Грибна ферма: принцип влаштування, технологія вирощування грибів

Грибна ферма

Гриби – цінний продукт харчування, смачний і корисний, тому купівля грибної ферми може стати вигідним бізнесом. Великих вкладень у нього не буде потрібно, але деяке обладнання закупити доведеться. А головне, треба вивчити технологію вирощування популярних грибів.

Що таке грибна ферма

Грибна ферма – ефективний інструмент для вирощування грибів, який має найрізноманітніший вигляд. Це можуть бути і невеликі картонні коробки, і величезні приміщення, в яких вирощують сотні кілограмів печериць, глив або інших грибів, що користуються ринковим попитом.

Існує кілька методів вирощування:

  • На грядках. Це економічний спосіб, для якого потрібна плівка і компост. Мінус – залежність від сезону.
  • У мішках. У них насипають субстрат, проробляють отвори і підвішують.
  • У брикетах. Сучасний метод, за якого суміш пресують у брикети. Плюс – спрощується догляд.
  • У контейнерах. Це американська технологія, за якої ґрунт із міцелієм поміщають у пластикові або дерев’яні контейнери, попередньо оброблені від цвілі.

Вважається, що грибна ферма, яка має потенціал для розвитку, повинна займати площу як мінімум в 1 сотку. Менші масштаби також дають змогу отримувати прибуток, але особливих можливостей до зростання бізнесу вони не дають. Є можливість вирощувати гриби і для себе – це дозволяє економити бюджет на придбанні грибної продукції.

Де купити грибну ферму

Придбати обладнання для вирощування грибів можна в магазинах садівничої спрямованості. Але, як правило, охочі замовляють товар в інтернет-магазинах. Досить задати в пошуковик запит про купівлю грибних ферм, щоб у видачі з’явилися десятки пропозицій – від магазинів і приватних осіб.

Купуючи грибні набори, віддавайте перевагу фірмам, що відсилають товар післяплатою. Це дасть вам змогу не нарватися на шахраїв.

Особливості та переваги

У грибного бізнесу, як і в будь-якого іншого, поряд з перевагами, є і деякі недоліки. Перш ніж починати вирощування грибів на продаж, корисно ознайомитися з усіма плюсами і мінусами, щоб вирішити – наскільки це заняття вам підходить.

Переваги вирощування грибів:

  • продукція виходить екологічно чистою і безпечною – можна забезпечувати свою сім’ю цінним білковим продуктом;
  • чудова ідея для бізнесу – якщо поставити вирощування грибів на потік, можна непогано заробляти, адже гриби користуються стабільним ринковим попитом;
  • не потрібно нічого вигадувати і винаходити – технологію продумано, потрібно тільки виконувати інструкції;
  • не потрібно дорогого устаткування і великих стартових вкладень;
  • вирощуванням грибів можна займатися протягом усього року – у підвалі або вдома.

Мінуси:

  • на врожай грибів впливають різні чинники – проблеми з вентиляцією, освітленням, температурним режимом;
  • щоб швидко окупилися витрати, пов’язані з відкриттям грибного бізнесу, необхідна масштабна і старанна робота, а також надійні канали збуту;
  • при масовому вирощуванні грибів необхідно надягати спецодяг і засоби захисту;
  • якщо ферма розташована в підвалі, доводиться чимало часу проводити в несприятливій обстановці;
  • потрібно знайти не тільки приміщення з відповідною площею – якщо йдеться про вирощування грибів на продаж, але й забезпечити там відповідний мікроклімат.

Досі невідомо, чи існує шкідливий вплив грибних спор на дихальну систему людини. Оскільки немає точної інформації з цього приводу, рекомендується надягати респіратор під час роботи з грибами.

Які гриби вирощувати

Існує приблизно 80 видів грибів, які підходять для розведення на грибних фермах. Але для вирощування на продаж годяться лише кілька різновидів. Найпопулярніші промислові гриби – печериці (37%) і гливи (21,5%).

Також у промислових масштабах, але набагато менших, ніж гливи та печериці, вирощують білі гриби, трюфелі, шиїтаке, лисички та опеньки.

Грибна ферма

Печериці

Зазвичай печериці вирощують у приміщеннях – гаражах, підвалах, теплицях. За рік збирають 3-4 врожаї. Найкращі сорти для вирощування на продаж:

  • Хаузер А 15;
  • Сілван 130;
  • Соміцел 512, 608, 609.

Плюси:

  • проста технологія вирощування і мінімум догляду;
  • підходять найрізноманітніші приміщення;
  • користуються підвищеним попитом;
  • можна збувати великими партіями;
  • плодоносять хвилями;
  • висока врожайність.

Мінуси:

  • важко знайти високоякісний субстрат вітчизняного виробництва – доводиться купувати компост і покривний ґрунт імпортного виробника, що підвищує собівартість;
  • висока конкуренція.

Білі гриби

Цей гриб вважається найціннішим у всьому грибному царстві. Причина – відмінний смак і поживна цінність. Вид користується незмінним попитом серед споживачів.

Плюси вирощування білих грибів:

  • можна вирощувати і у відкритому ґрунті, і в теплицях;
  • висока рентабельність і прибуток;
  • не потребує спеціальної підготовки;
  • користується попитом.

Мінуси:

  • потрібен симбіоз із певними деревами;
  • у приміщенні необхідно створювати особливі умови, максимально наближені до природних;
  • для вирощування потрібен спеціальний лісовий ґрунт.

Гливи

Устричні гливи – смачний і врожайний гриб, що росте в природі на стовбурах дерев і пнях. Культивується з 1900 року. Спочатку гриб вирощували в Німеччині, потім він поширився по всьому світу. Особливо багато глив вирощують у Китаї.

Найкращі сорти для вирощування на продаж:

  • найвищі врожаї (до 250 кг з 1 т субстрату) – Рх, НК-35, Р-24;
  • середні врожаї (від 180 до 200 кг з 1 т субстрату) – Р4, Р20, Р40.

Плюси:

  • простий процес вирощування;
  • стабільно високий попит;
  • підходять будь-які приміщення;
  • за рік збирають до 4-х урожаїв;
  • росте на соломі.

Мінуси:

  • необхідно раз на 3-4 роки змінювати сорти, щоб субстрат не засмічувався специфічними хворобами;
  • проблеми з транспортуванням, оскільки структура ніжна.

Гливи вирощують на пшеничній, ячмінній або гороховій соломі, причому остання збільшує врожайність на 20-25%.

Види грибної ферми

Пристрій грибної ферми залежить від її призначення – вона може бути розрахована на вирощування продукції для власних потреб або продажу. Другий варіант може мати необмежені масштаби – виходить вирощувати як кілька десятків кілограм, так і кілька тонн на місяць.

Грибна ферма загалом

Домашня ферма може бути організована практично в будь-якому вільному приміщенні. Головне, щоб у ньому було тепло, була вентиляція та інші умови для сприятливого росту грибів. Найпростішу домашню ферму можна влаштувати в підвалі, теплиці, сараї.

Незалежно від типу приміщення, грибоводу знадобиться таке обладнання:

  • кліматична система;
  • стелажі;
  • освітлювальні прилади;
  • холодильне обладнання;
  • парогенератор.

Більш точний список складається залежно від обраного виду грибів, способу і масштабів вирощування, інших нюансів.

Міні-грибна ферма для домашнього вирощування

Грибною фермою називають досить простий набір, за допомогою якого продукція вирощується в домашніх умовах.

З чого складається грибна ферма:

  • картонна коробка;
  • міцелій (грибниця).

Гриби в коробці

Розмір коробок може бути різним, є побільше – 20х13х6 см або 8х10х4 см. Це зовсім невеликий обсяг, розрахований на вирощування грибів для домашніх потреб. Якщо йдеться про бізнес, то великих доходів подібні міні-ферми не принесуть, але цілком можуть стати серйозною підмогою для сімейного бюджету.

Виробники і постачальники ферм для вирощування грибів запевняють, що вони можуть стояти в будь-якому зручному власнику місці, і в них можна вирощувати:

  • печериці;
  • гливи;
  • білі гриби;
  • маслюки та інші види.

Одна коробка коштує 150-200 руб. Точна кількість грибів, що вирощуються в одній коробці, не уточнюється. Досвід показує, що з цього виходить виростити близько 1 кг продукції.

Як “запустити” грибну ферму:

  1. Розкрийте упаковку. Для цього зріжте її верх по лінії відрізу. Усі вказівки про це є прямо на коробці.
  2. Регулярно збризкуйте грибницю водою – 2-3 рази на день.

Приблизно через місяць після початку поливу можна буде збирати врожай.

Перш ніж замовляти велику кількість наборів, купіть 2-3 штуки з гливами або печерицями, щоб поекспериментувати. У такого способу вирощування грибів, поряд із перевагами, є і кілька недоліків.

Плюси:

  • можна вирощувати гриби в будь-якому місці – вдома, на балконі, на дачі, в сараї, підвалі;
  • свої гриби обходяться дешевше;
  • вдається отримувати екологічну продукцію;
  • можна заробляти на розведенні грибів, розсаджуючи шматочки міцелію по різних ємностях;
  • вирощуються різні види грибів.

Мінуси:

  • потрібно регулярно (кілька разів на день) поливати;
  • невеликі обсяги вирощеної продукції;
  • немає гарантій, що гриби виростуть.

Ні про який бізнес, купуючи подібні набори, думати не варто. По-перше, йдеться про малі обсяги. По-друге, навіть при дотриманні агротехніки міцелії виростають не завжди. Для продажу гриби вирощують у просторих приміщеннях, де розміщують компост із грибницями.

Технологія вирощування грибів

Кожен вид гриба вирощується за певною технологією, що дозволяє отримувати максимальні врожаї. Найпростіше ростити гливи і печериці – не дарма вони є лідерами в промисловому грибному фермерстві.

Печериці

Ферму печериць розміщують у будь-якому теплому приміщенні – тоді їх можна ростити цілий рік. Найзручніше вирощувати ці гриби в теплицях. Міцелій закладають у мішки або контейнери із субстратом. Ще варіант – пресовані брикети, в яких уже засіяно міцелій.

Для вирощування печериць потрібен підвал, мішки або полиці, субстрат і міцелій. Приміщення має бути провітрюваним, але без протягів, не сирим, з мінімумом світла. При правильній організації справи, з 1 кв. м збирають до 10 кг грибів.

Печериці

Як вирощувати печериці:

  1. Продезінфікуйте приміщення перед висадкою грибів. Побіліть стіни вапном, щоб запобігти розвитку цвілі та паразитів. Обприскайте підвал розчином мідного купоросу.
  2. Підготуйте субстрат. 80 % має становити гній (коров’ячий, кінський). Пташиний послід знижує врожайність на чверть, тому не використовується. У гній додайте свіжу солому, чорнозем, суперфосфат, товчену крейду. Ферментація субстрату триває 3-4 тижні.
  3. Коли маса дійде до активної фази розкладання, нагрійте її до +90°С, а потім різко остудіть до +30°С. Після того як субстрат досить підгнив, висаджуйте міцелій. Його беріть у спеціалізованих торгових точках. Якісний міцелій ростять у суворій стерильності. Висаджуйте гриби в ящики або мішки. На 1 кв. на метр площі витрачайте 400-500 г міцелію. Закладайте його в землю, виконавши неглибокі борозни (до 5 см). Зверху присипте субстратом.
  4. Посаджений міцелій відразу полийте водою. У період його розростання дотримуйтеся вологості 75-90%.
  5. Температуру після висадки міцелію підтримуйте на рівні +22….+24°С, у період плодоношення – +14…+17°С.
  6. Коли нитки грибниці з’являться на поверхні, присипте їх сумішшю садової землі і торфу, взятих у рівному співвідношенні. Товщина шару – 3-4 см. І полийте.
  7. Після завершення інкубаційного періоду починається активна фаза формування грибів. Знизьте температуру й очікуйте на врожай.

Перші печериці можна знімати через 2-3 місяці після посадки – точний термін залежить від сорту. Не допускайте перезрівання грибів, їхній смак від цього псується. А крім того, погано позначається на середовищі їхнього зростання. Про готовність печериць можна судити за кольором капелюшків – щойно вони стануть яскраво-білими, їх можна зрізати.

Активний розвиток печериць триває 1-2 тижні в сезон. Урожай складається з декількох хвиль – від 5 до 7. Є лугові сорти, що дають ще більше врожаю. Збільшити врожайність на 200-300% можна за допомогою спеціальної хімії (голландська технологія), але робити це небажано.

Печериці не зрізайте, а викручуйте разом із ніжками, а місця відривів присипайте свіжим ґрунтом або компостом. Якщо зрізати гриби ножем, місця зрізів доводиться дезінфікувати від цвілі та інфекції.

Незважаючи на дотримання технології вирощування та використання тільки якісної сировини, печериці можуть хворіти й уражатися шкідниками.

Які бувають хвороби та комахи:

  • Гниль. Вона виникає через надмірну вологу в грибницях. Гниття стрімко поширюється по всіх посадках. Уражені гриби видаляють, а субстрат обробляють розчином формаліну 0,3%-им.
  • Пліснява. З’являється при неякісній вентиляції. Якщо на капелюхах або ніжках грибів з’явилися слизькі плями, потрібно відразу вирвати їх разом із коренем. Місця, де росли хворі печериці, посипають сумішшю Суперфосфату і кухонної солі (у рівному дозуванні).
  • Кліщ. Ця дрібна комаха може поїдати ніжки грибів. Запобігти появі кліща допомагає обробка ґрунтосуміші сухим тютюном – 100 г на 50 кг субстрату.
  • Грибні мухи. Вони поїдають плодоніжки і псують грибницю. Якщо завелася муха, уражені ділянки видаляють, а всі інші проливають хлорофосом 0,5-1%-им хлорофосом.

Гливи

Ці гриби вирощують у мішках із субстратом або на пнях. Приміщення перед посадкою грибів дезінфікують розчином вапна та мідного купоросу – щоб запобігти зростанню плісняви.

Вентиляційні отвори закривають дрібною сіткою – щоб не налетіла грибна мошка. Оптимальна температура – +16…+18°С, вологість – 80-95 %. Найкраще місце для глив – льох.

Гливи

Порядок вирощування:

  1. Приготуйте субстрат. Крім соломи, можна використовувати кукурудзяні стебла і листя, лушпиння гречки або насіння соняшнику, деревну тирсу. Субстрат очистіть і просушіть. Якщо він підгнив, прокип’ятіть його. Час обробки – 40 хвилин. А потім пропарюйте ще кілька годин.
  2. Злийте воду і ретельно відіжміть солому. Щоб не було вологи.
  3. Міцелій розкришіть у закритому пакеті і насипайте його в мішки на 5-8 кг, чергуючи із субстратом. Коли ємності заповняться, міцно зав’яжіть їх і підвісьте до стелі. Або розкладіть на стелажах.

Другий варіант посадки – спочатку насипати субстрат, потім прорізати отвори (з інтервалами в 10 см) і в них закласти міцелій. Особливості;

  • підтримуйте в приміщенні темряву, не провітрюйте – гливі потрібен вуглекислий газ, що виділяється субстратом (для створення повітряного потоку вмикайте вентилятор);
  • інкубаційний період – 15-25 днів;
  • коли з’являться перші гриби, мішки переносять в інше приміщення – там має бути температура +10…+18°С, а вологість – 90-95 %;
  • освітлення забезпечуйте протягом 8 годин;
  • поливати субстрат не потрібно, інакше він буде гнити;
  • після першого врожаю субстрат не викидають;
  • на одному мішку можна отримати 5 врожаїв, період плодоношення – 4 місяці.

Куплений міцелій гливи зберігайте в холодильнику не більше 9 днів при температурі +4°С.

Під час висадки міцелію в приміщенні не повинно бути протягів. На руках мають бути надіті рукавички, на обличчі – марлева пов’язка.

Глива, як і печериці, може уражатися пліснявою, патогенними мікроорганізмами, кліщами, мокрицями, грибними мухами і комарами. Боротися з хворобами допомагає дезінфекція, вентиляція, проти комах використовують клейові пастки.

Білі гриби

Наразі в створюються великі виробництва з промислового вирощування боровиків. Цей гриб вирізняється чудовим смаком, тому здатний серйозно потіснити конкурентів.

Щоб вирощувати білі гриби масово, бажано мати приміщення. Тоді отримувати врожай можна буде цілий рік. Перед посадкою закуповують якісний міцелій. У хорошого посадкового матеріалу не повинно бути аміачного запаху.

Білі гриби

Як вирощувати боровики в приміщенні:

  • пакети з міцелієм провітріть і роздробіть, але упаковку надривати не потрібно;
  • підготуйте приміщення, обробивши його дезінфектором;
  • субстрат прокип’ятіть протягом години й остудіть;
  • змішайте субстрат із міцелієм – у суміш насипайте по 2,5-5% міцелію боровиків;
  • закладіть суміш у мішки і утрамбуйте;
  • з одного боку мішків зробіть розрізи – через них проростатимуть гриби;
  • розставте на полицях мішки (вертикально);
  • регулярно поливайте субстрат і провітрюйте приміщення.

Усі роботи з грибами слід проводити в рукавичках. Боровики хворіють рідко, але при порушенні поливного і температурного режиму вони уражаються білою гниллю (мікогонозом). Гриби з ознаками хвороби виростають недорозвиненими і деформованими. Для боротьби проводиться дезінфекція 40%-им формаліном.

Чи реально побудувати бізнес на грибній фермі

На ринку грибів доволі щільна конкуренція – їхнє вирощування вже поставлено на потік, тому на великі прибутки розраховувати не доводиться. А головне, перш ніж розпочинати справу, треба переконатися в наявності ринків збуту.

Що потрібно для відкриття ферми з вирощування печериць

Починаючи справу, обов’язково проаналізуйте місцевий ринок щодо попиту і пропозиції. Дізнайтеся більше про майбутніх конкурентів і ризики бізнесу, освойте технологію вирощування.

Що знадобиться для відкриття бізнесу:

  • Приміщення. Його площа має відповідати масштабам виробництва, а особливості – умовам вирощування конкретних грибів. З площі 100 кв. м збирають урожай 2-4 тонни.
  • Дозвіл. Рекомендується оформити ІП. Для цього треба подати заяву на відкриття виробництва та сплатити держмито. Код КВЕД вказуйте 0 1.13.6 “Вирощування трюфелів і грибів”. Щоб отримати дозвіл, треба подати документи про радіологічний контроль, фітосанітарний сертифікат, довідки про відповідність ГОСТам і відповідні інструкції.
  • Обладнання. Для вирощування грибів на продаж знадобиться кондиціонер, термогідрометр, лампи, ваги, парогенератор, котел для нагрівання води, холодильник. Також будуть потрібні ящики, полиці, піддони – залежить від обраного способу вирощування.
  • Персонал. Для невеликого бізнесу знадобиться 3-4 людини. Вони висаджуватимуть гриби, доглядатимуть за врожаєм, збиратимуть продукцію, оброблятимуть приміщення, підтримуватимуть оптимальні умови.

Збільшити площу можна за рахунок ярусів – гриби можна вирощувати на кількох поверхах. Також необхідно організувати систему поливу – автоматичну або ручну.

Куди збувати готову продукцію?

Обов’язкова умова успіху грибного бізнесу – надійні ринки збуту. Гриби ростуть постійно, зберігати їх довго не можна, тому потрібно мати кілька точок збуту – для підстраховки. Також можна організувати на ринку власну точку продажу, обладнавши її великим холодильником.

Куди можна збувати готову продукцію:

  • у продовольчі магазини;
  • у супермаркети;
  • на переробні підприємства;
  • перекупникам;
  • у кафе та ресторани.

Фахівці запевняють, що для запуску грибного бізнесу потрібно як мінімум 700000 руб. Здебільшого гроші підуть на придбання обладнання для вирощування грибів і для підтримки мікроклімату.

Поточні витрати на місяць – 70000 руб. Гроші йдуть на оплату оренди, води, світла, внесення податків, зарплату працівникам. Перші гриби будуть зібрані тільки через 2 місяці після початку бізнесу, тому загалом для запуску справи потрібно близько 1 млн руб. руб.

1 кг грибів (печериць) у роздріб коштує близько 250 руб. Оптова ціна – 150 руб. На 100 кв. м можна зібрати 2000 кг на місяць. Одна грибниця дає 6 врожаїв. Разом на рік – 1800000 руб. Прибуток за місяць – 150000 руб. Рентабельність – 25-40%. Окупається бізнес за рік або більше. Грибний бізнес не позбавлений ризиків:

  • Гриби можуть не зійти або загинути. Така біда часто трапляється з підприємцями-початківцями, які, не маючи достатнього досвіду, одразу організовують великі плантації.
  • Можна залишитися без урожаю через хвороби або шкідників. Мінімізувати ризики допомагає суворе дотримання технології, регулярне провітрювання і прибирання.
  • Не завжди вдається знайти покупців. Збути весь урожай проблематично.

Вирощування грибів – цікаве і перспективне заняття, яке може стати і хобі, і бізнесом, і просто підмогою в домашньому господарстві. Все залежить від масштабів і зацікавленості людини, яка вирішила вирощувати гриби для сім’ї або на продаж. Особливих баришів цей бізнес сьогодні не приносить, але при правильній організації цілком може стати стабільним джерелом доходу.