Обрізка винограду навесні: коли, як і чим обрізати пагони

Весняна обрізка потрібна ранньостиглим і середньостиглим сортам винограду. Також навесні рекомендується обрізати сорти, що не відрізняються високою морозостійкістю. Завдяки обрізці, садівники підвищують врожайність винограду і якість ягід – вони виростають великі та солодкі.

Обрізка винограду

Для чого потрібна весняна обрізка

Виноград – рослина сонцелюбна, він завжди тягнеться до сонця. У нього постійно з’являються нові паростки, пагони ростуть безперервно, безладно і нерівномірно. Для чого потрібна обрізка:

  • Формування якісних бруньок. Якщо пагони ростуть хаотично і нерівномірно, бруньки виходять слабкі і рідкісні. Вони дають небагато суцвіть, багато з яких – пустоцвіти.
  • Поліпшення смакових якостей ягід. Хороші бруньки дають потужні суцвіття, з яких виходять великі виноградини з насиченим смаком.
  • Формується лоза і видаляються зайві пагони. Рослина намагається направляти поживні речовини до молодих пагонів. Коли на кущі надлишки гілок, що інтенсивно ростуть, у рослини спостерігається брак сил на формування плодів – всі сили йдуть на ріст пагонів.

Якщо пропустити весняну обрізку винограду:

  • кущі стають зарослими;
  • виноградинки з кожним роком будуть дрібнішати;
  • кущі в результаті здичавіють і втратять свої сортові характеристики.

Обрізка – обов’язковий захід, що дозволяє оновити кущ і забезпечити високий урожай ягід.

Недосвідчені садівники часто шкодують обрізати зайве – їм здається, що зрізуючи гілки, вони втрачають урожай. Крім того, обрізані кущі перший час мають доволі жалюгідний вигляд. Суть обрізки – забезпечити доступ сонячних променів до верхньої та нижньої частини лози.

Коли обрізають виноград

Вибір часу обрізки винограду залежить від комплексу факторів:

  • сорту;
  • віку куща;
  • варіанту вирощування;
  • клімату.

Навесні обрізають виноград:

  • ранньо- і середньостиглий;
  • з низькою морозостійкістю;
  • молодий, з кущами, що не сформувалися;
  • укривається на зиму.

Обрізка винограду навесні

Весняну обрізку починають за таких умов:

  1. Не почався активний сокорух. Якщо проводити обрізку пізніше, то відкриті зрізи почнуть виділяти патоку, і процес цей припинити не вдається. Кущ, втрачаючи цілющий сік, слабшає. У результаті лоза гірше росте.

    Якщо провести весняну обрізку після початку сокоруху, можна не тільки позбутися врожаю, а й зовсім втратити виноградні кущі.

  2. Температура повітря встановлюється на рівні 5-6˚С.
  3. Обрізка має бути проведена до збільшення бруньок. Якщо бруньки стали рости – ви запізнилися!

Згаяно час весняної обрізки – що робити

Якщо сокорух у розпалі, а ви не встигли обрізати виноград, можна:

  • відкласти обрізку;
  • зайнятися формуванням крони засліпленням.

Метод засліплення – формування крони, при якому пагони не обрізають. Осліплення передбачає вирізання пагонів:

  • старі;
  • вимерзлі;
  • зайві молоді.

Щоб нова поросль не тягнула з куща соки, “вищипують” частину вічок.

Інструмент для обрізки

Для обрізки знадобиться:

  • Секатор – якщо ведеться обрізка молодого виноградника.
  • Потужний садовий секатор, який використовується для обрізки гілок плодових дерев. Такий інструмент необхідний для омолоджувального видалення багаторічних товстих гілок.
  • Ножівка. Для видалення будь-яких потовщених гілок.

Інструмент перед застосуванням:

  • Заточують.
  • Протирають спиртом.

На відео досвідчений садівник показує, як правильно заточувати інструмент для обрізки винограду:

Основні правила обрізки

Важливо врахувати вік кущів. Правила весняної обрізки винограду:

  1. Зріз роблять під кутом 90 градусів – щоб відкритий зріз швидше зажив. Під прямим кутом відкрита рана загоїться швидше.
  2. Ліквідують гілки:
    • хворі;
    • підмерзлі за зиму;
    • ті, що отримали інші пошкодження.

На цьому етапі, схема обрізки не береться до уваги.

  1. Вкорочують пагони, що надмірно витягнулися, – щоб вони правильно розвивалися і формувалися, на них залишають 7-12 бруньок.
  2. Пагони, що плодоносили в минулому сезоні, відрізають акуратно, так, щоб не надломити їх біля основи. Зрізають пагони, відступивши від багаторічної гілки на 1,5 см.
  3. Щоб зробити можливим заміщення, потрібно зберігати пагони біля головного стовбура.
  4. Залишають пагони діаметром 5-7 мм. Гілки, що не входять у цей діапазон, обрізають.

Товсті пагони, діаметром понад 10 мм, називають жируючими – вони заважають плодоношенню, тому їх потрібно видаляти.

Коли обрізка закінчена, кущ перший час виглядає облисілим, але мине небагато часу і він стане пишно зеленим. Молоді пагони, швидко сформувавшись, пустять суцвіття – джерело майбутнього врожаю.

Обрізка не тільки дає змогу формувати молоді кущі, а й відновити запущені або підмерзлі. Виноград відомий своєю живучістю – він готовий відроджуватися знову і знову, головне, правильно скористатися шансом.

Спеціаліст із виноградарства розповідає на відео, як правильно провести весняну обрізку:

Різновиди обрізки

Протягом перших 3-4 років життя виноградні кущі обрізають з метою їх правильного формування – створюються гілки, на які припадатиме все навантаження. Несучі гілки формують поетапно. Формувати кущ можна такими методами:

  • штамбовим;
  • безштамбовим.

В обох випадках потрібно дотримуватися:

  • рекомендовану схему обрізки;
  • терміни обрізки;
  • вимоги щодо догляду.

Штамбове і безштамбове формування відрізняються одне від одного такими особливостями:

  • Штамбова обрізка. Формують основне стебло – від нього відходять несучі гілки виноградного куща. Стебло має висоту – 200-800 см.
  • Безштамбова обрізка. Прикореневою голівкою випускається кілька несучих гілок – 2 або 4.

Штамбова обрізка

Такий спосіб обрізки застосовується, якщо виноград вирощують без укриття на зиму, для морозостійких сортів, що вирощуються у великих обсягах. Також штамбову обрізку застосовують виноградарі в теплих кліматичних зонах.

Виноградні кущі, яким забезпечено гарний догляд, ростуть більше сотні років.

Формування штамба проводиться на першому році висадки винограду. Виконання штамбової обрізки за роками життя:

  • Перший рік. Обрізання верхівки. Залишивши після кореня 2 бруньки, позбавляють саджанець зайвої порослі.
  • Другий. Штамб не зачіпають. Прибирають пагони, що виросли за минулий сезон. Знайшовши найпотужніший пагін, обрізають його верхівку так, щоб залишилося від 7 до 12 бруньок. На заміну залишають один маленький пагін – його вкорочують до 2-3 вічок.
  • Третій. У цей рік відбувається формування висоти і форми штамба. Залишені раніше пагони стають несучими “рукавами” – їх зменшують на 2 бруньки, а потім підв’язують до підтримуючих опор. Потім вкорочують пагони, залишені заради резерву – в одного прибирають 2 бруньки (залишають як сучок заміщення), у другого прибирають 5-6 вічок.
  • Четвертий. Приходить час обрізки верхніх “рукавів” і видалення всіх зайвих пагонів – кущ формується так, як забажає виноградар.
  • П’ятий. Залишають тільки головні гілки, що утворюють плодову структуру куща. Все зайве обрізають.
  • Шостий. Формуючи кущ, відрізають 2 бруньки у сучка заміщення, а плодову стрілку вкорочують, залишаючи 7-8 бруньок.

Штамбова і безштамбова обрізка винограду

Завдяки штамбовій обрізці, вдається, економно витрачаючи площу, отримувати рясні врожаї.

Безштамбова обрізка

Це більш швидкий спосіб формування. Вистачить трьох років, щоб вийшов правильно зростаючий виноград, що дає завидний урожай. Порядок безштамбової обрізки по роках:

  • Перший рік. Прибирають пагони з пошкодженнями і деформаціями. Також треба видалити 90% молодої порослі. Паростки, що залишилися – 2 штуки, обрізають, залишивши 2-3 см після 2-ї бруньки.
  • Другий. У цей рік видаляють 60% порослі. На паростках треба залишити всього 2 пагони – вибирають найпотужніші, адже саме їм доведеться нести на собі вантаж стиглих грон. Укорочення має залишити на пагонах по 2-3 бруньки – до осені тут проросте безліч пагонів.
  • Третій. Етап формування плодових ланок. Нижню лозу підрізають на 2-3 вічка, верхню (плодову стрілку) – на 7-10 бруньок. Так формують несучі “рукави” – кожному з них залишають по дві лози, а всі інші пагони видаляють.

Щоб виноград радував врожаями, важливо дотримуватися правила – під час обрізки залишають плодоносні пагони і 2 або 3 сучки, які надалі допоможуть оновити крону.

Обрізка плодоносного винограду, що плодоносить

Завдяки зеленим операціям на плодоносному винограді, вдається регулювати ріст і врожайність кущів. Іноді доводиться прибирати зайві плодоносні пагони – якщо виноградний кущ перевантажений.

Уламка

Прискорюється формування куща уламка, усуваються помилки, допущені під час обрізки. Покращується провітрюваність і прогрівання. Правила обломки:

  • Видалення непотрібних пагонів, що ростуть на голові та рукавах куща. Залишають пагони на заміну та оновлення. У сортів з нерівномірним проростанням пагонів зі сплячих вічок, уламка проводиться два рази.
  • Перш за все, обламують зелені пагони, що виросли в кронах.
  • Якщо кущі недовантажені, обломка не потрібна.
  • Обломка проводиться шляхом виламування пагонів до задерев’янілого стовбура.

Пізню обломку виконують секатором, але вона завдає шкоди кущу – послаблює рослину.

Прищипування пасинків

Прищипують молоді трав’янисті пагони, що ростуть на плодовій стрілці. Цілі прищипування пасинків:

  • прискорення відновлення листової крони або скелета;
  • зупинка росту пагонів – щоб запобігти осипанню.

На недовантажених кущах прищипують сильнорослі пагони – кілька штук, над 3 або 5 брунькою. Пасинки, отримані після прищипування, можна буде використовувати наступного року – для формування плодової ланки.

Як правильно пропасинкувати виноград і як впливає пасинкування на врожайність, розповість знавець у наступному відео:

Чеканка

Її роблять заради прискорення дозрівання ягід – при уповільненні росту зелених пагонів. Видаляють втягнуті верхівки по 4-7 бруньок. Умови для проведення карбування:

  • зрошення;
  • сильний ріст пагонів;
  • слабке визрівання.

Якщо виноград ростять без поливу, карбування не роблять. Також вона не потрібна слаборослим сортам.

Весняна обрізка пошкоджених кущів

Якщо виноград підмерз за зиму, є великий шанс відновити рослину. Принаймні, частково. Розглянемо спосіб відновлювальної обрізки після різних пошкоджень.

Кущі замерзли

Спочатку перевіряють стан бруньок, зробивши на них надрізи:

  • зелений колір свідчить про здоров’я бруньок;
  • чорний і темно-коричневий – про пошкодження.

Надрізи роблять, просуваючись від основи до верхівки гілки. Порахувавши загиблі вічка, обчислюють обсяг пошкоджень. Залежно від шкоди, роблять такі дії:

  • Якщо загибель склала менше 80%, залишайте при формуванні більше бруньок, ніж це передбачено схемою. Додатковий урожай отримують завдяки пагонам на плодоносних гілках, залишених під час осінньої обрізки.
  • Якщо загинуло понад 80%, потрібна санітарна обрізка в два етапи. До розпускання бруньок видаляють підмерзлі гілки і пошкоджені несучі рукави. При появі зелені санітарну обрізку завершують, видаляючи зайву поросль.
  • При 100% ураження перевіряють пасинки – будучи більш морозостійкими, вони частіше переживають зиму. Якщо на пасинках теж загинули бруньки, можна сформувати плодоносні ланки з молодої порослі або жируючих пагонів, що ростуть із бруньок на багаторічних гілках.

Обмороження кореневої системи

У морозні, але малосніжні зими, частина кореневої системи винограду пошкоджується або гине. Необхідні дії:

  1. Розкопують землю біля куща.
  2. Виконують надрізи коренів. У неушкоджених корінців зрізи білі, у обморожених – темно-коричневі. При діаметрі обмороження коренів до 2,5 мм, лоза відновиться на майбутній рік. Головне завдання садівника – знизити навантаження на кореневу систему, коротко обрізавши плодоносні гілки.

Весняний град

Якщо навесні пройшов град, і кущі втратили багато листя, молоді пагони обрізають до 1-2 бруньок. Потім з’являться пагони, які проріджують – це робиться для активізації резервних бруньок, плодоношення яких відбудеться наступного року.

Різке похолодання

Часто навесні трапляються заморозки якраз коли бруньки розпускаються. Вони здатні не тільки погубити нові бруньки і пагони, а й однорічну лозу. Далі дії залежать від ступеня завданої шкоди:

  • Пошкоджена лоза. Рекомендується коротко обрізати торішні гілки, щоб активізувати ріст інших пагонів – тоді прокинуться сплячі бруньки.
  • Якщо заморозки пошкодили зелену частину і квіти, для пробудження сплячих бруньок потрібно вкоротити однорічні пагони – це допоможе частково відновити врожай.
  • Якщо пошкоджені верхівки гілок, а також невелика частина листя і суцвіть, можна обійтися без спеціальної обрізки.

Обрізка винограду

Обрізка на арці

Для арок вибирають морозостійкі сорти винограду, оскільки на зиму гілки не вкривають. Схема обрізки вибирається з урахуванням:

  • особливостей опор;
  • характеристик сорту.

Обрізка арочного винограду нічим не відрізняється від обрізки кущів, які підв’язують на шпалері. Арочний виноград вирізняється рясним плодоношенням, непорівнянним з урожаями, отриманими на шпалерах.

Якщо у вас теплий клімат, ви можете посадити сорти Оригінал і Світлий, оскільки вони не відрізняються морозостійкістю, зате дуже швидко ростуть – за 1-2 місяці, навіть при сильній весняній обрізці вони закривають зеленню всю арку. Рекомендується виконати обрізку плодових стрілок на 10-12 бруньок.

Якщо вам потрібен неукривний морозостійкий сорт, краще брати сорти Тимур, Арочний, Талісман – це сильнорослі сорти, стійкі до хвороб. Формування кущів ведуть разом із влаштуванням арки:

  • перший дріт арки розташовують на відстані 50 см від землі;
  • далі – з інтервалами 30-40 см.

Коли з’являються пагони, залишають тільки один – всі інші вирізують. Із залишеного пагона формують штамб. Пагін, що доріс до першого дроту, дає два пагони. Завдання людини – залишивши пасинки, сформувати рукава – вліво і вправо. На відстані 2 м закладають ще два рукави. Правила обрізки:

  • Плодові лози кладуть уздовж рукава і обрізають на певне число вічок – воно залежить від сорту. З кожної залишеної бруньки виростає пагін. Формування куща проводиться за допомогою плодових пагонів.
  • Лозу, що закінчила плодоношення, видаляють разом із приростом. На місце, що звільнилося, кладуть верхню лозу, що виросла на сучку заміщення. Нижній пагін заміщення вкорочують на дві бруньки.

Популярні способи формування винограду

До процесу формування приступають через 1-2 роки після висадки саджанців, а триває він від 3 до 6 років – залежно від обраного способу моделювання. Процес завершують, коли проявляється модель куща і лози, і забезпечується повноцінне плодоношення.

Схема Гюйо

Застосовують у холодних краях для укривного винограду. Вважається класикою жанру. Цей простий метод дозволяє охопити весь кущ сонцем. Підходить для садівників-початківців. Схема Гюйо:

  1. На першому році вирощують міцний відросток. Його обрізають восени, залишаючи 2-3 вічка.
  2. На другому році виростає два пагони, їх обрізають восени – на одному залишають 2-3 бруньки, другий залишають довгим – на ньому будуть визрівати грона.
  3. Через рік із сучка знову виросте сучок і лоза.

Плодоносну лозу формують, проявляючи фантазію, коригують навантаження куща. Змінюючи довжину стрілок, змінюють величину грон.

Формування віялом

Найпопулярніший варіант при моделюванні кущів. Від схеми Гюйо відрізняється більшим числом рукавів – їх залишають 3-5, а не 1-2. Можуть виконуватися різні віялові формування:

  • великі або маленькі;
  • з короткими рукавами або з довгими;
  • штамбові або безштамбові;
  • одно- і двосторонні;
  • одно- і двоярусні.

У холодних умовах частіше застосовують безштамбовий варіант – віяло й одностороннє напіввіяло. Його переваги:

  • зручно доглядати за кущами;
  • зручно вкривати;
  • легко проводити омолодження;
  • ягоди вийдуть з відмінними смаковими властивостями.

Формування виноградного куща

Порядок формування куща віялом:

  1. Перші два роки роботи не відрізняються від попереднього методу.
  2. На третьому році роблять рукави – на кожному з них формують по 2 лози. Кущ до третього року плодоносить, виходить щонайменше 4 пагони – вони виростають у довжину до 1 м, а товщиною – 6-10 мм.
  3. Перше підв’язування роблять навесні. Прив’язують рукави до нижнього дроту (30-60 см від ґрунту), формуючи “віяло”.
  4. Навесні обрізають пагони, всередині віяла їх роблять коротшими, ніж зовні.
  5. Поки йде зростання, на рукавах постійно прибирають однорічні пагони, залишаючи вгорі по 2-3 штуки – вони потрібні для формування нових плодоносних ланок і подовження рукавів. Підв’язку до шпалери виконують вертикально.
  6. На 4-5 рік на рукавах створюють плодові ланки. Для формування стрілки, що утворює плоди, на 4-6 бруньок зрізають верхню лозу, нижню – на 2-3 бруньки.

Догляд після обрізки

Чим більший діаметр зрізу, тим більша небезпека. Рослина слабшає після множинної обрізки, можлива навіть її загибель. Щоб шкода була мінімальною, потрібно:

  • користуватися гострим секатором;
  • прибирати гілки в діаметрі 2-8 см за допомогою лучкової пилки, а старі гілки – пиляти ножівкою;
  • намагатися, щоб зрізи розташовувалися по одній стороні – тоді живлення буде надходити до всіх гілок;
  • пеньки товстих гілок мають бути менше 1 см. Інакше вони, розтріскуючись, порушать цілісність деревини.

Щоб згладити завдані збитки, рекомендується:

  • Підчистити рани садовим ножем. Це дає змогу запобігти скупченню води на зрізах – через неї може проникати грибок, що викликає гниття.
  • Регулярно розпушувати ґрунт у радіусі 40-60 см від кущів.
  • Вчасно прополювати, поливати і підгодовувати рослини.
  • Своєчасно обробляти рослини від хвороб і шкідників.
  • При досягненні пагонів завдовжки 25 см, пригинати їх, підв’язуючи до опор.

Поширені помилки

Обрізаючи виноград, недосвідчені садівники часто припускаються таких помилок:

  • Шкодуючи рослину, не обрізають приріст, а лише вкорочують верхівки і прибирають сухі пагони. Через кілька років лоза переплететься так, що затулить собою сонце – плодоносні гілки не доотримають енергії, і плоди будуть дрібними, несмачними.
  • Обрізають пагони на неправильну довжину. Навесні треба врахувати – довжина відрізаної частини визначається товщиною пагона. Чим лоза товща, тим більша її довжина після обрізки.
  • Думаючи, що на товстій лозі більші врожаї, садівники замість них прибирають молоду лозу.

Завдяки правильній і своєчасній обрізці, виноградні кущі будуть давати рясні врожаї. А ягоди, що дозрівають на гронах, будуть соковитими, великими, з насиченим смаком.