Капуста Романеско: опис, види, посадка і вирощування

Капуста Романеско – це італійський гібрид броколі та цвітної капусти, суцвіття якого нагадують пірамідки, мають насичено салатний колір і вирізняються ніжним горіхово-вершковим смаком без характерної гіркоти. Незважаючи на те, що сорт вважається екзотичним, його можна виростити на присадибній ділянці так само, як і цвітну капусту. При дотриманні правильної агротехніки вже до осені можна зібрати урожай зіркоподібних суцвіть.




Історія виведення

Капуста Романеско, яка також називається Кораловою капустою або Романською броколі, має італійське походження. Згідно з історичними довідками, сорт з’явився в Римі в 16 столітті, проте фактичних підтверджень цього не існує.

Всесвітньої популярності він набув тільки в 90-х роках минулого століття. Вважається, що його вивели римські селекціонери шляхом схрещування цвітної капусти та броколі, чим і пояснюється химерно-красива форма голівки, в якій суцвіття розташовані по логарифмічній спіралі.

Романеско обожнюють не тільки в Італії, але також у Франції та Німеччині. До того ж останнім часом капуста все частіше зустрічається на присадибних ділянках у країнах СНД.

Опис сорту

Романеско (латиною Brassica oleracea) належить до сімейства Хрестоцвітих і є оригінальною однорічною рослиною, яка плодоносить екзотичними й корисними головками, з характеристиками яких ознайомимося далі.

Зовнішній вигляд

Щоб зрозуміти, що з себе представляє ця капуста, потрібно розглянути такі її параметри:

  • Форма. Є особливістю цього однорічника. Суцвіття нагадують пірамідки лимонно-зеленого відтінку, які щільно розташовані одна до одної та оточені соковитим сизо-зеленим листям. Вони утворюють фрактальну спіраль із безлічі бутонів такої ж форми. Фрактал – це складна геометрична фігура, в якій якась частина весь час повторюється, постійно змінюючи власний розмір. Так, капуста складається з бутонів, кожен наступний з яких складається з набору таких самих за будовою бутонів, але набагато меншого розміру. По суті, квітки утворюють спіраль, що розгортається від центру. У зв’язку з такою будовою Романеско нагадує ряд Фібоначчі, в якому кожне наступне число дорівнює сумі двох попередніх чисел (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 і так до нескінченності). Під час підрахунку спіралей у кожному напрямку з’ясується, що вони завжди відповідають такій послідовності, хоча фрактал і триває не нескінченно, а має точку переривання.
  • Розміри. Залежно від умов вирощування екземпляри вилок заввишки можуть досягати 1 м, а самі качани в середньому важать по 500 г. У їжу можна вживати суцвіття не ширше 10 см. Розміри качанів не залежать від часу пересадки розсади на постійне місце.
  • Смак. Сорт належить до тієї ж групи, що й цвітна капуста, але за смаком більше нагадує броколі. Романеско має більш ніжну фактуру і горіхово-вершковий присмак. Йому не притаманна гірчинка, характерна для цвітної капусти та броколі.

Качани можна зберігати близько 3-х днів, але їх можна розібрати на суцвіття, викласти в пакетики, заморозити і вживати протягом 1 року.

Склад і корисні властивості

Харчова цінність капусти така (на 100 г):

Елемент Вміст на 100 г
Білки 2,9 г
Жири 0,4 г
Вуглеводи 6,5 г
Зола 0,9 г
Вода 89 г

Романеско є легкозасвоюваним і дієтичним продуктом – калорійність на 100 г становить усього 25 кКал.

Цей сорт капусти містить харчові волокна, каротиноїди, вітаміни (групи B, A, C, E, K), макро- і мікроелементи (цинк), антиоксиданти. Цікаво, у Романеско вміст вітаміну C на 100 г сягає 120 мг, тоді як у броколі та цвітній капусті цей показник становить 80 і 40 мг відповідно. До того ж у ній більше каротину та мінеральних солей, хоча й менше клітковини.

Завдяки такому складу Романеско має такі корисні для людського організму властивості:

  • допомагає повернути чутливість смакових рецепторів і позбутися металевого присмаку в роті;
  • бореться з раковими клітинами та іншими новоутвореннями за рахунок вмісту особливих речовин – ізоціанатів;
  • покращує моторику товстого кишківника, допомагаючи запобігти закрепам, діареї та геморою;
  • нормалізує корисну мікрофлору в кишечнику завдяки припиненню процесів гниття і бродіння;
  • розріджує кров і покращує еластичність кровоносних судин, посилюючи їхню міцність;
  • виводить надлишки поганого холестерину, шлаки і токсини, допомагаючи попередити розвиток атеросклерозу.

Капуста Романеско корисна абсолютно для всіх, проте її не варто поїдати в надмірній кількості, оскільки це може призвести до здуття і метеоризму.

Що ж являє собою капуста Романеско, докладно розповідається в наступному відео:

Різновиди сорту

До Державного реєстру РФ внесено чотири види капусти Романеско, які рекомендовані для культивування на особистих ділянках. До них належить:

  • Пунтоверде F1. Гібрид середнього терміну дозрівання – качани можна збирати на 110 день після появи перших сходів. Плодоносить головками вагою до 1,5 кг.
  • Вероніка. Як і попередній сорт, є середньостиглим, але утворює більші качани – масою близько 2 кг.
  • Перлина. Належить до середньопізніх сортів – качани можна збирати на 120 день після появи перших сходів. Плоди мають середні розміри і важать по 700-750 г.
  • Смарагдовий кубок. Сорт із терміном вегетації в 110-120 днів. Плодоносить невеликими плодами масою до 400-500 г, які за зовнішніми характеристиками більше нагадують броколі.

Агротехніка

Вивести Романеско складніше, ніж інших представників цієї овочевої культури, оскільки кожне порушення технології може призвести до того, що суцвіття просто не зав’яжуться. Щоб не допустити цього, слід враховувати такі агротехнічні правила:

  • Вирощувати капусту розсадним способом, висіваючи насіння в середині березня – наприкінці квітня, за 2 місяці до посадки розсади на постійне місце. Однак у південних регіонах можна скористатися і прямим посівом насіння в ґрунт, але в цьому випадку качани можуть вийти не такими красивими. Посадкові роботи на півдні можна проводити в першій декаді травня.
  • Під капусту вибирати добре освітлювані ділянки, на яких раніше росли такі культури:
    • картопля (найкращий попередник, оскільки після неї ґрунт залишається пухким);
    • цибуля;
    • морква;
    • томати;
    • огірки;
    • бобові;
    • буряк.

    Згідно з правилами сівозміни, Романеско не можна садити після інших представників Хрестоцвітих, тобто небажаними попередниками є всі види капусти, салат, редис, ріпа і бруква. Після них рослину можна культивувати тільки через 4-5 років.

  • Обробляти капусту тільки в лужному ґрунті, оскільки вона погано розвивається в кислому середовищі. За необхідності кислотність ґрунту можна знизити – з осені вапнувати або внести до нього деревну дозу чи доломітове борошно з розрахунку 200-400 г на 1 кв. м. м. Бажаним добривом також є гній або компост (2 відра на 1 кв. м). м). При внесенні підживлення ґрунт потрібно ретельно перекопати, щоб за зиму шкідники і спори хвороб загинули під впливом низьких температур. Навесні, безпосередньо перед посадковими роботами, ґрунт бажано підживити мінеральними добривами з вмістом міді та молібдену.
  • При вирощуванні культури особливу увагу приділити мікроклімату, оскільки капуста погано переносить різкі коливання температури, сильну спеку і затяжні холоди. У подібних умовах саджанці погано розвиваються, загнивають або пересихають. Для отримання хорошого врожаю рослину потрібно також своєчасно поливати і підживлювати.

За умови організації належного догляду за рослиною вже у вересні – жовтні можна приступити до збору повноцінних головок з тугими зіркоподібними суцвіттями.

Вирощування розсади

Італійський екзот вирощується переважно розсадним способом. Головки активно зав’язуються при температурі навколишнього середовища не менше 18°C. Це означає, що насіння на розсаду потрібно садити за 45-60 днів до того, як у конкретному регіоні настають подібні погодні умови і повністю мине загроза нових заморозків. Як правило, у північних і центральних регіонах насіння на розсаду потрібно сіяти наприкінці квітня, а в південних – із середини березня.

Розсада капусти

Виростити сильну розсаду можна поетапно:

  1. Підготовка субстрату. У неглибокий ящик або контейнер викласти керамзит, на який насипати 30% піску, 40% дерну і 30% торфу. У ґрунтову суміш варто додати жменю дернової золи для зниження її кислотності. З метою знезараження ґрунт полити розчином марганцівки або прожарити в духовій шафі. Детальніше про це читайте тут.
  2. Обробка насіння. Насіння обробити розчином марганцівки або Фітоспорину, щоб захистити його від грибкових і бактеріальних хвороб.
  3. Посів. На поверхні ґрунту зробити невеликі ямки глибиною 1 см на відстані 5 см одна від одної. У кожну лунку кинути по кілька насінин для кращої схожості, а після присипати ґрунтовою сумішшю і зволожити з розпилювача.
  4. Догляд. Протягом перших 2-3-х тижнів, до появи перших сходів, температуру в приміщенні підтримувати на рівні 20°C. Надалі знизити її до +10°C вдень і +8°C вночі (для цього розсаду можна переміщати на балкон), інакше паростки не будуть швидко рости і розвиватися. Для отримання сильної розсади з розвиненою кореневою системою не менш важливо забезпечити паросткам помірне освітлення з використанням спеціальних ламп, інакше паростки можуть витягнутися. Крім цього, саджанці потрібно своєчасно поливати, не допускаючи ні перезволоження, ні пересихання ґрунту, що загрожує розвитком чорної ніжки і загибеллю рослини.

Сильна розсада зможе протистояти несприятливим погодним умовам і утворити до кінця вегетаційного періоду щільну спіралеподібну головку відповідного розміру.

Посадка капусти в ґрунт

Пересаджувати розсаду на постійне місце потрібно після того, як мине загроза поворотних заморозків. Як правило, цей термін припадає на червень. Температура повітря має триматися не нижче +18°C, інакше суцвіття не зможуть розвинутися до потрібних габаритів.

Зміцнілі саджанці у віці 45-60 днів можна пересаджувати на заздалегідь оброблену ділянку в такому порядку:

  1. Підготувати лунки на відстані 45-50 см. Між рядами варто залишити 60 см для вільного проходу під час збирання врожаю. Таким чином, оптимальна схема посадки – 50х60 см.
  2. Землю полити гарячою водою або розчином марганцівки насиченого рожевого кольору.
  3. Розсаду акуратно витягти з контейнера, щоб не пошкодити кореневу систему, і викласти в лунки, а потім злегка обтиснути для гарного зчеплення корінців з ґрунтом. Після саджанці знову полити.

Якщо Романеско вирощується на півдні через прямий посів у ґрунт, потрібно дотримуватися такої ж схеми посадки, викладаючи насіння з інтервалом у 50 см. Прийнятна відстань між рядами – 60 см.

Догляд за саджанцями

Після посадки на постійне місце за саджанцями потрібно забезпечити грамотний догляд, який полягає в проведенні низки агротехнічних прийомів.

Полив і розпушування

Для зав’язування головок рослину потрібно рясно і регулярно поливати в період формування батогів, оскільки вона є вологолюбною і вимогливою до вологості ґрунту. У посушливе літо саджанці поливати раз на 3-4 дні, не допускаючи при цьому перезволоження ґрунту, оскільки це сприяє розвитку гнильних процесів у кореневій системі.

Через кілька хвилин після поливу землю під кожною рослиною потрібно поверхнево розпушувати для доступу повітря до коріння. Водночас варто проводити і прополку, інакше бур’яни позбавлятимуть капусту поживних речовин.

Полив

Своєчасне знищення бур’янів дасть змогу запобігти нашестю небезпечних для капусти шкідників і розвитку різних хвороб.

Підживлення

Для отримання хорошого врожаю у вегетаційний період капусту потрібно підгодувати 3 рази, дотримуючись такої схеми:

  1. На 7-10 день після посадки саджанці полити розчином, приготованим з 0,5 л коров’яку або пташиного посліду і 1 ст. л. комплексних мінеральних добрив на 10 л води.
  2. Через 2 тижні після першого підживлення внести азотні добрива. Щоб приготувати поживний склад, у 10 л води розмішати 30 г аміачної селітри, 40 г суперфосфату, по 2 г хлористого калію і борної кислоти.
  3. Ще через 2 тижні, коли почнуть зав’язуватися головки, провести третє підживлення. Для цього приготувати розчин з 0,5 л коров’яку або пташиного посліду, 30 г суперфосфату, 30 г аміачної селітри і 20 г хлористого калію на 10 л води. Під кожен кущ вливати 0,5 л добрива.

Надалі капусті не потрібні жодні підживлення, оскільки їх пізнє внесення може призвести до того, що головки суцвіть не зав’яжуться, а замість них вийдуть букети з капустяного листя.

Захист від хвороб і шкідників

Для Романеско небезпеку становлять хвороби, характерні для всіх представників Хрестоцвітих. До них належить:

  • кила;
  • чорна ніжка;
  • слизовий бактеріоз;
  • мозаїка;
  • сіра або біла гниль;
  • альтернаріоз.

При зараженні на листках часто з’являються крапки, темні плями і білий наліт. У такому разі уражені екземпляри доведеться викопати і спалити, а решту посадки обробити препаратами з вмістом міді, наприклад, Триходерміном або бордоською рідиною. Це допоможе захистити її від зараження бактеріальною інфекцією або грибком.

Не меншу загрозу для капусти становлять шкідники, особливо:

  • попелиці;
  • хрестоцвіті блішки;
  • капустяні мухи;
  • совки;
  • слимаки та равлики;
  • білокрилки.

Ці комахи висмоктують із листя поживні соки, а також переносять бактерії та грибки, спричиняючи в рослин різні хвороби. У більшості випадків заражені екземпляри доводиться викорінювати, а інші саджанці обробляти інсектицидами.

Щоб уберегти Романеско від атак комах, поруч із капустяною грядкою заздалегідь варто висадити пряні трави (кріп, шавлію, кінзу), оскільки їхній запах відлякує шкідників. До того ж під кущами варто викласти лаврове листя і гілочки полину. У боротьбі з комахами допомагає і деревна зола. Його можна в чистому вигляді або в суміші з гірчичним порошком використовувати для опудривания рослин і міжрядь.

Збір і зберігання врожаю

Головки капусти дозрівають восени, а збір врожаю може тривати аж до початку жовтня. Незважаючи на те, що рослина може досягати заввишки 1 м, суцвіття в неї невеликі, причому допускати їхнього перезрівання не можна. Річ у тім, що перетримані на корінні качани втрачають свою ніжність і соковитість, а в гіршому разі – загнивають або всихають…

Збір врожаю проводити в ранкові години, поки сонячні промені ще не встигли прогріти всю рослину.

Головки потрібно акуратно зрізати і зберігати при температурі +5…+7°C протягом 4-7 днів. Після збирання їх не можна відразу ж перекладати в холодильник, оскільки вони втратять свої корисні властивості та почнуть псуватися. Однак капусту можна піддати глибокому заморожуванню і вживати протягом року.

Правила та способи приготування

Щоб італійський екзот смачно приготувати, потрібно врахувати такі правила:

  • Суцвіття не можна надмірно не перетравлювати, оскільки за тривалого кипіння вони стають позбавленими смаку та неприємними. Якщо ж овоч правильно відварений, він має ніжний вершковий смак із горіховими нотками.
  • Поєднувати капусту можна з сиром, яйцями, грибами, цибулею або морквою. Її також можна подавати з тушкованим м’ясом або звареними спагеті.
  • Приправляти римську капусту чорним перцем, морською сіллю, орегано, чебрецем, базиліком або часником. До того ж можна використовувати спеціальні набори італійських трав, які зазвичай складаються з перцю, майорану, ялівцю, лаврового листа, материнки, мускатного горіха та коріандру.

Романеско можна використовувати в різних рецептах, деякі з яких розглянемо нижче:

  • Запіканка під сирним соусом. Відварити 1 качан капусти 10 хвилин, якщо в цілому вигляді, або 5 хвилин, якщо окремими суцвіттями. На сухій розпеченій сковороді обсмажити 2 ст. л. борошна до золотистого кольору, залити 250 мл молока і ретельно збити до однорідної маси, щоб не було грудочок. Посипати 100 г тертого сиру і розмішати до його розплавлення, а після додати італійські трави за смаком. Викласти суцвіття у форму, залити соусом і запікати 20 хвилин за максимальної температури.
  • Смажені в клярі суцвіття. Чудова страва для любителів фаст-фуду. Суцвіття виходять м’якими всередині та хрусткими зовні. Качан потрібно розібрати на суцвіття, відварити протягом 4 хвилин і залити крижаною водою на хвилину. Далі збити 3 яйця з 3 ст. л. борошна. л. борошна, додати спеції та сіль за смаком. У глибокій сковорідці розігріти олію, вмочити суцвіття в клярі й обсмажити 20-30 секунд. Капусту викласти на друшляк для стікання надлишків жиру. Можна подавати з відвареним рисом, картопляним пюре або м’ясом.
  • Овочевий омлет із грибами. Відварити 150 г капусти і пару штук грибів, наприклад, печериць або гливи. Гриби нарізати часточками, 2 томати – кільцями або часточками, а 1/2 цибулі – кубиками. Збити 4 яйця з 1 ст. л. борошна і 50 г сиру, приправити. Цибулю обсмажити до коричневого кольору, додати томати і почекати, поки сік не випарується. Додати суцвіття і гриби, а через кілька хвилин вилити яєчну суміш і готувати на малому вогні 7 хвилин.
  • Суп. Відварити 450 г курячого філе і порізати соломкою. На пару відварити по 300 г броколі та Романеско. У курячий бульйон додати дрібно нарізану цибулину, броколі, сіль і перець. Варити на повільному вогні 10-15 хвилин і збити. В отриманий крем-суп додати м’ясо і Романеско, перемішати і заправити 2 ст. л. л. 10% вершків або 1 ст. л. вершкового масла.
  • Італійська фріттата. Розібрати на невеликі суцвіття 150 г Романеско та 50 г броколі. Відварити в підсоленій воді близько 5-7 хвилин. Натерти на середній тертці по половинці моркви і цибулини, а потім обсмажити на розпеченій олії. Окремо збити 2 яйця з вершками 10%. У посуд для запікання викласти моркву з цибулею, додати капусту і залити яєчною сумішшю. Зверху присипати 100 г тертого сиру і випікати 30 хвилин за температури 180°С.
  • Фаршировані кабачки з капустою. Через м’ясорубку пропустити 450 г курячого філе та 1 моркву. Нарізати кільцями 2-3 середніх кабачків, а серцевину вирізати. Наповнити кільця фаршем і в центр кожного з них викласти суцвіття капусти. Запікати кільця в духовці 30-40 хвилин за температури 180°С. Деко зверху варто накрити листом фольги. Кільця можна подавати з 2 ст. л. сметани, заправленої подрібненим кропом.
  • Овочевий салат. Промити 1 невеликий качан капусти під проточною водою, а потім відокремити суцвіття. Закип’ятити воду з кільцем лимона, кинути суцвіття і варити 3-5 хвилин. Після відкинути їх на друшляк, промити холодною водою і обсушити паперовим рушником. Очистити від шкірки 150 г дайкона, промити, обсушити і нарізати соломкою. Промити 1 болгарський перець, видалити насіння і теж нарізати соломкою. Далі порізати на невеликі шматочки томат. Для приготування соусу в глибокій мисці змішати 3 ст. л. зернистої гірчиці, 1-2 ст. л. оливкової олії та 1 ст. л. свіжовичавленого соку лимона. Усі інгредієнти кинути в салатницю і для аромату додати подрібнений кріп, петрушку, базилік або селеру. Салат підсолити, приправити меленим чорним перцем, заправити соусом і змішати.

Овочевий салат із капустою Романеско можна приготувати за рецептом із наступного відео:

Капуста Романеско вважається італійським екзотом, хоча з кожним роком набуває все більшої популярності і в наших краях. Складається вона з безлічі суцвіть яскраво салатного кольору, а якщо уважно придивитися, можна помітити, що вони багаторазово повторюють за формою материнську рослину. Виростити на своїй ділянці настільки оригінальні качани не так просто, однак при дотриманні всіх агротехнічних правил з таким завданням впорається кожен городник.