Якщо ви уважно вчили біологію в школі, то пам’ятаєте, що гриби виростають із міцелію. Але більшість людей використовує в розмові інше, більш зрозуміле і співзвучне темі слово – грибниця. Саме вона дає початок росту грибів. Купивши або взявши в лісі міцелій, ви можете зайнятися вирощуванням грибів – для себе або на продаж.
Властивості та призначення міцелію
Міцелій – вегетативне тіло гриба, здатне змінювати свою форму, пристосовуючись до конкретних умов зростання. Грибниця формує особливі органи, що дають їй змогу надійно зміцнитися в живильному середовищі – ґрунті, корені, деревині, субстраті.
Щоб виростити маслюки, рижики або білі гриби, потрібна грибниця, субстрат і відповідні для вегетації умови.
Функції міцелію:
- Прикріплення до живильного середовища.
- Переробка целюлози за допомогою ферментів – для отримання речовин, необхідних для росту і розвитку плодових тіл.
- Пристосування до умов навколишнього середовища.
- Участь в утворенні та збереженні спор.
Грибниця – найважливіший орган, що відповідає за транспортування поживних речовин і вегетативне розмноження.
Будова та життєвий цикл міцелію
Міцелій має вигляд вати, пухнастого нальоту, світлої плівки або сітки, сплетеної з найдрібніших ниток. Грибниця складається з тонких розгалужених ниток – гіфів. Їхня товщина – 1,5-10 мікрон. Колір ниток – білий, світлі відтінки.
На гіфах формується мережа маленьких бічних відгалужень – гаусторій, які дають змогу грибам проникати у внутрішні тканини рослин, отримуючи воду та живлення.
Якщо підсумувати довжину всіх гіфів у грибниці, вона становить у деяких грибів 30-35 кілометрів.
Гіфи, зібрані в пучки, на вигляд схожі на коріння рослин. Чіпкі гіфи допомагають грибам закріпитися не тільки на м’якому субстраті, а й на твердих основах. Нитки, багаті поживними речовинами, формують склероції – вони мають вигляд чорних капсул і виконують захисні функції. Завдяки склероціям, міцелій не гине навіть у люті холоди.
Цикл розвитку грибів:
- Життєвий цикл грибів починається зі спори – вона породжує первинний міцелій.
- Після схрещування клітин від двох різних спор, з’являється вторинний міцелій.
- Починається вегетативний розвиток вторинного міцелію.
- Після дозрівання вегетативного міцелію, його клітини мають безпрецедентно високу швидкість поділу – коли вона досягає піку, починається зведення плодових тіл.
Міцелій зазнає останньої функціональної зміни, трансформуючись у третинний міцелій.
Форми міцелію
Грибниці поділяють на два класи:
- Занурені – якщо вони цілком приховані в живильному субстраті.
- Повітряні – якщо вони тільки торкаються живильного середовища.
Міцелій грибів також поділяють на:
- Ценотичний – “неклітинний”. Відсутні поперечні перегородки між клітинами. Такий міцелій – одна велика клітина з безліччю ядер.
- Септований – “клітинний”. Клітини міцелію розділені міжклітинними перегородками. Кожна клітина має певну кількість ядер.
Де утворюється міцелій
Міцелій купують у спеціалізованих магазинах або приносять із лісу. Де утворюється міцелій? Мережу найтонших переплетень – гіфів, можна знайти:
- на пнях, старих коренях, деревині – залежить від виду грибів;
- на місці грибниці, що відплодоносила.
Візьміть шматочок міцелію з гіфами, створіть йому сприятливі умови, і незабаром, коли активізуються клітини, з ниток проростуть гриби. Саме в такий спосіб грибоводи-любителі отримують “розсаду” для домашніх грибних насаджень.
Методи вирощування грибів із міцелію
Щоб займатися вирощуванням грибів, непогано б навчитися самостійно отримувати грибний міцелій – не завжди ж можна знайти в лісі потрібну кількість грибниць, а на закупівлю потрібні серйозні кошти. За способом вирощування розрізняють міцелій:
- Матковий. Його зазвичай розводять у лабораторіях. У пробірках виводять грибні штами, які стають посівним матеріалом.
- З тіла гриба. Для посіву використовують скибочки перезрілих капелюшків. Заготівля міцелію з капелюхів ведеться за особливими правилами.
- Посівний. Матеріал, практично готовий до висівання. Його збирають із грибниць, що закінчили плодоношення.
- З палички. Його можна купити в спец. магазин.
Як виростити матковий міцелій?
Найпростіше, коли є готовий посівний міцелій – його тільки закладають у субстрат, а ось маточний і з тіла гриба доводиться ще готувати. Щоб виростити маточну грибницю, знадобиться закупити необхідне обладнання. Висів матеріалу проводять в умовах стерильності. Необхідний доступ до тепла і водних ресурсів. Технологія вирощування:
- Закупіть:
- пробірки з пробками;
- пінцет;
- сусло;
- пальник і спирт;
- агар-агар;
- перекис водню;
- рукавички стерильні.
- Усе, що братиме участь у процесі приготування маточного міцелію, треба простерилізувати. Робоча зона також має бути стерильною.
- Приготуйте поживне середовище. Агар-агар і сусло змішайте і кип’ятіть, поки не загусне.
- Скибочки капелюшків грибів заготуйте заздалегідь. Їх треба промити в перекису водню, а потім перекласти в стерилізовану ємність.
- Сусло, змішане з агаром, розлийте по пробірках – їх треба поставити з легким ухилом. Нехай охолонуть. Дотримуйтесь чистоти.
- У теплу густу субстанцію (пінцетом або щипчиками) покладіть по шматочку гриба.
- Кожну пробірку з грибочком простерилізуйте над пальником. Відразу після стерилізації, пробірка має бути закупорена пробкою.
- Пробірки поставте в тепло і темряву. Час витримки – два тижні. Як тільки закінчиться цей термін, посівний матеріал можна висівати в субстрат.
Виростити маточний міцелій самому, найчастіше, не вдається через порушення стерильності. У пробірках опиняються мікроорганізми, у підсумку – замість міцелію, виходить засилля цвілі та інших бактеріальних паразитів.
Виростити маточний міцелій самостійно вкрай важко. Рекомендується не ризикувати і не витрачати час, а придбати готовий продукт у професіоналів. Купуючи міцелій, переконайтеся:
- що у нього не вийшов термін використання;
- що були дотримані умови зберігання.
Як правило, термін зберігання міцелію, вирощеного в пробірці, обмежується 3-4 місяцями.
Вирощування посівного міцелію з капелюшків грибів
Цей спосіб отримання міцелію простіший, ніж попередній. Такий варіант розмноження особливо хороший для опеньків і глив. Як приготувати посівний матеріал:
- Наберіть стиглих капелюшків. Вибирайте найбільші та без пошкоджень.
- Залийте капелюшки прокип’яченою водою. Витримайте опару 24 години.
- Після зливу води, розмоклі капелюшки розминають – щоб вийшла кашка.
- Суміш не зберігають – її треба використовувати відразу. Тому субстрат для висіву має бути вже готовий.
Якщо гриби належить вирощувати на пеньках і живцях, то в останніх заздалегідь проробляють надрізи, в які і закладається грибна кашка. Якщо використовується субстрат, міцелій з капелюхів поміщають між його шарами.
Щоб гриби успішно проросли, протягом інкубаційного періоду повинна підтримуватися температура +23-+25 градусів. У приміщенні також треба забезпечити високу вологість.
Отримання міцелію з капелюхів – найпростіший для домашнього використання варіант. Інші способи вирощування міцелію не можуть бути застосовані в домашніх умовах. Хіба що ви організуєте міні-лабораторію, оснащену автоклавами та іншою спеціальною технікою.
Палички з міцелієм
Це прості палички з дерева листяних порід. Вони заражені міцелієм. Термін зберігання – півроку. Умови зберігання – кімнатна температура вологість вище 50%. Щоб почався ріст грибів, палички поміщають у живильний субстрат. Такий міцелій можна закупити на підприємствах, що займаються масовим виробництвом грибів, або в спеціалізованих торгових точках.
Більшість любителів “обпеклися” на спробах виростити міцелій самотужки, вважають за краще купувати готовий продукт. Якщо ж розведення грибів – захопливе хобі, чому б не спробувати виростити грибницю самостійно.
Як вибрати субстрат
Вибір субстрату – матеріалу, в якому будуть рости гриби, непросте завдання. По-перше, він має ідеально підходити для вирощування конкретного виду грибів – глив, печериць, білих грибів тощо.д. Одним видам потрібен м’який субстрат, інші вважають за краще рости на твердій деревині.
Існує кілька варіантів субстрату, завдання грибовода – вибрати оптимальний варіант для конкретних грибів і поставлених цілей.
Із соломи
Використовують житню, пшеничну або вівсяну солому. Це дешевий і доступний матеріал. А головне, він універсальний – на соломі можна виростити практично будь-які гриби. Гриби без зусиль руйнують і поглинають поживні волокна соломи. Мінус солом’яного субстрату – необхідність стерилізації (пастеризації). Будь-яка солома містить у собі спори плісняви та інших паразитуючих грибів, які будуть конкурувати з культурним грибом за кормову базу.
Субстрат із колод
На колодах гриби виходять смачнішими, ніж на солом’яному субстраті. Гриб довго проростає в деревину, зате виходять хороші врожаї. Вирощують гриби на деревині листяних порід – на клені, тополі, вербі, березі, каштані, ясені, а також на фруктових деревах. Не підходить – чорний горіх і біла акація. Нюанси вирощування на колодах:
- Використовується тільки здорова деревина – без слідів інших грибів.
- Дозволяється присутність моху і лишайника, але перед засівом їх підчищають.
- Спил краще робити наприкінці лютого-середині березня. У цей час по дереву йде сокорух. Гриби отримають вкрай живильне середовище.
- Довжина колоди – 50-150 см. Діаметр – 10-15 см або більше. Тонкі колоди можуть зламатися.
- Свіжозрізана колода має полежати перед заселенням близько півроку. Зберігати колоди треба в чистих і провітрюваних приміщеннях. Дерево не повинно стикатися із землею.
- Ідеальний час для заселення – весна, після заморозків. У спекотну погоду висів краще не проводити.
Для вирощування на колодах знадобиться:
- колоди;
- свердло 5/16 і дриль;
- гумовий молоток;
- робоча поверхня – наприклад, верстак;
- віск натуральний;
- пензлик – наносити віск;
- грибні палички.
Тирса
Найкраща тирса для вирощування грибів – з дерев листяних порід. Вибір здійснюється подібно до колод. Не можна використовувати занадто дрібну тирсу – вона може спресуватися і міцелій задихнеться.
Чиста тирса має мало поживних речовин. Щоб підвищити поживність, у тирсу додають висівки – вони отримують азот. На порожній тирсі грибки виростають тонкими, кволими, з погано розвиненими капелюшками. Перед використанням тирсу пастеризують.
Альтернативні субстрати
Крім колод, солом’яного та тирсового субстратів, для вирощування грибів можна використовувати:
- спиту кавову гущу;
- спитий чайний лист;
- картон (без барвників);
- компост, сміття садове;
- папір (якщо використовуються газети, треба переконатися в нетоксичності чорнила);
- соняшникове лушпиння, качани кукурудзяні, інша органіка.
Субстрат вибирається з урахуванням виду гриба і виду міцелію. Якщо ви купили грибні палички, то субстратом слугуватиме деревина. Можна використовувати і солому, але в дереві міцелій, уже знайомий з деревними волокнами, швидше проросте.
Як виростити гриби
Спочатку треба визначитися – які саме гриби ви будете вирощувати. Виходячи з цього ви будете підбирати оптимальний субстрат. Насамперед треба розвідати – де краще взяти міцелій. Його можна виростити самому. Вирощування грибів дає змогу не тільки забезпечити сім’ю смачним поживним продуктом, а й створити свій бізнес. Для початку власної справи вам знадобиться:
- Приміщення зі спеціальними умовами – вологе, тепле, освітлене, вентильоване.
- Вкладення в приміщення залежатимуть від виду гриба. Наприклад, гливи не надто вибагливі до умов середовища, а ось печериці, навпаки, вимагають уваги і ретельного догляду.
- Визначитися з методом вирощування. Є інтенсивний метод – гриби вирощуються цілий рік на різних субстратах, і екстенсивний – передбачає обмежену врожайність.
- Субстрат – основа для вирощування. Його можна готувати самостійно, наприклад, із соломи або тирси, а можна закуповувати в компаніях, що спеціалізуються на продажу обладнання для грибівництва. Якщо правильно організувати справу, то з 10 кг субстрату можна отримати понад 2 кг грибів. Важливо, щоб субстрат був екологічно безпечним – без синтетичних добрив і хімічних добавок. Наявність “хімії” погіршує смак і врожайність грибів. Буває, гриби зовсім не ростуть на субстратах, перенасичених хімічними добавками.
- Міцелій. У готовий субстрат висівають міцелій. На 100 кг субстрату потрібно 3-5 кг. Грибниця закуповується або готується самостійно – методом вирощування з тіла гриба. Отримання міцелію грибів у домашніх умовах – складне, але цілком посильне завдання.
Сьогодні важко знайти фірму, яка б гарантувала 100% якість реалізованого міцелію. Для успішного вирощування грибниці знадобиться приміщення з постійною температурою (+20-+30°C) і вологістю, освітлювальне і вентильоване.
Якщо дотримуватися технології та забезпечити сприятливі умови зростання, то через пару тижнів з’являться зародки плодових тіл, з яких виростуть грона грибів. Плодоношення має хвилеподібний характер. Як правило, при вирощуванні на субстраті в мішках, збирають три врожаї, після чого міняють мішки.
Які гриби вирощують із міцелію?
Якщо у вас є дача або присадибна ділянка, то, крім овочів і фруктів, на ній можна виростити ще й гриби – смачний продукт, який урізноманітнює ваш раціон. А якщо ввійдете у смак, зможете поставити справу на широку ногу – вирощувати гриби на продаж. Причому не тільки традиційні гливи і печериці, а й опеньки, боровики, інші гриби з гарним смаком і врожайністю. Дізнаємося, які гриби найкраще вирощувати з міцелію.
Печериці
Печериця – гриб, найпопулярніший у масовому виробництві. Розрізняють три види печериць – білі, кремові та коричневі. Найпростіше з міцелію виростити білі печериці – вони менш примхливі і за рік дають сім урожаїв. Для успішного вирощування необхідно:
1. Створити в теплиці сприятливу температуру і вологість.
2. Приготувати спеціальний субстрат. Для його приготування знадобиться:
- подрібнена солома озимих зернових;
- кінський, коров’ячий, кролячий або свинячий гній;
- сечовина;
- вапно, крейда або гіпс.
Субстрат готують, дотримуючись пропорцій:
- солома – 100 кг;
- гній – 50 кг;
- сечовина – 300 г;
- вода – 300 л.
Бажано додати суперфосфат – 300 г. Компост розкладають по плівці, перемішуючи і зволожуючи протягом 10 днів. Потрібно стежити, щоб у субстраті не було надлишку аміаку та вуглекислого газу.
3. Готовий субстрат розкладають по ящиках – шаром 20 см.
4. Приготувати міцелій:
- Зерновий. У металеву посудину кладуть зернову суміш і наливають воду – повинна на 2-3 см покривати. Варять 1 годину. Процідивши зерно, сушать. Зсипають у банки, наповнюючи їх на 50%. Стерилізують. У остиглі банки кладуть трохи міцелію. Коли з’явиться білий пух, стане зрозуміло – грибниця успішно розвивається. Через тиждень готову грибницю можна висаджувати.
- Із грибних ніжок. Замочують гофрокартон на 1 годину. На ніжці гриба роблять надрізи та розділяють її на волокна. У ємності для “ферми” роблять дренажні отвори. На розмоклий картон укладають грибне волокно, закривають мокрим картоном – його знімають зверху, і ставлять прес. Коли лист побіліє – міцелій готовий, його можна помістити в живильну суміш.
5. Поміщають у субстрат міцелій. Накривають ящики папером. Проростати міцелій почне через 2-3 тижні.
Гливи
Цей урожайний і невибагливий гриб вирощують на:
- деревині листяних порід;
- у мішках із субстратом – його готують із лушпиння соняшника, тирси та соломи.
Для посадки потрібна якісна грибниця. У здорового міцелію глив колір білий або кремовий. На дотик – сухий. Його закуповують пізньої осені або ранньою весною – поки температура не піднялася вище +3°C. Порядок вирощування глив:
- Підготовка приміщення – наприклад, теплиці.
- Посадку можна почати в листопаді, тоді перші гриби вдасться отримати до кінця зими.
- Підготовка колод. Беруть обрізки – до 0,5 м завдовжки, діаметром 40 см. Суху деревину замочують на 2 доби. Свіже дерево не замочують.
- Готові обрізки заражають міцелієм. З цією метою кожен зріз щедро посипають грибницею – шаром близько 1 см. Складають по чотири колоди одна на одну. Накривають мішковиною або присипають тирсою. Відстань між брусками – не менше 40 см.
- У приміщенні підтримують температуру +13-+15°C. Вологість – 90%. Світло гливи не люблять – якщо його буде багато, грибниці можуть загинути. Після початку плодоношення потрібно підвищити температуру до +25°C. З одного пня отримують 0,5-2,5 кг грибів.
Крім колод, для вирощування глив можна використовувати мішки:
- Матеріал використовується одного виду або у вигляді суміші.
- Подрібнену сировину поміщають в емальовану ємність і заливають окропом на 12 год.
- Зливають воду і віджимають сировину.
- Перемішавши субстрат із міцелієм, набивають сумішшю мішки.
- Роблять у мішках дірки – через них будуть рости гриби.
Фахівець-грибовод розповідає про всі етапи вирощування міцелію гливи в домашніх умовах:
Білий гриб
Білі гриби не вирощують у приміщеннях. Їм потрібна ділянка, на якій ростуть берези, сосни чи дуби. Порядок вирощування боровиків:
- Посадкою можна зайнятися в період кінець весни-початок осені. На вулиці має бути тепло.
- Для приготування міцелію беруть капелюхи здорових дозрілих боровиків. Капелюшки замочують на 2 години – заливають їх чистою холодною водою. Потім додають цукор – 200 г і розламують на шматочки. Після цього капелюхи ще 2 години лежать у підсолодженій воді.
- Знімають 20 см верхнього шару під деревами (під якими будуть рости гриби), виливають готовий міцелій. Перші гриби з’являться через рік. Важливо підтримувати оптимальну вологість. Якщо перезволожити ґрунт, міцелій почне гнити.
Опеньки
Виростити опеньки на ділянці вдається не відразу і не всім. Порядок вирощування опеньків із міцелію:
- Заготівля деревини – її переносять на місце висадки. Ділянка підбирається так, щоб не було вітру і сонця.
- Готують міцелій із плодових тіл грибів – звичайним способом, або купують готовий. Можна закладати в деревину палички міцелію.
- Щоб міцелій проник у ґрунт, чурки вкопують на 2/3 висоти. Інтервал між чурками – 10-15 см.
- Від моменту зараження субстрату міцелієм до плодоношення проходить 45 діб.
Посадку опеньків у відкритий ґрунт рекомендується робити навесні – у стовбури, насичені вологою і корисними речовинами.
Вирощування міцелію в домашніх умовах ускладнює і без того непростий процес вирощування грибів. Купити грибницю чи вирощувати її самостійно – кожен грибовод вирішує сам.