Слива Анна Шпет: опис сорту, фото, відгуки, правила посадки, догляду та вирощування

Слива Анна Шпет

Слива “Анна Шпет” є дуже популярним і затребуваним сортом, що належить до числа пізньостиглих фруктів. Поласувати смачною, ніжною, соковитою і неймовірно ароматною сливою можна буде не раніше, ніж із середини жовтня. Слива не вибаглива і вимагає простого догляду, але не перестає дивувати багатим і стабільним плодоношенням.


Історія селекції

Історія виведення цього сорту слива дуже цікава і дивовижна. Франц Шпет, власник розплідника найрізноманітніших фруктових дерев, наприкінці 19-го століття зміг гідно оцінити смакові властивості сливового саджанця, привезеного з Угорщини. Трохи попрацювавши, зміг не тільки закріпити, а й значно поліпшити властивості цього сорту.

1874 року Шпет розпочав продаж власних сливових дерев, яким дав назву Anna Späth, присвячену своїй улюбленій прабабусі, адже саме вона і була засновницею 1782 року цього фруктового розплідника. Починаючи з 1947-го року, сорт сливи Анна Шпет внесли до Держреєстру.

Опис сливи “Анна Шпет”

Дерево має середні розміри, у нього густа крона, покрита великою кількістю листя. Крона може бути округло-пірамідальної або округлої форми. Штамб рівний і практично ідеально гладкий, пагони прямі, мають світло-коричневий відтінок. Пластинка листка порівняно невеликих розмірів, тонка, світло-зеленого кольору, злегка зазубрені краї.

Період цвітіння починається в першій половині квітня. Кожна брунька ділиться на дві досить великі квітки. Рильце маточки трохи виступає над тичинками.

Плоди досить великі, можуть бути яйцевидної або овальної форми. Вага одного фрукта може коливатися в межах 40-50 г. Щільна і тонка шкірка, відтінок темно-сливовий, практично чорний, але зустрічаються цегляно-коричневі плоди.

Може здатися, що на поверхні сливи сизий наліт. Золотисто-медова і практично повністю прозора м’якоть, може бути жовто-зеленого відтінку. Кісточка овальної форми, середніх розмірів. Смак плоду ніжний і м’який, відчувається солодкість і легка кислинка.

Фрукти широко використовуються в приготуванні різних десертів, але краще їсти свіжими. Також цей сорт сливи підходить і для консервації на зиму. Фрукти легко переносять тривале транспортування, можуть близько 30 днів зберігати свіжість за умови зберігання в сухому приміщенні.

Інші особливості сорту:

  • Після висадки дерева перший урожай буде отримано приблизно через 3-4 роки.
  • Доросле дерево, віком близько 20 років, буде давати приблизно 120 кг сливи, за умови правильного і регулярного догляду.
  • Сорт має хороші регенеративні якості – можливе повне відновлення дерева навіть у тому випадку, якщо воно сильно постраждало від холодів.
  • Дощове і холодне літо може спровокувати зараження дерева різними захворюваннями.

Огляд сорту “Анна Шпет” представлений у наступному відео:

Характеристики

Фрукти Анни Шпет не опадають, залишаються на гілках до тих пір, поки повністю не дозріють, навіть, якщо буде погана погода. Але навіть напівстиглі фрукти чудово підходять для зимових заготовок, свіжі плоди здатні тривалий час зберігатися, не втрачаючи ні смакових, ні зовнішніх якостей.

Запилення

Сорт сливи Анна Шпет належить до числа самоплідних культур. Однак для того, щоб значно збільшити обсяги врожаю, рекомендується звернути увагу на користь запилювачів. Для цього варто поруч висаджувати такі сорти сливи, як Катерина, Вікторія, Ренклод зелений. Це дозволить сливі рясно плодоносити кожен сезон.

Посухостійкість і зимостійкість

Слива характеризується середньою морозостійкістю, водночас має здатність до швидкого відновлення після перенесених холодів. Дерево не рекомендується вирощувати в холодних кліматичних умовах, адже низькі температури чинять негативну дію на врожайність.

Анна Шпет не має високих вимог до ґрунту, спокійно переносить навіть тривалі посушливі періоди. Нормально дерево росте і в умовах степу, нестачу вологи переносить відносно спокійно, що практично не позначається на високій якості плодів.

Терміни цвітіння і плодоношення

Початок періоду плодоношення припадає на 3-5 рік після того, як був висаджений саджанець сливи. Цвітіння починається приблизно в перших числах або середині квітня, залежно від того, наскільки тепла весна. Дозрівання плодів пізніше і припадає на кінець вересня або початок жовтня.

Урожайність

Даний сорт сливи належить до числа скороплідних. Однією з головних переваг фруктового дерева є систематичне плодоношення, при цьому щороку обсяги врожаю постійно збільшуються.

Після дозрівання фруктів, їх можна все зривати. Слива не має схильності до опадання, тому протягом досить тривалого часу фрукти можуть утримуватися на гілках, не втрачаючи своїх смакових і зовнішніх якостей.

Урожай цього сорту слив має пряму залежність безпосередньо від віку самого дерева. Якщо фруктове дерево росте в саду 10 років, можна зібрати близько 30 кг смачних і соковитих слив. Досягнувши 12 річного віку, в середньому одне дерево приносить близько 60 кг плодів. Дерево, віком 20 років, має найбільш високу врожайність і може давати до 150 кг фруктів.

Урожай

Зустрічаються випадки, коли період плодоношення настає не раніше, ніж на 5 рік.

Стійкість до шкідників і хвороб

Анна Шпет не має стійкості до таких хвороб як полістигмоз і моніліоз. Перша недуга проявляється яскраво вираженою плямистістю на листках. Зараження виявити можна на самому початку літа, особливо, якщо були рясні та тривалі дощі. Спочатку на поверхні листя з’являються характерні плями жовтого кольору, після чого починають гнити і утворювати червоні плями.

Якщо листя набуло яскравого помаранчевого відтінку, і не було розпочато лікування, є ризик втратити весь урожай. Не тільки починається інтенсивне опадання листя, а й значно слабшає саме дерево, знижується і морозостійкість. У результаті після сильних заморозків дерево може загинути.

Захистити сливу допоможуть такі рекомендації:

  • Проведіть обробку кори бордоською рідиною, також можете використовувати речовини, у складі яких знаходяться фунгіциди.
  • Після того, як зберете весь урожай, перед початком заморозків, листя обприскайте мідним купоросом. Проведіть обробку і землі навколо дерева.
  • Опале листя стає ідеальним місцем для розмноження різних шкідників, тому зберіть його і обов’язково спаліть.

Моніліоз здатний вражати як листя, так і пагони сливи, які набувають червонуватого відтінку і незабаром повністю засихають. Плоди мають яскраво виражений сірий нарост, що призводить до швидкого загнивання. Щоб вилікувати дерево від цього захворювання, необхідно проводити обробку як заражених гілок, так і пагонів.

Небезпечними шкідниками сливи є гризуни, які не зможуть встояти перед можливістю поласувати солодкими плодами. Щоб захистити дерево, його потрібно додатково вкрити полімерною сіткою або іншим щільним матеріалом. Миші та зайці просто не зможуть підібратися до стовбура сливи, також холод не зможе пошкодити культуру.

Переваги та недоліки сорту

Багато хто віддає перевагу саме цьому сорту, адже дерево має масу позитивних якостей і переваг. Головними плюсами вважаються:

  • у догляді та вирощуванні не потрібно докладати особливих зусиль;
  • зібраний урожай може зберігатися протягом досить тривалого часу, не втрачаючи зовнішнього вигляду і смакових якостей;
  • дерево дає великий урожай;
  • дозрівання плодів пізніше;
  • дерево легко і швидко відновлюється після перенесеної посухи або сильних заморозків;
  • плоди мають прекрасні смакові якості;
  • сорт має високу морозостійкість, тому можна не вкривати дерево перед зимою.

Не дивлячись на масу переваг, цей сорт сливи має і деякі недоліки. Головними мінусами є:

  • плоди можуть тріскатися, якщо вчасно не буде зібрано врожай;
  • деревина дуже пухка;
  • під час збору врожаю можуть з’являтися певні труднощі.

Особливості посадки

Під час посадки рослини варто враховувати деякі нюанси, які безпосередньо пов’язані з особливостями сорту, що допоможе не розчаруватися і найближчим часом отримати багатий урожай.

Посадка дерева

Терміни

Висаджувати цей сорт сливи можна як у весняну, так і в осінню пору року. Але ідеальним варіантом буде середина весни, квітень місяць, коли ґрунт уже не буде замерзлим, однак і не встигне сильно прогрітися.

Анна Шпет віддає перевагу південній стороні саду, тому краще вибирати місце, де саджанець буде надійно захищений від сильних поривів вітру.

Важливо перед посадкою на ділянці повністю видалити всі бур’яни, які можуть бути переносниками шкідників. Не можна допускати і протягів, не рекомендується висаджувати дерева поблизу будинку або стін гаража. У такому місці рослина не буде отримувати достатньо сонячного тепла, що негативно позначиться на зростанні та розвитку.

Вибір місця

Сливові дерева набагато краще ростуть і добре плодоносять на освітлених ділянках саду. Не рекомендується садити інші рослини ближче, ніж на відстані 3 м до дерева. Якщо посадити саджанець не далеко від будівель, це забезпечить додатковий захист від заморозків. Споруди можуть не тільки давати захист молодому дереву, а й обігрівати, проте вони не повинні знаходитися занадто близько.

Особлива увага має звертатися саме на вибір ґрунту. Ідеальним варіантом буде ділянка, на якій ґрунтові води знаходяться на достатній глибині. Також можна використовувати дренаж, що допоможе захистити коріння від загнивання.

Слива росте і розвивається дуже повільно, якщо росте на піщаному або глинистому ґрунті. Краще зупиняти вибір на родючому і пухкому ґрунті, що володіє нейтральним показником pH.

Вибір саджанців

Дуже важливе значення має вибір саджанця, адже саме від цього залежить, чи виросте дерево міцним і буде гарно плодоносити, чи загине після першої зими.

При виборі саджанця повинні враховуватися такі моменти:

  • на рослині не повинно бути навіть мінімальних пошкоджень;
  • коріння добре розвинене, прищепа повністю дозріла;
  • кора гілок і штамба ідеально гладка, без травм та інших видів пошкоджень.

Щоб рослина швидше вкоренилася на новому місці, краще зупиняти вибір на дереві віком не молодше 2 років.

Алгоритм посадки

Вибір ґрунту дуже важливий пункт у вирощуванні фруктового дерева. Перебувати на достатній глибині повинні ґрунтові води або обов’язково використовується дренаж.

Процедура посадки проводиться за такою схемою:

  1. Посадка буде проводитися навесні, але готуватися яма повинна ще восени. Викопайте яму, глибина якої має бути близько 60 см і ширина 80 см.
  2. Підготуйте земляну суміш – змішайте перегній (8 кг), калімагнезію (150 г), золу дерева (300 г) і пісок (1 відро).
  3. Коріння дерева опустіть у заздалегідь підготовлений розчин глини.
  4. Важливо, щоб коріння не йшло глибоко в ґрунт при посадці, а корінці височіли над поверхнею приблизно на 5-6 см.
  5. Якщо саджанець купили навесні, не вкорочуйте корінці, але злегка обріжте гілки.
  6. Щоб підвищити врожайність сливи, висаджуйте її поруч з аличею.
  7. Під час посадки додавайте підготовлені добрива, але важливо, щоб у їхньому складі не було азоту.
  8. Після посадки дерева, засипте чистий ґрунт і додайте 500 г суперфосфату.
  9. У центрі ями встановіть кілочок, до якого акуратно прив’яжіть рослину.

Після висадки потрібно переконатися, що шийка саджанця знаходиться на 6 см вище рівня землі. Спорудіть лунку, щоб вона могла вмістити близько 20 л простої води.

Усі квіти видаліть у перший рік після посадки, що допоможе дереву швидше прижитися на новому місці. Видаліть близько 50 % всіх зелених плодів, після чого проведіть нормування врожаю.

При проведенні групової посадки високорослого сорту сливи Анна Шпет, потрібно дотримуватися схеми розміщення саджанців – не ближче, ніж 6-5 м. Необхідно обов’язково враховувати і низький імунітет даного сорту фруктової культури до різних захворювань. Саме тому не рекомендується занадто сильно загущувати сад.

Догляд за рослиною

В основі правильного догляду лежить полив, підживлення і підготовка дерева до зими. У перший рік після висадки дуже важливо багато і часто поливати сливу, не забуваючи періодично розпушувати землю.

Полив дерева

Ретельного догляду потребує доросле дерево – важливо виконувати мульчування з використанням перегною і рясний полив. Сливу потрібно двічі на день поливати, з розрахунку близько 40 л води на одну культуру. Частота поливу не повинна перевищувати 6 разів на 30 днів.

Не можна допускати, щоб земля промокала більше, ніж на 30 см углиб. Шкоду приносить і пересихання ґрунту, особливо, якщо почався період прискореного зростання.

Підживлення

Якщо слива була висаджена з урахуванням усіх порад і правил, протягом перших двох років можна не виконувати підживлення. Під час посадки в яму було додано необхідну кількість мінеральних речовин, завдяки яким забезпечується повноцінний розвиток і правильний ріст дерева.

Потім підживлення проводяться за такою схемою:

  1. Перед початком періоду цвітіння сливи, обов’язково вноситься сульфат калію (35 г) і сечовина (35 г).
  2. У літню пору року виконуйте обприскування дерева спеціальною сумішшю, приготованою з вапна (2 г) і сечовини (10 г), розбавивши водою (10 л). Обов’язково прослідкуйте, щоб на листках культури не залишилося розчину.
  3. При кожному поливі вносьте нітрофоску (30 г) і сечовину (30 г).
  4. Провівши збір фруктів, удобрюйте сливу 30 г суперфосфату і 30 г калію.
  5. Наприкінці осені та перших місяцях весни використовуйте органічні добрива.
  6. У вересні виконайте осіннє підживлення, використовуючи розчин сірчистого калію (2 ст. л.). л.), суперфосфату (3 ст. л.), суперфосфату (3 ст. л.). л.), додавши води (10 л). Під кожен саджанець виливайте 30 л розчину.
  7. В осінню пору року заборонено вносити азотні добрива.
  8. Під час виконання осіннього перекопування пристовбурного кола перед заморозками, під кожну рослину вносьте гній (15 кг), аміачну селітру (50 г), суперфосфат (150 г).

Полив

Головною відмінною рисою Анни Шпет є велика вимогливість, щодо рівня вологості землі. Саме через це догляд за деревом може викликати певні труднощі.

Анна Шпет негативно реагує не тільки на посуху, а й перезволоження ґрунту. Цілком достатньо буде виконувати полив всього три рази за один сезон.

Варто дотримуватися такої схеми поливу:

  1. Перший полив виконуйте відразу після того, як з’являться перші пагони навесні.
  2. Другий полив проводьте в період, коли настає дозрівання фруктів.
  3. Третій полив виконуйте після того, як повністю зберете весь урожай.

Варто дотримуватися певної норми поливу – на одне дерево має витрачатися близько 30-40 л води. Даний показник може коливатися з урахуванням кількості опадів, що випала.

Обрізка

Відразу після того, як буде посаджено саджанець, проводиться перша обрізка. Не можна вкорочувати головний провідник, але всі інші гілки обрізають приблизно на 1/3. Протягом перших 4-х років росту дерева, проводиться кожен сезон формування крони. Найчастіше вибирається розріджено-ярусна форма.

Протягом усього року може проводитися обрізка дерева, але обов’язково враховується пора року:

  • Навесні обрізку здійснюйте ближче до кінця березня. Проріджуйте крону, проводьте регулюючу обрізку. Обов’язково видаляйте всі зайві гілочки та пагони, які ростуть вертикально. Укорочуйте торішні прирости.
  • Влітку обрізку проводьте в липні. Літня обрізка сливи дозволяє сформувати красиву і правильну крону дерева. Саме в цей час можна буде легко помітити всі гілки, які були пошкоджені морозом. Також прибирайте зайву густоту крони. Під час проведення літньої обрізки сливи, прибирайте сухі гілки, які були пошкоджені хворобами або шкідниками, зайва поросль обов’язково видаляється.
  • Восени обрізку проводьте у вересні. Даний період є найбільш сприятливим для виконання омолоджувальної обрізки. Видаляйте всі зламані та пошкоджені гілки, можете трохи вкоротити верхівку.

Не залежно від того, в який час проводиться обрізка сливи, всі зрізи в обов’язковому порядку обробляються садовим варом. Зрізані гілки, особливо, якщо вони були уражені шкідниками або хворобами, виносяться з саду, після чого спалюються. Це дозволить запобігти поширенню інфекції.

Обрізка дерева

Підготовка до зими

Правильна підготовка дерева до майбутньої зими, допоможе Анні Шпет легко і без серйозних наслідків перенести заморозки. Це один із найголовніших пунктів, на які варто звертати увагу садівникам.

Для сприятливої зимівлі сливи, дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • Щоб уникнути сильного обмороження молодих дерев, вкривайте повністю все дерево спеціальним синтетичним садовим укриттям або папером. Для дорослих рослин укривайте стовбур, не зачіпаючи гілки.
  • Ближче до кінця осені, поки не настали заморозки, виконайте побілку штамбів. Обробіть вапном (можна замінити водоемульсійною фарбою) основи скелетних гілок.
  • Дерево потрібно захищати від гризунів. Для цього обмотайте стовбур сливи капроновою сіткою. Якщо саджанець молодий і був посаджений кілька місяців тому, вкривайте його повністю. Додатково на садовій ділянці встановіть спеціальні пастки, які захистять стовбур від гризунів.
  • Вологозарядковий полив допоможе підвищити рівень морозостійкості сливи. Проводьте його ближче до кінця осені, до того, як настануть перші заморозки.

Анна Шпет є високоврожайним і невибагливим сортом сливи, який користується великою популярністю серед садівників. Плоди мають приголомшливий аромат, смачні, соковиті та м’ясисті, тому широко використовуються як у кулінарії, так і в народній медицині. До того ж сорт не має особливих складних вимог при його вирощуванні.