Розведення кіз у домашньому господарстві для початківців

Козівництво вважається прибутковим бізнесом, що приносить не тільки дохід і продукцію, а й високий інтерес до справи. Розведення кіз – заняття, що вимагає серйозного підходу – необхідно знати, як доглядати за тваринами, чим їх годувати залежно від пори року.

Кози в козлятнику

Перспективи розведення кіз

Як і будь-яка галузь тваринництва, розведення кіз як бізнес має свої особливості та недоліки. Пухові породи розводять також для отримання м’яса, тоді як молочні кози хороших результатів у цій справі не покажуть.

Аборигенні породи кіз прості в догляді та утриманні, але навряд чи зуміють досягти піку продуктивності хоч в одному напрямку. З м’ясом кози мало хто з шеф-кухарів погоджуються працювати, на відміну від м’яса барана. А сироваріння на основі козиного молока потребує значних коштів для рефрижераторів для зберігання сировини-молока та готового сиру.

Особливості домашнього та бізнес-розведення

Сьогодні близько 80% всього поголів’я кіз у зосереджено в приватних домогосподарствах. Великі тваринницькі комплекси, які спеціалізуються на цьому виді тварин, також є, але їх всього пару десятків на всю країну. Але в останні кілька років ситуація почала змінюватися. Підприємці, що розвивають агросектори, стали все більше цікавитися товарним виробництвом козячого молока, тому ймовірне збільшення кількості ферм, що займаються розведенням кіз.

Чимало інвесторів, яким хотілося б зробити внесок у цей напрямок в агробізнесі, відмовлялися від цієї витівки, причиною чому є собівартість козиного молока – вона втричі перевищує коров’яче… Але в умовах нинішньої економічної нестабільності цей мінус став головною перевагою козівництва: термін окупності інвестицій становить 5-6 років, у той час, як ферми з розведення великої рогатої худоби окупаються через 10-12 років.

Кози – зручні сільськогосподарські тварини для малого бізнесу – вони не потребують великих містких приміщень. На відміну від корів, кози можуть добре себе почувати в невеликому сараї, що актуально для тих, хто готовий вкластися на першому етапі з мінімальними витратами. Кози невибагливі до умов утримання і не вибагливі в їжі (більше про харчування кіз можна прочитати тут). Усе це робить розведення тварин у домашніх умовах зручним видом бізнесу.

Козяче молоко цінується вище за коров’яче, воно містить більше корисних речовин і вітамінів. Продукт активно застосовується в медичних і косметологічних цілях.

Своїм досвідом домашнього розведення кіз ділиться заводчик у відео нижче:

Для тих, хто вирішив зайнятися козівництвом, на сайті є стаття, де коротко розказано основи козівництва для початківців.

Породи кіз та їхня продуктивність

Перед тим, як визначитися з породою кіз, необхідно вирішити, яка продукція цікавить більше. Загалом у козівництві існує три напрямки: м’ясний, молочний, пуховий.

М’ясні

Кіз будь-яких порід допустимо розводити для отримання м’яса. Але для досягнення кращої продуктивності рекомендується розводити породи, які спеціально для цього призначені. До найпопулярніших м’ясних порід відносять такі:

Порода кози

Характеристики

Бурська Дає мало молока, але характеризується хорошими м’ясними якостями. М’ясо ніжне і соковите, дещо схоже з телятиною. Неприємний запах відсутній.
Горьківська Доросла коза важить понад 50 кг, козел – близько 60 кг, іноді 75 кг. Кози плідні, часто дають кількох козенят під час окоту. Дають близько 500 л жирного молока за рік.

Молочні

Молочні кози дають до 5 л молока на день. Найкращої продуктивності тварини досягають після завершення другого окоту, і вона зберігається протягом усього життя (близько семи років). Виділяють таких популярних молочних кіз:

Порода кози

Характеристики

Зааненська Родом зі Швейцарії. Характеризується чисто білим забарвленням, зазвичай із плямами на вимені та шкірі. Великі тварини, що досягають 90-100 кг ваги. Мають велике вим’я, добре розвинені соски.

Порода з високою молочною продуктивністю. За рік дають до тонни молока – продукт густий, ніжно-вершкового смаку. Використовується для приготування масла, сиру та сиру.

Тоггенбурська Порода була виведена у Швейцарії. Володіє коричневим забарвленням і білими смугами на морді. За розміром не такі великі, як Зааненські кози – їхня вага в районі 50-60 кг.

Молочна продуктивність трохи менша, але доходить до тонни. Продукт середньої жирності – близько 3,5%. З нього виходить смачний сир.

Перевагою породи є здатність давати багато молока в зимовий період.

Пухові

За сезон одна коза такої породи приносить до 700 г пуху. Шкури тварин використовують для пошиття різних шкіряних виробів: взуття, рукавичок, теплого одягу.

Найпопулярніші породи представлені в таблиці:

Порода кози Характеристики
Оренбурзька Самці важать близько 60 кг, самки – 45 кг. Дають небагато молока – до 250 л на рік. Пух кіз сірого відтінку, короткий, але тонший, ніж у інших порід. Іноді пух буває білого кольору. За рік вдається начесати близько 300, іноді 800 г з однієї тварини.
Придонська Кози середніх розмірів. Тварини добре адаптуються до степових умов. Самці з рогами. Шерсті найбільше на спині, грудях і шиї. Самці дають більше пуху, ніж самки – до 1 кг на рік. Найкращими якісними показниками володіє пух, начесаний в осінній і зимовий періоди.

Купівля кіз

Купівля кіз – відповідальна справа, що вимагає правильного підходу. Звертайте увагу не тільки на зовнішні якості тварини, а й на інші критерії:

  • Кози повинні виглядати здоровими. У таких тварин гладка шерсть, що не висить клаптиками. У ротовій порожнині 32 зуби.
  • Мають бути надані всі ветеринарні довідки. Поцікавтеся про наявність щеплень.
  • Не купуйте молодих кіз, оскільки більша продуктивність спостерігається у дійних самок після першого окоту. Не купуйте і тих кіз, яким понад 7 років, у цьому віці продуктивні показники зменшуються.
  • Не купуйте козла на початковому етапі – це не рентабельно. Краще запрошувати племінного самця безпосередньо для злучок.
  • Якщо є можливість, спробуйте подоїти майбутню козу. У цьому випадку вдасться дізнатися характер тварини.

Візьміть із собою ветеринарного лікаря, якщо будете купувати дорослу, дійну козу. Деякі недобросовісні заводчики схильні до продажу “дефектних” тварин. Досвідчений фахівець допоможе уникнути незручної ситуації під час купівлі.

Утримання кіз

Отримати від тварини максимальні показники продуктивності незалежно від віку вдасться шляхом створення комфортних умов утримання. Кіз будь-яких порід утримують на пасовищно-стійловому режимі. На пасовищах тварини перебувають у теплу пору, коли на випасах багато зеленої рослинності. В інший час кози цілодобово перебувають у козлятнику, де харчуються заздалегідь заготовленими кормами.

Кози їдять корм

Козлятники

Приміщення для утримання кіз має відповідати основним вимогам, яких необхідно дотримуватися завжди:

  • У ньому має бути хороша вентиляція. Тварини погано реагують на сире і забруднене повітря.
  • Молодих, вагітних і самок, які щойно народили, утримують окремо від основного стада. Це стосується і самців-плідників.
  • У козлятнику має бути чисто і свіжо. Брудне приміщення і нехтування доглядом може стати причиною розвитку деяких хвороб.
  • Обов’язково забезпечити хороше освітлення. Це безпосередньо впливає на удійність тварин.
  • У зимовий період дотримуються оптимального температурного режиму – 18-20 градусів. Головне, щоб у козлятнику було не нижче +10 градусів, а в приміщенні, де міститься молодняк – не нижче +12 градусів. Влітку дотримуються такого ж клімату.

За будь-якого виду утримання, кози потребують простору, тому небажано прив’язувати або обмежувати пересування тварин.

Пасовища

Фермер повинен подбати про пасовище. Кози є травоїдними тваринами. За день вони здатні з’їсти стільки трави, скільки не вдасться зібрати у всій окрузі. Випас кіз на невідомих пасовищах може стати причиною захворювання тварин на різні недуги, які можуть передаватися людині.

Досвідчені фермери рекомендують заздалегідь орендувати землю, якщо немає своєї ділянки. На території засівають землю багаторічними високоякісними травами.

Загони

Загони мають бути на території ферми для утримання кіз у літній період. Краще встановлювати в загонах навіси, під якими тварини ховатимуться від дощу та палючих променів сонця.

Доїння

Існує кілька варіантів доїння кіз: ручне та апаратне доїння. Вибір залежить від кількості кіз у господарстві.

Ручна

Щоб тварина регулярно радувала великою кількістю смачного і корисного молока, рекомендується доїти козу строго в певний час. Бажано проводити доїння тричі на день, витримуючи рівні проміжки часу. Заводчики підтверджують, що така система сприяє збільшенню продуктивності кози приблизно на 20%.

Вибір техніки ручного доїння залежить від розміру вимені.

Кулаком

Ця техніка доїння підходить для кіз із великим вим’ям. Схема доїння здійснюється таким чином:

  1. Здавити сосок біля основи великим і вказівним пальцями.
  2. Зробити кілька натискань, щоб видалити першу порцію молозива.
  3. Стиснути сосок у кулаці, здоюючи молоко ритмічними рухами.

Щипком

Техніка доїння щипком проходить за тим самим принципом, що й кулаком, тільки замість нього використовують пальці. Такий варіант ручного доїння підійде для кіз із маленьким вим’ям.

Змішана

Ця техніка ручного доїння вважається найпопулярнішою. Основну масу молока видоюють кулаком, а залишки щипками. Головне повністю видоїти козу – у залишках, що знаходяться в сосках, міститься більше жирів.

Апаратна

Механічне доїння здійснюється за допомогою спеціальних апаратів. Доцільно віддати перевагу такій техніці, якщо в господарстві міститься більше п’яти кіз. Доїльні апарати не тільки надійно фіксують тварину, а й допомагають здоїти молоко до залишку. За допомогою такої техніки за годину вдається обробити до 20 тварин. З недоліків відзначають високу вартість таких пристроїв.

Апаратне доїння

Годування кіз

Важливим моментом у догляді за козами є годування тварин. Здоров’я кіз і показник продуктивності безпосередньо залежить від якості, кількості, поживності, різноманітності та своєчасності їжі.

Влітку

У літній період кози харчуються травою, яку знаходять на пасовищі. Також у цей час тварин годують спеціально заготовленим для них сіном. Як поживну і вітамінізовану добавку фермери часто дають тваринам комбікорм – він ефективно зміцнює імунітет, запобігає розвитку безлічі різних захворювань.

Взимку

У зимовий час тварини харчуються тим, що заготовив для них козівник у літній період:

  • сіно – 1-2 кг (на 1 козу);
  • гілки дерев (береза, вишня тощо).);
  • комбікорм;
  • зелень, збережена в кислоті.

Влітку фермер повинен ретельно підготуватися до зими, заготовивши для тварин харчування на зиму.

Більше про годування кіз взимку написано тут.

Догляд за козами

Якщо в господарстві кілька тварин, впоратися самостійно не складе труднощів. Але якщо ж кіз набагато більше, не обійтися без допомоги. Кіз не тільки регулярно годують, а й купають, вичісують, доять, а також прибирають їхні стійла.

Не менш важливо пам’ятати, що буде отримано продукцію, яку доведеться переробляти та реалізовувати. Найзручніше постачати молоко в пункти приймання. Складніше – торгувати самостійно, це забирає багато часу і сил. Впоратися самотужки малоймовірно.

Повинен бути ветеринарний лікар у штаті або ветеринарна клініка, що знаходиться поблизу, оскільки тварини схильні періодично хворіти, їхнім лікуванням може займатися тільки фахівець.

Злучка і окіт

Під час купівлі молодняка, самок відсаджують окремо. До першої злучки вони готові у віці 1,5 років. Проводячи в’язку, самку зводять із цапом у найсприятливіший час статевої охоти. Тривалість циклу у кіз становить близько 3 тижнів. Його часто визначають за припуханням статевих органів і поведінкою кози – вона поводиться неспокійно.

Якщо злучка виявиться невдалою, друга спроба не буде потрібна. Якщо ж коза через 2-3 тижні знову буде неспокійною, в’язку повторюють.

Вагітність у тварин триває 147-150 днів, тому найсприятливіше спаровувати тварин у вересні. У цьому разі дитинчата з’являться на початку весни, завдяки чому у них буде достатньо часу для відновлення сил до моменту сходів зеленої маси і виходу на випас.

Не рекомендується зводити близькоспоріднених тварин – від цього вироджується порода. З цієї причини бажано купувати самок і самців у різних заводчиків.

Козлення вважається природним процесом, що не вимагає втручання людини, якщо самка здорова, а перебіг вагітності був без ускладнень. До основних ознак наближення пологів відносять такі моменти:

  • У кози немає апетиту, з’являються ознаки занепокоєння.
  • Зовнішні статеві органи починають опухати.
  • Коза починає тихо бекати, часто дивиться назад, риє підстилку.
  • Після того, як плід займає родову позицію, коза стає менш об’ємною, у паху можуть з’явитися западини.
  • Тварина тужиться кожні 5-10 хвилин.
  • За тиждень до пологів між сідничними кістками утворюється западина, причиною є розслаблення зв’язок, що з’єднують таз і хвостові хребці.
  • Приблизно за добу до пологів на кілька градусів знижується ректальна температура. Норма – 39-40 градусів.
  • З початком потуг із піхви виходить пробка шийки матки – прозорий слиз кольору соломи. Якщо виділяється білий або кремовий слиз, це може свідчити про захворювання – вагініт. У такому разі звертаються до ветеринара.

Догляд за молодняком

Після того як козенята з’являться на світ, фермер обирає один із двох варіантів утримання молодняка:

  1. Відразу після того, як самка оближе малюка, його поміщають в окремий загін. Малюка в перший місяць життя годують материнським молоком, але доїння кози і годування дитинчати лягає на плечі заводчика. Якщо розведення кіз – це бізнес, цей варіант утримання молодняка вважається найоптимальнішим.
  2. Козеня утримують із матір’ю. У такому разі все молоко буде йти на вигодовування потомства. Тобто, в перші кілька місяців фермер не буде отримувати прибуток. Але перевагою такого способу є відсутність клопоту при утриманні та годуванні козеняти. Кози славляться хорошим материнським інстинктом, тому вони цілком здатні подбати про своє потомство.

Коли малечу вирощують окремо від матері, її з народження утримують в окремій загороді та вигодовують із пляшечки з гумової чи пластикової соски. Надалі козенята вчаться пити з миски. У перший тиждень їх годують 5 разів на добу, з перервою в 3,5 години.

У перший день малюкам дають по 100 мл молока, потім дозу збільшують, а кількість годувань зменшують. До 10-20-денного віку добова норма молока становить до 1,2 л. Із 40-денного віку її поступово зменшують, у цей період козенята мають харчуватися концентрованими, соковитими або грубими кормами.

З 10-денного віку бажано підгодовувати козенят рідким толокном або відваром вівсянки, додаючи 150-200 мл молока на одну особину. Прикорм варять щодня, проціджуючи, охолоджуючи та підсолюючи. Поступово його кількість доводять до 600 г на день, а з 2-місячного віку поступово виводять із раціону.

З 10-15-денного віку молодняк бажано випускати на прогулянки в гарну погоду. Влітку рекомендується випасати на пасовищі. Якщо такої можливості немає, козенятам щодня згодовують по 3-3,5 кг зеленої маси з різнотрав’я.

Годування козенят

При вирощуванні козенят з матір’ю, їх також підгодовують концентрованими кормами, коренеплодами і сіном. З настанням стійлового періоду молодняк годують як дорослих кіз.

Хвороби кіз і методи їх лікування

Тварини можуть страждати від інфекційних і неінфекційних захворювань. Необхідно знати, до яких хвороб схильні кози, щоб вчасно впоратися з хворобою:

Захворювання

Причини Симптоми

Заходи боротьби

Гастроентерит Неінфекційна хвороба, що призводить до запалення слизової оболонки ШКТ. Причиною є годування поганим кормом. Молодняк страждає від прискореного дихання, підвищення температури тіла, відсутності апетиту, закрепу, який змінюється проносом. Не давати тварині корм добу, але подбати про наявність води. Крім цього потрібно давати антибіотики.
Пневмонія Неінфекційне захворювання, що виникає через ослаблення імунітету внаслідок переохолодження, перегріву або перебування в запиленому приміщенні тривалий час. У кіз частішає дихання, виділяється гнійний слиз із носа, підвищується температура тіла, пропадає апетит, з’являється кашель. Кіз необхідно перевести в чисте, сухе приміщення, скорегувати харчування, давати пеніцилін і норсульфазол.
Мастит Інфекційне захворювання. Призводить до того, що у кози збільшується і твердне вим’я, набуваючи синьо-фіолетового відтінку. Пропадає апетит і жуйка. Хворих тварин ізолюють і проводять дезінфекцію загального приміщення. Вим’я потрібно трохи помасажувати, зцідити молоко. Потім хворих кіз поять пеніциліном і вводять внутрішньом’язово еритроміцин.
Диспепсія Неінфекційне захворювання, притаманне новонародженим тваринам. Виникає через порушення метаболізму, що призводить до зневоднення та інтоксикації організму. Причиною тому незбалансоване харчування вагітної кози до і після пологів. Молодняк страждає від проносу, здуття живота, зниження температури тіла. Ізолювати хворих тварин, припинити їх годувати протягом 6-12 годин. Вливати в малюків розчин хлориду натрію або звичайну кип’ячену воду 5 разів на день.
Ехінококоз Інфекційне захворювання, коли в легені, печінку, нирки і селезінку проникають бактерії. Проявляється жовтяницею, збоями в роботі шлунково-кишкового тракту і худобою. Способів лікування не існує.
Отруєння Неінфекційна хвороба, що виникає через годування тварини кормом, обробленим пестицидами.

Тварина відмовляється від корму, виникає блювота і пронос. Зрідка виникають судоми, параліч кінцівок. Промити козі шлунок, дати проносне й активоване вугілля.

Реалізація продукції

Крім того, що необхідно піклуватися про тварин, не менш важливим є реалізація одержуваної продукції. Фермер не може просто взяти і поставити бочку з молоком або викласти свою продукцію в будь-якому місці міста.

Виходячи з Технічного регламенту Митного союзу, торгівля молочними продуктами дозволена тільки на сільськогосподарських ринках з обов’язковою наявністю документів про проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

Молоко від власних кіз фермери реалізують на ринку, здають його на заготівельні підприємства, продають через торговельні мережі або інтернет. Перспективно пропонувати продукцію торговим кооперативам, які охоче укладають довгострокові контракти з фермерами. Для продажу продукції обов’язкове отримання ветеринарного сертифіката.

М’ясо кіз реалізують на ринку, пропонують його закладам громадського харчування або спеціалізованим магазинам. Для підвищення рентабельності деякі фермери організовують міні-виробництво при фермі. З молока в домашніх умовах роблять йогурт, сир, масло, сир, кисле молоко. Козлятину коптять, готують із неї ковбаси, тушонку, закусочні набори.

Можлива навіть реалізація козячого гною – він активно використовується власниками овочівничих ферм і особистих підсобних господарств.

При собі фермер завжди повинен мати документи, які надасть покупцям:

  • документи з інформацією про постачальника і його/їх контактні дані;
  • дозвіл на торгівлю;
  • документи про продавця;
  • папери з термінами зберігання продукції та датою її виробництва;
  • санітарну книжку;
  • довідку про санітарну обробку бочки (якщо це молоко);
  • номер пломби;
  • документи, що підтверджують якість товару з відмітками про проведення планових щорічних ветеринарних заходів;
  • ветеринарне свідоцтво Форма №2 (для перевезення молока на ринок).

Обов’язково отримати:

  • паспорт на утримання тварин;
  • висновок державної ветеринарної служби, що засвідчує відповідність продукту вимогам ветеринарних норм;
  • документ про відповідність якості від будь-якої сертифікованої лабораторії;
  • висновок ветеринарної служби про виконання всіх правил і норм.

Розведення кіз як бізнес: складаємо бізнес-план

Щоб визначитися з тим, з чого почати бізнес і що робити далі, спочатку рекомендується скласти бізнес-план – за його допомогою вдасться визначити витрати і доходи майбутнього підприємства, а також залучити фінансові вливання від інвесторів.

Про те, як починав свій бізнес із розведення кіз, розповість фермер у наступному відео:

Інформація про продукцію

Зазвичай розведенням кіз займаються з метою отримання молока. Цей момент обов’язково вказується в бізнес-плані, також позначаються етапи діяльності з отримання остаточного продукту, який планується реалізовувати. Наприклад, для продажу козячого молока доведеться пройти кілька кроків:

  1. Купівля молодняка або дорослих кіз. На старті бажана купівля не менше двох тварин.
  2. Організація правильного догляду: годування, утримання, випасання, миття тощо.
  3. Отримання та реалізація продукції.

Виробничий план

У виробничому плані детально описується, як відбуватиметься виробництво. Наприклад, так:

  • Придбання тварин на суму близько 50 000 рублів.
  • Закупівля спеціальних кормів для повноцінного харчування – 15 000 рублів.
  • Будівництво стійл і ремонт будівлі для утримання тварин – 17 000 рублів.
  • Відрахування до Пенсійного фонду РФ – 6 500 рублів.
  • Перевезення кіз – 3 500 рублів.
  • Виручка від продажу козячого молока. Наприклад, у планах реалізація 600 л продукції по 200 рублів за 1 л.

Отримання молока від куплених кіз планується після першого покриття тварини. Залежно від того, якого віку козенята, вказується конкретна цифра, наприклад, через 1 рік.

Так, загальна річна виручка буде 120 000 рублів, а витрати – 92 000 рублів.

Маркетинговий план

На цьому етапі вибираєте методи реалізації продукції:

  • безпосередньо (є список потенційних покупців);
  • на ринку;
  • реалізація різним магазинам і крамницям як постачальника.

Організаційний план

У цей план включають людей, які беруть участь у розвитку бізнесу. Це не тільки працівники ферми, а й люди, які фінансують захід:

В організаційному плані слід вказати:

  • Як зареєстровано діяльність підприємства. Краще оформити ІП (індивідуальний підприємець).
  • Ім’я, прізвище, по батькові підприємця.
  • Скільки грошей вкладається в бізнес (власних і отриманих від будь-кого).
  • Плани щодо залучення найманої трудової сили для допомоги у веденні господарства.
  • Загальну вартість проєкту, поділивши її на окремі суми: особисте вкладення у справу, кошти позичальників, субсидії від держави та інше.

Фінансовий план

Фінансовий план складається тільки після отримання статусу індивідуального підприємця – оформляється в податковій службі. Складання поетапне:

  1. Дізнатися, якими податками буде оподатковано дохід. Краще перейти на спеціалізований режим оподаткування єдиним сільськогосподарським податком.
  2. Указати ставку системи оподаткування, за якою працює організація – 4%, 6% тощо.
  3. Окреслити об’єкт, що оподатковується. У вашому випадку це доходи підприємства, які були зменшені на величину витрат, проведених фермером.
  4. Зазначити в плані, яким чином державна скарбниця отримуватиме пенсійні внески.

Останнім кроком є складання таблиць із зазначенням деяких нюансів:

План доходів і витрат

План руху грошових коштів

  • сума планованої річної виручки;
  • плановане використання чистого прибутку у виробництві;
  • собівартість продажів;
  • фіксовані платежі в ПФ і ФФМС;
  • чистий прибуток;
  • фінансові витрати;
  • виплата податкових зборів;
  • зарплата робітників;
  • збитки і валовий прибуток;
  • соціальні відрахування;
  • витрати на пошту, канцелярію тощо.;
  • відрахування амортизаційного типу;
  • витрати на будівництво;
  • витрати на погашення % за кредитом;
  • страхування підприємства;
  • оплата транспорту для перевезень;
  • рекламні витрати;
  • послуги сторонніх організацій.
  • наявність фінансів на початку звітного періоду;
  • грошові кошти на кінець річного періоду;
  • прихід грошових коштів;
  • збільшення або зменшення фінансів;
  • особисті кошти, вкладені в бізнес;
  • гроші, витрачені на особисті витрати;
  • виручка;
  • відрахування в ПФ і ФФМС;
  • витрата грошей на організаційні моменти;
  • виплата податкового збору;
  • придбання кормів;
  • погашення % за кредитом;
  • витрати на зарплату для працівників ферми;
  • витрати на рекламу і просування;
  • оплата послуг сторонніх організацій;
  • страхування підприємства;
  • витрати на транспорт;
  • соціальні витрати.

Тільки при підрахунку витрат і доходів від реалізації вдасться більш точно прорахувати, через який термін вдасться отримувати стабільно чистий прибуток від такого бізнесу.

На цьому закінчується складання плану і приймається рішення – вигідно вам розводити кіз у домашньому господарстві чи ні.

Розведення кіз – справа серйозна, до неї необхідно підходити відповідально. Якщо не забезпечити тваринам належний догляд, вони не даватимуть багато продукції, відповідно і виручка піде на спад. Це може призвести до того, що бізнес не окупиться, а борги зростуть.