Перед тим, як зберігати яблука, уважно ознайомтеся з усіма способами й особливостями збереження плодів. Вибір залежить від можливостей городника – чи є льох або гараж, балкон або термокамера тощо. д. Важливо почати підготовку завчасно – починаючи з вибору сорту і закінчуючи дотриманням правил збору врожаю.
Сорти, які підходять для зберігання
На тривалість зберігання яблучних культур впливає сортова приналежність:
- яблука літні – можна зберігати не більше 21 дня;
- сорти осінні – максимум 2 місяці;
- різновиди зимові – аж до початку літа (вони дозрівають у міру зберігання).
Зимові сорти зі свого боку поділяються на такі підвиди:
- ранньозимові – можуть лежати до останніх чисел січня;
- середньозимові – лежкість зберігається до кінця березня;
- пізньозимові – можуть пролежати зі збереженням властивостей до останніх чисел червня.
На термін зберігання впливає і дотримання умов вирощування культури – наприклад, занадто рясний полив, спека, надлишок фосфорних і азотних добрив можуть значно скоротити час лежкості.
Найкращі сорти для зимових запасів – Пепін, Антонівка, Бананове яблуко, Вербне, Сервеул, Сінап, Ред делішес, Макінтош тощо. д.
Збір і підготовка фруктів до зберігання
Приблизно за 20-35 днів до збору врожаю обробіть яблуні Скором, завдяки чому знижується ризик зараження амбарною паршею. За 2 тижні до збору припиніть будь-який полив – яблука не наситяться непотрібною вологою.
Обов’язково дотримуйтесь вимог щодо збору яблук, які призначені для тривалого зберігання:
- збирайте в ранковий час, але обов’язково після того, як зійде роса, або ввечері, коли спаде спека;
- відразу після збору поставте тару з плодами в прохолодне місце, наприклад, у льох – зберігайте їх так 10-15 днів, не більше;
- для знімання яблук використовуйте ткані рукавички – це захистить шкірку від подряпин (від нігтів);
- зривайте плоди тільки з плодоніжкою – це подовжує лежкість;
- першими знімайте нижні яруси, потім верхні – так яблука не пошкодяться;
- не витирайте наліт із поверхні – він забезпечує надійний захист;
- зривайте тільки в знімній зрілості, тобто яблука не мають бути перестиглими і занадто зеленими;
- одразу окремо складайте екземпляри з ушкодженнями, слідами комах, ознаками хвороб;
- намагайтеся збирати яблука, що ростуть із сонячного боку, в окремий кошик – вони довше зберігаються;
- не підбирайте паданки.
Після карантинних заходів (10-15 діб у прохолоді) почніть займатися підготовкою до зберігання. Можна зробити це і без карантину, але в першому випадку стане можливим розглянути всі дефекти. Як підготувати яблука:
- Переберіть їх за розмірами. Чим більше яблуко, тим швидше воно зіпсується.
- Приберіть усі зіпсовані, деформовані.
- Розсортуйте за ступенем стиглості.
- Розкладіть на місця зберігання.
Визначити оптимальну для зберігання стиглість можна за такими ознаками:
- під яблуню впало близько 6 плодів природним шляхом;
- насіння набуло темного відтінку лише на 3/4 або половину.
Терміни збору врожаю для різних сортів:
- ранні – липень-серпень;
- середні – серпень-вересень;
- пізні – вересень-жовтень.
Час знімання яблук багато в чому залежить від кліматичних умов.
Умови правильного зберігання
Дуже важливо дотримуватися оптимальних умов збереження яблук, особливо що стосується рівня вологості. Якщо він буде недостатнім, плоди кривляться, підсихають, унаслідок чого погіршується не тільки зовнішній вигляд, а й смакові якості.
Надлишок вологи призводить до гнильних процесів, пліснявіння, рихлості, водянистості.
Найкращі умови:
- вологість – 85-90%;
- температурний діапазон – для свіжих плодів від 0 до +5 градусів, для сушених від +12 до -5 градусів, для консервованих і мочених від +1 до +10 градусів;
- заборонені різкі перепади температур;
- не можна поруч укладати коренеплоди та інші фрукти (у яблуках виділяється етилен, що сприяє швидкому дозріванню, наприклад, слив і груш).
Чим дозволено перекладати плоди
Головне – щоб матеріал був натуральним, а не синтетичним, завдяки чому не виникатиме цвіль і гниття. Інше правило – розташування яблук в один ряд, незалежно від типу пересипання. Що можна використовувати:
- папір (крім глянцевого);
- тирса і деревна стружка;
- мох;
- пісок;
- перліт дрібнофракційний;
- папір, просочений рослинною олією (запобіжить пересиханню);
- солому і сіно;
- вермикуліт.
На останній матеріал варто звернути особливу увагу. Вермикуліт перед засипанням слід обробити – на 1 частину 6%-го оцту візьміть 4 частини води – залийте вермикуліт, дайте настоятися. Така методика дає змогу знезаразити приміщення. На 10 кг плодів достатньо 200-300 г просоченого матеріалу.
Де і як можна зберігати яблука
Вибір місця зберігання залежить від можливостей городника – чи є на ділянці льох або балкон у квартирі. Потрібно враховувати кількість яблук, тривалість зберігання і наявність тих чи інших матеріалів, пристосувань, ємностей.
У погребі, підвалі, підполі
Якщо погрібне приміщення не піддається промерзанню, це чудове рішення – помістити тут яблука. Максимальний термін зберігання – 7 місяців, мінімальний 3 місяці. Обов’язкова умова – обробка стін і стель гашеним вапном. Для цього в 10 л води додайте 1,5 кг вапна.
Важливо протерти й підлогу – для неї використовуйте 5%-й розчин залізного купоросу. Тара, в яку планується укладання плодів, промивається кальцинованою содою.
Зберігати можна так:
-
Ящики. Бажано, щоб вони були дерев’яні. Якщо використовуєте пластикові, то в них з боків потрібно зробити отвори для вентиляції. На дно обов’язково покладіть шар щільного картону або тирсу, пісок. Укладіть шар яблук, знову засипте тим самим матеріалом. Максимально допустима кількість рядів – 4 шт.
-
Коробки. Можна використовувати картонні ємності – вони добре пропускають повітря. Принцип укладання ідентичний попередньому. Для картонних коробок неприпустима засипка піском.
-
Стелажі. При такому укладанні дозволено всього 2-4 шари. Обов’язкова вимога – обгортання кожного плоду папером, картонна підстилка під яблука.
-
Поліетиленові пакети. У них зберігати не рекомендовано, оскільки термін зовсім невеликий – близько 3 тижнів. Але якщо прийнято таке рішення, то кожен кульок забезпечте вентиляційними отворами.
-
Мішки. Вони не повинні бути синтетичними – тільки з натуральної тканини, наприклад, мішковини. На 1 мішок – 7-10 кг. Вимога – укладаються тільки кислі сорти яблук. Їх бажано перекладати папером або засипати будь-якою засипкою.
У гаражі
Якщо передбачається збереження яблук у гаражному приміщенні, врахуйте кілька нюансів:
- яблука вбирають у себе запахи, тому не повинно бути сторонніх запахів (бензину тощо). п.);
- гараж повинен опалюватися або хоча б бути утепленим;
- термін зберігання – 3-5 місяців.
Зберігають так само, як у підвалі, погребі.
У землі та бурті
Цей варіант підійде тим, у кого немає гаража, підвалу та інших доступних місць. Метод актуальний для клімату без суворих зим. У середньому, фрукти зберігають свої зовнішні та смакові властивості протягом 5 місяців.
Як зберігати в землі – керівництво по кроках:
- Викопайте яму. Її глибина може бути від 80 до 150 см.
- На дно покладіть гідроізоляційний матеріал. Якщо його немає, використовуйте тирсу або деревну стружку, але не від хвойних порід дерева.
- Покладіть яблука в мішки або розкладіть по поверхні підстилки. У другому випадку обкладіть бічні сторони ями гідроізоляцією.
- Засипте мішки або плоди тирсою. Верхній шар має покривати фрукти на 30 см.
- Засипте ґрунтом.
Зберігати яблука можна в буртах, що зручніше за звичайну яму, оскільки плоди можна діставати ящиками. З ями проблематично діставати невеликі порції.
Як це зробити:
- Вирийте канаву шириною і глибиною в 150 см.
- Укладіть на дно і бічні сторони дерев’яні щити так, щоб вийшла підлога і стінки. Така обшивка дуже важлива для збереження потрібної температури.
- На дно покладіть гілки, завдяки яким забезпечується циркуляція повітря.
- Поставте всередину ящики, наповнені яблуками і тирсою. Встановлюйте у 2-4 ряди. Відстань між ними має варіюватися від 15 до 20 см. Через кожен метр встановіть витяжні труби (можна використовувати пластикові, металеві).
Їхній нижній кінець не повинен торкатися дна бурта, тому прив’яжіть труби до ящика.
- Над верхнім ящиком встановіть дерев’яний щит або листове залізо, яке слугуватиме дахом. Укладайте листи так, щоб у зимовий час можна було відкрити один із них і дістати ящик із плодами.
- Зверху засипте тирсою, листям, соломою і ґрунтом. Укрийте темним поліетиленом.
Це спрощений варіант, але якщо вам потрібен постійний бурт, фахівці рекомендують зацементувати всі сторони, а дах зробити з шиферу, профнастилу тощо. д.
У квартирі
Якщо тримати яблука за кімнатної температури, вони зберігаються всього 2-3 місяці. Їх укладають так само, як у підвалі, Ящики ставте в темне місце – комору, під ліжко. Заборонено розміщувати біля опалювальних приладів.
У термокамері
Термін зберігання в термошафі – 5-9 місяців. Термокамера продається в спеціалізованому магазині, коштує недешево, але зате урожай зберігається довго. Для закладки використовуються лотки. Пристосування добре тим, що не потрібно контролювати стан вологості, температуру, провітрювати тощо. д. – усі параметри задаються в налаштуваннях.
У холодильнику
У холодильнику можна зберігати лише невелику кількість врожаю. Час збереження – від 2 до 4 місяців. Місце зберігання – відділення для овочів/фруктів. Але врахуйте, що в обладнанні не повинно знаходитися продуктів із сильним запахом (відкриті консерви, риба тощо), оскільки яблука моментально вбирають запахи.
Як зберігати – варіанти і правила:
- У чому укладати:
- у поліетиленовому пакеті з невеликими отворами;
- у паперовому кульку (найкраще рішення);
- безпосередньо в контейнері (висувний, холодильний).
- Вимоги:
- укладати плоди краще на 4-5 день після збору врожаю – річ у тім, що саме такий період яблука виділяють етилен (якщо покласти відразу, термін зберігання знизиться);
- забороняється мити поверхню;
- плоди мають бути ідеально сухими;
- плодоніжки відривати не слід;
- щоб уникнути пересихання при відкритому типі збереження, укрийте фрукти злегка зволоженим рушником.
У морозильній камері
Час придатності заморожених плодів – близько 12 місяців. Такі яблука активно використовують для варіння компотів, як начинку для пирогів. Процес заготівлі трохи інший:
- Ретельно помийте фрукти.
- Обріжте всі ділянки, які вам здаються пошкодженими.
- Розріжте яблука на фрагменти (форма довільна).
- Видаліть насіннєву частину, плодоніжки.
- Викладіть фрукти на плоске блюдо.
- Відправте в морозильну камеру на 3-4 години.
- Витягніть і перекладіть часточки в окремий (порційний) вакуумний пакет. Можна використовувати і звичайний кульок, але в цьому випадку бажано “вигнати” з нього повітря.
Оптимальна температура – близько -17…-19 градусів. Якщо морозильна камера дозволяє займати багато місця, сміливо заморожуйте цілі плоди (їх зручніше використовувати для компоту).
У під’їзді
Буває таке, що єдиним вільним місцем є під’їзд, тому дачники готові використовувати і цей варіант. Звичайно, за умови, що сусіди не стануть потайки ласувати вашим урожаєм.
Але є й інший варіант – поставити ящик, на який можна начепити замок. Внутрішність заповнюйте ідентично льоху, тобто перекладайте фрукти папером, пересипайте тирсою, сухим листям тощо. д.
Термін зберігання в опалювальному приміщенні близько 3 місяців. Якщо ж на сходовому майданчику холодно, то яблука залишаться придатними аж до березня.
На балконі/лоджії
Якщо балконне приміщення засклене і тим паче опалюється, то термін збереження фруктів становитиме близько 6 місяців, якщо ні – 3-4 місяці. Правила зберігання безпосередньо залежать від цих показників. Але є й загальні умови:
- фрукти укладайте в картонні короби або дерев’яні ящики;
- обов’язково залишайте доступ до кисню (робіть отвори в тарі);
- перекладайте фрукти папером або пересипайте деревними стружками;
- складайте плоди так, щоб між ними залишалася невелика відстань;
- кладіть яблука плодоніжками вниз.
Якщо балкон відкритого типу, доведеться подбати про те, щоб плоди не підмерзли і не намокли від опадів. Що для цього треба:
- після розміщення фруктів у ємностях огорніть ящики теплими старими ковдрами з усіх боків;
- за дуже суворої зимової погоди зробіть укриття в 2-3 шари;
- зверху під час дощів укрийте поліетиленовою плівкою (обов’язково ущільненою або звичайною, але в 2 шари);
- щойно злива припиниться, зніміть поліетиленове укриття – інакше яблука “задихнуться”.
Також на балконі можна спорудити утеплений ящик/термошкаф для зберігання врожаю:
Шляхом сушіння
Сушені плоди використовуються виключно для варіння компотів, які виходять особливо смачними. Цей спосіб зручний тим, що фрукти займуть мінімум місця. Термін зберігання теж тривалий – близько 8-36 місяців за вологості максимум до 50%. Температура в цьому випадку ролі не грає.
Сухі плоди укладайте в:
- сухі скляні банки;
- полотняні мішечки;
- паперові пакети.
Місце – будь-яка шафа на кухні. Готуються яблука так само, як під час закладання в морозильну камеру – тобто плоди миють, розрізають на часточки (бажано тонкі).
Як можна якісно підсушити:
- Природним способом (на вулиці, але в легкому затіненні) – часточки розкладіть на плоскій поверхні або розвісьте в нанизаному вигляді на мотузці, укрийте марлею від комах. Час сушіння – близько 20-30 днів. Оптимальна температура +20-25 градусів.
- У духовій шафі плоди сушаться близько 5-8 годин. Температура в перші 3 години становить +40 градусів. При цьому дверцята повинні залишатися злегка відкритими для випаровування вологи. Далі збільште режим шафи до +60-70 градусів.
- В електросушарці необхідно виставити режим відповідно до моделі обладнання. Цей спосіб швидший, особливо з урахуванням того, що закладається одночасно кілька лотків.
Швидше висохнуть яблучні часточки, якщо їх складувати в один шар.
Чим обробити, щоб було безпечно
Фахівці та досвідчені садівники для збільшення терміну збереження яблук рекомендують плоди попередньо обробляти. Що для цього підходить і є максимально безпечним для здоров’я:
- розчиніть у 10 л води 40 г 4%-го хлориду кальцію, додайте 10 табл. Фурациліном – занурте плоди на 10 хвилин, після чого просушіть, не обтираючи тканиною;
- змастіть поверхню звичайним аптечним гліцерином;
- потримайте у світло-рожевому розчині марганцю близько 2-3 хвилин;
- знезаразьте плоди і приміщення ультрафіолетовою лампою (достатньо 15 хвилин впливу);
- змочіть кожне яблуко в 5%-му розчині з саліцилової кислоти;
- занурте в теплий парафін або бджолиний віск так, щоб речовина повністю покрила фрукт (без доступу повітря);
- виготовте розчин із прополісу (100 г) і спирту (500 мл), опустіть фрукти на 2-3 хвилини.
Пам’ятайте, що яблука мають бути здоровими та цілими.
Що робити, якщо вологість у погребі занадто висока або занадто низька
Така ситуація виникає часто, вона тягне за собою неприємні наслідки для врожаю, тому діяти потрібно відразу.
Що робити, якщо в приміщенні занадто сухо – варіанти:
- розставте на підлозі ємності, наповнені водою;
- розвісьте змочені рушники (ганчірки);
- встановіть ящик із піском, який має бути мокрим;
- підключіть стаціонарний зволожувач повітря.
Якщо ж вологість, навпаки, підвищена, зробіть так:
- увімкніть вентиляційну систему або просто провітріть приміщення;
- встановіть осушувачі повітря;
- насипте суху тирсу – вона вбере вологу;
- розкладіть сухе вапно під усіма стінами;
- розкладіть папір, картонні коробки;
- використовуйте сухий хлористий кальцій.
При сушінні повітря міняйте гігроскопічні матеріали (папір, вапно тощо), що складаються щодня. д.), тому що вона швидко стає вологою.
У всіх випадках зберігання яблук у зимовий час перевіряйте якість збереження плодів – оглядайте їх 1-2 рази на місяць. Якщо виявляються пошкоджені екземпляри, негайно витягуйте їх із загальної купи. Якщо плоди обгорнуті папером, міняйте його щомісяця, оскільки він насичується вологою.