М’ясо конини: особливості, опис з фото і рецептами

У наших широтах м’ясо конини використовується рідко, але воно завжди вважається делікатесом. Найсмачніше м’ясо виходить із лошат, які досягли 9-12 місяців, а також із кастрованих коней. Більшою мірою це пов’язано з відсутністю неприємного запаху і м’якістю продукту.

Конина

Чим відрізняється конина від яловичини

Конина багато в чому схожа з яловичиною, але це лише за зовнішніми ознаками. У коня м’ясо жорсткіше і має особливий специфічний присмак.

Як відрізнити конину від яловичини:

Відмінні риси Конина Яловичина
Ребра напівкруглого типу плоского типу
Лопатка витягнута, з плавним переходом у шийку клиновидно-трикутна
Колір м’яса темніший через наявність величезної кількості кровоносних клітин, присутні коричнюваті відтінки більш червоний
Мармуровість відсутня є такий сорт
Структура збите злегка пухка
М’ясо в розрізі при поздовжньому присутні жили, а при поперечному тільки зернистість волокнисте
Жир м’який, може танути в долонях твердий, швидкозастигаючий
Підшкірний жир є немає

Якщо конина молода, то смак і аромат буде солодкуватим, якщо ж м’ясо від старого коня, то неприємним і злегка гіркуватим.

Чим корисне м’ясо конини

Користь конини не можна недооцінювати, оскільки вона дуже цінна. М’ясо коня можна використовувати в дієтичному харчуванні, оскільки калорійність на 100 г становить близько 185-190 ккал. При цьому вуглеводів міститься мінімум.

Склад м’яса та користь для організму

У конині є багато поживних елементів – зола, вітамін B1, В2, В3, В6, В12, C, РР, вітамін B1, В2, В3, В6, В12. Серед мікро- та макроелементів відзначають фосфор, магній, мідь, марганець, селен, кальцій, натрій, цинк, залізо, калій. На 100 г м’яса припадає 63,72 г води, 21,39 г білка і 4,6 г жирів.

Виходячи зі складу, конина характеризується зниженим відсотком холестерину, тому не спричиняє негативного впливу на серцево-судинну систему. Крім цього, користь полягає в такому:

  • прискорення метаболізму;
  • відновлення працездатності органів шлунково-кишкового тракту;
  • нормалізація мікрофлори;
  • жовчогінний ефект;
  • прискорює засвоєння цукру, тому запобігає розвитку цукрового діабету;
  • покращує потенцію і працездатність;
  • благотворно впливає на нервову систему;
  • сприяє зміцненню сполучних тканин;
  • використовується при лікуванні підшлункової залози;
  • допомагає організму протистояти вірусним інфекціям;
  • нормалізує діяльність серця і покращує кровотворення.

кінський жир

Для жінок

Незважаючи на те, що конину вважають винятково чоловічим м’ясом, на жіночий організм вона теж чинить благотворний вплив. Виявляється, м’ясо коня покращує структуру шкірного покриву і надає блиску волоссю, але головне для кожної жінки – завдяки конині можна худнути і неможливо набрати зайву вагу.

Для чоловіків

Відомо, що у чоловіків, які часто споживають конину, відсутні проблеми з чоловічим здоров’ям. М’ясо коня сприяє поліпшенню стану простати, підвищує стійкість до стресів і активує енергію.

Під час вагітності та грудного вигодовування

Конина вважається повністю гіпоалергенною, тому її дозволено вживати не тільки алергікам, а й під час грудного вигодовування, виношування дитини. Жіночий організм повноцінно насичується корисними речовинами, оскільки конина швидко і легко засвоюється. Завдяки прискоренню обміну речовин, вагітна жінка не набере зайву вагу.

Вітаміни та мікроелементи проникають і в грудне молоко, а разом із ним потрапляють в організм немовляти, що благотворно впливає на розвиток. Але починати вживати м’ясо коня можна не раніше, ніж через 10 діб після пологів, а їсти його дозволено не частіше 3-х разів на тиждень. Одна порція мами, яка годує груддю, становить 50-60 г.

Врахуйте, що заборонено під час вагітності та лактації вживати м’ясо в напівсирому вигляді та смаженому.

Для дітей

Кінський продукт дозволено вводити в їжу дитини починаючи з 12-14 місяців життя. Багато педіатрів навіть рекомендують це робити, оскільки і білок поряд із корисними елементами засвоюється легко. Особливо важливо вживати конину в разі непереносимості лактози, тому що вона частково замінює молоко за властивостями.

Під час схуднення

Багато дієтологів вважають кінське м’ясо досконалим з метою схуднення. Це низьковуглеводна їжа, завдяки якій всього за 14-15 днів можна скинути до 5 кг. Але для цього важливо дотримуватися одного з раціонів харчування:

  • Меню №1. Передбачає таке харчування:

    • на сніданок потрібно з’їсти 200 г відвареної конини, жменьку вареного рису без солі та випити чашку зеленого чаю. Можна використовувати лимон;
    • на обід рекомендований кінський гуляш у кількості 250 г, салат з овочів на рослинній олії та будь-який 1 фрукт (бажано не дуже солодкий);
    • на першу вечерю відваріть трохи м’яса (200 г), поріжте 1 свіжий помідор і випийте чай;
    • на другу вечерю допустимий тільки знежирений кефір.
  • Меню №2. Цей варіант передбачає наступне:

    • сніданок – 100 г вівсянки і стільки ж відвареної конини, 1 яблуко;
    • обід – тушковане м’ясо та фрукти;
    • перша вечеря – відварна конина (200 г), 2 шматки хліба з цільного зерна;
    • свіжий огірок, чай;
    • друга вечеря – знежирений сир (250 г).

Категорично заборонено до чаю додавати цукор, а до страв сіль. Не можна їсти банани, виноград, солодощі, пити каву й алкоголь.

Чи корисна в’ялена конина

Якщо м’ясо в’ялити без застосування хімічних засобів, то це цілком здорова їжа, в якій не втрачені поживні речовини. Особливо корисна в’ялена конина за анемії, але заборонена за ниркової недостатності. І зловживати подібним продуктом теж протипоказано.

В'ялена конина

Скільки м’яса в коні

Якщо говорити про забійний вихід коня, то він становить близько 65%. Відповідно, стільки ж виходить м’яса від живої ваги коня. При цьому вже в туші міститься близько 80-84% м’якоті. У задній частині туші – 38% м’яса вищого ґатунку.

Породи коней на м’ясо

Відрізнити м’ясну породу коней просто – у неї статура масивна, спина широка, а ноги вкорочені. Є породи, які виводилися цілеспрямовано для отримання м’яса. Три основні – Новоалтайська, Казахська та Якутська.

Згодом як м’ясних коней вивели Джабе, Кустанайську степову, Алтайську, Бурятську, Башкирську, Новокиргизьку масивну, Кушумську, Тувинську, Пріобську, Наримську, Мінусинську, Хакаську…

Відгодівля коней на м’ясо

Щоб кінь швидше нарощував масу, застосовується прискорена схема продуктивної відгодівлі, при якій витрачається від 35 до 40 діб. В інших випадках на відгодівлю йде близько 55-60 днів. Для цього потрібно дотримуватися основних правил:

  • годівля здійснюється виключно натуральними і високопродуктивними кормами, які насичені вуглеводами і білками;
  • утримання – стаєнне, стаєнно-пасовищне або пасовищне тебеневочне;
  • обов’язкові щоденні прогулянки по 4 години;
  • найкращий корм для відгодівлі – жом, овес, сіно, трава, силос, висівки, коренеплоди, жито, ячмінь, кукурудза;
  • рекомендована кормова добавка – “Геркулес” для коней;
  • відгодівлю слід починати у віці 3-6 місяців, одразу після відлучення від матері;
  • потрібно забезпечувати тварин чистою водою і кухонною сіллю;
  • їжа подається часто, але порції невеликі.

Обов’язково створіть комфортні для коней умови – чистоту, тишу, спокійну атмосферу. Не забувайте вакцинувати та оглядати тварин на наявність захворювань.

Кінська ковбаса: користь і шкода

Ковбаса кінська є улюбленим делікатесом гурманів – її смак не може повторити жоден інший ковбасний виріб. В азіатських країнах вона має різні назви:

  • махан – найпоширеніше і в , ковбаса складається тільки з жиру і м’якоті м’яса;
  • кази – виготовляється в Таджикистані та Узбекистані, але готують тільки у великі свята;
  • тутира (або суджук) – у страву додатково закладається баранина або яловичина;
  • кизилик (кази) – найдавніша ковбаса з конини.

Ковбаса з конини

Кінська ковбаса досить корисна, оскільки в ній зберігаються всі поживні речовини. А оскільки додаються різні прянощі, спеції та часник, то готовий продукт стає ще кориснішим. Кінську ковбасу вживають як закуску або подають до плову, картоплі тощо. д.

Кінський жир: користь і застосування

На особливу увагу заслуговує кінський жир, хоча його в коні не так вже й багато. Його формула нагадує рослинну олію, володіє жовчогінними властивостями. Кінський жир майже не містить холестерину, ефективний у таких випадках:

  • жовтяниця і період після одужання:
  • опіки та обмороження;
  • косметологія;
  • дискінезія жовчних шляхів;
  • захворювання печінки.

Конина в медицині

Кінське м’ясо часто рекомендують медики, оскільки воно активно зміцнює імунітет і сприяє одужанню. Але іноді м’ясо коня протипоказано. Коли особливо важливо їсти конину:

  • При цукровому діабеті. Конина сприяє нормалізації рівня глюкози в крові. Крім того, глікемічний індекс цього унікального м’яса дорівнює 0 одиниць, тому лікарі рекомендують кінське м’ясо за наявності цукрового діабету. До того ж амінокислоти покращують роботу жовчного міхура. Діабетики повинні вживати м’ясо у відвареному та запеченому вигляді.
  • При панкреатиті. Конина здатна стабілізувати діяльність підшлункової залози, але споживати дозволено тільки варене м’ясо.
  • При гастриті. Кінський продукт, зокрема й жир, можна і потрібно їсти при гастриті, при цьому навіть рівень кислотності не має значення.
  • При підвищеній радіації. М’ясо виводить з організму токсичні речовини, що виникають після впливу радіації.
  • При ракових новоутвореннях. Конина зупиняє розвиток і ріст ракових клітин, за рахунок чого знижується ризик рецидиву.

Шкода і протипоказання

Багато виробів із кінського м’яса не піддаються тепловій обробці, тому такі продукти потрібно купувати тільки у перевірених продавців. В іншому разі неминуче інфікування паразитами.

Є й протипоказання:

  • подагра – оскільки містяться пурини;
  • індивідуальна непереносимість продукту;
  • підвищений ступінь вироблення жовчі;
  • високий рівень сечової кислоти в організмі;
  • постінсультний стан;
  • кровотеча в шлунку;
  • ракова пухлина в кишечнику.

Як вибрати та зберігати

Не кожен фермер бажає розводити коней для отримання цінного м’яса, а багато людей просто не мають на це можливості, тому найчастіше продукт купують на ринку або у приватних фермерів. Щоб придбати якісне м’ясо, зверніть увагу на правила вибору:

  • уважно вивчіть відмінності конини від яловичини (див. таблицю вище), оскільки недбайливі продавці, користуючись незнанням населення, продають м’ясо корови замість продукту коня;
  • визначте вік тварини – стара конина має неприємний аромат, а молода солодкуватий;
  • виявіть свіжість – конина має бути пружною і щільною, а після натискання швидко повертатися у вихідний стан;
  • зверніть увагу на жир – він має бути виключно білим, а взявши шматочок у руки – розплавитися;
  • подивіться на поверхню м’яса – вона має бути злегка зволоженою й обов’язково глянцевою.

якісне м'ясо

Зберігати конину можна різними способами, але найпоширеніші з них – це:

  • Охолодження. Передбачається установка м’яса в холодильник, але обов’язково нарізаного великими шматками й упакованого в контейнер із кришкою. Термін зберігання – максимум 72 години. Бажано купувати конину вже в контейнері – так вона довше залишиться свіжою.
  • Заморожування. Термін збереження – 4-6 місяців і не більше. Але на відміну від інших видів м’яса, потрібно врахувати деякі особливості. Наприклад, загортати у звичайний поліетиленовий пакет небажано, потрібно використовувати щільну фольгу або вакуумний пластиковий контейнер.

Інші нюанси:

  • перед закладкою на зберігання категорично забороняється м’ясо мити;
  • важливо насухо обтерти весь шматок паперовим рушником.

Конину зберігають у висушеному, в’яленому і копченому стані, але щоб правильно приготувати для цього продукт, необхідні певні знання.

Рецепти з конини

Існує величезна кількість різноманітних страв із конини, багато рецептів притаманні тільки певній народності. Наприклад, монголи і тюрки готують жал, безбармак, шужук, японці роблять сашимі, французи сосиски, швейцарці використовують для приготування фритюрниці тощо. д. До нашої країни теж дійшли деякі екзотичні страви.

У духовці

Конина, запечена в духовці є стравою з Татарстану, де це м’ясо дуже люблять. Для приготування знадобиться таке:

  • м’ясо – 1 кг;
  • картопля – 1 кг;
  • морква – 1 шт. (середнього розміру);
  • бульйон із кінських ребер – 300 мл;
  • цибуля – 2 шт.;
  • лавровий лист;
  • олія рослинна і будь-які спеції (відмінно підходять хмелі-сунелі).

Процес приготування простий:

  1. Наріжте промиту конину смужками або шматочками середньої товщини.
  2. Розжарте на сковороді олію і викладіть м’ясо.
  3. Смажте до золотистої скоринки з двох боків.
  4. Наріжте картоплю та моркву кружечками.
  5. Викладіть м’ясо в глиняні горщики (порційно – приблизно на 5-6 шт).).
  6. Покладіть зверху картоплю.
  7. Введіть спеції, лавровий лист і сіль.
  8. Налийте бульйон. Рідина повинна злегка покривати поверхню верхньої картоплі.
  9. Окремо наріжте цибулю кільцями й обсмажте в тому жиру, де смажилося м’ясо.
  10. Поставте горщики в духовку за температури 200 градусів, але кришками не накривайте.
  11. Запікайте 50-60 хвилин.
  12. Дістаньте вміст із горщика в тій послідовності, в якій укладався.
  13. На тарілку покладіть картоплю, зверху м’ясо й останнім шаром обсмажену цибулю.
  14. Бульйон, у якому випікалася страва, розлийте по піалах, подайте разом з основною стравою.

М'ясо конини з духовки

На сковороді

Конина на сковороді виходить зазвичай жорсткою, але щоб цього уникнути, можна м’ясо просто замаринувати. Що знадобиться:

  • конина – 1 кг;
  • часник – 3 зубчики;
  • соєвий соус – 50 мл;
  • оливкова або інша олія – 150 мл;
  • приправа із суміші різних перців;
  • по гілочці розмарину та чебрецю;
  • по 1 ч. л. л. солі та гірчиці.

Процес готування:

  1. Наріжте м’ясо, яке потрібно попередньо зачистити від жиру та плівки. Шматки мають бути товстими.
  2. Викладіть у ємність і залийте маринадом, зробленим з усіх компонентів. Єдине – рослинної олії достатньо налити близько 50-70 мл, а решта піде на смаження.
  3. Дайте настоятися 3-4 години, але найкраще всю ніч.
  4. Вийміть м’ясо з маринаду і викладіть на сковороду з розпеченою олією.
  5. Обсмажте з кожного боку по 5 хвилин.

Конина смажена на сковороді

Таке м’ясо подають з аджикою та будь-яким гарніром.

У мультиварці

Конину можна готувати в мультиварці. Можна вибрати будь-який рецепт, але найпопулярнішим вважається рагу. Для його приготування потрібні такі інгредієнти:

  • конина – 0,5 кг;
  • помідори – 2 шт.;
  • морква – 1-2 шт.;
  • солодкий болгарський перець – 1 шт.;
  • вода – близько 400 мл;
  • спеції за смаком, сіль;
  • гірчиця – 3-4 ст. л.

Як приготувати:

  1. Змішайте в невеликій ємності гірчицю, сіль і спеції.
  2. Наріжте конину кубиками середнього розміру.
  3. Змішайте м’ясо з маринадом і залиште маринуватися на 30-40 хвилин.
  4. Наріжте овочі кубиками.
  5. Викладіть їх і м’ясо в мультиварочну ємність.
  6. Додайте воду.
  7. Увімкніть на режим тушкування.
  8. Готуйте 100 хвилин.

Конина в мультиварці

Найкраще таке рагу поєднується з броколі.

Казилик домашній

Ця страва належить до ковбасного виробу. Для нього вам знадобиться таке:

  • конина – 1,5 кг;
  • сіль – 1 ст. л.;
  • часник – 6-7 зубчиків;
  • чорний мелений перець – 1 ч. л. л.;
  • кишки – 50-70 г.

Інструкція з приготування:

  1. М’ясо коня ретельно промийте та наріжте дрібними кубиками.
  2. Замочіть кишки в чистій воді. Тримайте їх так 3-4 години.
  3. Подрібніть часник, додайте його до м’яса.
  4. Сюди ж всипте сіль і перець.
  5. Ретельно перемішайте.
  6. Витягніть кишки з води, промийте і начиніть м’ясною масою. Робіть це максимально щільно.
  7. Поставте варитися у воду або бульйон на 2-2,5 години. Сюди можна додати спеції та лавровий лист.
  8. Після закінчення варіння покладіть на блюдо, зверху притисніть гнітом.
  9. Коли охолоне, можна вживати.

Не забудьте зав’язати спочатку один кінець кишки, а після наповнення і другий. На приготування витрачається не менше 3,5-4 годин.

Казилик із конини домашній

Тушонка

Тушонка з конини має особливий аромат. Приготувати її нескладно, але для початку потрібно підготувати компоненти – м’ясо конини, сало свиняче, лавровий лист, сіль за смаком, перець горошком.

Процес наступний:

  1. Наріжте конину крупно.
  2. У стерильні банки покладіть спеції та м’ясо (дуже ущільнено). Залиште зверху зовсім небагато місця.
  3. Засипте потрібною кількістю солі, покладіть лавровий лист і розподіліть трохи нарізаного скибочками сала.
  4. Накрийте банки замість кришок фольгою.
  5. На дно великої каструлі покладіть рушник або спеціальний пристрій для стерилізації.
  6. Поставте банки.
  7. Налийте воду.
  8. Цю ємність встановіть у ширшу та вищу, заповніть водою. Так у вас вийде водяна баня.
  9. Поставте “конструкцію” в духовку.
  10. Увімкніть духову шафу, виставивши температуру 180 градусів.
  11. Залиште на 6-6,5 годин.
  12. Закатайте бляшаними кришками.

Тушонка з конини

Якщо тушонку плануєте з’їсти в найближчому майбутньому, можна накрити капроновою кришкою і поставити в холодильник.

Котлети

Котлети з конини виходять незвичайні, але їх дуже люблять в азіатських країнах. Для їхнього приготування підготуйте такі компоненти:

  • конина – 1 кг;
  • свиняче сало – 300 г;
  • зіра – 1 ч. л.;
  • часник – середня головка;
  • молоко – 180-200 мл;
  • хліб або батон – 2-3 скибочки;
  • цибуля ріпчаста – 1-2 головки;
  • рослинна олія;
  • кунжут;
  • мелені сухарі (панірувальні), перець чорний мелений, сіль.

Процес приготування майже стандартний:

  1. Наріжте м’ясо коня на шматки і замочіть їх у підсоленій воді на 2-3 години.
  2. Вийміть м’ясо та промийте.
  3. Пропустіть його разом із салом і часником через м’ясорубку.
  4. Окремо дрібно подрібніть цибулю.
  5. Хліб замочіть у молоці.
  6. З’єднайте всі інгредієнти, перемішайте, як на звичайні котлети, додавши спеції.
  7. Сформуйте котлети, обваляйте їх у сухарях із кунжутом і обсмажте на розпеченій олії до готовності.

Котлети з конини

Бешбармак (безбармак)

Страва, яка поширена й улюблена в наших широтах. Воно прийшло до нас з азіатських країн. Для нього вам знадобиться:

  • кінське м’ясо – 500 г;
  • бараняче м’ясо на кістці – 700-800 г;
  • цибуля ріпчаста – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль, перець духмяний/чорний і лавровий лист;
  • борошно – 500-600 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • зелень (за смаком будь-яка).

Процес приготування покроково:

  1. Відваріть конину і баранину. Час варіння – близько 3-5 годин, залежно від жорсткості м’ясних продуктів. Додайте в майбутній бульйон сіль, лавровий лист, духмяний, моркву і 1 цибулину (цілком).
  2. Замісіть тісто з яєць, борошна і води. Оберніть його поліетиленовим пакетом і залиште на 30-40 хвилин.
  3. Розкачайте тісто за допомогою качалки і поріжте його у формі ромбів.
  4. Дайте підсохнути (близько півгодини).
  5. Вийміть м’ясо, злегка остудіть і поріжте довільними шматками.
  6. Процідіть бульйон – він має бути прозорим.
  7. Одну цибулину подрібніть і обсмажте на олії. Дуже смачно, якщо додати кінський жир.
  8. Другу цибулину вкиньте в бульйон, прокип’ятіть і введіть чорний перець. Для цього достатньо пари хвилин.
  9. Вийміть цибулю, а замість неї всипте ромбики з тіста. Варіть їх до готовності.
  10. Вийміть готові ромби і викладіть у велике блюдо.
  11. Додайте обсмажену цибулю та перемішайте.
  12. Зверху викладіть шматки м’яса і цибулю, яка варилася перед ромбами.
  13. Приперчіть і посипте улюбленою зеленню.

Бесбармак із конини

Гуляш

Така страва вважається простою, але смачною. Підготуйте:

  • м’ясо – 700 г;
  • цибуля – 300-400 г;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • томатну пасту, олію і спеції.

Процес:

  1. Наріжте м’ясо шматками, обсмажте.
  2. Додайте подрібнену цибулю, а коли вона стане напівпрозорою, введіть борошно.
  3. Перемішайте і додайте томатну пасту за смаком, після воду.
  4. Тушкуйте до готовності.

Гуляш із конини

Шашлик

Шашлик готується стандартним способом, але час маринування – 12-20 годин. Для конини приготуйте особливий маринад, що складається з:

  • вода – 1 л;
  • яблучний оцет столовий – 200 мл;
  • цибулю і мелений пекучий перець.

Особливість – половину цибулі подрібнюють кільцями, а другу натирають на тертці та додають у маринад.

Інший варіант:

  • кефір – 1 л;
  • майоран – велика щіпка;
  • насіння гірчиці – 1 ч. л. л.;
  • перець мелений і сіль;
  • цибулю;
  • ківі або/та лимон.

Особливість – фрукти наріжте кільцями, як і цибулю. Врахуйте, що маринад має бути більш кислий, ніж для шашликів із будь-якого іншого м’яса.

Шашлик із конини

Плов

Плов із конини виходить унікальним за смаком. Для нього знадобиться наступне:

  • відварна конина – 400 г;
  • топлене масло – 50 мг;
  • морква – 1-2 шт.;
  • рис – 140 г;
  • цибуля – 1-2 шт.;
  • спеції для плову з обов’язковою присутністю зіри та барбарису.

Як приготувати:

  1. Промийте рис і відваріть до напівготовності.
  2. Відваріть м’ясо і викладіть у казан із розтопленим маслом.
  3. Обсмажте.
  4. Додайте цибулю та моркву, спеції.
  5. Викладіть рис і залийте бульйоном, у якому варилося м’ясо.
  6. Готуйте на повільному вогні до готовності.

Плов із кониною

Родзинка – можна додати будь-які сухофрукти, оскільки вони надають особливого смаку і маскують специфічний присмак конини.

Бастурма

Бастурма з конини нічим не гірша, ніж із яловичини. Для її приготування знадобиться:

  • конина – 1,2 кг;
  • спеції (найкраще підходять прованські трави) – 200 г;
  • сіль – 2,5 кг.

Процес приготування наступний:

  1. Розділіть шматок м’яса на 4 однакові частини.
  2. Два шматки обсипте сіллю в кількості 1,5 кг.
  3. Два, що залишилися, натріть сумішшю з 1 кг солі та спецій.
  4. Зверху на обидві частини покладіть невеликий вантаж і залиште на 72 години.
  5. Тепер відмочіть усе м’ясо у воді протягом 4-5 годин.
  6. Витріть серветками і зробіть на кожному шматку надрізи, за які буде підвішуватися м’ясо.
  7. Приготуйте маринад, що складається з:
    • червоний мелений перець – 1 ч. л.;
    • сухий часник – 2 ч. л. л.;
    • вода – 100 мл;
    • чаман – 1 ст. л.;
    • паприка – 1 ст. л.;
    • борошно – 3 ст. л.
  8. Обмажте ретельно перемішаним маринадом конину.
  9. Підвісьте на гачки і розташуйте бастурму в приміщенні, яке провітрюється.

Через пару тижнів страва повністю готова.

Бастурма з конини

Шурпа

Цей суп дуже наваристий і ситний, але найкраще його готувати на багатті. Що потрібно:

  • конина – 500-700 г;
  • цибуля – 2-3 шт.;
  • морква – 1-2 шт.;
  • часник – 1 зубчик;
  • паста томатна – 30 г;
  • рослинна олія – 2 ст. л. л.;
  • спеції – лавровий лист, перець, сіль.

Як приготувати правильно:

  1. Покладіть м’ясо у воду і дайте закипіти.
  2. Видаліть пінку і додайте спеції, цибулю і моркву цілком.
  3. Коли конина буде готова, витягніть її з бульйону і наріжте шматками (або порвіть на великі шматки).
  4. Відправте їх на розпечену сковорідку й обсмажте.
  5. Додайте сирі цибулю з морквою, злегка обсмажте.
  6. Процідіть бульйон, введіть його в м’ясо з овочами.
  7. Проваріть 10-15 хвилин.

При подачі додайте рубану зелень.

Шурпа

Чи можна православним і мусульманам їсти конину

Кінське м’ясо активно вживають у мусульманських країнах, тому що згідно з Шаріатом пророк Мухаммед говорить про те, що поїдання конини не є гріхом. Що стосується православ’я, то виходячи зі Старого Заповіту коні відносяться до непарнокопитних, а це означає, що тварина нечиста… Тому в православ’ї не вітається вживання конини.

Не їдять кінське м’ясо юдеї, цигани, великобританці, ірландці, американці, бразильці, канадці, іспанці та індуси.

Чи можна собакам давати м’ясо конини

Конина вважається ідеальним продуктом для вигодовування собак. Тому що вона має масу корисних речовин, які необхідні для повноцінного раціону домашнього вихованця. Кінське м’ясо можна давати собакам як у відвареному, так і сирому вигляді.

Ветеринари наголошують, що частіше 3-х разів на тиждень давати конину небажано.

Конина є поживним продуктом, який володіє гіпоалергенними властивостями. Незважаючи на це, потрібно дотримуватися протипоказань, щоб не завдати шкоди організму. З кінського м’яса можна приготувати абсолютно будь-яку страву, завдяки чому урізноманітнюється звичний смак.