Годування козенят з перших днів життя: правила, методи

Харчування в перші дні та тижні життя козенят впливає не тільки на здоров’я тварин у майбутньому, а й на їхню продуктивність. Про правила та методи годування – далі.

Козеня смокче вим'я

Заходи перед першим годуванням

Перед першим годуванням козеняти (після його народження) слід провести такі заходи:

  1. Обрізка пуповини.
  2. Обтирання народженого козеняти сухим і стерильним рушником.
  3. Усунення слизу з рота і ніздрів козеняти – щоб запобігти його потраплянню в легені. Якщо цього не зробити, зростає ризик розвитку інфекцій.
  4. Миття вимені теплою водою.
  5. Здоювання кількох цівель молозива. Найнебезпечніші перші струмені – у них можуть бути присутніми хвороботворні мікроби.
  6. Годування проводиться з першої години життя. Годування проводиться безпосередньо з вимені або з пляшки з соскою.

Козеня прикривають теплим покривалом – щоб не замерзло. У новонароджених проблеми з теплообміном, їхня шкіра ще не здатна утримувати і поглинати тепло.

Молозиво вкрай необхідне для козенят – воно формує імунітет тварини на все подальше життя. У перших порціях молока – молозива, багато легкозасвоюваного білка, жирів і ферментів, необхідних для травлення.

Мати-коза повинна обов’язково облизати козеня – це не тільки корисно для суглобів і м’язів новонародженого, а й для майбутньої лактації. Облизування запускає механізм молокоутворення.

Якщо новонароджений не отримує молозива в першу годину життя, він відставатиме в рості – для поповнення стада він не підійде. Запізнення з першою годівлею на 2-3 години призводить до 50% ймовірності загибелі молодняка.

Варіанти годування козенят

Є два основних методи вигодовування козенят – під маткою і без неї. Вибір залежить від продуктивності кіз і цілей, заради яких їх розводять – заради молока чи заради збільшення поголів’я. Якщо фермер зацікавлений у високій молочній продуктивності, козенят вигодовують штучно. Якщо від кіз не потрібна висока молочна продуктивність, завдання спрощується – годуванням козенят займається коза-мати.

Під матками вирощують козенят від малопродуктивних кіз. Козенята перебувають поруч із такими мамами до 3-4 місяців.

Під маткою

Це найпростіший і найзручніший варіант, як для тварин, так і для їхнього власника. Залишивши козеня з матір’ю, людину звільнено від копіткої метушні з годуванням – малюк, маючи вим’я у вільному доступі, отримає все необхідне для свого зростання, розвитку та імунітету.

Вигодовуючи козенят під маткою, людина не контролює норму і об’єм молока, а ось за вим’ям стежить. У молочних залозах, після смоктання, залишається молоко, яке необхідно здоювати, щоб не розвинувся мастит.

Перший час козеня харчується тільки материнським молоком. З дорослішанням його раціон змінюється. З 3-х тижнів його підгодовують мінеральними добавками – сіллю, кістковим борошном і крейдою. Ці компоненти необхідні для засвоєння кальцію і зміцнення кісткових тканин. На добу тварині дають по 10 г цих продуктів. У 3 місяці норма зростає вдвічі.

Плюси вигодовування під маткою:

  • у козенят формується міцний імунітет
  • поживність молока вища, ніж при годуванні з пляшки;
  • козенята швидко ростуть і набирають вагу;
  • скорочення часу на догляд за козенятами;
  • поліпшується здатність до навчання молодняка – вони швидко вчаться їсти дорослий корм і звикають до порядку на фермі.

Рекомендуємо подивитися відео, де заводчик розповідає про годування козенят:

Мінуси вигодовування під маткою:

  • підвищується ризик появи маститу в кози;
  • через пошкодження рудиментарних сосків, у маток з’являються болючі набряки, доводиться лікувати тварину медикаментозно.

Штучне вигодовування

Якщо вигодовування козенят буде вестися без матки, їх після народження забирають від матері-кози. Малюків випоюють вручну теплим молозивом зі стерильної пляшки з соскою. Молозиво здоюють вручну, козенятам його дають парним. Козенят-штучників перші 10 днів годують 5 разів на добу.

Якщо в самки зникне молоко, його замінюють коров’ячим або магазинним пастеризованим. Незбиране молоко можна замінити “Кормілаком”. Суміш для козенят можна також приготувати самостійно. Перше годування – о 5-6 год, останнє – о 9 год. Оптимальна температура молока для годування – 38 °С. Для годування використовують пляшки з сосками, миски, каструльки – її після використання споліскують окропом.

Плюси штучного вигодовування:

  • можливість корекції раціону;
  • молоко кіз іде на реалізацію, а не витрачається на молодняк.

Мінуси штучного вигодовування:

  • витрати часу і грошей – на купівлю штучного харчування;
  • у тварин формується слабший імунітет, ніж при природному годуванні;
  • економія на харчуванні часто призводить до уповільненого розвитку козенят.

Орієнтовна схема випоювання молодняка – у таблиці 1.

Таблиця 1

Вік

Кількість годувань Кількість молока для одного годування, г

Приблизний час

1 день

за потребою

за потребою

за потребою

1 тиждень

6

300

8, 11, 14, 17, 20, 23

2-3 тижні

5

300

8, 12,16, 20, 23

4-6 тижні

4

600

8, 12, 16, 20

7-8 тижнів

3

600

8, 14, 20

9 тиждень

2

600

8, 20

10 тиждень

1

600

за потребою

Для годування молодняка використовують пляшечки або відра з сосками. Годувати малюків із чашок і коритця не можна – вони можуть вдавитися, заковтнувши занадто багато молока. Крім того, заковтування великих порцій призводить до створожування молока в системі травлення, а далі – до проносів і виснаження.

Для годування козенят підходять дитячі пляшечки, з яких годують дітей – їх можна придбати в аптеці або дитячому магазині. Щоб оптимізувати процес годування, краще використовувати спеціальні пристрої – відра з приєднаними сосками. Одне пристосування може “нагодувати” відразу кількох козенят.

У таблиці 2 – порівняльні характеристики кормів для козенят.

Таблиця 2

Вид корму

Жир, % Білок, % Особливості

Вартість, руб./кг

Цільне козяче молоко

3,6

3,2

Найкращий варіант для козенят

40-80

Незбиране коров’яче молоко

3,4

3,2

Засвоюється гірше, ніж козяче молоко

20-40

Сухе молоко (СЦМ)

25

25,5

Неповноцінний вітамінно-мінеральний склад

160-200

ЗЦМ для козенят “Фелуцен”

12

22

Містить рослинний жир

100-120

Дитяча суміш

4,5

12

Дорого коштує

500-2000

Козеня смокче соску з молоком

Комбінована годівля

Метод поєднує в собі штучне та природне вигодовування:

  • Перші 3-4 дні новонароджені козенята живуть поруч із матір’ю, харчуючись на підсосі. За цей час малюки зміцнюють імунітет.
  • На п’ятий день козенят забирають від кози, переводячи на штучне годування. Козу після цього роздоюють, отримуючи високі надої.

Про стан здоров’я козенят можна судити, починаючи з місячного віку. До цього часу виявити ослабленість тварини складно. Для стимуляції росту, ослабленим козенятам дають концентровані корми – у місячному віці їхні шлунки вже справляються з подібною їжею. Ослаблені тварини отримують 30-50 г концентратів щодоби.

Правила та раціон годування за віком

Харчування козенят залежить від типу вигодовування та віку. З першого дня життя і до настання дорослості раціон молодняка змінюється – якісно і кількісно. У таблиці 3 – приблизна кількість молока і кормів, що видаються козенятами різного віку.

Таблиця 3

Вік, днів

Годування, раз на добу Кількість молока за годівлю, г Добова норма молока, г Рідка вівсянка, г Суміші концентрованих кормів, г Коренеплоди, г Сіно, г

Сіль кухонна, г

Крейда, г

1-2

5 100 500

3-4

5 140 700

5-6

5 180 90

7-10

4 250 1000

11-20

4 300 1200 200 досхочу 4

4

21-30

4 300 1200 300 40  – досхочу 4

4

31-40

3 350 1050 400 50 100 100 5

5

41-50

3 250 750 500 100 150 150 5

5

51-60

3 200 600 600 15 200 200 5

5

61-70

3 150 450 500 200 250 250 6

6

71-80

2 150 300 250 300 300 6

6

81-90

2 150 300 300 400 350 6

6

Годування новонароджених козенят

Новонароджених козенят годують молозивом і молоком по 5-6 разів на добу. На другому тижні число годувань скорочують до 4-х разів. Правила годування:

  • Перші 4 дні козенятам дають по 200 г молока.
  • На 5-ту добу дають 250 г, на 6-ту – 300 г.
  • З 11-ї доби козенятам недостатньо молока матері, раціон поповнюють рідкою вівсяною або манною кашею. На 0,5 л води – 1 ст. л. крупи. У зварену кашу вливають трохи молока.

Харчування 2-х тижневих козенят

З двотижневого віку козенята можуть їсти сіно, а якщо є свіжа трава, то і її можна давати. Завдяки ранньому привчанню до грубих кормів, шлунки козенят краще і швидше адаптуються до раціону дорослих кіз.

З третього тижня життя козенятам дають “еліксир росту” – риб’ячий жир. Для отримання вітамінного напою в молоці розбавляють 15 г риб’ячого жиру, 10 г солі та 2-3 яйця. Приготований корм видають потроху, злегка підігріваючи.

Після двотижневого віку в раціон козенят вводять крейду, кісткове борошно і концентровані корми. Далі дають дрібно нарізані коренеплоди. Перші порції не повинні перевищувати 20-30 г.

Для козенят продаються спеціальні комбікорми. Досвідчені козівники часто готують комбікорми самостійно. Приклад комбікорму для 2-х тижневих козенят:

  • плющений овес;
  • висівки;
  • крейда;
  • кісткове борошно.

Харчування місячних козенят

З місячного віку молоко для козенят розбавляють водою. Для поступової заміни раціону в рідкий корм вводять лляне борошно або висівки. Для підвищення поживності часто додають відварену картоплю. З 1-го місяця козенят можна водити на пасовище.

Якщо надворі зима, козенятам дають сіно й овочі, заготовлені про запас. Їх годують митою морквою, буряком, капустяним листям. З двох місяців основу раціону молодняка становить зерно, соковиті та грубі корми. Частка молока в цьому віці знижується до 30%. До 3-х місячного віку козенятам пропонують доросле “меню”.

Козенята їдять сіно

Раціон 3-х місячного козлика

До трьох місяців козеня переводиться на дорослий раціон. Молока в “меню” молодняка, який досяг цього віку, немає. Замість молока козенята їдять:

  • траву;
  • гілки;
  • силос;
  • сіно і солому (взимку);
  • овочі та коренеплоди;
  • концентрований корм – 200 г;
  • перемелені злаки – по черзі овес, кукурудзу, пшеницю;
  • бобові та їхнє бадилля (горох, квасоля, спаржа);
  • вітамінно-мінеральні комплекси.

Якщо кози з тримісячного віку з апетитом їдять і активно набирають вагу, не слід обмежувати їх у кормі. Цілком імовірно, що з тварини в майбутньому вийде високопродуктивна молочна коза.

Годування замінником незбираного молока

Якщо коза загинула після окоту, вигодовування козенят стає турботою фермера. У великому господарстві заводчик використовує для годування молоко від інших кіз. Часто фермери запасаються молозивом – на випадок втрати кози.

У великих козівницьких господарствах козенят годують замінником незбираного молока (ЗМЦ). Замінник підбирається відповідно до віку та виду тварини. Є спеціальний козячий замінник, створений для випоювання козенят. Не можна давати козенятам ЗМЦ для телят, він не тільки не принесе користі, а й нашкодить.

Правила використання ЗЦМ:

  • Обсяги випоювання мають відповідати віку козеняти. Не можна перегодовувати тварину. Якщо козеня переїсть, у нього почнеться діарея, яка здатна спровокувати загибель тварини.
  • При збільшенні обсягів харчування, кількість годувань знижують. Чим козеня старше, тим рідше воно має їсти.
  • Суміші не можуть замінити молозиво. Якщо коза-мати загинула, слід дати новонародженому молозиво від іншої матки або з морозилки (підігріте).
  • Переводять молодняк на ЗЦМ поступово – щоб уникнути шлункових розладів. Не варто забувати, що в ЗЦМ є антибіотики, здатні викликати розлади шлунково-кишкового тракту.
  • Якщо не вдалося знайти ні молозива, ні ЗЦМ, доведеться скористатися коров’ячим молоком. Козенята, вигодувані молоком від корови, виживають, але помітно поступаються в продуктивності та здоров’ї особинам, вигодуваним під маткою.
  • Вводячи ЗЦМ, необхідно забезпечити чистий стан поїлок. Встановлюють їх таким чином, щоб козенята не забруднювали воду.

Рецепт суміші

Вирощування козенят на ЗЦМ триває півтора місяця. За цей термін одна тварина з’їдає приблизно 9 кг сухої суміші. Правила приготування суміші:

  • Суху суміш змішують із водою – на 1 кг беруть 5 л.
  • Без зупинки помішуючи, підігрівають суміш на вогні до 40-45 °С.
  • Процідивши, дають теплу суміш козенятам. Проціджування необхідне для видалення грудок.

Добові норми споживання ЗЦМ:

  • Від 1 до 7 днів – 900-1200 мл.
  • Від 1 до 3 тижнів – 1300-1600 мл.
  • До 2-х місяців – 1700-1900 мл.

Далі козенят переводять на дорослий раціон, і замінника молока вони не потребують.

Годування пастеризованим молоком

Замість ЗЦМ можна використовувати козяче пастеризоване молоко натурального походження. Завдяки пастеризації знищуються всі мікроби в молоці – воно стає абсолютно безпечним, придатним для годування козенят.

Пастеризація проводиться 2-ма методами:

  1. Швидка. Молоко гріють 30 секунд до 74 °С.
  2. Повільна. Молоко гріють до 64 °С протягом півгодини.

Щоб приготувати пастеризоване молоко, використовують звичайну плиту або побутовий пастеризатор. Після пастеризації молоко охолоджують. Посуд, у який наливають молоко, має бути стерильним. Будь-який предмет, що торкається молока, має бути стерилізованим.

Молозиво підігрівають за іншою технологією – його гріють до 56°С, а потім витримують протягом 60 хвилин. Усі шкідливі мікроби після такої витримки гинуть, а елементи, необхідні козеняті, навпаки залишаються активними.

Годування з каструлі

Уже з перших днів життя можна вчити козенят до самостійного пиття молока. Годування з каструлі – метод не найпопулярніший. Але молодняк вкрай задоволений таким варіантом годування, адже за такого способу вони можуть пити вдосталь молока – скільки забажають у цей момент.

Козенята їдять із каструлі

Чим годувати хворе козеня

Не всі козенята народжуються здоровими. Ознаки хворого козеняти:

  • важить менше 2 кг;
  • не стоїть на ногах;
  • їсть без апетиту;
  • погано тримає голову.

Стан, що супроводжується переліченими вище симптомами, має назву – антенатальна гіпотрофія.

Якщо козеня не народжене від близьких родичів, і в кози не було дефіциту магнію, його можна врятувати. Порядок догляду за хворим новонародженим:

  • Ослабленим і хворим козенятам дають Гамавіт або Катозал – у складі цих засобів є витяжка плаценти, а також вітаміни і речовини, що підвищують імунітет. Цими препаратами виліковують недокрів’я та активізують обмін речовин.
  • Якщо козеня не бажає їсти, молозиво вводять за допомогою шприца – через рот. За один раз вливають по 50 мл молозива. Коли козеня зміцніє, його годують із соски або миски.
  • У хворих козенят мають бути поліпшені умови утримання. Малюка тримають у ящику, на дні якого вистилається товстий шар підстилки. Щоб козеня не переохолодилося, йому дають грілку і прикривають теплими ковдрами.
  • Суворо забороняється перегодовувати хворих козенят молозивом. Якщо тварина все-таки з’їла більше норми, доведеться пропустити чергове годування, зменшивши вдвічі належну порцію.

Корисні поради фермеру

Зверніть увагу на такі рекомендації від досвідчених фермерів:

  • Козу, що окотилася, рекомендується поїти настоєм кропу. Для приготування настою беруть кілька великих гілок кропу, сіль (1 ст. л.), сіль (1 ст. л.). л.) і цукор (150 г). Відвар дають теплим – близько 40 °С. Завдяки цьому напою, коза швидше відновлюється після окоту.
  • Здоївши у кози, що окотилася, молозиво, його підігрівають на водяній бані. Не можна підігрівати молозиво в мікрохвильовці.
  • Перша доба проходить без нормованого годування. Козеня їсть часто. Перші годування проходять з інтервалом в 1 годину.
  • Уже на другий день життя малюк може вийти з козлятника. Козенята цікаві та рухливі, вони швидко починають розвивати мускулатуру. Маючи три дні від народження, козеня може проходити до 1 км.
  • Віднявши козеня від матки, останню роздоюють по 4 рази на день – щоб молока було побільше.
  • Доступ до чистої води у молодняка має бути з самого народження. Температура води – кімнатна.

Окіт – найважливіша подія для будь-якого господарства. З народженням козенят у фермера додається клопоту, особливо при штучному вигодовуванні. Грамотна турбота про харчування козенят – запорука вирощування здорових і високопродуктивних кіз.