Розведення страусів у домашніх умовах: тонкощі бізнесу, утримання та догляд

Розведення страусів – не екзотика і не примха, а цілком рентабельний бізнес. Сьогодні цих гігантських птахів, що приносять реальні прибутки, благополучно розводять у південних регіонах і в середній смузі .

Страуси

Для чого розводять страусів

Колись на страусів приходили дивитися в зоопарк – ця величезна птиця завжди викликала інтерес. Потужні ноги, масивний тулуб, чудове пір’я – є на що подивитися. Але поряд із декоративністю, ці птахи викликають суто комерційний інтерес. Страуси – привабливий об’єкт розведення для фермерів. Розводити їх – вигідна справа, що обіцяє кілька статей доходу. Крім м’яса і яєць, прибуток приносять шкіра, жир, пір’я, кігті, дзьоб.

М’ясо

Головна перевага страусиного м’яса – низький вміст холестерину. Усього 34 мг у 100 г. Для порівняння – у курятині приблизно 80 г, у кролику та індичці – 40-60 г.

Інші переваги страусятини:

  • високий вміст білків – до 22%;
  • великий набір мікроелементів;
  • невеликий вміст жиру;
  • добре просочуючись спеціями, є відмінним об’єктом кулінарії.

М’ясо страусів давно завоювало прихильність мексиканців, у нього повно шанувальників у США, Європі, Азії. Так, європейці суттєво скоротили споживання яловичини через зростання продажів страусятини. І популярність цього унікального м’яса продовжує зростати.

Вихід м’яса з однієї особини – приблизно 30 кг. Це становить 40% живої ваги птиці. Вартість туші на ринках Європи – близько 500 доларів. У вартість м’яса в туші – 250 руб., філе – 700-800 руб.

Яйця

Страусині яйця під стать своїм несучкам – справжні гіганти. Одне яйце важить у середньому 1500 г. Це за вагою рівнозначно 30-ти курячим яйцям. Виходить, що нагодувати одним страусиним яйцем можна 10 осіб. Як і в м’ясі, в яйцях страусів мало холестерину.

Цікаві та корисні факти:

  • Щоб зварити яйце страуса круто, потрібно 1 год 15 хв.
  • Ціна одного яйця – 800-1000 руб.
  • Дуже довгий термін зберігання – може благополучно лежати в холодильнику цілий рік.
  • У яєць дуже міцна шкаралупа. Розбити її – окреме завдання. Художники цінують її як об’єкт для гравіювання та розпису. Її також цінують майстри, які займаються виготовленням прикрас.
  • Особливо цінуються запліднені яйця. Їх вартість на порядок вища за незапліднені.
  • За рік самка приносить до 70 яєць.

У країнах південної Африки страусині яйця кладуть у хлібобулочні вироби, а в Європі їх подають у ресторанах.

Шкіра

Шкіра страусів має люксову якість. Вона стала чудовою альтернативою шкірі диких тварин, чисельність яких скоротилася або звелася нанівець через варварське знищення.

Переваги страусиної шкіри:

  • вологостійкість;
  • еластичність;
  • довговічність – термін служби понад 30 років;
  • зносостійкість.

Шкіру страусів використовують для виготовлення елітної галантереї та взуття. З неї шиють сумки, гаманці, ремені, рукавички, туфлі, портмоне. За якістю шкіра страусів не поступається крокодилячій і зміїній.

Найбільшою популярністю користується шкіра зі спини і з грудної клітки – тут вона має гарний малюнок, схожий на повітряні бульбашки. Шкіру з ніг використовують переважно для виробництва чобіт. Навіть якщо продавати одну тільки шкіру страусів, і то можна окупити всі витрати на утримання птахів.

Пір’я

Мода на страусине пір’я, кілька століть тому, слугувала причиною масового винищення страусів. Найціннішим вважають біле пір’я самців, що росте на крилах і в хвості. Використовують їх в основному в декоративних цілях.

Страус та його пір'я

Пір’я страусів має антистатичний ефект, тому його використовують для чищення електроприладів від пилу.

Застосування страусиного пір’я:

  • використовують дизайнери і модельєри для створення авторських робіт;
  • пір’я часто купують відвідувачі страусиних ферм – як сувеніри;
  • користуються попитом у художників, любителів домашньої творчості;
  • решту маси пір’я – менш цінну, використовують для набивання подушок.

Продаж пір’я приносить страусиним фермам до 10% прибутку. З одного птаха отримують близько 1 кг короткого пір’я і 0,5 кг довгого та середнього пір’я – від 22 см.

Кігті та дзьоб

Складається враження, що на страусиних фермах – безвідходне виробництво. У справу йде буквально все. Навіть дзьоб і кігті величезних птахів знаходять практичне застосування:

  • Кігті використовують для виготовлення застібок і ґудзиків. З нього також роблять порошок, яким шліфують діаманти. За тонну кігтів у Європі дають 80 000 доларів.
  • Дзьоб здебільшого використовується для виготовлення прикрас – намист і амулетів. Навіть корпуси для флешок роблять із кігтів і дзьоба.

Жир

Від однієї птиці отримують 7-15 кг жиру. Страусиний жир – сировина для виробництва косметики та лікарських засобів. З нього роблять креми, мазі, мило, бальзами. Більше за інших цінується жир страусів ему, оскільки він має бактерицидну, протизапальну і гіпоалергенну дію. Жир страусів також використовують при лікуванні суглобів – він зігріває і знімає біль.

Розведення страуса як бізнес у

Південний птах чудово адаптується до нашого клімату, і розведення страусів стало стрімко набирати обертів. Якщо вже розводити страусів, то треба вибирати найвигідніший варіант – африканську чорну породу. Розведення цих гігантів обіцяє чималі прибутки за всіма статтями – за м’ясом, яйцями, пір’ям, жиром і так далі.

Ось параметри середньостатистичного чорного страуса:

  • зріст самця – 2700 см;
  • жива вага самця – до 150 кг;
  • зріст самки – 2 м;
  • жива вага самки – 120 кг.

Не варто боятися страусів – ці велетні спокійні та слухняні, ніяких особливих проблем з їх утриманням не виникає. Хвилювання може з’явитися хіба що в шлюбний період – самці можуть трохи “пошуміти”.

Продуктивність страусів

Страуси величезні, але це не означає, що вони довго ростуть, набираючи свої 100-150 кг. Щоб досягти забійної ваги, їм достатньо всього 10-ти місяців. У природі страусихи відкладають яйця, досягнувши 4-х років, а при вирощуванні на фермах – з 2-х річного віку. У страусів можна успішно розводити в помірно-континентальному кліматі, який панує на європейській частині країни.

Характеристики продуктивності:

  • Яйценосність – 40-80 штук. Буває, досягає 100 штук.
  • Вага одного яйця – 1400-1900 г.
  • Діаметр яйця – 15 см.
  • Довжина яйця – 15-21 см.
  • Товщина шкаралупи – 0,6 см.
  • Інкубаційний період – 42-45 днів.
  • Продуктивність самок/самців 30/40 років.
  • Заплідненість яєць – 90%.

Самки стають статевозрілими з 2-х років, самці відстають на один рік. Яйцекладка – 2 рази на рік. Восени та взимку. Тривалість кладки – 60 днів. Частота несення яєць – одне за два дні. У перший сезон самки відкладають 10-30 яєць, потім несучість зростає. Заплідненість яєць залежить від того, в який період кладки вони знесені. Яйця, отримані першими й останніми, мають менший % запліднюваності.

Хоч страуси родом із теплих країв, вони дуже витривалі щодо перепадів температур. Тому їх вдається розводити не тільки на європейській частині РФ, але навіть у Сибіру.

Ринкова вартість

Фермери обирають “страусиний бізнес” через затребуваність одержуваної продукції та високі прибутки. Ринкова вартість продукції, одержуваної на страусиних фермах – у таблиці 1.

Таблиця 1

Найменування Вартість, тис. руб.
Одноденне пташеня 7
Пташеня до місяця 10
Двомісячна птиця 12
Піврічний птах 18
Птиця 10-12 місяців 25
Статевозрілі страуси дворічки 45
Дорослі птахи віком 3 роки 60
Страусина сім’я 4-5 років 200
Яйце інкубаційне 3
Яйце столове 1-2
Яйце сувенірне 0,5
Жир топлений, за 1 кг 1
М’ясо (філе), за 1 кг 1,1-2,2
Шкіра мокросолона 1,2-1,4 кв. м 3
Шкіра вироблена 1,2-1,4 кв. м 7
Страусине перо, 60 см 0,4

Про розведення страусів з метою отримання прибутку розповідається у відео нижче:

Статті витрат

Щоб отримувати стабільний прибуток від розведення страусів, потрібно вкласти гроші в майбутній бізнес. Витратитися потрібно на:

  • Будівництво пташника. Також знадобиться інкубатор і вольєр для вигулу птахів.
  • Внутрішні роботи в пташнику та спорудження вуличних навісів.
  • Оренду або купівлю земельної ділянки.
  • Інвентар – лопати, граблі, спеціальний інструмент – наприклад, ножиці, якими обстригають пір’я.
  • Обладнання, за допомогою якого дроблять зерно і траву.
  • Інкубатор для “висиджування” яєць.
  • Годівниці, поїлки – їх купують готовими або роблять самостійно.
  • Молодняк або яйця. Транспортування і страховку.
  • Оформлення документів.
  • Оплату роботи персоналу ферми, зоотехніка.

Також необхідно врахувати витрати на корми, воду, електроенергію, газонну траву (насіння), опалення, послуги ветеринара, що приходить.

Одна з головних статей витрат – закупівля поголів’я. Вартість страусів:

  • новонароджених – 7 000 руб.;
  • місячних – 10 000 руб.;
  • однорічної самки – 40 000 руб.;
  • дворічного самця – 60 000 руб.

Вигідніше купувати одразу сім’ї – самок, самців та їхніх пташенят. Вартість сім’ї – 200 000 руб. Загальна сума витрат – близько півмільйона рублів.

Необхідні документи

Щоб відкрити страусину ферму, і не порушити закон, потрібно оформити її як юридичну особу – можна, наприклад, зареєструвати ТОВ, а ще краще – фермерське господарство. У другому випадку, власники ферми отримують такі переваги:

  • вони сплачують єдиний податок за схемою спрощеного оподаткування;
  • отримують субсидії від держави;
  • отримують матеріальну допомогу – безкоштовний корм, вакцину тощо. д.

Щоб зареєструвати ферму, знадобляться такі документи:

  1. Паспорт загальногромадянський.
  2. Заява (форма № Р21002).
  3. Квитанція про сплату держмита.
  4. Угода про створення фермерського господарства. Засновник може бути як один, так і кілька.

Підготовлений пакет документів подають до податкової інспекції.

Період окупності – який і коли чекати прибуток?

Перш ніж підраховувати ймовірний прибуток, треба оцінити вкладення. Підприємство з вирощування страусів потребує коштів і постійного фінансування. Раніше ми підрахували, що для відкриття ферми знадобиться близько 500 000 руб. Тепер дізнаємося, скільки грошей можна отримати з однієї особини. Страус дає – м’ясо, жир, пір’я та шкіру. За все можна взяти близько 70 000 руб.

Нехай за сезон страусиха відкладе 60 яєць, на них вдасться заробити ще 40 000 руб. Досить п’яти страусих, щоб витрати окупилися за один рік. Якщо врахувати поточні витрати, окупність ферми – приблизно півтора року.

Отримавши перший прибуток, можна розширити справу – збільшити поголів’я. При правильній організації роботи, рентабельність підприємства досягає 95%. Спробуємо розрахувати рентабельність невеликої страусиної ферми на прикладі:

  • Вартість одномісячного страуса – 10 000 руб.
  • Нехай для міні-ферми закуповується 15 страусих і 2 самці – на закупівлю поголів’я піде приблизно 170 000 руб.
  • Витрати на утримання одного страуса – всього 4 000 руб. на рік.
  • Витрати на все поголів’я – 17 х 4 = 68 000 руб.
  • Самка знесе за рік 60 яєць.
  • Загальна яєчна продуктивність: 15 самок х 60 яєць = 900 яєць.
  • 50% яєць піде на розведення, решта – на продаж.
  • Нехай вартість одного яйця – 1 500 руб. Вартість усіх яєць: 450 х 1 500 = 675 000 руб.

Продаж одних тільки яєць дає змогу окупити витрати на закупівлю страусів та їх утримання. На хороший прибуток ферма зазвичай виходить на другому році роботи. За пройдений період вдається сформувати поголів’я. Рекомендується поділити його на дві частини (1:3):

  • для поповнення поголів’я;
  • для забою.

Якщо з 450 яєць, залишених на розведення, всі успішно інкубуються, ферма отримає 450 нових страусів. 150 страусів залишать на розведення і на продаж, 300 птахів піде на забій – щойно вони досягнуть 100 кг. На це йде приблизно 10-12 місяців.

Один страус дає 55 кг м’яса. Якщо продати його по 500 руб./кг, можна отримати 27 500 руб. Ще 3 000 – за жир, перо та шкіру. Від реалізації 300 страусів можна буде виручити 9 мільйонів руб.

Точки збуту

Основними споживачами страусятини на сьогодні є великі міста. Тут м’ясо і яйця страусів приймають на реалізацію супермаркети, його беруть ресторани і приватники-гурмани. Також товар можна продавати фермерам і приватникам – з рук у руки. Якщо ви продаєте м’ясо без документів, що підтверджують його якості, вам платять менше.

Живого птаха продають фермерам і бізнесменам. Для налагодження каналів збуту необхідно залучити рекламу. Найефективніші методи реклами продукції страусиної ферми:

  • розсилки по клієнтській базі;
  • роздача листівок;
  • організація екскурсій на ферму;
  • оголошення в друкованих ЗМІ.

Продаж страусів

Які бувають породи страуса

Усі страуси, незалежно від породи, мають великі опуклі очі з довгими віями. Розрізняють три породи страусів:

  • Африканські. У цих птахів оперення чорно-біле. Порода з’явилася в результаті змішання південноафриканських і північноафриканських страусів. Порода вважається невибагливою до клімату та умов утримання. Температурний діапазон, сприятливий для життя, дуже широкий – птах може переносити морози. Оптимальна температура для утримання – +15-+25°С. Звикнувши до господаря, проявляють дружелюбність, деякі особини повністю одомашнюються. Це найбільша порода. Яйценосність 40-80 яєць за сезон – залежно від різновиду. Розрізняють кілька підвидів африканських страусів:

    • Чорні. Назву отримали за темне оперення. Самці – чорні, самки – коричневі. Живуть близько 70-ти років. Зберігають продуктивність до 35 років. Статева зрілість настає в 3 роки. Вага одного яйця – 1500-2000 г.
    • Намібійські. Менше чорних страусів. Зріст близько 2 м. Особливість забарвлення – блакитна шия. Відрізняються рідкісним оперенням. Здатні, регулюючи теплообмін, переносити спеку до +50°С. Вага яєць – 1100-1500 г.
    • Зімбабвійські. Не поступається в габаритах чорному страусу. На шиї – блакитна шкіра, дзьоб і ноги – темно-сірі. Вага яєць – 1500-2100 г. За сезон несуть 40-45 яєць.
    • Масайські. Відрізняються низькою продуктивністю. Їх застосовують тільки для селекції – щоб отримувати птахів із поліпшеними характеристиками продуктивності.
  • Австралійські Ему. Другі за зростом і вагою після африканської породи. Оперення сіре або світло-буре. Крила в Ему недостатньо розвинені, у них немає махового та рульового пір’я. Довжина крила – до 25 см. Але на них є наріст, схожий на кіготь. Розвиває швидкість до 50 км/год. У кладці – 7-8 яєць по 700-800 г.
  • Нанду. Схожі на африканських, але легші та менші на зріст. Відмітна риса – гола шия, без пір’я. У них хороша несучість – 18-20 яєць у кладці. Вага яйця – 1200-1300 г.

Характеристики порід страусів (зріст і вага) – у таблиці 2.

Таблиця 2

Порода Зріст, см Вага, кг
Американські Нанду 150 40
Австралійські Ему 190 70
Африканські 270 150

Яку породу найкраще розводити

Вибір породи для розведення залежить від основної мети, поставленої власником ферми:

  • М’ясо. Якщо страусів розводять заради м’яса, то для цієї мети більше за інших підходить гібрид зімбабвійського самця з чорною африканською самкою. Саме цих гібридів найчастіше розводять на страусиних фермах. Їхні переваги:

    • плодючість;
    • невибагливість в утриманні;
    • легко переносять високі температури – до +40°С;
    • здатні без шкоди для здоров’я витримувати низькі температури – до -29°С.

    Для розведення страусів на м’ясо потрібні великі птахи. Для цієї мети, крім гібрида африканського страуса, також підходить австралійський ему – вони великі, а м’ясо їхнє має відмінні дієтичні характеристики.

  • Яйця. Для отримання яєць, більше за інші породи підходить нанду – вони невибагливі і відрізняються рясною кладкою. А ось африканський страус – універсальна порода, яка однаково хороша для досягнення будь-яких цілей. Ці гіганти дають багато м’яса, яєць, пір’я, довго живуть і відрізняються хорошим характером.

Найагресивніша порода – масайські страуси. Їх не радять розводити на приватних фермах. Використовувати їх можна хіба що для селекційної роботи.

Догляд та умови утримання страусів

На фермах із розведення страусів можна використовувати різні системи утримання, що відрізняються швидкістю дозрівання особин.

Розрізняють варіанти утримання птахів:

  • Інтенсивне. Для розведення використовують інкубатори. Отримані яйця йдуть на розведення страусів. Птахів тримають на обмеженій території. Страуси чудово ладнають із працівниками, які їх обслуговують. Обов’язкові заходи:

    • щодня – прибирання;
    • дезінфекція поїлок і годівниць;
    • регулярно – огляд ветеринара;
    • вакцинація.
  • Екстенсивне. Страусам створюють умови, максимально наближені до природних. Птахам надано велику територію. З працівниками вони контактують не часто.
  • Гібридне. Цей метод утримання поєднує особливості двох попередніх.

Своїм досвідом з утримання та розведення страусів ділиться фермер на відео нижче:

Територія

Страусу потрібно багато вільного простору. Особливо за екстенсивного методу утримання. Характеристики ділянки, придатної для страусів:

  • має бути лісосмуга – захист від вітрів;
  • віддаленість від міста та магістралей;
  • підведення комунікацій – електрики та води;
  • земля – з трав’яним покривом;
  • ділянка суха – рівень ґрунтових вод 1 м і більше;
  • бажано, щоб ділянка була з невеликим нахилом рельєфу на південь – щоб вона краще освітлювалася сонцем;
  • протипоказані заболочені та сирі землі;
  • довжина загону – від 40 м;
  • площа під вигул – 0,4 га;
  • територія огороджується високим 2-х метровим парканом.

Для огородження території зазвичай використовують металеву сітку з дрібними комірками – щоб птахи не могли просунути в них голову. Приблизний розмір осередків – 30х30 см.

Приміщення

Під страусиний будинок піде приміщення колишнього свинарника. Доведеться тільки організувати нове стійло. Особливості приміщення, в якому утримуються страуси:

  • Сім’я, до складу якої входить самець і дві самки, повинна мати в користуванні площу 12х16 м.
  • Ширина дверей – 120 см.
  • Рекомендована висота стійла – не менше 3 м.
  • Якісне освітлення.
  • Якщо підлога в стійлі бетонна, потрібна підстилка – сіно або суха стружка. Інакше птах буде мерзнути.
  • Ділянку загону, що примикає до приміщення, посипають піском – птахи люблять пісочні ванни.

Самці страусів полігамні, у сім’ї буває до 4-х самок. Сім’ї бажано утримувати окремо – обладнавши в стійлі перегородки, через які птахи могли б бачити сусідів.

Особливості облаштування гнізда та годівниць:

  • Гнізда, які робить страус, необхідно трохи посипати дрібним гравієм – щоб забезпечити дренаж. Після гравію сиплють чистий пісок.
  • Встановлення годівниць і поїлок проводиться біля огорожі – щоб персонал міг наповнювати їх і чистити, не заходячи у вольєр.
  • Розміри годівниці на одну сім’ю – довжина 120 см, глибина від 15 см.
  • Розміри поїлки – довжина 75 см, глибина 20 см.

Умови утримання

Щоб страусам було комфортно, і вони не хворіли, потрібно дотримуватися таких правил:

  • Чистити стійла щодня.
  • Систематично дезінфікувати приміщення.
  • Щодня міняти воду в поїлках.
  • У приміщенні необхідно забезпечити особливий мікроклімат:
  • Вентиляція. Приміщення слід регулярно провітрювати. Мінімальний повітрообмін у приміщенні зі 100 страусятами вагою 5 кг – 750 куб. м/год.
  • Температура. Оптимальний температурний режим – 15°С.
  • Вологість. Підвищена вологість сприяє розвитку мікроорганізмів, грибків, призводить до хвороб дихальних шляхів. Вологість у приміщенні для страусів не повинна перевищувати 60%.
  • Загазованість. Визначається вмістом аміаку:
    • 0,001-0,002% – відчувається запах;
    • 0,003-0,0035% – зростає ризик респіраторних захворювань;
    • 0,0035-0,004% – знижується апетит у птиці
    • від 0,005% – у страусів очі запалюються і сльозяться, вони погано ростуть.

Страуси не люблять шуму. Вони можуть злякатися навіть увімкнення вентилятора. Різкий звук провокує їх до бігу. Тікаючи, птах може впасти, поранитися, стукнутися об огорожу тощо. п.

Інвентар

Основний інвентар, яким потрібно обладнати страусину ферму – поїлки та годівниці. Бувають варіанти:

  • Підвісні – їх підвішують на стовпи огорожі або на дерева. Висота підвішування – 1-2 м.
  • Автомобільні покришки, розрізані навпіл. У дні свердлять отвори – для зливу води.
  • Пластикові контейнери на ніжках – це дорожчий варіант.

Не найкращий варіант – бетонована годівниця. Не рекомендується влаштовувати годівниці на землі, оскільки під час годування може виникнути стовпотворіння. Птахи, штовхаючись, можуть вдаритися об годівницю і пошкодити ноги. Заборонено використовувати в якості годівниць металеві вироби – жолоби і барабани.

Годування

Страуси всеїдні та їдять усе, що знаходять у природі. В основному це трава, плоди, насіння, корінці, листя. Можуть з’їсти звірка, ящірку або пташку, також харчуються комахами.

Системи годування

Харчування страусів залежить від системи вирощування:

  • Напівінтенсивне. Додатковий прикорм поживними сумішами та сіном.
  • Екстенсивне. Основний корм птах отримує на своїй великій території. У посушливе або дощове літо організовують додатковий прикорм.

Види кормів

Для харчування дорослих страусів використовують найрізноманітніші види кормів, докладніше про це – у таблиці 3.

Таблиця 3

Види кормів Що входить?
Зелені
  • капуста білокачанна;
  • конюшина;
  • люцерна;
  • кропива;
  • бурякове та морквяне бадилля;
  • шпинат;
  • лобода;
  • рапс.
Грубі
  • солома;
  • лугове сіно.
Соковиті
  • редька;
  • морква;
  • огірки;
  • кавуни;
  • цибуля;
  • яблука.
Зернові та насіння
  • овес;
  • кукурудза;
  • просо;
  • пшениця;
  • горох коров’ячий;
  • гарбузове насіння;
  • ячмінь.
Мінеральні
  • гравій;
  • вапняк;
  • черепашник;
  • товчена шкаралупа.
Тваринного походження
  • борошно рибне/м’ясо-кісткове.

Годівля страусів

Раціон дорослої птиці

Раціон страуса на 50% мають складати зелені корми, 30% – комбіновані, 20% – інші. За день дорослий страус з’їдає 1,5-2,5 кг кормів. Норми годівлі страусів у різні сезони (за 3 місяці) – у таблиці 5.

Таблиця 5

Корми

зима весна літо осінь
вага, кг
зелень свіжа 0 20 30 20
борошно трав’яне 5 3 9 3
гравій 1 1 1 1
дріжджі 3 4 3 3
макуха, шрот 12 13 12 12
подрібнене зерно 50 55 60 55
цільне зерно 50 45 40 45
борошно кісткове 1 1,5 1,5 1
морква 40 20 0 20
борошно м’ясо-кісткове 5 7 5 5
обрат 20 30 30 20
сіль 0,7 0,7 0,7 0,5
висівки пшеничні 10 10 10 10
крейда, черепашка 4 5 4 4

Річна потреба в кормі дорослого страуса (африканського) – у таблиці 6.

Таблиця 6

Корм Потреба в кормі, кг/рік
Від 0 до 6 тижнів (стартовий) 12-18
Відгодівельний концентрований (від 6 до 16 тижнів) 100
Кукурудза подрібнена або силос кукурудзяний 120
Сіно (люцерна) 125-120
Основні корми – зелені 200

Чим і як поїти?

У природі страуси звикли обходитися довгий час без води. Але на фермі немає приводу відчувати спрагу – птах охоче п’є воду. Якщо на вулиці спека, а соковитих кормів недостатньо, то норма води на одну особину – 10 л на добу.

Досвідчені заводчики радять поїти страусів під час кожного годування. В ідеалі – постійний доступ до води. Поїлки розташовують на відстані 70 см від підлоги – не нижче.

Чим не можна годувати?

Це в природі страуси всеїдні, а на фермі їх не можна годувати чим попало. Є продукти, які обмежені, а є і зовсім заборонені. Забороняється давати птаху:

  • жито;
  • картопля;
  • петрушку.

В обмежених кількостях страусам дають борошно, висівки та капусту.

Харчування в зимовий період

Взимку основу раціону страусів складають такі корми:

  • злаки – пшениця, кукурудза, пшоно, овес, ячмінь;
  • буряк і морква;
  • яблука;
  • трав’яне борошно;
  • силос;
  • мінерально-вітамінні добавки;
  • хліб, сухарики;
  • шрот і макуха;
  • комбікорм.

Особливості розведення

Маючи свою страусину ферму, набагато вигідніше виводити пташенят власними силами, а не купувати їх у інших заводчиків. Все що для цього знадобиться – статевозрілі особини та інкубатор.

Шлюбний період

Коли настає період спарювання, самці стають агресивними. Слід дотримуватися обережності при взаємодії з птахами. Для заспокоєння самця користуються 2-х метровим гаком, яким його притискають до землі, щоб дезорієнтувати. Якщо не допомагає – одягають на голову мішок із прорізом для дзьоба.

Яйцекладка

На самця припадає 2-4 самки. Шлюбний сезон, розпочавшись у травні, триває до осені. Страусихи несуть одне яйце за 2-4 дні. Якість яєць вища, якщо самець старший за самку – зростають показники виводимості.

Страусиха знесла яйця

Терміни вилуплення

У природі страуси висиджують яйця 41-46 днів. Причому сидять на них обоє батьків по черзі. На фермах висиджування яєць довіряють інкубаторам. Африканські страуси вилуплюються на 39-41 день, ему – на 52-56 день. Самка може виводити за сезон 15-20 пташенят. Але зазвичай, для введення молодняка, фермери використовують інкубатори.

Чи потрібна інкубація?

Яйця страусів недешеві, і кожне благополучно висиджене принесе на ферму нового страуса. Щоб прискорити процес виведення пташенят і мінімізувати їхні патології, застосовують інкубацію. Пташенята, отримані методи інкубації – сильні, здорові та добре ростуть.

Якого догляду потребують пташенята страусів

Наскільки життєздатними будуть страусенята, залежить від правильності інкубації та дотримання правил вирощування молодняка.

Пташенят не годують два-три дні після вилуплення – вони отримують харчування з жовткового мішечка. Через тиждень пташенят починають відгодовувати стартовим кормом.

Пташенятам, які не досягли 4-х місяців, забороняється давати клітковину.

Приміщення для молодняка має бути сухим і теплим. Малюків тримають окремо від батьків. Температура в приміщенні має бути на рівні +30…+33 °С. На пасовище пташенят можна випускати, коли немає роси – інакше вони хворітимуть.

Під час годування страусенят важливо витримати норми кальцію, марганцю, цинку, фосфору. Пташенятам на 4-й день можна давати:

  • дрібно порізане конюшинове листя, змішане з комбікормом;
  • мішанку з кисломолочного сиру, меленої кукурудзи та вареного яйця.

Стебла рослин треба давати дрібно перемеленими, інакше, затримавшись у ШКТ, вони можуть призвести до загибелі птахів.

Пташенятам дають комбікорм, що містить від 19 до 24% протеїнів. Вигулюють їх по півгодини двічі на день. Камінчики насипають в окрему годівницю. Важливо не випускати пташенят на пасовище голодними – якщо вони переїдять стебел люцерни, можуть загинути.

Здоров’я птиці

Найбільша небезпека для страусиної ферми – проникнення інфекції. Через яку-небудь хворобу можна втратити все поголів’я. Найчастіше, страуси страждають на респіраторні захворювання і розлади травлення. Щоб зберегти здоров’я страусиного поголів’я, потрібно:

  • Дотримуватися санітарно-гігієнічних норм. Прибирання – щодня. Персонал працює тільки в рукавичках.
  • Перевіряти послід на наявність глистів і кишкової інфекції.
  • Дотримуватися графіка вакцинації, рекомендованого ветеринарами.
  • Облаштувати карантинний загін для куплених страусів.

Розведення страусів вимагає вкладень і певної сміливості. Але як показує досвід, ці птахи не тільки адаптуються в нашому кліматі, а й приносять великий прибуток. Якщо освоїти техніку вирощування страусів, можна стати власником успішного бізнесу.