Інкубація перепелиних яєць: закладка, умови, правила і рекомендований інкубатор

Лише 50 років тому почали займатися розведенням перепелів. У цього птаха є величезна кількість переваг, до яких можна віднести скоростиглість, невисоку вартість яєць, дієтичне м’ясо і невибагливість в утриманні. Тому сьогодні розповімо, як проводиться інкубація перепелиних яєць.

Технологія вибору перепелиних яєць

Насамперед потрібно відібрати яйця. Є кілька параметрів, на які потрібно звертати увагу, оскільки надалі від цього залежить успіх інкубації. Береться до уваги при виборі яєць:

  • Форма. Не підходять яйця подовженої або круглої форми.
  • Маса. Слід вибирати яйця із середнім розміром. Для племінних яєць слід вибирати яйця вагою 10-15 г. Маленькі та великі можуть мати різні дефекти, наприклад, виведення слабких і нежиттєздатних перепелят, два жовтки.
  • Поверхня. Слід віддавати перевагу тим яйцям, у яких ідеально матова поверхня зі звичною пігментацією.
  • Гладкість шкаралупи. Важливо звертати увагу і на такий параметр, як гладкість поверхні шкаралупи: на ній не повинно бути вад, вм’ятин, наростів, тріщин, насічок.

Перепелині яйця

Необхідно переглянути кожне яйце через овоскоп – прилад, що дає змогу оцінити якість яєць. Також допустиме використання ліхтарика для просвічування. Слід уважно переглянути яйце на наявність недоліків: розташування і розмір повітряної камери, наявність кров’яних включень, змішаний жовток і білок.

Повітряна камера повинна знаходитися по центру в тупій частині яйця, мати округлу форму і середній розмір.

Для гарної виводимості слід знати, що інкубаційному яйцю не повинно бути більше 10 днів. Зберігати його слід за температури не нижче 10 градусів (оптимальна температура зберігання від +10 до +15 градусів). Не можна тримати яйця для інкубації за температури вище 27 градусів.

Овоскоп знадобиться на 7 і 14 день інкубації, коли треба буде зробити вибраковку неякісних яєць.

Процес закладання перепелиних яєць

Попередньо варто прогріти інкубатор до 37,8 градусів. У цей час яйця потрібно дістати з прохолодного місця, де вони зберігалися, і дати їм нагрітися (температура повітря в приміщенні має бути не вищою за 25 градусів). Для інкубації рекомендується брати яйця, яким 4-6 днів. Що довше зберігається яйце, то менший шанс, що вдасться вивести з нього нормального і життєздатного перепела.

Закладку яєць проводити у вертикальному положенні тупим кінцем догори. Після укладання яєць можна провести їхню дезінфекцію, застосовуючи ультрафіолетовий випромінювач на відстані 40-45 см протягом 6-7 хвилин.

Багато заводчиків попередньо обробляють яйця слабким розчином марганцівки і навіть формальдегідом. Ми ж настійно не рекомендуємо цього робити. Немає необхідності мити яйця для інкубації, очищати їхню поверхню та піддавати різним видам чищення. Виводимість і життєстійкість молодняка від цього не залежить. Умови мають бути наближені до природних, а не бути стерильними, як в операційній.

Також потрібно захистити інкубатор від потрапляння на нього сонячних променів, тобто слід завісити вікна, щоб у приміщенні було затінено та прохолодно. Через те, що шкаралупа виділяє вуглекислоту, рекомендується зрідка провітрювати приміщення.

Відео-поради

Рекомендуємо до перегляду відео з відбору якісних яєць для успішної інкубації:

Рекомендуємо до перегляду наступне відео, де описується невдалий досвід закладання яєць перепела в інкубатор і спосіб виправлення ситуації:

Обов’язковою умовою є перевертання яєць, щоб зародки сформувалися правильно. Робити це потрібно не менше 2-х разів на день (оптимально 4-6 разів на добу в перші два тижні інкубації). За 2-3 дні до виведення припиніть перевертання яєць і укладіть їх горизонтально.

Правильне дотримання вологості

Дуже важливо витримувати вологість повітря в межах 60% при зберіганні перепелиних яєць. При інкубації протягом перших двох тижнів це значення варіюється в межах 50%. На 13-15 день вологість трохи знижують до 45%. А на 16 і 17 добу слід підвищити вологість до 75%.

Вологість – головний показник під час інкубаційного періоду. Оскільки на початку розвитку зародка відбуваються обмінні процеси, слід регулювати показник вологості, що дозволить уникнути виникнення водного голодування ембріона. Для того щоб підвищити вологість під час виведення, слід встановити на дно інкубатора ємності з теплою водою (42-45 градусів).

Сухе повітря перед виведенням може призвести до того, що всередині шкаралупи висохне оболонка, а це призведе до збільшення її щільності. Це загрожує тим, що пташеняті просто не вдасться вибратися зі своєї шкаралупи.

За надто високої вологості в інкубаторі може виникнути схожа ситуація, коли відбувається прокльов шкаралупи, оскільки оболонка зародка перезаповнюється вологою. Не можна, щоб в інкубаторі було сиро, адже це загрожує виникненням грибків і цвілі в лотку. Бактеріальні захворювання можуть передаватися зародкам.

Температура в період інкубації

Дуже важливим моментом у період інкубації є підтримання стабільної температури, щоб перепелині яйця, а точніше зародки в них, нормально розвивалися. Перевагою перепелів є те, що вони більш стійкі до перегріву або перебоїв у подачі електроенергії.

Перші 14 днів слід підтримувати постійну температуру в інкубаторі для перепелів – близько 37,6 градусів. У період виведення температуру потрібно знизити до 37,2 градусів.

З третьої доби можна відкривати інкубатор на кілька хвилин для провітрювання та охолодження яєць. У природі самка відлучається на 5-10 хвилин, щоб поїсти.

Інкубація перепелиних яєць

При дотриманні цих простих правил виведення пташенят забезпечено вже на 17 добу після закладки. Триває процес появи пташенят – 6-9 годин. Після звільнення пташеняти від шкаралупи слід залишити його на 3-5 годин для обсихання в інкубаторі. Тільки після цього можна пересаджувати малюків у брудер.

 При аварійному відключенні електроенергії інкубатор утеплюють ковдрою, щоб зберегти тепло максимально довго (падіння температури до +15 не є страшним для більшості ембріонів). Через порушення температурного режиму пташенята почнуть вилуплюватися пізніше запланованого терміну.

Оптимальні умови для інкубаційного періоду

На якість виведення пташенят впливають численні чинники, особливо це стосується типу годівлі, віку перепелів, а також співвідношення статей. Найоптимальнішим варіантом є, коли на 4-5 самок припадає 1 самець. Деякі виробники вважають за краще відсаджувати кожну пару для спарювання. Це сприяє істотному підвищенню відсотка запліднення яєць порівняно з вільним спарюванням.

Заборонено спарювання перепелів, які перебувають у родинних стосунках, оскільки це загрожує тим, що можуть народитися слабкі малюки, які більш ніж на 50%, ймовірно, загинуть у молодому віці.

Рекомендується брати яйця від самок віком від 2 до 8 місяців. У молодших самок їх використовують для споживання в їжу. Якщо перепілка досягла віку понад 12 місяців, її несучість не змінюється, але відсоток запліднених яєць стає нижчим. Що стосується самців-плідників, то вони використовуються набагато довше.

Які інкубатори використовувати для виведення пташенят

Перепела втратили інстинкт висиджування, тому виводять молодняк за допомогою інкубаторів. Розглянемо основні торгові марки інкубаторів, які можна знайти в продажу на нинішній момент.

1Інкубатори “Ідеальна квочка”

Непогано зарекомендував себе інкубатор “Ідеальна квочка”. Попитом користується модель ІБ2НБ-3Ц. Агрегат виготовлений із пресованого пінопласту, його вага без яєць – близько 5-6 кг. Габаритні розміри інкубатора – 590 х 540 х 320 мм. Зверху корпус закривається кришкою, на якій є віконце для візуального спостереження та цифрове табло, що відображає підтримувану в інкубаторі температуру. Пристрій оснащений знімною решіткою, призначеною для автоматичного перевертання яєць кожні 4 години. Принцип її роботи такий: електропривод зрушує решітку убік і яйця, перебуваючи в осередках і торкаючись внизу підкладки, перекочуються.

Перед першим увімкненням агрегату переконайтеся, що решітка для автоматичного повороту яєць зсунута до однієї зі стінок корпусу, щоб вона змогла повноцінно здійснити переміщення. Також можна відключити привід для перевороту яєць, але тоді необхідно попередньо нанести м’яким олівцем позначки на двох протилежних сторонах кожного яйця, і вручну перевертати яйця 3-5 разів на добу. В останній тиждень інкубації переворот не здійснювати.

У верхню кришку вбудовані інфрачервоні-нагрівачі, що забезпечують постійний температурний режим. Користувач може самостійно задавати температуру в межах 35-42 градусів. Підтримується значення в автоматичному режимі шляхом електронного терморегулятора.





Виробник передбачив ємність для води, яка розташовується під кладкою яєць. Туди заливають теплу кип’ячену воду, і завдяки її випаровуванню в інкубаторі підтримується необхідна вологість. Для врегулювання цього показника виробник рекомендує за низької вологості повітря в приміщенні заливати воду в 2 і 4 поглиблення, а за високої вологості – в центральне. Також необхідно буде придбати окремо вологомір для інкубатора, оскільки датчик вологості є тільки в моделі ІБ3НБ-4Ц.

На дні та в кришці інкубатора є спеціальні отвори, призначені для вентиляції. У разі перебоїв в електроживленні необхідно накрити інкубатор ковдрою, закривши вентиляційні отвори, щоб максимально довго зберегти тепло.

Як правило, один і той самий інкубатор розрахований для виведення пташенят як з курячих, гусячих, так і перепелиних яєць. Просто купуємо і встановлюємо решітку з необхідним розміром осередку, і робимо укладання яєць.

2Інкубатори “Бліц”

Популярним і затребуваним брендом інкубаторів у вважається “Бліц”. У нього вбудований нагрівач із вентилятором для підтримки оптимального середовища для інкубації. Є терморегулятор і зручний регулятор вологості. Решітка з яйцями повертається автоматично кожні 2 години. Панель управління винесена збоку. Є можливість під’єднання акумулятора, що допоможе зберегти кладку в разі непередбачуваного відключення електрики. Інкубатор “Бліц” можна використовувати для просушування пташенят після вилуплення.

Агрегат постійно модернізують, тому в продажу можна зустріти кілька моделей візуально дуже схожих. Відмінності у них все ж є:

  • Модель “Бліц” 48 або 72 не має функції автоматичного доливання води, кришка виконана з прозорого полікарбонату. Немає звукового сповіщення в разі падіння температури всередині інкубатора або в разі відключення електроенергії.
  • “Бліц” 48 або 72 Цифровий надає можливість не турбуватися про кількість води в лотку (є система автодоливу). Є звукове сповіщення при зниженні заданої температури, при відключенні агрегату від мережі або низькому заряді акумулятора. Верхня кришка представлена у вигляді аркуша пінопласту з круглим оглядовим віконцем посередині, що робить огляд не повним, але зате вона краще зберігає тепло. В іншому модель доволі вдала.
  • У моделі “Бліц” Норма кришка виконана з прозорого полікарбонату, що робить зручним спостереження за кладкою і вилупленням пташенят. Долив води здійснюється вручну (є в комплекті лійка зі шлангом, тому, щоб заповнити ванночки водою, діставати щоразу кладку не потрібно).
  • “Бліц” Норма С8 (Луппер) має покращений корпус (пінополістирол у пластику), що спрощує догляд за ним і збільшує його довговічність. У цій моделі немає датчика вологості й автоматичної системи доливання води.

На відео нижче можна подивитися, чим відрізняється цифрова панель однієї й тієї самої моделі інкубатора, але різних модифікацій (ц6, ц8 і с8):

  • “Бліц ПК” не оснащений автоматичним переворотом яєць і доливанням води, немає автоматичного переходу на резервне живлення в разі відключення електроенергії.  Панель управління більш мізерна, не винесена окремо.

“Бліц” з позначкою 48 вміщує 130 перепелиних яєць, з позначкою 72-200 яєць перепелів, з позначкою 120-325 перепелиних яєць.

3Інкубатори “ТГБ”

Це найдорожчі інкубатори з представлених у статті. Інкубатори фірми ТГБ не мають короба. Вони виконані у вигляді металевого каркаса з нержавіючої сталі, який щільно покритий тканинним утепленим чохлом.

Нагрівальний елемент має вигляд гнучкого дроту, який повторює форму конструкції, і обігріває касету з яйцями більш рівномірно і природно. Необхідна вологість забезпечується шляхом випаровування води. В інкубаторах цієї фірми як ємність для води використовують водонепроникне полотно, розтягнуте під лотком з яйцями. Для зниження вологості, на поверхню води кладуть ізолоновий килимок, тим самим зменшуючи поверхню випаровування (відповідно для підвищення вологості килимок прибирають). Не передбачено оглядове віконце.

Інкубатори ТГБ є дещо складними у збірці та експлуатації, але вони вражають різноманітністю модифікацій та цікавими функціями. Розглянемо, що означають літери, зазначені поруч із моделлю інкубатора:

  • А – автоматичний поворот яєць (12 разів на добу);
  • В – є виміряти вологість;
  • Л – є іонізатор (люстри Чижевського) для придушення можливого зростання бактерій в інкубаторі;
  • Р – можливість підключення до резервного джерела електроенергії;
  • БІО – присутня функція біостимуляції (біостимулятор видає клацання, імітуючи ті, які видають пташенята перед прокльовуванням, що прискорює вилуплення пташенят).



Інкубатори ТГБ вміщують 200-250 перепелиних яєць. Яйця закладаються тупим кінцем догори, зазори між рядом яєць і бортиком лотка необхідно заповнити ізолоном. Це копітка робота. Встановлюємо кут повороту в 30 градусів, щоб яйця не висипалися і не пошкодилися. Досвідчені птахівники накладають яйця в навал у два ряди, але це може нести свої наслідки (є ризик не отримати виводок із нижніх яєць).

Якщо придбати спеціальний комплект перегородок, то вміщається 400 яєць перепелів, але все одно обслуговування такої установки вимагає вправності, іноді винахідливості.

Чому виводи бувають невдалими

Існує велика кількість факторів, що впливають на те, чому знижується відсоток виведення пташенят. Слід знати про них, щоб у майбутньому уникнути наслідків:

  • Погане харчування. Якщо перепели недоотримують мінерали та вітаміни, їхнє харчування незбалансоване, це призводить до розвитку слабких ембріонів, які мають дефекти та патології. Тому пташенятам дуже складно пробити шкаралупу своїм дзьобом. Найчастіше такі перепела гинуть протягом перших місяців життя.
  • Порушення інкубаційного режиму. Цей момент стає найчастішою причиною невдач. До кінця інкубації зародкам необхідна достатня кількість кисню і постійне провітрювання приміщення та інкубатора від вуглекислоти. У результаті зародки просто гинуть від задухи.
  • Перевертання яєць. Через недостатню кількість перевертань або через неправильний процес також є ризик отримати зниження відсотка виведення. Так відбувається використання білка в неповній кількості, що в підсумку призводить до нерівномірного розвитку зародка, тому пташеня просто гине після появи на світ.
  • Порушення газообміну. Це коли голівка зародка розташовується в стороні гострого кінця яйця. Причиною порушення стає перегрів. Необхідно дуже уважно дотримуватися температурного режиму в інкубаторі та зрідка охолоджувати яйця.

Кожному птахівнику-початківцю слід знати про всі правила виведення пташенят перепелів. Температурний режим і вологість у кожному довіднику з інкубації може дещо відрізнятися від заявлених нами, але повірте, це не настільки значущі відмінності (суворих норм немає). Ми намагалися викласти усереднені дані, щоб ви змогли отримати хороший виводок перепелів.

Виведення перепелів в інкубаторі є нескладним завданням, але копітким, що вимагає терпіння і наполегливості. Дуже важливо уважно підходити до всіх умов і вимог, не забувати про дотримання температури, вологості, а також про перевертання і періодичне охолодження яєць. Тоді проблем з виведенням не виникне.