Селера представлена трьома видами: кореневою, черешковою і листовою. Його вирощують для отримання зелені, соковитих черешків або заради м’ясистих коренеплодів. Отриману продукцію вживають як окремий продукт, як інгредієнт для страв, переробляють. У кожного виду є безліч сортів, які описані в статті.
Кореневий
Цей різновид селери вирощують не заради “вершків”, а заради “корінців”. Округлий коренеплід, соковитий і масивний важить 300-500 г. Бувають екземпляри, що важать 1 кг. Листя у кореневих сортів селери також їстівне. Коренеплоди варять, смажать, додають у салати – це дуже цінний вітамінний продукт.
Празький гігант
Великоплідний середньоранній і високоврожайний. Важать його плоди – 0,5-0,7 кг. Форма трохи приплюснута, як у ріпи. М’якоть соковита, ароматна, білого кольору, любителів селери приваблює ніжністю і приємним смаком. Дозріває “гігант” за 130 днів (тут і далі мається на увазі проміжок між появою перших сходів до готовності до зрізання/висмикування).
Вирощування – розсадне. Висадка розсади – у віці 70 діб. Час висадки – друга половина травня. Схема посадки – 35х40 см. Збирання починають при перших заморозках. Урожайність – 1,5-3 кг/кв. м. Для отримання високих урожаїв, восени вносять органічні добрива.
Селера – природний антибіотик. У її складі – унікальні полісахариди, з сильним протизапальним ефектом. Люди, які вживають у їжу селеру, рідко хворіють на застудні та інфекційні захворювання.
Президент
Середньостиглий сорт. У неї сильна, прямостояча розетка. Період вегетації – 140-160 діб. Висота – до 40 см. Бадилля – темно-зелене. Черешки світло-зеленого відтінку. Величина коренеплодів – середня/велика. Вони округлі, з білою м’якоттю, важать 0,3-0,5 кг. Їх легко прибирати і чистити. Придатна для довгого зберігання. Бічні корені зосереджені внизу коренеплоду.
Сорт рекомендований для вирощування, як на присадибних ділянках, так і в фермерських господарствах. Під час вегетації регулярно розпушують, поливають і підживлюють 2-3 рази комплексними добривами. Вирощують розсадою. Посів насіння – у лютому. Схема висадки розсади – 25х35 см. Урожай з 1 кв. м – 3-3,4 кг. Сорт стійкий до хвороб.
Діамант
Середньостиглий сорт. Дозріває приблизно 145 діб. Плюс – великоплідність. Кулясті, м’ясисті “ріпи” важать до 1,5 кг. Поверхня гладка, біла. Листя темно-зелене, висота – середня. Коренеплоди вживають як без обробки, так і після обробки. Відмінно зберігається в підвалах – лежкість хороша.
Бічних відростків на плоді небагато. Сорт стійкий до стрілкування, без проблем перевозиться. Виняткова пахучість. З 1 кв. м прибирають 2,3-4,9 кг. Вирощується переважно розсадою. Схема посіву та висадки – стандартна.
Іван-царевич
Середньостиглий сорт. Дозріває за 150-160 днів. У їжу використовують усі частини рослини. Вживають свіжим, відварюють, тушкують, листя додають у мариновані заготовки. Коренеплоди округлі, великі, сірувато-білі, з низькою локалізацією коренів і з білою м’якоттю. Вага плодів – 0,2-0,3 кг. Максимум – 0,8 кг.
“Ріпи” слабо занурені в ґрунт, легко висмикуються. Лежкість і транспортабельність – хороші. Урожай з 1 кв. м – 3-3,5 кг. Розсаду висаджують наприкінці травня за схемою 35х40 см.
Єсаул
Середньостиглий сорт. Період дозрівання – 150-160 днів. Коренеплоди округлі, гладкі, подовжені догори. Бічні відростки локалізуються низько. Вага – 0,25-0,3 кг. Максимум – 0,9 кг. Сірувато-білі коренеплоди неглибоко заглиблені в ґрунт – їх легко висмикувати.
Хороша лежкість і транспортабельність. Урожай коренеплодів з 1 кв. м – 3-3,5 кг. Насіння сіють на розсаду в лютому-початку березня. Висаджують розсаду в травні. Схема висадки – 35х40 см.
Каскаде
Середньостиглий, високоврожайний сорт. Дозріває за 185 днів. Бічні відростки розташовуються внизу плодів – вони легко чистяться. Кулястий коренеплід із білою м’якоттю, на якій є жовті плями. Вага – до 0,5 кг. Високі товарні якості. Листова розетка середня, несильно розлога. Листя велике, зелене і напівзелене.
Урожай з 1 кв. м – 3-5 кг. Листя, прикриваючи коренеплоди, захищає їх від заморозків. Метод посадки – широкорядний. Посів за схемою 30х20 см. Час сівби – лютий. Хороша транспортабельність. Пустот у поперечному розрізі немає. Догляд стандартний – полив, підживлення і розпушування. Сорт стійкий до всіляких хвороб, особливо церкоспорозу.
Яблучний
Ранньостиглий сорт. Період від сходів до дозрівання – 140-150 днів. Розетка середньої величини, напіврозкидиста, з темно-зеленого листя. Черешки зеленувато-фіолетові. “Ріпки” сіруваті, округлі, злегка приплюснуті, діаметром 4-8 см. М’якоть біла. Вага всієї рослини – 0,2-0,5 кг. Вага самого коренеплоду, без бадилля – 0,15-0,2 кг. У листя сильна пахучість.
Добре транспортується. Урожайність рослини – 3,7-5,7 кг/кв. м, коренеплодів – 2,3-4,7 кг/кв. м. Бездоганна лежкість і стійкість до хвороб. Рекомендований для споживання у свіжому та сушеному вигляді. Посів насіння за схемою: 25×10 см.
Кореневий Грибовський
Найстаріший вітчизняний сорт. Середньоранні терміни дозрівання. Від сходів до дозрівання – 120-150 днів. Розетка невисока – 45 см, з темно-зеленим листям. Коренеплоди округлі, вагою 0,07-0,15 кг. З білою, ароматною м’якоттю. Бічних коренів мінімум – це цінується в кореневих сортах.
Плюс – відносна невибагливість, а головне “Грибовський” стабільно врожайний. Висів – наприкінці лютого. Висаджування розсади – травень. Схема – 30х60 см. Збиральна – з серпня до вересня. З 1 кв. м можна насмикати до 3 кг сірих “ріпок”. Сорт стійкий до цвітушності на першому році життя.
Албін
Середньостиглий сорт від чеських селекціонерів, що дозріває за 160-170 днів. Рослина з напівпрямостоячою розеткою, її висота – 35 см. Листя зелене. Черешки без антоціану, “ріпи” округлі, з пахучою білосніжною м’якоттю. Зберігає забарвлення після кулінарної обробки. Діаметр – 12-13 см. Листя придатне для вживання як зелень. Мало бічних відростків. Верхня частина плоду зеленувата, м’якоть – біла. Вага “ріпки” – 0,4-0,6 кг.
Урожайність висока – до 6,5 кг з 1 кв. м. Спосіб вирощування – розсадний. Сіють наприкінці лютого-початку березня. Розсаду висаджують у середині травня. Урожай збирають із середини вересня.
Силач
Середньостиглий сорт із періодом дозрівання 140-150 днів. Діаметр округлих коренеплодів – 8-12 см. Вага – до 0,4 кг. Колір “ріпи” – жовтий. Смачна, соковита, пахуча м’якоть. У м’якоті колір – слонова кістка. Використовують у свіжому, сушеному та замороженому вигляді, консервують, готують різні страви.
Насіння сіють для розсади наприкінці лютого. Висадка розсади – кінець травня. Схема – 20х40 см. Збиральна стартує наприкінці вересня. Бічні відростки зосереджені в нижній частині коренеплоду. З 1 кв. з м збирають до 3-4 кг коренеплодів.
Єгор
Середньостиглий сорт, що дозріває за 170-180 днів. Рослина з напівприпіднятою розеткою. “Ріпи” округлі, подовжуються у верхній частині. Плоди сірі, з невеликою зеленцою. На білосніжній м’якоті – світло-жовті плями. Бічні корені локалізуються на кінці “ріпи”. Важать плоди – 0,2-0,6 кг. У коренеплоді пустот немає. Довжина плоду – 5-10 см. Відмінні смакові якості.
Коренеплоди легко висмикуються з ґрунту. Вирощування розсадне. Схема висадки – 40х20 см. Урожай з 1 кв. м – 3-3,5 кг. Восени необхідно вносити органічні добрива. Хороша транспортабельність. Збирання – до заморозків, якщо затягнути терміни, коренеплоди будуть погано лежати.
Максим
Пізньостиглий сорт. Період дозрівання – 120-140 днів. Коренеплоди бежево-білі, округлі, з кремово-білою ароматною м’якоттю. Їдять у свіжому вигляді, консервують, складують у сховищах. Листя темно-зеленого кольору. Діаметр коренеплодів – 6-8 см, вага – 0,1-0,2 кг. Хороші смакові якості.
Вирощування розсадне. Схема висадки – 50х40 см. Стійкість до стрілкування. Рівень лежкості дозволяє створювати довгострокові запаси. Збір урожаю – 3,8 кг/кв. м.
Юдинка
Із середньоранніх сортів. Дозрівання настає за 130-160 днів. Рослина з прямостоячою розеткою, довжина листя – до 30 см. Плоди сірувато-білі, округлі, зі слабобугристою поверхнею. Діаметр – 10-11 см. Заглиблені в ґрунт наполовину, легко висмикуються. Маса – 0,2-0,6 кг. М’якоть ароматна, біла. Листя – темно-зелене. Висока ароматичність.
Вирощування – розсадне. Урожайність з 1 кв. м – 3-3,2 кг. Урожайність разом із листям – до 7 кг з 1 кв. м. Збирання проводиться до того, як вдарять перші заморозки. Лежкість бездоганна – закладені в підвал “ріпи” благополучно лежать до пізньої весни. “Дрібноту” використовують взимку для вигонки зелені.
Російський розмір
Середньостиглий високоврожайний сорт. Період дозрівання – 150-170 днів. Дуже великі коренеплоди – до 2,5 кг. У соковитої м’якоті гурмани знаходять присмак горіхів. Гарний як самодостатній продукт, використовують як приправу, консервують.
Розсаду у віці 60-70 днів висаджують у відкритий ґрунт. Потребує регулярного поливу. За сезон тричі підживлюють комплексними добривами. Схема висадки: 30х40 см. Вирощують у відкритому/закритому ґрунті. Збирання – у вересні-жовтні.
Казанова
Середньостиглий сорт, що дозріває за 170 днів. Рослина з напівпіднятою потужною розеткою. Коренеплоди округлі, великі, білі, гладкі, з жовтуватим відтінком. Вага коренеплодів – до 0,4 кг. Низька локалізація бічних кореневих відростків.
Вирощування розсадою та прямим посівом у ґрунт. Розсаду висаджують через 70-80 днів після посіву. Збирання – до заморозків. Урожайність – 3,5 кг з 1 кв. м.
Черешковий
Ці сорти селери вирощують заради м’ясистих і соковитих черешків. Їх споживають свіжими, піддають кулінарній обробці, переробляють усіма відомими способами.
Малахіт
Середньоранній сорт. До технічної стиглості доходить за 80-90 днів. Висота рослини – 0,4 м. Листя насичено-зеленого, а черешки – світло-зеленого відтінку. “Малахіт” відрізняється товстими і м’ясистими черешками. Рослина важить – 0,7-1,2 кг. Хороший смак і приємний, пряний запах. Листя і черешки вживають свіжими, сушать, заморожують.
Стійкість до холодів. Мінус 5 °C – температура, безпечна для “Малахіту”. Вимогливий до догляду та складу ґрунту. Потребує регулярних поливів. При вирощуванні розсадою, насіння сіють наприкінці лютого. Розсаду висаджують, коли вона досягає висоти 12-15 см і має 3-5 листків. Схема висадки – 60х20 см. З 1 кв. За рік отримують до 4 кг зелені – листя і черешків.
Щоб визначити свіжість черешкової селери, розламують черешок – якщо чується хрускіт, продукція свіжа.
Золотий
Врожайний середньостиглий сорт із хорошими смаковими якостями та сильним пахучістю. Вегетація – 160-170 днів. Вага рослини – 0,8 кг. Черешки золотисто-салатові. Для салатів і кулінарії. Черешки довго зберігають свіжість, можна заморожувати.
Сорт самовідбілювальний. Урожайність – 5 кг/кв. м. Щоб черешки були білими і смачними, рослину підгортають у другій половині літа. Схема висадки – 60х30 см. Посів наприкінці лютого-початку березня. Висадка розсади – у першій половині травня. У незахищений ґрунт сіють у другій половині весни.
Паскаль
Із середньостиглих сортів. Потребує відбілювання. Дозріває за 100 днів. Урожайність – до 4 кг/кв. м. Вага рослини – до 0,5 кг. Черешки насичено-зелені, їхня довжина – 20-22 см. Споживають свіжим, консервують, додають як спеції до різних страв.
Для розсади насіння сіють у середині березня-початку квітня. Висаджування розсади в ґрунт – кінець травня, коли у рослини буде 5-6 листків. Схема висадки – 35х40 см. На одному квадратному метрі вирощують 3-5 кг зелені. Для поліпшення якості черешків, їх відбілюють за 2 тижні до збирання, зрушуючи, і окручуючи паперовим листом.
Тріумф
Із середньопізніх сортів. Підходить для вирощування в незахищеному ґрунті. Висотою до 0,65 м. Довжина листя – 30 см. Черешки смарагдово-зелені, соковиті, м’ясисті, з ніжним ароматом.
Досягає технічної стиглості за 130 днів. Урожайність – 4 кг/кв. м. Черешки використовують для салатів, супів, додають у різні страви.
Танго
Сорт урожайний, із середньостиглих. Період вегетації – 170 днів. Черешки довгі – до 50 см. Колір – блакитно-зелений, відсутня груба волокнистість. Рослина важить до 1 кг. Сорт вирізняється високою ароматичністю, довго зберігає товарний вигляд, м’якоть має чудовий смак, вона ніжна і соковита.
Потребує поливу, розпушування та підживлення. Урожайність 2-4 кг/кв. м. Висаджують широкорядним методом. Ширина міжрядь – 45-50 см. Заглиблення насіння – 0,5 см. Стійкий до знижених температур.
Аніта
Сорт італійської селекції. Вельми смачний. Рослина з прямостоячою розеткою, її висота – 60-65 см. Черешки зелені, дуже соковиті та хрусткі, з чудовим ароматом, не волокнисті. З 1 кв. Легко насмикати до 3-4 кг черешків.
Період вегетації, від сходів до технічного дозрівання – 90 днів. Використовують як приправу до страв, їдять у свіжому вигляді та консервують. Тривало зберігає товарний вигляд. Висота куща – 30-60 см. Висока стійкість до заморозків. Вирощування – розсадного та безрозсадного типу.
Селера – суперпродукт для схуднення. Він містить особливу клітковину, у 100 г – всього 16 ккал. Але головне, перетравлюючи селеру, організм витрачає в рази більше енергії, ніж отримує.
Атлант
Із середньостиглих сортів. Готова до споживання за 160 діб. Розетка пряма, її діаметр – 45 см, висота – 40 см. Листя середньої величини, зелене, глянцеве. Черешки середнього розміру, зелені, зі слаборебристою поверхнею. Вага черешків від однієї рослини – 0,3-0,4 кг.
Вирощування – розсадне. Потребує відбілювання – для поліпшення смакових якості черешків. За два тижні черешки обгортають папером. Урожайність з 1 кв. м – 2,8-3,3 кг. Схема висадки 35х40 см. Сорт чуйний до підживлення – перегною, гною, золи, комплексних добрив. Практикується мульчування перегноєм. Посадки розпушують, поливають.
Чоловіча доблесть
Ранньостиглий сорт. Дозрівання – 150-165 днів. Розетка сильна, прямостояча. Листя середньої величини, зелене, глянцеве. Маса рослини – 0,75-0,8 см. Черешки товсті, м’ясисті, світло-зелені, ароматні. Маса черешків – до 0,65 г. Довжина рослини – 55 см. Їдять свіжим, маринують, консервують, додають у салати.
Схема посадки розсади: 20х50 см. Урожайність з 1 кв. м – 3,3-3,8 кг. Культивують на відкритому ґрунті. Гарний товарний вигляд і високі смакові якості.
Листовий
У цих сортів немає ні масивного коренеплоду, ні товстих черешків. Їхня цінність у вітамінному пахучому листі, насиченому летючими оліями. Листя постійно оновлюється – з весни до осені. Детальніше про листову селеру читайте тут.
Картулі
Середньостиглий грузинський сорт. Листова розетка середньої величини, напіврозкидиста. Колір листя насичений темно-зелений. Листя з сильним пряним ароматом. Період дозрівання – 60-70 днів. Споживають свіжим і переробляють. Сушать листя в затінених місцях – щоб ефірні олії не випаровувалися на сонці. Свіже листя також можна закладати на зберігання в морозилку.
Догляд стандартний – розпушування, полив і підживлення. Урожай – 3 кг/кв. м. Висока стійкість до хвороб і стрілкування. Посів у ґрунт у травні місяці. Глибина загортання – до 1,5 см. Використовують широкорядний спосіб посадки – залишають міжряддя по 60 см. Проміжок між рослинами – 10-15 см. Урожай збирають у середині липня, коли листя масово набирає стиглості. Через 30 днів – знову зрізка. Востаннє листя зрізають у середині жовтня.
Бадьорість
Із середньостиглої категорії. У листя інтенсивний, пряний аромат. Від появи сходів до збирання проходить 70 днів. Рослина має потужну розетку з сильно розсіченим гладким листям. За літо зрізку проводять кілька разів. Листя універсального призначення – їдять свіжим і переробляють, сушать, заморожують.
Сорт відрізняється стійкістю до посух і холоду. Урожайність – 2,4 кг/кв. м. Одна рослина важить приблизно 0,2-0,3 кг. Насіння на розсаду сіють у березні, у другій половині. Заглиблюють насіння на 0,3-0,5 см. Розсаду висаджують – 40х50 см. Потребує щедрого поливу. За сезон рослину підживлюють 3-4 рази.
Захар
Із середньостиглої групи сортів. Листя готове за 90 днів від моменту появи сходів. Розетка з напівпіднесеним листям. Відрізняється вузькістю черешків, їх довжина – середня. Відмінні смакові якості та висока ароматичність. Зрізане листя швидко відростає. Вживають свіжим, консервують, використовують у кулінарії.
Висока врожайність – 2,4 кг/кв. м. Вирощують посівом у ґрунт. Насіння заглиблюють на 0,5 см. Сіють за схемою: 25×10 см. Після вигонки листя, сходи проривають. Через 30 днів після появи перших листочків, посадки “присмачують” кухонною сіллю – 2-3 г на 1 кв. м. м.
Ніжний
Із середньостиглої категорії сортів. Має високу врожайність. Вегетація – 100 днів. Багато бічних пагонів. Листя темно-зелене, трохи глянцеве, довжина – середня. Висока ароматичність. Використовують у свіжому та сушеному вигляді.
Урожайність у “Ніжного” – 3,2-3,5 кг/кв. м. Відрізняється прискореним зростанням зелені після кожного збирання. Сівба – безпосередньо в незахищений ґрунт. Необхідний захід – вчасно прорідити посадки. Максимум заглиблення насіння – 0,5 см. Схема висіву – 25х10 см.
Самурай
Середньостиглий сорт із високою холодостійкістю. Від сходів до зрізання проходить близько 80 днів. Висота розетки – до 65 см. Одна рослина важить 0,65 кг. У листя пряний аромат і гарний смак. Їдять свіжим і сушать.
З одного метра квадратного прибирають 3,8-4,0 кг/кв. м. Насіння сіють на розсаду, заглиблюючи на 1 см. Проріджують сходи у фазі 2-3 справжніх листків. Урожай зрізають кілька разів за сезон, щоразу удобрюючи рослини. Якщо посіяти насіння наприкінці жовтня, то забезпечена надзберігаюча зелень.
Парус
Із середньостиглих сортів. Готовий за 80 діб. Листя зелене, середньоглянцеве. Черешки довгі, пустотілі, слабоізогнуті, зі слабкою рельєфністю жилок. Хороші смакові якості та ароматичність. Використовують у свіжому та сушеному вигляді.
Урожайність зелені 3,3-4,9 кг. Стійкість до цвітушності. Вирощування – розсадне і прямим посівом у ґрунт. Схема посіву при вирощуванні у відкритому ґрунті – 25х10 см. Зелень довго зберігає товарний вигляд.
Вимогливість селери до догляду з лишком компенсується високими врожаями. Посадивши цю культуру на присадибній ділянці, ви збагатите свій стіл цінним вітамінним овочем. Вирощування селери також може стати прибутковим бізнесом – її агротехніка проста і доступна навіть для фермерів-початківців і городників.