Товстолобик – велика зграйна риба, що характеризується силою і витривалістю. Риба стрімка і швидка. Полювання на таку рибину – захопливий процес. Товстолобик має свої поведінкові риси, які важливо знати не тільки рибалкам, а й тим, хто вирішив зайнятися розведенням і вирощуванням цієї риби.
Опис товстолобика
Товстолобика також називають срібним коропом, великоголовом. Риба вирізняється великим розміром, за довжини 1,5 метра вага рибини може досягати понад 27 кілограмів. Офіційно зареєстрована вага в 50 кілограмів. Рибалки старанно намагаються виловити трофейну рибу, адже цінується вона не тільки за значні габарити, а й за поживність, корисні властивості та унікальні смакові якості.
У риби сріблясті боки. Забарвлення черева варіюється від сріблясто-білого до білого чистого кольору. Очі розташовані далеко на голові і трохи спрямовані вниз. Від інших риб товстолобик відрізняється наявністю широкого чола і рота.
На великій голові товстолобика розташовується рот без зубів. Візуально рот здається перевернутим. Рот риби є цідильним апаратом, що виглядає, немов зрощені зябра, схожі на губку. Така будова сприяє кращому вилову основного джерела їжі – планктону.
Під час підселення товстолобика в штучні ставки для розведення риби, гарантовано ефективне його збереження від забруднення і цвітіння води. У товстолобика довге тіло, вкрите дрібною лускою.
Види великоголова
Існує всього три різновиди товстолоба, які характеризуються різним забарвленням і істотними розбіжностями у вазі. Виділяють такі види товстолобика:
Строкатий товстолобик
У строкатого товстолоба велика голова, великі плавники і довгий хвіст. Дорослі особини характеризуються забарвленням, більше наближеним до чорного кольору. На боках є плями. У молодих екземплярів золотисте забарвлення шкіри та луски. У риби не зростаються тичинками зябра, завдяки чому риба може без зусиль годуватися зоопланктоном. На відміну від білого товстолобика, кіль на череві починається від черевних плавників і доходить до анального пера.
Риба виростає до 1,5 метра в довжину, а її максимальна вага становить 40-60 кілограмів. Переважною їжею для рибини є фітопланктон. Нерест припадає на кінець весни-початок літа, коли температура води досягне 18-30 градусів. Статевої зрілості риба досягає до 2-6 років, залежить від місця проживання. Максимальна плодючість спостерігається на акваторіях Туркменістану і Молдавії: від 600 тисяч до 1 мільйона ікринок здатна вимітати одна самка.
Відрізняється високим господарським значенням:
- меліоратор водойм;
- росте швидко, вагу набирає так само стрімко;
- м’ясо строкатого товстолобика – якісне і затребуване.
Білий товстолобик
У риби високе тіло, що має сріблясте забарвлення. Відмінною рисою виступає велика голова з низько посадженими очима, темні плавники. Максимальна вага риби варіюється в межах 20 кілограмів при довжині до 1 метра. Характеризується наявністю черевного кіля, який починається в шийній частині риби, дотягуючись до анального плавця.
Для годування білої риби оптимальною вважається температура 25 градусів. З цієї причини зграї постійно переміщаються водоймою протягом дня, перебуваючи в пошуках комфортних умов для проживання: вранці мешкають біля берега, в обід вибирають глибші місця заток, селячись у середніх шарах водойм.
Коли настають холоди, ближче до середини осені, білі товстолоби практично не харчуються. Винятком вважаються ті особини, які мешкають у тепловодних каналах і водосховищах.
Унікальна будова зябрового апарату дає змогу рибі харчуватися фітопланктоном, проціджуючи його з води. М’ясо характеризується високою гастрономічною цінністю. Його жирність становить від 4 до 23 %, яка підвищується з віком особини і приростом ваги.
Риб’ячий жир за консистенцією схожий за складом і властивостями з жиром морських мешканців. При використанні його в їжу, знижується рівень холестерину в крові. Рекомендується при дотриманні дієти. З м’яса білого товстолоба готують дуже смачний балик.
Гібрид
Гібридний товстолобик був виведений шляхом запліднення ікри білої особини молоками строкатого сріблястого коропа. Основною похідною від такого виведення є те, що вид містить у собі всі найкращі якості батьків:
- миттєво набирає вагу, максимально швидко збільшується в розмірах;
- схильний до перенесення низьких температур води;
- має невелику голову на відміну від білого виду;
- харчується фітопланктоном;
- луска і шкіра цього виду мають біле забарвлення.
Такі особливості сприяють тому, що цей вид риби допустимо заселяти в холодніші регіони й акваторії, де раніше це зробити було неможливо.
Ареал і умови проживання
Срібний короп був уперше виведений у 70-х роках у Сполучених Штатах Америки, де його зареєстрували в декількох місцях Центральної та Південної частини. Товстолобики воліють мешкати в басейні річки Міссісіпі, тут же й утворюють нерестовища. Риба була введена по всьому світу, через що нерідко рибалки полюють на неї в Східній Азії, Африці, Мексиці, на Антильських островах.
Товстолобик мешкає практично у всіх водоймах , але, як правило, виключно в тих місцях, куди він був заселений штучним шляхом. Зазвичай риба запускається навесні, утворюючи зграї, вона повністю освоюється на території водойми. У період потепління води і зростання різної рослинності, активність риби спадає, срібний короп осідає в одному місці.
Зазвичай товстолобик воліє перебувати в місцях з мулистим дном і м’якою водною рослинністю, де глибина не більше 3 метрів. Перед заходом сонця і рано вранці риба переміщається ближче до берега. Вдень товстолобик намагається перебувати далеко від берега.
Поведінка і спосіб життя
Більшоголов – риба, що займає середні та верхні шари глибин. Риба зустрічається у водах великих річок, заводях, озерах, тепловодних ставках, місцях затоплень, які з’єднані з великими річками. Вони схильні до життя в стоячій воді і там, де є течія. Ідеальним місцем проживання для срібного коропа є тихі, теплі води з легкою течією. Не затримується риба у водах із сильною течією – це її відлякує. Улюбленими місцями вважаються мілини з легкою течією, мулистим, піщаним або кам’янистим дном, також штучні водойми, де багато поживного планктону.
Вирушаючи на риболовлю, шукати товстолобика краще в тихих заводях, які знаходяться далеко від великих доріг і міського шуму. Срібний короп здатний переносити широкий діапазон температур – від 0 до 40 градусів, низький рівень кисню, трохи солону воду.
У різні пори року поведінка риби змінюється:
- В осінній період, коли температура води нижче 8 градусів, товстолобик активно накопичує жировий прошарок.
- Взимку риба занурюється в глибокий сон, вибираючи ями на дні водойми.
- Навесні у воді з’являється багато детриту і планктону, завдяки чому, після пробудження, риба вирушає на пошуки їжі. Спочатку він обстежує глибини і тільки, коли температура води сягне 24 градуси, піднімається до поверхні. У цей період, через сильний голод, товстолобик хапає будь-яку приманку, що забезпечує легкість його лову. Наприкінці травня рибу можна зловити навіть на шматочок сигаретного фільтра або поролону.
За сприятливих умов риба здатна прожити до 20 років. В умовах промислового розведення це зовсім невигідно, через що рибу виловлюють на продаж при досягненні 2-3 років, коли розміри відповідні.
Раціон харчування
Раціон великоголової риби залежить від виду і віку риби. Переважно це тваринний і рослинний планктон. Білий товстолобик воліє харчуватися рослинною їжею – його меню складається з фітопланктону. Найсмачнішою стравою для нього вважаються синьо-зелені водорості, які з’являються у всіх прісних водах, коли настає спека. Завдяки цьому товстолобик – бажаний гість водойм зі стоячою водою, адже поїдання водоростей сприяє боротьбі з основним джерелом захворювань у водоймі.
Строкатому товстолобику до душі таке ж харчування, як і білій рибі. Але разом із фітопланктоном він воліє харчуватися і дрібною їжею тваринного походження. Таке насичене харчування забезпечує швидке зростання, що призводить до досягнення великих розмірів.
Російським селекціонерам вдалося вивести гібрид товстолобика, схрестивши білий і строкатий різновид риби. Це призвело до того, що один вид отримав усі переваги. У гібридної риби невелика голова, як у строкатого товстолобика, але він може похвалитися великими розмірами. Через це його меню набагато ширше. Крім тваринного і рослинного планктону, гібридна особина харчується дрібними рачками. При цьому травна система пристосована до спеціальних кормових сумішей для штучного розведення.
Нерест
Статеве дозрівання товстолобика настає, коли риба досягне віку в 5 років. Визначення риби, яка досягла зрілості, проводиться просто: луска стає сірувато-блакитного кольору. Процес нересту починається у водоймі при прогріванні води до температури 20 градусів. Як правило, це кінець травня або початок червня.
При вазі риби понад 20 кілограмів, вона здатна намітати до 3 мільйонів ікринок. Самки, що живуть у штучних ставках, такими показниками не шанують – кількість ікринок становить не більше 1 мільйона.
Молодняк, що з’явився на світ, харчується зоопланктоном, через те, що не розвинений зябровий фільтрувальний апарат. Таке харчування сприяє якнайшвидшому набору маси. Харчуватися водоростями риби зможуть тільки після того, як у них сформуються зябра – при досягненні довжини тіла в 5 сантиметрів.
Природні вороги
Мальку товстолобика загрожує хижа щука, і вкрай рідко великий окунь. Після того, як у водойму запускають срібного коропа, зубаста хижачка категорично відмовляється від штучних приманок. Через напад ворогів, зграї дрібного срібного коропа стають значно рідшими. Така загроза популяції залишається доти, доки рибі не виповниться 2 роки, коли вона набере достатню вагу і збільшиться в розмірах.
Також небезпекою є той факт, що великоголови здатні завдавати шкоди іхтіофауні водойм. Через поїдання всіх видів планктонів у великій кількості, мальки інших риб залишаються без джерела живлення, що не дає їм змоги повноцінно розвиватися.
Хвороби
Срібний короп – переносник азіатського лентеця, паразита, що чинить негативний вплив на розвиток і ріст риби. Через споживання сирого риб’ячого м’яса або продукту, погано обробленого термічно, не виключена ймовірність ураження людини. Паразит розвивається в кишечнику людини, вражаючи слизову оболонку кишки.
Симптомами зараження виступає блювота, діарея, сильні болі внизу живота. У разі помічених ознак після споживання продуктів зі срібного коропа, обов’язково потрібно звернутися в лікарню, здати кров на аналіз.
Уникнути зараження вдасться, якщо ловити рибу в перевірених місцях, купувати продукт у сумлінних продавців, під час приготування піддавати товстолобика тривалій термічній обробці. Під час засолювання тримати рибу в солі щонайменше 5 діб із подальшим вимочуванням.
Корисні властивості
Енергетична цінність 100 грамів товстолобика становить 86 калорій. Залежно від способу приготування, віку та розмірів риби, показник змінюється. Наприклад, при тушкуванні, калорійність риби – 76 енергоодиниць, при смаженні – 71 калорій.
М’ясо риби, вік якої 5 років, вважається більш жирним, тому має вищу енергетичну цінність. При цьому в складі м’яса є корисні легкозасвоювані білки і вуглеводи, омега-3, омега-6 кислоти, вітаміни Д, Е і групи В, провітамін А. Багате м’ясо товстолобика фосфором, сіркою, залізом, цинком, натрієм, кальцієм.
Омега-3 і омега-6 кислоти за регулярного вживання в їжу покращують стан здоров’я людини:
- знижують рівень холестерину;
- запобігають утворенню злоякісних пухлин;
- позбавляють нервових розладів, депресії, стресу;
- знижують ризик розвитку серцево-судинної недостатності та гіпертонії.
Завдяки величезній кількості мінеральних речовин у рибі, поліпшується ріст нігтів, волосся; стимулюється вироблення залізовмісного гемоглобіну, що виконує функцію газообміну; виводяться токсичні речовини з організму; відбувається репаративна регенерація, в тому числі шкіри.
Люди, які страждають на цукровий діабет, гіпертонію, подагру, гастрит, знижену кислотність, зобов’язані споживати в їжу м’ясо товстолобика, бажано у відвареному, тушкованому або пареному вигляді. Уже через кілька тижнів спостерігається зниження рівня холестерину, нормалізація артеріального тиску.
Розведення та вирощування
Вирощування товстолобика – скрутний процес, що вимагає створення спеціальних умов. Вода в ставку має бути не більше 25 градусів. Риби відрізняються теплолюбністю, віддають перевагу сонцю, мулистому дну і водоймам, де є багато рослинності. Ідеальною глибиною для риб вважається 3-4 метри. На світанку і заході срібний короп випливає на мілководді, вдень ховається на дні.
Чим годують рибу при розведенні?
Раціон товстолобиків складається з фітопланктону, зоопланктону, що є джерелом протеїнів. Існує три різновиди товстолобиків, у яких не тільки екологічні, а й морфологічні відмінності. Не схожі вони і за уподобаннями до харчування. Білі товстолобики – зграйні риби середніх розмірів, які споживають тільки фітопланктон. Строкаті товстолобики – великі риби, які харчуються зоопланктоном, що сприяє швидкому зростанню і набору ваги. Гібриди – риби великих розмірів, які споживають усе те, чим харчуються строкатий і білий товстолобики.
Срібний короп може харчуватися і штучними кормами. Товарної маси досягають уже у віці 2 років, адже їхня вага сягає близько 500-600 грамів. Статева зрілість у риб настає у віці 3-5 років, коли довжина тіла дорівнює 50 сантиметрам.
Розведення товстолобика можливе в ставку. Обов’язково беруть до уваги вимоги до умов утримання, розмірів і глибини ставка. Бажано розділяти особин за розмірами, завдяки чому вдасться уникнути поширення захворювань, поліпшити умови розведення і вирощування.
Зведення ставка
Оптимально вибирати або готувати самостійно ставок, розмір якого складе 200-300 квадратних метрів. Його заповнюють різними рослинами для кращого прикріплення ікринок у процесі нересту. Нерестовища застосовують наприкінці травня або на початку червня не більше 14 днів.
Перший раз риб пересаджують після 5-7 тижнів після народження. На 1 гектар водойми припадає до 900 особин, якщо їхній приріст не більше ніж 2 кілограми. У перший час відсаджені риби харчуються натуральною їжею, яку потрібно регулярно вносити у великій кількості на дно ставка. Восени відбирають майбутніх виробників, поміщаючи їх в окрему водойму, де вони перебуватимуть до нересту.
Як бізнес вирощування товстолобика вважається нехитрою, але трудомісткою справою, що передбачає дотримання основних правил:
- Риба не зуміє отримати достатньо поживних речовин з кормів за температури води менше 18 градусів. Уся енергія, яку вона буде отримувати, витрачається на підтримання життєдіяльності, і не залишається ніяких запасів. Це призводить до того, що риба не набирає достатньої ваги.
- Водойми потрібно регулярно очищати і дезінфікувати, в іншому випадку у риб спостерігається розвиток інфекційних захворювань.
- Продукція сільського господарства перебуває на певному сільськогосподарському податку. За рахунок цього обсяг реалізації повинна представляти продукція сільського господарства в 70%. Основним доходом вважається прибуток, отриманий від обробки або роздрібного продажу.
Насамперед досконально вивчають площу ділянки під розведення риби, глибину ставка, можливість подачі і викиду води. Досягти рентабельності вдасться при вирощуванні білого або гібридного товстолобика, адже вони швидко ростуть, а 80% маси їхнього тіла придатні для вживання в їжу. Це сприяє досягненню приросту у водоймі до 600 кілограм.
Витрати та окупність
При розрахунку вартості риби і корму, можливий розрахунок майбутнього прибутку. На 10 гектарах водойми розміщують 5 тонн риби. Ціна 1 кілограма товстолобика в середньому становить 100 рублів. Так, дохід від продажу цієї кількості складе близько півмільйона рублів. До витрат входить купівля корму, вилов риби, охорона ставка, транспортні перевезення і реклама. Тільки при вирахуванні всіх витрат вдасться вирахувати чистий прибуток. На 3 кіло корму в середньому виходить приріст 1 кілограма риби. Нерідко витрати можуть бути вищими за прибуток, якщо ж не зайнятися вирощуванням корму на ділянці біля водойми.
Якщо територія цього не дозволяє, рекомендується розводити гусей, але ставок повинен переробляти забруднення від живності. Гуси удобрюють водойму, прочищають її, тим самим створюючи додатковий прикорм для риби, винищуючи паразитів риб і переносників їхніх хвороб. Гуси також несуть яйця, які в подальшому реалізують, що забезпечує особливу вигоду.
Не зайвою в якості додаткового доходу буде організація аматорського рибальства в ставку за взяття певної плати. Це не тільки популяризує підприємство, а й підвищить заробітки. Товстолобики є глибоководними і важкими рибами: вони не клюють на вудку, зловити їх досить складно. Завдяки цьому забезпечується додатковий прибуток у співвідношенні з повною відсутністю витрат.
Ловля товстолобиків
Ловля товстолобика приносить неймовірне задоволення, а головним трофеєм рибалки стає піймання великого екземпляра. Для того щоб процес був легшим, використовують поплавкову або донну снасть, технопланктон. Приймати хорошу рибу допоможе “правильна” наживка.
На поплавкову снасть
Вважається, що найпростішим способом для упіймання товстолобика є універсальна коропова снасть для далекого закидання. У цьому випадку важливо правильно підібрати поплавок – він має бути прозорим. Звичайні поплавці можуть розполохати рибу. Потрібно робити велику глибину, хоча риба буває і не глибше 15 сантиметрів від поверхні.
Якщо в обраній водоймі є всілякі палиці або очерет, застосовують поплавці з бальзи. Але поплавок з антеною не розташовують у вертикальному положенні – це може насторожити товстолобика, якщо поплавок буде виділятися серед гілок, розташованих горизонтально. Краще закріпити його так само, як і лежать гілки.
Для лову риби рекомендується застосовувати кілька варіантів поплавців:
- Довгастий пінопластовий поплавок, огружений знизу кількома дробинками. Верхня частина оснащення має яскравий колірний відтінок, знизу – захисний. Через те, що риба дивиться на корм знизу з водойми, і всі предмети здаються їй блакитного кольору, бажано вибирати поплавці з блакитним, сірим або білим відтінком знизу.
- Універсальні з антеною. Краще, якщо це будуть поплавці, що вимагають пропуску волосіні через кембрик на антені. Овантажують його так, щоб антени не стояли, а були на поверхні води.
На технопланктон
За останні кілька років багатьом рибалкам вдалося освоїти ловлю товстолобика, використовуючи спеціальну спресовану підгодовування – технопланктон. У воді відбувається її поступовий розпад, через що навколо неї створюється хмара каламуті, схожа на природну їжу, якій надають перевагу товстолобики – фітопланктон. Зовні підгодовування є діжкою з отвором по всій довжині – встановлюють на тонкий стрижень. У спеціалізованих магазинах можуть запропонувати економніший варіант – розсипчастий технопланктон, але його доведеться пресувати самостійно.
Використання технопланктону передбачає дальнє закидання і вудіння в схил. Прикормку встановлюють на спеціальне оснащення, яке називається паличкою товстолобика. Поплавок утримує її в заданому горизонті після закидання. Глибина варіюється в межах від 30 сантиметрів до 1 метра. Це є найкращою зоною для лову.
Технопланктон має нейтральну плавучість. Під час розпаду і поширення привабливої для риби каламуті, поруч із якою розташовують гачки, одна з риб рано чи пізно засмокче.
Паличка товстолобика – плаваюче оснащення, яке потрібно зафіксувати на одному місці, інакше витрата технопланктону буде марною.
Деякі рибалки використовують ковзне грузило над поплавком, але таке розташування негативно позначається на дальності закидання. Інші ж поєднують ковзний поплавок, обмежений стопором, і глухий вантаж, розташовуючи його на кінці основної волосіні. Після закидання грузило опиняється на дні, а сигналізатор клювання впирається в стопор, завдяки чому піднімається оснащення. Застосування такого варіанту вимагає точного знання глибини в точці лову для правильного виставлення стопора.
Замість палички і технопланктону нерідко використовують в оснащенні пружинну годівницю, наповнену уловистими сумішами. При цьому беруть до уваги, що маса оснащення значно збільшиться в об’ємі, адже домашнє підгодовування значно важче технопланктону. Можливо, доведеться взяти вудилище з вищим тестом і застосувати поплавок більшої вантажопідйомності.
На донну снасть
Конструкція оснащення для донки досить проста. На великій годівниці-пружині встановлюють 2-3 гачки на повідках завдовжки не менше 20 сантиметрів. Повідці рекомендується виготовляти з плетеного шнура діаметром до 0,12 мм. На гачки чіпляють пінопластові кульки – риба засмоктує їх разом із частинками корму, що піднімаються, і сама засікається.
Риболовля на донку має кілька суттєвих недоліків. Перш за все, потрібно виготовити підгодовування самостійно. Помилка в пропорціях закінчується тим, що приманка не буде “пилити”. У такій ситуації досвідчені рибалки викручуються з положення додаванням пігулки “Алка-Зельтцер” у кожну наповнену годівницю – препарат під час реакції з водою починає вирувати і руйнувати суміш зсередини.
Ще одним негативним моментом є горизонт лову. Великі екземпляри рідко опускаються на дно, їм більше подобається корм, який накопичується у верхніх шарах. Але незважаючи на це, донна снасть є простою і доступною, завдяки чому настільки популярна.
Наживка
Багато хто не вірить у те, що товстолобик – риба, здатна клюнути на абсолютно голий гачок без наживки. Але це насправді реально. Не потрібне використання нічого, навіть якихось овочів на гачках. Річ не в тому, чи є наживка, а в тому, який використовують гачок і що знаходиться біля нього. Тобто, якщо порожній гачок потрапляє в області наявності планктону, товстолобик може проковтнути його в каламутній воді, не помітивши.
Більший успіх гарантовано при більшій кількості гачків, адже під час активного харчування, риба обов’язково наткнеться на один із них.
Якщо ж немає впевненості, що такий спосіб дасть результат, допустимо використання каші для лову риби. Але в цьому разі не обійтися без спеціальних інгредієнтів. Зазвичай у таких випадках використовують покупні “Гейзери”, які відмінно зарекомендували себе під час ловлі товстолобика. Іноді підгодовування замінюють печивом “Ювілейне”, змішуючи його з кашею, макухою, халвою, хлібом тощо.
Зверніть увагу: ловити рибу в нерест заборонено законом!
Товстолобик – унікальна риба, яка просто вражає своїми великими розмірами, завдяки чому привертає увагу не тільки рибалок, охочих роздобути такий трофей, а й підприємців, які наважилися отримувати бізнес із реалізації товарної риби. Розводити і вирощувати рибу на дачній ділянці – реально, якщо дотримуватися всіх необхідних вимог.