Обліпиха крушинова – деревоподібний чагарник, що набув широкого поширення як плодова і декоративна культура. Ця унікальна рослина – цінна господарська культура і просто дуже красивий кущ. Дізнаємося, як посадити і виростити крушинову обліпиху на своїй ділянці.
Історичні відомості
Обліпиха крушинова (Hippóphae rhamnoídes) належить до родини Лохових роду Обліпиха. Родова назва “hippophaes” походить від грецьких слів hippos – кінь і phaos – блиск. Греки вважали, що коні, поїдаючи листя обліпихи, набувають блискучої шкури. Крушиновидною цей вид обліпихи називають за аналогію з однойменним колючим чагарником.
Невідомо, коли обліпиха з’явилася в . Згадка про неї зустрічається в працях ботаніків 18-го століття. Але зрозуміло, що тут вона з’явилася набагато раніше. Історія обліпихи сягає в глибоку давнину – її плоди в цілющих цілях використовували в Стародавньому Китаї та в Стародавній Греції.
Ботанічний опис ягідної культури
Обліпиха яскрава рослина – її легко впізнати за характерними ознаками. Особливо примітне дерево в період плодоношення – чагарник густо обліплений яскравими плодами, жовтими або помаранчевими.
Чагарник, листя
Крушинова обліпиха – деревоподібний, гіллястий чагарник. Гілки вкриті гострими колючками. Рослина досягає у висоту 4-6 м. Діаметр крони – 3-5 м. Гілки здерев’янілі, кора – коричнева, жовтувато-сіра.
Культура дводомна – квітки дрібні, зеленувато-бурі або жовто-зелені, квітки дрібні. На чоловічих рослинах – тичинкові квітки, на жіночих – маточкові. Останні зібрані на коротких квітконосах по 5-10 штук.
Листя має лінійно-ланцетну форму. Верхня частина – зелена, нижня – сріблясто-біла. Черешки – короткі. Довжина листя, вузького і жорсткого – близько 7 см.
Плоди
Плоди-кістянки мають кулясту або овальну форму. Довжина плодів – 12 мм. У ягоді – одна кісточка. Забарвлення плодів залежить від сорту – вони можуть бути помаранчевими, жовтими та червоними. В ароматі присутні відтінки ананаса. На смак плоди солодкуваті.
Плоди обліпихи їстівні, але збирають їх зазвичай після перших заморозків – тоді вони стають менш терпкими. Якщо плоди не зібрати, вони так і висітимуть до весни – справжні ласощі для птахів.
Характеристика крушиноподібної обліпихи
Крушинова обліпиха – врожайна рослина, вирощування якої дає змогу зняти з кожного куща відро і більше безцінних плодів. Обліпиха – джерело цілющих властивостей і цікавий для комерційної діяльності об’єкт.
Поширення та екологія
Обліпиха крушинова або крушиноподібна росте в дикому вигляді в Європі, Азії, на Кавказі, в Індії та Пакистані. У вона зустрічається практично по всій території – від північного Кавказу до Сибіру. Особливо багато крушинової обліпихи по берегах річок і озер – рослина любить вологі ґрунти.
Чагарник добре переносить забруднення повітря – його можна висаджувати з метою озеленення в екологічно несприятливих зонах.
Обліпиха крушиноподібна – продукт промислового вирощування. Так, тільки на Алтаї, під її посадки зайнято близько 5 000 га.
Період цвітіння і терміни дозрівання
Терміни цвітіння та дозрівання:
- Цвіте рослина у квітні-травні, раніше, ніж розпускається листя. Триває цвітіння від 6 до 12 днів. У період цвітіння рослина нагадує пишну хмару.
- Плодоношення починається наприкінці серпня, і триває до початку жовтня. Повністю ягоди достигають восени – у вересні-жовтні. Точні терміни залежать від сорту та регіону вирощування. Ранні сорти дозрівають у серпні.
Показники врожайності, терміни плодоношення
Урожайність сортової обліпихи – 10-15 кг з одного куща. Максимальної врожайності рослина досягає до 5-6 річного віку. Потім обсяги врожаїв скорочуються. Починається плодоношення на 3-4 рік після посадки. Термін життя рослини – 25-30 років. Щоб продовжити плодоношення, садівники регулярно застосовують омолоджувальну обрізку.
Листя обліпихи збирають наприкінці літа – і використовують у лікувальних цілях, кору заготовляють ранньою весною.
Смакові особливості
Плоди обліпихи у свіжому вигляді – на любителя. У них специфічний смак, солодкуватий, з відтінком гіркоти. Їхні смакові характеристики поліпшуються після морозів – підморожена обліпиха стає кисло-солодкою.
У Сибіру обліпиху часто називають “російським ананасом” – після заморозків ягоди набувають особливого ананасного присмаку та аромату.
Область застосування
Крушиноподібна обліпиха застосовується в багатьох галузях, особливо її плоди. Ця рослина служить сировиною для приготування всіляких засобів, що використовуються в медицині та косметології, її плоди становлять також цінність для кулінарії.
Сфери застосування обліпихи:
- Косметологія. Мазі та креми на основі обліпихи допомагають від облисіння, вдосконалюють структуру волосся, покращують стан шкіри, запобігають її старінню.
- Кулінарія. Плоди йдуть на приготування вин, мармеладу, цукеркових начинок, солодких заготовок, соків і багато чого іншого.
- Господарські потреби. Обліпиха красива – її використовують у ландшафтному дизайні, наприклад, для створення живоплотів. Ця рослина – хороший медонос, її висаджують на пасіках. Чагарники здатні запобігати зсувам, утримуючи своїм корінням ґрунт.
- Медицина. Плоди – природні полівітаміни. З плодів і листя роблять препарати для лікування хронічних захворювань печінки і шлунка, гнійних ран тощо. д. Листя і гілки – сировина для ліків від ревматизму і хвороб суглобів. Із плодів роблять ліки різних форм випуску – настоянки, свічки, мазі, креми тощо. п.
У наступному відео представлено огляд обліпихи сорту “Крушиноподібна” та описано її цілющі властивості:
Стійкість до хвороб і шкідників
Доросла обліпиха хворіє рідко. Але є низка хвороб і шкідників, від яких краще заздалегідь захистити рослину – шляхом профілактичних обприскувань. Обліпиху обприскують двічі – до плодоношення і після нього, 1 % розчином бордоської рідини.
Хімічний склад
У плодах і листі обліпихи – безліч корисних речовин:.
- Листя. Містять кумарини, фолієву кислоту, інозит, серотонін, вітаміни B1, B2, B6, C, PP. Наявністю серотоніну обумовлена протирадіаційна ефективність рослини.
- Плоди. Містять жирну олію (8%), у складі якої – каротиноїди, флавоноїди, фосфоліпіди, кумарини, аскорбінова і нікотинова кислоти, серотонін, фолієва кислота і багато іншого.
У всіх частинах рослини – фітонциди та дубильні речовини. Точний хімічний склад залежить від місцевості, де росте обліпиха, і від часу збору. В олії плодів міститься до 300 мг % каротиноїдів і до 160 мг % вітаміну E.
Плоди обліпихи багаті на мікроелементи і вітаміни – А, В, С, РР, Н і Е. 100 г плодів містить 82 кКал. Харчова цінність 100 г:
- білки – 1,2 г;
- жири – 5,4 г;
- вуглеводи – 5,7 г.
У 100 г обліпихи міститься добова норма вітамінів і мінералів, необхідних людині.
Переваги та недоліки сорту
Переваги крушинової обліпихи:
- витривалість – рослина морозостійка і невимоглива до догляду;
- легкість розмноження;
- стійкість до більшості хвороб чагарників;
- корисність рослини – плодів і листя;
- транспортабельність.
Недоліки:
- необхідність у посадці запилювачів – чоловічих рослин;
- складності при зборі плодів;
- шипи на гілках.
Правила посадки
Обліпиха невибаглива, але, якщо посадити її з порушенням технології та термінів, на високі врожаї можна не розраховувати. Від правильності посадки обліпихи залежить її імунітет, урожайність і все подальше життя.
Рекомендовані терміни
Обліпиху крушиноподібну висаджують навесні або восени. Якщо зими суворі, як у Сибіру, то найкращий час для висадки – квітень або травень. Рослина під час висаджування має перебувати в стані спокою.
У регіонах з більш теплим кліматом допускається осіння посадка – головне, щоб рослина встигла вкоренитися до заморозків. Висаджують обліпиху за 1-1,5 місяця до морозів.
Вибір відповідного місця
Вимоги до ділянки для посадки обліпихи крушинової:
- Хороша освітленість сонцем. Кущі, висаджені в тіні, погано ростуть, чахнуть.
- Найкраще обліпиха росте на легких піщаних ґрунтах. Погано переносить важкі глинисті ґрунти.
- Ця культура любить високу вологість повітря, вона особливо добре росте поблизу водойм.
- Біля саджанців має бути достатньо місця для росту – гіллястому чагарнику потрібен простір.
- Рослина погано ставиться до будь-якого сусідства – не бажано висаджувати її біля плодових дерев і ягідних чагарників. Найкращий варіант – околиця ділянки, її південний бік.
Підготовка ґрунту
Ділянку під посадку готують заздалегідь, якщо має бути весняна посадка – з осені. Якщо ґрунти бідні, бажано не просто перекопати ґрунт і викопати яму, а внести під перекопування речовини, що поліпшують родючість і склад ґрунту. Якщо ґрунти кислі, вносять деревну золу, у глинисті ґрунти додають пісок – 2 відра на 1 кв. м. м. У будь-якому разі, бажано додати органіку – гній, компост, перегній (1 відро на 1 кв. м). м).
Вибір і підготовка саджанців
Найкращий посадковий матеріал – саджанці віком 1 рік. Ознаки відповідного для посадки саджанця:
- висота – приблизно 40 см;
- наявність 2-4 скелетних коренів, довжиною 15-20 см;
- гладкий стовбур повинен мати розвинені бічні пагони;
- кора – гладка, не шарується.
Не забудьте, що на кожні 3-4 жіночих саджанця потрібно купити один чоловічий. Саджанці перед посадкою обов’язково витримують кілька годин у воді, а ще краще в розчині Корневіну.
Алгоритм і схема посадки
Порядок посадки саджанця обліпихи:
- Викопайте ями з інтервалом 1,5-2 м. Глибина і ширина ями – 80 см.
- На дно ями насипте компост або поживну ґрунтосуміш – змішайте родючий шар ґрунту з перегноєм або компостом, а також додайте добрив, які традиційно вносять під час посадки дерев – суперфосфат та інші.
- Сформуйте з ґрунтосуміші пагорб, поставте на нього саджанець, і розправте його коріння. Розташовуйте саджанець так, щоб його коренева шийка була заглиблена на 3-5 см – обліпиха здатна дати від стовбура додаткове коріння.
- Засипте коріння родючим ґрунтом. У міру засипання потрушуйте саджанець і трамбуйте ґрунт руками – щоб між корінням не залишилося порожнього простору. Коли засиплете коріння, ще раз ретельно утрамбуйте ґрунт.
- Полийте саджанець 2-3 відрами води. Коли волога вбереться, посипте пристовбурне коло соломою, торфом, сухою травою.
Подальший догляд за культурою
Обліпиха Крушиноподібна – культура невибаглива, але якщо садівник розраховує на пристойні врожаї, без догляду не обійтися.
Додаткову інформацію про те, як правильно доглядати за обліпихою в осінній період, зможете знайти тут.
Частота поливів
Частота поливів залежить від погодних умов. Обліпиху поливають тільки в суху погоду – у міру необхідності. Молодій рослині дають по 3-4 відра води, дорослій – 6-8 відер. Наприкінці літа витрата води збільшується в півтора рази. У пристовбурному колі розпушують ґрунт – щоб був доступ кисню до коріння.
Підживлення
Саджанці, удобрені під час посадки, в перші 2 роки життя не підживлюють. Плодоносній рослині необхідний калій і фосфор. На відро води беруть:
- 1 ст. л. калійних добрив (без хлору);
- 2 ст. л. подвійного суперфосфату;
- 2 ч. л. “Уніфлор-мікро”.
Підготовлену суміш виливають під корінь під час росту зав’язей. Другий варіант – раз на 3 роки удобрювати обліпиху добривом AVA. У таблиці 1 – підживлення для обліпихи.
Таблиця 1
Добриво | Характеристика |
AVA | Комплексне мінеральне добриво для прискорення росту, підвищення стійкості до погодних умов, зростання врожаю. |
РоСса | Комплексне рідке добриво для кореневих підживлень, замочування насіння, вкорінення живців. |
Ефектон | Біоактивне добриво, що містить ферменти і речовини гумусової природи. Покращує функції фотосинтезу, підвищує імунітет. Рекомендований до застосування на півночі. |
Гумат калію з мікроелементами | Рідке мінерально-органічне добриво. Використовують для обробки ґрунту. |
Обрізка чагарнику
Обліпиха схильна до розростання. Якщо не обрізати рослини, вони утворюють густі зарості. Головна обрізка обліпихи полягає у формуванні рослини – у вигляді куща або дерева. Щоб обліпиха росла кущем, залишають пагони, що ростуть із порослі. Залишають 3-4 найміцніших пагони.
Обліпиху обрізають у будь-який, крім зими, час:
- Весна. Ранньою весною проводять санітарну обрізку – прибирають усі сухі, пошкоджені та хворі гілки. Потім обрізають пагони, що загущують крону. На молодих кущах проводять формуючу обрізку. Скелетні гілки вкорочують на 1/3. Коли рослина починає плодоносити, формувальні обрізки припиняють, оскільки на верхівках пагонів будуть утворюватися квіткові бруньки.
- Літо. У середині літа обрізають гілки, що не дали приріст.
- Осінь. Проводять санітарну обрізку – перед зимою потрібно прибрати всі зайві гілки, щоб рослина не витрачала сили на їхнє живлення.
Обрізку проводять гостро відточеним і продезінфікованим інструментом – секатором, ножівкою, садовим ножем. Місця зрізів замазують садовим варом.
Підготовка до зими
Обліпиха – морозостійка рослина, яка не потребує зимового укриття. Процес підготовки до зими зводиться до таких заходів:
- санітарна обрізка – її проводять пізно восени, коли рослина перебуває в стані спокою;
- вологозарядковий полив для підвищення морозостійкості рослин – у помірній зоні його проводять з кінця вересня, після збору врожаю;
- молодим саджанцям мульчують пристовбурні кола.
Хвороби та шкідники, методи боротьби та профілактики
У обліпихи крушиноподібної ворогів небагато, вона стійка до хвороб, характерних для плодових дерев. Однак є кілька недуг і шкідників, які здатні не тільки позбавити врожаю садівника, а й погубити рослину.
Небезпечні хвороби та шкідники – у таблиці 2.
Таблиця 2
Хвороби/шкідники | Симптоми/шкідливість | Як боротися? |
Парша | На корі, листках, а пізніше і на плодах з’являються плями і виразки, рослина всихає. | Обрізка і спалювання хворих гілок. Обробка Нітрофеном 3%. |
Ендомікоз | Плоди стають зморщеними, поступово хвороба охоплює всю рослину. Сухі ягоди зберігають спори грибків. | Навесні та восени – обприскування бордоською рідиною. При появі хворих ягід – збір і знищення. |
Фузаріозне в’янення | Листя і молоді пагони в’януть. Ягоди та листя опадають. | Своєчасне проріджування кущів. Дотримання інтервалів між кущами при посадці. Обрізка і спалювання хворих гілок. |
Кліщ павутинний | Дрібна, непомітна оку комаха. Вражає бруньки та бутони. Листя обплутане павутиною. | Обприскування Фітовермом, Актарою і подібними інсектицидами. |
Попелиця | Дрібна комаха, що висмоктує соки з рослини. Листя і верхівки пагонів скручуються – на них видно суцільний шар комах. Рослина слабшає. | Знищення мурах – рознощиків попелиці. Обробка Фітовермом і розчином нашатирю. |
Збір і переробка
Листя – для лікарських цілей, заготовляють у травні. Плоди збирають після дозрівання – у вересні-жовтні, коли вони стануть жовтими (помаранчевими) і пружними. Збір ведуть тільки в суху погоду. Зібрані плоди очищають від сміття, недозрілих і хворих екземплярів.
Обліпиху часто збирають після заморозків, коли плоди можна легко струсити з гілок. Якщо кущ один, то можна обібрати ягоди вручну, якщо чагарників кілька, то без механічних пристосувань не обійтися. Для збору плодів обліпихи застосовують щипці, рогатки, спеціальні “комбайни” – все це можна купити в магазині або зробити самостійно.
Плоди обліпихи використовують для приготування олії, їх сушать, заморожують, варять варення, компоти, перетирають із цукром. Свіжі плоди розкладають по дерев’яних бочках, заморожені – по мішках. Свіжу обліпиху зберігають у прохолодному місці не більше 3-х днів, заморожена зберігається в морозилках до півроку.
Особливо цінується олія обліпихи. Готують його так:
- Ретельно віджимають сік зі стиглих плодів.
- Вичавки сушать у духовці (сушарці) за 50 °C.
- Сухий жом перемелюють у кавомолці або ступці.
- Заливають перемелений жом рослинною олією в пропорції 1:15.
- Настоюють 3 тижні. Зливають рідину – олія готова.
Крушинова обліпиха – корисна, красива і невибаглива рослина, вирощувати її – одне задоволення. Ось тільки щоб насолодитися смаком обліпихового варення або приготувати знамениту олію обліпихи, доведеться потрудитися, збір плодів – найскладніший етап у культивації цієї рослини.