Вирощування бобів у відкритому ґрунті: сорти, терміни, посадка і догляд

Вирощування бобів у відкритому ґрунті, при дотриманні всіх агротехнічних умов, принесе не тільки багато врожаю, але ще й наситить ґрунт азотом. Далі в статті – особливості посадки, догляду за бобами і список найкращих сортів.

Сходи бобів

Ботанічний опис бобів

Боби належать до однорічних овочевих культур. Їхні ботанічні особливості:

  • Стебло. Прямий, чотиригранний, товстий, досягає у висоту 30-120 см. Гілкується слабо.
  • Листя. Мають складну будову, складаються з 3-5 листочків.
  • Корінь. Потужний, йде вглиб на 1,5 м.
  • Суцвіття. Китиці з 4-14 квітками білого, жовтого, блакитного або коричневого відтінку. На крилах бувають чорні плями.
  • Плоди. Стручки довгі, можуть бути прямими або вигнутими. Довжина – 4-20 см, залежить від сорту. Стулки в стадії технічної стиглості зелені, у міру дозрівання темніють. У стручку – насіння, в кількості від 2-х штук. Колір, форма і розмір визначаються сортом. Вони бувають жовтими, зеленими, фіолетовими, коричневими, чорними, строкатими.

Сорти бобів розрізняються за термінами дозрівання, врожайністю, плодами, висотою рослини, агротехнічними характеристиками.

Найкращі сорти

У бобів, у порівнянні з іншими городніми культурами, не так вже й багато сортів, хоча історія їх налічує тисячі років. Усі сорти ділять за термінами дозрівання на 4 групи:

  • ранні – від сходів до перших стиглих стручків проходить 60-65 днів;
  • середньоранні – 65-75 днів;
  • середньостиглі – 70-90 днів;
  • пізні – близько 100 днів.

Також усі боби умовно ділять на два види сортів:

  • Північні. Характеризуються скоростиглістю, підвищеною морозостійкістю і невимогливістю. Для регіонів, де літо коротке і нежарке.
  • Західноєвропейські. Для південних і центральних областей країни, де клімат тепліший.

Велена

Середньоранній цукровий сорт, дозріває за 90 днів. Висота рослини – до 1 м. Довжина стручків – 12 см, у кожному по 4 боби. Плоди округлі, ніжно-білого кольору, потім світло-палеві. Урожайність 1,1-1,7 кг з 1 кв. м.

Сорт Велена

Білоруський

Високорослі, середньостиглі боби. Висота рослини – 1-1,4 м. Одна рослина дає до 6-ти стручків. Дозрівають приблизно через 70 діб після сходів, через 100 днів – збір урожаю. Стручки великі, не вигнуті, в кожному – по 3-5 плодів, смачних, соковитих, м’ясистих. Один із найпоширеніших у сорт. З 1 кв. м збирають 0,5 кг бобів.

Сорт Білоруський

Віровський

Середньостиглий сорт. Період дозрівання до повної технічної стиглості – 95-102 дні. Стручки злегка вигнуті, довжина – 8-9 см. Плоди овальні, білуваті або лимонно-жовті, матові. Чудовий смак у період молочної стиглості. Урожайність – 0,56 кг з 1 кв. м.

Сорт Віровський

Аушра

Кормовий сорт. Дозріває за 120 днів. Стручки довжиною 6-8 см. У стручках по 3-4 боби. Стійкий до посухи. Урожайність – 29 ц/га, зеленої маси – 340 ц/га.

Сорт Аушра

Російські чорні

Середньоранній, морозостійкий сорт. Має яскраво виражений цукровий смак. Рослина гілляста, у висоту – 0,6-1 м. Стручки невеликі – до 8 см, містять по 3 боби. Смак плодів ніжний, соковитий, солодкий. До моменту технічної стиглості насіння світло-зелене, дозрівши повністю, воно стає фіолетовим.

Воліють рости на сонячних ділянках. З 1 кв. м збирають 0,5 кг. Це старий перевірений сорт, виведений в СРСР і офіційно зареєстрований у 1943 р.

Сорт Російські чорні

Бобчинський

Середньоранній цукровий сорт. Від сходів до технічної стиглості проходить 60-65 днів. Висота рослини – 0,6 м. Стручки прямі або трохи вигнуті. Урожайність 1,3-1,6 кгс 1 кв. м.

Сорт Бобчинський

Віндзорський білий

Високоврожайний сорт із середніми термінами дозрівання. Виведений у Європі. Добре показав себе в суворому кліматі, витримує весняні заморозки. Рослина високоросла, висота пагонів – 1-1,2 м. Стручки великі, м’ясисті, з гладкою поверхнею. У кожному стручку – 2-3 квасолини молочно-зеленого кольору. У міру дозрівання вони стають бурими.

Смак бобів чудовий, у них багато вітамінів А, В, С. Дуже калорійні – в рази перевершують картоплю. Урожайність – 1,6-1,8 кг з 1 кв. м.

Сорт Віндзорський білий

Патіо

Цей сорт дозріває раніше за всіх. Його головна відмінність – компактність. Висота рослини не більше 30-40 см. Сорт підходить для вирощування в горщиках – такі боби можна ростити на балконах і патіо. Кущі швидко нарощують зелень, зав’язі дозрівають через 50 днів після посадки. В одному стручку – до 8 плодів. Смак – приємний, їдять у період молочної стиглості. Годяться для переробки. Збирання врожаю – у липні-серпні.

Сорт Патіо

Рожевий фламінго

Сорт належить до категорії нових. Терміни дозрівання – середньоранні. Від сходів до технічної стиглості проходить 60 днів. Рослина виростає до 60 см у висоту. На одному кущі – 8-16 стручків. Вони світло-зеленого кольору. Довжина стручків – 7-8 см.

Плюс цього сорту – стручки не розтріскуються після дозрівання. Насіння велике, кармінно-рожеве. Смачні у свіжому вигляді та підходять для різних видів переробки.

Сорт Рожевий фламінго

Дитячий захват

Середньоранній сорт. Дозріває за 70-90 днів. Рослина середньої облиственності, висота – близько 1 м. Стручки широкі, сильно вигнуті, в період технічної стиглості – зеленого кольору. Насіння велике, овальної форми, біле.

Сорт Дитячий захват

Боби відлякують колорадських жуків і кротів.

Оптика

Ранній сорт, дозріває за 88-100 днів. Потужна рослина, виростає до 1 м у висоту. Стручки великі, м’ясисті, з товстими стулками. Довжина – 10-15 см. В одному стручку – 3-4 насінини. Колір бобів у молочній стиглості – світло-зелений.

Після дозрівання насіння стає темно-бежевим. Смачні свіжими, придатні для консервації, заморозки, кулінарної переробки. Сорт рекомендований для дієтичного харчування.

Сорт Оптика

Царський урожай

Середньоранній високопродуктивний сорт. Прямостояча рослина з м’ясистими і довгими стручками. Плоди великі, в одному стручку їх цілих 8 штук. Відрізняється рівномірним дозріванням і високими смаковими характеристиками.

Сорт Царський урожай

Дачник

Високорослий, ранньостиглий сорт. Виростає понад 1 м у висоту. Стручки великі, стулки м’ясисті. Довжина стручків – до 17 см. Насіння велике, білого кольору. Рекомендований для дитячого та дієтичного харчування.

Сорт Дачник

Білі перли

Сорт виведений недавно. Стручки лущильні. Від моменту сходів до технічної стиглості – 55-65 днів. Висота – 1 м. На одній рослині – до 10-ти стручків, прямих і довгих. Довжина стручка – до 11 см. У кожному по 4-5 плодів. Спочатку насіння світле, дозрівши, стає жовтим, а під час зберігання набуває світло-коричневого відтінку.

Сорт Білі перли

Особливості вирощування

Боби – найбільш холодостійка городня культура. Її вирощування вимагає певної температури і вологості:

  • Боби – рослини довгого світлового дня, і невибагливі до теплового режиму. Сходять при 3°C, витримують мороз до – 4°C. Насіння дає паростки при 3°C. Сходить через 12-13 діб.
  • Температура для росту – до 21-23°C. Пекло боби не люблять. За високої температури квітки опадають, з’являється багато пустоцвітів.
  • Культура вологолюбна. Особливо важливі поливи в період цвітіння. Посуху переносить погано.
  • Боби роблять ґрунти пухкими, і не дають рости бур’янам.

Як вибрати ділянку

Вимоги до ділянки:

  • Ґрунти – родючі суглинки, слабокислі або нейтральні.
  • Боби люблять вологу, тому висаджувати їх краще в низинах. Їх також можна висаджувати в міжряддях овочевих культур або на невеликих височинах, де рано сходить сніг. Ґрунти мають бути вологими, але без застою вологи, інакше насіння згниє.
  • Якщо в ґрунті недостатньо калію, його вносять під корінь.
  • Гарне природне освітлення.

Хороші та погані попередники

Культура погано реагує на надлишок азоту в ґрунті. Боби самі виробляють цей хімічний елемент. При висадці бобів важливо врахувати попередників:

  • Хороші. Боби добре ростуть після капусти, картоплі та огірків, гарбуза і томатів.
  • Погані. Не годяться ділянки, на яких раніше ріс горох, арахіс, соя, квасоля і сочевиця.

Посадка у відкритий ґрунт

Боби – культура невибаглива. Якщо правильно підготуватися до висадки, ймовірність високого врожаю багаторазово зростає.

Підготовка ґрунту до посадки бобів насінням

Порядок підготовки ґрунту:

  • Землю перекопують на багнет лопати. Восени вносять компост або гній – по 3-4 кг на 1 кв. м. м. У ґрунт також вносять золу – для зниження кислотності ґрунту.
  • Навесні – повторне перекопування. Під час весняного перекопування вносять мінеральні добрива і 15 г сечовини.

Коли висаджувати насіння?

Сіють боби в міру формування сприятливих погодних умов – ґрунт повинен прогрітися, хоча б до +5°C, і при цьому бути досить вологим, наповненим талими водами. У середній смузі такий час настає на початку травня. Якщо відтягнути посадку, то ріст і розвиток рослини буде менш інтенсивним. Пізня посадка веде до ураження культури грибковими хворобами і комахами.

Розсадний спосіб використовують рідко. Він дозволяє наблизити отримання врожаю, але вимагає зайвого клопоту. Застосовують такий варіант у регіонах, де пізно приходить весна.

Порядок вирощування розсадою:

  • Замочування насіння протягом 12-14 годин.
  • Висаджування в окремі контейнери. Час висадки – початок квітня. Ростять розсаду в теплиці близько місяця.

Як підвищити схожість насіння?

Підготовка насіння до посадки:

  • Насіння на посів ретельно відбирають, відбраковуючи дефектне та нестандартне. Якщо в бобі є отвір, його також відкладають – він пошкоджений точильщиком. Якщо розламати насіння навпіл, можна побачити – всередині прилаштувалася личинка. До посадки таке насіння не придатне.
  • Насіння пророщують при 4-10°C. Для цього його загортають у вологу тканину на 1-2 дні. Сильно змочувати матерію не можна – насіння згниє, а не проросте. На один зволожений шматок тканини викладають боби, іншим прикривають. Другий варіант пророщування – поміщення насіння на 5-6 годин у тарілку з водою. У стимуляторі боби замочують на 4 години. Перетримувати у воді та стимуляторах насіння не можна.

Способи посадки

Посадка бобів насінням у відкритий ґрунт може проводитися двома способами:

  1. Широкорядний однорядковий. Між рядами залишають 40-45 см. Між сусідніми рослинами – 20-25 см. Відстань має бути такою, щоб боби не заважали один одному рости.
  2. Стрічковий дворядковий. Відстань між стрічками – 45 см. Між рядками – 20 см, між кущами – 10 см.

Насіння заглиблюють на 6-8 см. Норма посіву – 25-35 г на 1 кв. м. м. Насіння закладають у зволожений ґрунт, але після посадки його все одно поливають.

Посів насіння

Кращі сусіди для бобів

Розглянута культура непогано уживається з багатьма овочами. Боби можна посадити поблизу томатів, кукурудзи, редиски, редьки, шпинату і гірчиці. Але найкраще сусідство у них з огірками. Боби радять висаджувати навколо огіркових грядок.

Боби також сумісні з картоплею, але садять їх виключно по периметру ділянки – щоб вони не забирали поживні речовини, боби дуже “ненажерливі”. Якщо насадити бобів між рядами, бульби виростуть дрібнуватими.

Для самих бобів корисне сусідство з травами – вони чудово ростуть поруч із базиліком, лавандою, материнкою, розмарином, деревієм. Протипоказані в якості сусідів – цибуля, часник, горох, чорнобривці та гіркий полин.

Збирання врожаю

Починають боби збирати влітку. За сезон доводиться збирати врожай кілька разів. Інтервал між збиранням плодів – тиждень-півтора. Їдять боби свіжими, коли плоди зелені, соковиті, молочно-стиглі.

Стану молочної стиглості насіння досягає приблизно через пару тижнів після цвітіння. Стручки спочатку обривають внизу – там плоди дозрівають першими. Виламують стручки руками, намагаючись не пошкодити рослину.

Догляд за городньою культурою

Доглядати за бобами просто – їх треба вчасно поливати, розпушувати, підсапувати, підгодовувати і вчасно прибирати бур’яни.

Підживлення бобів

Якщо ґрунт був правильно підготовлений – внесено органічні та мінеральні добрива, то особливої потреби в підгодівлі немає. Якщо ж було упущено якісь моменти під час підготовки ґрунту, рослина своїм зовнішнім виглядом вкаже на проблему – можливо, знадобиться підживлення.

Особливості підживлення бобів:

  • Під час появи сходів культуру підживлюють сечовиною і коров’яком, по 20 г і 0,5 л на 1 кв. м. м відповідно. Компоненти розчиняють у 10 л води і поливають отриманим розчином грядки – по 0,5 л на кущ.
  •  На 1 кв. вносять по 10 г суперфосфату, по 5 г калійної солі та аміачної селітри.

Якщо боби сповільнилися в рості, їх підживлюють калійно-азотним добривом – вносять по 10-15 г на кожен квадратний метр.

Особливості поливу

Боби люблять вологу, і регулярне зволоження – важливий момент в агротехніці цієї культури. Полив рекомендований у період цвітіння і під час зав’язування плодів. Але важливо не перестаратися з поливами – якщо почнеться застій вологи, то коріння рослини може загнити. Ще недолік надмірного зволоження – активний ріст зелені на шкоду врожайності.

Якщо дощів немає, то боби поливають з частотою 2 рази на тиждень. На 1 кв. на кущ ллють приблизно відро води.

Прополка, розпушування

Оскільки у рослини потужна коренева система, вона пригнічує ріст “чужих”. Бур’яни, які все-таки виростуть, треба прибрати – щоб не перешкоджали росту і розвитку культури. Це особливо важливо на початковому етапі, коли рослина підросте, пригнічує конкурентів, і необхідність у прополюванні зникне.

Коли висота рослин досягає 50 см, їх підгортають. За сезон проводять 2- підгортання. Завдяки підгрібанню землі до стебла, рослина краще протистоїть вітру.

Прищипування верхівок

Общипують верхівки, коли з’являються квітки. Молоду зелень обліплює попелиця, і випиває соки. Відриваючи приблизно 10-15 см верхівок, городник позбавляє паразитів “кормової бази”. Плоди при цьому рівномірно розвиваються і достигають.

Підв’язування, створення опори пагонам

Є сорти бобів, які у висоту досягають 1 м і більше. Такі рослини можуть зламатися під впливом вітру – стебла у бобів досить крихкі. Високорослі сорти необхідно підв’язати.

Для підв’язування використовують такі види опор:

  • Дерев’яні опори – їх вбивають у ґрунт біля куща. Рослину прив’язують до опори м’яким шпагатом. Висота кілків – 1 м.
  • Шпалери. Щоб їх спорудити, по краях грядки вбивають стійки. Між ними – м’який шнур, до якого прив’язують стебла.

Як боротися зі шкідниками?

Щоб не втратити врожай, посадки з небезпечними комахами обробляють спеціальними складами.

Обробка

Шкідники бобів і боротьба з ними:

Шкідник Шкода Лікування
Чорна бобова попелиця Нападає на молоді пагони, стебла стають кривими. Обривання верхівок під час активного росту – довжиною до 15 см. Обробляють Карбофосом.
Бобова зернівка Метелик відкладає яйця в молоді зав’язі. Личинки, проникнувши в насіння, виїдають його. Замочування насіння в солоному розчині.
Паросткова муха Личинки мухи живляться корінням бобів. Регулярне розпушування ґрунту і видалення бур’янів.

Боротьба з хворобами

Боби нечасто хворіють, ця культура стійка до хвороб. Але заходи профілактики не завадять, будь-яке захворювання може призвести до втрати врожаю – всього або частини.

Поширені захворювання бобів та їхні симптоми:

Хвороба Симптоми Лікування
Антракноз На листках і стеблах з’являються бурі плями. Стулки бобів – у темних виразках, порушується формування плодів. Обприскування рослин 1 %-вою бордоською рідиною.
Іржа Грибкове захворювання викликає зміну рослинних тканин – стебла і листя біліють і розм’якшуються. Розвивається в сирому кліматі. Застосовують агротехнічні методи – підживлення і протруювання насіння.
Справжня борошниста роса Симптоми з’являються в період цвітіння. На всіх наземних частинах рослини – білий наліт. Триває весь період вегетації. Обробка сіркою колоїдною 1 %-ною (0,50 г на 1 кв. м). м). Запилюють порошковою сіркою (3 г на 1 кв. м). м).

Заходи профілактики:

  • Внесення калійних і фосфорних добрив.
  • Знищення рослинних залишків після збирання врожаю.
  • Прогрівання насіння перед посадкою у воді +50 °C.

Зберігання бобів

Якщо боби зірвані на власній ділянці, і відразу поміщені в холодильник, то зберігають їх там не більше 2-3 днів. Діставати плоди зі стулок треба прямо перед використанням – тоді вони будуть м’якшими. Покинувши стулки, насіння швидко засихає, стає жорстким. У вигляді стручків боби зберігаються довше – до 7-ми днів.

Особливості зберігання:

  • Заморожені свіжі боби зберігаються приблизно 6 місяців. У морозилку їх закладають у поліетиленових пакетах або в пластикових контейнерах. Перш ніж заморозити, боби бланшують кілька хвилин.
  • Сухі боби зберігають до 1 року. При цьому важливо дотримуватися умов зберігання – прохолода, сухість, а головне, насіння треба періодично перевіряти на наявність дефектних екземплярів.
  • Якщо свіжі плоди зморщилися під час зберігання, їх краще не вживати в їжу. Можливо, це сталося через порушення умови зберігання, а можливо і через грибкове захворювання.

Агротехніка бобів гранично проста, а їхня унікальна морозостійкість дає змогу отримувати хороші врожаї навіть у північних регіонах. Вирощування цієї культури вигідне подвійно – ви не тільки отримуєте цінний харчовий продукт у вигляді бобів, а й збагачуєте свою ділянку азотом.