Збирання ріпчастої цибулі: терміни, правила і технології

Збирання цибулі ріпчастої – справа нехитра, як здається на перший погляд. Насправді, важливо знати точний термін дозрівання, технологію збору, дотримуватися підготовчих етапів. Особливо за несприятливих погодних умов. Від цього залежить термін зберігання цибулинної культури.

Збирання цибулі

Як визначити строки збирання ріпчастої цибулі

Збирання врожаю цибулі починається після повноцінного визрівання головок. Термін більшою мірою залежить від сорту культури – ранньостиглого, середньостиглого або пізньостиглого. На це впливають і такі фактори, як погодні умови, клімат, правильність догляду тощо. д.

У цьому відеоролику розказано, як визначити готовність врожаю, а також надано практичні поради щодо збирання ріпчастої цибулі:

За зовнішніми ознаками

Якщо ви точно не знаєте, який сорт цибулі посаджено, або з якихось причин не можете визначити термін збору врожаю, уважно огляньте рослину, оскільки зовнішні ознаки скажуть самі за себе:

  1. Змінюється колір пір’я – воно набуває жовтого забарвлення. Але так буває не завжди, деякі сорти цибулі залишаються зеленими.
  2. Надземна частина падає на землю. У деяких видів культури вона занадто міцна, тому може не вкладатися.
  3. Коренева система стає ослабленою – коріння коротшає, стоншується, підсихає.
  4. Шийка головки стає тонкою, м’якою і сухою.
  5. Лушпиння набуває золотистого відтінку або кольору, що відповідає сортовим ознакам.
  6. Відбувається лущення покривних лусочок.

За місячним календарем

Багато городників користуються місячним календарем, завдяки чому збільшується термін зберігання головок. Схема розрахунку проста – коренеплідні овочі збирають на спадаючий місяць. Категорично небажано здійснювати збір у повний місяць і молодик.

Виходячи з місячного календаря на 2019 рік, цибулю викопують у такі числа:

  • серпень – 19-26, 29-31;
  • вересень – 16-22, 25-27.

Математичним способом

За неможливості визначення точного терміну дозрівання коренеплодів, проведіть математичні підрахунки. Для цього потрібно точно знати дату посадки овоча і сорт (відповідно, термін дозрівання). Скоростиглим сортам достатньо 3-х місяців, середньостиглим сортам – 120 днів, середньопізнім – 140 діб, пізнім – 150. Таким чином, додайте до дати посадки термін дозрівання, і ви отримаєте дату збору врожаю.

Приклад:

  • цибулю садили 15 квітня;
  • термін вегетації – 120 діб;
  • 15+120=135;
  • починаючи з 15 квітня, відрахуйте за календарем 135 днів – вийде 13 серпня.

Врахуйте, що терміни можуть зсуватися на тлі погодних умов. Якщо літо дощове, то час дозрівання збільшується.

Залежно від регіону

Росія підрозділяється на регіони, кожен з яких має свої кліматичні умови, що впливають на термін дозрівання овочевих культур. Цибулю, виходячи з регіональності, збирають у такі терміни:

  • південна смуга – кінець липня;
  • середня смуга – початок серпня;
  • північні райони – середина-кінець серпня.

Як підготувати цибулю до збирання

Підготовка цибулинних рослин потрібна в тому разі, якщо є необхідність у прискоренні терміну дозрівання головок (наприклад, у разі несприятливих погодних умов, що насуваються). Що можна зробити:

  1. Якщо стебла розташовуються під верхнім шаром ґрунту, відкиньте ґрунт, завдяки чому листя пожовтіє. Коріння трохи вкоротіть (на 5 см), що призведе до якнайшвидшого дозрівання цибулин.
  2. Приблизно за місяць до збору врожаю штучно пригніть стебла до поверхні землі. Таким чином, поживні речовини будуть надходити виключно до головок, які почнуть стрімко збільшуватися в розмірах.
  3. За 15 діб до збирання врожаю припиніть зволожувати ґрунт.

Технологія збору врожаю

Ріпчасту цибулю прийнято прибирати з грядок 2-ма способами:

  1. Ручний метод застосовується для збору врожаю на невеликих площах (дачний або домашній город). При пухкому ґрунті досить потягнути рукою за стебло і витягнути ріпу. Якщо ж ґрунт щільний, використовується інструмент (вила, лопата). Цибулини підкопують, після чого витягують.
  2. Механізована технологія передбачає збір цибулин цибулезбиральною спецтехнікою. Використовується на полях за значних обсягів.

Збирання цибулі руками

Правила збирання цибулі

Якщо дотримуватися правил збирання цибулі, можна збільшити термін зберігання головок, зберегти поживну цінність і смакові якості овочів. Основні вимоги:

  1. Стебла повинні впасти на землю не повністю, лише на 70-80% – від цього залежить смак і гострота культури. Така відсотковість відзначається за 7-10 діб до точного терміну збору врожаю.
  2. Погодні умови мають бути сприятливими.
  3. Час збирання – ранок. Річ у тім, що відразу після вилучення з ґрунту головок цибулю потрібно розкласти на городі для просихання. Якщо до вечора бадилля не всохло, накрийте овочі поліетиленовою плівкою, що виключає ризик зволоження.
  4. Не висмикуйте одночасно 2-3 цибулини, навіть якщо ґрунт дуже пухкий.
  5. Намагайтеся не пошкодити лушпиння, дійте акуратно.
  6. Неприпустиме збивання залишків ґрунту з головок (об будь-які предмети, руки, поверхню землі тощо). д.) – дочекайтеся, коли відбудеться природне висихання та осипання ґрунту.

Не обрізайте стебла відразу після збору врожаю – це призводить до швидкого зараження цибулин збудниками захворювань.

Правила збору сіянки

Севком називають цибулини, вирощені з насіннєвого матеріалу, отримані в перший рік. Саме їх доцільно висаджувати наступного року для отримання повноцінних головок. Розмір сіянки зазвичай не перевищує 2,5 см, тому зверніть на це особливу увагу.

Правила збирання не відрізняються від вимог збору ріпчастої цибулі, але в цьому випадку категорично небажано викопувати посадковий матеріал у дощову погоду. Річ у тім, що коренева система може повторно випустити коріння, через що цибулини до весни стануть непридатними для посадки. З цієї причини сіянку допустимо викопувати раніше.

Як збирати врожай у несприятливих погодних умовах?

Якщо літо дощове, то не доводиться особливо орієнтуватися на конкретний день для збору врожаю (чекати сонячної теплої погоди), хоча викопувати за таких умов цибулини не рекомендовано. Те ж саме стосується і кліматичних умов із підвищеною вологістю.

Які можуть бути наслідки для культури:

  1. Цибуля не любить надмірної вологості, оскільки коренева система починає відмирати на тлі гниття.
  2. Під час затяжних дощів збільшується термін дозрівання, головки залишаються недорозвиненими. Причина криється в тому, що вода сприяє нарощуванню зеленої маси, а не коренеплоду.
  3. Перезволоженість знижує імунітет рослини, тому вона піддається грибковим захворюванням. Найчастіше це борошниста і несправжня роса, коренева гниль.
  4. Знижується період збереження.

Мінімізувати ризики і зберегти врожай для тривалого зберігання можна завчасно (якщо відомо, що літо буде дощовим), скориставшись рекомендаціями фахівців і городників:

  1. Правильно підбирайте сорт (є види, стійкі до гнильних хвороб і вогкості).
  2. Висаджуйте культуру в правильному місці – добре провітрюваному, з ухилом для стікання дощової води.
  3. Частіше обробляйте засобами проти грибкових захворювань.

Як правильно діяти за несприятливих погодних умов:

  1. Приблизно за 20-30 днів припиніть вносити добрива. Якщо плануються дощі на час збирання врожаю, то і полив зупиніть повністю.
  2. За кілька днів до збирання накрийте грядки поліетиленовою плівкою. Для цього по периметру встановіть дерев’яні кілочки, на які натягніть нетканий матеріал. Це не дасть змоги краплям дощу безпосередньо зрошувати цибулю і, в той же час, грядка буде провітрюватися.
  3. Головки під час дощу треба викопувати, не струшуючи грудки бруду.
  4. Після збирання забезпечте якісне просушування – розкладіть овочі в добре провітрюваному приміщенні (за необхідності встановіть вентилятори). Термін просушування залежить від ступеня промокання цибулин.
  5. Під час сушіння перевертайте головки кілька разів на день.
  6. У міру просихання бруду очищайте коренеплоди, але не використовуйте гострі предмети, щоб не пошкодити лусочки.

Зберігання

Термін лежкості цибулі ріпчастої залежить від різних чинників – погодних умов, агротехніки вирощування, догляду, правильності збору врожаю. Але важливим аспектом вважається і точність підготовки головок до зберігання, дотримання умов. Під час збереження культури обов’язково 1 раз на місяць оглядайте цибулини, виявляючи пошкоджені елементи, оскільки вони піддаються утворенню цвілі, гнилі.

Зберігання цибулі

Як підготувати ріпчасту цибулю до зберігання?

Підготовчі заходи містять у собі такі основні дії:

  1. Сушіння коренеплодів відразу після збирання цибулин із грядок.
  2. Очищення головок від залишків землі.
  3. Зрізання пір’я і шийки (висота її має бути 4-6 см).
  4. Подальше просушування цибулин при температурі від +25 градусів (якщо сонячно, овочі розкладають на вулиці).
  5. Обрізання корінців на 2 см.
  6. Зняття шару луски.
  7. Огляд кожної голівки на предмет пошкоджень – відбраковування.

Сьогодні застосовується інтенсивна методика сушіння коренеплодів, яка сприяє збільшенню терміну зберігання. Для цього цибулини сушать протягом 12 годин при температурному режимі +38-40 градусів. Спосіб одночасно знищує патогенні мікроорганізми, що розвивають хвороби.

Вимоги до процедури сушіння:

  1. Відразу після збору врожаю цибулини бажано сушити на вулиці – під прямими променями сонця. Для цього розкладіть головки на поверхню землі (можна розташувати на тканий матеріал, щоб забезпечувалося дихання). Якщо такої можливості немає, перенесіть культуру в провітрюване тепле приміщення. Час – від кількох годин до 2-х діб.
  2. Друге сушіння більш тривале – 15-20 днів. Для цього цибулю можна помістити на горище або в будь-яку кімнату, забезпечивши доступ свіжого повітря.
  3. Обов’язково перегніть шийку, завдяки чому зелень не буде витягати соки з головок.
  4. Коренеплоди розкладають на дерев’яні поверхні або підвішують бадиллям догори.
  5. Якщо цибулини зібрані під час дощу, зніміть 1-2 шари лушпиння, що дасть змогу головкам висохнути швидше.
  6. Як визначити повне просихання – пір’я стає жовтим і стоншеним, шийка, бадилля і коріння – повністю сухими.

Як зберігати овоч?

Для зберігання цибулевих культур необхідно підібрати відповідне приміщення, яке має відповідати таким вимогам:

  1. Це може бути льох, що відповідає нормам: температура повітря – від 0 до +4°С, рівень вологості – 75-85%. Обов’язкова наявність вентиляційної системи. Головки підвішують або укладають у тару. Овочі можна пересипати сухою тирсою, піском, крейдою, висушеною травою, цибулевим лушпинням.
  2. Кімната в будинку/квартирі: температурний режим повітря – до 20-22°С, вологість – до 70%. У теплому приміщенні цибулини забезпечують темрявою. Виключається потрапляння прямих сонячних променів.

Способи зберігання ріпчастої цибулі:

  1. Дерев’яні ящики з отворами в стінках, тобто конструкції з окремих дощок. Якщо тара суцільна, можна зробити отвори за допомогою інструментів або засипати в них тирсу, пісок.
  2. Ящики пластикові зазвичай не мають отворів. Тому їх можна просвердлити (діаметр 3 см). Сьогодні у продажу є спеціальні моделі, призначені для овочів. Їхня перевага полягає в економії місця в кімнаті, оскільки тара встановлюється одна на одну.
  3. Коробки з картону (бананові ящики, тара з-під побутової техніки, продуктів харчування тощо). д.). Матеріал вважається натуральним, відмінно пропускає повітря, але оскільки цибуля потребує рясного провітрювання, доведеться зробити невеликі отвори.
  4. Кошики з природної лози – найкращий варіант, оскільки гнучка деревина і плетіння забезпечують максимальну вентиляцію всередині. Врахуйте, що кошики потрібно вибирати невеликих розмірів, оскільки середня частина цибулин, що знаходяться в них, дихати не буде. Оптимальний обсяг – 3-5 л.
  5. Мішки тканинні (бавовна, льон, мішковина). Розмір їх має бути невеликим – максимум на 5 кг овочів. Якщо подібних габаритів у господарстві немає, цибулини складають у великі мішки, але не під зав’язку, а тара укладається на бік. Таким чином, головки всередині будуть дихати.
  6. Старі капронові колготки знайдуться у кожної жінки. Цибулини укладають навалом, конструкцію підвішують. Для кращого збереження можна скористатися іншим методом – покласти в панчоху одну головку, зробіть вузол, розташуйте наступну і знову зав’яжіть. Так роблять до повного наповнення сітки.
  7. Паперові пакети, куплені в супермаркеті, відмінно провітрюються, виключають ризик утворення гнильних захворювань.
  8. Поліпропіленові сітки – ще один із найкращих варіантів, оскільки забезпечується максимальний доступ повітря.
  9. Плетіння кіс за допомогою пір’я, яке зрізати не потрібно, і мотузки. Існує кілька універсальних способів, які не тільки зберігають цибулини, а й економлять місце в приміщенні, створюють особливий колорит у дизайні інтер’єру. Найпростіший метод плетіння кіс ґрунтується на трьохпрядному з’єднанні цибулин – за типом заплітання звичайної коси. Потрібно взяти довгу мотузку, скласти навпіл, зробити петлю, в яку вставити першу цибулину пір’ям. Далі з одного й іншого боку по черзі вплітаються інші головки. Найнижчий ряд фіксується шпагатом (зав’язується вузол).

Коси з цибулі

Незалежно від обраного методу зберігати цибулевий овоч можна просто в кімнаті, в коморі, під ліжком, на полицях і навіть у холодильнику, цілком або нарізаним кільцями:

  1. У холодильник на нижню овочеву полицю закладається невелика кількість ріпчастої цибулі – для використання протягом місяця.
  2. У морозилці зберігається овоч тривалий час. Цибулини потрібно очистити і нашаткувати зручним для вас способом. Укласти в поліетиленові пакети порційно, заморозити.
  3. Порошком – нарізати очищені та промиті головки кільцями, товщина яких має бути до 4-х мм. Далі розрізати кільця на 4 частини, укласти в сольовий розчин (на 1 л води 50 г кухонної солі). Витримати 5 хвилин, після чого просушити до повного висихання, перетерти в порошок. Використовується як приправа, зберігається в скляній банці.
  4. Кільцями – нарізати тонкими кільцями, висушити.

Як можна сушити цибулю для порошку і кілець:

  1. Під прямими променями сонця.
  2. На опалювальному приладі.
  3. В електричній або газовій духовці. Увімкнути пристрій на 50 градусів, укласти нарізану цибулю, сушити 6 годин.
  4. У духовій шафі. Попередньо цибульні кільця опустити в киплячу воду на 2-3 хвилини. Увімкнути духовку на 70 градусів, сушити 2 години. Далі знизити температуру до 40 градусів, довести до повного висушування.

Як зберігати сіянку?

Сіянку, яку висаджуватимуть навесні, попередньо готують стандартним способом, але відсортувавши вівсюжки (дрібні коренеплоди до 10 мм). Дані елементи не здатні повноцінно зберегтися до весняної посадки, тому їх висаджують на зиму або на підвіконня для зелені.

Зберігати сівки потрібно так само, як і звичайну ріпчасту цибулю, але суворо дотримуватися таких правил:

  1. При теплому способі зберігання цибулю розміщують у кімнаті за температури до +25°С.
  2. За холодного методу – в погребі, температура – від 0 до +3°С.
  3. Сіянка краще зберігається в темряві.
  4. Перед посадкою цибуля витримується в теплому приміщенні 10-12 днів.

Що буде, якщо не зібрати врожай вчасно

Ріпчаста цибуля, як і інші культури, вимагає суворого дотримання термінів збору врожаю. Пов’язано це з тим, що може статися таке:

  1. Погіршуються смакові якості.
  2. Знижується вміст корисних речовин.
  3. При занадто ранньому збиранні лушпиння не встигає повноцінно сформуватися, через що цибулини піддаються захворюванням. Крім того, шийка не встигає підсихати, тому залишається потовщеною і соковитою, а це призводить до зменшення терміну придатності.
  4. При перетримці головок у ґрунті підвищується ризик гниття, виникнення хвороб на тлі вологих осінніх погод. Скорочує час зберігання і надмірне нарощування кореневої системи (теж через підвищену вологість).

Можливі помилки та корисні рекомендації

Іноді врожай псується під час зберігання, що пов’язано зі здійсненням деяких помилок. Як цього не допустити – корисні поради:

  1. Не дотримуються умови температури і вологості, збору і сушіння цибулин.
  2. Цибуля не переносить різких перепадів температури, тому переносячи її з одних умов в інші, знижуйте або підвищуйте градуси поступово.
  3. Головки не зберігаються довго, якщо серед загального врожаю присутні недозрілі елементи (їх потрібно використати насамперед). Виявити їх можна за товщиною і соковитістю шийки.
  4. Не можна зрізати шийку перед зберіганням під плічка цибулин – потрібно залишати мінімум 4 см.
  5. При пересушуванні головок лушпиння розтріскується, оголюючи головки. Це сприяє зниженню терміну придатності та розвитку хвороб.
  6. Багато новачків для прискорення часу дозрівання цибулин повністю обрізають бадилля, а не підламують його. Це робити заборонено, оскільки головки живляться і від пір’яної частини.
  7. Цибулини не можна пошкоджувати механічним шляхом – кидати, обстукувати для очищення від бруду, використовувати гострі предмети.
  8. При скороченні часу сушіння овоч уражається грибками.
  9. Небажано сушити головки в кілька шарів – їхні внутрішні шари лусочок не просохнуть.
  10. Зберігати цибулеві рослини треба окремо від інших овочів.

Про правила зберігання цибулі можна також дізнатися в наступному відео:

Якщо ви суворо дотримувалися правил збирання та зберігання ріпчастої цибулі, але вам не вдалося зберегти врожай тривалий час – не засмучуйтеся, тому що досвід приходить з роками і практикою. Обов’язково враховуйте регіональні особливості клімату, умови для конкретного сорту і запам’ятовуйте терміни посадки овоча.