У 17 столітті з’явилася Холмогірська порода корів, яка особливо вигідна і сьогодні. Молочні надої та смачне м’ясо тварини високо цінуються й досі. Причому, “холмогорки” прості в догляді та утриманні, докладніше про це буде сказано далі в статті.
Історія та поширення породи
Холмогорська порода корів була виведена в Двінському повіті, Архангельської губернії, звідси – і назва. На півночі країни холмогорки користувалися попитом, завдяки невибагливості в їжі та догляді, пристосованості до холодного клімату, зберігаючи водночас високі надої та відмінне потомство.
Коли цар Петро Перший почав активно торгувати з Європою, іноземні кораблі стали завозити і рогату худобу, яку місцеві жителі північних губерній охоче закуповували і підпускали потім до своїх корівок. Особливо цінували голландських бичків, а вже соковиті трави допомагали виростити найміцніших телят, які покращували нову породу Холмогорок.
Спочатку корови-холмогорки мали однотонне забарвлення, і тільки наприкінці 20 століття, після схрещувань із голштинськими биками, вигляд став відрізнятися. І в різних районах – по-своєму:
- У центральних областях з’явилися так звані “центральні різновиди”.
- В Архангельській області – “північні”.
- У Республіці Комі – “печорські”.
По всій країні холмогорські породи становлять близько 9% від усієї кількості рогатої худоби. Цей вид, головна особливість якого – уміння легко переносити холод, офіційно представили суспільству і зареєстрували лише наприкінці 19 століття. Порода швидко стала популярною у господарників північних районів.
Сьогодні холмогорки – найпоширеніші в , їх розводять у 24 областях.
Спроби селекції 20 століття
На початку минулого століття розвиток цієї породи вийшов на всесоюзний рівень, у 1934 році відкрився племінний завод спеціально для холмогорських корів. Ще за кілька років цих корівок спробували схрестити з биками-остфризами з Німеччини, щоб підвищити надої та поліпшити екстер’єр. Але проба провалилася, корови тільки знизили надої, а їхній зовнішній вигляд анітрохи не змінився.
Тоді спроби припинилися, а продовжилися тільки наприкінці століття сучасними вченими. Навіть вдалося вивести 2 внутрішньопородні види:
- Істобенська.
- Тагільська.
Удосконалюються такі показники, як форма вимені та швидкість віддачі молока, розглядають ще варіанти поліпшення статури, підвищення надоїв, жирності продукту. Однією з головних своїх цілей селекціонери називають 4% жирності молока і навіть вище.
Спроба схрестити холмогорок з імпортними бичками призвела до втрати галотипів Y-хромосом у північної худоби. А за аутосомами та Х-хромосомою генофонд холмогорської породи, зберігає самобутність. Сьогодні чистопородним холмогоркам приділяють менше уваги та умов, порівняно з голштинізованими холмогорками. Хоча такий підхід учені не вважають правильним.
Зовнішній вигляд
Ці корівки так і не обзавелися великими боками. Кінцівки в них пропорційні, але криві. Іноді трапляються корови з третьою парою сосків, але вибраковкою не вважаються. Стандартне забарвлення – чорне з білими плямами, але зустрічаються ще інші: червоно-ряба та чорна.
Наступний невеликий відеоролик допоможе краще розглянути цю породу корів:
Характерні риси холмогорок:
- потужна статура;
- округлі, широкі груди;
- витягнутий тулуб;
- широкий, піднятий зад;
- криві задні ноги;
- маленьке, козячої форми вим’я, схоже на чашу, з добре розвиненими частками;
- високий зріст – до 1 метра 35 см у холці;
- вага – до 500 кг, у дорослих бичків – до 850, а племінні бики тягнуть понад 1 тисячу кг;
- міцна статура;
- груди округлої форми, середньої ширини;
- тулуб витягнутий, незграбної форми;
- крижі підняті над тулубом, хоча трапляються екземпляри, у яких вони можуть бути вищими за холку;
- прямий хребет.
Оскільки холмогорки виводилися для північних широт, у південних регіонах вони не настільки продуктивні, з ймовірної причини поганої пристосованості до спеки. Походженню корови “завдячують” і своїм апетитом, особливо влітку, адже саме тоді на півночі росте дуже багато трав.
Продуктивність
Худобу завжди оцінювали за різними характеристиками, одні породи йшли тільки на забій, інші – для високих надоїв, треті – як виробники. Холмогірська порода відзначилася за всіма показниками.
За що цінували:
- Удої. Чим більше корова їх давала, тим вищою була за неї ціна. Холмогорська здорова корівка могла порадувати кількістю молока до 4 тисяч літрів на рік. А при хорошому утриманні – і до 6 тисяч літрів. Були в історії рекордсменки, які давали близько 10 тисяч літрів на рік, на радість господарям. Молоко холмогорської породи завжди вирізнялося високою жирністю – близько 4%, і такою самою – 4%, рекордною кількістю білка.
- У господарстві цінувалися не тільки корови, а й бички, яких тримали, як виробників і на забій. Холмогорські породи давали забійний вихід понад 60%, а молодша худоба – і того більше.
Відзначилися ці тварини і репродуктивністю. Уперше корова приносить телят у 2,5 роки. Якщо добре доглядати, вже через рік телята набирають вагу до 300 кг.
У таблиці наведено середні показники маси холмогорок, залежно від віку та статевої приналежності.
Вік | Вага |
Бичок | 40 кг |
Теличка | 35 кг |
Дорослий бик | 1000 кг |
Доросла корова | 500 кг |
Сучасні заводчики продовжують покращувати породу і за структурою, і за віддачею молока, і за характерним екстер’єром.
Переваги та недоліки породи
Хоча холмогорка виводилася із сильним коригуванням, і плюсів у неї більше, ніж мінусів, проблемні моменти все ж є. І їх варто враховувати.
Переваги:
- витривалі;
- невибагливі, добре розвиваються в будь-яких умовах;
- швидко набирають вагу на випасах;
- практично не хворіють;
- часто народжують телят;
- зберігають сильний імунітет;
- швидко ростуть;
- дають багато м’яса і молока.
Недоліки:
- не дуже презентабельний зовнішній вигляд;
- знижують надої, якщо на пасовищах мало трави;
- Знижують надої при жаркому кліматі.
Утримання (дорослих особин і молодняка)
Холмогорок вигідно розводити не тільки через молоко, а й через м’ясо, воно становить більше половини всієї ваги особини. Щоб бички краще набирали вагу, їх намагаються каструвати, тоді за умови гарної годівлі та догляду за добу набирають по 1 кілограму. Тоді й забійний вихід виходить вищим: від 58 до 65%. Але піддавати тварину операції ветеринари рекомендують не пізніше 18 місяців, потім це невигідно, та й небезпечно. Найчастіше особин, призначених на забій, каструють у 6 місяців.
Але коли тварині виповнюється 1,5 року, приріст різко знижується, і вигодовувати на забій далі вже немає сенсу. Тим більше що тримати бика взимку на покупних кормах дуже затратно. Виняток – вибракувані виробники, які старші за віком, але на забій не годяться.
Якщо курей та інших дрібних тварин намагаються тримати в клітках, то коровам потрібні:
- Прив’язь.
- Вільне пересування.
Умови утримання теж відіграють важливу роль, тому науковці сьогодні досліджують не лише способи збільшити кількість молока, а й..:
- варіанти режиму дня і його вплив на надої;
- різні раціони;
- способи зменшення витрат на виробництво молока;
- використання сучасних будматеріалів для будівництва тваринницьких комплексів.
Холмогорки відмінно переносять дворазове доїння, що збільшує віддачу молока і знижує собівартість продукції.
Умови утримання в корівниках
Дуже важливим для холмогорської породи є гарне приміщення, оскільки габарити у них значні. І щоб їм було комфортно, затишно, потрібно докласти чимало зусиль з облаштування житла.
Важливо знати:
- Місце для хліва вибирають з урахуванням вітрів і стоку весняних вод. Не варто розміщувати їх біля житлових приміщень, колодязів, річок і джерел.
- Матеріал для будівництва потрібно купувати довговічний, теплоізоляційний, з урахуванням обігріву, вентиляції та освітлення.
- Враховувати габарити тварин. Одній корові потрібно близько 6 квадратних метрів, а якщо з телям – то більше 10.
- На дах кладуть шифер, бажано будувати приміщення з горищем, яке допоможе зберегти тепло в холоди і дасть місце для зберігання кормів. Якщо горища немає, то дах варто додатково утеплити.
- Загін для вигулу завжди ставлять зовні, доріжка має налічувати не менше 500 м. З одного боку бажано зробити навіс, щоб тваринам було, де ховатися від сонця і дощу.
- Правильно поставити поїлки. Якщо стійла розташовувати в 2 ряди, то годівниці краще ставити зовні, так зручніше подавати їжу і воду. Не можна розміщувати їх уздовж стіни, інакше волога від дихання тварин осідатиме на кормах.
- За формою годівниця має бути, як перевернута трапеція, так зручніше коровам їсти, а господареві – чистити.
- При обладнанні стійла потрібно врахувати розміри корів і биків, а холмогорки дуже великі. Худоба повинна стояти мордою до годівниці, а задом – до стічної канави. Розміри стійла обирають середні: не надто просторо, щоб не крутилися, бруднячи годівниці, але й не вузько, щоб не застоювалися.
- Для биків-плідників краще купити станки для спарювання, це допоможе погасити велику вагу виробника.
Особливості хліва для дорослих тварин:
- Температура. Взимку має бути не менше 15 градусів, неодмінно потрібно врахувати ще освітлення і вентиляцію.
- Вікна для денного світла. Корови дають погані надої при штучному освітленні.
- Підлога. Надійніше покрити бетоном, зі скатами для сечі та жолобами для гною.
- Зволожена підстилка із соломи та тирси. Тоді ноги бичків і корівок не будуть відволожуватися, що вбереже від застуд. А ще нижні підстилки з гноєм виділяють тепло, що додатково зігріває корівник взимку.
- Повністю чистити стійла потрібно двічі на рік, але прибирати старий настил і підсипати свіжу соломку доведеться постійно.
Особливості хліва для телят:
- Перші 2-3 тижні після появи на світ малюків тримають поруч із мамою, а ось потім їм потрібно забезпечити окреме приміщення, де вони освоюються днів п’ять. Якщо теля здорове, його переводять у телятник, там обладнують клітки. Краще тримати малюків окремо, так простіше доглядати, та й штовхатися біля годівниці не будуть. Дуже часто міцніші телята відштовхують слабших братиків і сестричок від їжі.
- Поставити індивідуальні бокси. Їх роблять із поліетилену, у формі циліндра, з входом з одного боку. Легко мити, переставляти, такий купол дуже теплий і створює відчуття захищеності для маленького. Є відділення для корму і води, тож їсти телята можуть на місці. Щоб не вискочило назовні, передбачена спеціальна сітка.
- У холоди в приміщенні потрібно повісити сильну лампу, щоб новонароджені не мерзли.
Привчати до кормів телят можна з 1,5 місяців, у сіно додають картоплю, моркву, буряк, яблука, але тільки подрібнені. Обов’язково – сіль і крейда. А холмогорським телятам дуже корисний вівсяний кисіль, який запарюють із розрахунку 80 г пластівців на літр води.
Вважається, що у холмогорки має бути лише одне теля, під час розведення породи телички з двійнею йдуть у вибраковку.
Через 2 години після їжі теляті треба дати 0,5 літра теплої води.
Догляд
Для доїння краще зробити окремі стійла. Можна доїти і на місцях, але не в зоні лежання. Дуже важливо, в яких умовах утримувати тварин. Є 2 варіанти:
- Вільний. Його впроваджують великі господарства, так легше доглядати за стадом. Але й одній корові комфортніше у вільному розміщенні.
- Вільний, без прив’язі. Тварини можуть вільно переміщатися по корівнику. Там ставлять загальні годівниці і поїлки, сіно простіше розташовувати тюками.
У хороших умовах холмогорка може прожити до 25 років.
Харчування
Для холмогорок потрібен оптимальний раціон. На брак їжі або потрібних вітамінних добавок вони одразу реагують низькими надоями, а бички – поганим збільшенням ваги. Незбалансоване харчування може спровокувати і короткий період лактації. Особливу увагу рекомендують звернути на підготовку корів до отелення, коли важливе і харчування, і добавки, і навіть правильне доїння.
Також правильне харчування – показник кількості та якості молока. За добу холмогорська корова може з’їсти до 80 кг сіна, тож якщо її не виганяти на випас, то їжі доведеться запасти чимало.
Поради щодо годівлі холмогорок:
- Забезпечити чіткий режим харчування.
- Додавати лляну, соняшникову макуху, суміші злаків і бобових.
- Проміжки між годуванням і доїнням мають бути однаковими.
Корів годують тричі на день, але це з розрахунку надою – 20 літрів на добу. Холмогірки дають до 30 літрів, тому роздавати їжу потрібно не менше 5 разів на день. Кукурудзу і коренеплоди можна замінити поживним зерносенажем, таке рішення допоможе знизити витрати і зусилля на заготівлю кормів. При цьому якість і кількість молока не погіршиться.
Особливості годівлі:
- Влітку та навесні. Підніжний корм, прикормом можуть бути овочі, фрукти.
- Взимку і восени. Сіно, солома, комбікорм, вітамінні комплекси.
- Пиття. Поїти тільки теплою водою, в холоди підігрівати. Влітку рідина має бути температури повітря. У спеку води потрібно багато, оскільки у тварин зберігається ризик зневоднення.
Про випас
Набагато простіше випускати корову на випас, менше метушні з кормами. Головне – забезпечити гарне пасовище, оскільки, якщо трави мало, надої різко знизяться. Багато фермерів об’єднуються, оплачуючи працю пастуха, це навіть на порядок дешевше, ніж закупівля кормів у великій кількості. Але важливо випускати на травичку не тільки заради економії. Вчені переконані, що коровам, і холмогоркам, зокрема, пастися необхідно і заради спілкування. Як уже згадувалося, бики і корови – тварини стадні, у них є своя система сигналів у спілкуванні. І якщо корівка або бичок не вміють поводитися в стаді, можуть початися проблеми.
Доїння
Для доїння краще зробити окремі стійла. Можна доїти і на місцях, але не в зоні лежання. Холмогорок доять не тільки вручну, а й апаратним способом, вони неконфліктні, не вередують за такого підходу. Це зручно, якщо поголів’я велике.
Важливо пам’ятати, що найжирніше молоко – в задніх частках вимені, тому доїти все одно краще вручну або хоча б перевіряти якість апаратного доїння. Детальніше про правильне доїння читайте тут.
Хвороби
Фермери зазначають, що холмогорки:
- майже не хворіють, у них чудове здоров’я і сильний імунітет;
- практично не застуджуються, оскільки виведені для північних широт;
- рідко страждають на туберкульоз, ревматизм, захворювання вимені;
- стійкі до лейкозу – характерна риса цієї породи.
Розведення
Зараз холмогорські породи розводять активно, особливо – в Архангельській області. У багатьох господарствах намагаються тримати помісі, у яких не більше половини голштинських генів. Основна увага приділяється збільшенню кількості надоїв. Робота ведеться за 2 технологіями:
- Чистопородне розведення. Породу покращують, підпускаючи биків із кращими показниками. На племінних підприємствах Архангельської області навіть є спеціальні запаси сперми биків для розведення сімейств. Тут добір ведеться по лінії матері.
- Голштинізація. Зростає кількість молока. Але є і мінус – голштинські породи вибагливі в кормах, і старіють швидше. І з молоком не так усе просто. Надої вищі, але їх менше за кількістю, якщо з чистопородних корів молоко можна отримати по 5 лактацій, то з гібридів – не більше 3.
Утримання телят
Хоча набагато зручніше тримати молодняк індивідуально, робити це рекомендується не більше ніж через місяць після того, як малюка забрали від мами. Фермери, які пробували не переводити телят у групи, стикалися з низкою проблем. Оскільки з плюсів – тільки зручніше контролювати зріст, вагу і стан здоров’я.
Мінуси:
- Гірше їдять, адже немає конкуренції.
- Немає активного приросту ваги.
- Порушується психічний розвиток, адже корови – стадні тварини.
Але щоб утримувати телят у групах, недостатньо просто зібрати їх в одне стадо. Важливо, щоб молодняк привчався до колективу в “компанії” 5-8 особин – не більше, і не менше. Необхідно ще й облаштувати приміщення.
Вимоги:
- Настил – тільки з дерева, кожному теляті відводиться не менше 1,5 квадратних метра простору.
- Поїлки, годівниці ставлять на кількість голів, щоб вистачало погодувати всіх одночасно.
- Щодня стійла дезінфікувати, оскільки маленькі більше схильні до інфекцій, хоча й доволі стійкі до хвороб.
- Щодня міняти підстилку.
- Для різних груп потрібно підібрати свій раціон. Детальніше про годування телят з перших днів життя написано тут.
- Воду для телят у перший місяць життя бажано кип’ятити.
Ціни на холмогорську породу
Завдяки тому, що холмогорок активно розводять у , ціни на них цілком прийнятні. У таблиці вартість дорослих особин наводиться в розрахунку 150 рублів за кілограм.
Представники | Ціна |
Теля – 1 міс. | 11 тис. рублів |
Теля – 2 міс. | 13 тис. рублів |
Дорослі особини:
Бик – 1000 кг Корова – 500 кг |
150 тис. рублів 75 тис. рублів |
За всіма показниками, холмогорська порода – одна з найвигідніших і найвдаліших, переваг у неї набагато більше, ніж недоліків. Головне – невибагливість, відмінне здоров’я, високі надої, здорові телята. Важливо, що при “не тепличному” догляді добре ростуть, не схильні до хвороб. Така покупка для господарства – дуже вигідне вкладення. Потрібно тільки не забувати, що певні умови коровам і бичкам все-таки забезпечити потрібно, так само, як і солідні запаси кормів.