Чеські кози: опис і характеристики породи, утримання та догляд, відгуки

Чеські кози

Особливою грацією і спокоєм володіють Чеські кози. Ця м’ясомолочна порода стала улюбленою і перспективною для багатьох козівників. Тварини невибагливі у догляді, дають корисне молоко, дієтичне м’ясо, високо цінуються шерстю і шкурою.

Історія походження породи

Чеські кози відомі під назвами Brown Shorthaired Goat, чеська короткошерста або бура. Вперше тварини з’явилися в другій половині ХХ століття. Їхніми предками вважаються альпійські та німецькі коричневі кози. У сучасному світі налічується близько 400 000 голів, які виводяться на приватних або комерційних фермах, стали основним джерелом доходу для багатьох козівників.

Стандарти породи та зовнішній вигляд

Коза короткошерста, має густе підшерстя та міцну статуру. Колір шкури залежить від регіону вирощування та генетики – від молочно-шоколадного до темно-бурого. По лінії хребта йде темна смужка, тому таку породу точно не переплутати. У Чеських кіз маленькі, розчепірені вуха, трикутна і витягнута морда, короткий хвіст. Борода є тільки в самців чорного кольору. Відмітна особливість чешок від інших порід – темні трикутники за вухами.

Більшість особин комолі (без рогів). Зовні вони нагадують собак, за поведінкою такі ж розумні, кмітливі та доброзичливі. Зустрічаються Чеські кози з рогами, але таких не більше 20 %. Якщо продовжити порівняння з собаками, ці домашні тварини теж запам’ятовують свої прізвиська, реагують під час їхньої вимови, знають нескладні команди і виконують їх.

Вага дорослого козла досягає 75-80 кг, самки – не більше 55 кг. У холці самець – до 85 см, обхват грудей – 90-110 см. Зріст дорослої кози не перевищує 75 см, обхват грудей – до 100 см. Зовні можна з легкістю відрізнити самця від самки: він більший, має більш мускулисте тіло. Наповнене вим’я кози нагадує м’який мішок, при спустошенні зморщується в складку.

Продуктивність Чеських кіз

Тварин вигідно утримувати у великому та дрібному сільському господарстві. Більшу частину року кози дають поживне молоко, дієтичне м’ясо, цінну шкуру і послід, який використовується як багате добриво. Заводчики не сильно витрачаються на утримання чешок, тому напрямок перспективний.

М’ясо

У Чеських кіз нежирне м’ясо, яке активно використовується в дієтології. При забої козеняти 6 місяців на виході виходить 20 кг свіжого м’яса, однорічної особини – до 45 кг. У міру дорослішання тварини ці показники зростають.

Заводчики частіше забивають кіз у віці 1,5 років, що пояснюється високою м’ясною продуктивністю.

За смаком м’ясо Чеської кози нагадує телятину, але за кольором трохи темніше. Прошарок білого сала незначний. М’ясо ніжне і м’яке, але волокнисте. Щоб підвищити показники м’ясної продуктивності, перед забоєм тварину добре відгодовують. М’ясо козла має специфічний запах, який багато хто не любить. Щоб його позбутися, самці каструються. Перед приготуванням м’ясо кілька годин вимочується в спеціях і маринаді.

Молоко

Період лактації у самок триває 280-300 днів на рік. Такі показники надою підвищують популярність і затребуваність Чеських кіз у сільському господарстві. За рік можна отримати 1 000 кг молока жирністю 3,5 %. За гарного догляду цей показник збільшується до 2 000 кг. У складі молока міститься 3 % білка, 5 % лактози. Щоденний надій дорослої кози варіюється від 4 до 6 літрів.

Доїння кози

Молоко Чеської кози має насичено вершковий смак, приємний аромат. З нього можна зробити сметану, сир, масло, бринзу. Молочна продукція добре засвоюється в організмі, не викликає алергії, не порушує травлення. Цей гіпоалергенний продукт входить до складу дитячого харчування, корисний для імунітету дитини.

Помет

Це органічне добриво багате на азот, широко використовується в сільському господарстві. За 1 рік Чеська коза дає 500 кг посліду (за умови вільного випасу), 1000 кг (за умови проживання в стійлі).

Свіжий гній не можна використовувати в концентрованому вигляді, інакше можна загубити врожай (попекти коріння рослин).

Щоб зробити добрива придатними для сільського господарства, посліду необхідно 6 місяців пріти в компостній ямі. Туди ж додаються органічні відходи. Готове добриво використовується навесні – перед оранкою.

Переваги та недоліки

При виборі кіз для розведення заводчики враховують переваги та недоліки кожної породи. Чеські кози особливо затребувані, і ось за якими критеріями:

  • невибагливість у їжі;
  • стійкий імунітет за умови правильного догляду та годування;
  • високий показник молочної продуктивності;
  • швидке зростання (у 7 місяців вага до 25 кг);
  • відсутність стійкого запаху у самців (з’являється тільки під час злучки);
  • довгий період лактації;
  • висока плодючість;
  • доступна ціна.

Порода Чеських кіз має свої недоліки, але вони в меншості:

  • погана переносимість низьких температур;
  • ризик атаки кровосисних комах через коротку шерсть;
  • непереносимість спеки;
  • зниження надою в літній період часу.

Особливості утримання та вирощування

Чеські кози витривалі та плідні, якщо правильно їх годувати й утримувати. Є кілька особливостей догляду:

  • Житлові умови. Подбайте, щоб у кожної тварини була окрема лежанка на підвищенні або тепла підлога в сараї. Утримуйте самців і самок окремо, інакше потомство буде незапланованим. Регулярно прибирайте приміщення, оскільки є ризик розмноження мікробів.
  • Годування. Оскільки тварини невибагливі в їжі, взимку годуйте їх заготовленим сіном, а влітку – зеленою травою. Щоб підвищити надій у зимовий період, збагатіть добовий раціон Чеської кози комбікормом, харчовими відходами, свіжими овочами. Влітку регулярно пасіть тварин, оскільки із зеленої трави вони отримують максимальну кількість вітамінів і цінних мікроелементів для стійкого імунітету.

Чеські кози на пасовищі

Обладнання козлятника

Щоб тварина давала хороший надій і потомство, приносила заводчику дохід, необхідно за всіма правилами обладнати козлятник. Дотримуйтесь таких обов’язкових умов:

  • Підготуйте для кіз світле і просторе приміщення (4 кв. м). м припадає на 1 тварину).
  • Зробіть сарай із деревини і накрийте соломою, із зовнішнього боку утепліть мінеральною ватою.
  • Підлоги зробіть бетонними, щоб легше було зчищати послід. Для підтримки тепла зверху застеліть їх соломою.
  • Вікна виводьте на південь, встановлюйте на рівні 1,5 метра від підлоги.
  • Виключіть вогкість і протяги, інакше тварина буде хворіти, і надій знизиться.
  • Встановіть у сараї систему вентиляції, щоб у приміщенні циркулювало свіже повітря.
  • Продумайте систему освітлення, наприклад, для приміщення 20 кв. м. м вистачає лампочки 120-150 Вт.
  • Встановіть поїльники. У кози повинен бути завжди доступ до чистої води. Зафіксуйте поїльник в одному положенні, щоб тварина його не розвернула.
  • Спорудіть дерев’яний поміст, оскільки кози люблять відпочивати у своїх стійлах на височині.
  • Розгородіть приміщення на окремі загони, щоб ізолювати самців і самок.
  • Вигульний двір обладнайте з південного боку, добре очищайте після кожного випасу чешок.

Чеські кози – це теплолюбні тварини, але вони не переносять сильну спеку, вогкість, хворіють від протягів і низької температури навколишнього середовища. Допустимий показник вологості в сараї – не більше 75 %. Оптимальна температура – 15-16 градусів за Цельсієм влітку і не менше 5 градусів взимку.

Якщо немає місця для встановлення вигульного двору, коза може пастися на галявині перед будинком. Для цього запасіться металевим кілочком і мотузкою (ланцюгом) довжиною 3-5 м. Коли тварина поїла всю траву в одному місці, переведіть її на інше. Також забивайте кілок у землю і залишайте чешку для випасу.

Харчування

Грубі корми включають сіно, солому, тонкі гілки, молоді пагони, сухе листя. У добовому раціоні Чеської кози необхідно від 1 до 3 кг таких інгредієнтів. До концентрованих кормів належать ячмінь, овес, висівки, кукурудза. Дорослим особинам дається до 1 кг таких добавок на добу, молодняку вистачає і 500 г. Щоб не порушити травлення кози, дробіть зерно перед годуванням, розбавляйте концентрат водою, подрібнюйте макуху.

Під час годування кіз не висипайте зерно на підлогу. У сараї потрібно встановити спеціальні годівниці, інакше разом з їжею в організм потрапляють небезпечні мікроби. Те ж саме стосується і годування чешок на вулиці. Не розсипайте зерно на землю, має бути переносна годівниця з дерева, твердого пластику або металу. Мийте її після кожного годування.

Дорослих кіз

Годування тварини залежить від пори року, статі та кінцевих цілей козівника щодо тієї чи іншої особини. У добовому раціоні мають бути присутні такі види кормів:

 

  • Сухий. Більше підходить для зимового раціону. Це сіно з польової трави і бобових, яке коза повинна з’їдати від 1 до 2,5 кг на добу. Щоразу давайте свіжу порцію, оскільки застояна їжа неприємно пахне, втрачає апетитний вигляд. До сухого корму також належать ячмінна солома та овес.
  • Зелений. Більше підходить для літнього періоду, є економічно вигідним для козівників. Вибирайте пасовища, де ростуть райграс, костриця, тимофіївка. У добовому раціоні кози також мають бути бобові, наприклад, горох, люцерна, люпин.
  • Дієтичний, мінеральний. Добавки та мінеральні суміші давайте козам цілий рік. Особливо корисні бобові та злаки, пшеничні висівки, целюлоза буряка, мінеральні суміші.
  • Сукулентний. Більше підходить для періоду лактації, сприяє виробленню молока. Це овочі з великим вмістом вологи. Помірними порціями давайте чешкам стебла чагарників, а також варену картоплю, кормовий буряк.

 

Кормовий буряк

Козенят

Після народження козенята встають на ноги вже на 2 добу. До 12 тижнів послід харчується молоком 4 рази на добу. У міру дорослішання (до 4-5 місяців) у добове меню вводиться сіно. Обов’язкова присутність 4-6 г солі на день. До 7-8 місяців козенятам дозволений комбікорм, варена вівсянка, крейда, подрібнені овочі. Підліток 8 місяців за день повинен з’їдати 1 кг соковитих кормів, 1,5 кг сіна і 200 г комбікорму. З раннього дитинства козенята пасуться разом із дорослими тваринами, вперше – за теплої погоди.

Детальніше про те, як і чим годувати козенят, читайте в цій статті на нашому сайті.

Підбираючи раціон Чеській козі, пам’ятайте про небезпечні інгредієнти:

  • Сіно з пліснявою. Сухий корм псується при порушенні його зберігання та технології заготівлі на зиму. У кози з’являються коліки, порушується травлення, необхідна невідкладна допомога ветеринара.
  • Шкідливі рослини. У числі таких – представники сімейства Рододендрон. Це їстівні рослини, але після трапези в кози починається блювота і діарея. Якщо не надати тварині своєчасну допомогу, вона може загинути. Тому переконайтеся, що в місцях випасу Чеських кіз таких рослин немає.

Основні правила напування

Чеські кози харчуються 3-4 рази на добу через однакові часові інтервали. Відповідально поставтеся не тільки до годування тварин, а й до їхнього пиття. Від цих показників залежить якість і кількість надою, здоров’я чешок. Цінні рекомендації досвідчених козівників:

  • У спекотну пору в сараї завжди має бути чиста вода в поїльниках. Кози її п’ють у необмежених обсягах.
  • Кількість поїльників має відповідати числу голів у сараї.
  • Взимку кози п’ють вранці та ввечері, порція води не обмежується (поки тварина нап’ється). У середньому, кожній чешці на день необхідно від 5 до 8 л рідини.
  • Оптимальна температура води варіюється від 6 до 10 градусів, не можна порушувати цей показник.
  • Взимку вода для кіз злегка підсолюється, влітку поруч із поїлкою знаходиться спеціальна сіль. За відсутності цього компонента тварини стають млявими, погано їдять, менше дояться.
  • Після водопою залишки рідини виливаються з поїльників. Міняти воду бажано до 2-3 разів на добу.
  • Необхідно гарненько зчищати зелені водорості на стінках поїльника.

Догляд за шерстю

Чеські кози – це короткошерста порода, яка також потребує ретельного догляду. Вичісуйте тварин щодня. Для видалення бруду, пилу і зайвого волосся використовуйте спеціальні гумові щітки, як для догляду за кіньми. Під час миття вода має бути теплою.

Для лікування і профілактики паразитів обробляйте шерсть тварини спеціальними засобами (у ветеринарних аптеках асортимент великий). Якщо у Чеської кози з’явилися блохи, додатково обробіть сарай мідним купоросом. Протипаразитарні засоби в такому разі використовуйте щодня, поки кровососи остаточно не зникнуть.

Догляд за копитами

Після кожного випасу зчищайте бруд із підошви тварини, інакше чутлива шкіра запалюється. Копита підстригайте двічі на рік.

Обрізка копит

Послідовність дій:

  1. Замочіть копита тварини в розчині мідного купоросу.
  2. Очистіть їх від бруду, що скупчився.
  3. Зрізайте копита з носка до п’яти.
  4. Переконайтеся, що зріз однаковий.
  5. Аналогічні маніпуляції виконайте з іншими копитами.

Розведення

Кози чеської породи вважаються статевозрілими до 4-6 місяців, козли – у віці півтора року. У 7-8 місяців самки можуть принести перший приплід, але вага козенят значно менша, ніж у однорічних чешок. Заводчики вилучають статевозрілих особин на 2 році життя при вазі 40-45 кг. Потомство виходить міцним і витривалим.

Злучка чеських кіз має сезонний характер, частіше припадає на період серпень-грудень. Зводити тварин рекомендується не частіше, ніж 1 раз на рік. Самки виношують приплід від 21 до 23 тижнів. Щоб потомство було здоровим, крім зерен і комбікорму в раціон 1 раз на тиждень додається до 2,5 кг свіжих овочів. Великими зернами пшениці вагітних кіз краще не годувати, але можна включити в раціон хвойні гілки, комбікорм, овес.

Потомство з’являється навесні. Частіше в приплоді 1-2 козенята, які стають на ноги вже через 1 годину після народження й активно бігають навколо своєї матері.

Схрещування з іншими породами

Чистокровний чеський козел при схрещуванні підвищує якість потомства безпородних самок. Такі експерименти мають свої наслідки. Молоко метисів за всіма показниками гірше за чистокровних особин, прошарок сала товстіший. Якщо мета козівника – високий дохід, то гарний прибуток виходить від потомства “чистої крові”.

У сільському господарстві часто схрещуються кози різних порід. Наприклад, при злучці Чеської та Зааненської порід потомство міцне, морозостійке, дає високі показники молочної продуктивності. Тварини короткошерсті з густим підшерстям, мають кремовий відтінок, за один послід приносять до 3 козенят.

Досвідчені козівники стверджують, що не варто схрещувати чеських із безпородними козами. Практика показує, що в другому і третьому поколіннях таких метисів якість і кількість молока в рази знижується. Краще робити ставку на злучку чистокровних особин.

Часті хвороби

Кози хворіють рідко, але в разі порушення правил догляду та годування все ж може знадобитися невідкладна допомога ветеринара. Нижче представлені найпоширеніші хвороби кіз:

  • Гостра тимпанія. Причина – годування кози великою кількістю продуктів, які викликають бродіння. Симптоми – роздутий живіт, відсутність жуйки та апетиту. Якщо вчасно не почати лікування, коза може померти.
  • Гастроентерит. Причина – різка зміна раціону молодняка. Симптоми – запор, що змінюється діареєю, відсутність апетиту, висока температура, порушене дихання. Крім корекції харчування козі призначаються антибіотики.
  • Пневмонія. Причини – перенесений стрес, перегрів або переохолодження, похибки добового раціону. Симптоми – висока температура, хрипи в легенях, порушений пульс, відсутність апетиту. Лікування проводиться за допомогою ін’єкційних антибіотиків.
  • Авітаміноз. Причини – нестача в організмі вітамінів А, В, С, Е. Симптоми – затримка росту, порушена координація рухів, відсутність апетиту. Лікування медикаментами не потрібне, якщо збалансувати добовий раціон Чеської кози.
  • Мастит. Причини – порушення технології доїння, травма вимені, поганий догляд за твариною. Симптоми – гній і пластівці в молоці, затвердіння молочних залоз. Без антибіотиків стан кози погіршується.

Ветеринар оглядає кіз

Щоб уникнути хвороб Чеських кіз, своєчасно подбайте про ефективні заходи профілактики:

  • Підтримуйте сухість і чистоту сараїв, стежте за правильним харчуванням домашніх кіз.
  • Під час вибору кормів і мінеральних добавок враховуйте вік кіз, особливості життєвого періоду.
  • Своєчасно виконуйте молодняку профілактичні щеплення, проходьте у ветеринара огляд на туберкульоз, брецельоз.
  • Регулярно очищайте і підстригайте копита, інакше висока ймовірність занести небезпечну інфекцію.
  • За перших симптомів захворювання не займайтеся самолікуванням, терміново викликайте ветеринара додому.

Чеські кози стали не тільки джерелом прибутку, а й надійними помічниками в сільському господарстві. Поступливий характер і кмітливість зробили тварин улюбленцями на скотному дворі.