Тушка фазана: характеристики та цікаві страви

Фазан належить до дикої птиці із загону курячих, яку сьогодні успішно вирощують вітчизняні фермери. М’ясо фазана має свої особливості за смаком і зовнішнім виглядом. Вважається цінним, оскільки містить масу корисних елементів для людського здоров’я. З нього готують дуже смачні страви в різних країнах.

М’ясо фазана: який вигляд і яке на смак

Тушку фазана проблематично купити у звичайному м’ясному магазині, найчастіше птицю отримують на полюванні або купують у фермерів. Багато споживачів вважають фазанятину найсмачнішим м’ясом, яке набуває особливих ноток після тривалої ферментації.

М'ясо фазана

Для цього м’ясо заморожують за температури від -1 до -3 градуси. Тривалість становить 3-7 діб.

Особливості смакових показників:

  • у готових стравах переважають терпко-солодкі відтінки смаку;
  • багато хто відзначає, що в запаху відчуваються нотки степу і лісу;
  • на смак впливає корм і місце проживання, а також регіон;
  • фермерські фазани найбільше схожі на курятину.

Фазанятина вважається жорсткою, але завдяки попередньому маринуванню стає м’якою. Якщо використовувати продукт фазанят, то можна отримати дуже м’яке м’ясо. Соковитість у будь-якої вікової категорії присутня, головне – правильно приготувати.

М’ясний продукт має червоний відтінок, в якому присутня легка синюшність, але після смаження м’ясо стає бронзовим. Шкіра майже прозора і дуже тонка.

Скільки важить тушка фазана

Маса тушки дорослого фазана багато в чому залежить від умов зростання, якості корму і виду птиці. Якщо фазан росте в диких умовах, то його вага рідко перевищує 1 кг, а ось домашній птах може важити близько 2,5 кг.

Склад і калорійність

Фазятину вважають делікатесом, оскільки вона має величезну кількість білків легкозасвоюваного типу. Багато в цьому м’ясі й інших поживних речовин. Наприклад:

  • нікотинова кислота;
  • піридоксин;
  • пантотенова кислота;
  • кобаламін;
  • сірка;
  • фосфор;
  • селен;
  • калій;
  • кальцій;
  • магній;
  • натрій;
  • марганець;
  • залізо;
  • мідь;
  • цинк;
  • тіамін;
  • рибофлавін;
  • вітамін С і А;
  • ретинол;
  • насичені жири;
  • ненасичені жирні кислоти – Омега-6, Омега-3, Омега-9.

Калорійність у 100 г м’яса становить 181 ккал.

Чим корисне м’ясо фазана для здоров’я людини

Фазанятина приносить величезну користь людському організму, тому що має такі властивості:

  • відновлюється обмін вуглеводів, білків, ліпідів і холестерину;
  • прискорюється метаболізм;
  • нормалізується робота надниркових залоз, головного мозку, травної системи, підшлункової залози та інших органів;
  • зміцнюється імунна система;
  • підвищується гемоглобін;
  • поліпшується склад крові;
  • синтезуються гормони, що відповідають за кістки та м’язи;
  • підвищується стресостійкість і працездатність;
  • поліпшується сутінкова гострота зору і стан сітківки;
  • нормалізується водний і сольовий баланс;
  • сприяє здоровому розвитку плода під час вагітності;
  • впливає на нервову систему.

Фазаняче м’ясо легко не тільки засвоюється, а й перетравлюється. Після його вживання немає відчуття тяжкості.

У стародавні часи м’ясо диких фазанів використовували як афродизіак для відновлення чоловічої сили. Знахарі та цілителі призначали його для лікування багатьох патологічних порушень.

Шкода і протипоказання

Фазанятина не протипоказана під час вагітності та лактації, а дітям її дають із 12 місяців. Вона вважається гіпоалергенним продуктом, завдяки чому не завдає шкоди організму. Проте лікарі рекомендують відмовитися від фазанячого м’яса в разі загострення деяких захворювань печінки та панкреатиту.

Як відрізнити від іншої птиці: головні показники, що перед вами фазан

Якщо ви купуєте фазанятину на ринку, у магазині або у фермера, то важливо знати, чим за зовнішнім виглядом (крім кольору м’яса) вона відрізняється від курки, індика та інших птахів. Це потрібно для того, щоб уникнути обману у недобросовісних продавців.

Тушка фазана

Основні ознаки фазанячого м’ясного продукту:

  • форма тушки – за типом трикутника, але при цьому присутня “талія”, а сама спина витончена;
  • грудина теж вузька, тому скелетні кістки тонкі;
  • на шкірці відсутні жирові відкладення, але вони є в туш, отриманих із фермерських господарств (завдяки якісній годівлі);
  • кістки на ніжках тонкі, а м’ясо з видимими клаптями м’язів;
  • хрящів майже немає;
  • кіль вважається широким і довгим – настільки, що стає проблематично витягти тельбухи;
  • нестандартний відтінок м’яса.

Зверніть увагу і на вартість – вона набагато вища за куряче м’ясо. Це пов’язано з труднощами та особливими вимогами при вирощуванні птиці.

Як вибрати, зберігати і скільки коштує

При виборі тушки фазана потрібно керуватися не тільки головними ознаками фазанятини, а й ступенем свіжості м’яса. Для цього обнюхайте його, огляньте й обмацайте:

  • при натисканні м’ясо повинно швидко повернутися в початковий стан;
  • запах не повинен мати відразливу кислинку;
  • шкурка має бути білою та напівпрозорою.

Термін зберігання фазанятини залежить від місця збереження. На полиці холодильника м’ясо не зіпсується 2 дні, а в морозильній камері до півроку. Для тривалого заморожування найкраще брати вакуумні пакети.

Середня вартість за 1 кг фазанячого м’яса становить 1000-1500 руб. Але ціна залежить від регіону, типу продукту (фермерський або дикий) та інших чинників.

Чи потрібно вимочувати м’ясо фазана і як це робити правильно

Якщо фазан не надто старий, то його м’ясо не потребує тривалого вимочування, але щоб повністю розкрився смак м’ясного продукту, фахівці рекомендують маринувати птицю. До того ж вимочування дає змогу злегка приглушити присмак дикого фазана (не всі його люблять). Для цього існує кілька варіантів розсолу:

  • З лимонним соком. В 1 л води розчиніть 1 ст. л. лимонного соку або 1 ч. л. лимонної кислоти, додайте 0,5 ч. л. солі. Залийте птицю, тримайте не більше 60 хвилин.
  • Із соєвим соусом. Саме він відмінно маскує присмак і аромат диких птахів. Для маринаду достатньо додати в 1 л соєвого соусу 2-4 зубчики часнику і залити м’ясо на 50 хвилин. Солити категорично заборонено, оскільки в соусі вже сіль закладена.
  • З вином. Виходить дуже пікантний смак будь-якої страви. Використовуються сухі червоні сорти – у вино додають сіль, чорний мелений перець, прованські або італійські трави, улюблені інші прянощі. Маринувати не більше 50 хвилин.
  • Із бальзамічним оцтом. У нього вводяться ті самі добавки, що й до вина, але тримати в маринаді слід максимум 25 хвилин.

Категорично заборонено маринувати фазанятину понад 60 хвилин, інакше м’ясо набуде волокнистої структури і втратить свій смак.

Що робити з тушкою забитого фазана

Щоб правильно обробити птицю після забою, зверніть увагу на послідовність дій і правила:

  1. Спочатку ошпарте фазана в окропі та общипніть пір’я. Рухи починайте з нижньої частини і закінчуйте верхньою.
  2. Общипану птицю обробіть за допомогою газового пальника. Що робити з тушкою забитого фазана
  3. Ретельно вимийте.
  4. Почніть різати по грудці, пропускаючи ніж до анального отвору.
  5. Вийміть нутрощі – спочатку зоб, гортань і стравохід, потім інші внутрішні органи. З печінкою дійте вкрай обережно.
  6. Знову промийте під рясним струменем води та обсушіть рушником. тушка
  7. Замочіть у маринаді. Спеції до фазана

Тепер тушку фазана можна відправляти в холодильник, морозильну камеру або на ринок.

Як смачно і просто приготувати фазана

Фазанятина відмінно підходить для смаження на пательні, запікання в духовій шафі і навіть варіння в мультиварці. У кожному випадку дотримуйтеся вимог. Ми пропонуємо ознайомитися з найпростішими рецептами, які доступні навіть для кулінарів-початківців.

У духовці

М’ясо фазана, приготоване в духовці, виходить дуже соковитим. Для цього знадобиться таке:

  • невелика тушка фазана (приблизно 1 кг);
  • оливкова або інша рослинна олія – близько 50 мл;
  • ріпчаста цибуля – 2-3 головки;
  • сіль, перець – за смаком;
  • шавлія і розмарин для пікантності – по 15-20 г.

Як смачно і просто приготувати

Процес приготування простий:

  1. Змішайте воєдино сіль, чорний мелений перець, трави та оливкову олію.
  2. Розподіліть отриману масу по зовнішній і внутрішній стороні птиці.
  3. Розріжте цибулю на 4 частини.
  4. Викладіть тушку у форму для запікання, а поруч розкладіть ріпчасту цибулю.
  5. Поставте сковороду в духовку, розігріту до 200-220 градусів.
  6. Запікайте рівно 10 хвилин, після чого знизьте температуру до 160 градусів. Залиште м’ясо ще на 45-50 хвилин.

Запечений фазан бездоганно поєднується з гречаною кашею, рисом і картоплею.

На сковороді

На страву, приготовану за цим рецептом, витрачається мінімум часу. Що потрібно:

  • філе фазанячого м’яса;
  • сушена цибуля і часник;
  • рослинну олію для смаження;
  • яйця;
  • сіль і перець;
  • панірувальні сухарі.

На сковороді

Правила приготування:

  1. Філе наріжте шматками або смужками.
  2. У мисці збийте яйця, посоліть і поперчіть їх.
  3. В іншу ємність насипте сухарі.
  4. Олію налийте в пательню і розжарте при високій температурі.
  5. Занурте м’ясо в яйця, потім у сухарі й одразу ж перенесіть на сковороду.
  6. Не зменшуючи вогонь, просмажте з кожного боку по 2-3 хвилини (чим тонші шматки, тим менше часу).

У мультиварці

Ця страва готується довго, але варта зусиль. Інгредієнти:

  • соус бальзамічний і соєвий – по 30-40 мл;
  • часник – 3-4 зубці;
  • тушка одного фазана.

У мультиварці

Як приготувати:

  1. Відваріть тушку у воді протягом 60 хвилин. У мультиварці це режим варіння перших страв.
  2. Наріжте на порційні шматки остигле м’ясо на порційні шматки.
  3. Обсмажте в мультиварці протягом півгодини.
  4. З’єднайте всі компоненти, що залишилися. Обваляйте в соусі шматки смаженого м’яса і відправте знову в мультиварку, поставивши режим для тушкування. Час – 15 хвилин.

М’ясо поєднується зі свіжими овочами та консервованими огірками, помідорами, кабачками.

Що ще можна приготувати з м’яса фазана

Фазан – універсальний, тому з нього готують абсолютно будь-які страви – від банального супу до святкового шашлику. але робити це потрібно строго відповідно до правил і рецептів.

Суп із локшиною

Суп із фазана виходить дуже наваристим і ситним, але при цьому готується просто. Що знадобиться:

  • фазаняча тушка;
  • вода;
  • морква, цибуля, корінь селери – по 1 шт.;
  • зелень, сіль, масло вершкове;
  • сире яйце і борошно або в разі варіння під час полювання покупна локшина.

Суп із локшиною

Процес приготування наступний:

  1. Розріжте тушку фазана на 2 або 4 частини.
  2. Покладіть у воду і доведіть до кипіння.
  3. Злийте цю рідину, а м’ясо промийте.
  4. Закладіть у свіжу воду і варіть кілька годин. Не забудьте покласти по половинці овочів. Можна додати і корінь петрушки.
  5. Вийміть тушку і розділіть на порційні шматки.
  6. Приготуйте засмажку з цибулі та моркви на вершковому маслі.
  7. Окремо замісіть тісто і наріжте локшину.
  8. Процідіть бульйон, покладіть у нього засмажку, а після закипання введіть локшину.
  9. Варіть 10 хвилин максимум.

М’ясо шматками кладіть у тарілки.

Фазан, тушкований із грибами

Гриби відмінно поєднуються з м’ясом фазана і доповнюють його оригінальний смак. Інгредієнти:

  • курячий бульйон – 400 мл;
  • вино Мадера – 100-150 мл;
  • фазан – 600-700 г;
  • білі гриби в сирому вигляді – 150-200 г;
  • цибуля і перець чилі – по 1 шт.;
  • вершкове масло – 3 ст. л.;
  • свиняче сало в розтопленому стані – 1,5 ст. л.;
  • сіль і перець (чорний або червоний).

Фазан, тушкований із грибами

Як приготувати:

  1. Розріжте фазана на 4 шматки.
  2. Натріть м’ясо спеціями та сіллю.
  3. Злегка підсмажте на свинячому жирі, після чого окремо обсмажте нарізані на 2-4 частини гриби, але вже на вершковому маслі. Тут же смажать і цибулю.
  4. Перекладіть усі компоненти в сотейник і введіть курячий бульйон. Тушкуйте близько півтори години на найповільнішому вогні.
  5. Додайте перець чилі та вино.
  6. Протушкуйте ще 3-4 хвилини.

Шашлик

Шашлик можна готувати не тільки на природі під час полювання, а й у домашніх умовах на сковороді. Смак виходить ідентичним тому, що на багатті. Що потрібно:

  • молодий фазан – 1 тушка або філе;
  • апельсин і цибуля – по 1 шт.;
  • свинячий шпик – 100 г;
  • ром – 100 мл;
  • рослинна олія – 2-4 ст. л.;
  • червоний і жовтий болгарський перець – по 1 шт.;
  • сіль, спеції для шашлику хорошої якості.

Шашлик

Як готувати:

  1. Приготуйте маринад, для чого використовуйте апельсиновий сік (свіжовичавлений), приправи і сіль.
  2. Наріжте на шматки м’ясо фазана.
  3. Замочіть його в маринаді на 40 хвилин.
  4. Злегка обсмажте м’ясо на сковороді.
  5. Нанизайте його на шампура, перемежовуючи шпиком, кільцями цибулі та солодкого перцю.
  6. Підпаліть газовим пальником, попередньо полив ромом.

Під такий шашлик краще використовувати гострі соуси.

Шніцель

Шніцелі з фазанятини виходять соковитими, ситними та смачними. Для їхнього приготування підготуйте такі компоненти:

  • філе фазана – близько 800 г;
  • апельсин – 2 шт.;
  • яйця – 2-3 шт.;
  • панірувальні сухарі;
  • вершкове масло – 2 ст. л.;
  • зелень, приправи, сіль – за смаком.

Шніцель

Процес приготування наступний:

  1. Перекрутіть на м’ясорубці м’ясо фазана.
  2. Додайте яйця, сіль, спеції.
  3. Сформуйте шніцелі невеликих розмірів.
  4. Обваляйте їх у панірувальних сухарях.
  5. Обсмажте на вершковому маслі з двох боків.
  6. Шніцелі викладіть на загальну тарілку разом із нарізаними кружальцями апельсинами та зеленню.

Птах, запечений із картоплею

Чудова страва як для повсякденної вечері, так і для святкової. Що знадобиться:

  • фазаняча тушка;
  • картопля (кількість залежить від бажання та параметрів фазана);
  • свиняча жирова сітка – 200-300 г;
  • соєвий соус і майонез – по 3-4 ст. л. л.;
  • сухе біле вино – 100 мл;
  • рослинна олія – 2-3 ст. л. л.;
  • чорний мелений перець, розмарин і сіль.

Птиця, запечена з картоплею

Правила приготування:

  1. Розділіть тушку на частини.
  2. Приготуйте маринад зі спецій, солі, олії, майонезу, вина та соєвого соусу.
  3. Замаринуйте в розсолі м’ясо і залиште його на 2 години (у холодильнику).
  4. Вийміть м’ясо та покладіть його у свинячу сітку.
  5. На дно ємності для запікання викладіть нарізану картоплю.
  6. Укладіть фазанятину в сітці.
  7. Залийте залишками маринаду.
  8. Запечіть у духовій шафі до готовності за температури 180 градусів.

Картопляний суп із фрикадельками

Такий суп виходить легким для шлунка, але досить ситним. Що знадобиться:

  • вода;
  • фазаняча тушка – 1 велика або 2 маленькі;
  • картопля – 5-7 шт.;
  • яйце куряче – 1 шь.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 2-3 шт.;
  • скибочки батона – 100 г;
  • сіль, приправи;
  • сало і вершкове масло – по 30-40 г.

Картопляний суп із фрикадельками

Процес приготування наступний:

  1. У каструлю викладіть нарізану картоплю і натерту на тертці моркву. За бажання можна доповнити подрібненою ріпчастою цибулею.
  2. Підсоліть і варіть до готовності.
  3. За цей час приготуйте фарш – перекрутіть через м’ясорубку м’ясо фазана, ріпчасту цибулю і сало свиняче. Додайте яйце, приправи, сіль.
  4. Викладіть фрикадельки в киплячий суп і варіть 10 хвилин максимум.
  5. У готовий суп покладіть сухарі, зроблені з кубиків батона. Їх обсмажте на вершковому маслі.

Фазан, тушкований у сметані

М’ясо фазана, приготоване в сметані, виходить дуже ніжним і незвичайним на смак. Воно поєднується з рисом і картоплею. Інгредієнти:

  • тушка;
  • цибуля ріпчаста, кисле яблуко і болгарський перець – по 1 шт.;
  • сметана – близько 4-6 ст. л.;
  • гірчиця – 2 ст. л.;
  • рослинна олія, спеції, сіль.

Фазан, тушкований у сметані

Процес приготування простий:

  1. Наріжте м’ясо на порційні шматки.
  2. Обмажте приправами, які змішані зі сметаною та гірчицею.
  3. Залиште на півгодини для маринування.
  4. Злегка обсмажте на пательні та рослинній олії, після чого долийте зовсім небагато води для тушкування. Вогонь має бути слабким, а кришка закритою.
  5. Через півгодини введіть нарізану півкільцями ріпчасту цибулю, солодкий перець і яблуко.
  6. Томіть на плиті ще хвилин 20.

М’ясо фазана вважається делікатесним, корисним і смачним, але для вживання важливо знати не тільки як приготувати страви, а й підготувати тушку птиці. Для цього її обробляють і вимочують (за необхідності). Перед покупкою тушки фазана не забудьте ознайомитися з основними ознаками цього незвичайного м’яса.