Кращі сорти ріпчастої цибулі: опис, характеристики, фото

Ріпчаста цибуля належить до дворічних рослин і входить до сімейства Лілійні. Він вирощується людством протягом 6 тисяч років, тому до сьогоднішнього дня відомо безліч його сортів. Вони класифікуються як за термінами дозрівання, так і за смаковими якостями та іншими характеристиками. Що ж це за сорти, читайте далі.

Підбірка сортів за терміном дозрівання

Цей критерій часто є ключовим при виборі сорту ріпчастої цибулі. Згідно з ним, рослина буває трьох типів, кожен з яких розглянемо окремо.

Скоростиглі

До цієї групи входять сорти, період вегетації яких становить від 65-80 до 100 днів. Найкращими серед них вважаються:

  • Безсонівський місцевий. Сорт виведений у Пензенській області та відмінно підходить для культивування в середній смузі, включно з Підмосков’ям. Цибулини з кількома гніздами виходять дрібними – від 40 до 65 г. Вони мають округлу і трохи приплющену форму, тонку шийку і золотисті сухі лусочки. М’якоть щільна, хрустка і пекуче гостра на смак. З 1 кв. м грядки вдасться зібрати до 1,1-2,6 кг дрібних цибулин з лежкістю до 8 місяців. Цей сорт відмінно підходить для вирощування на зелень. Його недоліками є схильність до хвороб і гниття, а також вибагливість до профілактичних обприскувань у період вирощування. Безсонівський місцевий
  • Геркулес. Сорт із рясною врожайністю – з 1 кв. м грядки вдасться зібрати до 8 кг головок. Рослина має добре розвинену кореневу систему, що дозволяє їй стійко переносити посушливі періоди. Геркулес також проявляє стійкість до хвороб і гниття. Цибулини масою від 120 до 160 г набувають витягнутої овальної форми і покриваються щільною шкіркою золотисто-жовтого кольору. На смак вони гострі, але без гіркоти. Після себе залишають пікантний післясмак. Геркулес
  • Тімірязевський. Цей сорт відмінно підходить для культивування в холодних регіонах. Він плодоносить округлими плодами вагою від 60 до 70 г, які вкриті жовтим або світло-коричневим лушпинням і мають буруваті шийки. Ці щільні цибулини вирізняються білосніжною м’якоттю зі щільною структурою і гострим смаком. Урожайність – до 3,8 кг цибулин з 1 кв. м. м. У гарну погоду схожість піднімається до 98-100%, а в сиру – опускається до 70%. Сорт має слабку стійкість до пероноспорозу, але середню – до шийкової гнилі. Тімірязєвський
  • Єрмак. Сорт часто зустрічається в північних регіонах, оскільки проявляє стійкість до низьких температур і несправжньої борошнистої роси. Найкраще культивувати його через сіянку. Цибулини формуються кулястої форми, покриваються жовтими лусками і набирають у масі від 100 до 200 г. М’якоть виходить щільною і має пікантний напівгострий смак. Урожайність хороша – до 4 кг з 1 кв. м грядки вдасться зібрати до 2. м. На грядці визріває 80-90% цибулин, які потребують дозарювання протягом 10-14 днів. Після цього їх можна зберігати 8 місяців і більше. Єрмак
  • Штутгартер Різен. Відомий ранній сорт від німецьких селекціонерів, невибагливий до погодних умов і придатний для вирощування через сіянку в різних регіонах . Урожайність – близько 3 кг з 1 кв. м. м грядки. Цибулини Штутгартер Різен формуються зі щільним золотистим лушпинням і білим м’якушем з пікантним яскраво вираженим гострим смаком. У середньому кожна з них важить до 90-130 г, має плоско-округлу форму і щільну структуру. Сорт схильний до грибкових захворювань, а в погані роки може захворіти на гниль шийки або пероноспороз. Штутгартер Різен
  • Кармен. Представник голландської селекції із середньою врожайністю – з 1 кв. м. з грядки вдасться зібрати до 2,5 кг плодів. Це округло-плоскі ріпки вагою від 50-70 до 120 г, які мають фіолетове лушпиння і білу м’якоть із червонуватим відтінком. На смак вони напівгострі з вираженим запашним ароматом, тому придатні і для приготування салатів, і для термообробки. Кармен проявляє стійкість до хвороб і добре зберігається. Кармен
  • Юконт. Сорт можна вирощувати через сіянку або насіння. У першому випадку термін вегетації становитиме 62-73 дні, а в другому – до 90 днів. Цибулини виходять плоско-округлої форми і в середньому важать по 100 г. Вони вкриті яскравими ліловими сухими лусочками з пурпурно-малиновим відливом, але сама м’якоть біла і гостра на смак. Схожість сорту становить 93%, а з 1 кв. З грядки можна зібрати близько 3 кг плодів. Без відчутних втрат їх можна зберігати до 8 місяців. Юконт
  • Каратальський. Цей сорт порадує гарним урожаєм навіть в умовах посушливого клімату і ґрунту з низькою родючістю. З 1 кв. м грядки в середньому вдається отримати до 4,4 кг цибулин. Вони мають округлу форму і важать від 50 до 120 г. Їхні сухі луски жовті або золотисто-жовті, а м’якоть – біла і з виразним гострим смаком. Каратальський належить до багатозачаткових культур і під час вигонки на перо дає чудовий урожай зеленого пір’я. Каратальський
  • Глобус. Якщо висадити цибулю пізньою весною, то вже наприкінці літа з 1 кв. м грядки. м грядки можна зібрати близько 5 кг округлих, овальних або подовжено-округлих цибулин масою від 130-160 до 250 г. Вони вкриті світло-коричневим або коричневим лушпинням і мають соковиту м’якоть із гострим смаком. Глобус найкраще підходить для культивування в якості однорічної культури. Він проявляє стійкість до пероноспорозу і підлягає тривалому зберіганню. Глобус
  • Богатирська сила. Якщо потрібно виростити цибулю переважно для приготування салатів, то це відмінний сорт. Він утворює великі одномірні цибулини округлої форми і масою до 500 г, які мають м’який і солодкий смак. Рослина невимоглива до ґрунту, але в більшості випадків потребує підживлення органічними добривами. При грамотному догляді з 1 кв. м вдасться зібрати до 6 кг плодів. Богатирська сила
  • Рамбо. У регіонах з частими змінами погодних умов можна вирощувати саме цей сорт, оскільки він стійко переносить перепади температури і рідко піддається грибковим хворобам. Рослина утворює красиві цибулини рівномірної округлої форми, які важать до 150 г, мають світло-коричневе забарвлення і соковиту білу м’якоть із м’яким смаком. Щоб отримати гарний урожай плодів і пера, при вирощуванні Рамбо ґрунт потрібно удобрювати мінеральними добривами. Ще один недолік сорту – можливість зберігати цибулини не більше 4 місяців. Рамбо
  • Ред Семко F1. Гібрид від нідерландських селекціонерів, який у регіонах із тривалим світловим днем можна вирощувати через насіння, а в холодних районах – через сіянку. З 1 кв. м ділянки можна зібрати до 4-5 кг округлих цибулин, які важать приблизно 80 г, мають фіолетове лушпиння і білий щільний м’якуш із помітними темно-червоними смугами та напівгострим смаком. Сорт придатний для тривалого зберігання. Ред Семко F1
  • Стригунівський місцевий. Підходить для вирощування по всьому російському Нечорнозем’ю. З 1 кв. з грядки можна зібрати від 1,1 до 3,2 кг цибулин масою до 90 г. Вони мають округлу або плескату форму і вкриваються жовтуватими або рожевими щільними сухими щільними лусочками. Внутрішні луски білі та мають гострий смак. Сорт холодостійкий і проявляє стійкість до шовкової гнилі. Стригуновський місцевий
  • Центуріон. Ще один сорт родом з Голландії, який можна вирощувати і в холодних, і в теплих регіонах. Центуріон утворює цибулини вагою до 100 г, які мають витягнуту форму, вузьку шийку і маленьке денце. Вони вкриті яскраво-солом’яними лусками, але сама м’якоть біла і злегка гостра на смак. Цибулини придатні для консервування і вживання у свіжому вигляді, а також підлягають тривалому зберіганню. Центуріон
  • Ятоба
    F
    1. Гібрид голландської селекції, що формує округлі цибулини, які в діаметрі досягають 5-8 см і покриваються сухими лусками бронзового кольору. Цибулю можна вирощувати на перо. Однотонне бадилля насичено зеленого кольору з восковим нальотом виходить рівним, прямостоячим і красивим, тому має попит при продажу на ринку. Ятоба F1

Середньостиглі

Це сорти з періодом вегетації від 90-100 до 120 днів. Практично всі вони мають гарну транспортабельність і лежкість, але більше придатні для вживання не у свіжому вигляді, а після термічної обробки. Популярними середньостиглими сортами ріпчастої цибулі є:

  • Алеко. Можна культивувати через насіння або сіянку. У другому випадку врожай буде пізнішим, але на 1,5-2 кг вищим. Цибулини виходять одногніздними, округлої форми і важать від 80 до 120 г. Вони мають сухі луски насичено-фіолетового кольору і щільну м’якоть снігового кольору з ліловими смугами, що має гострий інтенсивний смак. Сухі луски щільно прилягають до голівки і забарвлені у фіолетовий колір з пурпуровим відливом. Головки дозрівають на ділянці до 94%, тому вимагають нетривалого дозарювання, а потім відмінно зберігаються. Алеко
  • Айсперл
    F
    1 (
    Icepearl
    F
    1). Гібрид із лежкістю приблизно в 7-8 місяців. У процесі зберігання округлі плоди вагою до 350-400 г не піддаються гниттю завдяки блискучій лусці з щільною поверхнею. М’якоть білосніжна і має приємний гострий смак. Рослина має хорошу кореневу систему, що забезпечує практично 100% її схожість. Вирощувати цей гібрид можна і на пір’я, які виходять рівномірними, красивими і з привабливим забарвленням. Айсперл F1 (Icepearl F1)
  • Валеро F1. Популярний гібрид голландської селекції для вирощування в різних кліматичних зонах. Плодоносить цибулинами зі щільними лусками темно-коричневого кольору. Вони набувають округлої форми і помірні розміри – в діаметрі досягають 6-8 см. Гідрид можна зберігати від 4 до 6 місяців. Він не дає стрілок, а також проявляє стійкість до фузаріозу та рожевої гнилі. Сорт придатний для механічного збирання. Валеро F1
  • Грейтфул Ред F1. Салатний гібрид родом з Голландії з відмінними товарними якостями, а також стійкістю до фузаріозу, несправжньої борошнистої роси і рожевої кореневої гнилі. Показники врожайності стабільні – близько 2,5-3,5 кг з 1 кв. м. м. Цибулини виходять округлої форми, мають щільне бордово-червоне лушпиння і слабогостру білу м’якоть. У середньому вони важать 130-250 г, але трапляються великі екземпляри масою до 600 г. Сорт демонструє відмінну лежкість і пристосованість до різних погодних умов. Грейтфул Ред F1
  • Даниловський 301. Сорт вітчизняної селекції, дозволений до культивування з 1950 року. Рекомендується вирощувати у дворічній культурі з сіянки, щоб з 1 кв. м. м зібрати 1,2-3,3 кг врожаю. Цибулини виходять плоскими або округло-плоскими, в середньому важать 80-150 г. Вони вкриті темно-червоними лусками з фіолетовим відливом, а сама м’якоть світло-бузкова, соковита і з напівгострим смаком, близьким до солодкого. При правильному зберіганні сорт не уражається гниллю і не проростає. Даниловський 301
  • Веселка. Універсальний сорт, який можна виростити в середні терміни за один сезон, тому немає необхідності купувати або вирощувати цибулю-сіянку. Круглі ріпки в середньому важать від 100 до 150 г, хоча трапляються екземпляри масою до 250 г. Вони мають червоні щільні луски і білу м’якоть. На зрізі проглядаються фіолетові кільця, тому цибуля добре підходить для приготування салатів. Він має приємний напівгострий смак, близький до солодкого. Веселка проявляє стійкість до хвороб і не має схильності до зростання гніздами. Веселка
  • Люсі. Сорт чеської селекції, який плодоносить привабливими округлими цибулинами зі щільною верхньою лускою жовто-бронзового забарвлення. Їх шийки тонкі, тому вони швидко сохнуть і довго зберігаються. Сама м’якоть білого кольору, помірно соковита і гостра на смак. Важать головки в середньому 130-150 г. Люсі
  • Краснодарський Г 35. Сорт вітчизняної селекції, вирощуваний в однорічній культурі з насіння з 1943 року. Формує округлі одномірні цибулини масою 90-114 г. Вони вкриті жовто-коричневими лусками з легким рожевим відливом. Сама м’якоть біла і напівгостра на смак. Урожайність – до 2-4 кг з 1 кв. м. м. Залежно від погодних умов схожість становить 50-95%. З недоліків можна відзначити, що сорт сприйнятливий до грибкових хвороб, шийкової гнилі та пероноспорозу. Краснодарський Г 35
  • Стурон. Сорт голландської селекції, який можна вирощувати в регіонах із теплим або помірним кліматом. Утворює кулясті головки, які важать приблизно 110-180 г, мають щільно прилеглі насичено-золотисті сухі луски і білу гостру м’якоть. Урожайність сорту становить 6 кг з 1 кв. м. м, а лежкість – до 9 місяців. Стурон проявляється стійкість до хвороб і гниття, а також рідко уражається шкідниками. Стурон
  • Сеттон. Сорт голландської селекції для професійного вирощування, який плодоносить цибулинами витягнутої форми масою близько 100-120 г. Вони мають золотисте лушпиння, витягнуті коричневі шийки і м’якоть кремового кольору зі слабкою гостротою. При правильній агротехніці з 1 кв. м грядки можна зібрати до 5-6 кг плодів. Рослина не дає стрілок і має середню сприйнятливість до грибкових захворювань. Сеттон
  • Стартер. Якщо планується збирати врожай механічним шляхом, то цей сорт – чудовий вибір. Він плодоносить цибулинами масою до 130-140 г, які в діаметрі досягають 6-8 см. Вони мають округлу форму і щільне лушпиння, завдяки якому можуть зберігатися протягом 7-8 місяців. Пір’я у цієї цибулі має темно-зелений колір і відмінні смакові якості, тому її можна вирощувати для продажу свіжої зелені. Рослина рідко піддається хворобам і не дає стріл. Стартер
  • Солстіс
    F
    1. Цей середньостиглий голландський сорт має великий попит у кулінарії завдяки білосніжній соковитій серцевині з пікантним смаком. Самі цибулини виходять округлими з сухими білими лусками. Їх можна зберігати без втрати товарних характеристик протягом 6-7 місяців. Культура має високу стійкість до фузаріозу, але середню – до рожевої гнилі коренів. Солстіс F1
  • Одинцовець. Плодоносить цибулинами округлої форми, які придатні для механічного збирання, мають відмінну лежкість і транспортабельність. Кожна з них важить приблизно 60-80 г, має біло-кремову м’якоть з легкою гостротою і вкрита щільними бронзово-бурштиновими лусками. Урожайність культури невелика – приблизно 1,5 кг з 1 кв. м. м. Її недоліком також можна вважати сприйнятливість до гнилі шийки і несправжньої борошнистої роси. Одинцовець
  • Еліста. Цей чеський сорт відрізняється від своїх родичів незвичайною овальною формою, яка дозволяє з легкістю нарізати рівномірні й однакові за діаметром кільця. Цибулини вкриті лусками красивого бронзового кольору, важать приблизно 110-120 г і мають соковиту білосніжну м’якоть, придатну для приготування свіжих салатів і основних страв. Еліста

Середньостиглі ріпки вирізняються високими показниками врожайності, проте потребують особливого догляду в період культивації та збору, адже надлишок мінеральних добрив або механічні пошкодження значно скорочують термін їхнього зберігання.

Пізньостиглі

Сорти з терміном вегетації понад 4 місяці є пізньостиглими і призначені для вирощування в регіонах, де мало сонячного світла і теплих днів. Серед них популярними є:

  • Амфора. Сорт з оригінальною краплеподібною формою, яка відрізняє його від круглих побратимів. Вага цибулини в середньому становить від 100 до 120 г. Кожна з них має приємне бронзове забарвлення з червоним відливом. Сама м’якоть білосніжна, соковита і хрустка. Найкраще вирощувати Амфору в однорічній культурі з насіння, але можливий спосіб обробітку через цибулю-сіянку. Амфора
  • Іспанська 313. Культура плодоносить круглими цибулинами, що досягають у масі 150-200 г. Вони вкриті блідо-рожевими лусками і мають соковиту білу м’якоть помірної щільності. Смак цибулі – солодкий, що є рідкісним явищем серед холодостійких і хворобостійких сортів. Порадує Іспанська 313 також високою врожайністю – 4,6 кг з 1 кв. м грядки. Іспанська 313
  • Бамбергер. Один із новітніх сортів ріпчастої цибулі, який добре адаптований для вирощування на ріпку та перо. Цибулини витягнутої форми виходять невеликими і мають м’який смак з гострими нотками. Зовнішні лусочки мають жовтий колір, а соковита м’якоть – молочно-світлий відтінок. Бамбергер стійкий до стрілкування, а також рідко уражається грибковими хворобами. Бамбергер
  • Стардаст F1. Озима білосніжна цибуля, яку можна садити під зиму в різних регіонах. Цибулини невеликого розміру важать по 40-50 г, мають щільну м’якоть із гострим смаком. Урожайність – до 3 кг з 1 кв. м. Рослина невибаглива і стійко витримує морози. Гібрид належить до багатозачаткових і підходить для вигонки зеленої цибулі. Стардаст F1
  • Фермер пізній. Сорт для масового культивування, який можна вирощувати через прямий посів насіння в ґрунт, щоб отримати округлі цибулини масою до 250 г. При вирощуванні культури через розсаду вдасться отримати екземпляри масою 350 г. Ця цибуля має лусочки коричневого кольору з бурштиновим відливом і білу м’якоть з гострим інтенсивним смаком. Сорт цінується за універсальність, стійкість до грибкових хвороб і хорошу лежкість. Фермер пізній
  • Радар. Озимий сорт з хорошою врожайністю, який плодоносить великими округлими цибулинами масою до 300 г. Вони мають білу м’якоть і жовто-золотисті щільні луски, що забезпечують їм хорошу лежкість і здатність переносити зниження температури до -15°C за малосніжної зими і до -23°C за рясних снігопадів. Сорт не дає стрілок, не боїться шкідників і хвороб, але сильно виснажує ґрунт, тому на одній і тій же ділянці її не можна культивувати 2 сезони поспіль. Радар
  • Сноуболл. Належить до одних із найкращих сортів білої цибулі. Зовні він нагадує сніговий м’ячик, оскільки цибулини масою від 145 до 160 г виходять білими й округлими. М’якоть дуже соковита і напівгостра, що вигідно відрізняє Сноуболл від його побратимів. Цибулини можна зберігати до 6 місяців. Вони стійкі до стрілкування і багатьох хвороб. Сноуболл
  • Ред Барон. Сорт можна вирощувати в регіонах із різними кліматичними умовами. Він плодоносить червоними цибулинами зі щільною та однорідною м’якоттю. Вона хрустка, солодка на смак і без гіркоти. Завдяки контрастному кольору ця цибуля відмінно вписується у вітамінні салати. Сама рослина не піддається гниттю і хворобам, але вимагає рясного поливу в посушливі періоди. При цьому не можна допускати і надмірної вологості, оскільки вона стане причиною розтріскування цибулин. Ред Барон
  • Костанза F1. Плодоносить округлими цибулинами масою до 150-170 г, покритими щільними лусками червоного насиченого кольору з бронзовим відливом. Білосніжна м’якоть соковита і відмінно підходить для масової переробки. Сорт рідко хворіє і стійко переносить різкі перепади температури. Збирати врожай гібрида можна механічним способом, тому він придатний для вирощування в масовій кількості. Костанза F1
  • Ексібішен. Оригінальна цибуля голландської селекції, яка плодоносить великими плодами масою до 500 г, а іноді й до 800 г. Вони мають округло-витягнуту форму, золотисті сухі луски і солодку білу м’якоть. Урожайність сорту – до 3-4,3 кг з 1 кв. м. м.  Ексібішен можна зберігати до 4 місяців. Ексібішен

Добірка сортів за смаком

За смаковими якостями ріпку можна також класифікувати на три групи. Найкращих представників кожної з них розглянемо окремо.

Гострі

До сортів цибулі, що характеризуються гострим смаком, переважно належать швидкорослі культури з довгим терміном зберігання, але низькими показниками врожайності. Популярними серед них є згадані вище сорти:

  • Тімірязевський;
  • Штуттгартер Різен;
  • Стригунівський місцевий.

Доповнити цей список можна такими сортами:

  • Арзамаський місцевий. Ранньостиглий сорт, який плодоносить коренеплодами середнього розміру масою до 70-90 г. Вони мають округлу або довгасту форму, сухі луски коричнево-жовтого кольору і білу соковиту м’якоть. Сорт належить до малогніздових і при вирощуванні у дворічній культурі з 1 кв. м. м грядки дає близько 3,2 кг врожаю. Як недоліки можна відзначити сприйнятливість рослини до несправжньої борошнистої роси і цибулевої мухи. Арзамаський місцевий
  • Халцедон. Середньостиглий сорт молдавської селекції, який плодоносить коренеплодами універсального призначення. У гніздах зазвичай утворюються по одній овальній або округлій цибулині з бронзово-коричневими лусками та білою соковитою м’якоттю. У середньому кожна з них важить по 90 г. Урожайністю культури за сприятливих умов – до 5 кг з 1 кв. м. м. Особливість сорту полягає в тому, що під час розвитку цибулини розташовуються над поверхнею ґрунту, що прискорює їхнє дозрівання і полегшує процес збирання врожаю. Халцедон
  • Золотистий Семко. Гострий малогніздовий гібрид із раннім терміном дозрівання, який переважно вирощують у північних регіонах через сіянку. Плодоносить цибулинами вагою до 80 г, які вкриті жовтувато-коричневим лушпинням і мають соковиту білу м’якоть. Урожайність культури – до 3,5 кг з 1 кв. м. Без втрати товарного вигляду коренеплоди можна зберігати протягом 6-7 місяців. Золотистий Семко потішить стійкістю до низьких температур і хвороб. Золотистий Семко

Напівгострі

Врожайніші сорти, але їх збирання і зберігання викликає більше складнощів, оскільки цибулини швидко травмуються і псуються. До найкращих представників напівгострих сортів належить вищезгаданий Кармен, а також такі культури:

  • Брунсвік. Плодоносить вишнево-червоними цибулинами, які мають округлу злегка приплющену форму і важать до 120 г. М’якоть біла, а цибулеві кільця віддають малиновим відтінком і напівгострим пікантним смаком. Урожай можна збирати на 130 день після посадки. З 1 кв. з грядки вдасться зібрати близько 3,2 кг коренеплодів. Вирощувати культуру рекомендується через сіянку, щоб уберегти її від ураження бактеріозом. Брунсвік
  • Каба. Визнаний одним із найкращих пізньостиглих сортів із напівсолодким смаком, тому часто використовується у свіжому вигляді для приготування салатів. Цибулини формуються великими (до 200 г) і покриваються золотисто-жовтими сухими лусками з коричневим відтінком. Текстура м’якоті злегка пухка, тому при зборі цибулин потрібно діяти акуратно, щоб не пошкодити їх. Вирощувати сорт краще в однорічній культурі – з насіння через розсаду. Цибулини потрібно збирати в міру дозрівання і відразу ж вживати в їжу, оскільки вони не годяться для тривалого зберігання. Каба
  • Спірит F1. Гібрид голландської селекції, який, на відміну від попередніх сортів, придатний для зимового зберігання, а також проявляє стійкість до проростання і гнилі (бактеріальної, шийкової). Вирощувати найкраще в однорічній культурі з насіння. Цибулини виходять округло-плоскими, середньої щільності і з 2-3 зачатками. Вони вкриті сухими бронзовими лусками, а м’якоть біла і соковита. Урожайність ранньостиглого гібрида бажає залишати кращого – 0,8-2 кг з 1 кв. м. м. Спірит F1

Солодкі

Більшість солодких сортів придатні для вживання у свіжому вигляді, мають високу врожайність і короткий термін зберігання. Найкращі регіони для їх культивування – південні. Серед згаданих сортів найсолодшими є Ексібішн та Ред Барон. Цей список можна доповнити такими культурами:

  • Ялтинська. Популярна салатна цибуля, яка вирізняється дуже солодким смаком без гіркоти та гостроти. Головки завжди виходять плескатими і важать близько 150 г. Вони покриті лусками фіолетового кольору з малиновим відливом і мають товсті внутрішні кільця з ліловим відтінком. Цибулю варто вжити в сирому вигляді, оскільки після термічної обробки вона позбавляється багатьох корисних елементів. Зберігати цибулини можна до 4-5 місяців у прохолодному місці, попередньо сплівши їх у коси. Ялтинський
  • Карамель. Сорт плодоносить витягнутими цибулинами салатного призначення, які в довжину досягають 10 см і набирають до 60 г. Вони вкриваються щільними лусками пурпурного кольору і мають білу солодку м’якоть зі слабким ароматом. Найкраще вирощувати Карамель через розсаду в травні, щоб уже в червні-липні отримати ранній урожай цибулі. Якщо ж планується закласти овоч на зимове зберігання, то посадочні роботи краще провести у квітні-травні, а збір коренеплодів – у серпні-вересні. Карамель
  • Денсімор. Середньостигла цибуля для вирощування в однорічній культурі, яка порадує хорошим збереженням і транспортабельністю. Приносить вирівняні круглі головки з тонкою шийкою, кожна з яких важить приблизно 120-130 г. Цибулини мають золотисті луски з бронзовим або зеленуватим відливом. М’якоть білого кольору відрізняється солодким і делікатесним смаком. Цибулини можна відмінно зберігати без втрати товарних якостей у добре вентильованих приміщеннях. Денсімор

Червоні сорти

Крім згаданих Ред Барона і Брунсвіка, до популярних сортів червоної ріпчастої цибулі можна віднести деякі інші культури.

Червона Брауншвейзька

Середньоранній сорт, який вирізняється колоритним пурпуровим кольором і підлягає культивуванню через насіння або сіянку. Залежно від способу посадки урожай вдасться зібрати на 70-110 день.

Червоний Брауншвейзький

Рослина плодоносить округло-плоскими цибулинами, які в середньому важать по 100 г. Їхні внутрішні луски – білі з ліловими обідками. За смаком це приємна і напівгостра цибуля.

Урожайність культури – 2,5-3 кг з 1 кв. м. м. Рослина проявляє високу стійкість до грибкових хвороб і потребує нетривалого дозарювання.

Кампілло F1

Гібрид із середнім терміном дозрівання – при посіві насіння у квітні вже в серпні-вересні можна отримати урожай однорідних круглих цибулин масою від 110 до 150 г. Вони мають малиново-червоні луски і товсту щільну м’якоть, якій характерний білувато-рожевий відтінок.

Кампілло F1

Зрілі цибулини потрібно підсушити на грядці, а після відправити в сухе приміщення на дозарювання протягом 7-14 днів. Після таких процедур вони добре зберігаються, а також проявляють стійкість до гнилі та фузаріозу.

Чорний принц

У районах із холодним кліматом можна сміливо вирощувати цю цибулю вітчизняної селекції. Він плодоносить бордовими головками округлої форми, які в масі набирають до 100 г. Покриті цибулини сухими темно-пурпуровими лусками з малиновим відливом. М’якоть біла і соковита, за смаком напівгостра з високим вмістом цукру.

Чорний принц

Збирати врожай Чорного принца можна на 100-110 день з моменту появи перших сходів. З 1 кв. З грядки вдасться отримати до 4-5 кг головок, які підлягають тривалому зберіганню і здатні стійко переносити транспортування на далекі відстані.

Великі сорти

Серед сортів ріпчастої цибулі можна окремо виділити ті, які плодоносять особливо великими головками. До популярних їхніх представників можна віднести вищезгаданий Ексібішен, а також деякі інші культури.

Глобо

Салатний сорт з пізнім терміном дозрівання, який рекомендується культивувати через розсаду, зробивши посів насіння вже на початку березня. Якщо забезпечити рослині додаткове освітлення і підживлення мінеральними добривами, вже через 120-130 днів можна отримати врожай головок з такими характеристиками:

  • за формою нагадують широкий еліпс;
  • у середньому важать по 700-800 г, хоча трапляються величезні екземпляри вагою до 1 кг;
  • мають жовтувато-помаранчеве лушпиння і внутрішні білі луски;
  • за смаком солодкі й дуже соковиті, але позбавлені різкого цибулевого запаху.

Глобо

Урожай з 1 кв. м грядки – близько 9-12 кг. Цибулини варто відразу ж вжити в їжу, а не закладати на тривале зберігання, оскільки вони мають схильність до проростання.

Російський розмір

Якщо вирощувати культуру через розсаду, зробивши посів насіння в лютому, то вже в серпні-вересні можна отримати величезні цибулини з рекордною вагою в 3 кг. Вони мають округлу форму з трохи витягнутою шийкою і вкриті золотисто-жовтими лусками із зеленуватим відтінком. Сама м’якоть кремово-біла і має ніжну пікантну гостроту. Вона не має сильного характерного запаху.

Російський розмір

Цибулини масою по 3 кг мають невисоку збереженість, тому їх варто відразу ж вжити в салатах або заготовках.

Вайт Вінг

Гібрид ріпчастої цибулі, якому притаманні потужні коріння і листя. Через 90-100 днів з моменту посадки рослина плодоносить круглими білосніжними цибулинами значних розмірів – в середньому по 400 г. М’якоть також білого кольору і має підвищену соковитість.

Вайт Вінг

Вирощувати цей гібрид можна в будь-якій кліматичній зоні. Він не вимагає особливого догляду, стійко переносить спеку і посуху, не піддається грибковим хворобам. Зберігати цибулини можна протягом 5 місяців. Вони придатні і для вживання у свіжому вигляді, і для консервації.

Щоб виростити ріпчасту цибулю на своїй присадибній ділянці, перш за все, потрібно визначитися з її сортом. З найпопулярнішими представниками цієї культури можна було ознайомитися вище. Завдяки великій різноманітності сортів і гібридів кожен городник зможе вибрати відповідний варіант.