Обліпиха крушиноподібна: опис, характеристики, фото, відгуки, посадка і догляд

Обліпиха крушинова – деревоподібний чагарник, що набув широкого поширення як плодова і декоративна культура. Ця унікальна рослина – цінна господарська культура і просто дуже красивий кущ. Дізнаємося, як посадити і виростити крушинову обліпиху на своїй ділянці.



Історичні відомості

Обліпиха крушинова (Hippóphae rhamnoídes) належить до родини Лохових роду Обліпиха. Родова назва “hippophaes” походить від грецьких слів hippos – кінь і phaos – блиск. Греки вважали, що коні, поїдаючи листя обліпихи, набувають блискучої шкури. Крушиновидною цей вид обліпихи називають за аналогію з однойменним колючим чагарником.

Невідомо, коли обліпиха з’явилася в . Згадка про неї зустрічається в працях ботаніків 18-го століття. Але зрозуміло, що тут вона з’явилася набагато раніше. Історія обліпихи сягає в глибоку давнину – її плоди в цілющих цілях використовували в Стародавньому Китаї та в Стародавній Греції.

Ботанічний опис ягідної культури

Обліпиха яскрава рослина – її легко впізнати за характерними ознаками. Особливо примітне дерево в період плодоношення – чагарник густо обліплений яскравими плодами, жовтими або помаранчевими.

Чагарник, листя

Крушинова обліпиха – деревоподібний, гіллястий чагарник. Гілки вкриті гострими колючками. Рослина досягає у висоту 4-6 м. Діаметр крони – 3-5 м. Гілки здерев’янілі, кора – коричнева, жовтувато-сіра.

Культура дводомна – квітки дрібні, зеленувато-бурі або жовто-зелені, квітки дрібні. На чоловічих рослинах – тичинкові квітки, на жіночих – маточкові. Останні зібрані на коротких квітконосах по 5-10 штук.

Листя має лінійно-ланцетну форму. Верхня частина – зелена, нижня – сріблясто-біла. Черешки – короткі. Довжина листя, вузького і жорсткого – близько 7 см.

Плоди

Плоди-кістянки мають кулясту або овальну форму. Довжина плодів – 12 мм. У ягоді – одна кісточка. Забарвлення плодів залежить від сорту – вони можуть бути помаранчевими, жовтими та червоними. В ароматі присутні відтінки ананаса. На смак плоди солодкуваті.

Плоди обліпихи їстівні, але збирають їх зазвичай після перших заморозків – тоді вони стають менш терпкими. Якщо плоди не зібрати, вони так і висітимуть до весни – справжні ласощі для птахів.

Характеристика крушиноподібної обліпихи

Крушинова обліпиха – врожайна рослина, вирощування якої дає змогу зняти з кожного куща відро і більше безцінних плодів. Обліпиха – джерело цілющих властивостей і цікавий для комерційної діяльності об’єкт.

Поширення та екологія

Обліпиха крушинова або крушиноподібна росте в дикому вигляді в Європі, Азії, на Кавказі, в Індії та Пакистані. У вона зустрічається практично по всій території – від північного Кавказу до Сибіру. Особливо багато крушинової обліпихи по берегах річок і озер – рослина любить вологі ґрунти.

Чагарник добре переносить забруднення повітря – його можна висаджувати з метою озеленення в екологічно несприятливих зонах.

Обліпиха крушиноподібна – продукт промислового вирощування. Так, тільки на Алтаї, під її посадки зайнято близько 5 000 га.

Обліпиха крушиноподібна

Період цвітіння і терміни дозрівання

Терміни цвітіння та дозрівання:

  • Цвіте рослина у квітні-травні, раніше, ніж розпускається листя. Триває цвітіння від 6 до 12 днів. У період цвітіння рослина нагадує пишну хмару.
  • Плодоношення починається наприкінці серпня, і триває до початку жовтня. Повністю ягоди достигають восени – у вересні-жовтні. Точні терміни залежать від сорту та регіону вирощування. Ранні сорти дозрівають у серпні.

Показники врожайності, терміни плодоношення

Урожайність сортової обліпихи – 10-15 кг з одного куща. Максимальної врожайності рослина досягає до 5-6 річного віку. Потім обсяги врожаїв скорочуються. Починається плодоношення на 3-4 рік після посадки. Термін життя рослини – 25-30 років. Щоб продовжити плодоношення, садівники регулярно застосовують омолоджувальну обрізку.

Листя обліпихи збирають наприкінці літа – і використовують у лікувальних цілях, кору заготовляють ранньою весною.

Смакові особливості

Плоди обліпихи у свіжому вигляді – на любителя. У них специфічний смак, солодкуватий, з відтінком гіркоти. Їхні смакові характеристики поліпшуються після морозів – підморожена обліпиха стає кисло-солодкою.

У Сибіру обліпиху часто називають “російським ананасом” – після заморозків ягоди набувають особливого ананасного присмаку та аромату.

Область застосування

Крушиноподібна обліпиха застосовується в багатьох галузях, особливо її плоди. Ця рослина служить сировиною для приготування всіляких засобів, що використовуються в медицині та косметології, її плоди становлять також цінність для кулінарії.

Сфери застосування обліпихи:

  • Косметологія. Мазі та креми на основі обліпихи допомагають від облисіння, вдосконалюють структуру волосся, покращують стан шкіри, запобігають її старінню.
  • Кулінарія. Плоди йдуть на приготування вин, мармеладу, цукеркових начинок, солодких заготовок, соків і багато чого іншого.
  • Господарські потреби. Обліпиха красива – її використовують у ландшафтному дизайні, наприклад, для створення живоплотів. Ця рослина – хороший медонос, її висаджують на пасіках. Чагарники здатні запобігати зсувам, утримуючи своїм корінням ґрунт.
  • Медицина. Плоди – природні полівітаміни. З плодів і листя роблять препарати для лікування хронічних захворювань печінки і шлунка, гнійних ран тощо. д. Листя і гілки – сировина для ліків від ревматизму і хвороб суглобів. Із плодів роблять ліки різних форм випуску – настоянки, свічки, мазі, креми тощо. п.

У наступному відео представлено огляд обліпихи сорту “Крушиноподібна” та описано її цілющі властивості:

Стійкість до хвороб і шкідників

Доросла обліпиха хворіє рідко. Але є низка хвороб і шкідників, від яких краще заздалегідь захистити рослину – шляхом профілактичних обприскувань. Обліпиху обприскують двічі – до плодоношення і після нього, 1 % розчином бордоської рідини.

Хімічний склад

У плодах і листі обліпихи – безліч корисних речовин:.

  • Листя. Містять кумарини, фолієву кислоту, інозит, серотонін, вітаміни B1, B2, B6, C, PP. Наявністю серотоніну обумовлена протирадіаційна ефективність рослини.
  • Плоди. Містять жирну олію (8%), у складі якої – каротиноїди, флавоноїди, фосфоліпіди, кумарини, аскорбінова і нікотинова кислоти, серотонін, фолієва кислота і багато іншого.

У всіх частинах рослини – фітонциди та дубильні речовини. Точний хімічний склад залежить від місцевості, де росте обліпиха, і від часу збору. В олії плодів міститься до 300 мг % каротиноїдів і до 160 мг % вітаміну E.

Плоди обліпихи багаті на мікроелементи і вітаміни – А, В, С, РР, Н і Е. 100 г плодів містить 82 кКал. Харчова цінність 100 г:

  • білки – 1,2 г;
  • жири – 5,4 г;
  • вуглеводи – 5,7 г.

У 100 г обліпихи міститься добова норма вітамінів і мінералів, необхідних людині.

Переваги та недоліки сорту

Переваги крушинової обліпихи:

  • витривалість – рослина морозостійка і невимоглива до догляду;
  • легкість розмноження;
  • стійкість до більшості хвороб чагарників;
  • корисність рослини – плодів і листя;
  • транспортабельність.

Недоліки:

  • необхідність у посадці запилювачів – чоловічих рослин;
  • складності при зборі плодів;
  • шипи на гілках.

Правила посадки

Обліпиха невибаглива, але, якщо посадити її з порушенням технології та термінів, на високі врожаї можна не розраховувати. Від правильності посадки обліпихи залежить її імунітет, урожайність і все подальше життя.

Рекомендовані терміни

Обліпиху крушиноподібну висаджують навесні або восени. Якщо зими суворі, як у Сибіру, то найкращий час для висадки – квітень або травень. Рослина під час висаджування має перебувати в стані спокою.

Посадка обліпихи

У регіонах з більш теплим кліматом допускається осіння посадка – головне, щоб рослина встигла вкоренитися до заморозків. Висаджують обліпиху за 1-1,5 місяця до морозів.

Вибір відповідного місця

Вимоги до ділянки для посадки обліпихи крушинової:

  • Хороша освітленість сонцем. Кущі, висаджені в тіні, погано ростуть, чахнуть.
  • Найкраще обліпиха росте на легких піщаних ґрунтах. Погано переносить важкі глинисті ґрунти.
  • Ця культура любить високу вологість повітря, вона особливо добре росте поблизу водойм.
  • Біля саджанців має бути достатньо місця для росту – гіллястому чагарнику потрібен простір.
  • Рослина погано ставиться до будь-якого сусідства – не бажано висаджувати її біля плодових дерев і ягідних чагарників. Найкращий варіант – околиця ділянки, її південний бік.

Підготовка ґрунту

Ділянку під посадку готують заздалегідь, якщо має бути весняна посадка – з осені. Якщо ґрунти бідні, бажано не просто перекопати ґрунт і викопати яму, а внести під перекопування речовини, що поліпшують родючість і склад ґрунту. Якщо ґрунти кислі, вносять деревну золу, у глинисті ґрунти додають пісок – 2 відра на 1 кв. м. м. У будь-якому разі, бажано додати органіку – гній, компост, перегній (1 відро на 1 кв. м). м).

Вибір і підготовка саджанців

Найкращий посадковий матеріал – саджанці віком 1 рік. Ознаки відповідного для посадки саджанця:

  • висота – приблизно 40 см;
  • наявність 2-4 скелетних коренів, довжиною 15-20 см;
  • гладкий стовбур повинен мати розвинені бічні пагони;
  • кора – гладка, не шарується.

Не забудьте, що на кожні 3-4 жіночих саджанця потрібно купити один чоловічий. Саджанці перед посадкою обов’язково витримують кілька годин у воді, а ще краще в розчині Корневіну.

Алгоритм і схема посадки

Порядок посадки саджанця обліпихи:

  • Викопайте ями з інтервалом 1,5-2 м. Глибина і ширина ями – 80 см.
  • На дно ями насипте компост або поживну ґрунтосуміш – змішайте родючий шар ґрунту з перегноєм або компостом, а також додайте добрив, які традиційно вносять під час посадки дерев – суперфосфат та інші.
  • Сформуйте з ґрунтосуміші пагорб, поставте на нього саджанець, і розправте його коріння. Розташовуйте саджанець так, щоб його коренева шийка була заглиблена на 3-5 см – обліпиха здатна дати від стовбура додаткове коріння.
  • Засипте коріння родючим ґрунтом. У міру засипання потрушуйте саджанець і трамбуйте ґрунт руками – щоб між корінням не залишилося порожнього простору. Коли засиплете коріння, ще раз ретельно утрамбуйте ґрунт.
  • Полийте саджанець 2-3 відрами води. Коли волога вбереться, посипте пристовбурне коло соломою, торфом, сухою травою.

Подальший догляд за культурою

Обліпиха Крушиноподібна – культура невибаглива, але якщо садівник розраховує на пристойні врожаї, без догляду не обійтися.

Обрізка дерева

Додаткову інформацію про те, як правильно доглядати за обліпихою в осінній період, зможете знайти тут.

Частота поливів

Частота поливів залежить від погодних умов. Обліпиху поливають тільки в суху погоду – у міру необхідності. Молодій рослині дають по 3-4 відра води, дорослій – 6-8 відер. Наприкінці літа витрата води збільшується в півтора рази. У пристовбурному колі розпушують ґрунт – щоб був доступ кисню до коріння.

Підживлення

Саджанці, удобрені під час посадки, в перші 2 роки життя не підживлюють. Плодоносній рослині необхідний калій і фосфор. На відро води беруть:

  • 1 ст. л. калійних добрив (без хлору);
  • 2 ст. л. подвійного суперфосфату;
  • 2 ч. л. “Уніфлор-мікро”.

Підготовлену суміш виливають під корінь під час росту зав’язей. Другий варіант – раз на 3 роки удобрювати обліпиху добривом AVA. У таблиці 1 – підживлення для обліпихи.

Таблиця 1

Добриво Характеристика
AVA Комплексне мінеральне добриво для прискорення росту, підвищення стійкості до погодних умов, зростання врожаю.
РоСса Комплексне рідке добриво для кореневих підживлень, замочування насіння, вкорінення живців.
Ефектон Біоактивне добриво, що містить ферменти і речовини гумусової природи. Покращує функції фотосинтезу, підвищує імунітет. Рекомендований до застосування на півночі.
Гумат калію з мікроелементами Рідке мінерально-органічне добриво. Використовують для обробки ґрунту.

Обрізка чагарнику

Обліпиха схильна до розростання. Якщо не обрізати рослини, вони утворюють густі зарості. Головна обрізка обліпихи полягає у формуванні рослини – у вигляді куща або дерева. Щоб обліпиха росла кущем, залишають пагони, що ростуть із порослі. Залишають 3-4 найміцніших пагони.

Обліпиху обрізають у будь-який, крім зими, час:

  • Весна. Ранньою весною проводять санітарну обрізку – прибирають усі сухі, пошкоджені та хворі гілки. Потім обрізають пагони, що загущують крону. На молодих кущах проводять формуючу обрізку. Скелетні гілки вкорочують на 1/3. Коли рослина починає плодоносити, формувальні обрізки припиняють, оскільки на верхівках пагонів будуть утворюватися квіткові бруньки.
  • Літо. У середині літа обрізають гілки, що не дали приріст.
  • Осінь. Проводять санітарну обрізку – перед зимою потрібно прибрати всі зайві гілки, щоб рослина не витрачала сили на їхнє живлення.

Обрізку проводять гостро відточеним і продезінфікованим інструментом – секатором, ножівкою, садовим ножем. Місця зрізів замазують садовим варом.

Підготовка до зими

Обліпиха – морозостійка рослина, яка не потребує зимового укриття. Процес підготовки до зими зводиться до таких заходів:

  • санітарна обрізка – її проводять пізно восени, коли рослина перебуває в стані спокою;
  • вологозарядковий полив для підвищення морозостійкості рослин – у помірній зоні його проводять з кінця вересня, після збору врожаю;
  • молодим саджанцям мульчують пристовбурні кола.

Хвороби та шкідники, методи боротьби та профілактики

У обліпихи крушиноподібної ворогів небагато, вона стійка до хвороб, характерних для плодових дерев. Однак є кілька недуг і шкідників, які здатні не тільки позбавити врожаю садівника, а й погубити рослину.

Обприскування дерев

Небезпечні хвороби та шкідники – у таблиці 2.

Таблиця 2

Хвороби/шкідники Симптоми/шкідливість Як боротися?
Парша На корі, листках, а пізніше і на плодах з’являються плями і виразки, рослина всихає. Обрізка і спалювання хворих гілок. Обробка Нітрофеном 3%.
Ендомікоз Плоди стають зморщеними, поступово хвороба охоплює всю рослину. Сухі ягоди зберігають спори грибків. Навесні та восени – обприскування бордоською рідиною. При появі хворих ягід – збір і знищення.
Фузаріозне в’янення Листя і молоді пагони в’януть. Ягоди та листя опадають. Своєчасне проріджування кущів. Дотримання інтервалів між кущами при посадці. Обрізка і спалювання хворих гілок.
Кліщ павутинний Дрібна, непомітна оку комаха. Вражає бруньки та бутони. Листя обплутане павутиною. Обприскування Фітовермом, Актарою і подібними інсектицидами.
Попелиця Дрібна комаха, що висмоктує соки з рослини. Листя і верхівки пагонів скручуються – на них видно суцільний шар комах. Рослина слабшає. Знищення мурах – рознощиків попелиці. Обробка Фітовермом і розчином нашатирю.

Збір і переробка

Листя – для лікарських цілей, заготовляють у травні. Плоди збирають після дозрівання – у вересні-жовтні, коли вони стануть жовтими (помаранчевими) і пружними. Збір ведуть тільки в суху погоду. Зібрані плоди очищають від сміття, недозрілих і хворих екземплярів.

Обліпиху часто збирають після заморозків, коли плоди можна легко струсити з гілок. Якщо кущ один, то можна обібрати ягоди вручну, якщо чагарників кілька, то без механічних пристосувань не обійтися. Для збору плодів обліпихи застосовують щипці, рогатки, спеціальні “комбайни” – все це можна купити в магазині або зробити самостійно.

Плоди обліпихи використовують для приготування олії, їх сушать, заморожують, варять варення, компоти, перетирають із цукром. Свіжі плоди розкладають по дерев’яних бочках, заморожені – по мішках. Свіжу обліпиху зберігають у прохолодному місці не більше 3-х днів, заморожена зберігається в морозилках до півроку.

Особливо цінується олія обліпихи. Готують його так:

  • Ретельно віджимають сік зі стиглих плодів.
  • Вичавки сушать у духовці (сушарці) за 50 °C.
  • Сухий жом перемелюють у кавомолці або ступці.
  • Заливають перемелений жом рослинною олією в пропорції 1:15.
  • Настоюють 3 тижні. Зливають рідину – олія готова.

Крушинова обліпиха – корисна, красива і невибаглива рослина, вирощувати її – одне задоволення. Ось тільки щоб насолодитися смаком обліпихового варення або приготувати знамениту олію обліпихи, доведеться потрудитися, збір плодів – найскладніший етап у культивації цієї рослини.