Африканський кларієвий сом – риба, що користується популярністю серед багатьох рибоводів, які займаються розведенням риб. При правильному складанні бізнес-плану, придбанні всього необхідного обладнання, включно з кормом і мальками, таке заняття принесе відмінний прибуток, адже вартість одного кілограма товарної риби велика.
Історія
Перші ферми з вирощування сомів з’явилися 1980 року в Голландії. Їхня чисельність до 1986 року становила понад 60 ферм, що виробляють близько 300 тонн риби.
У 1992 році виробництво африканського сома збільшилося до понад 1235 тонн, водночас 71,3% цього показника, тобто 880 тонн риби, виробляли в Голландії на 8 великих фермах.
Опис і зовнішній вигляд
Зовні африканський сом схожий на звичайний вид, що проживає в річках . В африканського сома (шармута) видовжене тіло, трохи стиснуте збоку. Африканський сом є смачною, невибагливою рибою, яка росте дуже швидко. Біологія риби влаштована так, що вони здатні прожити без води близько 48 годин, дихаючи звичайним повітрям. Про це свідчить наявність і зябер, і легень.
Африканський сом – сильна і розумна риба. В Африці сом здатний до 1 кілометра йти “пішки”, коли з річок, що розлилися, йде вода. З ям із водою, куди потрапляє риба, вона може вистрибувати до 2 метрів у висоту, далі повзти в пошуках води.
У африканського сома велика, злегка здавлена голова і маленькі очі. Вузький і незграбний відросток потиличної кістки. Характеризується гострокінцевою, вузькою з поздовжніми ребрами ключицею. У риби великий і кінцевий рот, над яким розташовується 4 пари вусиків. Має довгий спинний і анальний плавники. Хвостовий плавник переважає округлістю. Забарвлення сома варіюється від пісочно-жовтого до сірого з оливковими і зеленувато-коричневими мітками. Черево у шармута біле.
Місця проживання
Африканський кларієвий сом мешкає у всій Африці. Зустріти його можна в Ізраїлі, Лівані, Туреччині, Йорданії, в декількох країнах Європи, Азії, Південної Америки. Риба мешкає в струмках, річках, озерах, болотах і топях, які часто пересихають.
Кларієві соми розташовуються в болотах і заплавних заводях. З великих басейнів, де мешкають і ростуть до 1 року, переселяються в тимчасові прибережні водойми, там же і розмножуються.
Умови утримання
Африканський сом вважається невибагливою в утриманні рибою, але все ж для його розведення доводиться дотримуватися деяких умов, яких дотримуватися дуже важливо. Рибовод має знати, яка температура води підходить для риби, чим годувати сома і в яких водоймах вирощувати.
Риба відмінно переносить температуру води в 18 градусів. Риба здатна уживатися у воді, де температура варіюється в межах від 8 до 35 градусів. Але процес розмноження можливий тільки за температури понад 18 градусів, для годування вище 25 градусів.
Небажано використовувати для заповнення штучних ставків із рибою воду з озер і річок, адже з такою водою дуже просто занести заразу, з якою сом не зуміє впоратися. З цих причин розумніше використовувати звичайну свердловинну воду. Припустимо використання і спеціальних установок, які призначені для зниження лужності простої води.
Режим і правила годування
Розведення африканського сома нескладна справа, крім цього, його харчування не вимагає чогось складного від рибовода. Сом не тільки невибагливий до умов утримання, але і є практично всеїдним.
В умовах промислового виробництва, африканським сомам згодовують ексклюзивні корми, вартість яких досить висока. Але перевагою такого харчування є максимально швидкий набір ваги риб.
На присадибних ділянках африканським сомам згодовують різну бур’янисту рибу, зокрема піщанку, тюльку, йоржа. Дозволено годувати їх замороженою рибою. Молодняку такий корм попередньо подрібнюють. Але вже після досягнення віку в 10 днів, немає необхідності цього робити.
Денна норма такого корму становить 3% від загальної ваги риби. Кидають рибний корм у водойму з сомами тричі на день, розподіляючи по всій поверхні ставка – це сприяє рівномірному набору маси.
Неприпустиме порушення режиму харчування, інакше це загрожує канібалізмом. За нестачі їжі африканські соми можуть почати поїдати один одного.
Відтворення
Технологія отримання потомства африканського кларієвого сома в штучних умовах розроблена в деяких країнах світу, наприклад, Ізраїлі, Німеччині, Єгипті. Але знаходиться технологія під патентами, і не опублікована досконально в громадському доступі.
У країнах СНД цю технологію ще до кінця не розробили. Відповідно весь посадковий матеріал привозять із зарубіжних країн, через що собівартість товарної продукції збільшується на 15%. Сьогодні один мальок африканського сома масою 10 грам на ринку коштує 50 центів або 1 білоруський рубль.
Маточне стадо
Виробники африканського сома вирощуються окремо від товарного молодняка. Для формування маточного стада відбирають найкращих риб, після чого створюють для них максимально комфортні умови утримання, добре годують.
Кларієві соми здатні метати ікру щомісяця, якщо буде проводитися стимуляція маток. Отриману від маток ікру запліднюють спермою самців штучним шляхом, далі поміщають в інкубатори акваріумного типу. Уже після того, як мальки трохи підростуть, з інкубатора їх переводять в басейни. Така технологія розведення шармута властива великим рибницьким господарствам.
Отримання заплідненої ікри при розведенні сома на присадибній ділянці – клопітка справа. Через це багато дачників, які займаються вирощуванням африканського сома, просто купують ікру в рибницьких господарствах.
Коли відбувається нерест?
Успішне дозрівання ікри забезпечить утримання самок у воді з температурою не менше 25 градусів до самого нересту. Овуляція повністю проходить через 12 годин після введення ін’єкції гіпофіза. Африканського сома називають нервовою рибою, через що рибоводам доводиться присипляти самок для безпроблемного отримання ікри. У рибу вводять анестезуючий препарат, найчастіше це “Propiscin”.
Ікра виходить окремо від кожної самки. Норма – це коли маса ікри становить не менше 20% від ваги конкретної риби. Після процедури самок поміщають у розчин KMnO4 на 1 годину. Препарат розводять із розрахунку 0,5 грама на 100 літрів води.
Отримання заплідненої ікри
Рибовод після отримання ікри розділяє її на три частини, при цьому, не змішуючи ікринки різних самок. Вага кожної порції досягає близько 300 грамів. Далі береться 3 мл молок. Ефективність буде вищою при взятті молок від різних самців – це сприяє стимуляції процесу запліднення. Так, бажано взяти по 1 мл молок від трьох самців. Молоки та ікру опускають у воду і добре перемішують протягом 5 хвилин.
Етапи вирощування
Перший етап становить 20-25 днів. Він настає, коли африканський сом починає дихати атмосферним повітрям. У цей період на 1 літр води садять близько 100 особин личинок. Поступово відбувається насичення води киснем, що сприяє налагодженню обміну в басейні.
Харчування личинок у цей момент складається з трубочника або декапсульованої артемії. Через 7 днів у раціон поступово вводять стартові корми. Дотримуються вимог до освітлення – воно має бути приглушеним або сутінковим. Через те, що личинки схильні до канібалізму, під кінець першого етапу зі 100 запущених особин виживе близько 25-50 мальків сома.
Сортування майбутніх риб проводиться на третьому тижні. Втручання в особистий простір може призвести до того, що риби зазнають стресу, тому сортувати риб потрібно дуже акуратно. Далі риб залишають у розчині антибіотика протягом 1 години.
Другий етап становить 35 днів. Спочатку рибовод наповнює басейн відсортованими личинками, кількість яких становить близько 300-500 мг. Сортування личинок здійснюється з поділу на дві частини: маленькі та більші. Малька сома підсаджують за умови врахування окремої маси риби та об’єму басейну. Годувати мальків необхідно тричі на день, кількість їжі становить близько 5% від маси риби.
Третій етап триває кілька місяців. У цей період вага риби становить 130-200 грамів. Швидкість росту малька залежить від щільності посадки. Для басейну об’ємом 5 000 літрів щільність посадки дорівнює 2,5 штукам на 1 літр. Температура води має бути близько 27 градусів. На цьому етапі малькам дають “плаваючий” корм. Процес годування здійснюється вручну або автоматизовано. Воду змінюють кожні дві години.
Показники продуктивності
Коли африканським сомам виповнюється 6 місяців, вони готові до вилову для подальшої реалізації. Уже в цей період товарна маса риби становить близько 1 кілограма. Продуктивність кларієвого сома пов’язана з кількістю і якістю харчування.
Африканського сома вважають рибою, яка строго набирає вагу за планом, завдяки чому бізнесмен може самостійно прорахувати, скільки додасть риба у вазі під час годування певною кількістю корму. Відповідно, можливий і розрахунок відсотка передбачуваного прибутку.
Захворювання і контроль
Африканський сом схильний до різних паразитарних, грибкових і бактеріальних захворювань. Деякі найважливіші патогени представлені в таблиці:
Захворювання |
Тип | Симптоми |
Лікування |
Зяброві та зовнішні паразити (Trichodina maritinkae) | найпростіші | На шкірі та зябрах з’являються білі плями. Риби стають дратівливими, нестабільними, у них знижується активність, пропадає апетит. Зябра бліднуть і дуже розпухають. | Для боротьби з паразитами готують для риб ванни з сіллю або формаліном. |
Паразити (Cysticerca sp.) | нематоди | Черв’як вражає слизову оболонку та внутрішні органи. Зазвичай переважає у водоймах. У риби не проявляється видимих ознак ураження цим паразитом. | Методів боротьби з паразитом не існує. |
Паразити (Gagtylogyrus sp.) (Gyrodactilus sp.) | трематоди | Риба розташовується на поверхні води у вертикальному положенні або нервово смикає головою, тілом на дні. На шкірі з’являється тонкий білувато-сірий слиз. Не виключений масований мор. | Усувають симптоматику “Формаліном” 25-50 мг/л, “Діптерексом” 0,25 мг/л. |
Паразити (Henneguya sp.) | найпростіші | Молодь гібрида африканського сома стикається з білими плямами на зябрах і шкірі. | Усунути проблему допомагають антибіотики, що додаються в корм. Використовують “Окситетрациклін”, “Тераміцин” або “Хлорамфенікол”. |
Паразити (Costia sp., Chilodonella, Trichodina | найпростіші | Спостерігаються ті самі симптоми, що й у разі зараження трематодами. | Усувають симптоматику “Формаліном” 25-50 мг/л, “Диптерексом” 0,25 мг/л. |
Водяна пліснява | На плавниках, зябрах, шкірі й очах з’являються сірі або білі клапті, що нагадують шерсть. Страждає від водяної цвілі ікра. Зазвичай по всьому тілу і зябрах інфекція поширюється швидко. | Для лікування заражених риб поміщають у ванни з малахітовим зеленим (5 мг/л протягом години) або хлоридом натрію (5% протягом 1-2 хвилин). Потрібно, щоб риби не піддавалися стресу і пошкодженням механічного типу. | |
Септецимія рухливими аеромонадами (Aeromans sp.) | бактерія | Риби витріщають очі, у них розтягується живіт, на шкірі з’являються глибокі кровоточиві виразки із запаленням. | Риб захищають від стресу, використовують корми з домішкою триметроприму і бактриму протягом 10 днів. |
Хвороба білих нирок (Myxobacteria) | бактерія | Риба плаває біля поверхні води, розташовуючись вертикально. Плаває мляво, не активна. На шкірі біля рота і зябер з’являються білі плями. | Для боротьби з бактерією в корм додають антибіотики: “Окситетрациклін”, “Тераміцин” або “Хлорамфенікол”. |
Септімцемія аеромонад (Aeromonas hydrophilla) | бактерія | Плавники у сомів червоніють і волочаться. Риби втрачають яскраве забарвлення. На шкірі з’являються виразки. | У корм додають “Окситетрациклін”, “Сульфаметоксин”, “Орметоприм”. |
Деформація голови | Деформується скелет, у риби зникає апетит, вона стає летаргічною і гине з набряклою тканиною з обох боків голови. Зазвичай така проблема зустрічається у риб, довжина яких менше 10 сантиметрів. У мертвої риби потовщений і вигнутий череп, який свідчить про формування тріщин. | Щоб особини не стикалися з деформацією голови, їм регулярно додають у корм вітамін С. | |
Синдром пошкодження кишечника | Розпухає живіт, на черевній стороні забарвлення темніше, а анальна область набуває червонуватого відтінку. На остаточній стадії пошкоджується черевна стінка. У риб спостерігається летаргічна поведінка. | Вирішити проблему допоможе збалансований і добре засвоюваний корм. | |
Виразкова хвороба | Африканські соми під час захворювання вкриваються червоними або білими виразками на шкірі нижньої та верхньої щелеп, на поверхні хвостового плавця. Поведінка риб стає млявою. | Для профілактики виразкової хвороби рибоводу потрібно контролювати якість води, не забувати її регулярно міняти. |
Чи можна заробити на розведенні Африканського кларієвого сома
Підприємці-початківці використовують екстенсивний або напівінтенсивний метод вирощування, а бізнесмени з непоганим стартовим капіталом віддають перевагу інтенсивному методу.
Бізнес план з організації бізнесу ґрунтується на розрахунку передбачуваних витрат і щорічного прибутку. Буде потрібно вкласти кошти для будівництва невеликої водойми з наявністю необхідної екосистеми.
Не обійтися без встановлення допоміжного обладнання, включно з фільтрами та системами освітлення. Знадобиться не тільки отримати необхідні дозволи, а й підрахувати витрати на закупівлю корму і малька, налагодити відносини з постачальником. Також для просування бізнесу підприємцю не завадить залучення клієнтів шляхом подачі реклами.
Вимоги до приміщення
Для розведення сомів рекомендується використовувати більшу площу, це дасть змогу швидше перекрити витрати і почати отримувати прибуток. Для виробництва 100 тонн риби на рік, обирають площу не менше 0,06 гектар. Для створення комфортних умов для риби вода в ємностях має регулярно змінюватися, в басейни встановлюють потужні фільтри.
Основні витрати
Перед оцінкою реального прибутку від бізнесу з розведення африканського сома рахують основні статті витрат, включно з будівництвом ставка, вартість якого обійдеться в 50-100 тисяч рублів. Буде потрібно встановити системи опалення, фільтрації, вентиляції та освітлення, що за ціною складе близько 300 тисяч рублів.
На що ще доведеться витратитися:
- Купівлю ікри або малька. Найчастіше перевагу віддають мальку сома, вартість якого за 5 тисяч особин становить до 1500 рублів.
- Корм для риби. За корм екстра-класу підприємцю доведеться викласти близько 150 рублів за 100 кіло. Така ж кількість корму преміум-класу обійдеться близько 250 рублів. Водночас вартість кілограма товарної риби становить близько 150 рублів за умови оптового продажу.
- Обладнання та спецодяг. На це піде близько 60 тисяч рублів.
Загальні витрати можуть скласти до півмільйона і більше рублів. При цьому для того, щоб покрити вкладення і отримати прибуток, можливо, знадобиться рік і більше.
Домашнє розведення
Вирощування африканських кларієвих сомів у домашніх умовах передбачає кілька способів:
- Розведення в басейні. Рибу вирощують у рамках певного обмеженого водного простору, тобто поселяють у басейн, що розташовується на території дачної ділянки. Підготовка площі та закупівля обладнання обходяться у велику суму, також немає необхідності в створенні кліматичних умов – замкнута система водопостачання, наявність підігріву води. Цей варіант ідеальний для розведення риби в холодних областях.
- Садкове вирощування. Метод передбачає утримання риби в спеціалізованих садках, де мальки і дорослі особини утримуються окремо. У замкнутих умовах не виключено, що дорослі риби почнуть поїдати потомство.
- Нагульне розведення. При виборі цього варіанту африканських сомів утримують спільно з іншими видами риб, але схожих за розмірами, щоб унеможливити ймовірність прояву агресії та нападів.
- Ставкове вирощування. Влітку на присадибних ділянках у ставок запускають молодняк. Підготуватися до такого методу просто, але сам процес вирощування може призвести до деяких ризиків. Ставкове розведення сома підходить тільки для південних і теплих регіонів країни.
Вирощувати сома можна екстенсивним способом, адже він не вимагає великих вкладень у будівництво та облаштування ставка. Так для риби буде в доступі природна їжа, що водиться у воді. При садковому вирощуванні підприємцю доведеться придбати корм і спеціальні конструкції для облаштування.
Багато хто рекомендує вирощувати сома інтенсивним методом – рибі створюють максимально сприятливі умови: встановлюють оптимальну температуру для набору маси, налагоджують режим годування та інше.
Припустимо використання сома як “санітара” у водоймі, коли його вирощують з іншими видами риб. Але через те, що кларієвий сом є хижою рибою, для спільного розведення ретельно підбирають коропа або форель одного розміру, щоб сом не з’їв їх.
Домашнє розведення африканського сома передбачає випускання мальків у ставок при температурі води в 15 градусів. Найоптимальнішою температурою для росту риби вважається 25 градусів. На водойму, місткістю близько 2 тисяч літрів припадає близько 60 мальків.
Годують рибу не менше трьох разів на день, застосовуючи вже готові корми і комбікорм. Харчується сом рослинною їжею, завдяки чому як прикорм, рибу годують курячими тельбухами, різними комахами, дощовим хробаком. Кількість корму розраховується виходячи з маси і віку особин.
До 2 років риби досягають статевої зрілості, завдяки чому їх використовують для розведення.
Для вигідного бізнесу потрібно забезпечити рибі водойму критого типу для зимівлі, інакше зростання сповільниться, а молодняк може загинути. Для зимового утримання не обійтися без насоса для подачі повітря і пристрою, який буде підтримувати в ставку стабільну температуру. Обов’язковою умовою при розведенні є забезпечення приглушеного освітлення.
Основні проблеми з вирощуванням і розведенням
Африканський кларієвий сом вирощують приватні особи, використовуючи системи, які задовольняють екологічні норми. У традиційних заплавних ставках фермерам довелося десятиліттями налагоджувати практику стійкість рибництва. Їхня самоорганізація всередині місцевих спільнот диктувалася звичаями та рекомендаціями неурядових структур з метою збереження риб’ячих угідь.
Через нещодавній обвал ринку африканського кларієвого сома в Південній Африці, особливого значення набуло зниження вартості виробництва, включно зі збереженням конкурентоспроможності. Це дає змогу поліпшити екосистему ставків, ніж вести системи дедалі інтенсивнішого культивування і поліпшення технологій годівлі.
Особливо цінують африканського сома за цікаву зовнішність, підвищену стійкість до захворювань, невибагливість до умов утримання і всеїдність. Сьогодні розведенням цієї риби займаються багато рибоводів, які правильно склали бізнес-план, з огляду на витрати і можливий прибуток.