Брусниця: опис, властивості рослини, агротехніка

Брусниця – смачна лісова ягода з характерним кисло-солодким смаком, корисна і низькокалорійна. Вона зустрічається в певних місцях, тому любителям брусничних морсів і соусів доводиться побігати лісом, перш ніж вони натраплять на брусничник, що плодоносить. Але зусилля варті того – брусниця є сильним імуномодулятором і однією з найкорисніших ягід у світі.

Коротко про ягоду

Брусниця – карликовий чагарник із яскраво-червоними ягодами, які високо цінують у народній медицині та кулінарії. Плоди у брусниці кисло-солодкі, з характерною гіркуватістю.

Брусниця

Після заморозків брусниця стає м’якою і водянистою, у такому вигляді її не транспортують. Але, накриті снігом, червоні ягоди можуть провисіти на гілках до весни. Листя може як опадати восени, так і зимувати на кущах.

Брусниця належить до низькокалорійних ягід. На 88% вони складаються з води, вуглеводи становлять близько 7%, решта – жири та білки. У ягодах багато вітамінів і мікроелементів, вони мають потужний цілющий ефект і активно заготовлюються в місцях масового поширення.

Біологічний опис

Брусниця належить до роду Вакциніум (Vaccínium), сімейства Вересових. Вона являє собою вічнозелений багаторічний напівчагарник, який здатний плодоносити протягом 100 і більше років.

Коріння

Надземна частина брусниці невелика, зате у неї міцне і довге кореневище, що виростає в довжину до 1 м. Це потужний “насос” для вилучення поживних речовин із ґрунтів.

Шнуроподібне кореневище вкрите численними кущиками. Подібно до інших Вересових, у брусниці спостерігається взаємовигідний симбіоз коренів із грибами.

Кущі

У брусниці сланкий або прямостоячий чагарник, що досягає у висоту 10-40 см. Середня висота – 15-20 см. Рослина, витягуючись до сонця, з-за пнів і лісового валежника, здатна досягати у висоту 2 м.

Листя

Листя розташоване почергово, і виглядає дуже ефектно. Вони темно-зелені, щільні, шкірясті, глянцеві зверху і матові знизу. Довжина – 0,5-3 см, ширина – 1,5 см. Форма листової пластини – еліптична або оберненояйцеподібна, з цільними, загнутими краями.

Відмітна особливість брусниці – наявність булавоподібних водопоглинаючих утворень, розташованих на нижньому боці листя.

Квітки

У брусниці бурі квіткові бруньки, які розкриваються протягом практично всього періоду плодоношення. Біло-рожеві квітки, що з’явилися, схожі на маленькі дзвіночки, зібрані в суцвіття.

Плоди

У брусниці кулясті плоди діаметром до 8-10 мм. Незрілі ягоди зеленувато-білі, тверді, у достиглих плодів шкірка стає червоною, глянцевою. У м’якоті багато дрібного, червоно-бурого насіння.

Поширення

Дику брусницю можна зустріти в тундрі, лісових і арктичних поясах. Росте вона в зоні помірного клімату, спеку і посуху ця ягода не переносить. Ареал її поширення охоплює великі території – відповідні кліматичні зони Північної Америки, Скандинавію, Нідерланди, Швецію, Гренландію.

Брусниця досить широко поширена на території . Її зарості трапляються в лісах і болотах Сибіру, Уралу, Далекого Сходу, її також можна побачити на території Кавказу, але особливо багато брусниці в Новгородській і Ленінградській області – саме вони є лідерами за обсягами заготівлі.

Цвітіння і врожайність

Зацвітає брусниця в травні-червні. Коли брусничник цвіте, над ним витає тонкий квітковий аромат. Дзвіночки, порцеляново-білі або блідо-рожеві, дуже ефектно виглядають на тлі глянцево-зеленого листя.

Цвітіння брусниці

Цвітіння брусниці триває два тижні. Її основні запилювачі – джмелі та бджоли, але рослина також може й самозапилюватися. На розвиток і дозрівання плодів йде 1,5 місяця.

Середня врожайність брусниці – 300-600 г з 1 кв. м. м. З одного куща збирають, залежно від сорту – 150-200 г, з 1 гектара – 35-40 ц ягід.

Склад і калорійність брусниці

Брусниця є справжньою коморою вітамінів, мінералів та інших корисних для організму речовин. У ягодах також містяться моно- і дисахариди, зола, вода, крохмаль, органічні кислоти та харчові волокна, мікроелементи.

Плоди брусниці багаті:

  • аскорбіновою кислотою;
  • вітамінами A, B, C, PP, E;
  • пектинами;
  • катехінами;
  • каротином;
  • природними цукрами;
  • мінералами – кальцієм, магнієм, натрієм, калієм, фосфором, залізом, марганцем;
  • кислотами – лимонною, бензойною, яблучною, щавлевою.

У 100 г свіжої брусниці міститься всього 46 ккал. Калорійність брусничних заготовок, страв і напоїв залежить від способу приготування і наявності цукру, олії, інших інгредієнтів.

Калорійність готових продуктів із брусницею, ккал на 100 г:

  • брусничне варення – 245;
  • ягоди, перетерті з цукром – 222;
  • мармелад – 315;
  • брусничний компот/морс – 43/41;
  • соус – 172;
  • капуста, квашена з брусницею – 50-58;
  • пиріг із брусницею – 250-290.

Корисні властивості брусниці

Брусниця зберігає корисні властивості незалежно від пори року, тому її можна використовувати для оздоровлення та лікування цілий рік. У цієї рослини однаково корисні і плоди, і листя, але склад у них різний, тому і застосовують їх з різними цілями.

Листя і плоди брусниці зберігають свої корисні властивості після термообробки, що вигідно відрізняє цю ягоду від багатьох інших продуктів. Брусничні компоти нітрохи не менш корисні, ніж свіжовичавлений сік ягід.

Ягоди брусниці

Брусниця має унікальний смак і активно використовується для створення кулінарних шедеврів. Не менш цікава ця ягода і народним цілителям – на її основі готують різноманітні зілля. Утім, звичайний морс або компот виявляються не менш корисними, ніж концентровані настоянки або відвари.

Користь ягід брусниці:

  • нормалізує окислювальні процеси в клітинах (вітаміни А, С, Е і групи В);
  • стимулює перенесення кисню, підвищує витривалість (залізо, марганець);
  • зміцнює серцево-судинну систему (флавоноїди);
  • нормалізує обмін речовин і травлення (органічні кислоти);
  • виводить токсини (антиоксидант лікопін);
  • знезаражує (антисептик глікозиду вакцинін та інші);
  • покращує зір (пігмент зеаксантин та інші);
  • підвищує витривалість (таніни).

Листя брусниці

Листя брусниці нітрохи не менш корисне, ніж плоди. У них маса активних компонентів. На їхній основі готують чаї, відвари, настої, які не тільки насичують організм людини важливими для здоров’я компонентами, а й чудово втамовують спрагу.

Сушене листя брусниці

Склад листя відрізняється від плодів. Як і ягоди, воно містить масу вітамінів, органічні кислоти, флавоноїди і дубильні речовини. А мікроелементів у них навіть більше, ніж у плодах.

Користь листя брусниці:

  • запобігають захворюванням сечостатевої системи в разі переохолодження (антисептик аробутин);
  • має сечогінний ефект;
  • чинять антисептичну та протизапальну дію;
  • уповільнюють процеси природного старіння;
  • запобігають сексуальній дисфункції.

Можлива шкода

Подібно до інших продуктів харчування, брусниця приносить користь тільки при дотриманні норм вживання. Надмірна кількість з’їдених ягід, випитих відварів або настоянок може негативно позначитися на стані організму.

Можлива шкода брусниці при безконтрольному споживанні:

  • підвищена кислотність шлункового соку;
  • загострення хронічних захворювань ШКТ;
  • зниження артеріального тиску – це небезпечно для людей із гіпотонією;
  • алергічні реакції.

У листі та плодах брусниці, зібраних у промзонах і на забруднених територіях, можуть міститися радіоактивні речовини. Тому збір сировини слід проводити тільки в екологічно чистих зонах.

Агротехніка вирощування брусниці

У природі брусниця росте переважно в сирій і болотистій місцевості, у вологих лісах і лісосмугах, тому для її вирощування необхідно створити умови, максимально наближені до природних.

Посадка

Найкраще брусниця росте на супіщаних, торф’яних і кислих ґрунтах з рН 3-5. Ягоди на них виростають особливо великими. Крім того, на торф’яному ґрунті ягода показує максимальну врожайність.

Брусниця – ентомофільна рослина, що запилюється тільки за рахунок комах. Щоб ягода показувала хорошу врожайність, необхідно всіляко сприяти залученню бджіл і джмелів.

Особливості посадки брусниці:

  • На глинах і важких суглинках ягода рости не буде, їй також протипоказане затоплення і високий рівень ґрунтових вод, незважаючи на любов до підвищеної вологості.
  • Перевага віддається сонячним ділянкам з хорошим поливом. У затіненні брусниця бідно цвіте і погано плодоносить.
  • Ягода зазвичай не відчуває нестачі органічних і мінеральних добрив, натомість потребує сірки, а також. Рекомендується вносити на 1 кв. м по 50 г сірки.
  • У землі, що не містять торфу, рекомендується додати ґрунтосуміш – змішайте річковий пісок і хвойну тирсу з верховим торфом у співвідношенні 2:5. Перегній і компост у ґрунт вносити не потрібно.
  • Ділянка, на якій росте брусниця, має перебувати на невеликому протязі – щоб зайві випаровування видувалися і не провокували грибкові інфекції.
  • Ідеальний варіант для розміщення брусниці – біля живих хвойних огорож (сосна, ялівець). Брусничник матиме природний захист від сильних вітрів, що сприятливо позначиться на активності комах-запилювачів.
  • Максимально допустимий рівень підземних вод – 60 см від поверхні землі.

Як посадити брусницю:

  • На ділянці, підготовленій для посадки, викопайте лунки глибиною 30 см. Використовуйте схему посадки 30х40 см (відстань між лунками х відстань між рядами).
  • Висадіть саджанці брусниці, заглибивши їхнє коріння на 10-15 см.
  • Засипте коріння ґрунтом і ущільніть його руками.
  • Полийте посадки теплою відстояною водою.
  • Замульчуйте ґрунт крихтами кори або хвоєю. Ця мульча не тільки захистить ґрунт від пересихання, а й буде його підкислювати.

Дивіться також відео про посадку брусниці:

Полив

Брусниця має поверхневу кореневу систему, яка швидко висихає в пухких ґрунтах. Доводиться постійно підтримувати вологість ґрунтів на досить високому рівні – близько 70%. Щоб домогтися такого результату, плантації поливають щонайменше раз на тиждень, не рідше.

Рекомендації з приводу поливів:

  • У спеку брусницю поливають частіше – до 2-3 разів на тиждень
  • Перезволожувати надмірно брусничні посадки, а тим більше підтоплювати їх, категорично заборонено. Вода перешкоджає доступу повітря до коріння, що відразу відбивається на стані рослин.
  • Найбільше ягода потребує поливів під час другої хвилі врожаю, коли на кущах закладаються квіткові бруньки майбутнього врожаю.
  • Найкращий спосіб поливу ягідника – дощування, але за умови його якісного провітрювання. Крім дощування, можна також використовувати крапельний полив.
  • Поливати ягідник рекомендується вранці або ввечері, щоб вологе листя не згоріло на сонці.
  • Норма витрати води в брусничнику – 10 л на 1 кв. м. м.

Розпушування і мульчування

Брусничник необхідно часто, але вкрай акуратно рихлити, прибираючи попутно бур’янисту рослинність. Ґрунт біля кущів посипають мульчею, яка затримує випаровування вологи, перешкоджає росту бур’янів, а також коригує кислотність ґрунту.

Якщо ґрунти торф’янисті, ґрунт рекомендується мульчувати крупним річковим піском або дрібним гравієм. Піщані ґрунти посипають сосновою тирсою, хвоєю, торфом.

Підживлення брусниці

Брусниці не потрібні родючі ґрунти, тому особливо налягати на добрива при її вирощуванні не слід. Цій ягоді краще недодати живлення, ніж перегодувати. Надлишок поживних речовин призводить до зменшення врожайності, обпадання листя і уповільнення росту.

Рекомендації з приводу підживлення:

  • брусниці не потрібно багато азоту, тому не потрібно підгодовувати її гноєм і пташиним послідом, які можуть спалити чутливе коріння цієї ягоди;
  • брусницю забороняється підгодовувати хлористим калієм;
  • перше підживлення проводиться на 4-й рік після висадки, коли брусниця почне плодоносити;
  • рекомендовані мінеральні склади – сечовина, аміачна селітра, сульфат амонію, сульфат калію, суперфосфат;
  • брусничники, що ростуть на торф’яних землях, вимагають внесення марганцю, бору, цинку і міді.

Мінеральні добрива під брусницю вносять виключно у вигляді розчинів і тільки у зволожений ґрунт.

Таблиця. Приблизний графік підживлення брусниці:

Терміни Добриво, норма на 1 кв. м
Середина квітня (початок вегетації)
  • селітра аміачна – 6 г
  • суперфосфат – 18 г
  • сульфат міді – 1 г
  • сульфат калію – 10 г
До цвітіння сульфат амонію – 5 г
Після збору ягід сульфат амонію – 5 г

Перераховані вище добрива можна замінити одним комплексним, наприклад, Кеміра Універсал. Також замість мінеральних складів можна удобрити брусницю верховим торфом – його просто рівномірно розподіляють по поверхні ґрунту.

Кущ брусниці

Обробка брусниці від хвороб і шкідників

У брусниці досить міцний імунітет, вона стійка до більшості ягідних захворювань і не приваблює шкідників. Однак в умовах високої вологості та сильної спеки є ризик появи грибкових інфекцій.

Чим може захворіти брусниця:

  • Склеротинія. При цьому захворюванні ягоди з’їдаються і всихають. Борються з проблемою за допомогою бордоської рідини. Перший раз ягідник обробляють до розпускання листя, а потім восени, після листопаду. Проводять 2-3 обприскування. Також можна застосовувати Зупарен-3 – до цвітіння і після збору врожаю.
  • Іржа. Розпізнати захворювання можна за темно-помаранчевими плямами, що покривають листя. Лікування полягає в обприскуванні кущів бордоською рідиною – до появи листя і після його опадання.
  • Екзобазидіум. Вражає всі надземні частини. Листя деформується і стає рожевим. На них з’являється білястий наліт. Впоратися з хворобою допомагають 3-4 обприскування бордоською рідиною, проведені з інтервалами в один тиждень.

Шкідники рідко вражають брусничники, але навіть якщо і з’являються, особливої шкоди рослинам і врожайності не завдають. Частіше за інших на цій ягоді можна зустріти листогризучих гусениць-хвилянок, жуків-листоїдів і листовійок.

Зазначених шкідників спочатку рекомендується зібрати вручну, щоб уникнути застосування отрут. Але, якщо ягідник атакований сильно, зокрема попелицею або щитівкою, без інсектицидів не обійтися. І все ж застосовувати їх треба тільки в разі крайньої необхідності.

Обрізка

Її проводять з метою омолодження ягідників, на 7-10 році після висадки. Під час обрізки видаляють більшість старих пагонів. Така процедура спрямована на підтримання високої врожайності та довголіття кущів.

Обрізати брусничник можна в будь-який період вегетації, але найкращим часом для цього заходу вважається рання весна. Довгі гілки обрізають на 1/3, старі вирізують повністю. Важливо, щоб на кущі залишалося кілька гілок. Обрізки ж можна використовувати як живці – для розмноження, щоб розширити плантацію.

Зимівля

Брусниця досить добре переносить холоди, оскільки витримує без укриттів морози до -30°С. Але в малосніжній місцевості, щоб уникнути вимерзання, ягоду рекомендується вкрити будь-яким утеплювальним матеріалом, наприклад, спанбондом, поролоном, плівкою, ялиновим гіллям.

Утеплення дозволить брусниці уникнути пошкоджень внаслідок ранніх осінніх заморозків, після яких псуються недозрілі ягоди.

Розмноження брусниці

Брусницю можна розмножувати будь-яким вегетативним способом або насінням. Останній варіант більш трудомісткий і підходить більше до несортової ягоди.

Посадка

Стебловими живцями

Цей метод застосовують ранньою весною і пізньою осінню. Для розмноження використовують живці довжиною від 5 см.

Як розмножити живцями:

  1. Підготуйте ґрунтосуміш із торфу і піску (2:1). Насипте в посадкові ємності та зволожте.
  2. Замочіть живці на 3-4 години в стимуляторі росту (необов’язково).
  3. Нижні зрізи живців вставте в субстрат, залишивши зовні 2-3 бруньки, не менше.
  4. Накрийте посадки пакетами, щоб створити всередині нього мікроклімат і температуру +25°C.
  5. Періодично збризкуйте і провітрюйте посадки.

Через рік, коли живці обзаведуться корінням, їх можна пересадити на постійне місце.

Кореневими відрізками

Такий варіант застосовують, якщо на кореневищі є пагони або ростові бруньки. Метод застосовують наприкінці квітня-початку травня.

Як розмножити:

  1. Заповніть грядку сумішшю піску і торфу (1:3).
  2. Виконайте в субстраті заглиблення (10 см) і полийте.
  3. Висадіть шматки кореневищ у грядку, засипте ґрунтом і знову полийте.
  4. Натягніть над посадками плівку і поливайте протягом місяця. Субстрат не повинен пересихати.

Коли відростки вкореняться, плівку знімають, але поливи продовжують. Через 1-2 роки брусницю, вирощену з кореневих відрізків, можна буде висадити на плантацію.

Дочірніми кущами

Навесні молоді кущики, пов’язані з материнською рослиною кореневищем, викопують і пересаджують на підготовлені грядки. Його також можна висадити на дорощування в окремі ємності – воно буде готове до пересадки через 1 рік.

На грядку, відокремлені від батьківської рослини кущі, висаджують навесні. Восени їх мульчують торфом, ялиновим гіллям або ставлять укриття зі спанбонду.

Насінням

Насіння витягують з добре визрілих ягід, підсушують і піддають загартуванню, наприклад, зберігаючи у вологому піску в холодильнику 4 місяці.

Як розмножити насінням:

  1. Насіння посійте в торф’яно-пісочну суміш. Накрийте прозорою плівкою. Зволожуйте і провітрюйте міні-парник.
  2. Коли з’являться сходи, зніміть укриття. Після появи 4-х листочків пікіруйте сіянці на тепличну грядку.

Через рік сіянці будуть готові до висадки на ягідні плантації.

На завершення дивіться відео про те, як можна розмножувати брусницю і доглядати за нею:

Збір урожаю та заготівля

Листя брусниці заготовляють ранньою весною, коли тільки почне сходити сніг, або в середині осені. Сировина, зібрана в літню пору, для медичних цілей не годиться – під час сушіння листя стає чорним.

Брусниця добре зберігається у свіжому та замороженому вигляді. Її сушать, роблять всілякі заготовки та ласощі. Висушені ягоди можна обсмажити, змолоти і заварювати брусничний чай.

Поради щодо збору листя брусниці:

  • збираючи сировину, намагайтеся не пошкодити пагони, застосовуйте метод обскубування;
  • повторно зібрати листя можна буде через 5 років, не раніше;
  • перед сушінням обгорніть пошкоджене і потемніле листя.

Сушіть заготовлену сировину в темному і теплому місці. Розстеліть тканину і розкладіть на ній тонким шаром листя брусниці.

Плоди дозрівають протягом довгого періоду – з кінця липня і до самих заморозків. Зібрану брусницю заготовляють на зиму найрізноманітнішими способами – сушать, заморожують, мочать, роблять морси, варять брусничне варення.

Ягоди збирають у різний час, але весь кущ дозріває до кінця серпня. Збір проводять у теплу, не дощову погоду. Вранці, після сходу роси або ввечері, до заходу сонця. Ягоди збирають у кошики, в пакети складати її не можна – помнеться. Плоди збирають акуратно, не пошкоджуючи кущі, вручну або спеціальними комбайнами.

Як виростити брусницю в горщиках

Брусниця дуже красива, тому багато хто хоче вирощувати її вдома або на балконі. Висаджують її у великі ємності – через довге кореневище. Головне в догляді – контроль за вологістю, перезволоження або пересихання здатні погубити рослину.

Як посадити брусницю в горщик:

  1. У широкому і невисокому вазоні облаштуйте дренаж. Отвори в горщиках мають бути обов’язково.
  2. Змішайте верховий торф і великий річковий пісок 1:3. Висипте суміш у вазон.
  3. Висадіть у готовий субстрат саджанці брусниці, куплені в розпліднику або викопані в лісі.
  4. Ущільніть ґрунт і полийте висаджену рослину. Вилийте залишки води з піддону.

Тримайте брусницю в добре освітленому місці. Можна виносити рослину на відкрите повітря – на балкон, лоджію.

Тонкощі вирощування брусниці в різних регіонах

Культивована брусниця легко адаптується до різних кліматичних умов, однаково добре переносячи як морози, так і спеку. Правда, якщо за нею правильно доглядають.

Брусниця на ділянці

Особливості вирощування брусниці за регіонами:

  • На півдні , в умовах жаркого клімату, вкривати ягідники не потрібно.
  • У північних регіонах є загроза підмерзання ранньоквітучих сортів, тому плантації там, поки не настане стійке тепло, прикривають нетканими матеріалами.
  • У середній смузі та Підмосков’ї. Місцевий клімат підходить брусниці, тут вдосталь тепла і світла для повторного плодоношення. У принципі тут можна вирощувати ягоду в промислових масштабах. Однак культивування брусниці мало поширене в , поки нею цікавляться переважно садівники-любителі.

Брусниця поєднує в собі найкращі якості ягід – вона корисна, смачна і навіть декоративна. Ця рослина, висаджена на грядках або в горщиках, принесе вам чимало користі, смакової насолоди та естетичного задоволення. Ця ягода росте в переважно в природних умовах, промислове вирощування брусниці поки що, на жаль, не практикується.