Чорна смородина Дачниця – вибір багатьох садівників для розведення на присадибних ділянках. Не вимагає великого догляду, витримує холоди, протистоїть основним захворюванням і дає врожай великих ягід.
Коротка історія сорту
Чорну смородину Дачницю вивели у ВНДІ селекції плодових культур і НДІ садівництва Сибіру, схрестивши сорти зі схожими характеристиками – Сіянець Голубки і Бредторп.
Селекціонери – З. Зотова, Т. Огольцова, Л. Баянова і С. Князєв. До Держреєстру новий гібрид внесли у 2004 році.
Культура призначена для вирощування в умовах помірного клімату в Північно-Західному та Волго-Вятському регіонах. Стійка до холодів до -30 градусів. Плоди достигають рано. Кущ компактний, смак у ягід солодкий.
Чорну смородину Дачницю небажано вирощувати в південному кліматі через чутливість до спеки і погану переносимість посухи.
Зовнішній вигляд Дачниці
Чорна смородина – багаторічна рослина. Характеризується невеликим розміром порівняно з іншими сортами.
Кущ
Стислої сферичної форми, невисокий. У висоту досягає 1,2 м. Гілки розташовані не густо, є просвіти. Основний напрямок росту – прямо і вгору.
Молоді стебла соковито-зелені, з відливом. У дорослої рослини основні гілки жорсткі та задерев’янілі. Темніють до сіро-коричневого кольору, зменшується відлив.
Коріння
Коренева система мичкувата, міцна. Розміщується на глибині 35-42 см. Центральний стрижень заглиблений до 1 м у ґрунт. Решта коріння інтенсивно розростається в ширину на 45-50 см від центру куща в горизонтальному напрямку.
Коріння смородини не дає нащадків.
Листя
Листя середнього розміру, розташоване на невисоких черешках. Структура п’ятилопатева, гофрована. На дотик листки м’які.
Кожна лопать відокремлена глибокими поздовжніми заглибленнями бордового відтінку. Колір листя – зелений з невеликим бронзовим відливом.
Квітки
Зібрані в грона в кількості до 12 штук. Майже всі дають зав’язь. Середнього розміру з ніжним світло-коричневим забарвленням.
Рослина самозапилюється, але для отримання більших плодів, рекомендується висаджувати поруч інші сорти чорної смородини.
Ягоди
Плоди цього сорту вважаються великими. Вага становить від 3 до 5 г.
Також для ягід характерна:
- форма куляста, злегка витягнута;
- колір шкірки синьо-темний;
- шкірка нещільна і ніжна;
- дрібне насіння міститься в невеликій кількості;
- м’якоть солодка і м’яка;
- смак із невеликою кислинкою;
- аромат яскраво виражений;
- вміст цукристості – 9,5 %, вітаміну С – 195 мл/100 г; така кількість задовольняє добову потребу організму.
Дозрілі плоди тривалий час міцно тримаються на плодоніжці і не обсипаються.
Зібрані плоди краще зберігаються за низьких температур, не втрачають первісний смак і корисні властивості.
Плюси і мінуси
Час дозрівання плодів – 3-й рік після посадки. Плодоносить кущ із середини червня. У сезон збору врожаю приносить ягоди з постійною періодичністю. Один кущ дає до 1,5 кг ягід.
У фермерських господарствах на території в 1 га збирають до 8 тонн урожаю за сезон. Найбільше смородини можна зібрати в період віку рослини від 5 до 8 років.
Цей сорт найкраще росте в помірному кліматі, для якого він був спеціально виведений. Коренева система адаптована під холоди до -30, не потребує додаткового утеплення.
Південний клімат Дачниця переносить погано: сповільнюється ріст рослини, зменшуються розміри куща, дає мало врожаю. Чутлива до пересихання ґрунту і надмірного впливу сонячних променів. Потребує постійних додаткових поливів та створення штучної тіні.
Даний сорт вибирають через його численні плюси:
- великі плоди і висока врожайність;
- раннє дозрівання ягід;
- самозапилення;
- багатий смак і високий вміст вітаміну С;
- стійкість до шкідників і основних захворювань;
- пристосованість до холодів;
- ягоди призначені для універсального використання;
- смородина довго зберігає смакові та поживні властивості;
- плоди добре транспортуються.
Смородина має свої мінуси:
- плоди, що впали, швидко псуються;
- квіти в’януть від морозу;
- гілки недостатньо сильні, згинаються до землі під вагою ягід, що дозрівають;
- потрібна обрізка;
- земля біля куща має бути без бур’янів і опалого листя;
- рослина погано переносить посушливі періоди, особливо в перші 2 роки;
- погано росте в теплих кліматичних зонах.
При раптових заморозках, під час цвітіння смородини, варто здимити кущі для збереження квіток.
Підготовка до посадки
Щоб посадити чорну смородину Дачницю, садівники підбирають правильне місце і готують ґрунт.
Сезон висадки
Час посадки саджанців – середина або кінець вересня, залежно від клімату і погодних умов. За осінній період рослина приживається в ґрунті, не відбувається зимове підмерзання кореневої системи.
Допускається посадка ранньою весною, але смородина може не встигнути достатньо вкоренитися для повноцінного росту і майбутнього плодоношення.
Вибір ділянки
Чорна смородина Дачниця добре росте і плодоносить, якщо територія відповідає вимогам:
- знаходиться на відкритому просторі на південній стороні ділянки;
- зона посадки рівна і простора;
- не допускається підвищена вологість, близьке розташування ґрунтових вод;
- земля з природним дренажем, щоб не загнила коренева система;
- відсутність протягів і холодних вітрів;
- більша частина площі має бути добре освітлена, допускається невелике затемнення.
Надлишок сонця уповільнює ріст рослини і пересушує ґрунт.
Особливу увагу перед посадкою приділяють складу ґрунту і кислотності. Рослина добре розвивається в суглинному або чорноземному ґрунті зі слабкою кислотністю 6,0-6,5 рН.
Садять смородину в пухкий ґрунт, насичений поживними речовинами. При їх нестачі попередньо вносять органічне добриво – компост або перегній. Небажано використовувати готові підгодівлі з великою кількістю мінералів.
Якщо в даному місці раніше росли кущі з родини Аґрусових, ґрунт накопичив токсичні речовини і значно збіднів. Ріст і розвиток рослини сповільняться.
Посадковий матеріал
Купувати молоді саджанці потрібно дворічного віку: рослина вже зміцніла, коренева система підросла. Укорінюється такий кущ добре, швидко і витримує перепади температур.
При виборі саджанця звертають увагу на:
- Кореневу систему: не повинна бути надламана і мати сухі відростки. Колір – коричнево-іржавий. Кількість основних відростків 2-4, довжина 15-20 см. Від них відходять численні дрібні й тонкі корінці більш світлого відтінку. Темно-коричневий колір кореня свідчить про неправильне зберігання і нездоров’я рослини: вона піддалася морозу, була пересушена або захворіла.
- Надземну частину: складається з 2-3 пагонів довжиною 35-45 см. Забарвлення гілок рівне світло-коричневого тону, поверхня гладка з м’якими бруньками. Для посадки ранньою весною вибирають саджанці з молодим листям.
Безпосередньо перед посадкою в ґрунт смородину готують. Корінь опускають у поживний і стимулюючий ріст розчин.
Час замочування: здорову і неушкоджену рослину тримають близько години; у разі засохлого, замерзлого і травмованого коріння час збільшується до 3-5 днів.
Обробка ґрунту
Молоду чорну смородину Дачницю садять у підготовлений ґрунт:
- ділянку скопують на глибину лопати;
- прополюють від бур’янів і залишків сухої трави та гілок;
- недостатньо зволожений ґрунт поливають за 2-3 дні до посадки;
- збіднений ґрунт насичують органічними добривами.
Правильна посадка чорної смородини Дачниця
Дотримання відстані між кущами і покрокові роботи при посадці саджанця гарантують гарне вкорінення і швидке зростання.
Послідовність дій:
- Молоду рослину висаджують у лунку: глибина і діаметр становить півметра. Якщо кущів кілька, то відстань між ямками 1,5-2 м. Ця дистанція не створює затемнення між дорослими кущами.
- Лунку на 2/3 засипають викопаним ґрунтом, змішаним з добривами. Для добрива з розрахунку на 1 кв. м знадобиться:
- компост або перегній – 15 кг;
- хлористий калій – 65-75 г;
- суперфосфат – 120-140 г;
- деревна зола – до 2 кг.
- Саджанець опускають у лунку в прямому положенні, коріння акуратно розміщують без зсуву дрібних відростків в один бік.
- Ямку з рослиною засипають викопаним ґрунтом і утрамбовують ґрунт, щоб при поливі він сильно не просів.
- Рясно зрошують 2-2,5 відрами води.
- Мульчують для збереження вологи.
- Обрізають гілки, щоб залишився відросток до 15 см і 2-3 бруньки на ньому.
Внесення добрив корисно для вкорінення рослини і створення резерву поживних речовин. Навесні, під час активного росту, удобрений ґрунт забезпечує повноцінний ріст і розвиток куща.
Догляд за смородиною
Чорна смородина Дачниця потребує постійного догляду: розпушування ґрунту, видалення бур’яну і поливу. Через невеликі розміри кущ не фіксують до опори.
Як доглядати за кущами смородини в осінній період, дізнаєтеся тут. А також прочитайте ще одну нашу статтю про те, як правильно доглядати за смородиною у весняний період.
Смородина при належній турботі приносить ягоди понад 12 років.
Частота поливу
Кущ смородини вимагає помірного, але постійного поливу. Біля стовбура дерева роблять невелике заглиблення 30 см завширшки і ллють воду в цю область.
Коріння розташовуються на глибині до 40 см і при поливі потрібно промочити шар землі на цю відстань. Дорослій рослині для повноцінного зрошення потрібно 2 відра води, молодій – 1.
Частота поливу – 1 раз на тиждень. У літню пору зрошення збільшують до 2 разів, у вечірній час збризкують листя.
Додаткова потреба у волозі відбувається в період цвітіння і зав’язування плодів, під час збору врожаю, перед зимою.
Потрібно врахувати, що нестача вологи призводить до:
- погіршення смаку ягід та їх подрібнення;
- зменшення врожайності;
- поганому перенесенню зимових холодів.
Технологія обрізки
Кущ смородини обов’язково прорізають, позбавляючись від непотрібних гілок.
Це потрібно для:
- формування правильної форми рослини;
- утворення просвітів між гілками для доступу сонячних променів і повітря – так ягоди, під впливом ультрафіолету, дозрівають великого розміру;
- спрямування потоку поживних речовин до плодоносних гілок;
- стимулювання росту нових пагонів;
- позбавлення старих гілок, на яких формується мало зав’язі;
- видалення хворих і пошкоджених частин куща.
Час проведення:
- Рання весна, коли ще смородина не прокинулася від зимівлі, і не почався рух соків. Про весняну обрізку смородини дізнайтеся з цієї статті.
- Пізня осінь, після завершення руху поживних речовин. Рекомендуємо прочитати статтю про те, як правильно обрізати смородину восени.
Основні правила обрізки:
- Починається в перший рік під час посадки. Укорочують гілки, залишають на кожній по 2-3 бруньки. Пагони формують основний скелет куща.
- У 2-й рік зрізають ці гілки, залишають бруньки для росту молодих пагонів.
- На 3-й і 4-й – з нових залишають 3-6 найсильніших, інші зрізають. Верхівки торішніх пагонів вкорочують.
- До 5-го або 6-го року форма куща повністю сформована. Тепер проводять тільки профілактичну обрізку: позбавляються від старих, хворих і пошкоджених гілок.
Щорічно залишають 3-5 нових основних пагонів, торішні гілки вкорочують так, щоб на них залишалося 3-4 бруньки.
Періодичний зріз старих гілок сприяє постійному оновленню рослини, стабільним урожаям. Місце обрізу краще змащувати садовим варом.
Після зими з метою профілактики хвороб проводять зріз підмерзлих і підгнилих гілок. Наприкінці осені позбавляють кущ старих і засохлих гілок.
Догляд за ґрунтом
Смородина Дачниця вимоглива до стану ґрунту. Для забезпечення умов гарного росту потрібно:
- позбавлятися від бур’янів, опалого листя і гілок;
- періодично рихлити землю, забезпечуючи доступ кисню і вологи корінню;
- для профілактики висихання ґрунту його мульчують, особливо на початку літа.
Введення підгодівлі
Для прискорення росту куща смородини і підвищення врожайності підживлення вносять кілька разів за рік:
- Навесні – органіку або аміачну селітру: 50 г розчинити у воді й налити під кожен кущ. Для рослини старше 5 років потрібно в 2 рази менше підживлення. Про весняне підживлення написано тут.
- Восени – у жовтні використовують органічне добриво: компост, пташиний послід або ківш золи. Як і чим удобрювати смородину в осінній період, прочитайте тут.
Мульчування
Проводять мульчування ґрунту перед зимовим періодом для збереження кореневої системи. Використовують: сухе листя, деревну тирсу, хвою, торф або перегній.
Товщина шару залежить від кліматичних умов регіону зростання.
Захист від морозів
При похолоданні нижче -30 гр. при постійних перепадах температур для дорослого куща смородини і недавно висаджених саджанців споруджують додатковий захист від морозу. Крім мульчування, кущ обкладають картоном або обертають целофаном.
Збір врожаю
Плодоношення починається на 3-й рік після посадки, а пік настає після 5-го року. Урожай збирають у кілька підходів.
Зберігають у холодильній установці в пластикових контейнерах, під час розморожування ягоди не тріскаються. Термін зберігання в морозилці – до року.
Дачниця добре переносить транспортування.
Смородина використовується для приготування:
- варення, компотів і джемів;
- цукерок і пастили;
- лікувальних настоїв.
При подрібненні та змішуванні з цукром зберігає всі корисні речовини.
Розмноження
Дачницю розмножують кількома прийомами.
Живцювання
Являє собою відрізаний від материнського куща молодий пагін довжиною 20 см. Його відокремлюють восени косим зрізом. Поміщають у ґрунт у похилому положенні. На поверхні стовбура мають бути 2-3 бруньки. За зиму живець приживається і навесні його садять у ґрунт.
Укорінення відводків
У великого трирічного куща з хорошою врожайністю вибирають дворічну гілку.
Порядок дій:
- відводять убік, пригинають і вкорінюють у ґрунті;
- відрізають верхівку, а стебло фіксують дерев’яними скобами;
- присипають землею і поливають.
Відводок пов’язаний з материнським кущем, він отримує живлення і швидко дає коріння.
Час відведення – рання весна до появи листя. До осені коренева система виросте, з’являться 2-3 нових пагони. Відводок відокремлюють від куща і висаджують на постійне місце.
Відведення – найпоширеніший і найзручніший спосіб розмноження смородинового куща.
Ділення куща
Проводиться восени. Однорічну рослину викопують і розділяють на частини. Самостійна частина куща повинна мати коріння і твердий стовбур. Гілку підрізають, залишають 20-25 см. Молодий кущ висаджують у приготовлену ямку і поливають.
Хвороби та паразити: методи боротьби та профілактики
Чорна смородина Дачниця – культура, стійка до основних захворювань і шкідників. Профілактичний огляд куща допомагає помітити на ранніх термінах перші ознаки захворювання.
Основні хвороби та шкідники:
- Гусениця вогнівка. Харчується ягодами. Для профілактики восени перекопують ділянку. Метод боротьби: обприскати листя розчином махорки навесні.
- Скляниця. Мешкає на гілках і вражає їх. Метод боротьби: зрізати уражені стебла й обробити рослину карбофосом.
- Попелиця. Вражає листя. Метод боротьби: обробити спеціальними препаратами або мильним розчином із золою, виключаючи період цвітіння.
- Іржа. Кущ покривається темними плямами. Метод боротьби і профілактики: обрізка уражених частин куща, обприскування одновідсотковим розчином бордоської рідини. Виключити час цвітіння і збору врожаю.
Детальніше про хвороби та шкідників смородини читайте тут.
Профілактика захворювань:
- вибір відповідного місця посадки;
- обрізання уражених ділянок;
- після зими, до остаточного відтавання ґрунту, полив кущів і ґрунту гарячою водою;
- періодичне обприскування бордоською рідиною;
- перед періодом цвітіння – обробка тютюновою настоянкою.
Садівники про смородину Дачниця
★★★★★Наталя, 39 років, Кіров. Посадила Дачницю 4 роки тому. Прийнялася добре, я навчилася її сама обрізати. Жодного разу вона не хворіла. Ягоди збираю великі та смачні, готую з них варення і просто зацукровую. Зимує кущ добре, хоча намагаюся мульчувати, щоб уберегти від морозу. Дуже задоволена смородиною. ★★★★★Микола, 61 рік, Чебоксари. Посадив восени відразу 4 кущі смородини. Росте вже шостий рік. Прийнялася відразу. Освоїв щорічну обрізку. Її неважко виконувати. Збираю влітку постійно ягоди: одні зібрав, інші дозріли. Пригощаю онуків. Збираюся ще посадити кілька кущів. ★★★★★Антоніна, 53 роки, Нижній Новгород. У мене всього 1 кущ росте. Посадила минулого року. Цього року вже зібрала врожай. Дуже сподобалися ягоди. Такі великі та смачні! І зиму кущ переносить добре, і доглядати неважко. Збираюся розширити свій сад ще смородиною Дачницею.
ПриховатиДодати свій відгук
Ім’я, місто | |
Оцінка (обов’язково) | Якщо зірки не реагують – оновіть сторінку. |
Ваш відгук | |
Чорна смородина Дачниця – гібрид, спеціально виведений для зростання в помірному кліматі. За належного догляду сорт дає стабільні та великоплідні врожаї. Легко розмножується. Рослина стійка до шкідників. Ягоди довго зберігаються при низьких температурах і добре транспортуються.