-солодкої ягоди особливо гармонійно поєднується з м’ясом. Якщо ви заготовили на зиму морожену брусницю, ви в будь-який момент зможете приготувати з неї будь-який соус.

Перед тим, як варити соус, обов’язково розморозьте ягоди. І в жодному разі не переваріть.

Вам знадобиться:

  • брусниця заморожена – 250 г;
  • цукор – 60 г;
  • вода – 80 мл;
  • кориця – щіпка;
  • чорний мелений перець – 1/4 ч. л. л.;
  • аніс – 2 г.

Як приготувати:

  1. Перекладіть розморожену брусницю в сотейник і потовчіть.
  2. Залийте товчені ягоди водою, доведіть до кипіння і поваріть на повільному вогні 5 хвилин.
  3. Доведіть консистенцію суміші до стану пюре, але при цьому залиште частину ягід цілими.

Відео про те, як приготувати брусничний соус:

Пиріг із брусницею

Зі свіжою і замороженою брусницею можна готувати найрізноманітнішу випічку. Приготуйте брусничний пиріг, який, настоюючись у холодильнику, стає тільки смачнішим.

Для тіста знадобиться:

  • масло вершкове – 100 г;
  • цукор – 100 г;
  • ванілін – 1 упаковка;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • яйця – 1 штука;
  • борошно – 200 г.

Для крему:

  • сметана – 200 г;
  • цукор – 100 г.

Замороженої брусниці візьміть 300 г або трохи більше. Також вам знадобиться 1 ст. л. крохмалю.

Як приготувати пиріг із брусницею:

  1. Приготуйте спочатку тісто. У миску покладіть олію, витягнуту з холодильника, всипте цукор і ванілін, перетріть олію і цукор.
  2. Вбийте в масу яйце і додайте дрібку солі, і перемішайте. Всипте борошно та розпушувач. Все ретельно вимішайте, тісто має вийти м’яким і еластичним. Бажано покласти його на 20 хвилин у холодильник. Але, якщо поспішаєте, можна одразу приступати до створення пирога.
  3. Візьміть форму діаметром 26 або 28 см, змастіть її олією і рівномірно розподіліть тісто по формі.
  4. Попередньо розморожені ягоди (достатньо 1-ї години) змішайте з крохмалем. Він сприятиме загущенню соку, що виділився.
  5. Покладіть ягоди на тісто і рівномірно розподіліть. Поставте в духовку і випікайте півгодини при +180°C.
  6. У мисці сметану змішайте з цукром і збийте вінчиком.
  7. Пиріг, витягнутий із духовки, залийте кремом і поставте в холодильник на 3-4 години, щоб він просочився соком, а крем загус.
  8. Готовий пиріг витягніть із форми, поріжте на шматки і подавайте до чаю.

Дивіться також відео про те, як приготувати брусничний пиріг:

Існує безліч способів заготівлі брусниці на зиму, кожен з яких має свої особливості. Вибір залежить від смаків і ваших особистих уподобань, особливостей харчування і здоров’я, а також цілей, заради яких ви будете заготовлювати ягоду. Краще зробити відразу кілька заготовок – наприклад, морс, заморожену ягоду, варення до чаю.