Жерех: опис і фото риби, види, умови проживання, ловля і розведення

Жерех цінується за великі розміри, через що рибалки відчайдушно конкурують між собою в гонитві за гігантським екземпляром. Єдиним недоліком риби є її кістлявість. Але це не заважає займатися розведенням риби для себе або з метою реалізації для отримання доходу.

Жерех (aspius aspius)

Зовнішність і характеристики

Жерех – риба загону коропоподібних, сімейства коропових. Відрізняється наявністю безлічі кісток. У жереха масивне тіло, одночасно товсте, вкорочене, з веретеноподібною формою. Спина широка.

Жерех має сірувате забарвлення, нерівномірне, мінливе від спини до черева: спина темна, із сіро-синім відтінком, боки сріблясто-блакитні, а черево біле. На тілі велика срібляста луска. Передні та нижні плавники відрізняються сірим відтінком, на кінчиках темніють. Спинний плавник тонкий, довгий, гострий.

Риба має потужний хвіст, у якого нижня половина трохи довша за верхню. Відмінною рисою є витягнута голова, великий рот, масивна нижня щелепа.

Ці зовнішні особливості та спосіб життя стали причиною не тільки офіційної назви риби, а й появи інших повсякденних імен:

  • Кінь (кобила). Риба вміє високо стрибати.
  • Шерспер. Від застарілого дієслова “шереспериться”, що в перекладі стовбурчитися, бути жвавим.
  • Хват. За спритність, швидкість реакції.
  • Белесть (белезна). За особливості забарвлення: сріблясто-сіруваті боки і біле черево.
  • Шерих, шилішпер, черих, шерешпер, жерих. Регіональні, спотворені форми оригінальної назви.

У сучасному світі жереха називають “річковим корсаром”, адже рибі до вподоби течія. Водиться риба тільки в чистих річках із багатим вмістом кисню.

Місце проживання і поширення

Жерехи зустрічаються в природних водоймах, значно обмежених маленьких річках і невеликих озерах. Для повноцінної життєдіяльності риба потребує просторих і глибоких акваторій, де чиста і проточна, багата киснем вода, а також дуже значна кормова база.

У природних умовах така риба населяє системи, представлені великими річками, великими озерами, водосховищами Південного, Балтійського і Північного морів .

Ареалом проживання жереха є невелика протяжність, що охоплює деякі території, які охоплюють Східну Європу і значну частину Західної Європи. Зустрічається риба в частинах Євразійського континенту – між річками Урал і Рейн, на території Середньої Азії: частині Казахстану або басейнах Каспійського та Аральського морів. Багато жереха на Волзі.

Незначна кількість особин жереха спостерігається у водах озера Балхаш, де промислова риба з’явилася штучним шляхом.

Різновиди жереха і його особливості

Риба дуже швидко зростає, набираючи значних розмірів. Під час лову рибалки рибалки можуть похвалитися здобиччю вагою 2-2,5 кілограма за довжини тіла 60 сантиметрів. Нерідко трапляються рибини масою 4-5 кілограмів за довжини 75-80 сантиметрів. Але і ці показники далеко не граничні. Рибалкам вдавалося спіймати і гігантських риб завдовжки 120 сантиметрів та вагою 12 кілограмів. Серед сімейства коропових, жерех – велика й агресивна риба.

Середньомісячна температура води безпосередньо впливає не тільки на тривалість життя, а й на розміри риби. Риба – довгожитель, адже точний вік встановити ще не вдалося, але вважається, що деякі особини здатні дожити до 15 років. Своєю живучістю риба зобов’язана природному боягузтву і швидкості реакції. Якщо особина побачить біля берега тінь, що наближається, вона відразу сховається на глибину.

Риба жерех

Зустрічається кілька різновидів жереха, які описані нижче.

Амурський плоскоголовий

Риба віддає перевагу мешканню на дні річки. У жереха подовжене тіло, голова низька й одночасно витягнута, лоб приплюснутий. Характерна риса червоні плавники, завдяки яким амурського жереха також називають краснопером. Мешкає в басейні річки Амур: Онон, Уссурі, Шилка, Буїр-Нур, Ханка, Сунгарі. Риба живе до 20 років, виростає до 80 сантиметрів у довжину, набираючи вагу в 2-4 кілограми.

Передньоазіатський

Це дрібна риба, вага якої становить 1,5-1,6 кілограма за довжини тіла в 50-55 сантиметрів. Відрізняються високою плодючістю, але все одно поголів’я жереха значно скорочується. Причиною тому є постійні скиди в річку промислового сміття і стічних вод.

Аральський

Аральський жерех мешкає в солоних і прісних водоймах Середньої Азії. Живе до 9 років. Відрізняється світло-димчастими плавниками і більш присадкуватим тілом порівняно зі звичайним жерехом. Досягає ваги 5,5-6 кілограмів при зрості 65-70 сантиметрів. Головною особливістю аральського шереспера є пурпурне забарвлення рота і всіх плавників.

Спосіб життя

Жерех – риба рівнинних річок, що віддає перевагу водоймам з течією і шириною від 100 метрів. Водойми без течії не цікаві рибі, хоч вона іноді в них трапляється. Жерех вважається хижою рибою-загонщицею, здатною без перерви курсувати своїми маршрутами в пошуках їжі. Коли жерех знаходить рибу, глушить її хвостом, після чого заковтує. Зазвичай у пошуках їжі жерех вирушає за острови, у руслові ділянки водойми, на перекати, до гирл річок, що впадають, на великі течії далеко від берега.

У перший рік життя невеликі особини тримаються зграями, далі розділяються і вирушають на полювання поодинці.

Чим годується жерех?

За типом харчування жерехи належать до категорії пелагічних іхтіофагів, які дотримуються верхніх або середніх шарів у водоймі, про що свідчить будова рота і зовнішній вигляд тіла риби. Молоді жерехи харчуються виключно черв’яками, комахами, дрібними ракоподібними і деякими іншими невеликими безхребетними.

Після того, як риба досягне 30-40 сантиметрів завдовжки, вона перетворюється на хижака і починає активно поїдати мальків будь-яких інших порід риб, віддаючи перевагу маленьким лящам і воблі. Але все ж деяка частина раціону зростаючого жереха, як і раніше, складається з черв’яків і комах.

Завдяки тому, що риба нерозбірлива, вона харчується будь-якими схожими особинами, зокрема й бур’янистими видами: уклейкою, язями, пічкурами, і навіть судаком. Вони схильні до погоні за великою рибою, яка за розмірами поміститься в роті жереха. Часто хижак хапає здобич довжиною 14-15 сантиметрів.

Жерехи – риби, що ганяються за здобиччю, а не чекають її із засідки. У негоду, під час проливних дощів і сильного вітру, хижаки намагаються йти на глибину, іноді піднімаючись ближче до поверхні для упіймання різних дрібних комашок або жучків, які активно потрапляють у воду з рослинності, що нависає над водами водойми.

Нерест

Жерехи ростуть дуже швидко, завдяки активним обмінним процесам і невибагливістю в раціоні харчування. Уже до першого року життя, довжина тіла середньої особини становить близько 28 сантиметрів при вазі 200 грамів і більше.

Жерех

Статевої зрілості риба досягає приблизно до третього року життя, коли середня вага тіла жереха досягає близько 1,5 кілограма. Початок нересту безпосередньо залежить від кліматичних умов. На південній території процес нересту настає в середині квітня, складаючи приблизно кілька тижнів. Розмноження здійснюється за температури води близько 7-16 градусів.

Нерест є парним процесом, через що на одній ділянці одночасно можуть метати ікру близько десяти пар риб, що створює враження групового розмноження. Період активного розмноження риби супроводжується битвами самців, які борються за право володіння самкою.

У пошуках нерестовища жерех воліє не заходити в занадто дрібні річкові притоки. Вибирає ділянку на піщано-глинистому або кам’янистому перекаті, розташованому в руслі постійно населеної водойми. У процесі такого пошуку, хижа риба піднімається високо вгору навіть проти течії.

Середня за розмірами самка здатна викидати близько 50-100 тисяч ікринок, які осідають на коренях і стеблах рослин, що відмирають узимку. Ікринки жереха відрізняються липкою консистенцією, дуже добре утримуються на субстраті. Приблизно через кілька тижнів, за сприятливих умов, вилуплюються мальки. Якщо ж води недостатньо теплі, період інкубації може тривати ще довше.

Сезонна риболовля

В осінній період шереспер починає накопичувати жир на зиму і ховається на глибині. У цей час трапляються великі екземпляри, але рибалити доводиться далеко від берега, через що доцільно використання човна. Спіймати активного жереха нескладно, але для цього використовують живця або глибоководного воблера. Живець повинен мати великі розміри, інакше жерех навіть не зверне на нього уваги. Восени агресивна риба не підпускає до себе нікого, завдяки чому досвідчені рибалки маскуються.

Влітку

У літній період жерех вирушає на полювання за мальками. Він ненадовго підпливає близько до берега, завдяки чому рибалки можуть зловити його на дрібного живця. Крім мальків, для лову з берега застосовують жаб. Не обов’язково використовувати тільки натуральні приманки, допустимо застосовувати поверхневі вертушки і воблери.

У спекотне літо риба повністю відновлюється, стає одночасно чуйною і полохливою, і до берега не підпливає. Для упіймання хижака використовують далекобійні приманки.

Найкращим часом для лову вважається ранній ранок, адже в цей період жерех виходить на полювання на косяки дрібних риб, стаючи легкою здобиччю. Шукають жереха в місцях переміщення великих косяків верховодних риб.

Жерех полює близько біля поверхні, чекаючи на свою здобич у місцях із перекатом води, із сильною або помірною течією. Дрібні особини до 2,5 кілограма, починають збиватися в зграї, а більші риби полюють поодинці.

Взимку

У зимовий період шереспер продовжує полювання біля поверхні води, але зловити його складно. Для цього потрібен багаторічний досвід. Ловлять хижака в незамерзаючих водоймах, далеко від берега, в денний час у місцях скупчення уклейки, коли риба активно харчується. Ловлять жереха, використовуючи зимовий спінінг. Витягують агресивну рибу обережно, застосовуючи невеликий багор, інакше велика риба може сіпнутися проти течії, зламавши вудку.

Ловлять жереха з льоду, але тільки в тих місцях, де в річці утворюються вимоїни, є сильна течія поруч із ямами або вода інакше забезпечується киснем. Для упіймання жереха через лунку використовують:

  • донку з повідцем завдовжки понад 20 сантиметрів;
  • метод стрімкого блеснения із застосуванням вузьких блешень, кастмастерів або пількерів;
  • судакові сріблясті блешні (застосовуються вкрай рідко).

Ловля жереха взимку

По льоду допустимо підходити до вимоїн зі звичайним спінінгом, але не забувати про те, що біля краю води тонкий лід. Не провалитися дасть змогу зайняття позиції за 10-15 метрів від кромки льоду. При цьому потрібно зупинитися не над течією, а збоку від неї.

Збільшення улову забезпечить підгодівля, що відповідає за складом сезонним перевагам у раціоні риби. Ранньою весною рекомендується застосування відвареної крупи з додаванням хробака і донних дрібних тварин. У травні жереху до душі виключно травневий жук. У літній період жерехи харчуються бабками, шматочками малька, метеликами, кониками, великими мухами. Рибалки формують кульки з комах, поміщаючи їх у годівницю. Влітку і восени бажано використання шматочків риб і жаб.

Цінні властивості жереха

Жерехи – обережні й полохливі риби, водночас буйні, завдяки чому набули величезної популярності на території багатьох європейських країн, ставши об’єктом для спінінга спортивної риболовлі. Завдяки тому, що жерехи дуже швидко ростуть, а їхнє м’ясо дуже корисне і смачне, риба вважається цінною.

Напівпрохідні підвиди жереха мають важливе промислове значення. М’ясо риби, незважаючи на відмінні смакові якості, характеризується зайвою кістлявістю. З цих причин його дуже часто використовують для копчення або в’ялення, а балик із жереха за смаком можна порівняти з баликом, приготованим із лососевих риб.

Які страви готують із жереха:

  • М’ясо риби жирне, ніжне, але в ньому міститься багато дрібних кісточок. При засолюванні кісточки розм’якшуються і практично не помічаються.
  • М’ясо жереха використовують для приготування фаршу, тушкування з овочами, у соусі та сметані, запікання у фользі або смаження.
  • У засоленої ікри жереха ніжний смак. Подають як закуску з грінками.
  • З філейної частини риби готують смачну юшку або рибний суп.
  • Дуже смачно готувати рибу з овочами: томатами, помідорами, селерою. Жереха посипають пряними травами і запікають під сиром.
  • Готують м’ясо риби на багатті, запікають у духовці та на вугіллі.
  • Підходить для маринування і фарширування.

Вороги жереха

У жереха добре розвинені органи зору та чуття. Навіть у процесі полювання рибі вдається чітко контролювати весь навколишній простір, завдяки чому природним ворогам жереха буває складно підібратися до нього.

Молоді особини стають здобиччю для найрізноманітніших хижаків, включно з дорослими жерехами. Молодняк часто поїдають деякі птахи, особливо баклани і чайки.

У дорослих жерехів у природних умовах практично немає ворогів. Найбільшу небезпеку для статевозрілих екземплярів становлять орлани і скопи. Саме ці пернаті можуть вигледіти жереха з висоти пташиного польоту, після чого миттєво спікірувати і спритно вихопити з води хижу рибу.

Розведення та вирощування жереха

Жерех є представником сімейства коропових. Припустимо вирощування риби в ставку або садку при створенні необхідних умов, в яких жерех буде розвиватися. Розведенням займаються як для особистого споживання, так і для реалізації риби з метою вигідного бізнесу, що приносить дохід.

Садкове розведення

Розведення жереха з метою реалізації ведеться при інтенсивному відгодовуванні риби. У спеціально облаштованому ставку або басейні організовують садки з дрібнопористої сітки, в які запускають мальків жереха.

Садки – мішки, які кріпляться до плаваючої дерев’яної рами, додатково оснащеної поплавками для утримання її на плаву. Оптимально, щоб садок за розміром становив 6х4 метри, а його висота відповідала глибині водойми, але не перевищувала 2,5 метра.

У кожен садок запускають риб із розрахунку 200 особин на 1 квадратний метр. Для зариблення рекомендується брати однорічних жерехів. При інтенсивній відгодівлі з одного садка за сезон отримують до 5 000 кілограм товарної риби.

Жереха запускають у водойму

Обов’язковою умовою є забезпечення високопротеїнового корму, аерації ставка або басейну, фільтрації води, підсвічування для залучення природної їжі: зоопланктону, комах.

Дохід отримують не тільки при реалізації рибної продукції, а й при віддачі частини площ під маточники. Далі проводиться відбір заплідненої ікри і вирощується коропова молодь, яка в подальшому реалізується для розведення в інших господарствах.

Ставок на заміській ділянці

Розведення жереха на дачній ділянці на постійній основі допустиме в тому разі, якщо є можливість викопати ставок або перегородити струмок, площею не менше 30 квадратних метрів і не менше 1,5 метра в глибину. Якщо ж таких умов немає, жереха розводять тільки влітку в штучних пластикових басейнах.

Під час облаштування ставка потрібне повторення структури природних водойм:

  • Донний ґрунт викладають шарами, чергуючи каміння, глину і мул.
  • Роблять ступінчастий рельєф із двома брівками.
  • Уздовж берегів висаджують водні рослини.
  • Біля дна повинна бути яма і мілина.

Деяка частина світлового дня має бути скорочена, тобто, ставок потрібно вирити на ділянці, де падає тінь від будівель або дерев. Це необхідно для можливості риби сховатися в ставку від палючого сонця.

Дозволено, щоб водойма мала як штучне ґрунтове ложе, так і попередньо забетоноване. За умови наявності природного надходження води в ставок, рекомендується залишити природну основу. У разі наповнення ставка привізною або водопровідною водою, роблять водойму за типом басейну з бетонною основою. Так буде потрібно встановити систему фільтрації води.

Жереха запускають у ставок після того, як вода вистоїться близько кількох місяців – це потрібно для відкладення мулу, розвитку водних рослин, створення певної екосистеми. При правильному підході вже через кілька років дорослий жерех почне метати ікру.

Жерех – дивовижна риба, яка, незважаючи на полохливий характер, є швидким хижаком, що не дає змоги з’їсти себе сильнішим особинам. Характеризується привабливою зовнішністю, цінним і корисним м’ясом, застосуванням для приготування різних страв.