Кури є найпопулярнішими виробниками яєць у всьому світі. Цей продукт приносить як шкоду людському організму, так і користь. Засвоюється він дуже легко, завдяки збалансуванню білків, жирів, мінералів і вітамінів. Лікарі переконують, що потрібно бути вкрай обережними в разі панкреатиту, діабету та ще деяких захворювань.
Яєчний склад і харчова цінність
Склад яйця безпосередньо залежить від породи курки, віку, здоров’я, умов її утримання, а також годівлі. Калорійність продукту невисока – 157 Ккал на 100 г.
Кожна з частин яйця має різний склад і структуру: шкаралупа, білок і жовток. Шкаралупа складається з кальцію, її частіше подрібнюють і використовують як добавку. Білок складається з білка і води у співвідношенні 1:9. У жовтку присутні жири, білки, холестерин і вуглеводи.
На 100 г продукту харчова цінність відзначається така:
Вітаміни |
Відсоток від добової норми |
Мінерали |
Відсоток від добової норми |
A |
28% |
Кальцій |
6% |
D |
22% |
Калій |
6% |
B2 |
24% |
Натрій |
10% |
B4 |
26% |
Фосфор |
24% |
B5 |
17% |
Залізо |
14% |
B12 |
40% |
Йод |
13% |
H |
18% |
Кобальт |
100% |
PP |
50% |
Мідь |
8% |
Користь курячих яєць
Систематичне вживання курячих яєць має цілу низку корисних впливів на людський організм:
- запобігання серцево-судинним хворобам;
- захист ШКТ, допомога в лікуванні виразки і гастриту;
- зміцнення імунітету;
- зменшення ризику онко-хвороб, раку молочної залози;
- захист від катаракти та інших патологій очей;
- зміцнення м’язової маси, кісток, зубів, волосся та нігтів;
- збереження функцій нервової системи;
- підвищення як чоловічої, так і жіночої статевої функції;
- допомагає виносити і народити здорову дитину;
- поліпшення лактації;
- підтримання здорової ваги, допомога під час дієти, занять спортом і важкої фізичної праці.
Висока поживність зумовлена присутністю амінокислот, які необхідні для запуску всіх необхідних процесів запуску організму. Також у яйцях містяться й інші речовини:
- вітаміни;
- фолієва кислота;
- фосфор, холін, лютеїн і йод;
- біотин, селен і залізо.
Приріст м’язової маси
Висока цінність продукту зумовлюється вмістом корисних компонентів у найідеальніших пропорціях “золота середина”. При систематичному вживанні білка, м’язова маса добре наростає. Головне завдання – відокремити білок від жовтка, що в одній частині яйця, що в іншій міститься по 3 грами протеїну, необхідного для набору м’язової маси.
Щоранку необхідно з’їдати по 8 яєць, з них 8 білків і 2 жовтки. Організм, таким чином, отримує такий набір речовин:
Елементи | Кількість |
Білок | 26,5 |
Жири | 5,23 |
Калорії | 153 |
Вуглеводи | організм не отримує |
Для набору м’язової маси рекомендується готувати яйця таким чином:
- У мікрохвильовці.
- Яєчня.
- Варені круто.
- Запечені.
- Приготовлені на пару.
Їсти яйця для цієї мети слід цілком: білок і жовток. Відмовлятися від переваги, яку дає цей продукт, не потрібно, важливо тільки не перестаратися.
Для здоров’я очей, серця та зміцнення кісток
Яйця – це один із головних продуктів харчування, які містять у собі поживні речовини – лютеїн, вітаміни, жирні кислоти. Саме вони запобігають можливості вікової дегенерації зору. Цей продукт багатий на цистеїн, сірку і білок, який служить антиоксидантом для очного кришталика. З цієї ж причини для попередження катаракти застосовують препарати з високим вмістом сірки.
Вживаючи 2-3 яйця на тиждень, зменшується відсоток серцево-судинних захворювань, оскільки в них міститься дуже багато корисних речовин, але перестаратися не можна, оскільки велика кількість холестерину, який є в курячих яйцях, є шкідливою для серця.
Для зміцнення кісток приймають яєчну шкаралупу, попередньо подрібнену. Для початку її слід промити, щоб прибрати запах. За бажанням її можна прокип’ятити, щоб позбутися патогенних мікроорганізмів. Якщо яйця домашні, то цей крок можна пропустити. Після кип’ятіння шкаралупа поміщається в духову шафу на 15 хвилин, після чого подрібнюється на порошок. Чайну ложку розводять у склянці води і приймають разом з їжею 1 раз на день.
Користь для дітей
Середня добова доза для дорослої людини – пів яйця. А дітям можна з’їдати більше. Усе тому, що діти багато рухаються, а отже, витрачають більше енергії, обмінні процеси протікають швидше, ніж у дорослих. Тому дитині можна сміливо давати 2 яйця на добу.
Перш ніж дати дитині яйце, необхідно переконатися, що в неї немає алергії на цей продукт. Для того щоб перевірити реакцію, дитині дають одне варене яйце і якщо протягом трьох днів не виникне реакції, то все добре. Не рекомендується дітям давати часто сирі яйця або варені некруто.
Ефективне схуднення
Курячі яйця сприяють швидкому насиченню, позбавляючи від почуття голоду, яке присутнє під час дотримання дієти. Схема харчування, заснована на вживанні яєць, легше переноситься організмом, вони безпечні для здоров’я і корисні для правильного метаболізму. Під час яєчної дієти можна скинути до 5 зайвих кілограмів всього за тиждень, після закінчення дієти вага не повертатиметься до попередніх чисел.
У меню деяких дієт присутні яйця і грейпфрут, ці два продукти мають велику кількість білка, а вуглеводів у них навпаки мало. Особливо це поєднання продуктів корисно тим людям, які відвідують тренування і у яких постійно присутнє фізичне навантаження. Важливо дотримуватися всіх рекомендацій і не продовжувати дієту довше призначеного терміну.
Користь у косметології
Як у домашній, так і професійній косметології, яйце є головним інгредієнтом.
Маска для обличчя
Маска для обличчя на основі курячих яєць підходить для всіх типів шкіри, але індивідуально підбирається частина яйця залежно від її жирності. Наприклад, білок додають у засоби для догляду за жирною та нейтральною шкірою, оскільки він звужує пори, підсушує шкірні покриви, а також видаляє зайве підшкірне сало, надаючи відбілювального ефекту.
Жовток застосовують для сухої і нормальної шкіри, зберігаючи вологу шкірних покривів, також він має пом’якшувальну дію і виліковує лущення.
Обрану частину продукту накладають на шкіру обличчя і залишають на 15-20 хвилин. Після закінчення часу обличчя слід обполоснути водою. За жирної шкіри змивати краще холодною водою, а за сухої – теплою. Можна перед процедурою білок або жовток збити вінчиком – це полегшить рівномірне нанесення засобу на шкіру.
Здоров’я волосся
Шампуні, в яких присутнє куряче яйце, прекрасно борються з лупою, запобігають випадінню волосся, надають волоссю силу і природний блиск. Після застосування шампуню або чистого яйця, на волосках залишається тонка плівка, яка захищає їх від зовнішніх впливів. Змивати такі засоби необхідно прохолодною водою, інакше яйця зваряться на голові, і їх буде важко вимити.
Чим корисні сирі яйця?
Улюблені ласощі бодібілдерів – це гоголь-моголь, який являє собою збиті сирі курячі яйця. У сирому вигляді продукт містить велику кількість білка, який необхідний для м’язової маси. Сирий білок легко засвоюється людським організмом, люди, які займаються спортом, додають білок яйця в протеїновий напій.
Сире яйце добре впливає і на голосові зв’язки, навіть найвідоміші співаки перед виступом випивають яйце. Наприклад, Федір Шаляпін перед кожним виступом обов’язково робив собі гоголь-моголь. Яєчні речовини зволожують слизову гортані, і на певний час надають голосу оксамит і соковите озвучування.
Користь для жінок
Якщо говорити про користь яєць для жінок, то краще почати з жовтка. Саме в ньому міститься чимала кількість амінокислот, мінералів і холіну. Вчені стверджують, що якщо з’їдати щодня по 2 варених курячих яйця, то на 44% знижується ризик розвитку пухлини молочної залози. Також у цій частині продукту міститься залізо, яке важливе для жіночого організму, адже раз на місяць вона втрачає досить велику кількість крові.
У білку міститься фолієва кислота, яка важлива особливо тим жінкам, які планують вагітність, у період виношування дитини та під час лактації. Вітамін В9 сприяє правильному формуванню внутрішньоутробного плода.
Єдиний мінус яєць – це те, що в ньому присутній холестерин, але якщо урізноманітнити меню свіжими овочами і фруктами, то він не страшний. Особливо це стосується шпинату, броколі, смородини, перчика, сочевиці…
Користь для чоловіків
Сире яйце дуже корисне для потенції, оскільки воно зберігає натуральні вітаміни, а під час нагрівання воно втрачає структуру, а отже, водночас і користь. Але сирий продукт не дуже добре засвоюється, тому, як він містить у собі антитриптазу. Вихід один: якщо у чоловіка стоїть мета підвищити потенцію, збільшити кількість сперми, що виділяється, то краще вживати яйця мінімальної термічної обробки, а саме яйця некруто.
Яйця корисні для репродуктивної функції за рахунок синтезу статевих клітин за допомогою білка, якого надходить багато в організм людини. Продукт виводить зайві токсини і шлаки, очищаючи організм від різної засміченості, а це запорука до успішного запліднення.
Лецитин, що входить до складу пташиного яйця, наповнює організм енергією, забезпечуючи тривалу молодість, бо бере участь у процесах метаболізму. Цей компонент покращує кров, що є обов’язковою умовою для збереження потенції.
Найпростіший і найлегший спосіб не допустити похмілля – це випити сире яйце в момент вживання спиртного. Яйце в сирому вигляді при дотику з алкоголем утворює колоїдну масу, де біодоступність алкоголю значно зменшується, тому людина не так швидко п’яніє.
Для того щоб не допустити похмільного синдрому, можна випивати яйце не тільки під час приймання спиртного, а й відразу після нього. Також він сильно рятує вранці, коли є ознаки інтоксикації.
Вживання при діабеті та панкреатиті
Дієта при діабеті включає в себе вживання яєць некруто, таким чином, вони легше засвоюються шлунково-кишковим трактом. Можна робити білкові парові омлети. Від жовтків і смажених яєць краще на деякий час відмовитися. За діабету 1 і 2 типу варене яйце вживають у першій половині дня, або цей продукт додають у салати.
Головним плюсом яйця є великий вміст білка, який легко засвоюється організмом. Це потрібно для відновлення пошкоджених клітин підшлункової залози. Природно яйця корисні своїм багатим складом вітамінів і мінералів, тому регулярне вживання продукту відновлює сили, додає енергії, підвищує імунітет і позитивно позначається на кістках, зубах, волоссі тощо. д. Сирі яйця протипоказані в разі діабету через високий вміст холестерину.
При загостренні панкреатиту дозволено з’їдати лише яєчний білок, причому навіть його можна вживати тільки з 4 дня. Спочатку краще робити парові омлети, потім суфле і запіканки, але строго без жовтка. Тільки через місяць можна вживати варені некруто цілі яйця.
Народна медицина
Яйця нерідко використовують у народній медицині для позбавлення від багатьох недуг. Нижче перераховані найпоширеніші хвороби, за яких готуються різні рецепти на основі курячого яйця:
Хвороби | Спосіб лікування |
Ангіна | Збивається 1 яйце, обов’язково свіже, влити в 250 мл води кімнатної температури. Отриманою сумішшю полоскати горло від 4 до 5 разів на день. |
Бронхіт | 10 лимонів пропускається через м’ясорубку, в окремий емальований посуд розбиваються 10 курячих яєць. Зверху викладається лимонне пюре і настоювати 10 діб. Після закінчення часу проціджують через марлю, додають 0,5 л коньяку та 1 кг меду і залишають ще на добу. Приймати по 50 г тричі на день до їди. |
Маткові кровотечі | 2 білки слід збити в круту піну, додати половину чайної ложки лимонної кислоти. Суміш необхідно вжити за один раз. За бажанням можна запити водою. |
Печія | Для позбавлення від печії слід подрібнити шкаралупу курячого вареного яйця. Приймати по 1/2 чайні ложки тричі на день. |
Біль у попереку | Кладемо 7 яєць великого розміру в 3-х літрову банку. Вимити 1,5 кг лимонів і пропустити через соковижималку. Банку накриваємо марлею і відправляємо в холодильник на три доби. Потім розім’яти яйця, суміш перелити через друшляк. Приймати двічі на день по 1 ч. л. л. |
Пролежні | Склянку соняшникової олії слід закип’ятити, злегка остудити, туди ж влити яєчний білок. Сумішшю необхідно змащувати пролежні. |
Опіки | Мазь готується таким чином: змішується 1 ст. л. яєць. л. обліпихової олії, стільки ж звіробійної олії та 1 яєчний білок. Змащуються місця опіків. |
Найчастіше трапляються народні рецепти, де яйця змішуються з олією, молоком, медом і лимонним соком. Така суміш вилікує багато хвороб, навіть ті, які не можуть вилікувати медикаментозні препарати.
Шкода від курячих яєць
Крім корисних властивостей яєць, вони також мають і шкідливі. У разі вживання в їжу неякісних яєць або тих, які давно лежали на полицях супермаркету, може статися щось погане:
- Зараження сальмонельозом.
- Поява надлишку холестерину.
- Ниркова недостатність.
- Прояв алергічної реакції.
- У яйцях може бути високий вміст домішок і токсичних речовин;
- Якщо люди з цукровим діабетом часто вживають яйця, збільшується ризик передчасної смерті, на відміну від діабетиків, які не вживають яйця зовсім.
- Не потрібно вживати смажені яйця з майонезом людям, які страждають на печінкові захворювання. У такому разі краще вживати варені яйця або приготовані некруто.
- Не бажано вживати яйця людям, які страждають на жовчнокам’яну та сечокам’яну хворобу, бо можуть виникнути кольки.
За останні роки були часто помічені випадки захворювання на сальмонельоз, який є дуже важким харчовим отруєнням. Щоб цього уникнути, необхідно вживати деяких заходів:
- Добре мити руки з милом перед і після торкання до яєць.
- Не вживати сирі яйця.
- Необхідно вимивати яйця перед їх приготуванням у будь-якому вигляді.
Важливо знати, чим довше зберігалося яйце, тим воно легше. Якщо воно одразу потоне, це означає, що продукт свіжий.
Протипоказання
Яйця приносять безліч користі для людського організму, але деякі люди мають на цей продукт алергію. Також перед вживанням рекомендується проконсультуватися з лікарем, скільки можна їсти яєць у разі цукрового діабету, панкреатиту, холециститу, захворюваннях шлунково-кишкового тракту й ниркових хвороб.
Вплив яєць на ШКТ
Лікарі не проти, якщо пацієнти з гастритом введуть у свій раціон курячі яйця в будь-якому вигляді. Найбільш корисні яйця в сирому вигляді, вони містять у собі комплекс вітамінів, мінералів і мікроелементів, які так необхідні для правильної роботи всіх органів.
Яйця не тільки можна, а й потрібно включати в раціон у період гастриту будь-якої тяжкості. Бажано продукт вживати в такому вигляді:
- некруто;
- паровий омлет;
- варені круто.
Важливо яйця не смажити, вони можуть завдати шкоди і без того хворому організму. Сирий продукт корисний у разі запальних хвороб травного тракту. Компоненти, що входять до складу яйця, обволікають уражені місця на слизових, зменшуючи ерозію та заспокоюючи її.
Холестерин
Нескінченні суперечки про корисність і шкідливість яєць полягають у тому, що в них міститься холестерин. У невеликій кількості він навіть корисний для роботи серцево-судинної системи. Фахівці запевняють, що добова норма становить 300 мг. Якщо рівень холестерину в нормі, то в день можна спокійно з’їдати одне яйце, але якщо показники перевищують норму, то рекомендується вживати яйця 2-3 рази на тиждень.
Коли курячі яйця шкідливі для дітей?
Куряче яйце – це висококалорійний продукт, у прикорм дитини його вводять найостаннішою чергою, починаючи з одного жовтка, оскільки білок є сильним алергеном. Алергікам зовсім не можна давати яйця. У дітей буває індивідуальна непереносимість компонентів, що містяться в яйці. Замінити їх можна перепелиними яйцями, на які алергічної реакції практично не буває.
Цей продукт може завдати серйозної шкоди серцево-судинній системі, навіть дітям. Але завдяки Американським дослідженням, було з’ясовано, що холестерин у крові накопичується не через яйця, а через вживання жирного м’яса і випічки… Навіть якщо дитина вживатиме щодня по 1 яйцю, це ніяк не вплине на серце та жировий обмін речовин.
Коли сире яйце приносить шкоду?
У жовтку міститься велика кількість холестерину і жиру, і якщо перестаратися ними, холестерин здатний накопичуватися в крові. Від цього страждають серце і судини, підвищується тиск. У чоловіків може виникнути імпотенція, оскільки знижується прохідність кровоносних судин.
У людей буває алергія на курячі яйця, а точніше не білок, проявляється вона у вигляді лущення шкірних покривів або висипань на обличчі.
Із чим яйця шкідливо їсти?
Яйця корисні в будь-якому вигляді, крім смаження, але необхідно знати, з чим їх можна поєднувати, а з чим не можна.
Картопля з яйцями. У картоплі присутні мінерали в досить великій кількості, які погано позначаються на засвоєнні кальцію і заліза, що містяться в яйцях.
Яйця з рибою. У жирній рибі міститься вітамін В7 у великій кількості, а в яйцях міститься овідин, який нейтралізує цей вітамін.
Рис із яйцями. Щоб отримати користь із цієї каші, слід окремо вживати її від яєць. Оскільки діє той самий закон, що і з рибою.
Молоко з яйцями. Окремі білкові продукти несумісні один з одним, зараз ідеться про молоко та яйця. Молоко взагалі краще вживати окремо від будь-чого, оскільки воно тільки в чистому вигляді наситить організм усіма корисними та поживними речовинами.
Сир із яйцями. Організм легше впорається з одним тваринним білком, тому змішувати з м’ясом, сиром і шинкою вкрай не бажано. Такий сніданок буде важким для організму, і буде відчуватися цілий день важкість у шлунку.
Фрукти та яйця. Після вживання яйця не бажано їсти яблуко, грушу, абрикос, сливу і кавун. Ці продукти засвоюються організмом із різною швидкістю. Фрукти засвоюються через 10-15 хвилин, а яйця набагато довше.
Олія, майонез. Яйця і тваринні жири – комбінація непогана, але важливо розуміти, що жири уповільнюють систему травлення. Тому не потрібно часто поєднувати яйця з майонезом або олією. Щоб нейтралізувати вплив жирів, можна додати в раціон свіжі овочі та зелень.
Поширені міфи
Про користь і шкоду курячих яєць ходить безліч міфів, між противниками і прихильниками суперечки і на сьогоднішній день не вщухають. Це призводить до безлічі міфів, які нижче розвінчуються.
Міф 1: коричневі яйця, корисніші за білі (неправда)
Це абсолютна неправда, колір яйця жодним чином не впливає на склад і цінність продукту, у них лише різне забарвлення. Забарвлення шкаралупи залежить від забарвлення самої курки. Навіть в одному лотку можуть бути різні яйця за кольором, шорсткістю і формою. Іноді можна зустріти яйце з двома жовтками, але це не патологія і воно також їстівне, як і звичне для нас яйце.
Міф 2: великі яйця накачують гормонами або спеціальними кормами (неправда)
Це теж абсолютна неправда. На ринку користуються попитом саме великі яйця, тому виробники стали вирощувати великих курей шляхом зміни годівлі. Птахів почали годувати жиророзчинними вітамінами, завдяки цьому жовток залишився таким самим, а білок значно зріс.
Міф 3: вживати багато яєць небезпечно (правда)
Хоч яйце і добре засвоюється організмом, здорова людина може з’їдати 1 яйце на день. Норма для людини у віці – це 1 яйце на день, бажано щоб вони були зварені некруто.
Міф 4: яйця необхідно тримати тільки в холодильнику (неправда)
У холодильнику є спеціальне місце для зберігання яєць, але їх не обов’язково потрібно поміщати туди. Вони можуть зберігатися досить довгий час у темному місці за кімнатної температури, на сонці вони природно зіпсуються. Подовжити існування яєць, можна змастивши їх рослинною олією і загорнувши в папір.
Міф 5: домашні яйця корисніші, ніж із птахофабрик (неправда)
Це не зовсім так, просто купуючи яйця в магазині, необхідно переконатися в їхній свіжості. Звісно, купуючи продукт на ринку, продавці можуть збрехати про їхню свіжість, інша річ – купувати їх у знайомих людей.
Найкраще засвоюються людським організмом яйця в сирому вигляді, але існує ймовірність зараження сальмонельозом. Найважче засвоюються варені круто яйця, тому їх рекомендується довго пережовувати. Тому найкращий варіант вживати продукт некруто.
Яйця – це найкорисніший продукт, але він має свої протипоказання і правила застосування. Якщо людина любить яйця, вона все ж таки не повинна вживати більше 1 яйця на день, а з деякими хворобами взагалі необхідно обмежуватися 3 яйцями на тиждень. Перш ніж з’їсти ціле яйце, або дати його дитині, слід переконатися у відсутності алергії на білок.