Кишмиш – популярний десертно-столовий виноград із солодкими ягодами без кісточок. Сорт, при дотриманні агротехніки, благополучно вирощується на території . Дізнаємося, які є сорти кишмишу, як його посадити і виростити в умовах помірного клімату.
Походження та історія вирощування
Слово “кишмиш” родом із Персії. Дослівний переклад – “сушений виноград”. Батьківщиною сорту вважається Середня Азія, а перша згадка Кишмишу трапляється в старовинній узбецькій казці 13 століття.
У Кишмишу, на відміну від інших видів винограду, кісточки дуже дрібні, або їх зовсім немає. Своєю появою такий виноград зобов’язаний природній мутації. Виноградарі, помітивши результати природної “селекції”, продовжили експерименти. У результаті було отримано безліч сортів і різновидів Кишмишу – білий, рожевий, темний.
Ботанічний опис
Кишмиш об’єднує групу сортів з подібними ботанічними особливостями та характеристиками:
- Грона. Щільні або трохи пухкі. Ягоди середні. Колір плодів залежить від сорту.
- Ягоди. Зі щільною структурою, лежкі. Не містять кісточок. Є гібридні сорти, в яких кісточки дуже дрібні й не розвинені, і практично не відчуваються.
- М’якоть. Дуже солодка, містить багато цукрів – 18-25%.
Кишмиш – виноград, що ідеально підходить для виробництва родзинок. Солодкі ягоди без кісточок – те, що потрібно для цього популярного і цінного продукту.
Сорти Кишмишу та їхні характеристики
Завдяки селекції, багато південних культур, раніше не доступних для більшості регіонів РФ, сьогодні благополучно ростуть в умовах помірного клімату, в Сибіру, на Уралі… Розглянемо найпопулярніші сорти кишмишу, що стійко переносять російські морози.
Променистий
Це єдиний сорт кишмишу, внесений на сьогодні до Держреєстру. “Променистий” рекомендований для Нижньоволзького та Північно-Кавказького регіонів. Сорт середньостиглий, дозріває за 125-130 днів. Грона конусоподібні, середньої величини, важать близько 400 г. Окремі екземпляри досягають ваги 1 кг, а в довжину – 40 см. Ягоди подовжено-яйцеподібної форми, зі щільною рожевою шкіркою. Вага ягід – 2,5-4 г. Присутній присмак мускату.
Плюси:
- дуже смачні ягоди, дегустаційна оцінка – 9 з 10;
- висока врожайність – понад 120 ц з 1 га;
- стійкість до сірої гнилі, мілдью та оїдіуму;
- ягоди добре переносять перевезення.
Мінуси:
- невисока морозостійкість;
- висока врожайність обертається недоліком – під вагою грон часто ламаються гілки винограду;
- через велику врожайність також може спостерігатися дрібніння ягід, зниження їх цукристості.
Молдавський
Кишмиш середнього терміну дозрівання. Від моменту розпускання бруньок до дозрівання ягід проходить 155 днів. Кущі сильнорослі, з великими китицями. Вага грон – 600 г. Плоди округлі або овальні, світло-фіолетові з восковим нальотом. Вага ягід – 4-6 г.
Плюси:
- приємний, гармонійний смак;
- зимове зберігання – 180 днів;
- добре транспортується.
Мінуси:
- невисока стійкість до мілдью, сірої гнилі та листовійки;
- морозостійкість задовільна – сорт витримує морози до мінус 18°С.
Дивіться огляд кишмишу сорту “Молдавський” у відео нижче:
Білий
На повне дозрівання плодів йде 160-175 днів. Цей середньопізній сорт можна вирощувати в середній смузі. Грона середньої крупності, циліндричні. Вага – до 250 г. Плоди дрібні. Колір – лимонний або янтарно-жовтий. Шкірочка прозора, тонка. Ягоди кисло-солодкі.
Плюси:
- середня морозостійкість;
- смачні ягоди;
- немає кісточок.
Мінуси:
- невисокі врожаї;
- низька стійкість до хвороб і шкідників;
- погано транспортується.
Через погану транспортабельність Білого кишмишу, його частіше використовують для сушіння, ніж для приготування вин і соків.
Русбол
Виноград достигає за 115-125 днів. У нього великі, конічної форми грона, що досягають у вазі 1 кг. Ягоди овальної форми, білого кольору. Дуже великі. Вага – 8-10 г. Смак приємний. У м’якоті трапляється рудиментарне насіння.
Плюси:
- висока морозостійкість – до мінус 25°C;
- стабільно висока врожайність;
- стійкість до грибкових інфекцій;
- отримання високоякісних родзинок;
- привабливий товарний вигляд;
- добре переносить транспортування;
- годиться для столового вживання і для сушіння.
Мінуси:
- гілки під вантажем врожаю можуть перевантажуватися і ламатися – потрібне нормування;
- у ягодах зустрічається насіння;
- у дощову погоду трапляється розтріскування ягід.
Є вдосконалена версія Русбола – Русбол поліпшений, відомий ще як 13-3-6-2 Ельф. Він відрізняється більш раннім дозріванням.
Століття
Виноград “Століття” представляє американську групу кишмишу. Його вивели в 1966 р., але він досі дуже популярний. Дозріває на 120-125 день, тому належить до середньостиглих сортів. Рослина сильноросла, з конічними, середньощільними, гронами. Вага грон – 700-1200 г. Колір ягід – жовто-зелений. Вага – 6-9 г.
Плюси:
- великі грона;
- солодка, однорідна м’якоть, що трохи похрускує;
- збалансований смак з ароматом мускату;
- стійкість до розтріскування ягід;
- велика кількість грон на лозі;
- ягоди підходять для виробництва родзинок;
- хороша морозостійкість – до мінус 25°С.
Мінус – недостатньо хороша лежкість. При зберіганні ягоди швидко набувають коричневого відтінку, втрачають зовнішню привабливість.
Сорт “Століття” садівникам більш відомий як “Сентеньєл сідліс”, що в перекладі означає – “століття безнадійне”.
Юпітер
Це один із наймолодших сортів кишмишу. Виведений він у США. Ягоди дозрівають за 105-125 днів. Кущі середньорослі, морозостійкі, самозапильні. Грона циліндричні, з “крилом”, що сходяться в конус. Ягоди великі, овальні, темно-сині, з ароматом мускату. Вага грон – 200-500 г, ягід – 4-7 г. Сорт використовують для сушіння та їжі у свіжому вигляді.
Плюси:
- щільна шкірка не дозволяє осам пошкоджувати ягоди;
- стабільна врожайність;
- витримує 30 градусні морози;
- хороша транспортабельність.
Мінуси:
- ягоди обсипаються, якщо вчасно не зібрати грона;
- іноді зустрічаються рудименти насіння.
Про кишмиш “Юпітер” дивіться відео нижче:
Запорізький
Сорт отримав назву на честь міста, де він був виведений. Грона конусоподібні, великі, досягають ваги до 1,5 кг. Вага ягід – 2-2,5 г. Форма овальна, колір – темно-фіолетовий. Дозріває дуже швидко – за 110-120 днів.
Плюси:
- стабільно рясне плодоношення;
- невибагливий до догляду;
- красиві та смачні плоди;
- самозапилюється, є хорошим запилювачем для інших сортів;
- не боїться мілдью, гнилі та оїдіуму;
- витримує морози до мінус 26°C.
Мінуси:
- дрібні ягоди;
- через перевантаження можуть обламуватися гілки – потрібна обрізка великих пасинків;
- ягоди дещо водянисті;
- плоди пізно набирають цукристість;
- посилене утворення пасинків;
- ягоди погано зберігаються;
- плоди піддаються нападкам ос – ці комахи чомусь люблять Запорізький кишмиш більше за інші сорти.
Угорський 342
Це один із найпопулярніших десертних сортів кишмишу. Його відносять до ранньостиглої категорії, на дозрівання плодів іде від 110 до 115 днів. Рослини сильнорослі з великими гронами. Вага грон – 300-500 г. М’якоть ніжної консистенції, відчувається присмак мускату. Колір ягід – світло-зелений, із золотистим відблиском. Вага – 2-3,5 г. Форма плодів – яйцеподібна.
Плюси:
- морозостійкість – до мінус 26°С;
- плоди ідеально підходять для сушіння;
- підвищена стійкість до грибкових захворювань;
- шкірка – тонка, плоди легко засвоюються, в тому числі дитячим організмом.
Мінуси:
- грона, незірвані вчасно, втрачають товарні властивості;
- ягоди можуть мати рудиментарну ознаку – кісточки;
- невеликі грона.
Велес
Сорт раннього терміну дозрівання. Період дозрівання – 95-105 днів. Самозапильний сорт, але за наявності сортів-запилювачів, врожайність підвищується на 20%. Грона дуже великі – вагою до 3 кг. Форма грон – циліндрична або конічна. Плоди великі, овальні, світло-рожеві, з бурштиновим відтінком. Ягоди здаються прозорими. Вага – 5 г. В ароматі – мускатні нотки.
Плюси:
- дуже тонка шкірка;
- немає кісточок;
- висока врожайність;
- дозрілі грона, залишаючись на лозі, не втрачають смакових властивостей до 45 днів;
- приємний смак, з мускатним відтінком;
- ягоди, дозрівши, не обсипаються.
Мінуси:
- морозостійкість середня – до 21°C, сорт потребує укриття;
- грона піддаються нападкам бджіл;
- у дощ і вогкість у ягід псується товарний вигляд.
Де росте
Кишмиш давно покинув межі Середньої Азії – сьогодні цей виноград вирощують у найрізноманітнішому кліматі. Є сорти – ранньостиглі та морозостійкі, які благополучно ростуть у регіонах із суворою зимою і коротким літом. Але найбільше цей виноград любить піщані ґрунти, багаті калієм і фосфором, і легкий вітер.
Ідеальні умови для зростання кишмишу – в Криму. Північна межа поширення простяглася по лінії Київ-Саратов-Барнаул. Але вона не зупиняє досвідчених садівників – їм вдається вирощувати морозостійкі сорти кишмишу набагато північніше. Зрозуміло, на зиму кишмиш у регіонах із морозними зимами обов’язково вкривають.
Головна умова плодоношення кишмишу – як мінімум 180 безморозних днів на рік.
Переваги та недоліки кишмишу загалом
Кишмиш – популярна група сортів, які виноградарі та звичайні садівники-любителі цінують за:
- відсутність кісточок – ягоди зручні для їжі у свіжому вигляді та для переробки;
- універсальність – плоди використовують для приготування родзинок, вин, соків;
- солодкість і чудовий смак;
- відносно високу морозостійкість – до мінус 25°C;
- хороші здібності до запилення – з усіх сортів кишмишу виходять відмінні запилювачі;
- поживну цінність і лікувальні властивості ягід – вони підтримують серцевий м’яз, нормалізують тиск;
- високу врожайність – 200-250 ц з 1 га;
- скороплідність;
- гарне вкорінення живців і якісне визрівання плодів навіть у північних регіонах;
- збереження товарного вигляду і смаку при тривалому транспортуванні;
- стійкість плодів до розтріскування при перепадах температури і вологості;
- зовнішню привабливість рослини – кишмиш можна використовувати в декоративних цілях.
Недоліки:
- У деяких сортів плоди, перезріваючи, схильні до осипання – доводиться пильно стежити за їхнім дозріванням, щоб зняти врожай вчасно.
- Задовільна стійкість до сірої гнилі, оїдіуму і мілдью – кущі потребують регулярної обробки.
Особливості посадки
Хочете виростити солодкий кишмиш на своїй ділянці – підберіть відповідний вашому регіону сорт. Потім виберіть і підготуйте ділянку, приготуйте все необхідне для посадки.
Терміни
Висаджувати Кишмиш можна і восени, і навесні. На батьківщині сорту, і в південних регіонах , виноград зазвичай висаджують восени – в жовтні або листопаді. За місяць-півтора до заморозків коренева система винограду встигає звикнути до нових умов, а саджанець – зміцніти і вкоренитися.
У регіонах з морозними зимами, Кишмиш краще висадити навесні – щоб саджанці не постраждали під час раптових заморозків. Весняна посадка проводиться до настання сокоруху, коли рослина ще спить.
Оптимальна температура ґрунту – +10°С. У більш холодний ґрунт виноград не висаджують – коріння може замерзнути. Зазвичай такі умови створюються у квітні-травні.
Восени висаджують саджанці, для висадки живців найкращий час – весна.
Вибір ділянки
Рекомендації щодо вибору ділянки для посадки Кишмишу:
- Необхідне хороше освітлення сонцем – у густій тіні цей виноград рости не буде.
- Поблизу не повинно бути дерев – почнеться конкуренція за воду і поживні речовини.
- Виключені протяги і поривчасті вітри, винограду потрібен спокій і затишок.
- Оптимальний варіант – сонячна ділянка, що дивиться на південь або південний захід, рівна або з невеликим ухилом.
- Непогане рішення – висадка біля споруди, що закриває північ. Зазвичай висаджують виноград біля кам’яних стін сараїв, гаражів тощо. п. Але біля стін житлового будинку це робити не варто – через рясні поливи може осісти фундамент.
- Кишмиш здатний рости на будь-яких ґрунтах, але найкраще він плодоносить на пухких і поживних ґрунтах – вони швидко, прогріваючись, сприяють проникненню вологи і кисню до коріння. Подібні властивості характерні для суглинних і легкосуглинкових ґрунтів, а також для чорноземів на вапняній і крейдяній породі. Відповідний варіант – пісковики, але слід враховувати, що вони швидко втрачають воду і поживні елементи.
- Не можна висаджувати Кишмиш на ґрунтах, розташованих ближче 1 м до скельних порід, також на заболочених і засолених ділянках.
Від кількості сонця залежить солодкість Кишмишу. Невелике затінення допускається тільки в перші роки росту. Цей виноград відрізняється сильнорослими кущами, тому їх можна легко виводити в зону максимальної освітленості.
Підготовка ґрунту
Підготовкою ґрунту займаються заздалегідь. Якщо виноград належить висаджувати навесні, то ділянку готують з осені. Дійте в такій послідовності:
- Очистіть ділянку від усього зайвого – приберіть каміння, бур’яни та їхнє коріння, розрівняйте поверхню.
- Перекопайте ділянку на 65-70 см углиб. Під перекопування внесіть перегній – 3-4 кг на 1 кв. м. м, і суперфосфат – 100 г на 1 кв. м. м.
- Під час перекопування не намагайтеся розбивати великі грудки – протягом зими вони накопичать багато вологи, і навесні самі розваляться.
- За необхідності відкоригуйте склад ґрунту – якщо він кислий, внесіть 1-1,5 кг фосфоритного борошна. Якщо ґрунт важкий, глинистий – додавайте грубозернистий пісок, перегній і подрібнене каміння. Сипучим піщаним ґрунтам необхідний торф, гній або чорнозем.
Вибір саджанця
Від здоров’я посадкового матеріалу залежить весь подальший розвиток винограду і його продуктивність. Як вибирати саджанці для посадки:
- Найкраще пересадку переносить молодий посадковий матеріал – віком 1-2 роки.
- Коренева система має бути потужною, міцною, без дефектів і слідів хвороб. Нехай продавець відріже шматочок кореня, щоб ви подивилися на зріз – якщо він світлий, то коріння живе.
- Штамб має бути рівним, без слідів інфекції. Якщо на штамбі є плями, напливи і потовщення – для посадки такий саджанець не годиться.
- Саджанець повинен мати хоча б один річний приріст, до того ж досить товстий, і на ньому мають бути бруньки.
Способи посадки та інструкції до них
Перед посадкою коріння саджанця на кілька днів ставлять у воду – щоб він ввібрав необхідну кількість вологи. За 2-3 тижні, не пізніше, готують ями.
Посадка саджанців кишмишу:
- Викопайте яму глибиною 70-80 см. Приблизно таким же має бути діаметр – 80-100 см. Така величина необхідна для комфортного розміщення кореневої системи – вона буде добре розвиватися тільки в пухкому ґрунті, насиченому киснем.
- Родючий ґрунт, витягнутий при викопуванні ями, змішайте з перепрілим гноєм (2-3 відра), суперфосфатом (200-300 г) і калійною сіллю (100-200 г).
- Вбийте в дно ями опору і покладіть дренаж – підійде бита цегла або грубозернистий гравій. Опору ставлять із північного боку.
- Всипте в яму ґрунтосуміш, і залийте її водою – щоб осіла.
- Коли підійде час посадки, в пухкій ґрунтосуміші, засипаній в яму, зробіть поглиблення. Її глибину підбирайте так, щоб у посадженого саджанця над поверхнею землі залишалося всього 2 вічка.
- Ставте саджанець так, щоб його коріння було опущене вертикально.
- Засипте коріння родючим ґрунтом і утрамбуйте руками.
- Полийте саджанець теплою водою.
- Коли вода вбереться, посипте ґрунт навколо саджанця мульчею. Більше про мульчування ґрунту можете прочитати тут.
Між сусідніми саджанцями Кишмишу має бути відстань 2,5-3 м, і стільки ж між рядами.
На глибину посадки впливають кліматичні умови регіону і склад ґрунту:
- На півдні саджанці розміщують так, щоб їхня п’ята перебувала на відстані 50-55 см від поверхні землі.
- У більш холодних регіонах і на пісковиках – на відстані 60-65 см.
Особливості догляду
Догляд за Кишмишем передбачає послідовність агротехнічних заходів. Виноград обрізають, регулярно поливають, вносять добрива, а восени готують до зими.
Графік догляду за Кишмишем:
Місяць, період |
Роботи |
травень | Відрослу лозу підв’язують і обрізають. |
Червень | Прищипують рослину на 2 листки, прибирають поросль і вносять підживлення. |
Липень | Проводять такі роботи:
|
Початок серпня | Проводять:
|
Кінець серпня або початок вересня | Збір врожаю. |
Весь період вегетації | Розпушування, прополка – кожні 2-3 тижні. |
Під час збору врожаю поливи і підживлення припиняють.
Коли і як поливати?
Кишмиш любить вологу, і якщо він буде відчувати дефіцит води, його коріння почне рости вглиб – до 2-2,5 м. Лоза при цьому буде чахнути, грона не наберуть ваги, а ягоди – соковитості. Якщо немає дощів, то поливають Кишмиш не рідше одного разу на тиждень.
Кишмиш слід обов’язково поливати в такі періоди:
- початок вегетації;
- за тиждень до цвітіння;
- після цвітіння;
- під час наливу плодів.
За 2 тижні до збирання врожаю норму поливу зменшують удвічі – щоб ягоди не потріскалися.
Влітку, в особливо спекотні дні, виноград поливають частіше, ніж зазвичай – кожні 3-4 дні. Норма поливу розраховується з урахуванням властивостей ґрунту, в середньому під один кущ виливають 2-3 відра води.
Щоб волога поглиналася рівномірно, рекомендується давати рослині воду в два етапи – вранці та ввечері.
Підживлення і таблиця внесення добрив
Принципи підживлення Кишмишу:
- Внесення підживлення – помірне, що поєднує органіку з комплексними добривами.
- Навесні і на початку літа вносять азот – для активізації росту пагонів, і органіку.
- У другій половині літа вносять фосфор і калій – вони необхідні для формування великих і солодких ягід. Азот із другої половини літа не вносять.
- Рідкі підживлення бажано вносити під час поливу.
Норми і періоди внесення добрив:
Період |
Норми внесення добрив (дозування розраховане на 10 л води) |
Рання весна | Для одного куща роблять розчин:
Замість мінерального підживлення можна внести органічне – розчин гною. |
Перед цвітінням (приблизно за тиждень) |
Або вносять органіку – 2 кг гною на відро води. |
Середина липня |
|
Середина жовтня | Калійні та фосфорні добрива – по 25 г. |
Позакоренева обробка
Позакореневе підживлення – розбризкування поживних речовин поверх листя. Цей спосіб застосовують, якщо від кореневих підживлень немає ефекту, або для досягнення максимальної врожайності. Такий спосіб вимагає обережності – важливо не спалити листя і не зіпсувати ягоди.
Перше позакореневе підживлення проводять за тиждень до цвітіння. Його застосовують незалежно від того, чи було проведено кореневе підживлення. Щоб заощадити час, позакореневе підживлення змішують з фунгіцидом та інсектицидом.
Склад № 1 позакореневого підживлення:
- 40 г сечовини;
- 20 г лимонної кислоти;
- 15 г борної кислоти;
- 1 г залізного купоросу.
Склад № 2:
- 0,2% сульфату амонію;
- 0,05% марганцівки;
- 0,6% сульфату калію;
- 0,5% сечовини.
Якщо не хочете займатися приготуванням розчинів, купіть готові – “Чистий лист”, “Новоферт”, “Зав’язь” та інші. Також рекомендується використовувати для обприскування стимулятор росту грон і ягід – “Гібберелін”.
Обприскують виноград у похмурий день або ввечері. У розчин можна додати гліцерин або рослинну олію – 30 г. Це сповільнить випаровування розчину.
Друге підживлення проводять після цвітіння, коли виноград обприскують від шкідників. Із серпня місяця позакореневе підживлення припиняють, щоб не активізувався ріст молодих пагонів.
Обрізка
Протягом перших 3-4 років виноградному кущу надають форму – це необхідно для зручності догляду та високої врожайності. Обрізка Кишмишу, незалежно від термінів посадки, починається навесні. Зазвичай використовують кордонну форму з одним або двома рукавами, що дивляться, як правило, в один бік. Про весняну обрізку винограду прочитайте тут.
Принципи обрізки Кишмишу:
- Щоб кущ не відчував перевантажень, на кожен метр висоти залишають не більше 10-12 лоз.
- Кишмиш має сильнорослі кущі, тому для нього використовують довгу обрізку – на лозі залишають близько 8-12 вічок. Перші 4-5 бруньок на лозі безплідні – це особливість Кишмишу та інших сортів винограду із Середньої Азії.
- Зайві та слабкі пагони обрізають.
- На кожному пагоні залишають не більше двох кистей.
Підготовка до зими
У південних регіонах посадки Кишмишу вкривати немає необхідності, а ось, починаючи з середньої смуги , утеплення на зиму – обов’язковий захід.
Порядок підготовки Кишмишу до зими:
- Прополка міжрядь – для кращого збереження вологи і знищення бур’янів.
- Останнє – передзимове підживлення (вносять фосфорно-калійні добрива).
- Укриття пагонів. Відв’язавши, їх укладають на землі, пришпилюючи скобами. Поверх пагонів кладуть нетканий матеріал, а потім присипають шаром землі. Іноді навіть споруджують зверху фанерні короби.
Хвороби та шкідники
Через хвороби і шкідників втрачається врожайність. Щоб запобігти втратам, потрібна своєчасна профілактика.
Симптоми і заходи боротьби з хворобами та шкідниками Кишмишу:
Хвороби/шкідники |
Симптоми/шкідливість | Як лікувати? |
Профілактика |
Біла гниль | Вражає гребені і плодоніжки ягід, потім самі ягоди, потім охоплює всю кисть. На лозі – плями, облямовані чорним. Провокатори – сонячні опіки, град, мілдью. | Обприскування бордоською рідиною 4%, розчином Каптана 5% або суспензією ТМТД 1%. | Правильна обрізка – кущі мають добре вентилюватися. |
Сіра гниль | На ягодах – бурі плями. Вони розтріскуються, покриваються пухнастим нальотом. | Ефективного лікування немає. | Обламування і підв’язка пагонів – щоб був доступ сонячних променів.
Як тільки з’явилися перші ознаки ураження – весь урожай негайно знімають. |
Краснуха | На листках з’являються плями коричневого відтінку. Листя засихає і опадає завчасно. Хвороба починається у квітні-травні. | Якщо краснуха з’явилася минулого сезону, то обробку починають наступної весни.
Обприскують бордоською рідиною. Можна також застосувати Цинеб 0,5%. |
Обприскування 1% бордоською рідиною. Своєчасне підживлення та догляд за ґрунтом. |
Листовійка | Пошкоджують зав’язі та бутони. Пошкоджені ягоди псуються, загнивають. | Щоб знищити гусениць, застосовують Вофатокс (на 1 кв. м.). м – 3 г). | Ставлять пастки для метеликів – ємності, розвішують на відстані 0,7 м від землі. У них наливають винну рідину, розведену водою 1:3. Знявши зимове укриття, зчищають відразу стару кору – в ній зимують лялечки, і спалюють її. |
Оси | Псують ягоди – вони стають непридатними до зберігання. | Застосовують весь комплекс можливих заходів – пастки, отруєні приманки, отрутохімікати. | Посадка біля винограду рослин, що відлякують ос – підійде меліса, базилік, м’ята. |
Корисна інформація про сорт
Ягоди Кишмишу смачні, корисні й універсальні в застосуванні, але їхнє вживання вимагає контролю. Щоб не завдати організму шкоди, враховуйте специфічні властивості кишмишу.
Харчова та енергетична цінність
Кишмиш багатий на вітаміни та мікроелементи:
- У ньому багато вітамінів групи В – вони запорука міцності нервової системи. Вживання цього винограду допомагає справлятися зі стресами та депресіями.
- Нікотинова кислота – нормалізує обмін речовин.
- Аскорбінова кислота – зміцнює імунітет.
- Калій – благотворно впливає на серцево-судинну систему.
- Бор – зменшує ризики виникнення остеопорозу.
- Олеанолова кислота – знижує швидкість розвитку бактерій у порожнині рота.
Калорійність ягід Кишмишу – 69 кКал у 100 г. Енергетична цінність:
- білки – 0,72 г;
- жири – 0,16 г;
- вуглеводи – 17,2 г.
Глікемічний індекс
Глікемічний індекс (ГІ) – параметр, що визначає швидкість розщеплення вуглеводів, який відображає величину зміни рівня глюкози в крові. Так, ГІ ягід кишмишу дорівнює 56. Виноград часто використовують у дієтах, але діабетикам він протипоказаний, як і будь-який продукт, ГІ якого вище 50-ти.
Які містяться вітаміни?
Кишмиш багатий на вітаміни, особливо цінують його за високий вміст А і С вітамінів. Але вони присутні тільки в стиглих і добре висушених ягодах.
У 100 г кишмишу міститься:
- С-вітаміну – 6 мг;
- А-вітаміну – 5 мкг;
- вітамін РР – 0,3 мг;
- вітамін В9 – 2 мкг;
- бета-каротин – 0,03 мг;
- вітамін Н – 1,5 мкг;
- Е-вітамін – 0,4 мг.
Застосування
Кишмиш застосовують:
- Як корисний, навіть лікувальний продукт. Ягоди піднімають настрій, знімають втому і мають ще безліч корисних ефектів.
- У кулінарії. Використовується у випічці, кондитерських виробах, різних стравах.
- Для виготовлення домашнього вина.
Шкода від Кишмишу
При вживанні кишмишу слід враховувати його високий глікемічний індекс, а також наявність органічних кислот. Кишмиш шкідливий у разі:
- ожирінні;
- цукровому діабеті;
- виразковій хворобі шлунка;
- панкреатиті;
- холециститі.
Максимальна доза кишмишу – 25 штук на добу. Перевищення норми призводить до метеоризму, нудоти і діареї – ці симптоми можуть розвинутися при переїданні кишмишу навіть у зовсім здорових людей.
Товарність ягоди
Кишмиш не завжди має гарний товарний вигляд. Можливий недолік його грон – недостатня щільність. Все залежить від величини грон і їхнього зовнішнього вигляду – ці параметри залежать від сорту Кишмишу, його лежкості та здатності грон зберігати товарний вигляд після дозрівання ягід.
Нові сорти Кишмишу мають достатню морозостійкість, щоб рости в різних регіонах . Цей невибагливий виноград універсального застосування не тільки збагатить ваш стіл, але і може служити непоганим джерелом доходу.