Рожевий виноград завжди приваблював садівників своїм барвистим зовнішнім виглядом і відмінними смаковими якостями. Давайте ознайомимося з найкращими сортами цієї плодової рослини, а також розберемося з їхніми характеристиками.
Рожевий Персиковий
Сорт винограду Рожевий Персиковий належить до селекції Н.В. Крайнова. Особливість цього сорту у великих гронах, які можуть досягати 1,5 кг. А середня вага ягідок зазвичай становить 12-14 г.
Переваги сорту:
- двостатева квітка;
- здатність витримувати морози до -23 градусів;
- стійкість перед мілдью;
- хороша дозрівання;
- приємний смак.
Слід зазначити, що грона цього винограду не можна перегодовувати добривами, інакше вони починають жирувати. А при перевантаженні ягідки стають дрібнішими, що позначається на їхньому смаку і товарних якостях.
Оригінал
Сорт виведений з “батьківської” пари – Дамаська троянда і Датьє де Сен-Вальє. Грона зазвичай важать 400-600 г, а ягоди – 6-9 г. Смак простенький, але при цьому збалансований, соковитий. Оболонка ягоди щільна. Насіння мало – всього 1-2 шт.
Переваги сорту:
- стійкість до морозу до -21 градуса;
- хороша опірність до захворювань;
- не боїться ос;
- здатність ягід триматися на кущі до перших заморозків, не втрачаючи свого смаку;
- презентабельний зовнішній вигляд.
Сорт потребує запилення і схильний до горошіння. Але при цьому він дуже простий у догляді. Можна посадити і майже не турбуватися про обробки рослини від поширених виноградних захворювань.
Тайфі Рожевий
Цей виноград належить до азіатської групи. Його грона дуже великі, а овально-довгасті ягоди важать 4-8 г. Оболонка плодів щільна. Смак приємний, солодкий. Усередині ягоди є 2-3 невеликі кісточки.
Переваги сорту:
- двостатева квітка;
- хороша переносимість навантаження;
- досить стійкий до посухи;
- може довго висіти на кущі;
- хороша транспортабельність.
Рожевий Димка
Сорт являє собою гібрид, виведений з пари Талісмана і Кишмишу променистого. Китиці середньо-щільні із середньою масою 700 г (вага деяких грон може досягати 1,5 кг). Ягоди овальні, вагою 12-14 г, з тонкою шкіркою. Смак збалансований і приємний, відчувається кислинка.
Переваги сорту:
- двостатева квітка;
- стійкість до морозів;
- відсутність горошіння;
- стійкість до сірої гнилі та мілдью;
- хороша транспортабельність.
Азалія
Цей сорт вивели шляхом поєднання Надії Аксайської, Тайфі стійкого і Захоплення червоного. Грона винограду виходять великі, вагою близько 700 г (іноді маса досягає 1-1,2 кг). Овальні ягоди мають тонку оболонку і соковиту м’якоть. Вага плодів 10-14 г.
Переваги сорту:
- двостатеві квіти;
- хороший рівень урожаю;
- стійкість до горошіння;
- висока опірність поширеним виноградним хворобам;
- прекрасна транспортабельність.
Анюта
Гібрид, створений на основі Талісмана (Кеша-1) і Кишмишу променистого. Грона досить великі, вагою 700-800 г. Плоди мають форму овалу. Їхня оболонка досить щільна, а вага становить 10-20 г.
Переваги сорту:
- двостатеві квіти;
- відсутність горошіння;
- не боїться ос;
- не псується при транспортуванні.
При цьому сорту необхідний контроль за навантаженням кистей. Іноді плоди дозрівають нерівномірно і забарвлюються раніше, ніж набирають смак. Також у цього сорту присутні кісточки всередині ягоди – приблизно по 4 шт. на виноградину.
Анюта-2
Про цей сорт мало що на даний момент відомо, а про його точну назву ведуться суперечки. Так само, як і сорт Анюта, Анюта-2 належить до селекції В.Н. Крайнова. Іноді цей сорт називають Анютою ранньою, оскільки є випадки, коли він дозріває раніше за Анюту. Але є також такі садівники, які помітили, навпаки, більш пізнє дозрівання сорту.
Відгуки тих, хто став вирощувати цей сорт, говорять про те, що Анюта-2 має привабливий вигляд виноградних грон і відмінний смак ягід. А ось опірність до захворювань трохи слабенька. Плоди може атакувати сіра гниль.
Дивіться в представленому відео огляд сорту “Анюта-2”:
Анжеліка
Цей гібридний сорт має ще другу назву – Ксенія. Вивів його В.Н. Крайнов, схрещуючи сорти Променистий кишмиш і Талісман. У 2006 році селекціонер Воронюк оцінив перспективність цього сорту і, вирішивши зайнятися ним, перейменував на Анжеліку.
Великі овальні плоди цього винограду зазвичай бувають зібрані в нещільні китиці, масою до 1-2 кг. Одна ягода може важити до 30 г. Оболонка плодів тонка і не відчувається під час розкушування. Є схильність до горошіння.
Переваги сорту:
- двостатеві квіти;
- відмінний ступінь укорінення живців;
- здатність витримати морози до -25 градусів;
- стійкість до різних захворювань;
- великий термін зберігання;
- хороша транспортабельність.
Арочний (Дружба рожева, Кольоровий)
Цей сорт отримано шляхом схрещування сортів Дружба та Інтервітіс магарача. Грона цього винограду великі, масою 400-600 г, щільні. Плоди великі, овальної форми з досить щільною оболонкою.
Переваги сорту:
- двостатева квітка;
- стійкість до морозу до -25 градусів;
- відсутність горошіння;
- високий ступінь збору врожаю;
- здатність грон довго висіти на кущах;
- хороша транспортабельність.
Садівники відзначають, що сорт добре реагує на збільшені дози добрив. Але при цьому його люблять оси. Що стосується смаку, то для когось він може здатися насиченим, а для когось надмірно простим, “трав’янистим”.
Віктор
Цей сорт виведений В.Н. Крайновим. Китиці цього винограду великі (до 2 кг), із середньою щільністю. Ягоди мають форму овалу із загостреним кінцем і вагу в районі 10-20 г. Оболонка виноградинок тонка, а смак приємний.
Переваги сорту:
- двостатеві квітки;
- стабільний збір урожаю;
- відсутність горошіння;
- стійкість до грибкових захворювань;
- здатність переносити низькі температури;
- відмінний зовнішній вигляд.
Віктор дуже рано починає цвісти. З одного боку – це добре, а з іншого – з’являється ймовірність псування зав’язей, якщо раптом настануть пізні весняні заморозки. Також його “люблять” оси.
Рожевий Тимур
Цей сорт винограду був виведений шляхом схрещення Тимура білого і Захоплення червоного. Грона великі, мають вигляд конуса і важать близько 800 г. Самі плоди великі, витягнутої форми, їхня маса може досягати 9 г. Оболонка виноградинок щільна, але вона анітрохи не забиває ароматний мускатний присмак плодів.
Переваги сорту:
- двостатеві квітки;
- хороша врожайність;
- відсутність горошіння;
- стійкість до морозів до -25 градусів;
- стійкість до захворювань;
- добре приживається на різних ґрунтах;
- товарний вигляд і хороша транспортабельність.
Гурман ранній (Новочеркаський Червоний 1-12)
Цей сорт був отриманий у результаті схрещування Кишмишу променистого і Талісмана. Квітка жіночої статі. Грона зазвичай мають форму циліндра, доволі великі, з вагою від 500 до 900 г (є грона, які досягають маси 1,2-1,3 кг). Плоди рожеві, овальні, з вагою 7-9 г.
Переваги сорту:
- стійкий до ос;
- збільшена опірність до сірої гнилі та мілдью;
- товарний вигляд;
- хороша транспортабельність.
Дубівський рожевий
Такий виноград вийшов шляхом схрещення сортів Ювілей Новочеркаська і Восторг червоний. Китиці великі, з масою 500-800 г (можуть виростати до 1,2-1,5 кг). Плоди так само великі, мають овально-подовжену форму, з масою 14-16 г. Смак винограду збалансований.
Переваги сорту:
- самозапильність;
- стійкість до морозів до -24 градусів;
- високий ступінь збору врожаю;
- хороша транспортабельність;
- приємний смак.
Кишмиш Велес (Велес)
Цей сорт винограду не має насіння і являє собою гібрид, виведений з Русбола і Софії. Грона культури ростуть у вигляді конуса і досягають маси до 3 кг (зазвичай 0,9-1,7 кг). Плоди мають форму овалу, вагою 4-5 г. Оболонка тонка, смак солодкий.
Переваги сорту:
- врожайність на високому рівні;
- самозапильність;
- великий термін зберігання.
Кишмиш Велес за своїми характеристиками дуже нагадує Кишмиш променистий. Смак, а також колір ягід дуже схожі, врожайність приблизно на однаковому рівні. Різниця цих двох сортів полягає в терміні дозрівання.
Кишмиш променистий
Сорт винограду було виведено з “пари батьків” – Кардинала і Кишмишу рожевого. Грона винограду утворюються приблизно по 400-600 г, але можуть досягати 1-1,5 кг. Маса ягід сорту зазвичай 2,5-4 г. Оболонка виноградинок щільна. Насіння немає. Має збалансований, приємний смак.
Переваги сорту:
- самозапильність;
- відсутність горошіння;
- товарний вигляд;
- прекрасне транспортування;
- тривалий термін зберігання;
- цікавий, збалансований смак.
Лівія
Цей гібридний сорт винограду був виведений із сортів Аркадія і Фламінго. Китиці рослини великі, мають циліндричну форму. Маса ягід зазвичай становить 10-15 г. Насіння в плодах не більше 3. Сорт дуже ароматний і не втрачає своїх характеристик протягом місяця під час зберігання.
Переваги сорту:
- самозапильність;
- отримання стабільного врожаю;
- прекрасна транспортабельність;
- відмінний товарний вигляд.
Особливість цього сорту в нерівномірному забарвленні ягід. Тільки з’являючись на лозах, виноградини мають ніжний рожевий відтінок, а в процесі дозрівання набувають насиченого кольору. Причому забарвлення кистей відбувається неодночасно.
Перетворення
Це гібридний сорт, грона якого виходять без якоїсь певної форми або у вигляді конуса, з масою 700-1500 г. Ягоди великі, овальні, мають вагу 10-14 г. Смак збалансований.
Переваги сорту:
- двостатеві квітки;
- стійкість до сірої гнилі;
- відсутність горошіння;
- відмінна транспортабельність;
- товарний вигляд.
Не висаджуйте Преображення занадто близько з чагарниками і деревами, оскільки цей сорт не переносить такого сусідства. Також стежте за навантаженням лози, щоб не допустити псування винограду.
Румба
Цей сорт винограду отримано шляхом схрещування Захвату червоного і Чаррелі. Китиці великі, мають циліндричну форму і вагу 470-900 г і більше. Виноградини красиві й великі, з масою 8-10 г.
Переваги сорту:
- самозапильність;
- здатність переносити морози до -25 градусів;
- високий рівень збору врожаю;
- відсутність горошіння;
- відмінна транспортабельність;
- хороша товарність.
Вивчаючи відгуки споживачів, можна помітити, що декому не подобається занадто простий смак цього винограду. Виноградини просто солодкі, без смаку чого-небудь ще. Однак багатьох приваблює товарний вигляд сорту і високий рівень збору врожаю.
Російський ранній
Створено з сортів Мічуринець і Шасла північна. Грона середнього розміру, вагою близько 200-400 г, конічної форми. Плоди округлі, з масою близько 3-5 г.
Переваги сорту:
- самозапильність;
- висока врожайність;
- грона не бояться перевантаження;
- транспортабельність на високому рівні.
Найкраще цей сорт вирощувати в скляних або плівкових теплицях. Це пов’язано з тим, що Російський ранній “люблять” мурахи, оси, різні жуки та навіть метелики. Тому він потребує додаткового захисту.
Сенсація
Цей виноград був виведений із сортів Різамат і Талісман. Грона зазвичай мають конічну форму, з вагою 700-1500 г. Ягоди при цьому досить великі, у вигляді пальчиків, з масою 16-22 г. Смак виноградинок збалансований, оболонка тонка. Забарвлення плодів може бути прозорим.
Переваги сорту:
- двостатева квітка;
- стійкість до морозу до -24 градусів;
- високий рівень збору врожаю;
- відсутність горошіння;
- відмінна опірність до захворювань;
- майже не чіпають оси;
- хороша транспортабельність;
- привабливий зовнішній вигляд.
Сомерсет сідліс
Сорт без насіння, який був виведений і отриманий у США. Грона виходять зазвичай масою 100-200 г, ягоди при цьому досить дрібні, округлі. Смак дуже цікавий і насичений.
Переваги сорту:
- високий рівень стійкості до морозу (витримує до -30…-34 градусів);
- можливість проводити будь-яку обрізку (про весняну обрізку винограду прочитайте тут);
- стійкість до захворювань;
- відмінний смак.
Софія
Сорт являє собою гібрид, отриманий унаслідок схрещування Кишмишу Променистого і Аркадії. Потребує запилення (найкраще це робити за допомогою сорту Аркадія). Грона зазвичай набирають масу 1-3 кг. У ягодах може перебувати по 1-2 насінини.
Переваги сорту:
- відмінний смак;
- товарний зовнішній вигляд.
Ювілей Новочеркаська
Цей гібридний сорт має форму у вигляді конуса, вага яких може сягати 700-1700 г (при грамотному догляді і всі 3 кг). Виноградини зазвичай овальні, з масою 12-18 г. Оболонка плодів щільна.
Переваги сорту:
- самозапильність;
- стійкість до морозу до -23 градусів;
- відсутність горошіння;
- хороший рівень транспортабельності.
Юліан
Цей сорт винограду був виведений із сортів Кеша і Резамат. Середня вага грон – 300-500 г, але трапляються грона і по 1-2 кг. Ягоди мають масу 8-12 г і тонку оболонку, яка майже не відчувається при розкушуванні.
Переваги сорту:
- самозапильність;
- стійкість до морозу до -24 градусів;
- високий рівень стійкості до поширених хвороб;
- “не боїться” ос;
- прекрасна транспортабельність;
- товарний вигляд.
Слідкуйте за кількістю доданих добрив. Надлишок азоту може зіпсувати смак цього винограду, зробивши його трав’янистим.
Дея
Цей гібридний сорт був виведений з “батьківської” пари – Талісмана і Блискучого. Грона мають конічну форму, масою близько 500 г. Плоди овальні, їхня вага може коливатися від 10 до 13 г.
Переваги сорту:
- самозапильність;
- відсутність горошіння;
- стійкість до морозу до -24…-25 градусів;
- після дощів плоди не тріскаються;
- цікавий, насичений смак.
Кандагар
Цей сорт був завезений у США з Ірану, де такий виноград був вельми поширений. Кисті мають конічну форму, з масою 600-1500 г. Плоди великі та довгасті, вагою до 12 г. Теплолюбна рослина, тому в північних регіонах рекомендується до вирощування в теплицях.
Переваги сорту:
- висока врожайність;
- непогана опірність до хвороб.
Краса Півночі
У цього винограду є ще друга назва – Ольга. Отримано сорт із пари Зоря Півночі і Тайфі рожевий. Грона мають конічну форму, з вагою 300-700 г. Самі виноградини округлі, масою 5-6 г. У них тонка оболонка і 2-3 кісточки всередині. Вирощуйте рослину під навісом, оскільки ягоди мають властивість тріскатися за вологої погоди.
Переваги сорту:
- двостатеві квітки;
- здатність витримувати морози до -26 градусів;
- плоди можуть довго залишатися на гілках і не псуватися.
Переяславська рада
Цей виноград отримано шляхом поєднання Кишмишу променистого з Талісманом. Китиці зазвичай важать 700-800 г і мають конусо-циліндричну або невизначену форму. Плоди овальні та витягнуті, вагою близько 16 г. Щільна оболонка.
Переваги сорту:
- висока врожайність;
- самозапильність;
- здатність довго залишатися на кущах;
- стійкість до морозів до -23…-24 градусів;
- висока стійкість до гнилей і паразитів;
- непогана транспортабельність.
Строкатий
Виноград Строкатий створений з “батьківської” пари – Кишмиш променистий і Талісман. Грона у вигляді конуса зазвичай важать по 800-1500 г. Ягоди великі, овальної форми, з масою 8-12 г. Людей зазвичай приваблюють своїм яскравим, цікавим виглядом.
Переваги сорту:
- самозапильність;
- висока врожайність;
- раннє дозрівання;
- стійкість до морозу;
- здатність ягід довго висіти незірваними;
- хороша опірність захворюванням;
- цікавий смак.
Через те, що виноград дозріває дуже рано, він схильний до впливу весняних похолодань. Китиці можуть перестати розвиватися. Щоб цього не сталося, садіть сорт на південній стороні, в сонячному місці, де немає протягів.
Розмус
Сорт Розмус був створений шляхом схрещування сортів Софія і Аркадія. Китиці у вигляді конуса важать від 500 г до 1 кг. Виноградини овальні або округлі, з масою 9-11 г. Подобаються людям за свій незвичайний і насичений смак.
Переваги сорту:
- самозапильність;
- раннє дозрівання ягід;
- стійкість до морозу -23…-24 градуси;
- здатність ягід довго залишатися на кущах без втрати своїх характеристик;
- висока стійкість до захворювань;
- тривалий термін зберігання;
- хороше транспортування;
- солодкий, насичений смак.
Розмус позитивно реагує на додаткові підживлення мінеральними добривами та регулярний полив. При цьому його потрібно вкривати на зиму, незважаючи на стійкість до морозу. Виноградини можуть бути забарвлені нерівномірно.
Порівняльна характеристика сортів
Щоб вибрати сорт винограду собі на ділянку, ознайомтеся з порівняльною таблицею. У ній ви побачите терміни дозрівання, врожайність та інші характеристики, що “розкажуть” про той чи інший сорт.
Порівняльна таблиця сортів рожевого винограду:
Сорт винограду | Терміни дозрівання | Урожайність | Смак | Колір |
Рожевий персиковий | ранньо-середній (115-125 днів) | хороша | збалансований | рожевий |
Оригінал | середній (135-145 днів) | середній | простий | біло-рожевий і рожевий |
Тайфі рожевий | пізній (165-170 днів) | висока | дуже солодкий | темно-рожевий із фіолетовим відтінком |
Рожевий серпанок | ранній (115-125 днів) | хороша | приємний, з кислинкою | білий із легким рожевим рум’янцем |
Азалія | надранній або дуже ранній (105-120 днів) | висока | дуже солодкий | світло-рожевий |
Анюта | середній або середньопізній (140 днів) | висока | з легким мускатним ароматом | темно-рожевий |
Анжеліка (Ксенія) | ранньостиглий (приблизно 120 днів) | висока | солодкий | блідо-рожевий |
Арочний (Дружба рожева, Цвітний) | ранній (115-120 днів) | висока | збалансований | рожевий (на сонці червоний) |
Віктор | надранній або дуже ранній (100-110 днів) | стабільний | легкий, приємний | змінюється від рожево-бурштинового до червоно-бузкового |
Рожевий Тимур | ранній (115-130 днів) | висока | солодкий, з мускатним присмаком | бурштиново-рожевий |
Гурман ранній (Новочеркаський Червоний 1-12) | ранній (115-125 днів) | висока | мускатний, з квітковим ароматом | ніжний рожевий |
Дубівський рожевий | ранній | висока | збалансований | темно-рожевий |
Кишмиш Велес (Велес) | надранній (95-105 днів) | висока | солодкий, з мускатним ароматом | рожевий із бурштиновим відтінком |
Кишмиш променистий | ранньо-середній (125-130 днів) | висока | легкий мускатний смак із присмаком пасльону на задньому плані | золотисто-рожевий, що переходить у червоно-рожевий |
Лівія | дуже ранній (105-110 днів) | стабільна | приємний, з мускатним відтінком | нерівномірний, від ніжно-рожевого до насиченого |
Преображення | дуже ранній (105-110 днів) | висока | збалансований | нерівномірний, янтарно-рожевий |
Румба | дуже ранній (85-115 днів) | висока і стабільна | солодкий | рожевий, при дозріванні яскраво-червоний |
Російський ранній | дуже ранній (105-115 днів) | висока | солодкий, без аромату | темно-рожевий |
Сенсація | надранній (до 100 днів) | висока | з мускатним присмаком | жовто-рожевий відтінок із багрянцем |
Сомерсет сідліс | дуже ранній | середній | приємний, від сунично-шовковичного до карамельного | рожевий |
Софія | дуже ранній (110-115 днів) | висока | солодкий, з мускатним ароматом | рожевий |
Ювілей Новочеркаська | ранній (110-120 днів) | висока | солодкий, збалансований | рожево-жовтий |
Юліан | надранній (95-105 днів) | хороша | з легким мускатним ароматом і суничним присмаком | золотисто-рожевий |
Дея | ранньо-середній (кінець серпня – початок вересня) | висока | з яскраво вираженою мускатною нотою | від рожевого до яскраво-червоного |
Кандагар | ранній (115-125 днів) | висока | приємний, збалансований | яскраво-рожевий |
Краса Півночі | ранній (110-115 днів) | висока | солодкий, з деякою кислинкою | білий із рожевим відтінком |
Переяславська рада | ранній | висока | солодкий, з нотками меду, карамелі та троянди в післясмаку | темно-рожевий, іноді з фіолетовим відтінком |
Строкатий | надранній (перші числа серпня) | висока | яскравий і насичений, з мускатним ароматом | яскраво-рожевий з відтінком фіолетового |
Розмус | супер ранній (початок серпня) | хороша | солодкий, з яскравою мускатною нотою і ароматом чайної троянди | біло-рожевий із рум’янцем |
Ви ознайомилися з 30 відмінними сортами рожевого винограду. З огляду на клімат регіону проживання та особисті переваги, виберіть той сорт, який задовольнить ваші потреби. Порівняльна таблиця допоможе в ухваленні рішення.