Бруква: вирощування і догляд у відкритому ґрунті, способи обробки від шкідників

Бруква

Бруква – корисний і невибагливий овоч. Коренеплоди цієї рослини за поживністю і корисністю не поступаються ріпі, а її вирощування можливе практично на всій території , крім Крайньої Півночі.

Що це за овоч і які його властивості

Бруква – дворічна рослина із сімейства Капустяних. Передбачається, що вона отримана схрещуванням ріпи з капустою. Від першої бруква успадкувала розмір і форму коренеплоду, але він трохи більший, щільніший і солодший.

У перший рік життя рослина формує коренеплід і розкидисту розетку. На другій – стручки з насінням на квітконосах.

Опис коренеплоду:

  • колір шкірки – червоно-фіолетовий або сіро-зелений;
  • колір м’якоті – білий або жовтий;
  • форма залежить від сорту і може бути циліндричною, округло-плоскою, овальною або округлою;
  • смак – гостро-солодкий, без гіркоти;
  • вага – до 0,5 кг.

Популярні сорти:

  • Гера;
  • Красносільська;
  • Новгородська;
  • Світла мрія;
  • Верейська.

Овоч містить багато вітаміну С, білки, клітковину, пектини, аскорбінову кислоту, бета-каротин, вітаміни групи B та ефірні олії. Вони особливо корисні в зимовий час, коли в організмі мало вітамінів.

А ви вирощуєте брукву? Так, саджаю щороку 20.45% Хочу спробувати 75.46% Ні, мені не подобається її смак 1.49% Ні (причину напишу в коментарях) 2.6% Показати результати Проголосувало: 269

Бруква протипоказана:

  • при гастриті, виразці, коліті;
  • алергія або індивідуальна непереносимість;
  • вік до 4-х років.

Чи їстівне листя брукви

У літню пору можна вживати в їжу не тільки коренеплоди, а й бадилля. У деяких країнах вона широко застосовується в національній кухні. Листя брукви використовується для приготування салатів, супів, других страв.

Бадилля брукви трохи гіркувате, тому його піддають термообробці. Після відварювання або ошпарювання окропом, листя стає м’яким з ніжною структурою і приємним смаком.

Особливості вирощування та догляду

Бруква – витривала і холодостійка рослина. Краще росте в районах із помірним кліматом.

Особливості вирощування:

  • Температура. Овоч погано переносить спеку і посуху. Для проростання насіння достатньо +1…+3°С, але щоб сходи були рівномірними, потрібна температура на рівні +5…+7°С. За сприятливої температури (+15…+18°С) сходить за 4-5 днів. Якщо весна затягується, у рослин може згодом проявитися цвітушність.
  • Способи вирощування. Зазвичай брукву сіють простим посівом у ґрунт. У регіонах з пізніми веснями використовується розсадний метод.
  • Волога. Ґрунт на грядках має бути помірно вологим. Найбільше потрібно води в перший місяць розвитку.

Посів у відкритий ґрунт

Посівні роботи починаються рано. Їхній успіх залежить від вибору періоду посадки, дотримання агротехнічних правил.

Вимоги до ґрунту та освітленості

Бруква належить до культур довгого світлового дня, тому що. е. для цвітіння і плодоношення потрібне світло протягом 13 годин. Зазвичай її висаджують на добре освітлених ділянках, але рослина непогано переносить затемнення.

Вимоги до ґрунту та ділянки:

  • родючість;
  • повітропроникність;
  • висока вологоутримувальна здатність;
  • помірна кислотність рН = 6-6,5 (на закислених ґрунтах овоч дає погані врожаї);
  • найкращі попередники – злакові культури, представники бобових, пасльонових і гарбузових.

Бруква може рости практично на будь-яких ґрунтах. Найкраще коренеплоди розвиваються в родючих заплавних і окультурених дерново-підзолистих ґрунтах.

Бруква росте

Протипоказання для вирощування:

  • піщані, заболочені та глинисті ділянки;
  • кислі ґрунти (їх перед посадкою вапнують).

Якщо посадити брукву в кисле середовище, корінь буде гілкуватися, коренеплоди – розростатися.

Терміни посадки

Брукву сіють не в календарні, а в агротехнічні терміни, коли температура встановиться на рівні +5…+6°C. Посадка за нижчої температури призведе до цвітіння значної частки рослин і відсутності коренеплодів.

Затягувати з сівбою також не можна. Сходи будуть активно уражатися земляною блохою.

Посів у відкритий ґрунт проводять одночасно з пшеницею, ячменем та іншими ярими злаковими. Ще один орієнтир – цвітіння мати-й-мачухи.

Приблизні терміни по регіонах:

  • у середній смузі: кінець квітня – початок травня;
  • на півдні: середина квітня – початок травня;
  • Сибір: середина травня;
  • Далекий Схід: початок або середина травня.

Схема і глибина посіву

Місце під посадку готують за пару місяців до виконання робіт. Грядки перекопують на багнет лопати, видаляючи рослинні залишки, каміння, інше сміття.

Під перекопування вносять:

  • по 5 кг перегною на 1 кв. м;
  • мінеральні склади (по 30 г суперфосфату, аміачної селітри та калійної солі на кв. м).м).

Попередньо насіння готують. Їх занурюють на 30 хвилин у воду, підігріту до +55°C. Для знезараження витримують 2-3 години в 1 %-ному розчині марганцівки. Потім промивають, підсушують і, для зручності посіву, перемішують з піском 1:1 (наприклад, на 10 г насіння взяти 10 г піску).

Норма посіву – 0,2 г насіння на 1 кв. м. м. Аграрії радять вирощувати на 1 кв. м. м не більше 20 рослин.

Порядок посадки у відкритий ґрунт:

  1. Підготуйте борозни з інтервалами 30-40 см одна від одної.
  2. Розсипте насіння, і поглибте його:
    • на пухких ґрунтах на 2,5 см;
    • на важких ґрунтах достатньо 1,5 см.
  3. Присипте шаром ґрунту і трохи ущільніть.
  4. Полийте теплою відстояною водою.

Щоб надалі не проріджувати гряду, насіння розкладають акуратно по борознах з інтервалом у 5-6 см (приблизно 20 штук на 1 п. м).

Якщо з’явиться загроза сильних заморозків, накрийте посіви плівкою. Але зазвичай бруква добре переносить весняні похолодання.

Вирощування розсадним методом

Посадка брукви молодими саджанцями у відкритий ґрунт дозволяє прискорити отримання врожаю. Процес вимагає від городників більше зусиль, зате брукву можна прибрати на 3-4 тижні раніше, ніж при посіві насінням. Це особливо важливо для регіонів із коротким літом і холодною весною.

Терміни посіву і висадки у відкритий ґрунт

Насіння на розсаду сіють за 40-50 днів до передбачуваної висадки. Пересаджування відбувається, коли з’являється 5-6 листків.

Переміщення сіянців у відкритий ґрунт проводять у похмуру і тиху погоду, вранці або ввечері. Приблизний термін – травень, коли температура встановиться на рівні +15…+16°C.

Як посіяти брукву на розсаду?

Попередньо насіння знезаражують у розчині тертого часнику (25 г заливають 100 мл води). Промите насіння поміщають на зволожену тканину для пророщування.

Порядок посіву:

  1. Приготуйте контейнери або ящики. Наповніть їх поживним субстратом. Тара повинна мати дренажні отвори, інакше вода буде застоюватися.
  2. Як тільки на насінні проклюнуться паростки, висаджуйте його на глибину 1-1,5 см. Схема:
    • відстань між насінням 2-3 см;
    • між рядами 6-7 см.
  3. Накрийте ящики з посівами прозорим матеріалом (скло, поліетилен).
  4. Підтримуйте в міні-парнику температуру на рівні +17…+18°С.
  5. Після появи сходів зніміть кришку і перенесіть контейнери в приміщення зі зниженою температурою (+6…+8°С).
  6. Через тиждень поверніть посіви в тепло (в температурний режим +12…+15°С).

Розсада брукви

Догляд за розсадою

За саджанцями до моменту висадки в ґрунт доводиться доглядати близько місяця. Догляд полягає в підтримці на належному рівні температури, вологості ґрунту, освітлення і живлення.

Принципи догляду:

  • Загартовування. Рослини за 10-14 днів до висадки в ґрунт регулярно виносять на вулицю. Спочатку на 20-30 хвилин для адаптації. Тривалість “прогулянок” збільшують поступово, доводячи до 3-4 годин.
  • Полив. Сіянці регулярно зволожують, орієнтуючись на стан ґрунту. Він не повинен пересихати, але і застою води допускати не можна. Частоту поливів підбирають індивідуально, оскільки вона залежить від умов зростання. Найкращий час для поливу – ранок.
  • Розпушування. Щоб забезпечити доступ повітря до коріння, після поливів проводять розпушування ґрунту між рядами.
  • Освітлення. Якщо довжини світлового дня недостатньо, розсада починає витягуватися. У цьому випадку використовують штучне освітлення, щоб світло було не менше 13 год.
  • Проріджування. Після появи у сіянців пари листочків, зайві рослини вищипують. Оптимальна відстань між сусідніми екземплярами 5-6 см.

Овоч погано переносить пересадку, тому пікіровку не проводять. Відразу сіють з потрібними інтервалами, а за необхідності проріджують. Сіянці брукви пересаджують тільки один раз, відразу у відкритий ґрунт.

Правила посадки

Коли погода буде сприятливою, а сіянці досягнуть потрібної величини, приступають до пересадки.

Порядок:

  1. Зволожте ґрунт у контейнерах, щоб розсада легко витягалася без пошкодження коренів.
  2. Підготуйте на грядках лунки з інтервалами 20 см одна від одної.
  3. Полийте посадкові місця теплою відстояною водою (приблизно по 500 мл в одну лунку).
  4. Витягніть рослину з посадкового ящика.
  5. Помістіть сіянець у лунку так, щоб шийка перебувала над ґрунтом.
  6. Присипте коріння пухкою землею, і ущільніть її руками.
  7. Полийте (1/4 л). Коли вбереться вода, замульчуйте торфом або перегноєм.

Як доглядати за бруквою у відкритому ґрунті

Рослина невибаглива у догляді. Процедури стандартні: достатність зволоження, видалення бур’яну з грядок, підживлення і захист від шкідників.

Полив

При дефіциті вологи бруква виростає гіркуватою, а її м’якоть стає грубою. При надлишку виходять водянисті і несмачні коренеплоди.

Особливості поливу:

  • за вегетативний період поливають близько 4-6 разів;
  • витрата води становить 10 л на 1 кв. м;

Коріння, що оголилося під час поливу, присипають землею.

Добриво

У брукви досить довгий період вегетації. Тому вона потребує підживлення. Перший раз вносять добриво через 2 тижні після посадки. Кількість і якість добавок залежить від особливостей конкретних ґрунтів.

Періоди:

  1. Перший раз. На етапі формування справжніх листочків (приблизно в червні). Вносять азотні та фосфорні добрива приблизно по 0,3 л на 1 рослину:
    • нітрофоска по 1 ст. л. л на 10 л води;
    • рідка органіка (в 10 літрах води розводять 1 кг гною).
  2. Другий раз. Під час змикання рядів. Вносять фосфорно-калійні мінеральні суміші. Наприклад, суперфосфат (по 20-30 г гранульованого добрива на 1 кв. м). м посадок).

Протягом вегетації рекомендується обприскувати бадилля борною кислотою. Для позакореневого підживлення готують розчин із 10 г кислоти і 2 г марганцівки, розведених у 10 л води. Витрата складе 1 л розчину на кв.м.

У брукви в розпал вегетаційного періоду може засихати і відмирати нижнє листя. Це не симптом хвороби і не реакція на несприятливі умови, а особливість рослини.

Прополка, розпушування, проріджування

Агротехнічні заходи рекомендується проводити через 1-2 дні після поливу. Сапкою діють акуратно, щоб не пошкодити коренеплоди. Ґрунт регулярно присипають мульчею, щоб уповільнити випаровування вологи, перешкодити росту бур’янів і зменшити кількість розпушувань.

Бруква у відкритому ґрунті

Проріджування необхідно проводити на грядках із посівами, проведеними у відкритий ґрунт. Видаляють найслабші рослини, міцні залишають.

Процедура проводиться у 2 етапи:

  • Перше проводять на момент появи перших листків. На кожних 10 см залишають дві рослини.
  • Вдруге брукву проривають, коли з’являться чотири справжні листки. Між сусідніми екземплярами має залишатися 20 см.

Бруква, висаджена розсадою, проріджування не потребує. Її відразу висаджують на передбаченій відстані.

Обробка проти хвороб

У брукви сильний імунітет, але за несприятливих умов і в разі порушення агротехніки, вона може уражатися різними захворюваннями, найчастіше грибковими.

Хвороби брукви і способи лікування містяться в таблиці:

Назва захворювання Симптоми ураження Заходи боротьби
Фомоз Листя вкривається сіро-коричневими плямами, коренеплоди гниють. Обприскування 1 %-вою бордоською рідиною (1,5 л на 1 сотку).
Бактеріоз Бадилля жовтіє, стає слизьким, пахне гниллю. Обробка насіння гарячою водою, обприскування бордоською рідиною 1 %-ною (1,5 л на 1 сотку) і посипання золою (250 г на 1 кв. м). м).
Кила Коренеплоди покриваються наростами. Поливи вапняним розчином (на 1 кв. м). м витрачають 10 л води, в яких розведено 500 г вапна).
Чорна ніжка Коренева шийка стоншується і чорніє, листя засихає. Видалення хворих рослин, посипання ґрунту марганцівкою (5 г на 1 кв. м). м) і золою (склянка об’ємом 250 мл), змішаною з мідним купоросом (1 ч. л.). л.).

Шкідники і боротьба з ними

Комахи вражають усі частини брукви. Несвоєчасна обробка може призвести до повної загибелі врожаю.

Шкідники і варіанти боротьби з ними:

  • Хрестоцвітна блішка. Дрібні стрибаючі комахи завбільшки 2-3 мм. Прогризають у листках наскрізні отвори. Борються шляхом опудривания саджанців тютюновим пилом (20-30 г на 1 кв. м). м).
  • Капустяна муха. Паразитують личинки, які прогризають ходи в коренеплодах. Врятувати врожай допомагає регулярне мульчування і викопування лунок біля коріння, в які засипають тютюнову крихту (10-15 г в 1 ямку).
  • Капустяна попелиця. Селиться на надземних частинах рослин і висмоктує сік. Шкідника знищують розчином господарського мила (150 г розводять у 10 л води, проціджують). Точних цифр витрати розчину немає. Листя і черешки рясно змочують з усіх боків.
  • Капустянка. Велика підземна комаха довжиною до 5 см. Виїдає в плодах заглиблення. У молодих рослин перегризає коріння. Борються зі шкідником за допомогою інсектицидів. Наприклад, Медветокс (розсипають по 30 г на 10-15 п. м), Грім (1 г розсипають на площі 1 кв. м), Грім (1 г розсипають на площі 1 кв. м). м).

Чи можна садити брукву під зиму

Овоч можна висівати не тільки навесні, а й під зиму. З насіння, що перезимувало під снігом, виростають сходи з високою опірністю хворобам. Вони більш витривалі, ніж ярі посіви, дружно ростуть і дають хороший урожай.

Особливості підзимової сівби:

  • Сіють пізно восени, після перших справжніх заморозків, коли ґрунт промерзне на глибину 5 см.
  • Грядки перед посівом розпушують, розкидаючи органічні та мінеральні добрива. На дно лунок, пророблених з інтервалами в 20 см, насипають 1-2 см піску, зверху кладуть кілька насінин брукви, і присипають перегноєм.
  • Посадки поливають теплою водою, і прикривають грядки ялиновими лапами та опалим листям.

Збирання та зберігання

Брукву, призначену для тривалого зберігання, копають у вересні або жовтні, але обов’язково до настання заморозків. Інакше коренеплоди згниють під час зберігання. Процедуру проводять у суху погоду.

Особливості збирання та зберігання:

  • Плоди обрізають так, щоб не залишалося черешків. Очищають від ґрунту, сушать і укладають у ящики або мішки. Щоб бруква довше зберігалася, її пересипають річковим піском.
  • Зберігають у підвалі. Оптимальна температура – +5°C, вологість – до 95%.
  • Коренеплоди можна зберігати в замороженому вигляді, попередньо вимити, почистити і порізати на шматки. Брукву також квасять, сушать, маринують.

Корисні поради

Агротехніка брукви проста. Але, щоб отримати якісний урожай, варто прислухатися до порад бувалих городників.

Корисні поради:

  • Після зняття плівки або скла з контейнера, в якому росте розсада, її не поливають 3 дні.
  • Розсаду поливають методом обприскування – 1-2 рази на тиждень.
  • Культуру рекомендується висаджувати поруч із зеленню, салатом, лікарськими травами, а ось її сусідство з рослинами сімейства Капустяні (ріпою, редькою, капустою) буде несприятливим.

Про те, як вирощувати брукву, розповість досвідчена городниця в наступному відео:

Вирощування брукви не пов’язують з будь-якими складнощами. Дотримання правил агротехніки, своєчасний полив і добриво – запорука якісного врожаю.