Чорний красень отримує хороші відгуки від садівників, оскільки поєднує в собі відразу кілька важливих споживчих якостей – ранній термін дозрівання, високу врожайність і делікатесний ніжний смак. Сама рослина невибаглива і лише вимагає своєчасного проведення деяких агротехнічних заходів. Детальніше з описом сорту та правилами його культивування можна ознайомитися далі.
Опис сорту
Його вивели у співавторстві селекціонери С. В. Максимов і Н. Н. Клименко.
Характеристики сорту наведені в таблиці:
Параметр | Опис |
Термін дозрівання | Сорт ранньостиглий, з чого випливає, що він принесе придатні для збору плоди вже через 45-55 днів після формування перших паростків. |
Особливості рослини | Цей цукіні належить до кущових різновидів кабачка і в період вегетації формує компактний облистяний кущ. Його складові частини розглянемо окремо:
|
Особливості плодів | Про Чорного красеня слід знати таку інформацію:
Плоди мають хорошу лежкість і стійко переносять транспортування на далекі відстані. |
Область застосування | Цей кабачок універсального призначення, тому його плоди можна використовувати для варіння, тушкування, смаження, соління, консервування тощо. п.
Молоді цукіні розмірами 10-15 см мають делікатесний і ніжний смак, тому їх можна використовувати у свіжому вигляді, додаючи в овочеві салати як заміну огіркам. |
Урожайність | Дотримання правильної агротехніки дозволить з одного куща отримати 9-10 кг плодів. У перерахунку на одиницю площі при посадці за схемою 60х60 см урожайність становить близько 20 кг на 1 кв. м. м.
Якщо схема посадки – 60х100 см, то з 1 кв. м. м можна зібрати до 15 кг плодів. Період плодоношення триває не менше 3 тижнів. Протягом усього цього часу цукіні зберігає свої високі товарні якості. |
Стійкість до хвороб | Чорний красень демонструє високу стійкість до основних захворювань, що становлять небезпеку для рослин сімейства Гарбузових. До них відноситься борошниста роса та антракноз. |
Агротехніка
Кабачок на грядку можна садити тільки після того, як встановиться тепла погода. До цього часу температура вдень має триматися на рівні +23°C, а вночі – не опускатися нижче 19°C. Ґрунт повинен прогрітися до +10…+15°C.
Як правило, такий режим встановлюється в період з середини травня до початку червня. Якщо овоч планується вирощувати під плівкою, терміни посіву можна зрушити вперед – до другої декади квітня.
Щоб розтягнути період збору врожаю, посів можна проводити в 4-5 етапи з інтервалом 5-6 днів.
Метод обробітку овочевої культури залежить від кліматичного фактора:
- У теплих регіонах насіння можна сіяти безпосередньо у відкритий ґрунт.
- В областях з коротким літнім сезоном краще вибирати розсадний спосіб. У цьому випадку насіння на розсаду варто сіяти в лютому або березні. Через 25-30 днів саджанці обзаведуться кількома справжніми листочками і будуть придатні для висадки в постійне місце проживання.
Вибір ділянки та підготовка ґрунту
Чорний красень потрібно культивувати на захищених від вітрів і протягів ділянках, які протягом 8-12 годин освітлюються сонячними променями. Сприятливими його попередниками є:
- бобові (краще за інші культури збагачують ґрунт азотними сполуками, необхідними для кабачка);
- картопля;
- капуста (білокачанна, цвітна);
- цибуля;
- часник.
Не можна цукіні вирощувати після огірків, патисонів та інших гарбузових культур. На колишнє місце їх можна повертати тільки через 3-4 роки.
При виборі відповідної ділянки варто також враховувати фактор сприятливого сусідства. Поруч із кабачковою грядкою найкраще розташовувати квасолю, зелені культури або редис, оскільки вони пригнічують діяльність бур’янів. Поблизу них можна також розташувати настурції, чорнобривці або пахучі трави (чебрець, базилік) – всі вони відлякують потенційних шкідників і водночас приваблюють комах-запилювачів.
Ґрунт має бути легким і родючим. Хороший варіант – суглинки і чорноземи з нейтральною кислотністю. Якщо земля на ділянці важка і містить багато глини, для поліпшення її механічного складу в посадкові лунки потрібно додавати пісок.
Обрану ділянку потрібно підготувати під посадку цукіні. З цією метою ще з осені в неї варто внести органіку (гній, курячий послід або перегній) і перекопати на багнет лопати. У холодних регіонах кабачок можна вирощувати на компостній купі або теплій грядці, яка готується в такій послідовності:
- Скласти в землю будь-які органічні залишки:
- напівперепрілий гній;
- опале листя;
- солому;
- тирсу;
- бадилля (томатне, огіркове, бурякове);
- харчові відходи.
- Грядку злегка утрамбувати і засипати шаром землі. Перед посівними роботами її перекопати, видалити всі рослинні залишки, розрівняти та викопати лунки.
У такій грядці теплолюбний кабачок буде швидко рости і плодоносити, постійно отримуючи тепло і вуглекислий газ з органіки, що перегниває.
Подібну “гірку” можна підготувати і навесні, проте порядок дій буде дещо іншим. Спочатку потрібно викопати в землі невеликі траншеї (приблизно на багнет лопати), а потім вже скласти в них усю органіку і присипати ґрунтом. На такій грядці потрібно викопати лунки, в які додати по жмені перегною і деревної золи. Склад потрібно добре полити гарячою водою, а потім висадити насіння або розсаду.
Передпосівна обробка насіння
Щоб насіння змогло швидко і одночасно прорости, його потрібно піддати передпосівній обробці. Вона полягає в проведенні таких маніпуляцій:
- Візуально і на дотик перевірити все насіння, прибравши пустотілі екземпляри (входів вони не дадуть).
- З метою знезараження замочити насіння на 20 хвилин у рожевому розчині марганцівки, а після обполоснути чистою водою.
- Для швидкого проростання протягом доби потримати насіння в стимуляторі росту або гуматі калію/натрію (1 ч. л.). л. на 1 л теплої води).
- Щоб насіння проклюнулося, обернути його у вологу тканину і 2-3 дні протримати в теплому місці. Протягом цього часу потрібно підтримувати вологість тканини.
Насіння з паростками придатне для висадки в прогрітий ґрунт.
Безрозсадний спосіб вирощування
У теплий розпушений ґрунт проводиться посів насіння, що проклюнулося, з урахуванням таких рекомендацій:
- Оптимальна схема посадки – 60х60 см, але інтервали між лунками можна скоротити до 35-40 см, якщо є побоювання, що зійде не все насіння. Якщо овоч висаджується в кілька рядів, то між ними можна витримати близько 1 м, інакше сильнорослим кущам не вистачатиме вільного простору для повноцінного розвитку.
- Заглиблювати насіння на 5-7 см, але в разі важких ґрунтів оптимальна глибина загортання – 3-5 см.
- У кожну лунку укладати по 2-3 насінини. Якщо через тиждень з’явиться кілька сходів, то потрібно залишити найсильніший паросток, а решту – видалити (прищипнути над рівнем землі, а не висмикувати, щоб не пошкодити всю кореневу систему рослини).
Після посадки вологий ґрунт варто замульчувати за допомогою перегною або компосту, щоб зберегти в ньому вологу і попередити розвиток бур’янистої рослинності.
Посадка кабачка через розсаду
Приблизно за місяць до пересадки саджанців у відкритий ґрунт потрібно провести посів насіння в окремі пластикові або торф’яні стаканчики висотою 10-15 см, оскільки овочева культура погано переносить пікіровку. Вирощується розсада в такій послідовності:
- Стаканчики на 1/2 наповнити поживним складом. Якщо в майбутньому рослина сильно витягнеться, то завдяки залишеному вільному простору стеблинку можна буде акуратно закрутити в горщику і присипати землею до сім’ядольних листочків. Сам ґрунтовий склад можна купити в садовому магазині або підготувати своїми руками, змішавши поживний ґрунт з листовим перегноєм. У нього бажано додати жменю деревної золи, сечовину або аміачну селітру та інші мінеральні добрива. Отриману суміш потрібно знезаразити, полив розчином Фітоспорину.
- У злегка зволожений ґрунт опустити по 2 зернятка на глибину 3 см і обов’язково корінцем, що проклюнувся, вниз. Якщо в майбутньому зійде все насіння, то потрібно залишити тільки найсильніші паростки.
- Горщики з насінням прибрати в тепле і світле приміщення до появи перших паростків. Зволожувати землю хоча б 1 раз на тиждень, щоб не допускати її висихання.
- За 7-10 днів до посадкових робіт приступити до загартовування розсади, щодня виносячи її на свіже повітря на 2-3 години. Поступово цей проміжок часу потрібно збільшувати, щоб наприкінці рослина провела на вулиці весь день.
Розсаду з 2-3 листочками потрібно пересаджувати на грядку рано вранці або в похмурий день, щоб мінімізувати стрес для рослини. Лунки потрібно готувати на відстані 60-70 см. Між рядами краще витримати по 80-90 см.
У кожну лунку можна додати перегній, компост, попіл, перепрілу тирсу або торф з розрахунку відро поживної суміші на кожну рослину. В отриманій суміші потрібно зробити поглиблення, висадити розсаду разом із земляною грудкою, присипати ґрунтом по сім’ядольні листочки, полити теплою водою і злегка утрамбувати.
Якщо є ризик повернення заморозків, у перші дні посадку потрібно тримати під плівкою і регулярно провітрювати. Якщо висадка розсади проводилася в дуже сонячні дні, щоб саджанці не згоріли під палючими променями, їх варто затінити за допомогою агроволокна або великої обрізаної пластикової пляшки. Коли рослина зміцніє і почне активно рости, укриття треба прибрати.
Догляд за Чорним красенем
Полягає у своєчасному проведенні кількох нехитрих маніпуляцій.
Полив
Кабачки потребують великої кількості вологи, оскільки самі на 90% складаються з води. Однак з поливами не можна перестаратися, щоб не оголити кореневу систему рослини. Оптимальна схема поливу така:
- До початку періоду цвітіння. Щоб не допускати утворення скоринки на верхньому шарі ґрунту, рослину досить поливати 1 раз на тиждень з розрахунку 5 л води на кущ або 5-6 л на 1 кв. м. м.
- Під час цвітіння. Підвищити частоту поливу до 3-4 разів на тиждень, а витрату води – до 8-9 л на 1 кв. м. м.
- У період плодоношення (формування плодів). Поливати не рідше 2 разів на тиждень, вливаючи під кожен кущ не менше 10 л води.
У посушливі дні кабачкову грядку варто поливати 1 раз на 2 дні.
При поливі потрібно використовувати тільки теплу воду, оскільки холодна спровокує загнивання зав’язей і плодів. Вливати її потрібно безпосередньо під корінь, не допускаючи потрапляння крапельок на бадилля.
Розпушування
Коріння овочевої культури близько розташовуються до поверхні землі, тому деякі садівники не роблять розпушування ґрунту навколо кущів. У цьому випадку вкрай важливо підготувати грядку завчасно – до посівних робіт розпушити її і видалити всі бур’янисті залишки.
Якщо ґрунт був погано підготовлений, то через кілька годин після поливу можна зробити легке його розпушування. Необхідність у цій процедурі відпаде, якщо поруч із кабачковою грядкою висадити зелень, редис або квасолю. Такі посадки перешкоджають розростанню бур’янів, а до моменту формування повноцінних кущів цукіні вже завершать своє плодоношення і будуть придатні для збирання.
Формування
Чорний красень не належить до плетистих сортів кабачків і особливо не потребує формування. Однак її кущі сильно розростаються, а велике нижнє листя затінює плоди на центральному стеблі і заважає комахам-запилювачам. Щоб це не завадило рясному цвітінню рослини, потрібно регулярно видаляти нижнє листя, що жовтіє, але не більше 3 штук за раз. Видаленню також підлягають пустоцвіти – квіти без зав’язей.
Підживлення
Рослина постійно цвіте і плодоносить, витрачаючи на ці процес занадто багато сил. Щоб підтримати життєздатність рослини, за весь період вегетації її варто підживити 3 рази:
- До фази цвітіння. Під кущ внести настій пташиного посліду або коров’яку (0,5 л органіки на 10 л води) з розрахунку 2 л на 1 рослину. Альтернативний варіант – розчин нітроамофоски (20-30 г на 10 л води).
- У період цвітіння. Проводиться підживлення калійно-фосфорною сумішшю. Для її приготування потрібно змішати по 50 г калійної селітри і суперфосфату, а потім розвести в 10 л води. Витрата добрива – по 1 л на кожен кущ. Рослину можна також підгодувати гуматом калію.
- На етапі утворення зав’язей. В якості останнього підживлення потрібно внести органічне добриво з настоєм деревної золи.
Кабачок не можна підгодовувати засобами, у складі яких є хлор.
Від додаткового підживлення можна відмовитися лише при внесенні достатньої кількості поживної суміші при посадці культури. У цьому випадку кабачкові кущі можна поливати настоєм кропиви або інших бур’янів. Готується він у такому порядку:
- Наповнити каструлю виполотими бур’янами на 3/4 її обсягу і заповнити водою до того рівня, щоб залишилося місце для бродіння. В іншому випадку в процесі розкладання рідина переллється через її край.
- Накрити каструлю плівкою і зав’язати, щоб у неї не надходив кисень, а з неї – не випаровувався азот.
- Залишити склад приблизно на 2 тижні. Цього часу буде достатньо, щоб процеси бродіння завершилися, а склад набув характерного запаху стайні.
Готовий склад потрібно розвести водою 1:2 для підживлення під корінь і 1:5 для позакореневого підживлення. Застосовувати спільно з поливами.
Настій бур’янів стане не тільки чудовим підживленням для кабачків, а й захистом врожаю від потенційних шкідників (відлякує їх своїм різким запахом).
Запилення
Якщо на кущах формується недостатня кількість зав’язей, потрібно залучити ще більше комах для запилення. Для цього рослину треба обприскати цукровим сиропом або солодкою водою.
Захист від хвороб
З метою профілактики потрібно дотримуватися таких правил вирощування цукіні:
- дотримуватися сівозміни і не садити овочеву культуру на одному і тому ж місці 2 роки поспіль;
- не заливати кущі водою, створюючи сприятливе середовище для розвитку патогенної мікрофлори;
- перед посадкою насіння обов’язково піддати знезараженню;
- дотримуватися вищевказаних схем посадки і не загущувати посадку;
- за перших ознак захворювання видалити уражені частини рослин або повністю кущі (їх потрібно винести за межі ділянки і спалити), а решту посадки обробити хімічними препаратами.
Збір і зберігання врожаю
Період збирання врожаю припадає на липень-серпень. Цукіні розміром 15-20 см потрібно зрізати з плодоніжкою довжиною не менше 5-10 см. Щоб стимулювати розвиток нових зав’язей, зривати плоди потрібно через кожні 2-3 дні, не допускаючи їхнього перезрівання. Відразу після збору врожаю кущ рекомендується рясно полити.
Для тривалого зберігання слід відбирати плоди вагою близько 1 кг, які були зібрані до настання заморозків. Землю з них потрібно витирати сухою ганчіркою, а не змивати водою. Їх потрібно зберігати у відкритому вигляді, а не в поліетиленових пакетах, інакше конденсат, що утворюється, сприятиме їх загниванню. Між кабачками бажано присипати тирсу або викласти клаптики газетного паперу.
Зберігати цукіні потрібно в сухому, прохолодному і темному місці за температури +4…+10°C. Це може бути підвал, льох або комора. У такому місці їх можна тримати до 2 місяців.
Плюси та мінуси сорту
Сильні сторони Чорного красеня:
- має ранній термін дозрівання;
- володіє відмінним зовнішнім виглядом і смаковими якостями (тонкою шкіркою і ніжною, соковитою, щільною м’якоттю);
- росте у вигляді компактного куща, але має високу врожайність – до 20 кг плодів з 1 кв. м. м;
- плодоносить протягом тривалого часу;
- приносить плоди універсального призначення, які мають хорошу лежкість (близько 2 місяців) і транспортабельність.
Явних недоліків цей сорт не має, але деякі садівники відзначають, що він теплолюбний і чутливий до похолодань. Самі плоди швидко псуються при кімнатній температурі, тому їх потрібно тримати або в холодильнику, або в погребі.
Невеликий відгук наводиться у відео нижче:
Чорний красень – це сорт цукіні з раннім терміном дозрівання, що плодоносить гладкими, майже чорними плодами завдовжки до 25 см і вагою до 1 кг. Сама рослина має компактні розміри і не відрізняється особливою вибагливістю – її може виростити на своїй присадибній ділянці навіть недосвідчений садівник.