Порода курей Маран, особливо полюбилася птахівникам завдяки тому, що птах дає унікальні яйця, а його м’ясо має відмінні смакові характеристики. У статті розглянуто зовнішні характеристики птаха, його різновиди, розведення та утримання.
Як з’явилася порода
Порода Маран була виведена селекціонерами з Франції в 1895 році. Але унікальні якості тварин вдалося оцінити тільки через 29 років. У 1914 році творці зважилися представити свою нову породу на виставці “Ла-Рошель”. Відтоді птахи стали популярними в усьому світі.
Багато птахівників донині віддають перевагу цій породі. Птаха вивели в місті Маран, розташованому в західній частині Франції. Це посприяло тому, що тварини відмінно адаптуються до несприятливих погодних умов.
Опис Маранів
Зовні Марани виглядають дуже привабливо. Протягом усього року оперення птахів залишається таким же яскравим. Це тварини з потужним тілом, але вони не здаються “важкими” та незграбними, навпаки, мають шляхетний і величний вигляд.
Розмір тіла середній, статура хороша, оперення щільне. У птахів довгий тулуб, широкі та високі плечі. На сильній і довгій шиї багато довгого пір’я, яке утворює своєрідний комір. Потужні груди, розвинений живіт, крила, щільно притиснуті до тіла – ці характеристики свідчать про те, що птах сильний. Ноги закороткі, білого або злегка рожевого відтінку. Але у птахів із темним оперенням ноги можуть бути сірими або темно-сірими.
Голова у Моранів невелика, злегка подовжена. На голові розташовується середній гребінь із гострими кінцями. Сережки та мочки червоного відтінку. Відмітна риса – оранжево-червоні очі, сильний, вигнутий дзьоб жовтого кольору.
Птахи активні та рухливі, водночас спокійні та неагресивні. Це зручно для птахівників, які займаються розведенням відразу декількох порід.
Особливості птаха
У курей породи Маран є багато надзвичайних особливостей. Ось деякі з них:
- Птахи зносять яйця з товстою і міцною шкаралупою – вона стає бар’єром, через який не можуть проникнути шкідливі мікроорганізми. Але ця особливість – суттєвий мінус з іншого боку, адже курчатам дуже складно прокльовувати цей бар’єр під час вилуплення.
- Якщо схрестити самця Марана з курми інших порід, несучки даватимуть такі ж “шоколадні” яйця.
- У тварин красиве і яскраве оперення, його колір не змінюється протягом року, залишається таким же яскравим, як і при народженні.
- Чим темніші яйця Марана, тим вища якість продукту. Через це птахівники щосили намагаються забезпечити птахам хороші умови, щоб отримати темні яйця.
Яка у породи продуктивність
Дорослі несучки в дорослому віці набирають до 2,5-3,3 кг, півні – близько 4 кіло. М’ясні тушки відрізняються високими смаковими характеристиками. З м’яса готують супи та різні другі страви. При цьому тушки мають привабливий зовнішній вигляд, покриті біло-жовтою шкіркою.
Маранів майже не використовують для отримання м’яса, хоч це й універсальні кури. Птахів переважно утримують для яєчної продукції.
Статевої зрілості кури досягають у 6 місяців або трохи раніше. Перші яйця виходять не такими насичено темними, а їхня вага зазвичай не перевищує 60 г, але з часом показники змінюються на краще. За рік несучка здатна дати від 130 до 250 яєць вагою близько 85 грамів. Іноді кількість яєць зростає, це залежить від виду годівлі та умов утримання. Однорічні несучки зносять яйця з насиченим забарвленням яєць.
Різновиди породи
Зустрічаються Марани кукушечного, чорного, білого, пшеничного, колумбійського, срібно-чорного забарвлення та інші. Також існують карликові підвиди. Усі різновиди відрізняються забарвленням. Нижче розглянуто різновиди Марана.
Пшеничне
У птахів золотисте рівномірне забарвлення. Самці цього різновиду виглядають набагато ошатніше – пшеничне забарвлення шиї, чорні груди і червоне кермове пір’я.
Зозулиний
Самці зозулиного забарвлення згідно з французьким стандартом, світліші за несучок. У птахів однаково строкате оперення по всьому тілу і трохи рудуватий відтінок. Британські стандарти свідчать про те, що в півня шия і верхні груди світліші відтінком, ніж колір решти корпусу. Через це в потомстві кукушкових Маранів можуть з’явитися чорні курчата. При спаровуванні сріблясто-кукушечного півня з чорною куркою, в потомстві будуть темні самці і сріблясто-кукушечні самки.
Мідно-чорний
Майже весь тулуб птахів відрізняється червонуватим відтінком із золотистим відливом. У таких птахів чорний хвіст, на якому розташовані дрібні плями.
Чорнохвостий
У птахів червоний корпус і чорний хвіст. У самців смарагдові косиці, у самок – пір’я коричневого відтінку.
Колумбійський
Колумбійські птахи відрізняються чисто-білим корпусом із білосніжним пухом. На шиї красується чорна пір’яна грива з білою окантовкою. У махового пір’я верхня частина біла, нижня – чорна. Коли птах складає крила, неможливо розгледіти чорний відтінок. Плюсни рожево-білого кольору.
Лавандове
Лавандове забарвлення буває декількох варіаціях, адже базується на червоному і чорному пігментах. Лавандові кури можуть переважати або чорним, або червоним забарвленням пір’я.
Чорний
По всьому тілу, включно з пір’ям на хвості, відтінок його вугільно-чорний. Іноді зустрічаються особини з вкрапленнями пір’я іншого забарвлення – це браковані птахи.
Білий
Білі Марани переважають білосніжним оперенням. У півнів іноді на пір’ї гриви, хвоста і попереку бувають жовті відливи. У білого Марана рожеві плюсни. Якщо у пташеняти сіра або сіро-блакитна троянда, це ще не вилинялий лавандовий представник породи.
Синій мідний
Забарвлення зовні дуже схоже на мідно-чорних птахів, але в даному випадку пір’я птахів має сріблясто-мідне забарвлення.
Детальніше про яйця
Фермери цінують породу Маран за коричнево-червоне забарвлення яєць. Чим насиченіший колір, тим вища якість продукції. У цьому випадку існують спеціальні показники, мінімально допустиме значення 4-5 балів. Але для інкубаційної продукції показник має бути не менше 7 балів. Найкращі представники породи можуть похвалитися забарвленням шкаралупи, показник якого становить 9 балів. У таких яєць практично вугільна шкаралупа.
Деякі ферми стверджують, що якщо годувати птахів морквою, буряком, відваром з цибулиння цибулі, яйця будуть виходити темними, але це помилкова думка. А ось при схрещуванні самця Марана з несучками іншої породи, яйця будуть темного забарвлення.
Яйця переважають таким незвичайним відтінком, через те, що під час кладки проходить по яйцепроводу. Якщо ж спробувати пошкребти зовнішній шар захисної оболонки яйця, воно набуде світлого відтінку. Додатковий колір – своєрідний захист для самої продукції.
Але головними ознаками яєчної продукції від Маранів є і відмінний смак, і оболонка, яка має міцність, що сприяє можливості транспортувати і зберігати яйця з мінімальними ризиками.
Особливості утримання
Перед придбанням птахів, фермеру обов’язково потрібно ознайомитися з тим, яким умовам життя віддають перевагу тварини:
- Марани потребують пташника, де сухо, тепло, і відсутні протяги. У ньому не повинно бути темно, птахам потрібно не менше 11 годин освітлення.
- Температура в сараї, навіть у зимовий час, не повинна бути нижчою за 15 градусів тепла. Обов’язкова умова – наявність підстилок з тирси.
- Птахи не переносять вологу, за рахунок чого потрібно частіше провітрювати курник. Якщо провітрювання недостатньо, рекомендується встановити в пташнику обігрівач – це допоможе врятувати ситуацію, вберегти птахів від проблем зі здоров’ям.
- Огороджувати територію для вигулу високим парканом немає потреби, адже через значну масу тіла птахи не можуть літати.
- Організовують простору площу вигулу. Якщо у тварин не буде можливості вести активний спосіб життя, вони можуть зіткнутися з ожирінням – воно небезпечне не тільки для продуктивності, а й для життя самих птахів.
- На вигулі фермери встановлюють спеціальні ємності з піском і золою – сухі ванни допомагають птахам захиститися від появи паразитів, здатних призвести до виснаження організму і зниження продуктивності. Іноді через паразитів птахи позбавляються оперення. При належному догляді кури не будуть від цього страждати.
- Половина вольєра має бути накрита дахом, щоб у разі негоди кури могли сховатися від дощу або снігу – це захистить їх від простудних захворювань.
- Хоч птахів і виведено для утримання в регіонах із прохолодним кліматом, важливо приділити увагу їхньому утриманню в зимовий період. У цей час світловий день має тривати до 14 години – на допомогу приходить штучне освітлення. Досвідчені птахівники рекомендують використовувати реле часу – воно автоматично вмикає і вимикає лампочки в приміщенні.
- Не можна допускати зниження температури до 10 градусів у зимовий час, інакше яйцекладка припиниться. Створити оптимальну температуру вдасться за допомогою додаткових обігрівачів, а також шляхом теплої солом’яної підстилки на підлозі – її змінюють двічі на місяць.
Годування
В основі раціону Маранів лежать ті ж принципи годування, що властиві й іншим породам курей. Для того щоб птахи добре набирали масу і показник несучості був стабільним, поголів’ю забезпечують збалансоване харчування.
Несучкам шкідливі недогодовування і перегодовування. Неправильне харчування може призвести до зниження несучості. Фермеру потрібно серйозно поставитися до складання меню для молодняка і дорослих особин.
Що давати молодняку?
Курчат необхідно правильно годувати – від цього залежить правильний розвиток і зростання, а тому потрібно слідувати за певною схемою:
- З 1 по 3 день годувати малюків відвареними яйцями і сиром кожні 2 години.
- З 3 по 6 день до сиру і яєць додають кукурудзяну крупу і подрібнені зерна пшона.
- З 6 по 9 день птахам у їжу додають подрібнену яєчну шкаралупу, черепашник. Годують пташенят до 6 разів на добу.
- З 10 дня курчат годують 4 рази на день.
- З 14 дня рекомендується годувати пташенят кормами рослинного походження.
Раз на тиждень в якості пиття пташенятам потрібно давати слабкий розчин марганцівки – профілактика шлунково-кишкових захворювань.
Молодняку необхідні серйозні умови утримання. З моменту народження і до 7 дня життя їх утримують у брудерах, де температура не менше 30 градусів. Через тиждень уже випускають пташенят на прогулянку на пару годин у разі гарної погоди.
З другого тижня життя пташенят залишають із дорослими особинами, але на ніч садять у тепле місце. Коли птахам виповниться 1 місяць, їх вважають дорослими, тоді й можуть утримувати в загальному пташнику.
Харчування дорослих птахів
На одну курку на добу припадає до 75 грам комбікорму, якщо основний раціон складається тільки з такої їжі. Але висипати всю норму за один вкрай небажано, щоб птахи все не з’їли, і потім не залишилися голодними. Харчування ділять на кілька прийомів. Також до раціону обов’язково включають зелену масу та овочеві культури.
У теплу пору року обов’язково дають траву, рубані овочі, капустяні качани. Несучки потребують підгодівлі. Птахів годують кілька разів на добу. Інтенсивність забарвлення жовтка в яйцях безпосередньо залежить від кількості зеленої маси, споживаної несучками.
Детальніше про правильну годівлю курей-несучок читайте тут.
Комбікорми для курей купують уже в готовому вигляді або готують самостійно. У другому випадку фермери суттєво економлять на харчуванні для птахів.
У складі сухої суміші мають бути присутні такі продукти:
- кухонна сіль – 0,3%;
- кормові дріжджі – 5%;
- трав’яне, рибне і кісткове борошно – 5%;
- шрот соняшнику – 7%;
- кормова крейда, черепашник, вапняк – 7%;
- зерна ячменю – 7%;
- зерна гороху – 8%;
- пшеничні зерна – 12%;
- кукурудзяні зерна – 45%.
Для кращої перетравності кормів у пташниках рекомендується обладнати тари з черепашником, гравієм або кварцовим піском.
Раціон домашньої курки складається на 70% з вуглеводних кормів, решта 30% – протеїн. Молодняк несучок повинен харчуватися більш поживними кормами з початком періоду яйцекладки. У готових промислових кормах уже є всі необхідні для птахів добавки. Як додаткове джерело кальцію для утворення міцної шкаралупи птахам забезпечують спеціальні добавки. Годують їх такими продуктами:
- подрібненою яєчною шкаралупою;
- кормовою крейдою;
- кістковим борошном;
- черепашкою.
Така підгодівля може перебувати в окремій ємності або додаватися в їжу. Все ж краще давати додаткове харчування окремо, щоб у птахів була можливість самостійно визначитися, коли і в якій кількості поласувати добавками.
Розведення
Для закладання в інкубатор вибирають великі яйця масою не менше ніж 65 грамів. Вибирають найтемніші – це дає змогу зберегти спадкові якості. При цьому дуже важливо, щоб батьки відповідали стандартам породи за зовнішніми даними.
Єдиною проблемою, з якою стикаються фермери, є товста і міцна шкаралупа яєць. У разі якщо пташенята ослаблені, їм дуже складно проклюнути шкаралупу або розірвати підшкаралупну оболонку. Якщо не допомогти малюкам вчасно вибратися, це може призвести до їхньої загибелі.
Уникнути летального результату від нестачі кисню під товстою шкаралупою, фермер може шляхом хорошої вентиляції в другій половині інкубації – на 10-11 день. Щоб зародок не присох до підшкірлупної оболонки, яйця потрібно перевертати частіше. Підтримати вологість повітря в останньому періоді інкубаційного терміну допоможуть обприскування водою. В останні дні показник вологості не повинен бути нижчим за 75%.
Уникнути перегріву зародків, дефектів у пташенят (наприклад, криві пальці) допоможе зниження температури на 0,2 градуса на добу, починаючи з 16 дня. До моменту виведення температура в інкубаторі має бути 36,8-36,9 градусів.
Після початку прокльову потрібно стежити за тим, щоб це місце не впиралося в підлогу або будь-яку іншу поверхню. Деякі фермери допомагають пташенятам, розбиваючи по колу шкаралупу від місця прокльовування. При дотриманні правил інкубації, курчата породи Маран вилуплюються дружно – на 21 добу після закладки.
Детальніше про інкубацію курячих яєць можна прочитати тут.
Хвороби та профілактика
Запобігти захворюванню курей вдасться при дотриманні чистоти в курнику і шляхом організації правильної годівлі. Не менш важливо вчасно вакцинувати молодих птахів. У таблиці описані найчастіші захворювання курей і способи їх лікування:
Хвороба | Симптоми | Методи боротьби |
Пташиний грип | Інфекційне захворювання. У птахів порушується координація, підвищується температура тіла. Спостерігається постійне обертання головою, скуйовдженість пір’я. Із дзьоба хворого птаха виділяється слиз. | Ізолювати заражену птицю або забити, поки інфекція не поширилася на інших особин. |
Водянка черевної порожнини | Заражений птах страждає від збільшеного і напруженого живота. Тварина почувається ослаблено, мляво. Хода напружена. | Захворювання лікують шляхом відкачування води з черевної порожнини. Також у питво додають сечогінні трави, такі як мучниця, польовий хвощ. |
Кнемідокоптоз (нарости на лапах) | Захворювання, за якого на лапах курей з’являються лусочки та горбики. Це відбувається через впровадження коростяного кліща під шкіру. | Найефективнішим препаратом для вирішення проблеми вважається аверсиктинова або невертинова мазь. |
Аскаридоз | Птахи заражаються гельмінтами. | Лікувати хворобу бажано такими препаратами, як Гігроміцин або Піперазин. Виявивши в курнику глистів, необхідно терміново провести санітарну обробку всіх поверхонь окропом. |
Більше про хвороби курей, причини їх розвитку, лікування та профілактику – читайте тут.
Переваги та недоліки породи
У породи майже немає недоліків, єдиним негативним моментом вважається міцна шкаралупа, що заважає вибратися пташенятам на свободу.
У порівнянні з цим плюсів у Марана набагато більше:
- м’ясо і яйця курей мають чудовий смак;
- товста і міцна шкаралупа надійно захищає від проникнення паразитів;
- порода пристосована до розведення в будь-яких умовах;
- яйця і тушки птахів радують фермерів великими розмірами;
- кури мають підвищену стійкість до різних захворювань;
- яєчна продукція переважає насиченим коричневим кольором, від чого яйця називають “шоколадними”.
Крім цих плюсів, багато птахівників відзначають активність і рухливість курей, що сприятливо впливає на плід.
Рентабельність розведення
Маран – це кури м’ясояєчної спрямованості. Але більшість фермерів стверджують, що розводити птахів для отримання тільки м’яса абсолютно не має сенсу. Щодо яєчної продукції, то темні яйця несучок користуються неймовірним попитом, тим паче радують великим розміром.
Яйця самок мають унікальні смакові якості, міцна шкаралупа забезпечує безпечне перевезення на далекі відстані, чого не скажеш про продукт, отриманий від курей інших порід.
Розведення буде рентабельним тільки в тому випадку, якщо метою бізнесу буде продаж незвичайних темних яєць для гурманів і зацікавлених покупців. Але важливо заздалегідь подбати про пошук потенційних покупців (любителів або рестораторів).
Де купити і за якою ціною
Нерідко фермери звертаються до перевірених постачальників для купівлі інкубаційних яєць. Сьогодні багато птахофабрик пропонують придбати якісні яйця Марана, а також пташенят і дорослих особин цієї породи.
Орієнтовна вартість:
- інкубаційне яйце – близько 300-350 рублів за штуку;
- семиденні курчата – від 400 до 470 рублів;
- двотижневі пташенята – від 480 до 500 рублів;
- піврічні особини – від 5500 до 6000 рублів.
Фермери можуть детальніше ознайомитися з продукцією птахофабрик, відвідавши їхні сайти, вивчивши пропозиції та прайси з цінами. На сайтах вказана вся детальна інформація з описом порід, які пропонують ферми. Також є можливість оформити замовлення в режимі онлайн.
Кури породи Маран сьогодні дуже популярні та затребувані. Їх цінують за швидкий набір ваги, великі шоколадні яйця. Продукція має гарний смак. При розведенні рідко виникають труднощі, а належні умови утримання дають змогу не втрачати поголів’я, одночасно збільшуючи прибуток від бізнесу.