Фазан належить до дикої птиці із загону курячих, яку сьогодні успішно вирощують вітчизняні фермери. М’ясо фазана має свої особливості за смаком і зовнішнім виглядом. Вважається цінним, оскільки містить масу корисних елементів для людського здоров’я. З нього готують дуже смачні страви в різних країнах.
М’ясо фазана: який вигляд і яке на смак
Тушку фазана проблематично купити у звичайному м’ясному магазині, найчастіше птицю отримують на полюванні або купують у фермерів. Багато споживачів вважають фазанятину найсмачнішим м’ясом, яке набуває особливих ноток після тривалої ферментації.
Для цього м’ясо заморожують за температури від -1 до -3 градуси. Тривалість становить 3-7 діб.
Особливості смакових показників:
- у готових стравах переважають терпко-солодкі відтінки смаку;
- багато хто відзначає, що в запаху відчуваються нотки степу і лісу;
- на смак впливає корм і місце проживання, а також регіон;
- фермерські фазани найбільше схожі на курятину.
Фазанятина вважається жорсткою, але завдяки попередньому маринуванню стає м’якою. Якщо використовувати продукт фазанят, то можна отримати дуже м’яке м’ясо. Соковитість у будь-якої вікової категорії присутня, головне – правильно приготувати.
М’ясний продукт має червоний відтінок, в якому присутня легка синюшність, але після смаження м’ясо стає бронзовим. Шкіра майже прозора і дуже тонка.
Скільки важить тушка фазана
Маса тушки дорослого фазана багато в чому залежить від умов зростання, якості корму і виду птиці. Якщо фазан росте в диких умовах, то його вага рідко перевищує 1 кг, а ось домашній птах може важити близько 2,5 кг.
Склад і калорійність
Фазятину вважають делікатесом, оскільки вона має величезну кількість білків легкозасвоюваного типу. Багато в цьому м’ясі й інших поживних речовин. Наприклад:
- нікотинова кислота;
- піридоксин;
- пантотенова кислота;
- кобаламін;
- сірка;
- фосфор;
- селен;
- калій;
- кальцій;
- магній;
- натрій;
- марганець;
- залізо;
- мідь;
- цинк;
- тіамін;
- рибофлавін;
- вітамін С і А;
- ретинол;
- насичені жири;
- ненасичені жирні кислоти – Омега-6, Омега-3, Омега-9.
Калорійність у 100 г м’яса становить 181 ккал.
Чим корисне м’ясо фазана для здоров’я людини
Фазанятина приносить величезну користь людському організму, тому що має такі властивості:
- відновлюється обмін вуглеводів, білків, ліпідів і холестерину;
- прискорюється метаболізм;
- нормалізується робота надниркових залоз, головного мозку, травної системи, підшлункової залози та інших органів;
- зміцнюється імунна система;
- підвищується гемоглобін;
- поліпшується склад крові;
- синтезуються гормони, що відповідають за кістки та м’язи;
- підвищується стресостійкість і працездатність;
- поліпшується сутінкова гострота зору і стан сітківки;
- нормалізується водний і сольовий баланс;
- сприяє здоровому розвитку плода під час вагітності;
- впливає на нервову систему.
Фазаняче м’ясо легко не тільки засвоюється, а й перетравлюється. Після його вживання немає відчуття тяжкості.
У стародавні часи м’ясо диких фазанів використовували як афродизіак для відновлення чоловічої сили. Знахарі та цілителі призначали його для лікування багатьох патологічних порушень.
Шкода і протипоказання
Фазанятина не протипоказана під час вагітності та лактації, а дітям її дають із 12 місяців. Вона вважається гіпоалергенним продуктом, завдяки чому не завдає шкоди організму. Проте лікарі рекомендують відмовитися від фазанячого м’яса в разі загострення деяких захворювань печінки та панкреатиту.
Як відрізнити від іншої птиці: головні показники, що перед вами фазан
Якщо ви купуєте фазанятину на ринку, у магазині або у фермера, то важливо знати, чим за зовнішнім виглядом (крім кольору м’яса) вона відрізняється від курки, індика та інших птахів. Це потрібно для того, щоб уникнути обману у недобросовісних продавців.
Основні ознаки фазанячого м’ясного продукту:
- форма тушки – за типом трикутника, але при цьому присутня “талія”, а сама спина витончена;
- грудина теж вузька, тому скелетні кістки тонкі;
- на шкірці відсутні жирові відкладення, але вони є в туш, отриманих із фермерських господарств (завдяки якісній годівлі);
- кістки на ніжках тонкі, а м’ясо з видимими клаптями м’язів;
- хрящів майже немає;
- кіль вважається широким і довгим – настільки, що стає проблематично витягти тельбухи;
- нестандартний відтінок м’яса.
Зверніть увагу і на вартість – вона набагато вища за куряче м’ясо. Це пов’язано з труднощами та особливими вимогами при вирощуванні птиці.
Як вибрати, зберігати і скільки коштує
При виборі тушки фазана потрібно керуватися не тільки головними ознаками фазанятини, а й ступенем свіжості м’яса. Для цього обнюхайте його, огляньте й обмацайте:
- при натисканні м’ясо повинно швидко повернутися в початковий стан;
- запах не повинен мати відразливу кислинку;
- шкурка має бути білою та напівпрозорою.
Термін зберігання фазанятини залежить від місця збереження. На полиці холодильника м’ясо не зіпсується 2 дні, а в морозильній камері до півроку. Для тривалого заморожування найкраще брати вакуумні пакети.
Середня вартість за 1 кг фазанячого м’яса становить 1000-1500 руб. Але ціна залежить від регіону, типу продукту (фермерський або дикий) та інших чинників.
Чи потрібно вимочувати м’ясо фазана і як це робити правильно
Якщо фазан не надто старий, то його м’ясо не потребує тривалого вимочування, але щоб повністю розкрився смак м’ясного продукту, фахівці рекомендують маринувати птицю. До того ж вимочування дає змогу злегка приглушити присмак дикого фазана (не всі його люблять). Для цього існує кілька варіантів розсолу:
- З лимонним соком. В 1 л води розчиніть 1 ст. л. лимонного соку або 1 ч. л. лимонної кислоти, додайте 0,5 ч. л. солі. Залийте птицю, тримайте не більше 60 хвилин.
- Із соєвим соусом. Саме він відмінно маскує присмак і аромат диких птахів. Для маринаду достатньо додати в 1 л соєвого соусу 2-4 зубчики часнику і залити м’ясо на 50 хвилин. Солити категорично заборонено, оскільки в соусі вже сіль закладена.
- З вином. Виходить дуже пікантний смак будь-якої страви. Використовуються сухі червоні сорти – у вино додають сіль, чорний мелений перець, прованські або італійські трави, улюблені інші прянощі. Маринувати не більше 50 хвилин.
- Із бальзамічним оцтом. У нього вводяться ті самі добавки, що й до вина, але тримати в маринаді слід максимум 25 хвилин.
Категорично заборонено маринувати фазанятину понад 60 хвилин, інакше м’ясо набуде волокнистої структури і втратить свій смак.
Що робити з тушкою забитого фазана
Щоб правильно обробити птицю після забою, зверніть увагу на послідовність дій і правила:
- Спочатку ошпарте фазана в окропі та общипніть пір’я. Рухи починайте з нижньої частини і закінчуйте верхньою.
- Общипану птицю обробіть за допомогою газового пальника.
- Ретельно вимийте.
- Почніть різати по грудці, пропускаючи ніж до анального отвору.
- Вийміть нутрощі – спочатку зоб, гортань і стравохід, потім інші внутрішні органи. З печінкою дійте вкрай обережно.
- Знову промийте під рясним струменем води та обсушіть рушником.
- Замочіть у маринаді.
Тепер тушку фазана можна відправляти в холодильник, морозильну камеру або на ринок.
Як смачно і просто приготувати фазана
Фазанятина відмінно підходить для смаження на пательні, запікання в духовій шафі і навіть варіння в мультиварці. У кожному випадку дотримуйтеся вимог. Ми пропонуємо ознайомитися з найпростішими рецептами, які доступні навіть для кулінарів-початківців.
У духовці
М’ясо фазана, приготоване в духовці, виходить дуже соковитим. Для цього знадобиться таке:
- невелика тушка фазана (приблизно 1 кг);
- оливкова або інша рослинна олія – близько 50 мл;
- ріпчаста цибуля – 2-3 головки;
- сіль, перець – за смаком;
- шавлія і розмарин для пікантності – по 15-20 г.
Процес приготування простий:
- Змішайте воєдино сіль, чорний мелений перець, трави та оливкову олію.
- Розподіліть отриману масу по зовнішній і внутрішній стороні птиці.
- Розріжте цибулю на 4 частини.
- Викладіть тушку у форму для запікання, а поруч розкладіть ріпчасту цибулю.
- Поставте сковороду в духовку, розігріту до 200-220 градусів.
- Запікайте рівно 10 хвилин, після чого знизьте температуру до 160 градусів. Залиште м’ясо ще на 45-50 хвилин.
Запечений фазан бездоганно поєднується з гречаною кашею, рисом і картоплею.
На сковороді
На страву, приготовану за цим рецептом, витрачається мінімум часу. Що потрібно:
- філе фазанячого м’яса;
- сушена цибуля і часник;
- рослинну олію для смаження;
- яйця;
- сіль і перець;
- панірувальні сухарі.
Правила приготування:
- Філе наріжте шматками або смужками.
- У мисці збийте яйця, посоліть і поперчіть їх.
- В іншу ємність насипте сухарі.
- Олію налийте в пательню і розжарте при високій температурі.
- Занурте м’ясо в яйця, потім у сухарі й одразу ж перенесіть на сковороду.
- Не зменшуючи вогонь, просмажте з кожного боку по 2-3 хвилини (чим тонші шматки, тим менше часу).
У мультиварці
Ця страва готується довго, але варта зусиль. Інгредієнти:
- соус бальзамічний і соєвий – по 30-40 мл;
- часник – 3-4 зубці;
- тушка одного фазана.
Як приготувати:
- Відваріть тушку у воді протягом 60 хвилин. У мультиварці це режим варіння перших страв.
- Наріжте на порційні шматки остигле м’ясо на порційні шматки.
- Обсмажте в мультиварці протягом півгодини.
- З’єднайте всі компоненти, що залишилися. Обваляйте в соусі шматки смаженого м’яса і відправте знову в мультиварку, поставивши режим для тушкування. Час – 15 хвилин.
М’ясо поєднується зі свіжими овочами та консервованими огірками, помідорами, кабачками.
Що ще можна приготувати з м’яса фазана
Фазан – універсальний, тому з нього готують абсолютно будь-які страви – від банального супу до святкового шашлику. але робити це потрібно строго відповідно до правил і рецептів.
Суп із локшиною
Суп із фазана виходить дуже наваристим і ситним, але при цьому готується просто. Що знадобиться:
- фазаняча тушка;
- вода;
- морква, цибуля, корінь селери – по 1 шт.;
- зелень, сіль, масло вершкове;
- сире яйце і борошно або в разі варіння під час полювання покупна локшина.
Процес приготування наступний:
- Розріжте тушку фазана на 2 або 4 частини.
- Покладіть у воду і доведіть до кипіння.
- Злийте цю рідину, а м’ясо промийте.
- Закладіть у свіжу воду і варіть кілька годин. Не забудьте покласти по половинці овочів. Можна додати і корінь петрушки.
- Вийміть тушку і розділіть на порційні шматки.
- Приготуйте засмажку з цибулі та моркви на вершковому маслі.
- Окремо замісіть тісто і наріжте локшину.
- Процідіть бульйон, покладіть у нього засмажку, а після закипання введіть локшину.
- Варіть 10 хвилин максимум.
М’ясо шматками кладіть у тарілки.
Фазан, тушкований із грибами
Гриби відмінно поєднуються з м’ясом фазана і доповнюють його оригінальний смак. Інгредієнти:
- курячий бульйон – 400 мл;
- вино Мадера – 100-150 мл;
- фазан – 600-700 г;
- білі гриби в сирому вигляді – 150-200 г;
- цибуля і перець чилі – по 1 шт.;
- вершкове масло – 3 ст. л.;
- свиняче сало в розтопленому стані – 1,5 ст. л.;
- сіль і перець (чорний або червоний).
Як приготувати:
- Розріжте фазана на 4 шматки.
- Натріть м’ясо спеціями та сіллю.
- Злегка підсмажте на свинячому жирі, після чого окремо обсмажте нарізані на 2-4 частини гриби, але вже на вершковому маслі. Тут же смажать і цибулю.
- Перекладіть усі компоненти в сотейник і введіть курячий бульйон. Тушкуйте близько півтори години на найповільнішому вогні.
- Додайте перець чилі та вино.
- Протушкуйте ще 3-4 хвилини.
Шашлик
Шашлик можна готувати не тільки на природі під час полювання, а й у домашніх умовах на сковороді. Смак виходить ідентичним тому, що на багатті. Що потрібно:
- молодий фазан – 1 тушка або філе;
- апельсин і цибуля – по 1 шт.;
- свинячий шпик – 100 г;
- ром – 100 мл;
- рослинна олія – 2-4 ст. л.;
- червоний і жовтий болгарський перець – по 1 шт.;
- сіль, спеції для шашлику хорошої якості.
Як готувати:
- Приготуйте маринад, для чого використовуйте апельсиновий сік (свіжовичавлений), приправи і сіль.
- Наріжте на шматки м’ясо фазана.
- Замочіть його в маринаді на 40 хвилин.
- Злегка обсмажте м’ясо на сковороді.
- Нанизайте його на шампура, перемежовуючи шпиком, кільцями цибулі та солодкого перцю.
- Підпаліть газовим пальником, попередньо полив ромом.
Під такий шашлик краще використовувати гострі соуси.
Шніцель
Шніцелі з фазанятини виходять соковитими, ситними та смачними. Для їхнього приготування підготуйте такі компоненти:
- філе фазана – близько 800 г;
- апельсин – 2 шт.;
- яйця – 2-3 шт.;
- панірувальні сухарі;
- вершкове масло – 2 ст. л.;
- зелень, приправи, сіль – за смаком.
Процес приготування наступний:
- Перекрутіть на м’ясорубці м’ясо фазана.
- Додайте яйця, сіль, спеції.
- Сформуйте шніцелі невеликих розмірів.
- Обваляйте їх у панірувальних сухарях.
- Обсмажте на вершковому маслі з двох боків.
- Шніцелі викладіть на загальну тарілку разом із нарізаними кружальцями апельсинами та зеленню.
Птах, запечений із картоплею
Чудова страва як для повсякденної вечері, так і для святкової. Що знадобиться:
- фазаняча тушка;
- картопля (кількість залежить від бажання та параметрів фазана);
- свиняча жирова сітка – 200-300 г;
- соєвий соус і майонез – по 3-4 ст. л. л.;
- сухе біле вино – 100 мл;
- рослинна олія – 2-3 ст. л. л.;
- чорний мелений перець, розмарин і сіль.
Правила приготування:
- Розділіть тушку на частини.
- Приготуйте маринад зі спецій, солі, олії, майонезу, вина та соєвого соусу.
- Замаринуйте в розсолі м’ясо і залиште його на 2 години (у холодильнику).
- Вийміть м’ясо та покладіть його у свинячу сітку.
- На дно ємності для запікання викладіть нарізану картоплю.
- Укладіть фазанятину в сітці.
- Залийте залишками маринаду.
- Запечіть у духовій шафі до готовності за температури 180 градусів.
Картопляний суп із фрикадельками
Такий суп виходить легким для шлунка, але досить ситним. Що знадобиться:
- вода;
- фазаняча тушка – 1 велика або 2 маленькі;
- картопля – 5-7 шт.;
- яйце куряче – 1 шь.;
- морква – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 2-3 шт.;
- скибочки батона – 100 г;
- сіль, приправи;
- сало і вершкове масло – по 30-40 г.
Процес приготування наступний:
- У каструлю викладіть нарізану картоплю і натерту на тертці моркву. За бажання можна доповнити подрібненою ріпчастою цибулею.
- Підсоліть і варіть до готовності.
- За цей час приготуйте фарш – перекрутіть через м’ясорубку м’ясо фазана, ріпчасту цибулю і сало свиняче. Додайте яйце, приправи, сіль.
- Викладіть фрикадельки в киплячий суп і варіть 10 хвилин максимум.
- У готовий суп покладіть сухарі, зроблені з кубиків батона. Їх обсмажте на вершковому маслі.
Фазан, тушкований у сметані
М’ясо фазана, приготоване в сметані, виходить дуже ніжним і незвичайним на смак. Воно поєднується з рисом і картоплею. Інгредієнти:
- тушка;
- цибуля ріпчаста, кисле яблуко і болгарський перець – по 1 шт.;
- сметана – близько 4-6 ст. л.;
- гірчиця – 2 ст. л.;
- рослинна олія, спеції, сіль.
Процес приготування простий:
- Наріжте м’ясо на порційні шматки.
- Обмажте приправами, які змішані зі сметаною та гірчицею.
- Залиште на півгодини для маринування.
- Злегка обсмажте на пательні та рослинній олії, після чого долийте зовсім небагато води для тушкування. Вогонь має бути слабким, а кришка закритою.
- Через півгодини введіть нарізану півкільцями ріпчасту цибулю, солодкий перець і яблуко.
- Томіть на плиті ще хвилин 20.
М’ясо фазана вважається делікатесним, корисним і смачним, але для вживання важливо знати не тільки як приготувати страви, а й підготувати тушку птиці. Для цього її обробляють і вимочують (за необхідності). Перед покупкою тушки фазана не забудьте ознайомитися з основними ознаками цього незвичайного м’яса.