Колгоспниця – старий перевірений сорт динь, що мав колись всесоюзну славу. Але і сьогодні, незважаючи на десятки нових сортів, невелика і солодка “Колгоспниця” продовжує дозрівати на грядках наших городників. Дізнаємося про особливості посадки і вирощування цієї ароматної дині в різних регіонах .
Історія виникнення сорту
До Держреєстру сорт внесено в 1943 р. А виведений він був ще до війни. Заявку на реєстрацію сорту його автори подали в 1939 р. Місце створення сорту – Бірючекутська дослідна станція (м. Бірючекут). Новочеркаськ, Ростовська обл.).
Опис культури
Плоди у “Колгоспниці” кулясті. Опис плодів:
- М’якоть. Тонка, оскільки плід невеликий. Білого кольору. Соковита, трохи похрускує.
- Кірка. Еластична, але тверда. Яскраво-жовта, іноді з помаранчевим або зеленим відтінком. Гладка, іноді з’являється крупнопориста сітка.
Смак “Колгоспниці” залежить від умов вирощування. Що прохолодніше літо, що менше сонця, то менше цукрів накопичують плоди. Усередині “Колгоспниці” багато насіння.
Характеристики сорту
Плоди у сорту невеликі, вегетаційний сезон – короткий. Такі особливості дають змогу вирощувати “Колгоспницю” в умовах недовгого і нежаркого літа. Головні характеристики сорту – в таблиці 1.
Таблиця 1
Характеристики/параметри | Опис/значення |
Терміни дозрівання | середньостиглий |
Вага плодів | 0,7-1,3 кг, максимально – 2 кг |
Вміст цукру | 11-12 % |
Вегетаційний період | 77-95 днів |
Смак | солодкий, від “добре” до “відмінно” |
Вирощування | у відкритому ґрунті або в теплиці |
Призначення | для їжі у свіжому вигляді, також годиться для варіння варення, виготовлення мармеладу і цукатів |
Стійкість до хвороб | сорт стійкий до бактеріозу, але часто уражається антракнозом і борошнистою росою |
Товарна врожайність | 1,5-2,3 кг з 1 кв. м. м |
Транспортабельність | хороша |
Посухостійкість | хороша |
Морозостійкість | хороша |
Плюси та мінуси
“Колгоспниця” майже 80 років зберігає популярність, залишаючись не тільки народною улюбленицею, а й затребуваним комерційним сортом. У чому ж секрет такого морального довголіття? Зрозуміло, в її перевагах:
- У неї відмінний смак.
- Він добре транспортується.
- У неї ідеальний обсяг. Невеликий плід зручний для їжі – його можна легко з’їсти за раз.
- Швидко зростає.
- Можна розмножувати своїм насінням.
На недоліки у сорту незначні, з одними городники борються, з іншими – миряться:
- Якщо культура вирощується в теплицях, потрібне запилення вручну.
- Може вражатися грибковими захворюваннями.
- Невелика вага плоду.
Огляд дині сорту “Колгоспниця” представлений у наступному відео:
Регіональність
Диня – вкрай теплолюбна культура. Вирощують її зазвичай у південних регіонах – без яскравого сонця і спекотного літа смачних динь не отримати. Але цей сорт росте у всіх регіонах, крім Північно-Західного і Північного.
Вирощування на Уралі
Уральське літо коротке і прохолодне. Дині тут не встигають дозріти. Урожай отримують тільки при тепличному вирощуванні. Якщо дотримуватися агротехніки, вчасно вносити підживлення і поливати динні грядки, плоди виростають досить солодкі.
Підмосков’я
Виростити дині в Підмосков’ї непросто. Щоб плоди визріли і встигли набрати солодкості, доводиться вирощувати розсаду. Насіння сіють не раніше середини квітня. Коли сходи зміцніють, їх пересаджують на підготовлені грядки. Роблять це приблизно в середині червня.
Ділянку для динь добре удобрюють органікою і накривають темним агроволокном або поліетиленовою плівкою. У матеріалі проробляють отвори – в них і висаджують розсаду. На ніч саджанці дині вкривають спанбондом – ночі в Підмосков’ї холодні.
Дині в Сибіру
У Сибіру сорт Колгоспниця вирощують не тільки під укриттям. Тутешнього літа достатньо, щоб плоди визріли у відкритому ґрунті. Морозостійкість і вегетаційний період дозволяють виростити непоганий урожай динь.
У Сибіру дині вирощують на “теплих грядках”. Роблять їх так:
- Прибирають шар землі – 10-12 см завтовшки.
- На дно кладуть перепрілий гній, товщина шару – 4-5 см.
- У яму насипають опале листя, дрібні гілки, тирсу, інше рослинне сміття.
- Поливають розчином азотних добрив (на відро – 20-25 г).
- Зверху засипають 20-25 см родючого ґрунту.
Для Сибіру характерні поворотні заморозки. Причому трапляються вони не тільки навесні, а й влітку. Якщо відомо, що гряде похолодання, динні посадки захищають димом – розводять багаття навколо грядок. Другий варіант – обробка динь Епіном. Його розводять у холодній воді – 1 ампула на 5 л. Ефекту від такого обприскування вистачає на тиждень.
Як посадити Колгоспницю?
Колгоспницю, залежно від клімату, висаджують розсадою або насінням у відкритий ґрунт. Останній варіант абсолютно не підходить для регіонів з прохолодним коротким літом. Дізнаємося, як виростити розсаду, і як висадити її.
Підготовка розсади
Розсаду динь можна купити або виростити самостійно. Головне у вирощуванні розсади – правильно визначити терміни посіву. Вони залежать від регіону – чим пізніше починається весна, тим пізніше сівба. На терміни також впливають способи вирощування. Якщо в регіоні вирощувати дині не тільки в теплицях, а й у відкритому ґрунті, то для останнього варіанту розсаду сіють на 2-3 тижні пізніше.
Розраховуючи час сівби, врахуйте, що тривалість розсадного періоду – 30-35 днів. До часу, коли розсада підросте, мають створитися сприятливі погодні умови. Якщо, наприклад, посіяти насіння на початку травня, то врожай буде готовий у серпні. Якщо перенести сівбу на квітень, плоди дозріють на місяць швидше.
Раніше квітня сіяти насіння не варто – у березні ще мало світла, доведеться підсвічувати посадки. Якщо терміни затягнуться, розсада витягнеться. Саджанці з довгими стеблами і великою кількістю листя погано приживаються, хворіють, відстають у рості.
Якщо в регіоні сонячних днів менше 90, дині вирощують розсадним способом.
Підготовка насіння до вирощування
Насіння має бути великим, без дефектів. Гарна насінина – щільна, при натисканні вона не продавлюється. Порядок підготовки:
- Тестування. Перш ніж замочити насіння, виявляють пустушки. Посадковий матеріал заливають водою, насіння, що спливло, викидають
- Пророщування. Насіння, що пройшло тестування, замочують у прискорювачі росту. Через 2 дні з’являються перші паростки.
- Загартування. Насіння, що проклюнулося, загорнувши в марлю, поміщають у холодильник на 15-20 год.
Насіння “Колгоспниці” завжди є в асортименті насіннєвих магазинів. Їх легко купити в будь-якому кіоску, що торгує насінням. Дешевше коштує насіння в простих білих пакетах. Вартість білого пакета – 5 рублів, кольорового – 10 рублів. Втім, якщо виберете 1-2 пакети, різниця невелика. Надалі насіння можна заготовлювати самостійно.
Починаємо посів
Для сівби насіння знадобляться торф’яні або звичайні пластикові стаканчики. Їх заздалегідь заповнюють – готовим субстратом або самостійно приготовленою сумішшю. До складу суміші для висадки розсади входить звичайна городня земля, торф, деревна зола і річковий пісок.
Обсяг склянок залежить від того, як довго доведеться вирощувати розсаду. Для 2-3 тижнів вистачить обсягу 150-200 мл, для 4 тижнів – 300-500 мл.
Насіння, що пройшло загартування, висаджують по стаканчиках. Як посіяти насіння на розсаду:
- Насіння заглибте на 5-6 см.
- Після посіву субстрат зволожте водою кімнатної температури.
- У кожну склянку висадіть по 2 насінини. Надалі виберете найкращий паросток із двох, що зійшли.
- Склянки поставте в сонячне місце. Оптимальна температура в приміщенні – +20°C. Сходи з’являться приблизно через тиждень.
- Регулярно поливайте сходи. Посипте ґрунт піском – це захистить розсаду від кореневої гнилі.
- Прищипніть верхівки у головних пагонів після появи трьох повноцінних листків. У паростків почнуть з’являтися бічні пагони.
Через місяць сіянці висаджують у ґрунт або під плівку. Посів на постійне місце проводиться аналогічно посіву на розсаду – така ж глибина, температура тощо.д. Схем посіву у відкритий ґрунт – 140 х 100 см, у теплицю – 70 х 70 см.
Догляд за розсадою
Правила вирощування розсади:
- Температурний режим для розсади – +25… +30°C.
- Склянки виставляють на найсвітлішому місці.
- Частота поливів – у міру висихання верхнього шару.
- Полив рясний.
- Добрива розсаді не потрібні, вона і так росте в родючому ґрунті.
Альтернативний спосіб вирощування розсади
Ростять розсаду без склянок і субстрату так:
- Розправляють целофан або плівку шириною 10 см. Довжина смуг розраховується подвоєнням числа насінин.
- На плівку укладають туалетний папір, складений удвічі.
- Обприскують папір водою зі звичайного розпилювача.
- Відступають від краю 2-3 см, і розкладають насіння на мокрому папері. Крок – 1-2 см.
- Готову “посадку” згортають, скріплюють і опускають у воду нижнім краєм.
У такому рулоні сіють одночасно 1-2 десятки насінин. І на все – одна склянка. Через 3-4 дні з’являються сходи. Вони прекрасно ростуть без землі протягом 2-х тижнів. Як тільки з’являється 1-й листок, розсаду висаджують на постійне місце. Якщо висадку доводиться відкласти, рулон розгортають і посипають землею. Товщина шару – 1-2 см. Потім рулон знову згортають. При пересадці рослину легко відокремлюють разом зі шматком паперу, який швидко перегниває в ґрунті.
Вибір і підготовка посадкової ділянки
“Колгоспницю”, як і належить диням, вирощують на найбільш сонячних і просторих ділянках. Ще вимоги до місця вирощування:
- Ґрунти – легкі або суглинисті.
- Рівень ґрунтових вод – 2-3 м.
- Захищеність від вітрів.
- Найкращі попередники – сидерати, цибуля, картопля, капуста. Виключаються попередники – огірки, всі баштанні культури.
- Виключається заболоченість – вона смертельна для динь.
Підготовка ділянки для різного типу посадки:
-
У теплиці. Особливості підготовки ґрунту для теплиці:
- Землю набирають після заморозків, коли більша частина шкідників загине.
- З ділянки прибирають бур’яни і перекопують її, внісши перегній або гній.
- У ґрунт додають золу або вапно.
-
У відкритому ґрунті. Місце під посадку у відкритий ґрунт починають готувати з осені. Підготовка ґрунту:
- Осінь. На 1 кв. на м площі вносять 1 ст. л суперфосфату і стільки ж калійних добрив.
- Весна. Вносять 0,5 л деревної золи, а також перегній або компост – 1 відро. Якщо немає органіки, можна внести сечовину або аміачну селітру – 1 ст. л. л.
Щоб ґрунт був пухким, у нього вносять пісок. Його непогано замінюють листя, сінна труха, тонкі гілки, рослинні залишки.
Правила посадки
Мінімальна температура посадки, незалежно від місця висадки – 11°C. У більш холодному середовищі, дині не будуть розвиватися. За тривалого перебування в холоді, дині гинуть.
Особливості та правила посадки розсади:
- Стаканчики, в яких росла розсада, при посадці прибирають або хоча б розривають. Якщо цього не зробити, то за недостатнього поливу стакани перетворюються на кірку, непрохідну для коренів.
- Висаджуйте розсаду зі склянок на ту глибину, на якій вона росла. Не можна, щоб саджанець опинився на більшій глибині, ніж він звик.
- Дині погано переносять переміщення з місця на місце. Тому так важливо акуратно провести пересадку – треба перемістити коріння разом із землею, у жодному разі не пошкоджуючи його.
- Лунки злегка посипають сухим піском.
- Перший тиждень розсаду накривають спанбондом. Якщо посадка невелика, кожен саджанець можна накрити пластиковими пляшками.
- Якщо температура менше +5°C, посадки накривають.
- Поливають дині прогрітою водою.
Догляд за динею
Головне для дині – відповідна температура і вологість. Все інше просто – грядки треба полоти, розпушувати, вносити добрива і поливати. А якщо накрити ґрунт темною плівкою, то догляд буде ще простішим. Колгоспниця любить тепло і кисень. Вологість неприпустима – в ній добре розвиваються грибки, проти якого у сорту немає особливого імунітету.
Поливи та підживлення
Особливості поливу дині Колгоспниця:
- У період утворення плодів баштан поливають частіше і сильніше.
- На частоту і обсяг поливів впливає погода і вік рослини:
- Молодняк поливають часто, земля має бути постійно зволоженою.
- Дорослі рослини, якщо стоїть суха погода, поливають один раз на тиждень.
- Полив слід припинити за півмісяця до дозрівання динь. Міжряддя на баштані розпушують тричі за сезон.
Підживлення проводять кожні два тижні. Перша – через півмісяця після посадки розсади або появи сходів. Терміни, склад і дози добрив – у таблиці 2.
Таблиця 2
Підживлення | Чим підгодовують? |
Перша. У період появи 2 справжніх листків. | Пташиний послід, розведений у воді 1:15 |
Друга. Через 2 тижні. | У кожну лунку – 0,5 л розчину. На відро води беруть:
|
Третя. Через 3 тижні. | Повторюють попереднє підживлення |
У період росту плодів мінеральні добрива можна замінити золою. Її розсипають по ґрунту, який потім розпушують і поливають. Також можна використовувати покупні комплексні суміші для баштанних культур.
Формування кущів
Якщо не формувати кущі, то врожаю можна і не дочекатися. Особливості формування динних кущів:
- Головне стебло – носій пустоцвітів, чоловічих квітів. Зав’язі утворюються тільки на бічних пагонах. Щоб активізувати їхній ріст, головне батіг прищипують над 4-5 листком.
- У пазухах листків виростають пагони. Їхню кількість регулюють. На півдні залишають 3-4 пагони, у більш суворих регіонах – 2.
- Далі кущ не прищипують, поки плоди не виростуть розміром із яйце. Часто дині, виростаючи до таких розмірів, жовтіють і відвалюються. Кількість плодів, що залишаються на кущі, визначають з урахуванням сили куща і погодних умов. На потужних кущах, і в спекотну пору, залишають 5-6 плодів. На ослаблених кущах, і в сире літо, залишають не більше трьох динь.
- Вирішивши, скільки плодів буде залишено на кущі, прищипують усі пагони над ними. Від плодів при цьому відраховують п’ять листків. Пасинки, що не мають зав’язей, видаляють повністю.
- Не варто поспішати з прищипуванням і видаленням бічних пасинків, слід переконатися, що залишені плоди ростуть.
Заходи профілактики
Найголовніша біда “Колгоспниці” – грибки. Сорт хворіє:
- Борошнистою росою. Листя і стебла жовтіють, потім покриваються сіруватим нальотом. Уражені частини в’януть і гинуть. Страждає якість динь. Багато плодів засихають. На початку росту диню обробляють пестицидами – для профілактики цього захворювання.
- Фузаріозом. Спочатку на листках з’являються плями. Плоди деформуються, в’яне листя, стебло засихає. З’являється за підвищеної вологості та за надлишку калію.
- Коренева гниль. Вражає дорослі рослини. Лікуванню не піддається, уражені кущі виривають.
Для профілактики динні посадки обробляють щонайменше двічі:
- до цвітіння;
- на початку росту зав’язей.
Рослини обприскують фунгіцидами. Наприклад ХОМомом (40 г на відро води), Скором (2 мл на відро води) або іншими. Хімічні препарати застосовують не пізніше 3-4 тижнів до збирання врожаю.
З комах побоюватися слід баштанної попелиці, павутинного кліща, совок, що підгризають, і дротяника. Щоб запобігти втратам врожаю, баштан обприскують інсектицидами. У боротьбі зі шкідниками може допомогти мило і тютюновий пил – їхні розчини досить ефективні проти багатьох комах.
Корисні поради
Важливі моменти:
- Якщо дині вирощені розсадним способом, рослини спершу прикривають від сонця. А якщо літо прохолодне, доводиться стежити за температурою, щоб вчасно вкрити посадки.
- Не варто прибирати з грядок дуги, на які натягувався покривний матеріал. Раптом зарядять дощі, тоді можна буде швидко накрити дині плівкою.
- Батоги під час зав’язування плодів пришпилюють до ґрунту – щоб утворилося додаткове коріння.
- У теплицях динні батоги підв’язують до шпалер.
- Під час цвітіння всі двері та вікна в теплиці мають бути розкриті – щоб залітали бджоли.
- На зростаючі плоди одягають сітки і, подібно до батогів, підв’язують до шпалери, щоб не обірвалися.
- На відкритій баштані під кожну диню підкладають що-небудь тверде – фанеру, плитку, пластик тощо.п. Це запобігає гниттю плодів.
Терміни та визначення дозрівання
У сорту Колгоспниця вегетація коротка. Перші дині достигають через 60 днів після висадки розсади або після сходів. Точніші терміни дозрівання, залежно від часу висаджування, кожен городник може дізнатися за інформацією на пакетику – там зазвичай вказані графіки сівби-дозрівання.
Зазвичай початок збору припадає на серпень місяць. Стиглість динь визначити легко:
- плоди пожовкли, вони приємно пахнуть;
- підсохла плодоніжка;
- плід легко відривається.
Збирання та зберігання врожаю
Особливості збирання та зберігання дині Колгоспниця:
- Зірвані зелені дині складають у темному і теплому місці. Де вони дозрівають 3-4 дні.
- Плоди зрізають, залишаючи хвостик 3-5 см.
- Стиглі дині розкладають на брезенті. Їх тримають 10 днів під сонцем. Плоди кладуть строго в один шар. Кожні 5 днів дині перекладають із боку на бік.
- Дині вимагають акуратності. Їх не можна кидати, класти одна на одну. Будь-який дефект – тріщина або забій, призводять до гниття плодів.
- Цілі плоди зберігаються в підвалі до січня.
- Найкращий спосіб тривалого зберігання – підвішування в сітці. Кожен плід підвішується окремо.
- Оптимальні умови для тривалого зберігання – вологість 70-80 %, температура – від +1 до +3 °C.
Дині під час зберігання не повинні стикатися одна з одною.
Дині смачні свіжими, але якщо врожай великий, частину плодів пускають на переробку. З них роблять варення, компоти, цукати. Динні часточки можна маринувати, в’ялити, заморожувати.
Яка диня солодша і смачніша – Колгоспниця чи Торпеда
Солодша однозначно Колгоспниця. А ось який сорт смачніший кожен вирішує сам. Колгоспниця солодка і в міру соковита, Торпеда – водяниста, з кислинкою. Торпеда і Колгоспниця – дині-конкурентки. Про те, який сорт кращий, сперечаються постійно. Зберігається Торпеда довше, але в ній менше корисних речовин. Решта порівняльних критеріїв – у таблиці 3.
Таблиця 3.
Порівняльний параметр | Торпеда | Колгоспниця |
Розмір | до 5 кг (це в , на своїй батьківщині Торпеда набирає до 15 кг) | до 2 кг |
Форма | подовжена | округла |
Смак | більш водянистий | солодший |
М’якоть | біла | біла |
Калорійність | 35 кКал | 30-32 кКал |
Терміни дозрівання | 95-110 днів | 77-90 днів |
Сказати, який сорт кращий – складно. Одним подобаються круглі дині, іншим до вподоби витягнуті. Одні віддають перевагу великим диням – на цілу сім’ю, інші цінують порційні. Кожен вибирає свій варіант.
Головна перевага дині Колгоспниця – її доступність для більшості регіонів . Виростити її зможе будь-який городник, якщо виконає всі вимоги агротехніки і правильно сформує кущі. Під відкритим небом або в теплиці – Колгоспниця в будь-якому разі потішить вас урожаєм міцних жовтих динь, солодких і ароматних.