Вирощування бобів у відкритому ґрунті, при дотриманні всіх агротехнічних умов, принесе не тільки багато врожаю, але ще й наситить ґрунт азотом. Далі в статті – особливості посадки, догляду за бобами і список найкращих сортів.
Ботанічний опис бобів
Боби належать до однорічних овочевих культур. Їхні ботанічні особливості:
- Стебло. Прямий, чотиригранний, товстий, досягає у висоту 30-120 см. Гілкується слабо.
- Листя. Мають складну будову, складаються з 3-5 листочків.
- Корінь. Потужний, йде вглиб на 1,5 м.
- Суцвіття. Китиці з 4-14 квітками білого, жовтого, блакитного або коричневого відтінку. На крилах бувають чорні плями.
- Плоди. Стручки довгі, можуть бути прямими або вигнутими. Довжина – 4-20 см, залежить від сорту. Стулки в стадії технічної стиглості зелені, у міру дозрівання темніють. У стручку – насіння, в кількості від 2-х штук. Колір, форма і розмір визначаються сортом. Вони бувають жовтими, зеленими, фіолетовими, коричневими, чорними, строкатими.
Сорти бобів розрізняються за термінами дозрівання, врожайністю, плодами, висотою рослини, агротехнічними характеристиками.
Найкращі сорти
У бобів, у порівнянні з іншими городніми культурами, не так вже й багато сортів, хоча історія їх налічує тисячі років. Усі сорти ділять за термінами дозрівання на 4 групи:
- ранні – від сходів до перших стиглих стручків проходить 60-65 днів;
- середньоранні – 65-75 днів;
- середньостиглі – 70-90 днів;
- пізні – близько 100 днів.
Також усі боби умовно ділять на два види сортів:
- Північні. Характеризуються скоростиглістю, підвищеною морозостійкістю і невимогливістю. Для регіонів, де літо коротке і нежарке.
- Західноєвропейські. Для південних і центральних областей країни, де клімат тепліший.
Велена
Середньоранній цукровий сорт, дозріває за 90 днів. Висота рослини – до 1 м. Довжина стручків – 12 см, у кожному по 4 боби. Плоди округлі, ніжно-білого кольору, потім світло-палеві. Урожайність 1,1-1,7 кг з 1 кв. м.
Білоруський
Високорослі, середньостиглі боби. Висота рослини – 1-1,4 м. Одна рослина дає до 6-ти стручків. Дозрівають приблизно через 70 діб після сходів, через 100 днів – збір урожаю. Стручки великі, не вигнуті, в кожному – по 3-5 плодів, смачних, соковитих, м’ясистих. Один із найпоширеніших у сорт. З 1 кв. м збирають 0,5 кг бобів.
Віровський
Середньостиглий сорт. Період дозрівання до повної технічної стиглості – 95-102 дні. Стручки злегка вигнуті, довжина – 8-9 см. Плоди овальні, білуваті або лимонно-жовті, матові. Чудовий смак у період молочної стиглості. Урожайність – 0,56 кг з 1 кв. м.
Аушра
Кормовий сорт. Дозріває за 120 днів. Стручки довжиною 6-8 см. У стручках по 3-4 боби. Стійкий до посухи. Урожайність – 29 ц/га, зеленої маси – 340 ц/га.
Російські чорні
Середньоранній, морозостійкий сорт. Має яскраво виражений цукровий смак. Рослина гілляста, у висоту – 0,6-1 м. Стручки невеликі – до 8 см, містять по 3 боби. Смак плодів ніжний, соковитий, солодкий. До моменту технічної стиглості насіння світло-зелене, дозрівши повністю, воно стає фіолетовим.
Воліють рости на сонячних ділянках. З 1 кв. м збирають 0,5 кг. Це старий перевірений сорт, виведений в СРСР і офіційно зареєстрований у 1943 р.
Бобчинський
Середньоранній цукровий сорт. Від сходів до технічної стиглості проходить 60-65 днів. Висота рослини – 0,6 м. Стручки прямі або трохи вигнуті. Урожайність 1,3-1,6 кгс 1 кв. м.
Віндзорський білий
Високоврожайний сорт із середніми термінами дозрівання. Виведений у Європі. Добре показав себе в суворому кліматі, витримує весняні заморозки. Рослина високоросла, висота пагонів – 1-1,2 м. Стручки великі, м’ясисті, з гладкою поверхнею. У кожному стручку – 2-3 квасолини молочно-зеленого кольору. У міру дозрівання вони стають бурими.
Смак бобів чудовий, у них багато вітамінів А, В, С. Дуже калорійні – в рази перевершують картоплю. Урожайність – 1,6-1,8 кг з 1 кв. м.
Патіо
Цей сорт дозріває раніше за всіх. Його головна відмінність – компактність. Висота рослини не більше 30-40 см. Сорт підходить для вирощування в горщиках – такі боби можна ростити на балконах і патіо. Кущі швидко нарощують зелень, зав’язі дозрівають через 50 днів після посадки. В одному стручку – до 8 плодів. Смак – приємний, їдять у період молочної стиглості. Годяться для переробки. Збирання врожаю – у липні-серпні.
Рожевий фламінго
Сорт належить до категорії нових. Терміни дозрівання – середньоранні. Від сходів до технічної стиглості проходить 60 днів. Рослина виростає до 60 см у висоту. На одному кущі – 8-16 стручків. Вони світло-зеленого кольору. Довжина стручків – 7-8 см.
Плюс цього сорту – стручки не розтріскуються після дозрівання. Насіння велике, кармінно-рожеве. Смачні у свіжому вигляді та підходять для різних видів переробки.
Дитячий захват
Середньоранній сорт. Дозріває за 70-90 днів. Рослина середньої облиственності, висота – близько 1 м. Стручки широкі, сильно вигнуті, в період технічної стиглості – зеленого кольору. Насіння велике, овальної форми, біле.
Боби відлякують колорадських жуків і кротів.
Оптика
Ранній сорт, дозріває за 88-100 днів. Потужна рослина, виростає до 1 м у висоту. Стручки великі, м’ясисті, з товстими стулками. Довжина – 10-15 см. В одному стручку – 3-4 насінини. Колір бобів у молочній стиглості – світло-зелений.
Після дозрівання насіння стає темно-бежевим. Смачні свіжими, придатні для консервації, заморозки, кулінарної переробки. Сорт рекомендований для дієтичного харчування.
Царський урожай
Середньоранній високопродуктивний сорт. Прямостояча рослина з м’ясистими і довгими стручками. Плоди великі, в одному стручку їх цілих 8 штук. Відрізняється рівномірним дозріванням і високими смаковими характеристиками.
Дачник
Високорослий, ранньостиглий сорт. Виростає понад 1 м у висоту. Стручки великі, стулки м’ясисті. Довжина стручків – до 17 см. Насіння велике, білого кольору. Рекомендований для дитячого та дієтичного харчування.
Білі перли
Сорт виведений недавно. Стручки лущильні. Від моменту сходів до технічної стиглості – 55-65 днів. Висота – 1 м. На одній рослині – до 10-ти стручків, прямих і довгих. Довжина стручка – до 11 см. У кожному по 4-5 плодів. Спочатку насіння світле, дозрівши, стає жовтим, а під час зберігання набуває світло-коричневого відтінку.
Особливості вирощування
Боби – найбільш холодостійка городня культура. Її вирощування вимагає певної температури і вологості:
- Боби – рослини довгого світлового дня, і невибагливі до теплового режиму. Сходять при 3°C, витримують мороз до – 4°C. Насіння дає паростки при 3°C. Сходить через 12-13 діб.
- Температура для росту – до 21-23°C. Пекло боби не люблять. За високої температури квітки опадають, з’являється багато пустоцвітів.
- Культура вологолюбна. Особливо важливі поливи в період цвітіння. Посуху переносить погано.
- Боби роблять ґрунти пухкими, і не дають рости бур’янам.
Як вибрати ділянку
Вимоги до ділянки:
- Ґрунти – родючі суглинки, слабокислі або нейтральні.
- Боби люблять вологу, тому висаджувати їх краще в низинах. Їх також можна висаджувати в міжряддях овочевих культур або на невеликих височинах, де рано сходить сніг. Ґрунти мають бути вологими, але без застою вологи, інакше насіння згниє.
- Якщо в ґрунті недостатньо калію, його вносять під корінь.
- Гарне природне освітлення.
Хороші та погані попередники
Культура погано реагує на надлишок азоту в ґрунті. Боби самі виробляють цей хімічний елемент. При висадці бобів важливо врахувати попередників:
- Хороші. Боби добре ростуть після капусти, картоплі та огірків, гарбуза і томатів.
- Погані. Не годяться ділянки, на яких раніше ріс горох, арахіс, соя, квасоля і сочевиця.
Посадка у відкритий ґрунт
Боби – культура невибаглива. Якщо правильно підготуватися до висадки, ймовірність високого врожаю багаторазово зростає.
Підготовка ґрунту до посадки бобів насінням
Порядок підготовки ґрунту:
- Землю перекопують на багнет лопати. Восени вносять компост або гній – по 3-4 кг на 1 кв. м. м. У ґрунт також вносять золу – для зниження кислотності ґрунту.
- Навесні – повторне перекопування. Під час весняного перекопування вносять мінеральні добрива і 15 г сечовини.
Коли висаджувати насіння?
Сіють боби в міру формування сприятливих погодних умов – ґрунт повинен прогрітися, хоча б до +5°C, і при цьому бути досить вологим, наповненим талими водами. У середній смузі такий час настає на початку травня. Якщо відтягнути посадку, то ріст і розвиток рослини буде менш інтенсивним. Пізня посадка веде до ураження культури грибковими хворобами і комахами.
Розсадний спосіб використовують рідко. Він дозволяє наблизити отримання врожаю, але вимагає зайвого клопоту. Застосовують такий варіант у регіонах, де пізно приходить весна.
Порядок вирощування розсадою:
- Замочування насіння протягом 12-14 годин.
- Висаджування в окремі контейнери. Час висадки – початок квітня. Ростять розсаду в теплиці близько місяця.
Як підвищити схожість насіння?
Підготовка насіння до посадки:
- Насіння на посів ретельно відбирають, відбраковуючи дефектне та нестандартне. Якщо в бобі є отвір, його також відкладають – він пошкоджений точильщиком. Якщо розламати насіння навпіл, можна побачити – всередині прилаштувалася личинка. До посадки таке насіння не придатне.
- Насіння пророщують при 4-10°C. Для цього його загортають у вологу тканину на 1-2 дні. Сильно змочувати матерію не можна – насіння згниє, а не проросте. На один зволожений шматок тканини викладають боби, іншим прикривають. Другий варіант пророщування – поміщення насіння на 5-6 годин у тарілку з водою. У стимуляторі боби замочують на 4 години. Перетримувати у воді та стимуляторах насіння не можна.
Способи посадки
Посадка бобів насінням у відкритий ґрунт може проводитися двома способами:
- Широкорядний однорядковий. Між рядами залишають 40-45 см. Між сусідніми рослинами – 20-25 см. Відстань має бути такою, щоб боби не заважали один одному рости.
- Стрічковий дворядковий. Відстань між стрічками – 45 см. Між рядками – 20 см, між кущами – 10 см.
Насіння заглиблюють на 6-8 см. Норма посіву – 25-35 г на 1 кв. м. м. Насіння закладають у зволожений ґрунт, але після посадки його все одно поливають.
Кращі сусіди для бобів
Розглянута культура непогано уживається з багатьма овочами. Боби можна посадити поблизу томатів, кукурудзи, редиски, редьки, шпинату і гірчиці. Але найкраще сусідство у них з огірками. Боби радять висаджувати навколо огіркових грядок.
Боби також сумісні з картоплею, але садять їх виключно по периметру ділянки – щоб вони не забирали поживні речовини, боби дуже “ненажерливі”. Якщо насадити бобів між рядами, бульби виростуть дрібнуватими.
Для самих бобів корисне сусідство з травами – вони чудово ростуть поруч із базиліком, лавандою, материнкою, розмарином, деревієм. Протипоказані в якості сусідів – цибуля, часник, горох, чорнобривці та гіркий полин.
Збирання врожаю
Починають боби збирати влітку. За сезон доводиться збирати врожай кілька разів. Інтервал між збиранням плодів – тиждень-півтора. Їдять боби свіжими, коли плоди зелені, соковиті, молочно-стиглі.
Стану молочної стиглості насіння досягає приблизно через пару тижнів після цвітіння. Стручки спочатку обривають внизу – там плоди дозрівають першими. Виламують стручки руками, намагаючись не пошкодити рослину.
Догляд за городньою культурою
Доглядати за бобами просто – їх треба вчасно поливати, розпушувати, підсапувати, підгодовувати і вчасно прибирати бур’яни.
Підживлення бобів
Якщо ґрунт був правильно підготовлений – внесено органічні та мінеральні добрива, то особливої потреби в підгодівлі немає. Якщо ж було упущено якісь моменти під час підготовки ґрунту, рослина своїм зовнішнім виглядом вкаже на проблему – можливо, знадобиться підживлення.
Особливості підживлення бобів:
- Під час появи сходів культуру підживлюють сечовиною і коров’яком, по 20 г і 0,5 л на 1 кв. м. м відповідно. Компоненти розчиняють у 10 л води і поливають отриманим розчином грядки – по 0,5 л на кущ.
- На 1 кв. вносять по 10 г суперфосфату, по 5 г калійної солі та аміачної селітри.
Якщо боби сповільнилися в рості, їх підживлюють калійно-азотним добривом – вносять по 10-15 г на кожен квадратний метр.
Особливості поливу
Боби люблять вологу, і регулярне зволоження – важливий момент в агротехніці цієї культури. Полив рекомендований у період цвітіння і під час зав’язування плодів. Але важливо не перестаратися з поливами – якщо почнеться застій вологи, то коріння рослини може загнити. Ще недолік надмірного зволоження – активний ріст зелені на шкоду врожайності.
Якщо дощів немає, то боби поливають з частотою 2 рази на тиждень. На 1 кв. на кущ ллють приблизно відро води.
Прополка, розпушування
Оскільки у рослини потужна коренева система, вона пригнічує ріст “чужих”. Бур’яни, які все-таки виростуть, треба прибрати – щоб не перешкоджали росту і розвитку культури. Це особливо важливо на початковому етапі, коли рослина підросте, пригнічує конкурентів, і необхідність у прополюванні зникне.
Коли висота рослин досягає 50 см, їх підгортають. За сезон проводять 2- підгортання. Завдяки підгрібанню землі до стебла, рослина краще протистоїть вітру.
Прищипування верхівок
Общипують верхівки, коли з’являються квітки. Молоду зелень обліплює попелиця, і випиває соки. Відриваючи приблизно 10-15 см верхівок, городник позбавляє паразитів “кормової бази”. Плоди при цьому рівномірно розвиваються і достигають.
Підв’язування, створення опори пагонам
Є сорти бобів, які у висоту досягають 1 м і більше. Такі рослини можуть зламатися під впливом вітру – стебла у бобів досить крихкі. Високорослі сорти необхідно підв’язати.
Для підв’язування використовують такі види опор:
- Дерев’яні опори – їх вбивають у ґрунт біля куща. Рослину прив’язують до опори м’яким шпагатом. Висота кілків – 1 м.
- Шпалери. Щоб їх спорудити, по краях грядки вбивають стійки. Між ними – м’який шнур, до якого прив’язують стебла.
Як боротися зі шкідниками?
Щоб не втратити врожай, посадки з небезпечними комахами обробляють спеціальними складами.
Шкідники бобів і боротьба з ними:
Шкідник | Шкода | Лікування |
Чорна бобова попелиця | Нападає на молоді пагони, стебла стають кривими. | Обривання верхівок під час активного росту – довжиною до 15 см. Обробляють Карбофосом. |
Бобова зернівка | Метелик відкладає яйця в молоді зав’язі. Личинки, проникнувши в насіння, виїдають його. | Замочування насіння в солоному розчині. |
Паросткова муха | Личинки мухи живляться корінням бобів. | Регулярне розпушування ґрунту і видалення бур’янів. |
Боротьба з хворобами
Боби нечасто хворіють, ця культура стійка до хвороб. Але заходи профілактики не завадять, будь-яке захворювання може призвести до втрати врожаю – всього або частини.
Поширені захворювання бобів та їхні симптоми:
Хвороба | Симптоми | Лікування |
Антракноз | На листках і стеблах з’являються бурі плями. Стулки бобів – у темних виразках, порушується формування плодів. | Обприскування рослин 1 %-вою бордоською рідиною. |
Іржа | Грибкове захворювання викликає зміну рослинних тканин – стебла і листя біліють і розм’якшуються. Розвивається в сирому кліматі. | Застосовують агротехнічні методи – підживлення і протруювання насіння. |
Справжня борошниста роса | Симптоми з’являються в період цвітіння. На всіх наземних частинах рослини – білий наліт. Триває весь період вегетації. | Обробка сіркою колоїдною 1 %-ною (0,50 г на 1 кв. м). м). Запилюють порошковою сіркою (3 г на 1 кв. м). м). |
Заходи профілактики:
- Внесення калійних і фосфорних добрив.
- Знищення рослинних залишків після збирання врожаю.
- Прогрівання насіння перед посадкою у воді +50 °C.
Зберігання бобів
Якщо боби зірвані на власній ділянці, і відразу поміщені в холодильник, то зберігають їх там не більше 2-3 днів. Діставати плоди зі стулок треба прямо перед використанням – тоді вони будуть м’якшими. Покинувши стулки, насіння швидко засихає, стає жорстким. У вигляді стручків боби зберігаються довше – до 7-ми днів.
Особливості зберігання:
- Заморожені свіжі боби зберігаються приблизно 6 місяців. У морозилку їх закладають у поліетиленових пакетах або в пластикових контейнерах. Перш ніж заморозити, боби бланшують кілька хвилин.
- Сухі боби зберігають до 1 року. При цьому важливо дотримуватися умов зберігання – прохолода, сухість, а головне, насіння треба періодично перевіряти на наявність дефектних екземплярів.
- Якщо свіжі плоди зморщилися під час зберігання, їх краще не вживати в їжу. Можливо, це сталося через порушення умови зберігання, а можливо і через грибкове захворювання.
Агротехніка бобів гранично проста, а їхня унікальна морозостійкість дає змогу отримувати хороші врожаї навіть у північних регіонах. Вирощування цієї культури вигідне подвійно – ви не тільки отримуєте цінний харчовий продукт у вигляді бобів, а й збагачуєте свою ділянку азотом.