Щоб виростити якісний часник, важливо не тільки правильно посадити культуру, а й піклуватися про неї протягом усього періоду вирощування. У даній статті ви дізнаєтеся про тонкощі посадки і догляду за часником у відкритому ґрунті, а також як домогтися гарного врожаю часнику, дотримуючись кількох корисних порад?
Характеристика часнику
Для того, щоб правильно посадити часник, треба знати деякі особливості цієї рослини. Так, наприклад, корінь являє собою округлу цибулину, трохи сплюснуту по краях, у якій формуються найважливіші елементи овоча – зубки. Кількість їх може доходити до 50 штук у кожній. Зверху вони покриті оболонкою (лускою) білого, жовтого або фіолетового кольору.
Наступною складовою культури є листя. Їхня довжина в середньому сягає до 80 см. Іноді вони ростуть дуже близько один до одного і зливаються, тим самим нагадуючи стебло. Цю частину часнику часто використовують як смакову добавку, за її незвичайний аромат. Загалом квітконос виростає до 150 см, а на його кінці виникає суцвіття, з якого надалі розкриваються квітки.
Види і сорти часнику
Познайомившись із характеристикою часнику, необхідно знати, який із видів підійде саме для вашої земельної ділянки. Щоб у цьому розібратися, рекомендується ознайомитися з описом кожного з них.
Озимий (зимовий) часник
Ця культура зовні має великі зубки, розташовані в один ряд, навколо стрижня. У процесі дозрівання формується стрілка із суцвіттями, а надалі цибулина. Відрізняється високою плодючістю, але має короткий термін зберігання.
Непогано переносить низькі температури. Коріння може почати проростати при позначці 0 градусів, а при підвищенні температури, спостерігається більш інтенсивне його зростання. Для озимого часнику найбільш сприятливим часом посадки вважається осінь. Причина в тому, що його корінь повинен встигнути до зими стати більш щільним і масивним.
Вельми примхливий цей вид до якості ґрунту, він має бути насамперед удобреним і слабокислим. І не можна забувати про вологу, при посадці необхідна велика кількість рідини. Рекомендована глибина посіву близько 6 см. Від дотримання вищевказаних правил залежить інтенсивність росту у весняний період. Дізнатися про вирощування озимого часнику можна тут.
Серед цього виду найбільш підходящі сорти для посадки у відкритому ґрунті:
- Дубківський. Розмноження відбувається за рахунок повітряних цибулин. Будова зубків проста і налічується кількістю 10-12 штук. Колір фіолетовий.
- Ювілейний. Найпоширеніший серед стрілкуючих сортів. Період дозрівання в середньому 83-122 дні. Цибулини зовні плоскі, мають досить великі зубки. Володіє гострим смаком. Даний сорт стійкий до зими і посухи, а також до різноманітних шкідників.
- Відрадненський. Більш пізній сорт. Термін вирощування 95-135 днів. Порівняно з іншими, має високу плодючість. Цибулини щільні, містять до 8 зубків. Сорт дуже зимостійкий.
- Парус. Термін достигання в середньому від 98 до 105 днів. Зубки невеликого розміру, дуже щільні, в кожній цибулині по 7-10 штук. Смак напівгострий. Рослина може уражатися цибулевою мухою. З переваг – хороша морозостійкість.
- Сибірський. Являє собою середньостиглий сорт. Від посіву до повного визрівання проходить близько 90-115 днів. Цибулини великі, мають міцну стрілку з дрібними зубками, чисельністю 6-9 штук у кожній. Має рожево-ліловий колір. Відрізняється тривалим терміном зберігання.
- Богуславський. Цибулина має сферичну форму, покрита фіолетовою оболонкою. Містить в основному до 6 зубків.
- Грибовський. Вегетативний період становить понад 100 днів. Тривалість вирощування – середня, стійкий до перепадів температури. Кількість зубків може досягати 11 штук.
- Лосевський. Цей вид стійкий до низьких температур, має середній термін дозрівання. Зовні цибулина кругла, кількість часточок доходить до 5 штук. Зберігати можна півроку.
У цьому розділі були описані лише найпопулярніші різновиди сортів часнику, насправді їх набагато більше. Додатково рекомендуємо переглянути статтю про сорти озимого часнику.
Яровий (весняний) часник
На відміну від зимового виду, зубчики ярого відрізняються дрібними розмірами, мають дворядне розташування і відсутній стрижень. Цей вид росте без стрілок. Зберігається триваліше, ніж зимовий часник.
Садити необхідно ранньою весною, приблизно в середині квітня. Ґрунт має містити гумус і бути слабокислим або нейтральним. Важливо контролювати температуру, оптимальні значення 4-10 градусів. Від цих показників залежить швидкість росту культури. Яровий не любить спеку і сухість. При температурі 14-16 градусів висаджувати рослину не має сенсу, в результаті буде отримано хворобливий урожай. Про посадку ярого часнику докладніше написано тут.
Найпоширеніші сорти весняного виду для посадки у відкритому ґрунті:
- Новосибірський. Дозріває досить рано, весь процес вирощування становить до 82 днів. Цибулини округлої форми, кількість зубків налічується до 13 штук. Тривало зберігаються. Смак ніжніший, напівгострий.
- Сакський. Також дозріває рано. Період росту культури становить до 115 днів. Цибулини можуть бути плоскими або округлими, мають досить великі зубці. Їх чисельність у середньому 13 штук на кожну цибулину. Гострий смак.
- Гафурійський. Швидко дозріваючий сорт. У голівці може налічуватися понад 10 зубків.
- Єршовський. Термін вирощування – середній. Цибулина має плоску форму. Налічується близько 25 зубків. Зберігати можна до 7 місяців.
Ми описали найпопулярніші сорти культури. Тепер кожен городник повинен сам визначитися з вибором, враховуючи особливості кожного виду. Додаткову інформацію про інші сорти ярого часнику можна отримати тут.
Посадка у відкритий ґрунт
Спочатку, потрібно визначитися з терміном посіву. Враховують прогноз погоди, щоб визначити сприятливий проміжок часу, приблизно за 1,5 місяці до початку морозів. Осінні культури починають садити після 15-го вересня і по кінець жовтня. Зі свого боку весняні сорти сіють приблизно наприкінці березня і до закінчення квітня місяця.
Часто овочівники можуть помилитися з посадкою, наприклад, якщо у другій декаді вересня і на початку жовтня холодно, а потім настає потепління. Паростки культури передчасно починають проростати, а потім коли приходять сильні морози, вони гинуть. Тому, уважно стежте за прогнозами погоди.
Підготовка посадкового матеріалу
Перед тим, як почати садити овоч, весь матеріал необхідно якісно обробити. Для початку потрібно відокремити хороші головки часнику від уражених. Потім замочити в розчині марганцю або “Фітоспорині” на 5-7 хвилин, щоб уникнути ризику розвитку грибкових захворювань. Безпосередньо перед посівом, весь матеріал для посадки додатково обробляють у суміші золи.
Крім того існує ще один спосіб посадки – за допомогою бульбочок. Вони утворюються під час вирощування, в насіннєвому чохлі. Сортують точно так само як і зубки. Найчастіше бульбочки використовують як ресурс на наступний рік.
Бажано не купувати насіння у звичайних магазинах, слід купувати матеріал тільки в спеціалізованих місцях, оскільки є ризик отримати не якісний товар і як наслідок поганий урожай.
Підготовка ґрунту
Щоб у результаті отримати гідний урожай, дотримуйтесь усіх рекомендацій щодо підготовки ґрунту:
- Щоб виростити часник, необхідний слабокислий або нейтральний ґрунт. Якщо кислотність все-таки підвищена, додайте в землю вапно або крейду.
- Уникайте посівних ділянок надмірно сухих і навпаки надмірно вологих.
- Для грядок переважно вибирайте освітлену сонцем територію.
- Ділянку для посіву готуйте приблизно за 1 тиждень до самого процесу висадки.
- Не використовуйте постійно одне місце для посадки, його змінюють через два роки.
- Рекомендовані попередники на посівній ділянці: картопля, кабачки, горох або огірки.
- Близько розташовані сусіди, можуть бути: троянди, суниця, малина. Часник буде відлякувати різних шкідників.
- Ділянку землі, де будуть садити рослину, необхідно попередньо полити, щоб земля була вологою.
На цьому етапі правильно виконуйте всі поради з підготовки земельної ділянки, оскільки від нього залежить успіх подальших дій.
Схема посадки
Для того, щоб урожай виріс вчасно і без зайвих проблем, виконуйте такі дії:
- Розпушіть підготовлений ґрунт для висадки за допомогою садових інструментів.
- Зробіть борозни глибиною 5-10 см, залишивши проміжок між сусідніми приблизно 20-30 см.
- Розмістіть культуру паростками вниз наполовину зубця.
- Зверху борозни засипте землею, уникаючи утрамбовки, так щоб часник міг прорости.
- Акуратно вирівняйте поверхню грядок, не допускаючи надмірного занурення городнього інвентарю в ґрунт.
- Перед настанням морозів, поверх посіву покладіть солому або сіно, товщиною не менше 2 см. Якщо сніг уже випав, то зверху накрийте додатково плівкою. Овоч у такому випадку може витримати температуру до -20 градусів.
Існує думка, що для прискорення появи врожаю, необхідно попередньо обернути посівний матеріал у злегка намочену серветку, приблизно на тиждень.
Особливості догляду
Посаджена культура особливо не вибаглива в догляді. Щоб виростити гідний урожай, важливо знати про правила своєчасного поливу, прополювання трави і, звісно, про способи удобрення та підживлення.
У відео нижче докладно розповідається про вирощування часнику і догляд за ним для отримання гідного врожаю:
Полив
Запорука якісного врожаю – правильно і вчасно политий посів. Весняні різновиди більш примхливі до вологи на відміну від зимових видів. У період активного росту культури, потреба у воді становить понад 10 літрів води на 1 квадратний метр насаджень.
Далі, зі збільшенням росту овоча, поливи поступово скорочують. Починаючи з серпня місяця, полив можна зовсім припинити, оскільки є ризик підвищеної вологості і культура може зовсім загинути. Крім того, ймовірність виникнення різних захворювань різко зростає.
Добриво і підживлення
Своєчасно підживлена і удобрена земля, завжди дасть якісний урожай не тільки часнику, а й будь-якого іншого мешканця городу. Рекомендується за весь сезон зробити 3 процедури підживлення і добрива.
Корисними для зимових видів є різні комплексні та неорганічні добрива, які часто містять фосфор і калій. Перше підживлення зимового сорту, проводиться ранньою весною за допомогою:
- азотнокислого амонію;
- сірчанокислого калію;
- фосфорити, оброблені сірчаною кислотою.
Повторюють процедуру за допомогою тих самих речовин після 30 діб від першого добрива. Останній, третій раз удобрюють приблизно в червні, коли вже сформуються цибулини. Кожне добриво супроводжуються поливом культури. Що стосовно органічних добрив, можна використовувати гній таких тварин: коров’ячий, свинячий, кінський, овечий.
Добриво весняного виду починають застосовувати при появі перших листків. Використовують суміш коров’яку, трав’янисті настої, пташиний послід, а також мінеральні речовини. Забороняється використання свіжого гною, оскільки виникає ризик розвитку хвороб. Через два тижні, роблять друге підживлення азотними і калійвмісними речовинами. Добриво дають, коли утворюється у рослини чотири листки з розрахунку 20 г на 10 літрів води.
Третє підживлення здійснюється у фазі сьомого листка, за допомогою суперфосфату і хлористого калію в тій самій дозі, що і в другій підгодівлі. Після кожного добрива часник поливають.
Прополка і видалення стрілок
Крім поливу рослини, слід своєчасно робити прополку грядок, оскільки пророслий часник і бур’ян заважають повноцінно культурі дозрівати. Розпушування і прополку рекомендується виконувати після кожного поливу насаджень.
Не варто забувати про виламування стрілок біля основи листя, це може не тільки підвищити врожайність, а й самі цибулини будуть більшими. Видаляти стрілки слід, коли їхня довжина досягає 12-15 см. Місце зламу буде біля листової розетки.
Якщо видалити коротшу стрілку, то цибулина продовжить свій ріст і головка часнику буде дрібною. Не рекомендується зав’язувати стрілки часнику, тим самим можна заблокувати надходження необхідних вітамінів у саму головку.
У другій декаді червня плід викидає дозрілі стрілки, з уже сформованими повітряними цибулинами. Найбільші з’являються першими, їх прийнято використовувати в майбутньому як насіння. Решту бульбочок видаляють.
Можливі проблеми
Одні з найпоширеніших проблем, з якими зустрічаються городники, – це не якісний посівний матеріал або погано підібраний для конкретної місцевості. У результаті отримуємо слабко і бідно зростаючий урожай або повну його відсутність. Але є проблеми, які можна виправити, з якими ми познайомимося більш детально.
Шкідники та хвороби
Часник страждає від шкідників і хвороб не рідше ніж інші рослини. Насамперед треба звертати увагу на зовнішній вигляд листя і стебел. Якщо починає з’являтися деформація, то рослину необхідно видалити повністю, а грядку всю негайно обробити.
Найчастіше часник вражають грибкові захворювання, такі як:
- цвіль;
- гниль;
- іржа;
- борошниста роса.
Найбільш головною причиною виникнення цих захворювань вважається підвищена вологість ґрунту і залишки торішньої рослинності в землі.
Серед шкідників часнику найпоширенішими є:
- цибулева міль;
- муха;
- стеблова нематода.
Ретельно стежте за посівом, оскільки заражена культура може становити небезпеку для здоров’я споживача.
Обробка часнику
Для профілактики грибкових захворювань, найпоширенішими є “Фітоспорин” або “Триходермін”. Перший вважається більш якісним, ним обробляють саджанці з інтервалом 2-3 тижні протягом усього сезону. На людський організм не чинять жодного впливу. Що стосується застосування “Триходерміну”, його рекомендовано використовувати тільки за наявності гнилі.
Як запобіжні заходи щодо нападу мух і молі, застосовуйте настій тютюну або золи. Так само є спеціальні засоби захисту, звані інсектициди, популярними серед них є:
- “Вівтар”;
- “Іскра-Біо”;
- “Фітоверм” та інші.
Більш складно йде справа зі стебловою нематодою. Це черв’яки, що живуть у ґрунті і проникають безпосередньо вглиб цибулини. В даному випадку, краще застосовувати профілактичні заходи. Якщо є ризик зараження рослин на ділянці, то до посіву рекомендується обробити ґрунт такими препаратами:
- “Відат” 1-2 г у кожну лунку, при посадці;
- “Тіазон” 250 мг поєднують з піском 1:3, з середини вересня;
- “Карбатіон” 200 мл, використовують у другій половині серпня.
Багато причин хвороб можна уникнути, якщо правильно провести приготування з висаджування посівного ресурсу.
Збір урожаю та його зберігання
Збір урожаю зимового часнику здійснюють у другій половині липня і перших числах серпня. Важливо не запізнитися зі збором, оскільки можливе розпадання цибулин на часточки і повторне вирощування культури. Весняні види доцільно прибирати з другої половини серпня і до кінця вересня. Важливо вчасно зібрати врожай, щоб уникнути скорочення терміну зберігання культури.
Є ознаки, за якими можна зрозуміти про дозрівання врожаю:
- нове листя більше не утворюється, а старе пожовкло;
- розкриття насіннєвої коробочки;
- головки часнику повністю сформовані і зовні відповідають конкретному виду.
Після того, як урожай викопаний, його потрібно залишити сушити на повітрі при температурі не більше ніж 25 градусів, протягом півтора тижнів. При цьому дозрілі цибулини ще отримують деякі поживні речовини зі стебел.
Якщо погода не дозволяє залишати рослину на вулиці, то можна використовувати приміщення як сушарку, температура не повинна перевищувати 30-35 градусів. Після закінчення просушування, необхідно зрізати коріння і пір’я. Багато городників сорти ярого виду не обрізають, а заплітають у косички і підвішують.
Сховище, в якому далі перебуватиме часник, не повинно бути сильно вологим і надмірно сухим. Приміщення, приблизно за 2 місяці до закладки врожаю, потрібно обробити розчином хлорного вапна. Озимий вид зберігають за позначки термометра від 2 до 4 градусів, а весняний за 16-20 градусів. Найдовше зберігаються головки, що мають три шари луски.
Досвідчені овочівники радять зберігати часник такими способами:
- сплетіння рослини у вигляді кіс і вінків. Щоб конструкція була міцною, в неї вплітають шпагат. На кінці роблять гачок і підвішують;
- зв’язування головок у пучки за листя;
- закладання часнику в сітках або панчохах;
- у скляних посудинах або кошиках.
Періодично овочі, що зберігаються, необхідно перебирати на наявність гнилі, що дозволить подовжити терміни придатності.
У висновку можна сказати, що вирощувати часник у відкритому ґрунті – дуже цікаво і корисно. Не важливо, досвідчений ви городник чи новачок, при дотриманні вищевказаних рекомендацій ви отримаєте хороший, а головне – корисний врожай, який буде зберігатися довгий час і радувати своїми смаковими якостями.