Чим корисна спаржа для організму: застосування та протипоказання

спаржа

Спаржа або аспарагус – це багаторічна рослина, яка належить до сімейства Спаржевих і є найближчим родичем цибулі та часнику. Чагарник випускає довгі, соковиті та щільні пагони, які мають дрібні голкоподібні листочки різних відтінків – від білуватих до фіолетових. Ці пагони містять багато вітамінів і мікроелементів, тому застосовуються і в кулінарії, і в медицині.

Різновиди спаржі

Розрізняють кілька різновидів спаржі:

  • Зелена. Найпопулярніший вид спаржі, оскільки врожай збирається цілий рік. Так, овоч завжди доступний не тільки в замороженому, а й свіжому вигляді. Зелена спаржа – молоді пагони кущистої рослини, що росте на відкритому повітрі. Після приготування залишається соковитою і хрусткою. Зелений різновид овоча містить більше вітамінів і мікроелементів, ніж його побратими.
  • Біла. Дозріває в період з березня по червень і належить до сезонних делікатесів. При вирощуванні чагарник повністю підлягає підгортанню добре удобреним пухким ґрунтом. Подібна садова маніпуляція дозволяє захистити рослину від сонячного світла, завдяки чому пагони і мають білий колір. Вартість такої спаржі висока, оскільки її складно культивувати. На відміну від зеленої спаржі, має більш ніжний смак.
  • Фіолетова. Є найрідкіснішим і доволі незвичним сортом, який вирізняється злегка гіркуватим смаком. Вирощується в темряві з короткими сеансами сонячного освітлення. При термічній обробці фіолетова спаржа набуває зеленого кольору.
  • Соєва (бобова). Це продукт, який виходить після термообробки соєвих бобів. Часто використовується в дієтичному харчуванні.

Соєва спаржа також відома як корейська. Це не різновид сімейства Спаржевих, а пінка, яку знімають із киплячого соєвого молока під час приготування товчених соєвих бобів, а потім обробляють за відповідною технологією.

Склад і калорійність

Спаржа будь-якого сорту багата на цінні вітаміни та мінерали, у чому можна переконатися з такої таблиці:

Речовина Концентрація на 100 г
Вітаміни
A 82,8 мкг
В1 (тіамін) 0,1 мг
В2 (рибофлавін) 0,1 мг
B3 (нікотинова кислота, вітамін PP) 1,1 мкг (40% добової норми вітаміну)
B9 (фолієва кислота) 262 м
C 20,2 мг
E 1,9 мг
Бета-каротин (провітамін A) 0,6 мг
Макро- та мікроелементи
Залізо 1 мг
Калій 195,8 мг
Кальцій 21 мг
Магній 20,2 мг
Натрій 2 мг
Фосфор 62,1 мг
Хімічний склад
Вода 93 г
Вуглеводи 3 г
Дисахариди та моносахариди 2,2 г
Білки 2 г
Харчові волокна 1,5 г
Крохмаль 1 г
Зола 0,5 г
Органічні кислоти 0,1 г
Жири 0,1 г
Калорійність 21 кКал

Слід зазначити, що точний склад спаржі дещо відрізняється залежно від конкретного сорту:

  • соєва спаржа багата на вітаміни B, D і E, лецитин (бере участь у процесах регенерації клітин, сприяє нормалізації роботи нервової системи і головного мозку) і холін (підвищує стійкість клітин до шкідливих факторів);
  • біла спаржа багата на вітаміни A, B1, C і E, кальцій, калій і фосфор;
  • зелена спаржа вирізняється найбагатшим складом – містить вітаміни A, B1, B2, B4, B9, E, C, K, зазначені в таблиці мікро- і макроелементи, а також марганець, мідь, селен і ніацин.

Спаржа на деку

Корисні властивості

Завдяки вмісту маси корисних елементів спаржа особливо корисна для організму, легко засвоюється і може бути постійною складовою дієтичного харчування. У чому ж конкретно користь овоча, з’ясуємо далі.

Загальна користь

Вживання спаржі в їжу особливо корисне для організму, оскільки овоч має такі властивості:

  • Дарує енергію. Незважаючи на низьку калорійність, спаржа містить вуглеводи, які дарують необхідний для щоденної роботи заряд енергії та бадьорості.
  • Очищає організм. Спаржа активує роботу нирок завдяки вмісту калієвих солей і спаржевої кислоти, за рахунок чого полегшує виведення продуктів розпаду. До того ж до її складу входять баластні речовини, що сприяють виведенню шлаків і токсинів.
  • Чинить сечогінну дію. Це зумовлено наявністю калію в складі овоча. Завдяки цьому ефекту спаржу можна вживати при проблемах із сечовипусканням, простатиті, набряках і цукровому діабеті.
  • Покращує травлення. Спаржа містить грубі нерозчинні волокна, які позитивно впливають на кишкову мікрофлору, знижують газоутворення і підвищують тонус мускулатури кишечника.
  • Стимулює діурез. Спаржа допомагає збільшити виділення сечі, що можна пояснити наявністю аспарагінової кислоти в її складі.
  • Підтримує роботу серцево-судинної системи. Спаржа містить кумарини – речовини, які зміцнюють стінки кровоносних судин, регулюють згортання крові та запобігають утворенню тромбів. До того ж містить аспарагін, який розширює судини і знижує кров’яний тиск, виводить з організму аміак і стимулює роботу серцевого м’яза, тому спаржу рекомендовано до вживання людям, які перенесли інфаркт. Сприятливо на серце і судини також впливають магній, калій і залізо.
  • Нормалізує рівень холестерину. Спаржа містить сапоніни, здатні відновити ліпідний обмін і знизити рівень холестерину.
  • Виводить мокротиння. Сапоніни подразнюють слизову шлунка і провокують посилення секреції всіх залоз. У підсумку, відбувається розрідження мокротиння, тож бронхи можуть очиститися від слизу, який утворився на бронхіальному дереві.
  • Покращує зір. За рахунок вмісту бета-каротину спаржа допомагає поліпшити зір. До того ж каротини запобігають розвитку онкологічних хвороб і покращують стан шкіри.
  • Підтримує кісткові тканини. У спаржі міститься велика кількість мінералів, зокрема кальцій і фосфор. Вони сприяють зміцненню тканин (кісткової, будівельної).
  • Прискорює процеси регенерації. Цинк у складі спаржі сприяє загоєнню ран і зміцненню сполучної тканини.
  • Чинить заспокійливу дію. Спаржа допомагає нормалізувати стан нервової системи шляхом надання заспокійливої дії, оскільки містить магній.
  • Попереджає різні хвороби. Нікотинова кислота або вітамін PP попереджає і лікує пелагри (вид авітамінозів), гепатит, цироз печінки, атеросклероз. До того ж вітамін сприяє розслабленню судин, зниженню тиску і поліпшенню кровообігу. Спаржа містить і фолієву кислоту, яка підтримує здоров’я клітин і запобігає хворобам печінки.
  • Покращує стан шкіри. Сік спаржі за рахунок вмісту великої кількості антиоксидантів використовується в косметологічних цілях. Цей продукт справляє відлущувальний, очищувальний і пом’якшувальний ефект. До того ж спаржа запобігає передчасному старінню шкіри.

Спаржа позитивно впливає на нервову систему, серце, судини, кровообіг, органи шлунково-кишкового тракту та дихальну систему. До того ж продукт підтримує здоров’я сечостатевої системи.

Про корисні властивості спаржі розповідається в передачі “Про найголовніше”:

Чим корисна для жінок

Спаржа вкрай корисна для жіночого організму. Вона сприяє формуванню статевих гормонів, а під час менструації знижує здуття живота і больові відчуття, заспокоює, піднімає настрій і знімає синдром хронічної втоми. До того ж до складу овоча входить йод, який корисний усім жінкам.

Окрему увагу варто приділити користі спаржі під час вагітності. За рахунок вмісту фолієвої кислоти вона підтримує розвиток плода в утробі, бореться з вродженими вадами та іншими проблемами з серцем.

Жінкам, які планують завести дитину, за кілька місяців до зачаття варто регулярно приймати фолієву кислоту, щоб у 5 разів знизити ризик розвитку в дитини різних вад.

Чим корисна для чоловіків

Спаржа має особливе значення і для чоловіків, оскільки стимулює у них статевий потяг і допомагає посилити потенцію.

Чоловіки можуть також використовувати спаржу як засіб від похмілля. За дослідженнями вчених одного корейського інституту, сік овоча складається з таких елементів і амінокислот, що прискорюють процеси розщеплення продуктів розпаду алкоголю, тому допомагає усунути симптоми похмілля.

Протипоказання та шкода

Незважаючи на всю користь, спаржа при вживанні у великій кількості може бути шкідливою:

  • посилює роботу нирок і, як результат, надає сечі неприємного запаху, оскільки на 94% складається з води;
  • спричиняє розвиток цукрового діабету.

До того ж існують показання, за яких варто відмовитися від застосування спаржі. До них належать:

  • індивідуальна непереносимість речовин, які містяться в цій рослині;
  • підвищена схильність до алергії (у деяких людей з такою проблемою навіть просте зіткнення зі спаржею може викликати кропив’янку);
  • виразка шлунка і 12-палої кишки;
  • гострі шлунково-кишкові захворювання, оскільки спаржа подразнює слизову оболонку шлунка;
  • схильність до сечокам’яних захворювань, оскільки вживання спаржі може призвести до надлишку солей щавлевої кислоти та спровокувати розвиток хвороби;
  • гострий цистит, простатит;
  • суглобовий ревматизм.

Якщо ж відсутні протипоказання, то спаржу можна впевнено застосовувати не тільки в кулінарії, а й у косметології, і в медицині.

Як вибрати і зберігати

Купуючи спаржу в магазині, варто звернути увагу на її свіжість, про що свідчать такі ознаки:

  • стебла спаржі гладкі, ніжні, еластичні та мають легкий блискучий відлив;
  • пагони тверді та мають закриті головки;
  • якщо потерти пагони один об одного, має видатися скрип на кшталт свіжовимитого скла;
  • місця зрізів сухі та свіжі, не виглядають підсохлими.

Якщо спаржу вирощують на городі, то для вживання в їжу молоді пагони потрібно готувати навесні, водночас слід врахувати деякі відмінності залежно від сортової приналежності рослини:

  • пагони білої спаржі заготовлювати тоді, коли вони перебувають у землі, щоб вони змогли зберегти свою ніжність і м’якість (нижню частину стебел потрібно чистити, використовуючи ніж для чищення картоплі);
  • пагони зеленої спаржі заготовлювати тоді, коли вони виростуть до 20 см, набудуть більш грубої структури, стануть зеленими, еластичними та гладенькими (потрібно зрізати жорстку частину черешка завдовжки 2-3 см).

Свіжий продукт потрібно зберігати в нижньому відсіку холодильника протягом 3-4 днів. Якщо ж оновлювати зрізи і занурювати паростки у воду, їх можна зберігати близько 5-7 днів. Якщо спаржу перетримати, то вона втратить свої корисні якості. Для тривалого зберігання спаржу можна заморозити, але попередньо її необхідно відварити.

Спаржа в льоду

Кореневища, трава і плоди спаржі застосовуються з лікувальною метою, тому увагу варто приділити і їх заготівлі:

  • Коріння заготовлювати ранньою весною або восени, коли зів’яне надземна частина. Їх потрібно викопати, очистити від ґрунту, промити під проточною водою і нарізати на шматки. Просушити їх на відкритому повітрі під навісом, розклавши тонким шаром на папері або тканині. Коріння можна висушити і в духовці, яку попередньо прогріти до 45 градусів. Сушену сировину можна зберігати до 2 років.
  • Молоді пагони заготовлювати в період цвітіння – навесні або на початку літа. Верхівки зрізати завдовжки близько 30 см, сушити на відкритому повітрі в тіні або в кімнаті з хорошою вентиляцією. Траву потрібно розкласти тонким шаром на папері або тканині.
  • Плоди заготовлювати після повного дозрівання – з серпня по вересень. Діяти потрібно за тим самим принципом, що й під час заготівлі пагонів.

Заготовки зберігати в паперових або полотняних мішках, а також у дерев’яній тарі.

Застосування спаржі в медицині

У народній медицині спаржа набула широкого застосування. Конкретний засіб на її основі підбирають залежно від того, яку недугу доводиться лікувати.

Настій кореневищ вживають як сечогінний засіб за таких недуг:

  • водянка;
  • нирковокам’яна хвороба;
  • запалення сечового міхура;
  • особливо утруднене сечовипускання;
  • болі в судинах;
  • артрити;
  • ревматизм.

Настій коріння також застосовують у разі тахікардії та епілепсії, але вже як заспокійливий засіб.

На основі коренів також готують відвар із седативною дією, який застосовують за таких проблем, як:

  • неврози;
  • істерії;
  • цукровий діабет (відвар знижує цукор у крові);
  • пієлонефрит;
  • цистит;
  • сечокам’яна хвороба;
  • аденома передміхурової залози.

Настоєм підземної частини і молодих стебел можна лікуватися за хвороб шлунка, а ось настій надземної частини корисний у разі захворювань нирок, сечового міхура і серця.

Відвар плодів особливо показаний за таких патологій, як:

  • діарея;
  • дизентерія;
  • імпотенція.

До того ж як сечогінний засіб можна вживати насіння спаржі. На їхній основі також приготується настій, що допомагає від імпотенції та сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів.

Ось лікувальні рецепти на основі спаржі:

  • Подрібнити корінь, траву і молоді пагони. Змішати і взяти 1 ст. л. суміші, кинути в термос і залити 200 мл окропу. Настоювати склад кілька годин, а після вживати кожні 2-3 години по 1 ст. л. сировини і заварити. л. Такий настій можна застосовувати і зовнішньо, роблячи на їхній основі компреси від висипу на шкірі.
  • Подрібнити 60 г коренів і залити 1 л окропу. Остудити і приймати по 1 ст. л. л. тричі на день. Такий настій ефективний при артритах і ревматизмі.
  • Подрібнити пагони, взяти 3 ч. л. л. сировини й заварити 1 склянкою окропу. Пити по 1-2 ст. л. л. тричі на день. Курс лікування – 3-4 тижні. Засіб допомагає від захворювань опорно-рухового апарату.
  • Пожувати шматочок свіжого кореня, щоб зняти зубний біль, оскільки він чинить болезаспокійливу дію.
  • Регулярно вживати відварені або консервовані пагони, щоб попередити інфаркт та інсульт.

Страва зі спаржею

Слід зазначити, що в аптеці можна придбати засоби із вмістом спаржі, які допомагають нормалізувати тиск, сповільнити серцевий ритм, посилити діурез і розширити периферичні судини. Такі препарати часто призначають у разі захворювань серцево-судинної системи, водянці та набряків нижніх кінцівок.

У багатьох країнах екстракт спаржі призначають внутрішньовенно в разі високого артеріального тиску й аритмії.

Застосування в дерматології та косметології

У дерматології спаржу використовують у комплексному лікуванні пухирчастих дерматитів, оскільки вона має протизапальну дію. До того ж кореневище і молоді пагони корисні за таких проблем, як:

  • алергічні дерматози;
  • піодермія;
  • вітиліго;
  • червоний плоский лишай;
  • псоріаз.

Крім цього, кореневище рослини використовують як кровоочисний засіб у разі шкірних патологій на кшталт екземи й ексудативного діатезу.

Аспарагус використовується і в косметології для впливу на клітини шкіри, що в’януть, оскільки запобігає їхньому старінню і підтримує молодість. З цією метою в СПА-салонах готують маски для шкіри та шиї на основі молодих пагонів спаржі. До того ж подібні засоби для догляду за шкірою допомагають боротися з проблемами шкіри, сприяють її глибокому очищенню, пом’якшенню і живленню корисними елементами.

У разі регулярного застосування спаржевих масок і вживання продукту в їжу шкіра матиме вигляд молодої, підтягнутої та пружної.

Звичайно, готувати маски на основі спаржі можна і в домашніх умовах. При цьому можна використовувати різні сорти рослини – від зеленої до корейської. Ось кращі рецепти масок для обличчя:

  • З медом. Подрібнити молоді пагони, взяти 1 ст. л. і змішати з 3 ст. л. меду і 3 краплями ефірної олії лимона. Отриману суміш нанести на обличчя, яке попередньо вмити й очистити тоніком. Через півгодини маску змити прохолодною водою, висушити обличчя рушником і нанести термальну воду.
  • З огірком. Змішати 1 ст. л. подрібненої спаржі та 3 ст. л. л. огіркової м’якоті. Суміш подрібнити блендером до однорідної консистенції, додати 3 краплі ефірної олії розмарину і ретельно змішати. Умити обличчя теплою водою і очистити тоніком, а після нанести маску і залишити на 30 хвилин. Змити її прохолодною водою, висушити обличчя рушником і нанести термальну воду.
  • З олією. Натерти на дрібній тертці свіжі паростки спаржі, викласти на марлю і відтиснути сік, який змішати з такою самою кількістю маслинової, персикової або мигдалевої олії. В отриманому складі змочити ватні диски, які акуратно прикласти до очей. Через 20-30 хвилин видалити диски і змити залишки суміші. Для ефективної боротьби зі зморшками навколо очей робити такий спаржево-олійний компрес щодня протягом 2-3 тижнів.

Будь-яку маску на основі спаржі потрібно застосовувати відразу після приготування.

Застосування спаржі в кулінарії

Спаржа ідеально підходить для здорового і дієтичного харчування, оскільки має низьку калорійність і сприяє спалюванню жиру, зокрема й вісцерального. Продукт сприятливо впливає на процеси травлення, оскільки виводить харчове “сміття” з кишечника, шкідливі солі та надлишок рідини. До того ж спаржа має антиоксидантну дію і значно знижує рівень цукру в крові, тому рекомендована діабетикам.

Спаржа чудово поєднується з різними соусами, може вживатися в гарячому або холодному вигляді. У будь-якому разі, її слід приготувати протягом кількох днів після збирання з грядки, оскільки вона є швидкопсувним продуктом і поступово втрачає свою силу.

З рецептами страв на основі спаржі, які можна сміливо готувати навіть на дієті, можна ознайомитися далі.

Відварена спаржа

Спаржу у відвареному вигляді можна подавати як гарнір до основної страви або використовувати як інгредієнт для салату. У будь-якому разі, вона готується таким чином:

  1. Зелену спаржу почистити від середини стеблинки і до самого низу, а білу – тільки під верхівкою. Для чищення краще використовувати картоплечистку.
  2. Відрізати від кінця стебла шматочок завдовжки 2 см, а потім зробити всі пагони приблизно однієї довжини.
  3. Стебла зв’язати в пучок, який викласти в каструлю нижньою частиною вниз, оскільки вона більш жорстка. До того ж до кінця пучка варто прикріпити невеликий тягарчик, щоб він зумів утриматися внизу.
  4. Влити в каструлю воду так, щоб верхи стебел височіли над її рівнем приблизно на 5 см. Верхівки, що залишилися, приготуються під впливом гарячої пари. Якщо спаржа починає в’янути, у воду для варіння можна додати по 1 ст. л. л. цукру та лимонного соку.
  5. Варити зелену спаржу під закритою кришкою протягом 3-4 хвилин, а білу – 10-15 хвилин. Переварити її не можна, інакше вона не буде ніжною і втратить свої якості. Перевіряти готовність овоча можна за допомогою леза ножа – воно має легко розсікати спаржу. Для цих цілей можна також використовувати проколи виделкою.

Щоб зелена спаржа після термічної обробки зберегла свій яскравий колір, одразу після варіння треба облити її холодною водою і тільки потім використовувати за призначенням.

Спаржу можна не тільки відварювати, а й тушкувати після попередньої обробки. Як це правильно зробити, дізнайтеся з ролика нижче:

Крем-суп на молоці

Інгредієнти:

  • спаржа – 500 г;
  • невелика цибулина – 1 шт.;
  • курячий бульйон – 0,5 л;
  • молоко – 250 мл (склянка);
  • сметана жирністю 21% – 1/2 склянки;
  • вершкове масло – 2 ст. л.;
  • борошно – 2 ст. л.;
  • сіль, чорний перець – за смаком.

Приготування:

  1. Цибулину очистити і дрібно порубати.
  2. Скласти в каструлю спаржу і цибулю, залити бульйоном і тушкувати 15 хвилин. Суміш посолити і поперчити, подрібнити блендером до однорідної консистенції.
  3. На сковороді розтопити масло і додати борошно, тушкувати 2-3 хвилини, не перестаючи помішувати. Цю суміш додати до подрібненої спаржі, влити молоко і довести до кипіння, зняти з вогню через кілька хвилин.
  4. Додати в суп сметану, змішати і знову поставити на плиту, але не доводити до кипіння.

Касероль із сиром чеддер

Інгредієнти:

  • спаржа – 1 кг;
  • яйця – 5 шт.;
  • подрібнений сир чеддер – 1 чашка;
  • подрібнені солоні крекери – 1 чашка;
  • вершкове масло – 3 ст. л.;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • молоко – 2 склянки;
  • сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  1. Відварити спаржу і відкинути на друшляк.
  2. Зварити круто яйця, почистити і нарізати скибочками.
  3. Розтопити вершкове масло на сковорідці, додати борошно і тушкувати, постійно помішуючи. Влити молоко і добре перемішати. Додати сіль і перець. Соус готовий.
  4. У форму для запікання шарами викласти половину спаржі, яєць, сиру і соусу, а потім все повторити. Присипати страву крекерами.
  5. Поставити форму в гарячу духовку і запікати 30 хвилин або до готовності.

Кіш зі спаржею та шинкою

Інгредієнти:

  • спаржа – 1 кг;
  • шинка – 300 г;
  • яйця – 3 шт.;
  • подрібнений твердий сир – 1,5 чашки;
  • цибуля-шалот – 2 шт. середніх розмірів;
  • молоко – 1/2 склянки;
  • сметана – 1/2 склянки;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • сіль, чорний перець – за смаком.

Приготування:

  1. Очистити і подрібнити цибулю, нарізати кубиками шинку.
  2. В окремому посуді з’єднати молоко, сметану і яйця. Суміш посолити і поперчити. Соус готовий.
  3. На сковороді підігріти оливкову олію й обсмажити цибулю до приємного золотистого кольору. Додати спаржу і протушкувати 10 хвилин до напівготовності.
  4. Взяти округлу форму з краями для запікання, викласти половину сиру, усю спаржу і шинку. Полити соусом, посолити і поперчити, присипати сиром, що залишився. Запікати в теплій духовці 30 хвилин або до готовності.

Спаржа та бекон

Макаронна запіканка зі спаржею

Інгредієнти:

  • спаржа – 500 г;
  • макарони Зіті або Пенне – 400 г;
  • шинка – 200 г;
  • моцарела – 200 г;
  • оливкова олія – 3 ст. л.;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль, чорний перець, базилік – за смаком.

Приготування:

  1. Відварити макарони в солоній воді до напівготовності та відкинути на друшляк.
  2. Відварити до напівготовності спаржу і теж відкинути на друшляк.
  3. Підігріти на сковорідці оливкову олію й обсмажити подрібнений часник. Додати макарони та спаржу, протушкувати. За необхідності в сковороду можна влити трохи води, в якій варилися макарони.
  4. Шинку нарізати кубиками або соломкою, а моцарелу – скибочками. Додати до макаронів, посолити, поперчити і добре перемішати. За смаком присипати базиліком.
  5. Зняти з вогню за повної готовності макаронів, злегка охолодити і подавати на стіл.

Біла спаржа з лососем

Інгредієнти:

  • біла спаржа – 2 зв’язки (близько 24 штук);
  • копчений лосось – 8 тонких скибочок;
  • тертий сир емменталь – 120 г;
  • молоко – 0,5 л;
  • борошно – 40 г;
  • олія – 30 г;
  • мускатний горіх, сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  1. Відварити спаржу в солоній воді та відкинути на друшляк.
  2. Розтопити масло в невеликій каструлі, додати борошно і перемішувати за допомогою вінчика. Додати молоко і подрібнений мускат, не перестаючи мішати. Посолити й поперчити. Після закипання соус загусне. У цей момент його потрібно зняти з вогню і додати тертий сир.
  3. Загорнути в скибочки лосося по 3 пагони спаржі та викласти у форму для запікання. Полити соусом і запікати в духовці в режимі гриля до золотистої скоринки. Якщо відсутній режим гриля, потрібно виставити термостат на максимум і ввімкнути тільки верхній нагрів.
  4. Подавати на тарілках із відвареною молодою картоплею і петрушкою. Прекрасно доповнить страву келих білого вина мускатного сорту.

У цьому рецепті лосось можна замінити сирокопченою шинкою, а білу спаржу – зеленою.

Соуси до спаржі

Відварену звичайним способом спаржу можна подавати як самостійну страву, якщо доповнити її соусом. Це може бути:

  • Голландський соус. Є класичним супроводом спаржі. Для його приготування потрібно підігріти 2 ст. л. соку лимона і розтопити 100 г вершкового масла. Каструлю для соусу поставити на слабкий вогонь або водяну баню, влити 3 яєчні жовтки та збивати віночком, поки маса не почне густіти, а потім поступово влити 4 ст. ложки. л. гарячого окропу, не перестаючи перемішувати. Далі влити сік лимона, зняти соус з вогню і продовжувати збивати, потроху додаючи розтоплене масло. Суміш посолити та поперчити, за бажання додати дрібку каєнського перцю (чилі) і знову змішати. Соус для спаржі готовий.
  • Фламандський соус. Простіший соус, для приготування якого потрібно дрібно нарубати 4 варених яйця, змішати з 75 г розтопленого вершкового масла і одним пучком подрібненої петрушки. Соус посолити, поперчити і можна подавати.

Відео: невідомі факти про спаржу

Спаржа – це корисний овоч, що має свої особливості, про які можна дізнатися з наступного відео:

Спаржа – це низькокалорійний продукт, який багатий вітамінами і корисними мікроелементами, тому і рекомендований до щоденного вживання. На основі цього овоча можна готувати швидкі сніданки та оригінальні вечері. До того ж спаржу можна використовувати в лікувальних і косметологічних цілях, але попередньо все ж варто проконсультуватися з фахівцем, оскільки не варто виключати можливості індивідуальної непереносимості продукту.