Урожай обліпихи збирають з кінця серпня до другої половини вересня, після чого за чагарником необхідно забезпечити грамотний догляд, щоб він стійко переніс зиму і зміг відновитися до наступного сезону. У рамках осіннього догляду потрібно провести обрізку куща, організувати грамотний режим поливу і внесення добрив. Про ці та інші маніпуляції з догляду за рослиною читайте далі.
Коли і як збирати врожай восени
З другої половини серпня до кінця вересня проводять збір урожаю. Точний термін залежить не тільки від сорту обліпихи, а й того, як надалі ягоди будуть застосовуватися:
- у свіжому або замороженому вигляді – збирати ягоди на початку дозрівання, коли вони мають щільну шкірку і містять максимальну кількість вітаміну C;
- для приготування обліпихового варення, соку або мармеладу – збирати ягоди в другій половині вересня, коли вони стануть м’якими;
- для приготування обліпихової олії – збирати ягоди за тиждень з того моменту, коли вони набули м’якої консистенції, але вони не мають бути перестиглими, оскільки в цьому разі вони лопатимуться під час спроби їх відірвати від плодоніжки.
Щоб чагарники залишалися здоровими і змогли рясно плодоносити наступного року, перш за все, необхідно грамотно зібрати плоди, що є досить трудомістким процесом і може проводитися кількома способами:
- Вручну зібрати ягоди, зрізуючи їх з гілок за допомогою маленьких ножиць або щипців. Попередньо можна зрізати цілу гілку, а потім розібрати ягоди вдома, проте в цьому разі можна пошкодити рослину і навряд чи вдасться відразу зрізати всі гілки з плодами. Такий метод потребуватиме багато часу, але дозволить максимально якісно зібрати обліпиху.
- Зрізати з чагарнику гілки з ягодами і заморозити їх. У такому вигляді досить легко відірвати ягоди від гілок. Цей метод застосовується переважно в тому разі, коли плоди планується зберігати в замороженому вигляді.
- Обірвати ягоди руками від плодоніжки, але діяти акуратно, щоб м’яка шкірка плодів не обірвалася, а сік не витік прямо на руки.
- Поставити під гілку чагарнику тару для соку і повільно провести по гілці рукою від основи до кінчика, активно розчавлюючи ягоди. Метод застосовується для отримання соку обліпихи прямо з куща. За годину роботи можна видавити до 4 л соку.
- З першими заморозками підстелити під кущі тент і потрясти рослину. Метод застосовується при вкрай пізньому зборі стиглих ягід для приготування обліпихової олії.
Тривалий контакт шкіри рук з обліпиховим соком може спровокувати сильне подразнення, тому під час збирання врожаю обов’язково слід використовувати гумові рукавички.
Якщо обліпиху восени збирають у великій кількості, то доцільніше в цих цілях використовувати спеціальні пристосування:
- Кобра. Популярний народний інструмент, для виготовлення якого використовується шматочок дерева і сталевий дріт. З дерева готується ручка, а з дроту – петля, що за обрисами нагадує гніт гарячої свічки. За допомогою шила потрібно приєднати петельку до ручки, отримавши конструкцію, яка нагадує змію. Таким пристосуванням легко і швидко можна добувати ягоди, зрізуючи їхні плодоніжки. Ним можна дістатися навіть до найбільш важкодоступних місць чагарнику.
- Скребок. Виготовляється зі сталевого дроту, покритого алюмінієвою оболонкою, завдовжки близько 50 см. У середині відрізка дроту зробити один завиток на зразок пружини. Для цього дріт можна один раз обернути навколо горлечка скляної пляшки. Кінці відрізка вирівняти і загнути в один бік під кутом 90 градусів. Використовуючи подібний інструмент, вдасться з легкістю притискати гілочку і зчищати з неї ягоди, просто просуваючи скребок вниз.
- Трубочка. Для її виготовлення використовується бляшана банка. З неї потрібно вирізати заготовку, яку скрутити в трубку. Її оптимальна довжина і діаметр – по 100 мм, щоб вона перевищувала розміри обліпихових ягід приблизно на 4 мм. Отриману трубочку обмотати ізолентою, залишаючи по краях трохи місця, і прикріпити знизу до неї поліетиленовий мішечок. Готове пристосування потрібно піднести до плодоніжки верхньою частиною і злегка натиснути. Зрізана ягідка в цілісності й схоронності скотиться по трубці в мішок.
- Рогатка. Потрібно виготовити рогатку зі струною з волосіні. Притримуючи гілку однією рукою, другою потрібно зрізати з неї ягоди, використовуючи саморобну рогатку.
За допомогою подібних пристосувань можна зібрати до 10-15 кг ягід обліпихи.
Обрізка обліпихи восени
Обліпиха – це високорослий листопадний чагарник, який серед інших плодових рослин потребує грамотної обрізки. До подібних садових маніпуляцій рослина ставиться досить болісно, тому вкрай важливо відповідально підійти до всіх її деталей – від вибору часу проведення робіт до обробки зрізів після обрізки.
Вибір типу осінньої обрізки
Проводити обрізку чагарнику можна в будь-яку пору року, крім зими, але ґрунтовні роботи краще виконати ранньою весною до потепління, в період спокою, щоб відновити рослину після зими. Так, у весняний сезон виконується обрізка таких типів:
- формувальна – надається необхідна форма кроні рослини;
- регулювальна – підтримується задана форма крони;
- відновлювальна – приводиться до ладу занедбана або пошкоджена крона;
- омолоджувальна – відновлюється плодоношення старої рослини, підвищується врожайність.
Завдяки подібним регулярним обрізкам пагонів гілки активно приростають, що в майбутньому сприяє закладанню безлічі квіткових бруньок на укорочених пагонах.
В осінній же період переважно проводиться санітарна обрізка обліпихи, яка дає змогу підготувати чагарник до зими та попередити розвиток хвороб і шкідників. У будь-якому разі слід врахувати, що молоді саджанці не потрібно чіпати секатором протягом 2-х років після посадки, щоб вони змогли добре вкоренитися і почати вільний ріст.
Як обрізати?
Пізньої осені, коли обліпиха увійде в період спокою, необхідно провести санітарну обрізку чагарнику, яка передбачає видалення наступних гілок:
- поламаних;
- хворих;
- засохлих;
- неправильно зростаючих;
- занадто старих (мають темніший колір, ніж молоді);
- що ростуть усередину.
Вкрай важливо для обрізки гілок використовувати добре наточені стерильні інструменти, щоб не розмочити і не пошкодити кору. Після такої обрізки чагарник зможе активно рости, оскільки не буде витрачати енергію і життєві сили на непридатні пагони.
Після видалення непотрібних гілок треба обробити зрізи, щоб попередити зараження рослини хворобами і шкідниками. При цьому можна використовувати садовий вар або замазку. Наприклад, зрізи можна обприскати розчином мідного купоросу і трохи підсушити.
Помилки обрізки
При осінній обрізці недосвідчені садівники можуть припуститися низки помилок:
- Залишити пагони, що ростуть усередину куща. Подібні гілочки сильно загущують крону, що негативно позначається на режимі освітленості та вологості. В результаті, погіршується врожайність обліпихи і підвищуються ризики розвитку грибкових інфекцій.
- Сильно обрізати бічні пагони. Це загрожує тим, що різко знизиться врожайність чагарнику. Щоб не припуститися подібної помилки, слід врахувати, що генеративні бруньки обліпихи з’являються у верхній частині пагонів. Так, при виконанні обрізки в жодному разі не можна надмірно захоплюватися їх укорочуванням.
- Залишити після глибокої обрізки численні рани. У обліпихи досить повільно утворюються калюси – клітини на рановій поверхні рослини у вигляді опробковуючої тканини. Через це зрізи на рослині затягуються досить погано, а якщо ж їх багато, і вони великі, чагарник може і зовсім загинути. Щоб не допустити цього, також рекомендується уникати способу збору ягід шляхом зрізу гілок з плодами.
- Пошкодити корінь. Якщо після видалення прикореневої порослі обліпиха сохне, ймовірно, під час обрізки було пошкоджено її корінь. Щоб не допустити цього, при видаленні прикореневої порослі слід врахувати, що в чагарнику розвиваються численні довгі бічні корені, що йдуть горизонтально. При цьому працювати бажано із секатором, а не виривати або обривати гілки.
Як обрізати обліпиху, щоб вона не тягнулася вгору?
Низькорослі сорти обліпихи не потребують зниження крони, а ось високорослі деревовидні сорти більш вибагливі. Контролювати їхній ріст потрібно з 5-річного віку. Для цього восени після збору врожаю потрібно обрізати пагони на трирічну деревину, тобто видалити прирости 2-х останніх років. При цьому потрібно залишити в мутовці невелику бічну гілочку.
Деякі городники вдаються до іншого способу формування низької компактної крони – пригинають верхівку молодого чагарнику до землі і підв’язують до кілочка. Подібні маніпуляції не завадять пробудженню по всій довжині провідника сплячих бруньок, з яких будуть рости пагони й утворювати розкидисту крону.
Як зібрати врожай обліпихи і обрізати дерево, наочно демонструється в наступному відео:
Полив і розпушування ґрунту
Особливу увагу режиму поливу рослини потрібно приділити в тому випадку, якщо обрізка чагарнику проводилася в літній сезон. Ближче до осені слід збільшити витрату води:
- для молодих рослин – до 4-5 відер;
- для зрілих рослин – до 8-10 відер.
Вливати воду потрібно в пристовбурні кола в міру висихання ґрунту. В осінній же період можна знизити норму води до 2-3 відер залежно від віку рослини і кореневої системи.
Обліпиха вимоглива до вологозарядкового підзимового поливу, оскільки він сприяє посиленню зимостійкості рослини.
Після кожного поливу або випадання опадів ґрунт на ділянці обов’язково потрібно розпушувати. Річ у тім, що після подібної маніпуляції на корінні обліпихи утворюються бульбочки, усередині яких мешкають бактерії, що виконують важливу функцію:
- Засвоюють із повітря азот.
- Збагачують кореневмісний шар ґрунту азотистими сполуками, які життєво необхідні рослині.
Так, ґрунт на ділянці завжди має бути пухким, але діяти потрібно акуратно, оскільки коренева система рослини вертикальна і легко пошкоджується. Деякі городники рекомендують мульчувати пристовбурні кола, використовуючи один із двох типів органіки:
- перегній;
- компост із бадилля картоплі або листя берези, яблуні.
Завдяки подібному шару мульчі можна скоротити частоту розпушування ґрунту.
Підживлення обліпихи
Для активного розвитку і рясного плодоношення обліпиху регулярно підживлюють, починаючи з 3-річного віку. Коренева система рослини самостійно забезпечує себе азотом, тому під зрілий кущ потрібно вносити тільки калійні та фосфорні добрива, але до 5 років, поки розвивається коренева система.
Так, грамотна схема підживлення рослини має такий вигляд:
- Навесні по пристовбурному колу розсипати аміачну селітру з розрахунку 20 г на 1 кв. м. м ділянки. Присипати добриво шаром ґрунту.
- Відразу після цвітіння листя дорослої рослини, що вступила в період плодоношення, обприскати кущ розчином рідкого гумату калію або Еффектону з розрахунку 1 ч. л. на 10 л води. Таку ж обробку провести через 3 тижні після першого обприскування.
- У період росту зав’язей, коли обліпиха готується до плодоношення, підгодувати рослину розчином суперфосфату в гранулах (2 ст. л.). л.), поживної суміші Універсал-мікро (2 ст. л.) і сірчанокислого калію (1 ст. л.) та сірчанокислого калію (1 ст. л.). Дозування вказано на 10 л води.
- При осінньому перекопуванні ділянки на 1 кв. м. м внести по 30 г суперфосфату, 100 г деревної золи і 25 г калійної солі. Якщо ґрунт кислий, суперфосфат слід замінити фосфоритним борошном із розрахунку 50 г на 1 кв. м. м. Якщо ґрунт важкий, під кожну рослину рекомендується внести по 1/2 відра піску або тирси.
Чоловічі рослини не виснажуються після збору врожаю, тому потребують підживлення не настільки сильно, як жіночі.
Обробка від хвороб і шкідників
Як відомо, проблему краще попередити, ніж боротися з нею. Так, щоб захистити обліпиху від захворювань і небезпечних шкідників, пізньої осені обов’язково слід проводити її профілактичну обробку:
- прибрати з ділянки все опале листя;
- зняти з чагарників залишки квітів і плодів;
- почистити рани на стовбурах і гілках, обробити їх 3% розчином мідного купоросу або спеціальною садовою замазкою;
- побілити штамби і скелетні гілки вапном для захисту кори від шкідників.
Пізньої осені також слід обробити обліпиху 7% розчином сечовини або 1% розчином бордоської рідини. Подібний захід дозволить захистити рослину від грибкових хвороб і шкідників. До того ж таку обробку слід провести ранньою весною.
Протягом сезону при появі на обліписі шкідників 1 раз на тиждень кущі слід обробляти розчином деревної золи.
Заготівля живців восени
Щоб навесні провести укорінення здерев’янілих живців обліпихи, з кінця листопада до початку грудня потрібно правильно заготовити сировину. Для цього потрібно вибрати 2-річні прирости, товщина яких становить не менше 6 см. Їх потрібно зрізати за допомогою гострого інструменту на відрізки довжиною 15-20 см.
Зрізані восени живці треба підготувати таким чином:
- Зв’язати в пучок.
- Загорнути в тканину і покласти в поліетиленовий пакет.
- Закопати пакет у ямку.
- Закинути ямку снігом. Якщо він ще не випав, можна засипати ялиновим гіллям або сухим листям.
Збережені подібним чином живці потрібно перед посадкою протягом 3 діб протримати у воді, яку варто кілька разів змінити. Бажано додати в неї стимулятор коренеутворення. Після вимочування живці можна висадити в ґрунт під нахилом, залишаючи над поверхнею не менше 2-3 бруньок. Уже до осені живець витягнеться у висоту до 60 см, а на третій рік почне плодоносити.
Як зберігати осінній урожай
Зібрані восени плоди обліпихи можна заготовити кількома способами:
- Зберігання у свіжому вигляді. Зрізані гілки обліпихи розкласти в прохолодному приміщенні, де температура повітря не піднімається вище 0 градусів. Вкрай важливо, щоб у приміщенні було сухо, оскільки надмірна вологість викликає процеси гниття. Зберігати гілки з плодами подібним чином можна до весни. Такий спосіб не передбачає термічної обробки плодів, тому вони зберігають максимум корисних речовин.
- Швидка заморозка. Зрізані з плодоніжок ягоди потрібно викласти в поліетиленові мішечки, які кинути в морозильну камеру.
- Обліпиха, засипана цукром. Ягоди потрібно перебрати, промити і викласти на рушник для просушування, а після у великій ємності перемішати з такою ж кількістю цукру. Масу розкласти по стерилізованих банках і зберігати в холодильнику до весни. Така обліпиха відмінно підійде для приготування компоту або морсу.
- Протерта обліпиха. Якщо восени було зібрано достиглі соковиті плоди, рекомендується саме цей спосіб. Обліпиху потрібно перебрати, промити і підсушити на рушнику, а після змішати з такою ж кількістю цукру. Суміш можна подрібнити до кашоподібної консистенції за допомогою м’ясорубки або блендера. Після її треба розкласти по банках, які закрити звичайними капроновими кришками. Тримати в холодильнику або погребі.
- Зберігання у воді. Свіжі ягоди залити холодним окропом і поставити в холодильник.
- Обліпиховий сік. Перебрані та промиті ягоди потрібно пропустити через соковижималку і розлити по банках, які обов’язково поставити на стерилізацію. Закатаний сік можна тримати в холодильнику або погребі. Калорійність готового соку – 52 кКал на 100 мл. За бажання можна додати цукор, мед, інші ягоди або фрукти.
Обліпиху можна піддати термічній обробці, приготувавши з неї компот, варення, мармелад або олію. Звісно, під впливом високих температур ягоди втратять частину мікроелементів, проте вони все одно залишаться смачними і корисними.
Відео: як доглядати за обліпихою
У наступному ролику завідувачка садом-розплідником розповість, як правильно обрізати обліпиху, підгодовувати її та обробляти від шкідників:
Після збору врожаю наприкінці літа – на початку осені обліпиха потребує грамотного догляду, який передбачає санітарну обрізку дерева, полив і розпушування ґрунту, підживлення органічними і фосфорними добривами. До того ж особливу увагу варто приділити обробці рослини від можливих шкідників і захворювань. При дотриманні всіх правил наступного року також можна буде отримати рясний урожай корисних і смачних плодів.