Чорниця – низькорослий, сильногіллястий чагарник, що дає невеликі плоди оригінальної зовнішності та смаку. Рослина може рости навіть за Полярним колом. Частіше зустрічається в дикій природі, але в сучасний час садівники знайшли спосіб вирощувати культуру на своїй ділянці.
Ботанічний опис
Чорниця садова – це невеликий кущ, висота від 15 до 30 см. Гілки відходять від головного стовбура під кутом 70 градусів. Листя чергове, дрібне, пилчасте, шкірясте. Форма їх – яйцеподібна. Колір зелений. У міру зниження температури повітря опадають.
Пагонів у чорниці велика кількість, через повзуче кореневище.
Інші ботанічні особливості:
- Цвітіння припадає на травень місяць. Квітки білі із зеленуватим відтінком правильної форми, розташування їх одиночне. Віночок має 5 зубчиків. Тичинок близько 10 шт. Маточка ж усього 1. Зав’язь нижня. Бутон нахилений вниз, виглядає пониклим. Така особливість захищає пилок від вологи та негативного впливу.
- Запилення. Запилюють рослину домашні бджоли або джмелі.
- Плоди синювато-чорні або чисто чорні. При розрізі відзначається пурпурний відтінок. Усередині є насіння. Їхнє число близько 40 шт. Розмір до 10 мм. Чорницю за розміром можна порівняти з горошиною. Ягоди добре помітні на контрасті жовтіючого листя.
Квітуча чорниця полюбилася не тільки садівникам, а й ландшафтним дизайнерам. Вони використовують рослину для надання ділянці оригінального зовнішнього вигляду. Невеликий кущ використовують для озеленення тінистої місцевості. Він добре поєднується з хвойниками. Може створювати живий килим по плодових високорослих деревах.
Іноді кілька екземплярів висаджують на клумбі, яскраві плоди надають зелені особливого шарму.
Характеристики
Чорниця лісова має високу морозостійкість. Рослина здатна перенести морози до -37 градусів. Однак, не може плодоносити без води.
Склад і калорійність чорниці
Чорниця користується популярністю не тільки через невибагливість у вирощуванні та здатність прикрасити сад, а й багатий хімічний склад. У плодах знайдено:
- катехіни – 206 мг%;
- фруктоза – 3,68%;
- глюкоза – 2,45%.
Багаті ягоди дубильними речовинами і різними кислотами. Не обходиться справа без вітамінів В-групи. У листі є флавоноїди, сапонін, аскорбінова кислота і багато інших компонентів.
З макро- і мікроелементів виділяють такі:
- калій;
- кальцій;
- магній;
- залізо;
- марганець;
- алюміній;
- бром;
- барій;
- бор;
- цинк.
На 100 г продукту припадає всього 44 кКал. З них:
- білки – 1,1 г;
- жири – 0,6 г;
- вуглеводи – 7,6 г;
- харчові волокна – 3,1 г;
- вода – 86 г.
Смакові якості
Ягоди чорниці володіють приємною текстурою. М’якоть соковита. Смак кисло-солодкий. Після вживання плодів у свіжому вигляді відзначається легка терпкість. Однак, на дегустаційні якості впливають кілька факторів. Наприклад, при нестачі вологи цукристість не відчувається.
Корисні та шкідливі властивості чорниці
Головна перевага чорниці – антиоксиданти і безліч корисних речовин у складі. Ягоду вживають для відновлення зору. Вважається, що плоди здатні поліпшити нічне бачення людини (дослідження не проводилися).
Корисні властивості, які науково зафіксовані:
- зняття втоми очей;
- прискорення оновлення сітківки ока і поліпшення її кровопостачання;
- усунення шкірних висипів, екзем;
- допомога в засвоєнні заліза;
- регулювання згортання крові;
- стимуляція синтезу колагену;
- зміцнення тканин кісток;
- відновлення вуглеводного обміну.
Чорниця – чудовий продукт при схудненні.
Протипоказання
Чорницю заборонено до вживання людям, які мають захворювання підшлункової залози і порушення роботи дванадцятипалої кишки.
Індивідуальна непереносимість, вагітність, період лактації – все це причини відмовитися від натуральних ласощів. Чорниця для дітей корисна, але додати її в раціон можна тільки після 1 року.
Ягоди при запорах їсти не рекомендується, щоб не погіршити ситуацію.
Поширення чорниці
Чорниця росте в дикій природі та вирощується на ділянках майже повсюдно. Рослина приживається в:
- Північній Америці;
- Гренландії;
- по всій Європі (крім Греції);
- Європейській частині , на Уралі та Кавказі;
- Туреччини;
- Західному і Східному Сибіру;
- Монголії;
- Японії.
Культура віддає перевагу хвойним і змішаним лісам із підвищеною вологістю. У березняках, тундрі, високогір’ї можна зустріти луки з чорниці. Рослина здатна самостійно утворювати ліси, звані чорничниками.
Види чорниці
Найпоширеніший вид – це чорниця звичайна (Vaccinium myrtillus), але до родини Верескові входять й інші представники. Вище за текстом йде опис звичайної садової чорниці, а нижче розглянуто інші види чорниці, які зустрічаються в природі по всьому світу.
Чорниця кавказька (Vaccinium arctostaphylos)
Ареал зростання в дикій природі – Кавказ, північна частина Малої Азії, райони Болгарії, Іран. Листя чорниці велике. Висота рослини близько 3 м. Ягоди нічим не відрізняються від звичайної. Головна особливість виду – низька морозостійкість.
Чорниця вузьколиста (Vaccinium angustifolium)
Інше найменування – Пенсільванська. Знайдена вперше була на сході Північної Америки. Висота деревця до 1,5 м. Листя зелене, овальне. Ягоди класичні. Зимостійкість не знижена. У зустріти такий вид практично неможливо.
Чорниця овальнолиста (Vaccinium ovalifolium)
Регіони поширення – Сахалін, Алеутські, Курильські, Командорські острови, Північна Америка, Японія. Кущ чорниці висотою до 1 м. Характеризується повільним ростом. Цвітіння не притаманне. Ягоди відрізняються відсутністю звичного нальоту.
Чорниця волотикоподібна (Vaccinium scoparium)
Зустріти представницю вересового сімейства можна в Північній Америці. Це мініатюрний кущ, що не виростає вище 50 см. Гілки схожі на мітлу. Має м’які, яскраво-червоні ягоди розміром до 6 мм, терпкі на смак. Плодоносить не щороку.
Чорниця волосиста (Vaccinium hirtum)
Культура родом із Сахаліну та Японії. У природі зустрічається не тільки в лісах, а й по околицях боліт. Є листопадним чагарником. Висота до 1 м. Ягоди довгасто-яйцеподібної форми. Колір їхній класичний. Розмір у діаметрі близько 7 мм. Впізнати вид можна за загостреним догори зеленим листям. В осінній період вони стають кармінового відтінку.
Агротехнічні тонкощі чорниці
Висадити дерево чорниці на своїй ділянці просто. Час залежить від кліматичних особливостей регіону. Культура любить прохолоду, тому на півдні краще приступати до процедури вкорінення в жовтні місяці. Інакше кущ загине, витрачаючи енергію на виживання в спекотні дні, а не на розвиток кореневої системи.
Підбір місця
Щоб отримати хороший урожай чорниці, важливо трепетно підійти до вибору місця і ґрунту для посадки.
Врахувати треба наступне:
- У дикій природі культура росте в тіні. На ділянці ж краще відвести деревцю добре освітлену ділянку. При нестачі світла плоди будуть дрібні.
- Рослина боїться вітрів, особливо зимових. Вони негативно впливають на ріст. Від неприємностей захистити рослину можна парканом, живоплотом, садовими будівлями.
- Склад ґрунту має бути пухкий. Повітропроникний, торф’яно-піщаний з високим рівнем кислотності (ph близько 3,8-5). Залягання ґрунтових вод допустимо в межах 40-60 см від поверхні землі.
- Чорниця не виносить затоплення. Тому низовини і глинисті склади не підходять.
Висадка
Висадка саджанця схожа з посадкою лохини – це ягода, схожа на чорницю. Незважаючи на істотні відмінності, укорінення відбувається за однаковим алгоритмом:
- Підготуйте ґрунт. Додайте торф, пісок, хвойні залишки, тирсу в рівних кількостях. За кілька днів до робіт, пролийте грядку складом: щавлева кислота 15 г + яблучний оцет 100 мл. Розподіліть сірку у формі порошку. Норма 60 г на 1 кв. м. Від органіки у вигляді гною відмовтеся. Інакше рослина пуститься в активне зростання, не витрачаючи сили на формування плодів.
- Утворіть посадкову яму розміром 80 на 80 см, глибиною близько 60 см. Відстань між заглибленнями 1 м. Залийте гідрогель (10 г речовини на 3 л води, використовуйте після набухання).
- Він допоможе утримати вологу в шарах ґрунту. Суха земля – це гарантія, що саджанець не приживеться.
- Укладіть дренаж – керамзит, шар 10 см. Закрийте його субстратом.
- Рясно пролийте. Після повного вбирання води, розімніть земляний ком чорниці, помістіть кущик по центру ями.
- Присипте землею, не заглиблюючи рослину.
- Полийте посадку.
- Замульчуйте, використовуючи тирсу, кору, хвою. Товщина покриття близько 8 см.
Дізнатися про тонкощі висадки чорниці можна, подивившись відео нижче:
Догляд
Вирощування чорниці неможливе без доглядових процедур. Відмовившись від них, насолодитися смачними ягодами не вийде.
Які заходи проводити:
- Прибирання пристовбурного кола. Регулярно позбавляйтеся від сухої трави, бур’янів.
- Розпушування. Глибина до 3 см. Перевищивши показник, є ризик пошкодити коріння. Вони знаходяться близько до поверхні землі.
- Укриття від морозів. Рослина не боїться мінусових температур, але негативно реагує на весняні заморозки. Молоді екземпляри захистіть спанбондом. Біля дорослих навесні можна розпалювати багаття, щоб зігріти гілки.
- Полив. У сухому кліматі культурі потрібна вода кожні 3-5 днів. У нормальних умовах достатньо зволожувати ґрунт 1 раз на 2 тижні. У воду допустимо додавати лимонну кислоту (15 г на 10 л води).
- Обприскування. Процедура потрібна при спеці. Освіжіть кущ вранці або ввечері, коли сонячні промені не обпалюють.
- Підживлення. Чорниця, смак якої унікальний, чуйна до мінеральних і органічних добрив. Хлор заборонений. Добрива вносьте під час розпушування. Дорослому кущу потрібно 15 г комплексного добрива з калієм, азотом, фосфором. 1 раз на рік під кущ розподіліть 50 г сірчаного порошку. Це потрібно, щоб врятувати ґрунт від залуження. Органіку використовуйте 1 раз на 3 роки в осінній період. Норма – 4 кг на 1 кв. м.
- Обрізка. Перший раз роботу проводьте в момент посадки, видаляючи слабкі, кволі, деформовані елементи. Формувати крону можна через 3 роки після вкорінення. Санітарна обрізка навесні проводиться регулярно. Позбавтеся уражених пагонів, підрізайте ті, чий вік перевищив 4 роки. Оптимальна довжина для росту і плодоношення – 20 см. Залишайте тільки 10 здорових гілок. Радикальна обрізка потрібна кожні 12 років. Культура спокійно переносить будь-які маніпуляції зі зрізання.
Розмноження
Розмножувати кущ чорниці можна різними способами. Але найефективніше вдатися до вегетативного.
Ділення куща
Восени викопайте кущ і акуратно розділіть його так, щоб кожна частина мала зовнішність автономної культури. Деревце без коренів і з пагонами, всипаними пошкодженими бруньками жити не буде. Має бути як мінімум 5 повноцінних ранніх пагонів.
Можна відокремлену від “матері” чорницю висадити у відкритий ґрунт згідно зі стандартними правилами. Або відправити її в горщик, а на час зими вибрати прохолодне приміщення для росту.
Живцювання
Використовуючи такий метод розмноження чорниці, можна не просто отримати кущ з гарним урожаєм, а й виростити цілий ліс. Алгоритм дій:
- Верхівки здорових неодерев’янілих гілок зріжте довжиною 18 см. Залиште на живці 3 ростові бруньки. Зріз нижній під кутом 45 градусів, верхній – під прямим на відстані 2 см над брунькою.
- Приготуйте посадкову яму. Змішайте торф і кокосове волокно в однакових пропорціях. Саме в такій суміші відбуватиметься вкорінення.
- Встановіть живець під нахилом. Злегка утрамбуйте посадку.
- Рясно полийте чорницю і накрийте пластиковим контейнером.
- У середині осені пересадіть кущ на постійне місце зростання. Якщо виникли якісь труднощі, то прикопайте живці в ящиках з піском і відправте на зиму в приміщенні з нульовою температурою.
Розмноження насінням
Вважається, що методика розмноження чорниці насінням до кінця не опрацьована. Але багатьом садівникам такий варіант найзручніший.
Що робити:
- Розчавіть стиглі ягоди. Залийте м’якоть водою.
- Порожнє насіння опиниться на поверхні. Вони не знадобляться. Приберіть їх.
- Злийте воду, додайте свіжу. Проводьте процедуру до прозорості рідини.
- Придатне для розмноження насіння підсушіть і посадіть у контейнер із торфом.
- Регулярно поливайте посадку. Тоді перші паростки вийде побачити протягом місяця.
Майбутню чорницю захистіть від морозів. Надішліть її в прохолодне приміщення (до +10 градусів). По весні займіться пікіруванням. У відкритому ґрунті саджанець зможе ужитися тільки через 1 рік.
Перший урожай з’явиться не раніше, ніж через 6 років.
Дивіться також відео про те, як виростити чорницю з насіння:
Хвороби і шкідники
Ягода чорниця не захищена від шкідників. Сам кущ часто вражають грибкові захворювання. Збудники – це самі садівники, які розмножують культуру методом живцювання.
З чим саме можна зіткнутися:
-
Стебловий рак. На пагонах з’являються темно-коричневі плями з облямівкою червоного кольору. Через деякий час рослина починає гнити.
-
Моніліоз. Грибок вражає листя і плоди. Навесні при високій вологості повітря утворюються коричневі виразки. Частини деревця поступово опадають.
-
Сіра гниль. Спочатку відзначаються сірі вкраплення, пізніше все стебло змінює своє забарвлення. У результаті чорниця стає водянистою, весь кущ покривається білим пушком.
Побороти недуги допомагає препарат Топсин. 10 г речовини на 10 л води. Позакоренева обробка. Норма 2 л на один кущ. 2 обприскування з інтервалом 28 днів.
Обробку можна проводити навесні або восени, після збору врожаю.
Для чорниці страшні птахи, які воліють поласувати солодкими плодами. Для захисту вкрийте кущ спеціальною садовою сіткою.
Збір чорниці та зберігання
Збір чорниці може стати трудомістким процесом, якщо на ділянці росте не один кущ. Полегшити ситуацію здатний комбайн, але є ризик, що плоди будуть уражені. Лежкість ягід не задовільна, краще зробити з них різні заготовки.
Коли збирають чорницю?
Урожай чорниці можна знімати з кущів із початку липня. Плодоношення розтягнуте, т. е. не всі ягідки достигають в один і той самий час. Збираючись поласувати чорницею, варто враховувати регіон. На півночі стиглість настає пізніше.
Коли починати збір залежно від району обробітку:
- Підмосков’я – друга половина липня;
- Санкт-Петербург і Ленінградська область – середина липня (виняток – Виборг, роботи проводяться 15 серпня);
- Нижегородська область – кінець липня;
- Сибір, Урал – серпень (якщо літо було холодним, то вересень).
Збір вручну
Ручний збір чорниці – процедура складна, але безпечна для ягід. Найзручніше складати врожай у ємності, які можна перекинути через плече.
Існує кілька правил проведення робіт:
- спочатку зривайте великі екземпляри;
- зелені плоди залиште на кущі, після зняття вони не можуть дозрівати;
- черешок, на якому знаходиться чорниця, злегка прокрутіть, і зніміть плід;
- надягайте щільні речі, які захистять від мошок;
- вибирайте суху погоду, збір ведіть вранці або ввечері.
Комбайни для збору чорниці
У садівничих магазинах є спеціальні плодозбірники для чорниці, які прийнято називати комбайнами. Вони дають змогу в 3 рази прискорити процес збору ягід. Це коробка, на нижній частині якої закріплено “гребінець” із довгими загнутими зубцями, розташованими на дистанції 5-6 мм.
Гілки і листя рослини легко проходять між зубчиками, а ягоди опиняються в контейнері. Таке пристосування коштує недорого, але можна його спорудити і самостійно. Моделей кілька, важливо вибрати ту, що найменше шкодить чорниці. Деякі прилади мнуть частину врожаю.
Зберігання
Після збору весь урожай очистіть від плодоніжок, листя, гілочок, недозрілих екземплярів і сміття. Спростити процедуру допоможе вода. Залийте ягоди, стиглі плоди опустяться на дно ємності, все інше спливе. Після огляньте здобич, іногородні тіла, що залишилися, приберіть вручну.
Зберігати чорниці можна кількома способами:
- У сушеному вигляді. Розсипте ягоди тонким шаром, відправте в духову шафу. Томіть при температурі 50 градусів до повного висихання. Іноді відкривайте піч і перемішуйте вміст дека. Помістіть “сушки” в картонну або дерев’яну тару. Зберігайте в темному місці.
- Заморожувати. Усі садівники воліють відправляти ягоди в морозильну камеру в сушеному вигляді. Розкладіть чорниці на обробну дошку в один шар. Помістіть у морозилку на 3 години. Після закінчення часу дістаньте, пересипте в пакет із замком, відправте зберігатися в мінусовій температурі. Корисні властивості зберігаються протягом 1 року.
У свіжому вигляді врожай не псується всього добу.
Заготівля чорниці
Найбільше користі чорниця приносить у свіжому вигляді. Харчуватися всю зиму солодкими ягодами неможливо, але є способи заготовити їх на зиму.
Що можна зробити:
- компот;
- консервацію (чорниця у власному соку);
- варення;
- джем;
- сироп;
- желе;
- повидло;
- соус;
- фруктове пюре;
- сік;
- екстракт.
У промисловості чорницю використовують як компонент для створення вина або настоянок.
Господарське значення і застосування
Чорниці вживають не тільки в їжу. Багатий хімічний склад робить культуру майже універсальною.
Медичне значення
Чорниця – цінний продукт у медицині. Її використовують при створенні різних лікарських препаратів. Засоби рятують людину від таких проблем:
- шлунково-кишкові захворювання;
- порушення зору;
- труднощі при сечовипусканні;
- цукровий діабет;
- анемія вагітних.
Прихильники народної медицини також вдаються до допомоги чорниці. Плоди добре себе показують під час лікування нетравлення шлунка, гемороїдальних кровотеч, циститу, ревматизму, недокрів’я, пієліту, гастриту, хвороб печінки.
Чорницю додають у багато косметичних засобів. Такий компонент робить шкіру обличчя еластичною. Ягода здатна побороти вільні радикали, підвищуючи роботу глутатіону, т. е. плоди мають омолоджувальний ефект.
Застосування чорниці в кулінарії
Чорниці вживають у їжу не тільки у свіжому вигляді. Заготовки теж не для всіх актуальні. Із плодів часто готують запіканки, мармелад, пастилу, парфе, пудинги, сорбет. Ягоди можуть стати начинкою для вареників, пирогів, тортів, кексів, тістечок і ватрушок. Подібна випічка – національна страва в британській та французькій кухні.
Інші кулінарні особливості:
- Використовується як харчовий барвник для прикрашання страв. Чорницю додають у соуси, салати, супи, рагу, каші, до м’яса.
- Відмінне поєднання відзначається із суницею. А також малиною, смородиною будь-якого сорту, сиром, кисломолочними продуктами.
- Із чорниці готують мед. Він вирізняється червоним кольором, вишуканим смаком і приємними запахами.
- У північних народів це основне доповнення до їжі. Вживають із м’ясом, готують паштети та солодощі. Консервацію проводять із додаванням риб’ячого жиру.
Цікаві факти про чорницю
Про чорниці можна говорити нескінченно. Про якісь особливості мало хто знає, наприклад, сік ягід уперше було використано 50 років тому.
Інші цікаві факти:
- восковий наліт на поверхні плодів потрібно прибирати для підвищення товарного вигляду;
- чорниця – це обов’язкова їжа в раціоні харчування космонавтів;
- мити потрібно безпосередньо перед трапезою;
- поїдання чорниці на сніданок сприяє омолодженню організму;
- перший урожай мізерний;
- у тундрі висота куща всього 3 см, а в США 9 м;
- безліч досліджень підтвердили позитивний вплив при хворобі Альцгеймера;
- чорниця – улюблений продукт шаманів і знахарів;
- насіння не перетравлюється ссавцями, з фекаліями відбувається природне розмноження культури в дикій природі;
- дорогі фарби для художників готують із плодів чорниці;
- велика частина корисних речовин не втрачається при приготуванні різних страв;
- батьківщина досі достеменно невідома;
- у деяких регіонах колір ягід може бути білим або червоним;
- кущ може утворитися на гілці високорослої рослини (насіння переносять птахи);
- існує близько 6 синонімів: ворон-ягода, чорниця, чорнижник, чорнишник, чернега, чорнуха;
- листя використовують як корм для худоби.
Чорниця – невеликий кущ із кисло-солодкими ягодами темного кольору з характерним нальотом. Цінується за багатий хімічний склад. Використовується в багатьох сферах життя. Росте в лісі, але можна виростити і на ділянці. У догляді невибаглива.