Ожина Натчез: характеристики сорту, посадка, агротехніка, розмноження

У РФ і суміжних країнах ожинові культури ще кілька десятиліть тому вважалися екзотичними, тому мало хто розуміється на тонкощах вирощування, а тим паче, на розмаїтті сортів. Серед них є ожина Натчез, яка за кордоном користується підвищеним попитом як у покупців, так і фермерів, городників.

Історія виведення сорту Натчез

Вперше почали виводити сорт у 1998 році. Над селекцією працювали агрономи з Америки, схрещуючи Ark. 1857 з Ark. 2005. Тільки через 3 роки було отримано перший гідний урожай. Але й на цьому селекціонери не зупинилися – вони відбирали найкращі екземпляри саджанців і проводили випробування аж до 2007 року.

В результаті патент був отриманий на ім’я Джона Кларка з Арканзасу. Під час патентування сорту присвоїли назву – Блек Натчез.

Ожина Натчез

Опис сорту

Натчез відрізняється від основної маси видів ожини відсутністю колючих шипів, завдяки чому врожай збирається вдвічі простіше і швидше. Це напівстелящийся ремонтантний вид – на початку вегетації пагони прямостоячі, далі стають пониклими.

Характеристика чагарнику і плодів

Кущ розвивається швидко – вже в перший сезон після посадки його батоги досягають 3-4 м у довжину. У міру дорослішання швидкість росту ще більше збільшується, при цьому на кожному пагоні формується безліч відгалужень збоку. Саме вони призначені для утворення зав’язей і ягід.

Незважаючи на те, що гілки стеляться поверхнею ґрунту, пагони гнуться досить погано, через що часто ламаються і розтріскуються, важливо звертати особливу увагу на цей нюанс при вирощуванні.

Якщо гілка зламалася, відразу ж обробіть місце зламу садовим варом або іншим антисептичним засобом. В іншому випадку всередині розвиватимуться захворювання, а в тріщини стануть проникати комахи.

Ознаки сорту ожини Блек Натчез:

  • Чагарник. Вважається потужним і дуже розлогим. Батоги товсті й довгі (до 7 м, а в дуже сприятливих умовах і більше). Листя, розташоване на чагарнику, має овально-яйцеподібну форму, його кінчики гострі, мають дрібні зубці по краях. Поверхня на пластинах відрізняється махровістю, виглядає декоративно. Колір – світло-зелений зі смарагдовим відливом.
  • Коренева система. Теж потужна і міцна, розлога, з безліччю кореневих відростків. Особливість – коріння відповідає розміру крони, чим більше нарощується зелена маса, тим сильніше розростається корінь.
  • Плоди. Відрізняються хорошими зовнішніми даними – ягоди рівні, з блискучою поверхнею, однаковими кістянками. Форма – злегка витягнута, циліндрична. Інші характеристики:

    • вага одного плоду становить 7-25 г;
    • довжина – від 3,7 до 4 см;
    • кріплення плодоніжки міцне, завдяки чому при відриві ягода не лопається, сік не витікає;
    • колір – чорний у стадії повної зрілості, на початку розвитку червонуватий;
    • на одній гілці розміщується ягід від 10 до 30 шт., залежно від віку рослини та умов зростання;
    • тип кістянок – дрібний;
    • щільність плодів – середня;
    • соковитість – висока;
    • транспортабельність – хороша.
  • Смакові показники. Дегустаційна оцінка за 5-бальною системою у зарубіжних фахівців досягає показника в 4,6, у вітчизняних садівників – всього 4,3. Цей показник багато в чому залежить від умов вирощування, тому питання залишається відкритим. Смак солодкий, є незначна кислинка, але майже непомітна. Виходячи з думки гурманів, ягоди з першого сезонного врожаю нагадують ніжний кавовий присмак.

Ягоди Натчеза в перший рік плодоношення мають максимальну вагу 12 г, а довжину 3 см. Зате після 3-х років вирощування вага збільшується до 25 г, а розмір до 6 см.

Період цвітіння і терміни дозрівання

Ця безколючкова ожина належить до ранньостиглого сорту, цвітіння починається після 10 травня в теплому регіоні, наприкінці цього місяця в Середній смузі і на початку червня в суворих умовах. Квітки відрізняються білосніжним відтінком, мають від 5 до 6 пелюсток.

Дозрівають ягоди приблизно через місяць, тому на Півдні насолоджуватися плодами можна вже в середині червня, а на Півночі після 10 липня.

Показники врожайності, терміни плодоношення

Плодоносить Натчез тривало – протягом 30-40 днів, зав’язі формуються на торішніх пагонах. За рік вони встигають повністю насититися поживними елементами, тому можуть витримати велику кількість ягід.

Блек Натчез

Урожайність у Блек Натчез висока – з одного здорового куща за сезон можна зібрати від 15 до 20 кг плодів. Врахуйте, що для великої кількості ягід необхідний дворічний цикл, тобто під час плодоношення потрібно зрізати молодняк. Річ у тім, що пагони заміщення формуються занадто повільно, через що потрібне омолодження куща.

Область застосування ягід

Підвищена солодкість і соковитість ягід Натчез дає змогу консервувати соки та компоти, не додаючи цукор. А ось варення і джеми робити не рекомендується, вони будуть нудотно-солодкими. Якщо ж урожай рясний, можете зварити варення збірного типу – додати до ожини будь-яку ягоду з кислинкою.

Регіони вирощування

Оптимальні умови для вирощування сорту Блек Натчез – теплий клімат. Найвищі врожаї відзначаються на Півдні . Незважаючи на це, є вимога – створюйте легкі укриття на час сонцестояння, інакше як ягоди, так і зелена маса отримають опік.

Цілком легко виростає ожина і за помірних кліматичних умов (Середня смуга, Центральна частина), але тут головне – правильно підібрати ділянку і суворо дотримуватися агротехніки.

Сьогодні Натчез вирощують і в суворих умовах. Найкраще робити це в тепличних приміщеннях, але допустимо і на відкритих грядках. Тільки в цьому випадку доведеться ретельно вкривати чагарники на зиму.

Морозостійкість і посухостійкість

Блек Натчез непогано переносить посуху, але за умови, що стовпчик термометра не перевищуватиме +30-35 градусів. Якщо ж температура вища, існує необхідність затінення рослин і рясного поливу.

Морозостійкість середня, ожина легко переносить холод тільки до -14-15 градусів. Особливо морози небезпечні для квіткових бруньок.

Переваги та недоліки сорту

Натчез володіє чудовими показниками в багатьох відношеннях, але особливо садівники і фахівці виділяють такі сильні і слабкі сторони сорту:

дуже раннє дозрівання; бездоганна врожайність (більшою мірою завдяки формуванню безлічі пагонів, на яких утворюються зав’язі); відсутність шипів; крупність і солодкість ягід; чудова транспортабельність (можна вирощувати для оптового продажу); стійкість до основних ожинникових хвороб і шкідників; сухість відриву плодів від плодоніжки;тривалість плодоношення;ягоди не сиплються на землю навіть у стадії перезрівання, що особливо актуально для великих фермерських угідь і дачників, які нечасто відвідують свою ділянку;здатність до самовідновлення після перемерзання;невибагливість.погана гнучкість батогів, через що вони ламаються, створюється незручність при зимовому утепленні чагарнику;необхідність у шпалерному підв’язуванні. Варто зазначити, що незважаючи на самовідновлюваність після підмерзання, сорту не властива висока стійкість до морозів. Та й посуху в спекотну погоду він переносить насилу. 

Натчез

Посадка

Посадкові заходи завжди починаються з підготовки ділянки, ґрунту, посадкової ями і безпосередньо саджанця. Тут важливий кожен момент – від цього залежить приживлюваність куща і майбутня врожайність. Якщо зробити все правильно, вже наступного сезону можна зібрати смачні соковиті ягоди.

Як вибрати відповідне місце і які вимоги до ґрунту пред’являються?

Блек Натчез вважається теплолюбною культурою, що віддає перевагу великій кількості світла. Ділянка повинна знаходитися на відкритому просторі з достатнім доступом сонячних променів. Винятком є тільки Південь – тут потрібно садити культуру так, щоб у період з 11 до 15 години дня на рослини не потрапляли прямі сонячні промені.

Інші параметри щодо вибору місця:

  • Неприпустимі поривчасті вітри та протяги. Більшою мірою це пов’язано з ламкістю пагонів, які можуть розтріскуватися під впливом такого явища природи.
  • Ґрунт має бути добре дренованим, пухким і родючим. При цьому рівень кислотності має бути низький. Оптимальний субстрат – супіщаний і суглинистий.
  • Залягання ґрунтових вод низьке (мінімум 1,5-2 м від поверхні землі), оскільки коренева система Натчез не переносить надмірної перезволоженості – вона почне гнити.
  • Ґрунт має бути кальцинованим, для чого додається в грядки доломітове борошно, шкаралупа яєць. Поряд з насиченням ґрунту кальцієм, знижується і кислотність. Для цих же цілей фахівці радять вводити рудий торф.
  • Небажаними сусідами є такі культури як суниця і полуниця, малина та інші сорти ожини, представники пасльонового сімейства.

Терміни посадки

Прийнято вважати, що Натчез краще висаджувати навесні, але це стосується тільки Середньої смуги, Сибіру та Уралу. В інших областях можна займатися роботами і навесні. Особливості термінів посадки:

  • Весна. Температура має бути стабільною з показниками в +5-7 градусів. Небажані поворотні заморозки, оскільки молоді рослини не здатні їх витримати. Оптимальний місяць – квітень (на Півдні це перші числа, на Півночі останні). Врахуйте, що бруньки набрякнути ще не повинні.
  • Осінь. Щоб коренева система вкоренилася, потрібен час близько 2,5 місяців. Тому осіння посадка здійснюється саме за такий період до морозів або за 1,5 місяця до перших заморозків.

Вибір і підготовка саджанця

Незалежно від того, куплений посадковий матеріал або взятий із власного саду, він має відповідати таким вимогам:

  • Якість – пагони і коренева система міцні, без пошкоджень і ознак хвороб. Зверніть увагу на свіжість гілок і коренів, їхню життєздатність.
  • Вік – 1 або 2 роки, але не старше.
  • Коренева система – відкрита або закрита. У першому випадку є можливість розглянути корінці, але вони можуть бути злегка підсохлими по краях. У другому – земляна грудка має бути свіжою (без неприємних запахів) і помірно зволоженою.

Перевірити якість пагонів легко – спробуйте зігнути гілку. Вона має бути податливою в молодому віці.

Обробка перед посадкою включає такі варіанти:

  • при відкритому корінні можна замочити у звичайній воді на добу або використовувати препарат на кшталт Корневіну (стимулятор коренеутворення);
  • при закритих коренях потрібне легке зволоження земляної грудки (можна воду або стимулятор).

Підготовка грядок і посадкової ями

Ділянка і безпосередньо посадкова яма готуються за 2-3 тижні до висадки саджанця. Це необхідно для того, щоб земля встигла насититися корисними речовинами.

Підготовка землі

Послідовність робіт:

  1. Очистіть грядки від усякого сміття, листя, гілок.
  2. Перекопайте город на глибину багнета лопати, одночасно витягуючи з ґрунту залишки коренів минулих культур і бур’янів.
  3. Розрівняйте поверхню граблями.
  4. Сформуйте посадкові ями згідно з обраною схемою. Але глибина однієї лунки повинна дорівнювати 55-60 см, а діаметр 50 см.
  5. Укладіть спочатку дренаж, що складається з битої цегли, щебеню або шматків шиферу, після чого ґрунтосуміш, прикрийте агроволокном.

Чим заповнити посадкову яму:

  • дернова земля і перегній – по 8-10 кг;
  • калійна сіль – 100-120 г;
  • суперфосфат – 200-230 г.

За необхідності додайте 200 г деревної золи, 100 г битої яєчної шкаралупи або 200 г торфу верхового типу.

Правила посадки саджанців ожини

Важливо при посадці ожини дотримуватися певної схеми, оскільки надмірна загущеність кущів Блек Натчез призводить до значного зниження рівня врожайності. Варіанти:

  • оптимальні параметри між чагарниками – від 2,5 до 3 м;
  • ущільнена посадка – 2 м (але доведеться нормувати пагони і посилено “годувати” рослину).

Посадка здійснюється так:

  1. Зніміть агроволокно з ями, ретельно перемішайте субстрат всередині.
  2. Насипте зверху ґрунт верхнього типу. Якщо коренева система відкрита, то сформуйте горбок, якщо закрита – зробіть легке заглиблення.
  3. Поставте саджанець на верхівку горбка, акуратно розправивши на всі боки корінці (або вставте в поглиблення разом із земляною грудкою).
  4. Присипте ґрунтосумішшю. При цьому злегка утрамбовуйте ґрунт, поплескуючи по поверхні, завдяки чому не утворюються порожнечі. Врахуйте, що точка росту повинна розташовуватися максимум на 3 см углиб.
  5. Полийте лунку і покладіть мульчу (торф, тирсу, перегній). Шар – 4-5 см.
  6. Обріжте верхні пагони до 30 см.

Як садять ожину у відкритий ґрунт садівники, дивіться в наступному відео:

Агротехнічні заходи – як доглядати за культурою

Доглядові процедури – найважливіша частина агротехніки після посадки. Обов’язково після кожного поливу розпушуйте ґрунт навколо куща, мульчуйте прикореневу зону і прополюйте траву. Це забезпечить захист від бур’янів і шкідників, утримає потрібний рівень вологості. Зверніть увагу і на інші заходи.

Полив

Зволоження має бути помірним, тому дотримуйтеся таких правил:

  • один кущ потребує від 30 до 40 л відстояної води;
  • до цвітіння і після дозрівання ягід поливайте чагарники 1 раз на тиждень, під час формування і наливу ягід – двічі за 7 днів;
  • під час дощів від зволоження відмовтеся, а в разі посухи поливайте кожні 2-4 дні.

Внесення добрив

За один сезон ожину Натчез підгодовують всього 3 рази. Якщо ґрунт дуже збіднений, можна внести добрива і 4 рази.

Як і коли це робити з розрахунку на 1 кущ:

  • до розпускання бруньок використовуйте органіку (один із варіантів):
    • 200 г деревної золи і 10 кг перепрілого гною;
    • 5 кг компосту або перегною і 50 г аміачної селітри.
  • перед початком цвітіння використовуйте наступне:
    • пташиний послід 1 кг і вода 10-15 л;
    • коров’як 1-1,5 кг і вода 10 л.
  • після збору врожаю потрібен Суперфосфат 100 г і 400 г деревного вугілля.

Підготовка до зими

Укривати на зиму ожину Натчез трохи складніше, ніж інші сорти – діяти доведеться обережно, щоб не зламати пагони. Як це зробити:

  1. Зніміть з опор гілки.
  2. Проведіть санітарну обрізку.
  3. Притисніть пагони до поверхні землі.
  4. Зафіксуйте скобами.
  5. Засипте листям, соломою або тирсою. Якщо зима сувора, додатково укрийте агроволокном, поліетиленовою плівкою.

Коли випаде сніг, не забудьте закидати ним кущі.

Хвороби і шкідники

Для блек Натчеза характерна відмінна стійкість до всіх захворювань і шкідників, але іноді (за поганого догляду) відзначається іржа, антракноз, септоріоз, попелиці та кліщі. Для профілактики і лікування застосовується наступне:

  • Від хвороб:
    • прибирання опалого листя, видалення уражених гілок;
    • обробка розчином бордоської рідини (1%);
    • мульчування ґрунту;
    • внесення препарат Оксіхом (0,4%).
  • Проти шкідників:
    • тютюновий розчин – на 10 л води 200 г тютюнового пилу (настояти 2 дні, розбавити ще в 10 л води);
    • будь-які інсектициди;
    • тютюново-мильною сумішшю – розчин з тютюнового пилу (20 л), карболове або господарське коричневе мило (100 г).

Обрізка

Згідно з правилами обрізки, непотрібні пагони видаляються тільки в стані спокою рослини. Це 2 періоди – рання весна і пізня осінь (коли кущ ще не прокинувся і почав засинати).

Крім обрізки проводиться формування і підв’язка. Основні дії:

  • Проріджувальна та омолоджувальна обрізка. Необхідно зрізати гілки, які ростуть у неправильному напрямку або сильно загущують кущ. При цьому важливо залишити від 6 до 8 здорових пагонів. На бічних відростках другого порядку проводять укорочення верхівок до 30 см максимум.
  • Санітарна обрізка. Теж проводиться двічі на рік. Видаленню піддаються надломлені, уражені хворобами і шкідниками гілки.
  • Формування. Здійснюється 1 раз на 2 або 3 роки. Зрізаються всі пагони, крім 8 найбільш здорових і міцних. Додатково рослина прищипується на висоті близько 120-150 см.
  • Підв’язка. Проводиться щовесни після зняття укриття. Це дасть змогу зміцнити чагарник, унеможливити зломи і полегшити процес збору врожаю. Для підв’язування використовується шпалерний метод – опори встановлюються висотою близько 2 м, кількість ярусів натягнутої мотузки або дроту – 3 шт.

З більш детальною інформацією ознайомтеся у відео:

Розмноження – основні способи

Ожину Натчез допустимо розмножувати різними способами. Найефективніші та найпростіші:

  • Верхівковими пагонами. Цей метод носить назву – пульбування, вважається найкращим для Блека Натчеза. Для цього зрізають верхівкові пагони – їхня довжина має бути від 10 до 15 см. Після цього нижнім боком живці замочують у воді або стимуляторі коренеутворення. Далі розміщуються в горщиках із родючим субстратом (Універсальний садовий) на глибину 5 см. Обов’язково залиште до 3 вузлів зверху. Робота проводиться восени, а пагони висаджуються в ґрунт навесні.
  • Живцювання кореневе. Для цього восени викопують живці разом із корінням, встановлюють їх у мокрий пісок, насипаний у ємність, залишають до весни. Пересадка в грядки проводиться після формування 3 листків і повноцінного вкорінення.
  • Відводками. Навесні потрібно зробити на бічних пагонах знизу незначні надрізи для полегшення процесу притискання до ґрунту. Потім лоза розкладається по поверхні землі і присипається зволоженим ґрунтом на 10 см. До кінця літа повинні в місцях бруньок сформуватися коріння і надземна частина. Відріжте секатором укорінені ділянки, посадіть на постійне місце.

Є ще один оригінальний спосіб – маточними кореневими відростками. Як розмножувати правильно, дивіться у відео:

Збір і зберігання врожаю

Якщо ягоди необхідні для моментального вживання, зривайте їх сміливо без плодоніжок. Якщо для консервування – теж не має значення, як будуть зібрані плоди. Але коли є необхідність у тривалому транспортуванні – краще обривайте ягідки разом із плодоніжкою.

Збір проводьте тільки після досягнення технічної стиглості – коли колір стане насичено-темним.

Зберігається Натчез зі збереженням усіх смакових якостей і зовнішніх показників близько 1 тижня за умови укладання в холодильник.

Сорт ожини Блек Натчез характеризується підвищеною врожайністю, середньою стійкістю до морозів і посухи, раннім дозріванням плодів. Догляд не вимагає багато зусиль і навичок, тому різновид ожинової культури успішно вирощується навіть новачками.