Щоб займатися розведенням свиней, заводчику необхідно ознайомитися з основними правилами по догляду за тваринами. Існують особливі вимоги до режиму харчування, умов утримання тощо. залежно від виду свиней, їхнього віку та інших нюансів.
Технології вирощування свиней
У світі користуються різними технологіями та методами для вирощування свиней. Їхні особливості полягають в індивідуальному підході до утримання, годівлі та догляду залежно від остаточної мети. Кожна із систем адаптована під конкретну ситуацію, враховуючи кліматичні та технологічні особливості умов виробництва.
Данська технологія
Основна специфіка – це зовсім інший підхід до будови свинарника. Передбачається, що тварин утримуватимуть на щілинних полицях, які передбачають самосплавну систему очищення гною в бетонні ванни.
У приміщенні монтують станки, в яких утримують поросних маток, а також батьківські станки. Обігрів здійснюється завдяки використанню ламп з інфрачервоним випромінюванням та електричних обігрівальних панелей. Ліміт – не більше 30 свиней в одному станку.
У данській технології використовується обладнання, яке готує і подає комбікорм. Присутня спеціальна комп’ютеризована система вентиляції, за допомогою якої контролюють температурний режим.
К перевагами до цієї технології належать:
- Актуальність для всіх вікових груп тварин.
- Застосовується для утримання свиней, кнурів і свиноматок.
- Автоматизація процесу вирощування, подачі корму та води в поїлки, механічна система гноєвидалення.
- Ризик стресу для свиней мінімізований, відсутня можливість сутичок.
- Знижено фінансові витрати на обслуговування.
- Консультант або ветеринар відвідує комплекс не рідше 1 разу на місяць.
Недоліком недоліком технології є те, що вона підійде виключно для великих підприємств, інакше не окупляться витрачені на обладнання кошти.
У цьому відео досвідчений заводчик дає поради, яку породу вибрати, як вирощувати свиней, щодо своєчасних щеплень і годівлі, а також щодо утримання улюбленців згідно з правилами датської технології:
Канадська технологія
Основою є поділ тварин на групи. Утримують їх на глибокій незмінній підстилці, не обмежують доступ до споживання сухого корму і чистої води. Для підстилки найчастіше використовується суха солома або тирса. Перший шар у 20 см завжди має залишатися сухим. У міру того, як він стає вологим, підсипають свіжий.
Коли нижній шар починає гнити, відбувається максимальна тепловіддача, відповідно витрати на використання теплоенергетики значно знижуються. Розрахунок підстилки вважається приблизно 1 кг на одну свиню за день.
Канадська технологія застосовується для утримання свиней на відгодівлі, неодружених і поросних свиноматок, кнурів. Основними перевагами є швидке зведення та мінімальні терміни окупності. Відмінно підійде для невеликих фермерських господарств. З недоліків виділяють те, що категорично забороняється допускати протяги в приміщенні, з якими в даному випадку боротися важко.
Двофазна технологія
Цей спосіб утримання свиней передбачає гніздово-груповий метод вирощування поросят, який зорієнтований на максимальне зниження стресу. На практиці метод дає хороший економічний ефект, а виробництво збільшується приблизно на 12-15%.
Основними перевагами двофазної технології є такі моменти:
- На першому етапі після народження маленьких поросят утримують у тих самих станках приблизно 90-120 днів.
- Другим етапом є їхнє переведення у свинарник для відгодівлі, при цьому свиноматки залишаються в іншому приміщенні.
Слід звернути увагу, що під час переведення поросят у відгодівельник їх можна перегрупувати.
Як таких недоліків цей метод не має. Потрібно лише послідовно виконувати зазначені фази.
Годування
Хто займається свинями, той знає, що у цих тварин однокамерний шлунок, тому їм трохи складніше, ніж решті великої худоби, перетравлювати корми, які містять у собі клітковину. Тому підійти до питання, чим саме годувати свиней потрібно з розумом.
Від того, чим ви годуєте свиней, залежатиме не тільки їхнє здоров’я, а й набір маси тіла. Виділяють такі види корму:
- Традиційний вологий корм. Він містить перемішані харчові відходи, варену картоплю, овочі, різні зернові культури і трави. Недоліком є витрати часу на приготування корму.
- Сухий комбікорм. Сюди відносять роздроблені зернові суміші, до яких часто входять горохове борошно, вітаміни та мінеральні добавки.
Під час використання сухих кормів обов’язково залишайте тваринам багато води. В іншому випадку починаються запори і втрата маси.
Годують свиней зазвичай двічі на день – вранці та ввечері. У будь-якому разі це залежить від обраного методу розведення та величини виробництва.
Корисні поради:
- Давати зерна найкраще в перемеленому вигляді – так вони швидше перетравлюються в організмі, адже свині їх майже не пережовують, і продукт виходить разом із калом.
- Картоплю дають тільки у вареному вигляді, обов’язково перед цим промивши від землі. Воду зі звареної картоплі давати не рекомендується.
- Як вітаміни можна додати невелику кількість свіжих коренеплодів.
- Розраховуйте корм на один прийом. Усе, що тварина не з’їла, використовувати для наступного разу не можна.
Місце утримання свиней
Від місця, де ви плануєте утримувати свиней, безпосередньо залежить їхнє здоров’я і розмноження. Для досягнення максимально позитивних результатів слід забезпечити хороші умови і врахувати всі технологічні моменти.
Температура повітря
У свинарнику важливу роль відіграє температура повітря і мікроклімат. Саме ці чинники сильно впливають на ріст і розвиток тварин.
Будьте пильні, адже у випадках надмірної духоти у свиней може статися перегрів тіла, який, своєю чергою, знизить апетит і спровокує втрату ваги. За холодної температури свині витрачатимуть свій запас енергії на самозігрівання, а кількість їжі споживатимуть у рази більше.
Зверніть увагу, що протяг, вологість і неякісна підстилка збільшать шанси захворіти, а це призведе до зниження продуктивності.
Вологість повітря
Для підтримки нормального мікроклімату найкраще мати автоматичну систему вентиляції, завдяки якій у приміщенні знизиться кількість бактерій і вміст пилу.
Зменшити рівень вологості можна за допомогою негашеного вапна (6-10%). Крім цього, потрібно проводити регулярне очищення верстатів, видаляти гній і не перезволожувати підлогове покриття.
Доступність води
Якщо виробництво досить велике, обов’язково подбайте про автоматичні поїлки. Залежно від віку тварин фермери використовують соскові або чашкові поїлки.
Пам’ятайте, що доступ до води має бути цілодобовим, а сама вода чистою, без запахів і домішок. Якщо раптом свиням не вистачатиме рідини, у них різко знизиться апетит і засвоюваність їжі.
Оптимальна температура води – від 12 до 15 градусів. У літню пору кількість рідини збільште приблизно на 25%.
Вигульний майданчик
На свинофермах, де контролюють чистоту і якість породи, часто використовують вигульний майданчик. Вона буває:
- режимно-вигульний – випускають на прогулянку строго за графіком;
- вільновигульна – тварини можуть гуляти в будь-який час.
Найкраще розміщувати такий майданчик із південного боку будівлі. Покриття поверхні робіть жорстким, а майданчик обов’язково огородіть надійним парканом. Часто на парканах розміщують поїлки та годівниці з їжею, але строго через півгодини після годівлі свиней заганяють назад, щоб підтримувати чистоту в господарстві.
Освітлення
Завдяки грамотному освітленню фермер може збільшити виробництво до 20%. Відсутність або нестача світла позначається на статевому потязі та прирості.
Залежно від цілей підбирається спеціальне освітлення. Наприклад, для активного розмноження потрібне яскраве світло, для вигодовування малюків і утримання поросят – навпаки.
На виробництвах можна використовувати як природне, так і штучне освітлення, яке буває технологічним і черговим. Оскільки є різні типи ділянок освітлення, рекомендується обирати потужність:
- 50 Лк – для відгодівельного поголів’я;
- 75 Лк – для кнурів, супоросних маток, відлупленців і молодняка;
- 150 Лк – для підсисних маток;
- 250 Лк – для процесу осіменіння.
Найкраще розміщувати лампи над головами тварин і вибирати світлодіодний варіант. Він більш наближений до природного світла, ніж лампи розжарювання, і краще впливає на загальний стан тварин.
Системи гноєвидалення
У тваринництві найбільш трудомісткий і неприємний процес – це видалення гною. Оскільки свині ростуть досить швидко, кількість відходів із кожним днем стає дедалі більшою. У межах невеликої ферми чистку можна проводити самостійно вручну, але на середніх і великих виробництвах цього зробити практично неможливо.
Існують такі варіанти систем очищення:
- Механічна система. Передбачає наявність гнойових каналів на ділянці, де розміщені годівниці. Оскільки підлога там розташована під нахилом, уся сеча та інша рідина стікає в канали, а гній загрібають самостійно або за допомогою зливу.
- Гідросистема. У цьому варіанті по всій довжині каналів проводять труби водопостачання. Під час санітарних прибирань по них подається вода, яка змиває все у відстійники (вони перебирають на себе роль сховища). Далі цей гній поділяють на рідку фазу, якою поливають поля, і густу – використовують як добриво.
- Система видалення щілинної підлоги. Тут сеча і кал скупчуються через щілини в другому рівні підлоги. Вони потрапляють у спеціальні ванночки, які очищають за допомогою води. Потім виводять усе, що там зібралося, каналом у бік відстійника.
Вимоги до свинарника
Існує негласна низка вимог до свинарника, виконуючи яку ви зможете утримувати тварин у комфортних умовах:
- У приміщенні, де перебувають свині, необхідно зробити вікно або кватирку для провітрювання. Бажано утеплити її поліетиленом у холодну пору року.
- Двері в приміщення мають щільно зачинятися. Тварини дуже чутливі до протягів і переохолоджень.
- Підлогу бажано зробити бетонною або дерев’яною. Рекомендується додатково його утеплити.
- Для будівництва ферми найкраще вибирати злегка піднесену суху ділянку із захищеним рельєфом.
- Оптимальним сусідством будуть будівлі, розміщені не ближче 150-200 метрів від свинарника. До автотрас свинарник не повинен знаходитися ближче, ніж за 200-300 метрів.
- Категорично забороняється будувати подібні виробництва на раніше похованих територіях або на місці колишніх підприємств з обробки вовни.
- Не варто забувати про заходи пожежної безпеки. Використовуйте в будівництві вогнестійкі матеріали.
Захворювання
У разі неправильного догляду свиня може захворіти. Ознаки початку недуги визначають за такими критеріями:
- пропадає інтерес до їжі;
- прискорене дихання;
- у білих порід свиней шкіра змінює колір і стає злегка рожевою;
- з’являється пронос, іноді зі згустками крові;
- вуха опущені, очі тьмяні, хвіст обм’яклий;
- свиня намагається триматися подалі від інших, виглядає млявою.
Якщо ви помітили дивну поведінку тварини, негайно зверніться до ветеринара. Не займайтеся самостійною діагностикою та лікуванням.
Чим можуть хворіти свині?
Усі хвороби можна умовно розділити на такі групи:
- Незаразні. До найпоширеніших незаразних хвороб відносять:
- Пронос – виникає через розлад шлунка і недотримані норми годування. Рідше пронос з’являється внаслідок патологій будь-яких органів.
- Здуття живота – виникає через переїдання або неякісний корм. Характерними ознаками є відмова від корму та збільшення порожнини черева.
- Запор – як і пронос, виникає через погану їжу або переїдання. Також є симптомом інших хвороб, але тоді, найчастіше, супроводжується появою температури та загальною слабкістю.
- Інфекційні хвороби. До них належать:
- Чума – це вірусне захворювання, яке може передаватися через підстилку або корм. Тоді починаються проблеми з травленням і судоми.
- Пастерельоз. Збудник – це особлива бактерія, яка з’являється внаслідок антисанітарних умов. Оскільки смертність від цієї недуги висока, тваринам рекомендують робити щеплення.
- Хвороби через паразитів, які можуть бути як зовнішніми, так і внутрішніми:
- Черви – найнебезпечніша загроза для свинарства. Ветеринари виділяють понад 30 різновидів черв’яків, які здебільшого впливають на роботу кишківника. Найчастіше зустрічаються аскариди або стрічкові черв’яки.
- Короста – викликана невеликими кліщами, які провокують подразнення та свербіж. Такі ушкодження шкіри призводять до її відлущування та гіперкератозу.
- Воші – комахи, які також викликають подразнення і паразитують на домашній худобі. Найчастіше ховаються в складках шкіри, між ніг і за вухами.
- Міази – хвороба спричинена мухами, які в ранах тварин відкладають свої яйця.
Інші хвороби, на які може хворіти худоба – це грип, пневмонія, сальмонельоз, мастит, випадання матки, лептоспіроз тощо. Детальніше про хвороби свиней читайте тут.
Профілактика захворювань
Існують запобіжні заходи для профілактики захворювань:
- Насамперед не допускайте різких коливань температури в приміщенні та антисанітарії.
- Для запобігання таким захворюванням, як гастроентерит, гастрит тощо. д. не давайте тваринам зіпсованих, прокислих, солоних або промерзлих кормів, які неодмінно порушать нормальну роботу організму.
- Для профілактики гіповітамінозу свиням дають вітамінні корми та іноді практикують ін’єкції з розчином вітамінів А, D, Е.
- Для запобігання анемії поросятам дають фероглюкін, гліцерофосфат заліза і розчини з мікроелементами, які включають в себе хлористий кобальт, мідний купорос і сірчанокисле залізо.
- Профілактику від рахіту здійснюють методом контролю над якістю їжі, поліпшенням санітарного контролю, виключенням надлишку кислих кормів.
- Для боротьби із сезонними захворюваннями влітку використовують ультрафіолетове, а взимку – інфрачервоне опромінення за допомогою штучних джерел.
- Для попередження появи мух дотримуються суворого санітарного режиму з регулярною дезінсекцією приміщень.
- Рекомендується обробити зовнішню частину стіни 3-відсотковою емульсією гексахлорану. Після процедури тварин заводять назад у приміщення не раніше ніж через 3 години після дезінсекції та провітрювання.
- Вжити заходів щодо запобігання гризунам, бур’янам і сміттю. Для винищення небажаних гризунів використовують препарати Зоокумарин, Пенокумарин, Крисит та інші схожі отрути.
Розкладайте приманки в місцях, недоступних для інших тварин.
Особливості зимового утримання
У літню пору свині можуть спокійно гуляти і пересуватися в межах ферми або виробництва. Але в зимовий період їм потрібні особливі умови. У принципі ці тварини переносять холод досить добре, тому при температурі 8-10 градусів їм буде комфортно.
Серед інших нюансів, на які необхідно звернути свою увагу, виділяють:
- Показник вологості повітря. У холодний період він має становити не більше 75-80%.
- Усі вікна і щілини, звідки може протягати, необхідно закрити. У районах з особливо суворою зимою обшивка повинна складатися з додаткового утеплення у вигляді соломи, тирси або моху.
- Відмінно зарекомендувала себе підстилка у вигляді сіна. Свиням дуже подобається туди зариватися. Так вони перебувають у теплі, та й фінансовий бік не настільки витратний.
- Використовувати обігрівач варто тільки в спеціальних випадках, якщо свиноматка вагітна або вже народила поросят. У всіх інших ситуаціях це – дороге задоволення, до того ж небезпечне, з огляду на те, наскільки легко може спалахнути солома, що перебуває в приміщенні.
- У зимовий час не варто виключати прогулянки. У сприятливу сонячну погоду можна випустити свиней трохи попустувати і подихати свіжим повітрям.
- Годування в зимовий період теж має свою специфіку. Основні вимоги – це постійна наявність теплої питної води і різноманітний раціон з мінералами і поживними речовинами. Добре, якщо в меню будуть включені рибні та м’ясні відходи, якісне лугове сіно, фрукти й овочі. Іноді ставлять миску з сіллю, щоб свиня могла її вжити, якщо того захоче її організм.
Розмноження
Опорос – це важливий і нелегкий процес як для самої тварини, так і для свинаря. Тут потрібно передбачити багато деталей, щоб потомство народилося здоровим і змогло окупити всі фізичні, фінансові та моральні труди.
Догляд за свиноматкою
Основними вимогами щодо догляду за свиноматкою є:
- Коли свиня ще молода, і її ріст не завершився, обов’язково давайте їй усі необхідні поживні речовини, які допоможуть вирости їй та її малюкам. У даному випадку потрібна велика кількість протеїнових кормів. Приблизно 60% корму має складатися з соковитої їжі, а саме:
- всіляких коренеплодів (морква, картопля, буряк);
- зернових культур (ячмінь, кукурудза);
- бобові культури та макуха.
- На останніх етапах вагітності раціон має складатися з легкозасвоюваних вуглеводів і білків, які не створюють зайве навантаження на організм. На останньому етапі остаточно формується вага плоду, тому якісний догляд у такий час особливо важливий. Можна використовувати комбікорм, який містить у собі:
- борошно грубого помелу;
- шрот і висівки;
- силос і кормові дріжджі.
Детальніше про правильне харчування свині в період поросності можете прочитати тут.
- Період вагітності становить від 108 до 114 днів. До моменту пологів підготуйте окреме приміщення для поросят і свиноматки.
- Коли опорос настав у дорослої свині, їй знадобиться харчування, яке допоможе підтримувати свою масу і забезпечить нормальний розвиток малюків, а також їхній набір ваги. Додатково можна давати вітамінно-мінеральні комплекси та добавки (кухонна сіль і крейда).
- Годуйте свиноматку тричі на день. Збільшувати кількість їжі не варто, щоб свиня не ожиріла, адже це негативно позначиться на потомстві.
Догляд за новонародженими поросятами
Для здоров’я новонароджених вам необхідно якомога швидше почати годувати їх молозивом. Здебільшого у поросят одразу прокидається інстинкт, щойно ви прикладете їх до сосків свиноматки.
В окремих випадках цього може не статися, наприклад якщо:
- свиноматка агресивна і відмовляється годувати поросят;
- відсутнє молоко і молозиво;
- сталася загибель свиноматки під час пологів.
Вирішити проблему з відсутністю молока можна такими способами:
- Якщо є інша свиноматка з опоросом, можна підкладати поросят туди. Тільки врахуйте, що їм має бути не більше 3 днів, інакше свиноматка швидше за все не прийме малюків.
- Як варіант, морозити молоко від іншої свині й годувати малюків ним.
- Якщо немає іншої свиноматки і молока від неї, годують звичайним коров’ячим молоком або замінником для штучного вигодовування. Тут головне стежити, щоб у поросят не почався пронос.
7 корисних порад новачкам-свинарям
Ось кілька порад тим, хто хоче завести свинарник:
- Спочатку визначитися з кількістю живності та варіантом побудови свинарників. Вибрати місце і спроектувати план.
- Подбати про системи, за допомогою яких буде підтримуватися потрібна температура в приміщенні.
- Спорудити годівниці, давати їсти від 3 до 5 разів на день залежно від віку свиней.
- Після кожної годівлі видаляти їжу, яка залишилася. Раз на тиждень ретельно чистити годівниці.
- Раз на місяць необхідно проводити дезінфекцію приміщення.
- Передбачити майданчики для вигулу живності. Гуляючи на свіжому повітрі свині будуть здоровішими.
- У разі виникнення будь-яких симптомів недуг негайно звертатися до ветеринара.
З цього відео ви можете дізнатися про те, як правильно організувати ферму і вирощувати свиней:
Свинарство не є складним заняттям, але все ж варто дотримуватися основних вимог щодо догляду за свинями. Від цього залежатиме здоров’я і розводимість вихованців, а в майбутньому – і Ваша фінансова компенсація.